G Suite blijft gratis voor persoonlijk gebruik met behoud aangepast e-mailadres

De gratis Google G Suite-versie blijft toch beschikbaar voor bestaande gebruikers die de software inzetten voor persoonlijk gebruik. Daarmee hoeven zij niet verplicht over te stappen op Google Workspace. Bedrijven moeten die betaalde overstap wel maken.

Details over het behoud van de gratis G Suite-versie verschenen onlangs op de website van Google, nadat het bedrijf in januari al aangaf dat er een gratis optie voor bestaande gebruikers zou komen. Dit geldt voor particulieren en gezinnen die G Suite gebruiken voor niet-commerciële doeleinden. Zij kunnen aangeven dat ze niet willen overstappen op Google Workspace. Dat kan in het adminpaneel van G Suite. Google geeft aan dat gebruikers dit voor 1 augustus moeten doen, omdat hun accounts anders worden opgeschort. Na die tijd moet overgestapt worden naar Google Workspace of contact worden opgenomen met support om het G Suite-account te heractiveren.

Deze gratis optie is niet beschikbaar voor nieuwe gebruikers en ook niet voor bedrijven. Bedrijven moeten per 27 juni 2022 definitief overstappen op Workspace. Particuliere gebruikers die deze overstap na 17 januari al gemaakt hebben en nu terug willen naar G Suite, kunnen contact opnemen met Google Workspace-support om hun account terug te zetten naar de gratis versie, schrijft 9to5Google.

Met deze G Suite-versie houden gebruikers toegang tot Google-diensten als Gmail, Drive en Meet via hun G Suite-account. Daarmee behouden ze ook hun aankopen in de Play Store. Voorheen moesten gebruikers overstappen naar Workspace om dat te doen; anders zou hun account opgeschort worden. Het blijft ook mogelijk om een eigen domeinnaam te gebruiken met Gmail. Eerder zei Google dat gebruikers die overstappen naar een gratis account betaalde features zouden verliezen. Het was de verwachting dat aangepaste e-mailadressen daar ook onder zouden vallen, maar dit blijkt dus niet het geval.

Google kondigde begin dit jaar aan dat het zou stoppen met zijn gratis G Suite-versie. Gebruikers moesten daarom overstappen op de betaalde Workspace-suite, of zouden toegang tot hun account verliezen. Het bedrijf kwam daar later op terug en stelde eerder de deadline voor een overstap naar Workspace al uit.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

17-05-2022 • 08:15

141

Submitter: Rhaloc

Reacties (141)

141
141
50
7
1
86
Wijzig sortering
Ik zit druk te zoeken in het adminpannel, maar heeft iemand enig idee waar je dit dan zou moeten aangeven?
dank u! Het is inmiddels gelukt om hem naar prive gebruik te zetten. Scheelt weer wat werk :)
Vond het een heel handige chatbot, zelf ook even m'n account teruggezet. Had al een Started abo gekocht maar ik gebruik toch niets van al die extra's.
Dank, hij stond idd niet in de console goed te vinden.

Ik had hem via de help gevonden: https://support.google.co...zippy=%2Cbusiness-starter

Alinea voor Particulieren en Gezinnen.
Super tip! Dank, ik zat er al mee in mijn maag. Zit sinds 2007 op een eigen maildomein bij Google, en zag er tegenop weg te gaan ivm kosten. Dat hoeft nu niet meer.
top! direct gebruikt om mijn eigen domein, en die van m'n vader over te zetten op gratis. hoop op geen verdere fratsen van google, ik heb geen zin om 17+ jaar emails te gaan migreren van ons beiden, als ik al de keus heb gemaakt toen om met m'n data te betalen aan google apps.

[Reactie gewijzigd door DaveFlash op 22 juli 2024 17:15]

Bedankt voor het posten van de link. Het is inmiddels gelukt.
'k Heb dit ook net direct gedaan. Thanks!
Staat boven aan in de banner bij mij,ik heb de nieuwe free edition aangeklikt. Eindelijk :P (ik heb 5 users)
Ik had mijn account al omgezet naar de business edition, maar via de chat kan je g suite optie kiezen en dan kan je weer terug naar de gratis versie na bevestiging dat het een non-commercial account it. Die originele link werkte voor mij niet omdat ik hem dus al omgezet had.
Hoe werkt dit precies? Ik kan de 'G Suite optie' zo snel niet vinden...
https://admin.google.com/ >
? Vraagteken klikken rechts bovenin >
Contact support klikken >
Questions about G Suite legacy free edition >
I used G Suite legacy free edition for personal use>
Even bevestigen, minuutje wachten en het moet weer werken.
moet je daarna dan de : Google Workspace Business Starter, cancelen? of gewoon wachten?
Volgens mij moet je wachten. Effectief maken ze een Google support case aan. Ik heb wel voor de zekerheid zowel de directe support optie gebruikt als even in de chat gehangen met Google om te vragen overgezet te worden naar de gratis versie.

Paar tips:
- de support optie is alleen beschikbaar in de Engelse support site. Zet eventueel eerst je Google profiel taal op English (United States)
- als je een chat start dan kom je eerst bij iemand van Google Worksuite support uit. Afhankelijk van de medewerker (ik heb 3 domeinen gedaan), snappen ze het wel of totaal niet. Als ze het niet snappen, vraag om doorverbonden te worden met Google Billing support.
- in de chat zouden ze je alleen hoeven vragen om te confirmeren dat je het domein alleen voor Personal Use gebruikt (en eventueel je gegevens als ze je terug willen bellen).
- je kunt niet direct zien dat ze het aangepast hebben. We zullen Google moeten vertrouwen dat ze het op een gegeven moment aanpassen voordat de eerste betaling gedaan moet worden. Tot die tijd wachten.

[Reactie gewijzigd door Zyphrax op 22 juli 2024 17:15]

Abbo ook destijds omgezet naar "Google Workspace Business Starter" en deze handeling werkte voor mij niet daarom maar direct op de chat met support en die hebben het in gang gezet.
Moest wel even bevestigen dat ik het gebruik voor personal use....
Bij mij hebben ze me op een wachtrij geplaatst ofzo. Kreeg de indruk dat support nog niet heel goed op de hoogte was.
Tnx voor dit, heeft mij geholpen. Was vorige maand van legacy naar workspace gegaan (met tegenzin) :)
De google assistent heeft het nu zo dat je moet aangeven dat je het persoonlijk gebruikt.

Net bevestiging per mail (in 1 minuut):
--
You can continue to enjoy your Google Workspace edition for no cost. You will not be billed for your Google Workspace account for the foreseeable future
--
Ik wil mezelf al een tijdje "ont-googlen" - Heeft iemand goede alternatieven? (self-hosted bijv.)

Vooral voor bijv. mail en drive. Voor documenten e.d. gebruik ik al microsoft word/excel tegenwoordig ipv google's online alternatieven

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 17:15]

Mail: Daar kan je allerlei services voor gebruiken, zoals proton

Drive: legio voorbeelden, ik gebruik een drive zelf alleen voor een soort backup, heb dan ook stack van transip.

Maps: OSMAnd

Zoekmachine: DDG(ook al valt dat tegen qua politiek) of een self hosted meta engine

Office: Libre / LaTeX

autenthicator: andOTP

Play store: F-droid en voor de enkele aurorastore of apkmirror (of oude rooted phone ofc)

Browser: Firefox / fennec met ublock en no script(toegegeven dat dit op de telefoon lastig is of je zet je settings van je pc over)

Telefoon OS: LineageOS zonder gapps

Vergeet ik dan nog services?

Maar ik doe dit al jaren, en heb er geen last van. Werkt heerlijk, minder tracking en geen kans om op killedbygoogle.com terecht te komen met een service.

[Reactie gewijzigd door dieAndereGozer op 22 juli 2024 17:15]

Mooi lijstje. Ik zal er nog wat aan toevoegen.

Drive: ik host zelf een nextcloud instantie en gebruik ook wel de hosted variant van stack. Stack is iets simpeler te gebruiken, maar heeft een stuk minder features dan nextcloud. We konden alleen geen goede hosted versie van nextcloud vinden.
Verder is er nog cryptpad als alternatief voor Google forms en sheets als je per se online wilt samenwerken.

Maps: OMSAnd is inderdaad een goeie. Werkt ook goed offline. Ik heb de gewoon hele kaart van Nederland gedownload. Voor lange routes (meer dan 100km) wil je eigenlijk wel online routing gebruiken. Verder heb je organic maps (kan ook gedownloade kaarten met osmand delen heb ik ondervonden) en mappy.

Als je nog op zoek bent naar specifieke alternatieven kan ik alternativeto.net aanraden. Hier kan je makkelijk een aantal alternatieven opzoeken en hoef je niet tientallen slecht geschreven artikelen door te spitten.

[Reactie gewijzigd door fwsmit op 22 juli 2024 17:15]

Ik heb nextcloud eruit gelaten omdat dat vaak self hosted is en niet iedereen dat kan. Maar ik heb dat stiekem bij zoekmachine wel als optie gegeven.

Maar bedankt voor organic maps, zal er eens naar kijken.
Wat mail betreft... zolang je gmail gebruikers in uw contacten hebt (en die zal je waarschijnlijk altijd blijven hebben), zie ik het nut niet in van het gebruiken van bv. ProtonMail.
Je kan uw data naar google wil verminderen maar nooit helemaal vermijden lijkt mij.
Hetzelfde met whatsapp, als iemand jouw nummer heeft, ligt die daar. Dat wil nog niet zeggen dat je zelf niet hoeft te stoppen met die diensten. Want juist omdat iedereen ze gebruikt blijven ze gebruikt worden.
Voor mail gebruik ik Zoho. Voor cloudopslag zit ik helaas nog vast aan Drive (omdat de cloud qua risico op dataverlies imo nog steeds veiliger is dan een self-hosted oplossing), gecombineerd met NextCloud.
Waarop baseer jij op dat dataverlies een hoger risico is als je voor een self-hosted oplossing kiest?
Dat is enkel afhankelijk hoe je de backup inricht, zolang je aan de 3-2-1-0 regel houdt zit je goed.
  • 3 kopies
  • 2 verschillende media
  • 1 backup offsite
  • 0 errors, backup maken is leuk maar valideren met een restore is net zo belangrijk.
Omdat Google die regels zelf hanteert in hun data centra. Bij mij is de reliability (de frequentie van hoe vaak ik mijn data backup naar een externe schijf die ik elders bewaar) afhankelijk van mijn humeur, en dat zal geen 99,999% zijn :)

[Reactie gewijzigd door Mavamaarten op 22 juli 2024 17:15]

Oftewel afhankelijk hoe je het zelf inricht. Dat heeft niets te maken dat de Cloud magisch een betere oplossing heeft.
Ik heb het voor Gmail zelf gedaan en dan gaat het op vrijdagavond kapot terwijl je net een weekendje weg wil. Kan je niet bij de mail, en de andere mensen die een accountje hebben ook niet. Je moet er maar zin en tijd voor hebben dan (en geld want het is kapot).

Ik vind het prima zo in Gmail waar ik helemaal niet naar om hoef te kijken. Er zijn argumenten te bedenken om het wel zelf te doen, maar dat ik denk dat ik het beter kan dan Google is er geen.
Mail moet je ook helemaal niet zelf hosten, die effort/opbrengst propositie slaat nergens op.
Maar mail beter doen dan Google is ook geen hogere wiskunde.
Gmail is een betrekkelijk basale maildienst.

Een beetje zichzelf respecterende mailpartij voor wie het hun brood is (Proton, Tutanota, Fastmail, consorten) doet mail m.i. wel beter.
Fastmail waar ik bij zit is m.i. veel gebruiksvriendelijker voor een beetje poweruser.
Bij Gmail loop je al vast als je een eigen domein wil.
Google heeft de techniek misschien wel lekker op orde maar je google account op zich is gewoon een single point of failure.

Op Google rusten vind ik echt wel listig. En je drive is dan waarschijnlijk nog wel gesynct naar een computer. (mits je dat hebt aangegeven en niet alleen maar files op haalt als je ze gebruikt)
Maar voor de inhoud van Google Photo's bijvoorbeeld moet je echt aan de slag met Google Takeout om dat veilig te stellen buiten Google ecosysteem. (en dan geven ze je een bak ondoorgrondelijke ellende waar je huilbuien van krijgt)

Als Google je toegang tot je account ontzegt zit je weken te touwtrekken, je krijgt echt niet zomaar een mens te pakken daar. Zeker niet als ze overtuigd blijven van hun eigen gelijk.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 17:15]

Mee eens hoor. Daarom vertrouw ik erop als tweede backup-locatie, en niet als primaire :)
valideren met een restore is net zo belangrijk
Ook gewoon in een productieomgeving doen.

Als het goed gaat, kan je er meteen mee pronken.
(omdat de cloud qua risico op dataverlies imo nog steeds veiliger is dan een self-hosted oplossing),
Tot de cloud provider in een keer besluit dat jij "fout" bent en je zonder pardon afsluit.
Microsoft account vergrendeld / geblokkeerd

Aan de hoge technische zekerheid heb je niets als je tegelijk aan de willekeur van een groot bedrijf bent overgeleverd.
Voor cloudopslag kun je ook bij Zoho terecht. Al zal dat qua prijsstelling wel wat minder interessant zijn dan het aanbod van Google.
Ik wil mezelf al een tijdje "ont-googlen" - Heeft iemand goede alternatieven? (self-hosted bijv.)
Wat heb je zelf gevonden? :+

On-topic:
Goed nieuws voor deze gebruikers. Ik ben wel benieuwd wat de beweegreden is van deze onverwachte reactie van Google. Zouden zij van hun slechte imago af willen komen?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 17:15]

Waarom is er altijd wel iemand die onder een bericht over Google een link naar de "graveyard" plaatst?
De tijd veranderd nu eenmaal en dat betekend dat er dingen buiten gebruik raken. Andere dingen zijn gewoon probeersels die helemaal niet als blijvertje bedoeld.
Waarom is er altijd wel iemand die onder een bericht over Google een link naar de "graveyard" plaatst?
Omdat Google daarom bekend staat in het publieke oog, en dat het onderwerp was van mijn post. Mijn zakelijke processen zou ik bijvoorbeeld niet snel onlosmakelijk koppelen aan Google's diensten.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 17:15]

Dat publieke oog wordt zo wel in stand gehouden. In veel gevallen gaat het echter om diensten die ooit als proefballonnetje zijn opgelaten in het Google-labs (en dus nooit officieel aan het dienstenpallet van Google zijn toegevoegd. In het gros van de overige gevallen zijn de diensten in andere diensten opgenomen of worden niet/of nauwelijks meer gebruikt. Het aantal nog veel gebruikte diensten dat geen opvolger heeft gekregen is minimaal. Een link naar die graveyard is daarom niet echt terecht.
Dat publieke oog wordt zo wel in stand gehouden.
Context is belangrijk. Ik noem expliciet 'hun slechte imago'. Dat anderen niet begrijpend lezen is niet mijn probleem.
Anoniem: 1322 @WillySis17 mei 2022 16:55
Er zijn veel redenen. De meeste mensen verafschuwen verandering, dat is een vrij menselijk iets. Daarnaast heb je natuurlijk nog de haters. Alles van een bepaalde fabrikant of leverancier is altijd slecht of waardeloos. Dat terwijl ze niet eens 'zien' dat ze dagelijks tot hun eigen tevredenheid gebruik maken van Google diensten zoals Maps, Search of zelfs fonts.

In a nutshell is het dus gewoon kortzichtigheid. Als je naar de informatie kijkt op de site dan hoef je maar een Google zoekopdracht te doen om er achter te komen dat veel zaken gewoon een vervanger of migratie pad hebben.

Ik vind het ook maar raar dat mensen op een techsite zulke links posten. Net of andere (grote) software bouwers niet net zoveel experimenteren.... Maar het zal er wel bij horen gezien Tweakers zich richt op Jan modaal en polarisatie zo'n ding is tegenwoordig :+
Als men dan ook nog de moeite neemt om de lijst door te nemen en telt hoeveel diensten er zijn verdwenen en hoeveel diensten men op de datum van verdwijnen nog gebruikte, dan zal iedereen tot de conclusie komen dat men maar heel weinig (of zelfs niets) meer gebruikte.
Zelf ben ik alleen getroffen door het verdwijnen van Google Earth, maar het gros van de functies werkt nu gewoon in Google maps.
Met andere woorden, Google is gewoon bedrijfsmatig goed bezig door diensten die over de "houdbaarheidsdatum" zijn of niet voldoende gebruikers hebben ook weer te stoppen.
Anoniem: 1322 @WillySis18 mei 2022 09:16
Het hoort ook bij hun bedrijfscultuur. Het zijn vaak kleine teams die gemotiveerd worden om te experimenteren. Daarbij hoort ook falen wat dus sommige mensen blijkbaar stoort (die zullen zelf wel enkel succesvol zijn :+). Veel Google producten zijn zo ontstaan zoals Gmail. Producten worden snel publiek gegeven om feedback te krijgen en de productontwikkeling te sturen (op basis van feedback).
Dit is wel zo maar google is er oprecht ook wel notoir in dingen af te breken die mensen gewoon gebruiken, en daar ook niet persé een "alternatief" voor hebben klaarliggen.

Niet dat ze daartoe verplicht zijn, maar dan mag er ook geen verbazing zijn dat dit soort websites uit de grond komen.

Beetje net als https://isereenvvderopgestapt.nl/.
Ik vraag bewust hier voor ervaringen. Zoeken via Google heeft geen zin, dan krijg je vooral advertenties en de diensten met de beste SEO.
Ik vraag bewust hier voor ervaringen.
Het woord 'ervaringen' komt niet terug in je originele reactie. Verder geeft de smiley na die zin over jouw reactie aan dat je mijn reactie niet zo serieus hoeft te nemen. ;)

Maar de vraag blijft staan, en je had makkelijk al een antwoord kunnen hebben (via Google! :+).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 17:15]

Synology heeft een redelijk goed aanbod aan vervangende apps die je op je eigen (synology) NAS kan draaien.
Ik heb me daar eens in verdiept, maar het werd toen afgeraden om zelf email te hosten. Ben daarom maar voor Protonmail gegaan, welke nu ook calendar en drive functies aanbied.
Anoniem: 176636 @Muurtegel17 mei 2022 09:18
Los van de hazzle die het geeft, zijn de kosten ook vele malen hoger dan die paar euro die Google vraagt. En nu dus zelfs niets voor particulier. Ja idd je data kan gebruikt worden en dat is een afweging. Ik zelf vind dit geen probleem.
Heb wel een eigen mailserver draaien op m'n Synology, moet zeggen dat het juist instellen van alles inderdaad even een leercurve had, maar inmiddels draait alles gewoon goed en heb ik ook geen problemen met allerlei blacklists (wat je soms nog wel eens hoort).
Heb wel een eigen domein gebruikt in plaats van een Synology.me adres en heb thuis gelukkig glasvezel in combinatie met een vast ip adres, wat ook wel prettig is ivm je MX records en alles.
Heb nu dus zowel mail als bestanden op m'n Synology staan, maar maak geen/weinig gebruik van het Office pakket van Synology omdat dat niet in staat is om .docx/xlsx bestanden te bewerken en weer op te slaan in hetzelfde format.

Als je de aanschaf van een Synology te duur vindt, ze zijn dan ook zeker niet gratis, zou je ook kunnen overwegen om een oude pc/server of zelfs een raspberry pi in te zetten i.c.m. Nextcloud waarmee je ook een groot deel van deze functionaliteiten kunt opzetten volgens mij (weet dat er een e-mailclient in zit, maar weet niet of er ook een mailserver in zit).
Anoniem: 176636 @treris17 mei 2022 10:12
Het gaat mij niet zo zeer om de aanschaf van de Synology maar om de running cost van het device qua stroom. Maar ook hoe gaat een non tech savvy persoon een hele Synology instellen en beheren/ veilig houden.

Hoe ga ik mijn vader van 70 jaar het gebruik van een raspberry Pi of oude pc uitleggen? Die wil gewoon kunnen mailen :-)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 176636 op 22 juli 2024 17:15]

Wat betreft een niet self-hosted mail alternatief kan ik Fastmail aanraden. Ik heb ook Protonmail geprobeerd, maar bij design kan je daar niet de body van je email doorzoeken (ivm encryptie). Fastmail richt zich wat minder op 110% security, maar heeft z'n zaakjes goed op orde. Ben ook erg te spreken over hun UI werk, zowel op desktop als mobiel.
Ik ben zelf aan het migreren naar https://mailbox.org
Tot nu toe tevreden. Ze hebben geen dedicated client maar dat is voor mij geen probleem
Dat geldt ook voor mij...
Bedankt voor deze tip, ziet er uit als een goed bedrijf met open source fundamenten. :)
Voor mails specifiek: Mailcow (op Hetzner of een andere provider naar keuze) als je selfhosted wilt gaan, en anders raad ik infomaniak aan (Zwitsers bedrijf), hebben een mooie feature-set en kosten niet heel veel.
Bedankt! Erg goeie tip vwbt de mail. Er is zo ontzettend veel op de markt, prijzen en producten lopen enorm uiteen. Dit lijkt precies wat ik zoek.
Infomaniak was het voor mij toch net niet en ben uiteindelijk voor Zoho gegaan. Een deel van de beslissing hierin ligt wel dat je Zoho in het Nederlands kunt gebruiken en Infomaniak niet. Binnen het gezin werd dat wel erg gewaardeerd.
Als je MS acceptabel vindt, OneDrive, en mail kan daar ook.
migadu voor e-mail vind ik een prettige en flexibele oplossing.
Los van andere discussies vroeg ik me af, hoe je van plan bent om het "domeinnaam" probleem aan te pakken.

In de zin van... als je een email wil gebruiken, dan zal je alleen kunnen kiezen tussen:
A. Email gebruiken van bestaande 'gratis' providers zoals Google/Outlook/Yahoo
B. Volledig domein self-hosten.


Als je voor "A" kiest, houdt dat in dat je data alsnog afhankelijk blijft van zo'n grote partij.
Als je "B" gaat, dan zal je een eigen mailserver moeten opzetten, maar ook uitvogelen hoe je dat hele drama overleeft om een mailserver op te zetten die vertrouwd wordt door andere mailservers.

Verder heb ik geen echte antwoorden voor je. Alleen bovenstaande vragen.
Er zijn toch ook nog optie C.
Een betaalde maildienst, zoals Protonmail, Zoho, mailbox.org, Soverin, en nog ettelijke andere opties.

En optie D.
Een ander, betaald cloud abonnement zoals Office 365 of iCloud+ waar ook de optie voor een custom domein mail bij zit.

De vraag was om te ont-Google'en en eventueel zelf te hosten, niet dat het gratis moest zijn. En inderdaad, email zelf hosten is mogelijk maar een gedoe. Daar zelf niet voor moeten instaan is mij wel een biertje of 2 waard per maand.
Ik ben mijzelf aan het ont-googlen door self-hosted Cyperpanel te installeren, daar mijn domein in toevoegen en dan voor mijn gezin de email-adressen aan te maken. Het enige dat mist is in Cyperpanel is een agenda functie ( via bv CALDAV en CARDDAV ) voor onze gezamelijke agenda.
Ik draai mijn eigen mailserver, die ik geïnstalleerd heb op een vps met behulp van de ispmail tutorial. Loopt als een trein, wel even doorbijten om van de blocklist van Microsoft te komen (ik kreeg een IP met oude reputatie, kost wat mailtjes om die te resetten). Verder draai ik thuis een synology nas voor opslag, met backup naar OneDrive (encrypted voor upload). Op de nas draait een vm met wireguard zodat ik van buiten altijd bij de data op de nas kan. Draait ook een pihole op voor de nodige dns blokkades (die dus ook werken als ik via 4g op internet zit dankzij wireguard). Om compleet ontgoogled te zijn host ik een nextcloud instantie voor agenda en contactpersonen die gesynchroniseerd worden met mijn telefoon en computers. Daar zoek ik nog iets lichters voor maar dit werkt in ieder geval goed. Oh en ik draai een self hosted bitwarden voor password management. Mijn ervaring? Het is een hoop gedoe, eerlijk gezegd denk ik dat je het leuk moet vinden om allemaal op te zetten (en onderhouden) anders levert het waarschijnlijk wat frustratie op...
Mail > Protonmail
Drive > Self hosted, of met cryptlocker op een alternatief platform.

Als je niet geeft om privacy, dan lekker alles by MS stallen, werkt prima.
Ik gebruik zelf de apple email als alternatief. met 5GB gratis kom je een heel eind.
Voor eigen mail server thuis of op een vps:

https://mailinabox.email/

Voor eigen cloud:

Nextcloud
je kan ook altijd eens kijken bij infomaniak.
Tutanota voor mail, Nextcloud als Drive en Photos vervanging (OnlyOffice integratie om Sheets/Docs etc te vervangen) en GrapheneOS als smartphone OS. Dan kom je al een heel eind.
Ik ben overgestapt naar mxroute. Daarbij krijg je ook een owncloud en mattermost instantie als alternatief voor drive en chat.
Verwijderd.

[Reactie gewijzigd door solatis op 22 juli 2024 17:15]

Ik wil mezelf al een tijdje "ont-googlen" - Heeft iemand goede alternatieven? (self-hosted bijv.)

Vooral voor bijv. mail en drive. Voor documenten e.d. gebruik ik al microsoft word/excel tegenwoordig ipv google's online alternatieven
Voor self-hosted mail heb ik geen goed antwoord, maar ik vind Resilio Sync een erg goed alternatief op Drive / Dropbox / etc.

Het is P2P op basis van bittorrent (vroeger heette het btsync), en werkt goed.
Ik heb een eigen server draaien met Mailcow voor e-mail en nextcloud als opslag. Werkt prima als alternatief voor Gmail en Google drive.
Ik ben overgestapt op een Nederlandse privacy-aware hosting partij voor mijn eigen domein en email-diensten. (zoek groene host op zijn Engels). File-sync doe ik met Synology en Syncthing -> vervolgens backup.
Mail zelf hosten moet je wat mij betreft niet meer willen in deze tijd, waarin je op je thuisverbinding waarschijnlijk al geen 'schoon' IPv4 adres hebt en waarin je door allerlei hoepels heen moet (met SPF records, DKIM, etc.) om a) door de spammaatregelen van de 'grote jongens' heen te komen en b) zelf ook binnenkomende spam tegen te gaan.

Verder bestaan er tig redelijk betaalbare maildiensten: Soverin, mailbox.org, Protonmail, etc.
Mailu, https://mailu.io/1.9/ is waar ik naar toe ben over gestapt.
Container based en de config van de mailserver kan je eenvoudige via hun webconfigurator maken en dan is het kwestie van 2 bestanden downloaden en “docker-compose up -d” te doen.

Via admin panel vertellen ze zelfs hoe je je DNS moet inrichten.
Voor mail heb ik zelf een VPS opgezet op een hosting provider en draai daar mailcow https://mailcow.email op. Hiermee host ik mail, kalender en contacts voor mezelf en familie op.
Je kan hiermee je eigen en meerdere domeinen aan koppelen.

Voordeel is dat het niets kost om extra mailboxen toe te voegen.
@Gamebuster Zelf ben ik erg tevreden met de diensten van Infomaniak. Van G-Suite ben ik hiernaar overgestapt en tot nu toe bevalt het goed met name de klantenservice.

Als je specifieke vragen hebt, let me know!

[Reactie gewijzigd door computergek92 op 22 juli 2024 17:15]

Anoniem: 1629206 17 mei 2022 08:27
Ik denk dat je dat niet helemaal gaat lukken, er zit overal wel een beetje Google in. Geen Gmail , Youtube, Chrome, Playstore en /of microG gebruiken . Helaas ontkomen we er niet meer aan. Heb t zelf een tijdje geprobeerd, dmv zon simpele telefoon met Kai OS.

Helemaal de-Google, dan moet je eigenlijk geen electronica meer gebruiken..
Hoe wil je dat bijvoorbeeld op je werk doen?
Zolang je geen Android telefoon gebruikt, gaat het prima zonder Google. E-mail alternatieven genoeg, Firefox is prima ipv Chrome, en de meeste integraties op websites kom je met content blockers wel vanaf. Het enige wat geen echt alternatief heeft is Youtube. Niet omdat er geen andere videosites bestaan, maar omdat de meeste content alleen daar te vinden is. Gelukkig is het voor 99.999% rotzooi en mis je weinig tot niks als je er nooit komt. Er zijn maar een paar kanalen die ik leuk vind en die kijk ik af en toe in een private browsing venster. Zonder account en met alle cookies geweigerd. Op die paar video’s na ben ik aardig Google-loos. Ze kunnen lekker de boom in met hun spyware.
Gelukkig kun je zelfs YouTube-loos gaan dmv. een alternatieve frontend (scheelt weer privevensters) zoals Invidious. Kijk maar eens op invidious.io.
Interessant project, maar na een snelle test laat ik dat lekker voor wat het is. Bij de eerste video die ik af probeerde te spelen via een van de hosted frontends kreeg ik meteen een melding dat de video niet geladen kon worden :z

Ik heb geen probleem met privevensters, die gebruik ik best veel. Vooral voor onbekende sites waar ik toch niet op in hoef te loggen. Zelfs duckduckgo draai ik in privevensters. Niet omdat ik ddg niet vertrouw, maar omdat je in een zoekmachine op onbekende links aan het klikken ben, en dan zit je al in privemodus, zodat alle cookie- en andere troep van random sites niet bewaard blijft.

En over ddg gesproken: als je daar video's vind via de zoekfunctie kun je die ook direct in ddg afspelen. De video zelf loopt dan via youtube-nocookie.org ofzo. Klinkt als een proxy, dus ook redelijk crap-free. Maar wat ik meestal doe is gewoon direct naar een van de kanalen die ik leuk vind via youtube.com/kanaalnaam. Die zijn op 1 hand te tellen, dus geen probleem om te onthouden.
Het verschilt natuurlijk enorm per instance en je kunt er ook zelf een hosten. Maar ik snap je punt. Volgens mij is Youtube-nocookie wel van Google, en die hebben naast cookies, een legio opties om je op andere manieren te volgen.
Ook lijkt het er op dat ze na het drukken op de afspeelknop mogelijk nog steeds een cookie plaatsen, en dan is jou methode van een privévenster uiteraard afdoende. Maar ik hoop vooral dat er meer awareness is/komt, en dat alternatieven steeds toegankelijker worden.
“Prima” is een groot woord. Youtube haalde je al aan, maar ook de zoekmachine is lastig een alternatief te vinden.
Ik gebruik al jaren DuckDuckGo als mijn standaard zoekmachine, maar zeker 2x per dag knal ik er een !g achter omdat ik gewoon echt niet krijg waar ik naar zoek.

Daarnaast heb je nog alle fonts, styles en JS frameworks die ingeladen worden vanaf Google’s CDN’s.

Ik ben het eens met de stelling dat zonder Google praktisch onmogelijk is als je nog wil functioneren in de maatschappij.
Je kan ook eens qwant.com proberen. voor mij werkt dit in 95% goed.
Helemaal zonder Google gaat op allerlei vlakken gewoon niet werken, denk alleen al aan cdn/hosted javascripts die héél veel websites gebruiken via het googleapis.com domein.

Maar je kunt een heel eind komen, ik draai inmiddels een paar jaar helemaal 'self hosted', primair via een Synology rackserver. Email, adresboeken, agenda's, wachtwoord manager (Vaultwarden via Docker), muziek (met iOS app), foto's (met automatische upload en de standaard iCloud sync uitgeschakeld), bestanden op alle (mac) lap-/desktops worden gesynchroniseerd via Synology Drive, Pihole, mijn blog draait op een Docker Ghost installatie, verzin het maar, het kan allemaal via een Synology nas.

Synology heeft ook een reverse proxy aan boord, dus je hoeft niet eens met moeilijke poortnummers te werken. Bij mij verwijst vault.<domein>.com automatisch door naar de Docker container die standaard op 8888 draait, geldt ook voor alle andere applicaties (muziek.<domein>.com, adresboek.<domein>.com, blog.<domein>.com, etc,etc, zodat je alleen maar een eigen subdomein hoeft te onthouden en alles bereikbaar is. Alle subdomeinen lopen dan weer via CloudFlare zodat het publieke IP adres van de nas niet zichtbaar is én je een stuk veiliger bent tegen aanvallen van buitenaf.

Grote voordeel is dat het voor mij ook een volledig non-issue is als ik ooit van Apple wil overstappen naar welk OS dan ook. Ik kan mijn Macbook zo inruilen voor een Ubuntu machine, ik kan van iPhone overstappen naar Android of welk willekeurig OS dan ook, al mijn data blijft synchroniseerbaar (en dat was een van de primaire uitgangspunten).

Backups gaan elke nacht versleuteld naar een S3 locatie alsmede naar een andere Synology nas die elders staat.
Komen ze nu mee, ben ik net -ogenschijnlijk noodgedwongen- overgestapt. Maar, goede ontwikkeling. Hou je met zo'n private account dan ook nog toegang tot services als GDocs, Sheets, en zo?
Ik heb letterlijk gisteren de overstap naar betaalde versie gedaan, en zal wel niet meer "terug" kunnen naar gratis.

Echt zo irritant dit gedraai en gekeer van Google. Sterkt me er alleen maar verder in om ASAP over te stappen naar een andere partij. Het betalen heb ik voornamelijk gedaan als tijdelijke oplossing tot ik een keer tijd heb om de verhuizing te regelen.
Particuliere gebruikers die deze overstap na 17 januari al gemaakt hebben en nu terug willen naar G Suite, kunnen contact opnemen met Google Workspace-support om hun account terug te zetten naar de gratis versie, schrijft 9to5Google.
Eens dat dit niet heel duidelijk van hen is, tegelijkertijd goed dat ze terugkomen op een eerdere foute beslissing. Geen zorgen, neem contact op met de klantenservice en je kan terug naar de gratis versie
Ja.. Ik heb deze switch jaren geleden al eens gemaakt toen ze dezelfde beweging leken te maken, en ik kan ook niet meer terug natuurlijk, want ik betaal al jaren :')
Dat heb je met een gewoon Google-account (niet GSuite) ook, dus lijkt me wel
Maar wat is het verschil dan? Wat dat wordt niet echt duidelijk hieruit.
Een G Suite account biedt een aantal extra's voor het "beheer" van je omgeving voor zover dat nodig is bij bijv. families ed.

Daarnaast zijn er ook een aantal limitaties voor meer consumenten georienteerd gebruik. Zo heb je met een GSuite account geen toegang tot Google Stadia, maar nog belangrijker is dat heel veel van de Google Family functionaliteit (waaronder bijv. Home en het Family Youtube premium plan) niet alle functionaliteit hebben of uberhaupt niet mogelijk zijn.

Ik ben iig blij dat voor ons gezin / familie het account as-is blijft bestaan, voor nu ...
Een migratie naar een volledig Google account met verlies van e-mail en evt. opt-in voor Gmail had ik ook niet erg gevonden. Met wat DNS settings en een backupje van de mailboxen zou dat ook geen probleem moeten zijn geweest.
Net die limitaties maken het dat ik weg wil van Gsuite. Dat begon een aantal jaren geleden al toen ik erachter kwam dat je met een Gsuite account niet Gassistant commando kon geven "Google, remind me to take out the trash tomorrow", want reminders waren niet beschikbaar. :?
Onlangs 2 Nest apparaten aangeschaft en ook daar weer problemen. Toen kon ik ook nog 2 toegangtickets voor een wedstrijd niet in mijn GPay zetten (terwijl ik gewoon betaal en vliegtickets erin gebruik) en was ik er wel klaar mee.
Wij hebben @surname.com met dus gratis gsuite en dus die limitaties. Als oplossing hebben we nu ook @surname.org met email forwarding, daar hebben we 'gewone' non-gmail google accounts van gemaakt, en gebruiken deze waar we van die limitaties af willen.
Ik heb voor onze familie een @surname.nl vastgelegd en iedereen heeft een eigen prive Gmail account.
Om alsnog mail te ontvangen heb ik forwardemail.net gebruikt, die stuurt de mails door op basis van DNS records en kost niets.
Om mails te versturen met onze eigen adressen heeft iedereen in Gmail een 'mail verzenden als' account toegevoegd wat mail verstuurd via smtp.gmail.com icm een app-password van ieders Google account.

Ik ben te spreken over deze vrij goedkope setup, zeker als ik jouw uitdagingen zo hoor.
Dat een Gsuite account wat meer opties heeft zoals het beheren van meerdere accounts onder je eigen dommeinnaam. Een gewoon Google-account kan inmiddles ook een extern adres hebben, maar is een enkel account en geen organisatie.
Heb net de keuze gemaakt en ze geven (duidelijk) weer dat gmail, sheets, drive, aankopen,... verder blijven werken. Enige wat ik moest doen is op "Confirm" drukken (waar ook uitdrukkelijk de melding staat dat het uitsluitend voor thuisgebruik is).
Popup na bevestiging: https://tweakers.net/i/LV...iQNHy53W.png?f=user_large
In abonnement beheer staat wel nog de melding dat je moet upgraden (die zal wel weg gaan zeker?): https://tweakers.net/i/UH...uKk.png?f=fotoalbum_large

Ik was van plan om begin mei eigenlijk de overstap te starten naar mijn eigen webhost en ben blij dit uitgesteld te hebben. Nu hoef ik heel dat gedoe niet te doen.
Heb 4 gebruikers en iedereen heeft zijn / haar Android toestel eraan gekoppeld. Zou enorme irritant zijn geweest want mails zouden mogelijk verloren zijn geraakt, iedereen zal dingen moeten migreren (agenda), apps te herinstalleren omdat ze "geïnstalleerd zijn onder een ander account", de "login met Google" optie zal niet mee werken,... Ik zag er eigenlijk enorm tegenop.

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 22 juli 2024 17:15]

Hier precies zo, vorig weekend een zoho abonnement voor de hele familie afgesloten
Precies de reden dat ik nog niet overgestapt was. Ik ging er al vanuit dat er alsnog water bij de wijn gedaan zou worden. Blij dat ik even gewacht heb.
Ik ben vorige maand (lekker op tijd :) ) overgestapt naar betaalde WorkSpace for Business, met de eerste maanden (tot 1 augustus) gratis.
Alleen lijkt het erop dat ik nu niet meer gebruik kan maken van dit gratis aanbod :(
Ik krijg een foutmelding "deze aanbieding is niet meer beschikbaar"

Maar eens kijken of ik er met support uitkom...

[Reactie gewijzigd door Canis Lupus op 22 juli 2024 17:15]

Zelf zit in exact de zelfde Boot, zou je me op de hoogte kunnen brengen of dit helpt?
Ik zit nu in de chat met Google, maar de support medewerker was nog niet op de hoogte.
Zal hier een update plaatsen :)
Ze hebben de Auto assistant zojuist een update gegeven, mijn post hieronder zie je de stappen.
zojuist deze mail gekregen:
Current update:
At 2022-05-16 15:00 UTC (16 hours ago):
You are receiving this email because you have used the Support Assistant to opt-in to an alternative Workspace experience at no cost. This option is only available to customers who were previously on G Suite legacy free edition and are using Workspace for personal use.

This email serves as confirmation that you have opted-in and there is no further action needed at this time.

For next steps:
You can continue to enjoy your Google Workspace edition for no cost. You will not be billed for your Google Workspace account for the foreseeable future
Ik ben benieuwd wat mijn supportmedewerker gaat zeggen.
Want ik heb net die gratis-opt-in Workspace beeindigd, om te zien of ik dan wel de gratis variant kon kiezen.
Daarna nergens toegang meer toe, dus Workspace weer aangezet, maar dat is dan nu natuurlijk niet meer 'het originele overstapabonnement'.

Even duimen maar...

Update: Support is idd nog niet helemaal op de hoogte en kan ook geen actie voor me uitzetten.
Ik wordt teruggebeld zodra er meer duidelijk is.

Update 2Supportmedewerker heeft me gebeld, en nadat ik via de chat op wat statements heb ingestemd (persoonlijk gebruik enz), kon hij handmatig de facturatie op $0 zetten :)
Nu 1 juni afwachten :)

[Reactie gewijzigd door Canis Lupus op 22 juli 2024 17:15]

Ik kreeg net dit als antwoord:
“ Hier is inderdaad een probleem mee voor de mensen die willen overstappen. Daar is de technische dienst nog mee bezig, maar helaas is het nog niet opgelost”

Ze nemen contact met me op als het opgelost is.

[Reactie gewijzigd door Birdstrike op 22 juli 2024 17:15]

Ik ben enorm blij met mijn gratis accounts. Ik heb echter teveel email adressen en zou moeten opschonen. Ik blijf het wel lastig om een beter alternatief te vinden. Ook backups maken etc is lastig (ik ben namelijk geen 'inbox zero' persoon :D )
Geweldig nieuws.
Het topic op het forum staat vol met goede tips om over te stappen naar andere partijen (dank!) maar ik ben blij dat ik deze keer niet te snel heb gereageerd.

Dit scheelt een hoop gedoe met overzetten bij mijn ouders en andere familieleden. :)
Ze hebben het wel spannend gemaakt, aankondiging was in januari. De deadline om 'iets' te doen was eind mei en nu komt er een opt-out voor persoonlijk gebruik. Ze hadden de gebruikers een hoop stres kunnen besparen. Het zal wel geweest zijn voor de bedrijven, die kunnen niet zo lang wachten en last-minute een alternatief zoeken en nu wel allemaal weg zullen zijn uit de gratis G Suite.

Eigenlijk stond het al in hun eerdere aankondiging, alleen niet heel duidelijk. Zelfs Google Support en het officiële Twitteraccount legde het anders uit (alleen gmail, helemaal geen mail). Er stond iets als een gratis optie voor gebruikers die geen mail onder domein gebruiken of voor persoonlijk gebruik, maar niemand durfde dat of voor persoonlijk gebruik op deze manier uit te leggen.
Beter nieuws dan ik had durven hopen! Had gehoopt op minstens een overgang naar een gewoon gmail.com account, maar dit is uiteraard nog beter. En leuk dat mijn uitstelgedrag eindelijk eens beloond wordt 8-)
Haast en spoed is zelden goed!

Ik had dit ook pas ingepland om aan te pakken aanstaande weekend. 8-)
ik was nog niet over maar wel bezig met het wegmigreren, dit zal ik waarschijnlijk ook doorzetten (maar heb er nu meer tijd voor), deze optie hadden ze in januari ook kunnen aankondigen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.