Legacygebruikers G Suite krijgen toch mogelijkheid voor gratis account

Google werkt aan een functie voor gebruikers van het oude Google G Suite, waardoor zij het gros van hun data en betaalde content kunnen behouden zonder een Workspace-abonnement te hoeven afsluiten. Hierbij verliezen ze wel bepaalde G Suite-functies.

Google geeft nog niet veel details over de nieuwe functie en wat voor account gebruikers dan krijgen, maar het lijkt alsof Google de gebruikers over gaat zetten naar een regulier consumentenaccount. Het gaat om gebruikers die voor 2012 een Google G Suite-abonnement afsloten. Dat was bedoeld voor bedrijven die bijvoorbeeld custom e-mailadressen wilden waarbij @gmail.com werd vervangen door @bedrijfsnaam.com.

Hoewel dit abonnement was bedoeld voor bedrijven, werd het ook door consumenten gebruikt. Dit abonnement was gratis, maar vorige week maakte Google bekend dat de gebruikers vanaf 1 juli over moeten stappen naar een Google Workspace-pakket. Er zijn wel twee gratis versies voor scholen en stichtingen, maar Google controleert of organisaties hiervoor in aanmerking komen voordat ze gebruik kunnen maken van deze gratis pakketten.

In de praktijk betekende het dus dat gebruikers met zo'n legacy G Suite-account over moesten gaan naar een betaald account of bepaalde diensten als Gmail zouden kwijtraken. Data van deze accounts kan wel worden gedownload, maar kan daarna niet eenvoudig weer naar een nieuw Google-account worden geüpload. Daarnaast zouden gebruikers apps en content die bijvoorbeeld via de Play Store zijn aangeschaft, kwijtraken.

Op dit plan kwam kritiek. In reactie daarop updatete Google eerder deze week een ondersteuningspagina met meer en nieuwe informatie. Zo zegt Google 'in de komende maanden' een functie te introduceren waarmee 'de meeste content en data' naar een gratis account kan worden overgezet. Betaalde Google Workspace-content wordt hiermee niet overgezet. Deze overgezette accounts verliezen daarnaast de mogelijkheid voor aangepaste e-mailadressen en multi-accountmanagement. Het lijkt er dan ook op dat gebruikers een nieuw e-mailadres moeten uitkiezen. Google zegt in de komende maanden meer informatie te geven over dit plan en voor 1 juli de functie te introduceren.

Ars Technica merkt daarnaast op dat Google is begonnen met het verspreiden van een enquête over hoe legacy-G Suite-gebruikers hun account gebruiken. Gebruikers kunnen hier ook hun e-mailadres achterlaten waarna Google zegt ze te informeren over hun legacyaccount.

Door Hayte Hugo

Redacteur

28-01-2022 • 10:57

97 Linkedin

Submitter: Lizard

Reacties (97)

97
96
73
2
0
15
Wijzig sortering
op het forum wordt flink gediscussieerd over mogelijke oplossingen. Persoonlijk zou ik het erg fijn vinden als de basis blijft staan (mail, calender, drive, documenten en spreadsheets), liefst mét de mogelijkheid om accounts te beheren.

edit... nog even gezocht naar het nieuwsbericht uit 2012: nieuws: Nieuwe gebruikers Google Apps moeten betalen

@JKP
Het lijkt mij niet helemaal onwaarschijnlijk dat Google gratis gebruikers op den duur dwingt een betaald versie af te nemen. (...)

[Reactie gewijzigd door burnedhardware op 28 januari 2022 11:40]

Vreemd, dat is artikel is van 07/2012.
Voor zover ik kan terug vinden in de admin console gebruikt ik GSuite vanaf 03/2013, gratis.

Ik hoop dus heel erg dat ik niet uit de boot ga vallen met hun nieuwe oplossing :/
Iedereen is toen overgezet rond die tijd, daarom dat je die datum ziet.

Ik had de gratis versie al van eind 2010.
Dat zou wel goed nieuws zijn, ik heb werkelijk geen idee meer wanneer ik ben ingestapt op GSuite. :)
Voor mij net zo. Dat zal nog voor 2010 zijn geweest volgens mij.
een nieuw mail-adres kiezen is nog steeds on-acceptabel voor mij, dé reden om een @domain.tld adres te willen was juist om migratie opties open te houden. zouden letterlijk een dashboard maken waarin je tot x of y users kon aanmaken en wachtwoorden kon instellen (en verder niets) - dan was dat eigenlijk al voldoende de rest (gedeelde diensten en adresboeken etc zijn nauwelijks relevant). zelfs als ik voor dit alles moest betalen (laten we zeggen 10 per jaar ) dan was dat prima. het siert dit soort bedrijven gewoon niet dat je in 202x nog steeds. @hotmail of @gmail adressen hebt en dat er op het gebied van overige mail diensten nauwelijks iets is veranderd sinds begin 2000. zelfs de mailbox- en attachement grootte zijn nauwelijks gegroeid.

werkelijk de enige functie waar je bij dit soort pakketten iets aan hebt is een tool om emailadressen toe te kennen aan gebruikers als zijnde eigenaar van het domein. natuurlijk zullen veel mensen roepen, koop je domein bij een toko die mail-forwards ondersteunt maar het probleem daarbij is tegenwoordig dat je voor email veel meer dns-related pooh- hah nodig hebt om niet in een spambox te belanden.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 28 januari 2022 11:11]

Mailbox.org biedt een soortgelijke dienst voor 3€ per maand. Dan krijg je ook nog een online contactenboek, agenda, office suite en hosted jitsi.
Wij zijn deze week overgestapt van startmail.com naar mailbox.org omdat bij startmail de mogelijkheid om een eigen domeinnaam te gebruiken per maart dit jaar stopt
Er zijn genoeg ‘bedrijfjes’ die maar een paar 100 euro per jaar! omzetten. Vaak dekt het net de kosten van een nieuwe laptop of camera, dan is 36 euro ineens veel
De maiboxgrootte is van 1 naar 17GB gegaan. De attachment grootte daar loop ik nooit tegenaan. Als je hele grote bestanden hebt kun je beter een linkje doormailen.

Voor de rest wacht ik het even af hoe Google dit in gaat vullen.
Voor gmail ja maar biet voor strato transip mijndomein of waar je je domein ook afneemt

Dat ik moet betalen om een setje mail@domein adressen aan te maken is op zich wel ok maar als dat 3 per maand per user is dan wordt het voor de hele fam of iig het gezin al snel vrij prijzig

Als je naar de kosten van een dnskoppeling met een paar accounts kijkt dan is dat geen 3 per adres per maand

Het hoeft echt niet helemaal gratis maar ik zou wel graag op oude voet doorgaan gratis accounts met alleen de gratis features + domeinnaam

Aanders wordt o365 al snel goedkoper want 99 per jaar voor 6 personen/ accounts
Ik koop al jaren mijn O365 Family op Amazon, meestal tussen de 60-70€. Dus max 1€/user/maand.

Maar daarmee heb je nog altijd geen custom domain natuurlijk.
Dit kan je wel op een premium home, in theorie moet je domain dan zitten bij godaddy maar dat kan je ook omzeilen.

Andere oplossing:
Je kan bij google domains mail redericts maken, naar eender welk mail adres. Dit is nog steeds een gratis dienst.

Bij het stoppen van legacy staat er ook duidelijk dat de accounts blijven bestaan, maar zonder mail of drive, youtube playstore blijven werken
Google Domains:
Het lijkt erop dat je je in een land bevindt waar Google Domains nog niet beschikbaar is. Toch kun je de meeste domeinonderdelen die je via andere Google-producten hebt gekocht, hier wel beheren.
België :|

Ik zal toch maar eens kijken naar de O365 oplossing dan.
Ik heb google domains afgesloten vanuit belgie al paar jaar geleden met een "vals" us adres. Was dat dus idd vergeten dat die service enkel werkt vanuit US als je geen us adres wil invullen.

Somigen raden ook forwardemail.net aan

[Reactie gewijzigd door stitch1976 op 28 januari 2022 16:20]

Dan kies je dus Office 365 Business Basic voor 5,08,- (incl. BTW) per maand per gebruiker.
Dat is goedkoper dan Google Workspace en je krijgt er meer voor terug (offline instalaties van de Office Suite, inclusief Outlook) en domein integraties (met zoveel domeinen als je wilt ook nog).

De gratis G Suite naar de betaalde Workspace migratie bied geen extra voordelen en ik heb om die reden er vanaf gezien en kies dan liever voor Office 365 met de custom domein integratie.
Dat zou me inderdaad 130€/jaar minder kosten dan Workspace + O365.
Maar nog steeds 230€ meer dan nu. :|

Dus ik hoop toch nog dat Google iets voorziet voor bestaande gebruikers :)
Het lijkt er op dat er geen gratis domeinintegratie komt....
Maar ja, ik snap wat je bedoeld.
Get a personalized email address in Microsoft 365 Je moet wel je domain bij GoDaddy onderbrengen. Voor mij niet interessant om te doen.
Je kan GoDaddy omzeilen, als je zelf dns settings maakt
Die kan je zelf linken via de premium features als je, je hebt aangemeld op outlook.com
een nieuw mail-adres kiezen is nog steeds on-acceptabel voor mij, dé reden om een @domain.tld adres te willen was juist om migratie opties open te houden. zouden letterlijk een dashboard maken waarin je tot x of y users kon aanmaken en wachtwoorden kon instellen (en verder niets) - dan was dat eigenlijk al voldoende de rest (gedeelde diensten en adresboeken etc zijn nauwelijks relevant). zelfs als ik voor dit alles moest betalen (laten we zeggen 10 per jaar ) dan was dat prima.
Zijn er niet zat providers anders dan Google die dit aanbieden tegen een gepaste vergoeding?

Dit gaat volgens mij over gratis accounts. Als het gratis is, dan wordt er op een andere manier verdiend en heb je geen invloed omdat je geen klant bent. De aanbieder kan dan op elk gewenst moment de stekker eruit trekken.
Ook als je gebruik maakt van een gratis product, ben je nog steeds een klant. Ja je bent ook weer een product, maar je bent ook klant.

Zelfs als betalende klant heb je vaak geen of weinig invloed op het aanbod of de producten. De partijen zoals Google zijn gewoonweg te groot om effectief mee te onderhandelen en/of commmuniceren. Zij hebben geen of weinig notie aan wat hun klanten willen, de gedachtengang is toch echt, dat de klanten maar moeten accepteren wat zij bedenken.

Daar komt, helaas, ook nog eens bij, dat partijen van dit formaat ook nog eens een hele grote stempel drukken op de productcategorieen, in sommige gevallen zo'n grote stempel, dat je realistisch alleen bij hen terecht kunt om een dergelijke dienst effectief te kunnen gebruiken.
Dit dus. In 2009 was ik het na 3 overnames van mijn provider (Innet -> Ping -> Planet Internet) zat om telkens een ander email adres te krijgen en registreerde ik het domein "mijn familienaam.be" (niet echt deze, maar dus echt mijn familienaam). Ik doe helemaal niets met het domein op zich. Er draait bv. geen website op. Ik gebruik het enkel voor 4 emailadressen: voor mij, mijn vrouw en mijn 2 kinderen. That's it. Ik was dan ook heel blij dat Google dat gratis aanbood en gebruik het al sinds 2009. Kost me enkel een 15 euro/jaar voor het domein.

Maar er is no way dat ik 6 euro/email adres/maand ga betalen hiervoor. Dat is er compleet over voor mijn gebruik. Mochten ze hiervoor tot max 50 euro/jaar voor willen vragen, voor alle adressen wil ik dat nog overwegen. Maar ik hoop echt dat ze met een alternatief aankomen voor thuisgebruikers. Ik gebruik dit domein helemaal niet commercieel, dus ik zie niet in waarom ik daarvoor dezelfde prijs moet betalen.
Ik heb alvast de enquête ingevuld.
Tijdje terug al de overstap gemaakt. Ik heb dan maar een enkel account wat ik moest overzetten van Gsuite naar Gmail account.

Ik heb een gmail account gemaakt. Alles handmatig overgezet (email, foto's, drive) en via TransIP een email forward ingesteld op de domeinen die voorheen door Gsuite werden afgehandeld. Dus ik ontvang nog steeds email op mijn custom domain (catch all) maar die komen netjes binnen op mijn nieuwe gmail account.

Nadeel van de methode hierboven is dat ik mijn aankopen in de play store niet over kon nemen en het lijkt erop dat ze dat gaan oplossen wat in mijn geval wel prettig is. Alleen heb ik de meeste apps weer opnieuw aangekocht.. achja.
Maar dan kun je toch alleen email ontvangen op je eigen domein, geen email versturen vanaf naam@domein.nl?
Dat kan ook nog steeds. Je kan een e-mail alias instellen in gmail. Met deze alias kun je dus mailtjes versturen. Via deze manier heb ik meerdere aliassen toegevoegd en kan hiermee mailen.

Zie deze help pagina

[Reactie gewijzigd door Pikkemans op 28 januari 2022 11:46]

Dat lijkt me wel handig. Maar komen je verzonden e-mails dan niet snel in de spam zoals eerder aangehaald?

i-chat in 'nieuws: Legacygebruikers G Suite krijgen toch mogelijkheid voor gr...
Als je zorgt voor een juist SPF record op je domein dan is die kans klein.
Een alias verstuurd toch "namens" dat account? Zie je in de mailheaders dan niet ergens het emailadres van je gmail account staan?
Zojuist even een test gedaan. "Return-Path" is gmail maar "From" is wel gewoon van de alias. Er zit geen "reply-to" header in. Dus voor een ontvanger ziet het in een normale interface uit alsof de mail echt van je alias komt.
Kun je met de TransIP doorstuurservice ook gebruikmaken van hun SMTP voor het verzenden van e-mails, of ben je voor een andere oplossing gegaan voor verzenden?
Ik verzend mijn email nog steeds via Gmail zelf. Ook de aliassen.

TransIP kent ook wel email mogelijkheden maar dan zul je daar een pakket voor bij moeten afnemen.
Bij G Suite kon ik alleen verzenden via een externe SMTP en hebben ze ooit de optie weggehaald om een alias in te stellen zonder SMTP. Dat is bij de gratis Gmail dus geen probleem begrijp ik uit jouw bericht.
Ah zo bedoel je dat. Ik gebruik binnen G Suite de SMTP server van Google zelf voor het versturen namens mijn aliassen. Daarvoor heb ik een "app-wachtwoord" aangemaakt en met die gegevens verstuur ik het.

[Reactie gewijzigd door Pikkemans op 28 januari 2022 15:29]

Aha, kun je met een normaal gmail account dan je john@doe.tld als from: adres instellen?
Ik heb dit ook. Merk alleen dat de Gmail spamfilters zeer slecht werken op deze
manier. Het doorsturen naar Gmail verstoort dit blijkbaar. Zoek daar nog steeds een oplossing voor veel echte mail wordt door deze route als spam gezien (bij mij)

[Reactie gewijzigd door jaspov op 29 januari 2022 14:30]

Ik heb al jaren zo’n grandfathered account. 2 jaar terug was ik Google zat en ben ik alternatieven gaan gebruiken voor alle Google producten.

Er zijn er echter 2 waar geen vervanger voor is die hetzelfde kan:
- Youtube
- Google Mail’s spamfilter

Youtube lijkt me logisch, platform effect, veel van deze content creators zitten niet of beperkt op andere platformen.

Spamfilter was het grootste ding voor mij. Outlook.com kan geen custom domeinen. Office365 is duur. Tijdje op ProtonMail gezeten, tijdje op MailFence, geen van de spamfilters kwam in de buurt. Nog niet gesproken over de kwaliteit van de geboden dienst en integratie.

Dus terug bij m’n grandfathered account na 2 jaar. Nu ze er mee gaan stoppen sta ik voor de keuze te gaan betalen aan een bedrijf waar ik niet geheel achter sta, of weer alternatieven te zoeken.

Gezien Apple z’n vuist diep in mijn ecosysteem heeft zitten (:+) en iCloud tegenwoordig blijkbaar custom domains heeft ga ik daar maar eens kijken.
Met Outlook.com kan je wel een custom domain gebruiken, enige voorwaarde is dat hij via GoDaddy is aangeschaft. Zelf heb ik mijn domains via iCloud gekoppeld en dat werkt tot op heden vlekkeloos.
Helaas niet via outlook.com! Ik dacht het ook! Wat blijkt, je moet je domein registreren _en_ een (email)hosting pakket afnemen. Toen zat ik dus een jaar bij GoDaddy voor niks.
Goed om te horen van iCloud.
vreemd, want ik heb het wel via outlook.com gebruikt, (hiervoor een domain overgezet naar GoDaddy zonder email hosting) maar omdat ik de ervaring tegen vond vallen heb ik het weer terug gezet. Dit was vlak nadat ze de samenwerking aankondigden, dus wellicht is het nu veranderd...


*edit*
Oh! ik heb wel een 365 family pakket! haha, dat zal het wel zijn!

[Reactie gewijzigd door Shebang op 28 januari 2022 11:26]

Vreemd inderdaad, misschien deed ik dan iets fout, ik had het ook gedaan toen het net aangekondigd was. Maar idd, als ik zie wat voor spam er nu al doorkomt op mijn normale @outlook.com account, dan wil ik niet weten wat er door komt op mijn 16 jaar oude email adres wat al in diverse spam maillijsten staat xD
Als je niet beroerd bent om je eigen server te hosten is MailCow serieus een goed alternatief.
Ik gebruik het nu al een paar jaar, de spamfilters zijn goed genoeg en het opzetten ervan is ongelofelijk simpel.
Outlook.com met premium account kan wel met eigen domein.
Zou Google dan eindelijk aan diens reputatie gaan werken? Volgens mij hebben wij dergelijke 'aftercare' voor gratis accounts nog niet gezien in het verleden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 28 januari 2022 11:16]

Dit heeft er naar mijn inziens niks mee te maken.

Diensten die te weinig gebruikt worden, doorgaans geld kosten, kun je niet in leven laten houden als commerciële organisatie.
Een ander aantal van de vermelden diensten zijn gemigreerd naar bestaande.
Verschil dus wel dat onder 'deze gratis service' aankopen gelinkt zijn op hun eigen Play store...

Kan me best inbeelden dat ze daar plots iets hebben van "ow.. er kunnen advocaten zijn die hun eigen 'familie' domeinnaam hadden met veel $$$ aan aankopen op?! Ow crap.." en nu proberen uit te zoeken hoe zit dit kunnen oplossen :P

Als we gewoon kunnen zeggen 'migreer aankopen eenmalig van A naar B' dan ben ik al tevreden, zorg ik zelf wel voor die B account. Ik hoop niet dat ik 'nog' een nieuwe gmail/google account moet aanmaken...
De beslissing van Google om dit stop te zetten is louter een business reden. Ik vermoed dat ze simpelweg denken dat veel van die gebruikers op de legacy licentie potentieel betalende klanten kunnen worden.

Naast consumenten zijn er volgens mij ook veel kleine bedrijfjes die nog deze formule hebben. Door de actie van Google is er vanuit financieel standpunt geen enkel nadeel.
Of de gebruiker stapt over naar een formule waarvoor je moet betalen (meer geld voor Google) of de gebruiker is gefrustreerd en vertrekt (het is een gratis optie dus geen negatieve financiële impact).

Ik ben zelfs verbaast dat Google deze beslissing pas neemt 10 jaar nadat deze licentie niet meer aangeboden werd.
Ik gebruik mijn gratis legacy account om zakelijke mails over te hevelen naar mijn oude Google Workspace account nadat het bedrijf waar ik werk is overgeschakeld naar O365. Als Google hiermee doorzet, dan moet ik een andere oplossing zoeken om mijn O365 naar een andere webmail te sluizen en is de kans groot dat ik ga aankaarten dat we al 2 jaar voor 2 mailboxen voor iedereen liggen te betalen.

(Offtopic) Waarom ik O365 zelf niet gebruik: te trage webmailinterface, geen deftige app voor Android, zoekfunctie van de webclient en app is bagger (ik wel geen bibliothecaris zijn die moet nadenken over in welk mapje elke mail moet om ze later terug te kunnen vinden; ik doe nu enkel 'archiveren', 'verwijderen' of 'snoozen'), geen mogelijkheid om vanuit 1 mailbox te mailen met verschillende mailadressen, geen mogelijkheid om mijn privémailbox te importeren,...
Ik zat in deze situatie en ben uiteindelijk gedwongen overgestapt naar een andere hoster. Zit nu bij Zoho. Kost een paar koppen koffie per jaar maar ben nu niet afhankelijk meer van de grillen van Google én nog belangrijker; weer eigenaar van mijn eigen data.
Hoe is Zoho beter dan Google in dit geval? Je hebt het nog steeds in een cloud staan, en je betaald 3 keer zoveel voor een gebruiker bij Zoho dan bij Google. En je bent nu afhankelijk van de grillen van Zoho.

[Reactie gewijzigd door aequitas op 28 januari 2022 12:21]

Zoho kost 90 cent per maand, Google kost 4,68€ per maand. Beide de goedkoopste variant.

[Reactie gewijzigd door Phyxion op 28 januari 2022 12:12]

Zie nu dat ze een apart product hebben voor alleen mail die goedkoper is idd.

[Reactie gewijzigd door aequitas op 28 januari 2022 12:22]

Als je het belangrijk vind dat je eigenaar van je data bent begrijp ik niet waarom je dan een gratis dienst hebt afgeloten. Je hebt er al die tijd betaald voor wat je zelf belangrijk vond. Het is niet dat Google je dwingt het product af te nemen.

Wel fijn dat er een migratie pad mogelijk is gemaakt voor de bedrijven die dan over willen naar de gratis variant van gmail.
Volgens mij zouden gebruikers met een gratis account het voor altijd gratis kunnen blijven gebruiken. Dat word kennelijk nu teruggedraaid.
Als je niet betaalt voor een dienst, dan heb je ook geen consumentenbescherming en kan een fabrikant elke belofte eromheen terugtrekken op ieder gewenst moment.
Betalen we al niet voor die dienst met onze data?
Dacht dat dat al genoeg geld zou opleveren voor Google.
Nu gaan we dus moeten betalen en worden we alsnog geprofiled.
Lees je even in op de voorwaarden voor de specifieke dienst, die verzameld veel minder en met andere doelen dan de reguliere gmail, maar zomaar wat roepen is natuurlijk veel makkelijker :Y)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 28 januari 2022 11:48]

Minder betekend dat ze nog steeds verzamelen.
Als er voor betaald wordt zouden ze gewoon niets mogen verzamelen zonder expliciete toestemming van de user.
Het is alleen niet geheel een gratis account. Ik betaal misschien geen maandelijkse kosten, maar ik heb wel flink wat geld zitten in app aankopen op mijn Google account.
De enige reden dat ik mijn G Suite/Workspace account niet sluit zijn al mijn app aankopen. Ik mis in mijn G Suite account nu ook heel veel functies zoals delen met mijn familie en Stadia. Ik heb jaren geleden al geprobeerd mijn G Suite account om te zetten naar een regulier gratis Google account, aangezien ik mijn Google Mail al lang heb over gezet naar een andere provider: Niet mogelijk. Hopelijk gaan ze nu eindelijk de mogelijkheid bieden om dit wel te doen.
Dat was al mogelijk om je aankopen gratis te behouden op het account (en ook youtube en maps data), alleen niet de mail, agenda, contactpersonen, drive etc. Maar nu zijn ze dus aan het inventariseren omdat het product ook niet zakelijk gebruikt werd. Van mij hoeft het ook niet gratis, maar wel graag goedkoper dan entreprise starter.
Tja we betalen totaal niet met de data die ze eruit analyseren.

Het mag geen traditionele verkoop zijn maar het is een waarde uitwisseling.

Verder email is een zeer belangrijke dienstverlening tegenwoordig, zeker voor de grote jongens. Ze worden overal gebruikt en mensen hebben ze jarenlang gebruikt voor aanmelden bij websites etc.

Ik denk dat hun grote en impact op de maatschappij hun vrijheid te doen en te laten wel wat mag inperken.
Waar in de gelinkte ondersteuningspagina staat deze informatie? Ik zie alleen dat je moet upgraden.

[Reactie gewijzigd door comecme op 28 januari 2022 14:23]

Uitloggen of in een privévenster openen.
Ik vond het eerst ook niet. Als ik de pagina switchte naar Engels kwam er plots meer info te voorschijn bij de 'upgrade questions'!
Ik ben in zo'n situatie en hoop op een goede oplossing. Maar als je een ander mailadres krijgt, lost dit natuurlijk ook niks op. Ik gebruik al heel lang een mailadres op mijn eigen domeinnaam. Als deze functie wegvalt zit ik alsnog in de problemen. Snap eigenlijk niet waarom ze dit doen, want ze hadden het aantal gebruikers als beperkt tot 10 (waar ik nog kon inkomen).

En dat je als bedrijf eigenlijk moet betalen kan ik ook snappen, ik heb daarom ook voor mijn bedrijfje een Google Workspace gekocht, naast de legacy G-Suite die ik al had, die ik puur voor privé-doeleinden gebruik. Dus dat ze wat bedrijfsspecifieke functies zouden afsluiten kan ik nog inkomen, maar hoop echt dat ze de ondersteuning voor een eigen domeinnaam behouden.
Je kan (in ieder geval bij domains.google.com) ervoor kiezen om e-mails door te laten sturen.
Ook het verzenden via het domein is dan nog mogelijk

https://www.39digits.com/migrate-g-suite-account-to-a-personal-google-account#step-2-email-forwarding
Mijn domein is niet gekocht bij Google, dus kan overschakelen naar andere mailprovider of forwarden. Maar is toch weer een heel gedoe en zou het zonde vinden als ze die functie er uit halen. Want gebruik Google nu constant en de integratie met Drive en Calender is voor mij heel belangrijk. Als ik alles moet overzetten naar ergens anders is dat een heel werk.
Vraag me af of je daarmee ook mail kunt versturen met als afzender je eigen tld (dus niet on behalf of).

Als je dat kan voor 7 euro per jaar ben je dus veel goedkoper uit dan met een workspace abo. Maar dat zou gek zijn.
Wat ik niet begrijp; ik heb als consument al héél lang een GSuite account, maar moest een tijd terug gaan betalen ervoor.
In het artikel staat:
Dit abonnement was gratis, maar vorige week maakte Google bekend dat de gebruikers vanaf 1 juli over moeten stappen naar een Google Workspace-pakket.
Ik had een Google Apps personal account. Deze is door Google automatisch omgezet naar een Google Apps business account in december 2014.
Wel vreemd dat ik nu lees dat er al die tijd gewoon nog een gratis alternatief bestond.
sinds 2012 kon je dat niet meer afnemen als nieuwe gebruiker, maar bleef de dienst gratis voor bestaande gebruikers van g-suite
Hmja ik heb mijn account al sinds 2007... 😑
Maar ik zie een mail uit 2014 van Google:
De belastinginstelling 'zakelijk' betekent dat uw Google Apps-account wordt gebruikt voor commerciële doeleinden. Wij denken dat uw account een zakelijk account is, zoals voor bedrijven, aangesloten personen, handelaren, zelfstandige ondernemers en partnerschappen.

Als u Google Apps voor niet-zakelijke doeleinden gebruikt, kunt u zich opnieuw aanmelden voor een niet-zakelijk account. We sturen u nog een e-mail met informatie over hoe u zich opnieuw aan kunt melden.
Helaas heb ik eroverheen gelezen dat je je dus kunt aanmelden voor een niet-zakelijk account. Al die tijd dus onnodig betaald.

[Reactie gewijzigd door plofkip op 28 januari 2022 11:21]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee