Google verhoogt Workspace-prijzen en introduceert jaarabonnement

Google gaat de prijzen voor zijn Workspace-dienst verhogen, in ieder geval in de VS. De Business-variant van de dienst wordt 20 procent duurder, maar er komt ook een nieuw jaarabonnement dat juist de oude prijzen aanhoudt. Ook Enterprise Standard wordt duurder.

Het maandelijks opzegbare Business Plus-abonnement gaat bijvoorbeeld van 18 dollar per maand naar 21,60 dollar per maand. Wie zijn abonnement voor een jaar vastlegt, betaalt echter nog steeds het oude bedrag van 18 dollar per maand. Google zegt dat de verhoogde prijzen een afspiegeling zijn van de waarde die het tot op heden aan de dienst heeft toegevoegd.

Google vertelt verder dat Workspace Enterprise Standard ook in prijs omhooggaat, maar noemt die prijs niet. Ook op de prijzenpagina noemt Google die niet. Andere abonnementen dan Enterprise Standard, zoals Enterprise Plus en Enterprise voor het onderwijs, gaan niet in prijs omhoog.

Om de transitie minder groot te maken bij bestaande klanten, zegt Google dat de nieuwe prijzen gefaseerd gaan gelden, verspreid over de periode van april van dit jaar tot eind 2024. Als voorbeeld vertelt Google dat een abonnement met tien gebruikers of minder pas in januari van 2024 met de prijsverhoging te maken zal hebben. Of grotere klanten juist eerder aan de beurt zijn of niet, vertelt Google niet expliciet.

Wat de prijzen voor buiten de VS betreft, gaat Google in ieder geval 'enkele' lokale prijzen aanpassen op basis van de wisselkoers met de dollar. Tweakers heeft contact gezocht met Google om te vragen of deze prijswijzigingen ook aan deze kant van de oceaan zullen gelden.

Naam (Workspace..) Oude prijs maandabonnement ($) Nieuwe prijs maandabonnement ($) Jaarabonnement ($)
Business Starter 6 7,20 6
Business Standard 12 14,40 12
Business Plus 18 21,60 18
Enterprise Standard Niet openbaar 'Hoger' Niet openbaar
Enterprise Plus Niet openbaar 'Geen verandering' Niet openbaar
Enterprise voor onderwijs Niet openbaar 'Geen verandering' Niet openbaar

Door Mark Hendrikman

Redacteur

17-02-2023 • 13:07

76 Linkedin

Submitter: Stormbeer

Reacties (76)

76
76
41
1
0
29
Wijzig sortering
Helaas kan ik hier geen online bron over vinden maar Google zal ook hun ChromeOS Enterprise licentie model aanpassen.

De ChromeOS licentie voor onbepaalde tijd komt te vervallen en zal alleen nog als jaarlicentie af te nemen zijn.
Deze licenties komen daarom in de meeste gevallen duurder uit want nu is licentie voor onbepaalde tijd € 136,- excl.btw en een jaar licentie € 45,- excl.btw
Je kunt ook een Chromebook Enterprise (Chromebook incl. licentie onbepaalde tijd)
Denk niet dat ik de HP Chromebook Enterprise van € 2000,- incl. btw zal gaan kopen
Acer Chromebook Enterprise van 850,- incl btw

Misschien voor 3 april alvast een paar licenties voor onbepaalde tijd aanschaffen?

Mail ontvangen van Google
Beste ChromeOS-beheerder,

Hierbij laten we u weten dat we het Chrome Enterprise Upgrade-aanbod vanaf 3 april 2023 (12:00 AM PST) vereenvoudigen en nog maar 2 opties aanbieden. Zo kunt u het product makkelijker bestellen en implementeren.

Wat betekent dit voor mijn organisatie?
Vanaf 3 april 2023 kunt u de volgende opties en voordelen krijgen via IT-resellers als u een nieuwe Chrome Enterprise Upgrade koopt.

1. Zelfstandige jaarlijkse upgrade: Koop apart een jaarlijkse Chrome Enterprise Upgrade en schrijf ChromeOS-apparaten in.
Voordelen

• Upgrades naadloos overzetten Als u een apparaat uitschrijft, wordt de upgrade meteen beschikbaar om een nieuw apparaat in te schrijven.
• Probleemloos het aantal verhogen Nieuwe bestellingen tijdens de jaarcyclus worden meteen toegevoegd aan het contract en pro rata berekend.
• Meer flexibiliteit Pas het aantal upgrades aan het einde van elke cyclus aan uw behoeften aan.


2. Chromebook Enterprise: Koop een ChromeOS-apparaat met een ingebouwde oneindige Chrome Enterprise Upgrade die wordt ondersteund tot de vervaldatum van automatische updates van het apparaat.
Voordelen

• Geen zorgen over het aantal Chrome Enterprise Upgrades Het apparaat kan tijdens de levensduur altijd worden ingeschreven, afhankelijk van de vervaldatum van automatische updates.
• Apparaten makkelijk overzetten tussen organisaties U hoeft het apparaat alleen maar uit te schrijven en opnieuw in te schrijven in de nieuwe organisatie.
• Gestroomlijnde gebruikersinterface voor handmatige inschrijving Het inschrijvingsproces is ontworpen om apparaten makkelijker en nauwkeuriger in te schrijven.


Wat moet ik doen?
U hoeft verder niets te doen. Hieronder vindt u de gevolgen van deze wijzigingen voor gekochte en geplande aankopen van oneindige Chrome Enterprise Upgrades:

Deze wijziging heeft geen gevolgen voor de oneindige Chrome Enterprise Upgrades die u al heeft gekocht (ongeacht de inschrijfstatus). We blijven deze upgrades ondersteunen, zoals aangegeven in onze overeenkomsten.
Voor toekomstige geplande aankopen van oneindige Chrome Enterprise Upgrades, raden we u aan zelfstandige jaarlijkse Chrome Enterprise Upgrades te kopen voor uw apparaten. U kunt ook Chromebook Enterprise-apparaten kopen met een ingebouwde oneindige Chrome Enterprise Upgrade.
Als u vragen heeft of hulp nodig heeft, neemt u contact op met uw teamcontact voor ChromeOS-klanten of uw ChromeOS-reseller.

Bedankt dat u voor ChromeOS heeft gekozen.

– Team Google ChromeOS

[Reactie gewijzigd door mikeoke op 17 februari 2023 16:32]

Betekent dit dat je bij een nieuwe Chromebook dan ook ineens een licentie moet hebben, of gaat dit puur over apparaten beheerd door Chromebook MDM?
Dit geldt alleen voor als je ChromeOS Devices wilt beheren (Chromebook MDM)

Dus beheerde Chromebook (Tablet), Chromebox, Chromebase of een zelf geïnstalleerde ChromeOS Flex
Ik denk voor kleine bedrijven dat dit prima is, die hebben vaak diensten langer dan een jaar voor personeel.
Voor grote bedrijven met veel personeelsloop zal het wat duurder uitpakken. Maar dat is dan ook prima
Vergeet ook niet dat de kosten om alles zelf te beheren en hosten ook stijgen; loon kosten, hardware, energie etc.
Klopt maar ik denk dat hangt denk ik wel voor een groot deel af van de omvang van je bedrijf en eventuele kortingen.

Je moet namelijk niet vergeten dat de kosten per user/device/instance niet evenredig is aan het aantal.
Je hebt een hoge vaste lasten post, maar hoe meer gebruik hoe lager de kosten per X.

Je ziet ook dat er bij sommige bedrijven dus ook de trent is om het maar weer zelf te gaan doen want cloud is duur. Niet heel raar natuurlijk, want Google draait geen verlies dus het kan goedkoper.

Voor kleine bedrijven is dat natuurlijk niet aan de orde en zijn de kosten veel hoger dan een cloud optie maar als je groot genoeg bent betaal je kapitalen aan cloud en kun je het goedkoper zelf doen.
Je ziet ook dat er bij sommige bedrijven dus ook de trent is om het maar weer zelf te gaan doen want cloud is duur. Niet heel raar natuurlijk, want Google draait geen verlies dus het kan goedkoper.
Die indruk had ik eerst ook maar dat lijkt toch tegen te vallen. In NL speelt nu voornamelijk het gebrek aan het juiste personeel. Als je dat wilt aantrekken (en behouden) dan staan daar nu flinke kosten tegenover en dat rechtvaardigt de investering in eigen beheer vaak niet.

Indirect is dat ook een van de redenen van prijsverhogingen bij de clouddiensten, zij willen het personeel ook behouden (ondanks dat regelmatig de bezem er door gaat).
Je kan ook mensen van intern opleiden. Wat vaak vergeten wordt is dat er heel veel kennis bij de zgn afgeschreven ouderen. Hier zit een team van 55 plussers die ernstig effectief zijn in het opzetten van interne diensten t.o.v. allerlei dure cloud oplossingen, tot frustratie van de ‘jonge’ garde
Voor ons zal de stijging zo'n 7.5k zijn voor een jaar. Net een investering van 50 miljoen binnengehaald, deze prijzen stellen niets voor vergeleken bij het zelf moeten doen inderdaad.
Wat is er prima aan de prijsverhoging? Want een jaarabonnement moeten nemen om hetzelfde te krijgen als eerst zonder jaarabonnement kon is geen verbetering. Je hebt als bedrijf zo nog minder vrijheid voor hetzelfde geld.
Als bedrijf (lees: grote afnemer) heb je bij een jaar abonnement juist meer vrijheden. De zogenaamde anniversary date is leading voor een eventuele prijsverhoging maar ook het tel moment van abonnementen. Je mag een x% onder/boven je staffel korting zitten en daar kan je dan een beetje omheen plannen (afromen).
Bij Microsoft 365 met jaar abonnement is het niet zo hoor. Als je daar een extra licentie bijneemt halverwege je jaar periode, betaal je gewoon pro-rata dus 6 maanden voor die extra licentie. Ik heb geen ervaring met Google maar het zou me verbazen dat je daar licenties kan bijnemen zonder te betalen tot aan de vervaldatum.
Dat is verschillend per contract, het grootste contract waar ik mee te maken heb gehad was een vaste jaarprijs met 10% op en afbouw mogelijkheid aan licenties. Uiteraard ga je meer betalen bij afnemen van meer licenties maar de korting is dan zo hoog dat dit meer dan die 10% is en wat je erbij neemt valt binnen dezelfde korting.

Op zich vind ik dit hele artikel niet eens van belang voor grote klanten, waar ik veel meer last van had was het afschaffen van de kosteloze previous user licenties voor vault maar daar is geen artikel aan gewijd geweest.

[Reactie gewijzigd door DukeBox op 17 februari 2023 14:16]

Ook bij Google Workspace betaal je gedurende je jaarcontract pro rata bedragen voor nieuwe gebruikers.
Als dit soort prijzen een probleem voor een bedrijf zijn is het geen bedrijf maar een hobby.
Verloop in personeel is doorgaans niet zo'n probleem. Bij veel clouddiensten (en voor zover ik weet bij Google Workspace ook) betaal je voor het aantal "seats". Als er de ene maand vijf werknemers ophouden en de maand er op 6 starten, heb ik maar 1 extra "seat" nodig.
Geen idee hoe dat bij jaarlijkse betalingen gaat bij Google, maar bij een paar van de diensten die wij op het werk afnemen is het bijvoorbeeld zo dat wanneer je een extra seat neemt, je de kosten voor het resterende deel van de facturatieperiode betaalt (kortom: heb je nog 6 maanden te gaan tot de volgende jaarlijkse betaling, betaal je de helft van het normale bedrag).

Dus tenzij je acties a la Elon Musk bij Twitter uit gaat halen, zal je worst case hooguit een klein percentage van je seats niet in gebruik hebben.
Dat valt toch nog vies tegen hoor. We hebben een behoorlijk aantal licenties in beheer, maar bij heel veel bedrijven zien we dat er toch een aantal licenties op de plank blijven liggen wat toch een hoop geld alles bij elkaar is wat er door de tech-giganten nu even extra wordt binnen geharkt. Om nog maar te zwijgen van de enorme administratie-rommel die er extra bij komt kijken om licenties aan te passen naar de nieuwe aantallen elke keer opnieuw (en dat moet je eigenlijk dagelijks allemaal nalopen omdat einddata niet gelijk zijn voor iedereen logischerwijs). De eind-klant betaald over het algemeen dus voor "maar" een paar ongebruikte licenties, maar alles bij elkaar opgeteld worden de software-boeren er niet armer van.
Grote bedrijven hebben toch juist een vastere bezetting? Kwestie van de wet van de grote getallen.
Nee hoor, het verloop is net zo groot, zo niet groter als bij kleinere bedrijven. Het valt alleen aanzienlijk minder op in de massa
Gemiddeld is er een x-aantal vacatures of medewerkers. Makkelijker plannen bedrijfsmiddelen bij een grote populatie dan bij een klein bedrijf..
Hoge prijsstijging maar goed hoe ze gefaseerd dit bij gebruikers uit laten komen. Dit geeft gebruikers tijd om te kijken naar alternatieven.
Wat is een ander alternatief waar dezelfde of meer features in één pakket zitten? (Als je Microsoft 365 dan even niet mee telt)
Dat is natuurlijk afhankelijk van je use case... De drang naar single vendor heb ik niet, ik kies liever datgene wat ik nodig heb bij de partij die het beste aansluit bij mijn wensen.

[Reactie gewijzigd door hottestbrain op 17 februari 2023 13:18]

Snap ik maar een hoop bedrijven hebben wel een single vendor (of hybrid-Cloud) en als je dan gaat kijken naar een alternatief voor Microsoft 365 en Google Workspace. Dan ben ik oprecht benieuwd waar / of je nog wel ergens gaat uitkomen.

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 17 februari 2023 13:20]

Veel mensen die roepen zaken als waarom geen Nextcloud?
Maar ze hebben meestal geen idee wat een digitale werkplek allemaal omvat...

Google Workspace & Microsoft 365 zijn zo veel meer dan dat. Diepe integratie van Drive, Gmail, Calendar, Docs, Sheets, Sites, Forms, Meet en Chat als basis en allemaal te beheren vanuit 1 console.
Daarnaast is alles centraal geaudit met geavanceerde DLP en archivering functionaliteit..

Wat @hottestbrain hier zegt is helemaal prima... Voor een enkel persoon.
Als je echter nauw samenwerkt met collega's dan heb je natuurlijk geen keuze dan allemaal dezelfde tooling te gaan gebruiken.. En dan is de lijst met opties helaas niet groot.
Ik werk in een bedrijf met 16000 medewerkers, give or take.

En voor de goeie orde: We gebruiken over de linie redelijk veel dezelfde tooling, maar ik heb toegang tot zowel MS 365 (eht deel dat voorheen office genoemd werd) als Google workspace, we draaien op zowel azure, als google en natuurlijk amazon. Ik zit de ene meeting in webex en de volgende in zoom, terwijl ik chat via slack of workplace (facebook for business). Ja, het kost wat, maar de juiste tool voor de juiste is altijd beschikbaar voor de klus die je moet klaren. Het lijkt warrig, maar het werkt oprecht prima: Het is niet nodig om alles single vendor gebaseerd te hebben.

[Reactie gewijzigd door hottestbrain op 17 februari 2023 14:49]

Nou, ga dan zou ik helemaal maar even achter de oren krabben hoeveel bakken met geld je kan besparen door een eenduidige office omgeving te kiezen. Niet alleen om de kosten maar ook de integratie die je eindgebruikers tijd en frustratie gaat schelen.

Begrijp me niet verkeerd, Ik ben helemaal niet tegen het concept van veel verschillende vendors gebruiken maar ik heb nog nooit een consistente en simpele werkomgeving gezien zonder het gebruik van Microsoft 365 of Google Workspace als basis. Voel je vrij om voorbeelden te geven hoe dit op alternatieve manieren bereikt kan worden.
Precies. Combineren van best of breed is leuk als hobby maar levert bedrijfsmatig meer ellende op dan voordelen. Alleen al al het werk on de verschillende life cycles te matchen is een drama.
Waarom zou je verhoudingsgewijs (peper)dure medewerkers willen beperken in hun productiviteit om een paar centen te besparen? Het levert beduidend meer op om happy, productieve medewerkers te hebben en dus bijvoorbeeld zowel MS excel als Google sheets aan te bieden. Vervolgens moet je inderdaad alles qua identity en rights management goed op orde hebben en je kunt er voor kiezen alles 'opt-in' te maken natuurlijk he.

Je opmerking over hebben van een basis is natuurlijk een terecht punt, je zult altijd ergens moeten beginnen, dat is een stuk identity/rights management. Mail is technisch lastig (maar theoretisch zeker niet onmogelijk met bijvoorbeeld een batched SMTP server ertussen) multi-vendor in te richten. Ik zou het echter logischer vinden inderdaad een single vendor te kiezen en dat als basis te nemen, als je geen aparte identity provider wilt, maar dat betekend niet dat je voor alles wat die vendor aanbiedt aan ze vast zit.

[Reactie gewijzigd door hottestbrain op 17 februari 2023 16:54]

Toch lijkt mij zo een “all-you-can-eat” omgeving pure horror 8)7 Als ik zie hoe moeilijk het is om alles al compliant te krijgen bij 1 vendor, hoeveel mensen heb je dan niet nodig om dat te doen voor 2 of 3 omgevingen die constant nieuwe features toevoegen
Waarom zou je verhoudingsgewijs (peper)dure medewerkers willen beperken in hun productiviteit om een paar centen te besparen?
Naar mijn mening is het niet productief voor je medewerkers om allerlei verschillende tools te gaan gebruiken. Ik ben helemaal voor keuze maar niet iedereen is even technisch aangelegd en de meeste gebruikers hebben vaak al moeite met 1 werkwijze, laat staan twee van verschillende leveranciers. Het zorgt ook zeker niet voor goede beveiliging want gebruikers gaan dezelfde wachtwoorden overal gebruiken. Dat zeg ik trouwens als iemand die ook in meerdere omgevingen werkt. Iedereen werkt namelijk langs elkaar heen. Niemand heeft het verder over 'beperken' van medewerkers maar als de een in Google Docs werkt en de ander in Word Online, dan wordt het natuurlijk moeilijk samenwerken.. Met welk account moet ik nu weer inloggen? Welk wachtwoord gebruik ik nu? Welke app is ook alweer MFA voor deze applicatie? Het doel van IT is om de gebruiker te ondersteunen in zijn werkomgeving. Maar eenvoud en eenduidigheid is daar ook een belangrijk onderdeel van.

Vervolgens moet je inderdaad alles qua identity en rights management goed op orde hebben en je kunt er voor kiezen alles 'opt-in' te maken natuurlijk he.
Het onderhouden en continue monitoren van een omgeving is geen kleine taak. Als je meerdere omgevingen van verschillende leveranciers gaat onderhouden dan ga je simpelweg verschillen krijgen (Google en Microsoft werken simpelweg heel anders en ondersteunen niet dezelfde features). Dat kost trouwens ook veel geld, tijd en opleidingen voor personeel dat het moet onderhouden. Laat staan de opleidingen die je het personeel moet geven.

Technisch kan alles uiteraard. Maar persoonlijk denk ik dat de eindgebruiker mij met fakkels op gaat staan wachten omdat het simpelweg allemaal te complex wordt.
Misschien Zoho Suite? Met een jaarlijkse omzet van een miljard dollar is het geen kleine speler.
quote: Wikipedia
Zoho Office Suite is an Indian web-based online office suite containing word processing, spreadsheets, presentations, databases, note-taking, wikis, web conferencing, customer relationship management (CRM), project management, invoicing and other applications.

In 2020, Zoho Workplace won Rank 1 in the Indian government's 'App Innovation challenge' in Office category while Zoho Invoice, Books & Expense won Rank 1 in business category.
edit:
Het stond al tussen twee haakjes, maar ik heb Kolab weggehaald vanwege verouderde certificaten. Ik wilde zowel een open source als een commercieel alternatief geven.

[Reactie gewijzigd door Redsandro op 17 februari 2023 16:47]

bij kolab al direct een melding op de eerste link: dit certificaat is 60 dagen geleden verlopen. Nee, dat is dus geen optie...
De Kolab-site doet het hier prima. Geen melding over verlopen certificaat.
Klik maar eens op de eerste link "DISCOVER KOLAB"
Nee, dat is dus geen optie...
Even voor de duidelijkheid, je reageert alleen op het stuk dat ik tussen twijfelhaakjes zette, toch? Ik wilde een open source en een commerciële optie geven, maar dat eerste is niet helemaal geslaagd. Verder is Zoho een flinke speler met veel apps en services. Ik denk dat het de grootste concurrent is voor "Microsoft 365 en Google Workspace".
Als er behoefte is aan alternatieven zullen ze vanzelf komen. Wat wil je, dat de overheden bedrijven gaan forceren bepaalde software te bouwen?
Of je nou 1 vendor wilt of niet, de prijs van Google Workspace blijft competitief. Stel je neemt Zoho Mail + Coda + Airtables + Dropbox dan zit je boven de 30 euro per maand per gebruiker. Niet dat alternatieve producten het het niet waard kunnen zijn, maar wat betreft prijs competitieve alternatieven... Zoho One is denk ik de enigste die ik kan bedenken en die kost nog steeds 38 euro per maand (krijg je een stuk meer producten voor, maar alle producten zijn relatief 'gemiddeld' at most).
Een gok... Notion (een echte "all-in-one" app) zal niet alles kunnen, maar wel veel: https://www.notion.so/enterprise – Prijs durf ik niet te zeggen 🙃

[Reactie gewijzigd door Rutger Muller op 17 februari 2023 14:00]

Echte "all-in-one"? Chat? Nope. Spreadsheets? Extreem beperkt. Email? Nope. Forms? Nope. Slideshows? Nope. Business Intelligence? Nope.
Hehe, ja echt "all-in-one" is het niet echt natuurlijk. Goede input. Ik heb wel nog wat gedachtes...

Niet dat ik je niet geloof – en ik ben zeker geen spreadsheet-expert – maar ben benieuwd welke features je mist in de spreadsheets. Ik vind Notion spreadsheets wel indrukwekkend op bepaalde vlakken. Het is tof dat ze het idee van spreadsheet en database steeds dichter bij elkaar brengen. Wat weer in lijn is met Notion's overkoepelende idee van alles (zonder veel technische handelingen) onderbrengen in een relationele database (met zo weinig mogelijk redundante data, en data op allerlei manieren op te vragen / te sorteren / enz.).

Red Gregory heeft tutorials/templates/formules voor ontzettend veel toffe dingen in Notion: https://www.youtube.com/@RedGregory/videos

[Reactie gewijzigd door Rutger Muller op 17 februari 2023 22:23]

Om snel een paar voorbeelden te geven: Zover ik weet kun je nog steeds niet columns and rows switchen (wat je wilt doen als je 20 'properties' hebt, maar maar 4 quarters in een jaar). Een praktisch voorbeeld hiervan is een profit and loss statement bijv. Zelfs als je hem omkeert dan heb je nog steeds het probleem dat formules 'all or nothing' zijn (formules veranderen vaak in het midden van een time series). Zover ik weet hebben tabellen nog steeds geen 'grouping' option (de 'properties' in een profit and loss statement vallen vaak in een beperkt aantal groepen). En ga zo maar door. Wat Notion doet is een extreem beperkte vorm van 'databases' te exposen, en niet tot nauwelijks zich door spreadsheets te laten inspireren en niet tot nauwelijks te integreren met documenten (je moet nog steeds al je data dupliceren in Notion als je een getal uit een tabel in je document wilt gebruiken). Spreadsheets en time series databases combineren in 1 doet Causal een stuk beter (niet het geld waard, maar wel gave app), en documenten en databases combineren doet Coda een stuk beter (je kunt data direct in je content gebruiken bijv).
Voor kleine omgevingen kan ik Bitrix nog wel aanraden. Gratis is redelijk compleet, alleen geen online documenten bewerken, daar heb je toch een office pakket voor nodig. Ook maar beperkte storage, maar geen userlimiet. Wil je meer, moet je gaan betalen, maar ook die prijzen zijn best te overzien.

5 users is 50 euro/maand (dus 10 euro per gebruiker), ingebouwde online store erbij
50 users is 99 euro per maand (dus 2 euro per gebruiker), nog eens marketing en online documents erbij
100 users is 199 euro per maand (ook 2 euro per gebruiker), waar je dan nog sales intelligence, automation en HRM tooling erbij krijgt.

[Reactie gewijzigd door walteij op 17 februari 2023 15:18]

Als IT beheerder sta je toch compleet machteloos en moet je die prijzen wel slikken. Je kan toch moeilijk bij elke prijsverhoging al je gebruikers gaan migreren naar een ander platform. Dit soort diensten (als ze gebruikt worden hoe ze bedoeld zijn) zijn een beetje heel de backbone van hoe mensen met elkaar praten en samenwerken. Heel die switch kost handenvol geld aan opleiding, datamigratie en initiële kost.
Tenzij je 2 accounts zit te beheren natuurlijk.

Enkel als de partij ieder jaar dit soort praktijken gaat hanteren ga je uitkijken naar een andere leverancier en bijt je wat op je tanden. Echter niemand geeft garantie dat ze zulke dingen nooit zullen doen. Nu eenmaal het eeuwig nadeel van "in de cloud".
Ik denk dat deze opmerking gewoon een flame is hoor. Iedereen die een beetje nadenkt weet dat veranderen van workflow veel meer geld, moeite en irritatie veroorzaakt dan een prijsverhoging.

Nu eenmaal het eeuwig nadeel van "in de cloud".
Het heeft niet zoveel met cloud te maken, hoor. Microsoft verhoogd de laatste jaren ook flink de prijzen van hun on-premise producten om de klanten zo naar 'de cloud' te forceren.
Ik gebruik al jaren met tevredenheid Google’s Workspace, maar de communicatie over de prijsverhoging is echt een giller.

Aangezien ik deze dienst ook voor klanten implementeer wil ik hen tijdig over een prijsverhoging kunnen informeren. Nu weet ik enkel dat die eraan zit te komen en niet wat de daadwerkelijke prijs gaat zijn.

Fijn dat je dan per e-mail op de hoogte wordt gebracht, maar feitelijk kan ik er werkelijk niks mee.

Hoe gaan jullie daar evt mee om?
Ik laat klanten zelf het contract afsluiten, dan ben ik niet verantwoordelijk voor de communicatie. Ik doe dan alleen het beheer.
Hier hetzelfde inderdaad. Voor zulke diensten mag de klant zelf het contract afsluiten. Alleen software die ik zelf heb gebouwd en aanbied wil ik het risico op prijsverhogingen zelf nemen.
Wat is het risico op prijsverhoging als je zelf de software hebt gebouwd? Keiharde onderhandelingen met jezelf?
De software bied ik aan als dienst, dus als de cloudprovider z'n prijzen omhoog gooit heb ik wel opties om dit te ondervangen. Hier houd ik tijdens de bouw van de app rekening mee, an probeer qua cloud zoveel mogelijk voor lange termijn in te kopen. Ook kan ik hier en daar wel 'spelen' met de kosten door functies op een andere manier te implementeren. Zo heb ik recent nog een app omgebouwd naar Blazor WASM, zodat ik alleen voornamelijk statische content hoef te hosten, en de backend API heb omgebouwd zodat dit ook op een flink goedkopere instance kon draaien. Dat soort veranderingen is eigenlijk alleen zinvol als de hostingkosten beginnen op te lopen.
Tariefstijgingen zijn niet leuk, maar zijn gewoon onderdeel van het leven.

Wij hebben een eenvoudige mail naar onze Workspace klanten gestuurd, met een simpele draai om uit te leggen dat we de tarieven zo laag mogelijk voor ze proberen te houden (wij hebben immers de verhoging niet bedacht).

Alle flex model klanten zetten we terug naar jaarcontracten. Dat doen we voor 11 april 2023, zodat ze nog eenmaal kunnen genieten van de laagst mogelijke tarieven. Klanten met verlengdatum op of na 11 april betalen dan 11% meer. Niets aan te doen.

Willen de klanten toch flex behouden, dan mag dat. Ze weten dat ze dan 11% + 20% duurder uit zijn.

Onze klanten zijn slim genoeg om een rekenmachine te hanteren en te bereken wat het dan voor ze kost.
Eerst hebben ze de gratis workspace gebruikers gedwongen om betaald te gaan, en dan nu de prijzen verhogen. Oef.
Nee dit hebben ze later aangepast zodat particulieren wel gratis verder konden.
Ja. Inderdaad. Maar wel op de valreep. Toen ik al met mijn 30 gebruikers over was gestapt.
Met 30 gebruikers viel je toch al niet met wat Google bedoelde met persoonlijk gebruik (het staat nu nergens meer en ik lijk al mijn 50 accounts nog aan te kunnen maken, maar ze hadden het toen over max 10 gebruikers).
30 familie leden. Dus ik mag het nog steeds gebruiken. Ik heb een account voor 100 gebruikers. Die houd ik ook aan. Mocht ik toch nog een keer terug willen.
Het is een goede dienst, dus daar mag ook wel wat voor betaald worden natuurlijk.
Dacht dat dit dan wel met restricties kwam waaronder niet je eigen domein naam kunnen gebruiken?
De beperking is dat het alleen voor prive gebruik is, eigen domein kan nog wel gewoon.
Zover ik kan zien geldt dit alleen voor de zakelijke abonnementen. Tot nu toe uiteraard…
Ik gebruik nog steeds de gratis variant.
Wat de prijzen voor buiten de VS betreft, gaat Google in ieder geval 'enkele' lokale prijzen aanpassen op basis van de wisselkoers met de dollar.

De 1001 smoezen weer uit het potje gehaald hoor.
Gelukkig zit ik nog steeds op de free edition. Die wilden ze vorig jaar de nek omdraaien maar na veel protest en de dreiging van een class action suit hebben ze dit voor particulieren toch maar laten bestaan.
Dus je neemt een product x af tegen prijs y.
Vervolgens wordt er, ongevraagd, functionaliteit toegevoegd en wordt je verplicht om de verhoging die daarmee wordt verklaard te gaan betalen, want je kunt die functionaliteit niet weigeren.

Dat is PRECIES waar al die abonnementservices om draaien: constante revenue genereren en stapsgewijs verhogen. Een verschil: nu zeggen ze dat het een gerechtvaardigde verhoging is vanwege toegevoegde functionaliteit (waar je niet om hebt gevraagd, kuch) terwijl er eerst gesproken werd over hogere kosten...
Flinke verhoging aangezien dit per gebruiker is. Het is nog geen jaar dat het betaald is geworden en nu al zo'n verhoging..
oef, welk abbonement had ik ook alweer?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee