Google moet in Nederland andere ChromeOS-versie leveren aan onderwijs na akkoord

Google moet in het komende schooljaar een andere versie van ChromeOS gaan leveren aan Nederlandse scholen die op Chromebooks werken. Dat komt omdat het bedrijf dan gegevensverwerker wordt en geen gegevensverantwoordelijke, een belangrijk verschil onder de AVG.

Google gaat acht maatregelen doorvoeren waarmee de apparatuur en software geschikt zijn voor het onderwijs. Die maatregelen worden uiteengezet door Privacy Company, dat met onderwijskoepels SURF en Sivon heeft onderhandeld met Google over het gebruik van Workspace for Education. Eerder werd al bekend dat de onderwijsorganisaties een akkoord hadden bereikt met Google, maar de details daarover waren nog niet bekend.

Een van de belangrijkste wijzigingen is dat Google zijn status verandert van gegevensverantwoordelijke naar gegevensverwerker. Onder de privacywet AVG zijn dat begrippen die behandelen welke data een bedrijf mag verzamelen en waarom. Google zag zichzelf altijd als gegevensverantwoordelijke. Daarmee zou het bedrijf zichzelf rechten toe-eigenen om gegevens van gebruikers te verzamelen. Onder de oude voorwaarden verzamelde Google metadata uit Chrome en ChromeOS voor 33 commerciële doelen, waaronder voor het tonen van advertenties.

Nu SURF en Sivon een akkoord hebben gesloten is Google alleen nog maar gegevensverwerker. Dat betekent dat de gegevens alleen verwerkt mogen worden onder de voorwaarden die uit dat akkoord komen. Google mag daarom nog maar voor drie doeleinden gegevens verzamelen: voor het leveren van diensten, om veiligheidsredenen, en om updates te versturen. Daar wordt in de toekomst op toegezien via een audit.

Google blijft wel gegevensverantwoordelijk voor diensten die het 'additioneel' noemt. Dat zijn YouTube, Scholar, Foto's en Maps. Ook de zoekfunctie valt daaronder. Als kinderen op een Chromebook de zoekmachine gebruiken, worden ze uitgelogd uit hun Workspace for Education-account zodat gegevens niet aan hen kunnen worden gekoppeld. "Hierdoor kan Google de gegevens niet gebruiken voor gepersonaliseerde advertenties", schrijft de Privacy Company.

Andere toezeggingen die Google heeft gedaan is dat het bedrijf transparanter wordt over de verzameling van gegevens. Het bedrijf moet 'aanzienlijk meer documentatie publiceren'. Ook gaat Google een tool ontwikkelen waarmee systeembeheerders kunnen zien welke gegevens Google verzamelt. Gegevens worden bovendien korter bewaard.

Het akkoord komt na een lange onderhandeling tussen de overheid en Google. Die begon al maanden geleden, toen bleek dat Google-producten bij zowel de Rijksoverheid als in het onderwijs veel privacyrisico's met zich meebrachten. De overheid wil overstappen naar Google-software zoals Google Workspace, maar volgens een data protection impact assessment uitgevoerd door de Privacy Company, verzamelt Google daarmee te veel informatie en voldoet de software dus niet aan de AVG.

De dpia werd tegelijkertijd uitgevoerd voor het onderwijs, waar Workspace for Education veel wordt gebruikt. Ook die software bleek niet aan de eisen te voldoen. Daardoor dreigde de Autoriteit Persoonsgegevens scholen te verbieden om die software te gebruiken. Om te voorkomen dat het onderwijs daarvoor voor aanvang van het nieuwe schooljaar in de problemen kwam, is het akkoord nu al gesloten en zijn de besluiten openbaar gemaakt. Later dit jaar volgen de aanbevelingen van een akkoord over het gebruik van Google Workspace Enterprise bij de rest van de Rijksoverheid.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

10-08-2021 • 17:07

73

Lees meer

Reacties (73)

73
73
38
7
1
33
Wijzig sortering
Geen voorstander van chromebooks met verplichte googleaccounts en bijhorende gegevensverzameling in het basisonderwijs. Dat je er als student op MBO/HBO/Uni voor kiest, prima.

Ik zie het nu bij m’n oudste op school. Binnen het domein van de school is zonder overleg een account gemaakt, zijn naam/adres/telefoonnummer ingevuld en is hij een hele dag bezig met die laptop. Bij elke les komt dat ding wel een keer op tafel.

Met de thuisles zat hij onder zijn account op mijn laptop. Snel even een 2e beperkte gebruiker aangemaakt en hij kon aan de slag. Maarja, Chrome moest ingelogd blijven, dat is makkelijker (dan is het praktisch een chromebook).

Zit je zo eens mee te kijken… ongekend wat er dan aan advertenties getoond worden aan kinderen van - in mijn geval - 10 jaar. Speelgoed hier, speelgoed daar. Filmpjes op Youtube gebasseerd op internetgebruik. Testje gedaan. Filmpjes van Playmobiel gezocht, 2 bekeken en hatsee, reclames van Playmobiel voor z’n neus

Daar school eens mee geconfronteerd, en ook zeker op het delen van NAW gegevens zonder overleg “wat niet anders kon”, maar die snappen dit helemaal niet.

Van mij mogen de lesboeken weer gewoon terug. Wordt het handschrift ook stukken beter van.
Het wordt een hype in Silicon valley om je kinderen low-tech op te voeden (Waldorf bijvoorbeeld). De meeste managers in high-tech bedrijven zijn hier fan van en willen zelf niet dat hun kinderen aan die rommel komen.
Snap ik best. Ik begrijp de meerwaarde van al dat laptoppen niet helemaal. In een IT-opleiding is het natuurlijk niet weg te denken, maar is het nu echt nodig om kinderen op school al permanent achter een laptop te plakken?
Precies, mijn kind heeft ook op een vrije school gezeten. Minder ICT, maar tijdens thuis onderwijs gewoon goed geregeld. Terug op school was het meest digitale het onvermijdelijke digiboard.

Nadeel is wel dat ik als 'oudere', nu alles mag voorkauwen, kennis van office 'nul' is bij de kids. Linux is een vies woord.
Ha die digiborden die er ook ingeramd zijn. Lage resolutie, slechte helderheid, matige functionaliteit, onrustig voor ogen hele dag door. Een dumb whiteboard doet veel zaken zoveel beter, waaronder sneller en super scherp en interactief met als je wilt meer pennen tegelijkertijd ;) Erge is, zodra dat ding er hangt heb je vaak niet eens meer een normaal whiteboard beschikbaar.

[Reactie gewijzigd door Rinzwind op 23 juli 2024 02:57]

Ze hangen gelukkig maar in een beperkt aantal lokalen.dat hebben we met de MR afgesproken
Linux is een vies woord.
Dat is het op elke basis- en middelbare school hoor. Vooral op de middelbare met het "knopjes klikken" niveau van office/software les...
Ik zelf heb in mijn jeugd op een vrije school gezeten zonder digiboard en ben uiteindelijk gewoon in de ICT beland en doe dit al 8 jaar. Ben zelf van mening dat de eerste 12 jaar toch belangrijk zijn om gematigd om te gaan met zaken als Chromebooks en veel prikkels/advertenties zoals ik hier boven lees.

Mijn moeder heeft mij toentertijd wel een typecursus laten doen zodat ik op 11 jarige leeftijd al kon blind typen, dat kan ik elke jeugd wel aanraden
naast paperles office nu ook paperles scholen.
Ergens begrijp ik hem wel.
Maar beter zou zijn om alle lesstof op een openbaar programma te zetten.
zodat je daar zonder registratie of kenbaarheid school informatie kan ophalen.
Alleen vergeten we dan even dat als we alles op papier zetten. een leraar dat ook allemaal op papier moet meenemen en doen.
En we willen groener. dus dan is een uitstap naar werken in de cloud aannemelijk.
maar inderdaad hoe word zoiets goed gewaarborgt.

het brengt ook een hoop meer vragen in me hoofd.
En als er 1 ding slecht is dat is dat de school al onder de kind zijn naam een gmail account maakt.
Wettelijk mag dat niet eens omdat je ouder moet zijn dan 18 om een eigen gmail account te hebben.
en die anders onder je ouders zijn account gemaakt moet worden.
Dus wettelijk gezien klopt hier totaal geen reet van en zou ik als die school zijnde alles snel weer omgooien en die chomebooks gelijk de deur uit. (heb je niks aan die klote dingen)
Met low-tech bedoel je geen toegang tot een device? Ben persoonlijk ook van mening dat kinderen beschermd zouden moeten worden tegen algoritmes hoe ze er nu bij liggen, het "hooked" maken van kinderen aan bijvoorbeeld YouTube heeft ongetwijfeld gevolgen op het beloningssysteem.
Steve Jobs vond het al geen goed idee dat zijn kinderen een iPad gebruikten... go figure.
Wat fundamenteel verkeerd is, is de hele commercialisering van het onderwijs.

Mensen schelden hier op China omdat de overheid daar wel een sociale verantwoordelijkheid neemt die mensen hier nu betuttelend en zelfs onderdrukkend vinden, maar vroeger was het hier veel strenger. We zijn alleen de andere kant opgeslagen, alle remmen los.

Geld is hier de hoogste God geworden en dus zijn onze kinderen ook niet veilig. Chinezen zijn ook retecommercieel. Maar in China hebben ze nu op een aantal terreinen doortastende maatregelen tegen met name corporaties genomen. Een daarvan is onderwijs. Het is in China niet langer toegestaan dat bedrijven aan het reguliere onderwijs verdienen! Wat gebeurde er namelijk, in Oost Aziatische landen is de prestatiedruk op studerende kinderen extreem hoog. Ouders willen dat hun kinderen maximaal scoren en zijn bereid daar heel veel geld voor uit te geven. Er kwamen allerlei bedrijven die producten gingen maken voor aanvullende onderwijs. Die trokken daar weer onderwijspersoneel voor aan. Dat leidde er toe dat het reguliere onderwijs juist in kwaliteit daalde en de toch al hoge druk nog verder werd opgevoerd.

China vond dat een ongezonde ontwikkeling en wilde ook niet dat mensen met veel geld beter onderwijs zouden kunnen kopen ten koste van de rest. Daarom hebben ze gewoon keihard verboden dat er aan het onderwijs wordt verdiend. De bedrijven die zich daar op gestort hadden, moeten zelf maar omscholen en volgtijdelijke aanvullende producten op het onderwijs verzinnen. Dat lijkt me toch wel heerlijk een overheid die een sociaal hart heeft voor zijn eigen volk en niet alleen de portemonnee van de zakenvriendjes. Het volk dienen dat zou toch eigenlijk een democratie moeten doen. Onze leiders zien dat echter als totalitaire onderdrukking (van het grootkapitaal).

Eigenlijk is de alsmaar verdergaande commercialisering van de hele samenleving een grote ramp. Ook iets als steeds opgedrongen alom aanwezige reclame is eigenlijk een fundamentele aantasting van de mensenrechten. Die indringende op psychologisch technieken gebaseerde reclames zijn bepaald niet onschuldig en hameren niet alleen producten in maar ook latente verlangens en gevoelens van onzekerheid waar ze op prostitueren. Zo hebben ze de samenleving ook steeds verder geseksualiseerd door steeds maar op hetzelfde knopje te drukken.

De keus zou bij de gebruiker moeten liggen of hijzelf en zijn kinderen daaraan bloot wil stellen. Standaard opt-in, maar een opt-out zou mogelijk moeten zijn. Dan zal toch de meerderheid nog reclame willen zien, zoals die ook nog steeds reclamefolders wil ontvangen. Maar dat is dan hun keus. Ook zouden aanbieders voorzichtiger gaan opereren als het slachtoffer er ook een stem in krijgt.

En stel nu dat daardoor reclame minder werkzaam wordt? Dat is alleen maar goed voor de maatschappij, want dan worden fabrikanten weer meer afhankelijk van mond op mond reclame en gebruikservaringen en moeten ze betere producten maken. Dingen worden dan juist wat minder modieus. De trend is nu om mode uit te breiden naar steeds meer producten die steeds sneller te veranderen.

Maar dit betekent ook meer wegwerpeconomie en snellere uitputting van onze natuurlijke hulpbronnen. Ofwel we escaleren steeds sneller de verkeerde kant op. De mens wordt er zelf ook niet beter van, want hij wordt steeds zuchtiger en oppervlakkiger, afgestompter door het bombardement aan reclame en aanbiedingen. De vraag is steeds: Werken wij om te leven, of leven wij om te werken? Wat staat er nu eigenlijk voorop in dit systeem?

Wij hebben een socialer systeem nodig dat niet door lobbyisten wordt gestuurd, zodat hogere waarden dan geld kunnen zegevieren. Zelfs op geldgebied is dit systeem niet goed voor ons want al ons bezit wordt uitverkocht, na onze bedrijven, overheidsbedrijven, nu ook het onroerend goed, en de burger in de schulden gestopt. Dat kan alleen maar eindigen in horigheid. Waarom volgen wij een psychopatenmoraal die mensen weg reduceert?

[Reactie gewijzigd door Elefant op 23 juli 2024 02:57]

Waldorf heet hier de Vrije School dat is de leer van Rudolf Steiner. Heb er zelf op een gezeten die waren zo orthodox dat ze nagenoeg anti techniek waren. Lijkt me deze tijd ook niet handig. Ik als jochie die van techniek hield werd er in ieder geval niet vrolijk van.

Mijn punt is dat een middelmaat me beter lijkt. Ook voordat je je kind op een school zet kijkt of het past. Maar ook kijk of het na 4 jaar nog steeds een goed idee is.
Ik werk zelf al sinds 2014 in een Google for Education omgeving. (Naast onze zakelijke MS omgeving) Bij een juiste inrichting van de Google omgeving hoeft er echt niet veel aan de hand te zijn. Een EDU of betaald Workspace account is echt heel anders dan een gratis Gmail account. (zo is een gratis Hotmail account ook anders dan een Office365 account, al is het onderliggende online platform hetzelfde)

De kernservices van Google Workspace for Education bevatten geen advertenties en de persoonlijke informatie van leerlingen wordt niet gebruikt om advertentieprofielen voor targeting te maken.

Dat de grote techreuzen scherp gehouden worden is een prima ontwikkeling. Ook Microsoft heeft aan de hand van een DPIA verschillende aanpassingen moeten doen (en nog steeds) om op een juiste manier in het onderwijs te mogen worden gebruikt. https://aanpakibp.kennisn...icrosoft-2-maart-2021.pdf

Google Workspace gewoon lekker gebruiken in zowel onderwijs als zakelijke en non-profit omgevingen.
Keer op keer hebben we gezien dat “ niet volgen “ slechts een vinkje is van “ Niet zeggen aan de eindgebuiker dat we niet volgen”. En verwijderen is echt “ vinkje doen alsof deze files zijn verwijderd ”. Dat is namelijk veeeel makkelijker te programmeren dan hele speciale nieuwe functionaliteiten toevoegen.

Of dacht je nou echt dat ze alle oude tapes hebben gepakt en 1 voor 1 oude bestanden er van af hebben verwijderd ? Nee ze houden een nieuwe lijst bij die na het terug zetten verteld welke bestanden weer verwijderd moeten worden.

En soms gaat dat toch fout…
laten we beginnen dat je bij google en dan ook voor google education je minimaal 13 jaar moet zijn.
Op een basis school zijn ze dat allemaal niet!
Dus wettelijk word hier al iets gedaan wat niet mag.
daarnaast moet er ten alle tijden bij een minderjarige akkoord zijn van de ouders.
Dat wil niet zeggen dat het kind op school een account op zijn naam krijgt gemaakt door school.
iets met AVG persoons gegevens en minder jarig.
dan maakt het echt niet uit welke omgeving dat account staat bij google.

PS: als school google gebruiken is ook echt super stom. 8)7
Waarschijnlijk alleen maar omdat ze bedacht hebben om met goedkope chomebooks te werken.
En die dingen alleen werken als je een gmail account instelt.
Wellicht is het handig dat je even contact zoekt met de Rijksoverheid inzake de DPIA welke op Workspace for Education is uitgevoerd. Via die weg kun je aangeven dat het helemaal niet nodig is geweest omdat het gebruik hievan onder de 13 jaar helemaal niet mag....

Al met al, een hoop onzin wat je hier plaatst. Hierbij nog wat naslagwerk. https://www.sivon.nl/actu...ogle-over-privacyrisicos/
Het artikel wat je stuurt geeft aan dat er erge gebreken tevoorschijn zijn gekomen.
"In het advies van 31 mei heeft de AP aangegeven dat alle hoge risico’s op het gebied van gegevensbescherming uiterlijk aan het begin van het schooljaar 2021/2022 voldoende moeten zijn gemitigeerd, anders moeten scholen stoppen met het gebruik van Workspace for Education."

dan maakt die leeftijd ook niet uit.
En wat ik persoonlijk vreemd vind is dat deze regel alleen in de VS geld.
"
(Alleen VS) Kan Google Workspace for Education worden gebruikt in overeenstemming met de Children's Online Privacy Protection Act (COPPA) van 1998?
Ja. In de contracten die we met scholen afsluiten, staat dat scholen die Google Workspace for Education gebruiken, verplicht zijn toestemming van de ouders te krijgen, zoals vereist door COPPA. Onze services kunnen worden gebruikt in overeenstemming met COPPA, mits de school zorgt voor toestemming van de ouders. Meer informatie"

of dit
https://support.google.com/a/answer/6356509?hl=nl
"
2. Waar nodig toestemming van ouders/verzorgers krijgen
Scholen moeten of willen mogelijk toestemming van ouders/verzorgers krijgen voor de Google-services waartoe ze leerlingen toegang willen geven. Voor scholen in de Verenigde Staten biedt Google daarvoor deze template. Elke school moet echter zelf bepalen hoe deze het best kan worden gebruikt, eigen contactgegevens invullen, informatie verstrekken over de services die de school inschakelt, en de template samen met de onderstaande bronnen voor ouders delen.

Voor aanvullende services is toestemming nodig voor minderjarigen: In de Google Workspace for Education-overeenkomst (artikel 2.5) staat dat scholen toestemming van ouders/verzorgers moeten krijgen om leerlingen jonger dan 18 jaar toegang te geven tot aanvullende services.
Scholen kunnen ervoor kiezen ook toestemming voor kernservices te vragen: We raden scholen aan ook toestemming van ouders/verzorgers te krijgen voor de kernservices die ze inschakelen. Anders zouden scholen namens ouders/verzorgers toestemming geven voor kernservices door zich aan te melden voor en gebruik te maken van deze Google Workspace for Education-services."
Ik snap jou punt en dat is ook de reden dat ik geen Facebook en whatapp meer gebruik maar, reclame krijg je toch.... is het dan niet beter dat het ook nuttige reclame is of is het beter als het onzinnige reclames zouden zijn... Deze discussie heb ik thuis ook heel vaak hoor
Ik vind dat je als school er juist voor moet zorgen dat ze tijdens de les *geen* reclame te zien krijgen. Een kind van 10 kan niet kiezen of iets relevante reclame is; die hoor je daar helemaal niet mee lastig te vallen.

En dat kan je als school moeten kunnen afdwingen bij google. Minderjarig? Dan *geen* reclame. Ingebouwde addblock die actief is op moment dat met dat profiel ingelogd wordt.

Dat vind ik dat je als organisatie moet nastreven. Nu lopen ze hier te zeuren om meuk die ze willen hebben omdat ze dat een hele dag op scherm voor hun neus krijgen.
Dan gaat er iets anders mis als ik het zo snel zie. Zie ook Skateman in 'nieuws: Google moet in Nederland andere ChromeOS-versie leveren ... voor meer info. Punt is. Met een *goed geconfigureerde* GWfE omgeving heb je geen advertentieprofiel en geen advertenties daarin.

Het is natuurlijk anders als het/je kind buiten deze omgeving ook nog van alles doet, maar dan moet je hem/haar los zien van het schoolaccount.
Nuttige reclame = reclame die slaagt in het beïnvloeden van potentiële klanten. Bij kinderen is geen beïnvloeding te prefereren boven succesvolle beïnvloeding. Ouders bepalen wat zij voor hun kinderen willen kopen. Bovendien zijn volwassenen al materialistisch genoeg zonder dat zij teveel beïnvloed werden tijdens hun jeugd (let op: dit betekent niet dat zij niet beïnvloed werden, alleen minder frequent en effectief dan tegenwoordig met op maat gemaakte advertenties). Haal daar gerichte advertenties en een paar miljoen 'influencers' bij en het wordt er niet beter op
Hier worden ook google accounts aangemaakt, maar dan onder een of andere koepel vlag/domein (ben de naam even kwijt) met de initialen van het kind en een nummer. Verder geen gegevens voor zover ik kan zien.

Werk gaat allemaal via SharePoint waar ze educatieve applicaties in hebben gebouwd. Hier staat dan wel de volle naam met, uiteraard, de behaalde resultaten van het werk.
Voornaam.achternaam@schooldomein.nl

Niks geen veilig wachtwoord. (Denk aan dingen als welkom12). Naam, adres, telefoon, de hele rambam staat er in.

Dat ze ergens in een systeem van school die gegevens hebben snap ik. Dat er een 2e systeem is voor voortgangregistratie snap ik ook.

Maar een googleaccount om in de chromebook in te loggen op naar Cloudwise te kunnen - daar hebben ze geen reet te maken met die gegevens. En ik - als ouder - kan ze ook niet verwijderen/aanpassen. Geen rechten. Moet de beheerder doen.
Vreselijk. En nog nergens voor nodig ook!

Ik zou een melding doen bij de authoriteit persoonsgegevens.
Ik heb ze tot eerste weekend na de zomervakantie gegeven
Success!

Al gok ik eerder: |:(
School <- jij
Hij moet met meer mensen aankomen. Dan kan AVG er wat mee. Een enkeling is zo weggestuurd vaak.
Het wachtwoord is natuurlijk de school verantwoordelijk voor, niet Google.
Daarnaast is ook het probleem dat scholen veel te weinig geld uitgeven aan ICT.

Waar je zelf voor een account 10 euro per maand betaald, betalen scholen per gebruiker een keer 10 per jaar. Een concurrerend product opzetten is gewoon niet rendabel te krijgen zonder backup van bijv. een Amazon ofzo..
Anoniem: 715452 @sus10 augustus 2021 18:23
Helemaal eens. Je ziet al 2 soorten diensten ontstaan. Een soort van “junk-it” en “betaalde it”. Een onderwijs instantie zou geen “junk-it” moeten leveren.
School staat sowieso ver boven je als ouder, dat heb ik zelf al zovaak meegemaakt. Hoe vriendelijk je ook bent op wat voor vlak dan ook, men heeft de wet achter zich (je werkt heel snel zogenaamd niet mee) en dat merk je dan ook vaak tijdens ouder-gesprekken. Ik ben echt iemand die super beleefd en rustig overleg wil plegen, maar meer dan eens kom je dan tegen een stenen muur te staan. Iets wat ik in mijn gewone werk nooit tegen kom. En ook wat dit betreft, heb ik ook eens een veiligheids-issue aan de kaart gebracht via een Chromebook account (stond een lijst op van gegevens van allerhande leerlingen). Stond er een half jaar later nog steeds open en bloot op.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 23 juli 2024 02:57]

Wat mij betreft is dit een stap in de goede richting, maar ik had toch liever gezien dat we geen grote buitenlandse techbedrijven nodig hebben voor ons onderwijs. Als ouders heb je hier ook geen invloed op. We hebben toch zat kennis hier in nl dacht ik.
Vind je 🧐
Google mag daarom nog maar voor drie doeleinden gegevens verzamelen: voor het leveren van diensten,
Leg dit eens uit als je het een stap in de goede richting vind. Ik vind deze definitie te breed zonder invulling en lijkt me een lege huls.
Google blijft wel gegevensverantwoordelijk voor diensten die het 'additioneel' noemt. Dat zijn YouTube, Scholar, Foto's en Maps.
Fotos en maps bevatten gps gegevens,
scholar welke schoolrichting je volgt,
youtube is het standaard resultaat van hun video search, verkracht de huidige media landschap in nederland en andere landen en moet de hoofdomzet binnenhalen voor alphabet. Je ziet dat al met pushen van reclames of je het wil of niet

https://en.wikipedia.org/wiki/Razor_and_blades_model


Dit is wat je noemt een pyrus-overwinning.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Pyrrusoverwinning
Heel veel “belangrijke” mensen zijn er druk mee bezig maar google verliest er uiteindelijk niks mee.
Kennis zat in heel Europa blijkbaar maar toch gaan de slimme koppen hier het continent uit. Veruit alle gangbare software is Amerikaans, alle hardware uit China. En wij in Europa? We hangen aan die andere twee vast zonder er iets aan te doen.
De handelswijze is daar heel anders, gewoon dingen kapot maken met geld, inclusief lastige wetgeving. Iets als Uber of AirBNB die expres keihard verlies maken puur om de markt kapot te maken en te overwinnen en dan langzaam de werknemers meer uit te buiten is hier gelukkig iets moeilijker te realiseren.

Nu zijn we verre van heilig, maar dat is écht wel anders en belangrijk voor dit soort "nieuwe" producten.
De handelswijze is daar heel anders, gewoon dingen kapot maken met geld, inclusief lastige wetgeving. Iets als Uber of AirBNB die expres keihard verlies maken puur om de markt kapot te maken en te overwinnen en dan langzaam de werknemers meer uit te buiten is hier gelukkig iets moeilijker te realiseren.

Nu zijn we verre van heilig, maar dat is écht wel anders en belangrijk voor dit soort "nieuwe" producten.
Alsof Uber en AirBNB hier niet opereren. Nog erger, ze worden hier door de overheid met open armen verwelkomd en/of enorm gedoogd. Het hoofdkantoor voor Uber Europa is heel handig in Amsterdam gevestigd. Lekker belastingontwijken en ondertussen die werknemers lekker uitknijpen.

Alleen die noemen ze geen werknemer, nee het zijn “zzp-ers”. Hiermee worden dus ook allerlei regels en wetten ontweken die juist die werknemers zouden moeten beschermen. Iets moeilijker te realiseren? Slaap lekker door. Het is hier ook al jeren aan de gang. Alleen de consument wilt dit niet zien, kijkt weg, want het is lekker goedkoop.

Iedereen klaagt steen en been over de moeilijke woningmarkt. Maar werken dit zelf enorm in de hand door mee te doen aan die zwendel wat AirBNB heet. En ook daar wilt men dit niet zien, kijkt liever weg, want ze kunnen een paar centjes verdienen met het aan hun laars lappen van allerlei regels en wetten die juist bedoeld zijn om onze samenleving iets socialer te maken.

En wat doet onze overheid? Die staat erbij en lacht er naar. En in de achterkamers houden ze hun hand op bij de lobby boys. Vroeger heette dat simpelweg corrupt. Nu hebben ze daar een nieuwerwets mooi woord voor bedacht.
Ze starten hier niet, ze komen hier nadat ze hun truukje hebben uitgevoerd. Ik geef verder min of meer aan het met je eens te zijn, maar er is toch wel degelijk een verschil.
Ach, wij hebben weer dingen die zij van ons importeren. Zonder de machines van ASML komen die chips ook niet deze kant op. Dan moeten ze dat zelf ontwikkelen (waar ze vast ook mee bezig zijn) maar dat kost veel tijd en geld.
Overigens wordt er veel hardware in Europa bedacht en vervolgens in China gemaakt.
Alles wat we hadden wordt opgekocht en verhuist...
Aan de andere kant bij een door een Nederlandse bedrijf gemaakte software heeft een ouder ook niet veel over te zeggen. Dan is het toch nog de school die de eisen stellen aan wat en hoe ze gaan gebruiken. En als de software wat algemener is (door meer scholen te gebruiken) dan zal mogelijk de invloed per school toch ook weer minder worden.
Wat mij betreft is dit een stap in de goede richting, maar ik had toch liever gezien dat we geen grote buitenlandse techbedrijven nodig hebben voor ons onderwijs. Als ouders heb je hier ook geen invloed op. We hebben toch zat kennis hier in nl dacht ik.
Nee vind ik niet, een goede stap zou een laptop wezen met Linux, zo als Pop!_OS, Linux is tegenwoordig heel makkelijk geworden, en VEEL programma's waar de camera en mic mee gebruikt woord online, zo als Skype en zo werkt er heel goed op, maar ze zullen wel een goede deal weer gekregen hebben van Google om dat ChromeOS rotzooi te gebruiken, me neefje moet het gebruiken, en hij vind ChromeOS waardeloos.
Goed te zien dat google hier duidelijk tegen het licht is gehouden en genoeg verbeterpunten heeft.

Daarmee vraag ik mij meteen af hoe het met de andere (grote) cloud leveranciers zit. Met name microsoft met het huidige 365-beleid. Het grote verschil tussen google en microsoft is dat google met chrome-os een alles-in-1 pakket biedt. Microsoft heeft het nog in stukken met het besturingssysteem apart: msWindows. en de tools appart: msOffice en de opslag appart. Maar uiteindelijk denk ik dat ze met het hele pakket toch op het zelfde uit komen.
Microsoft is de afgelopen jaren al een paar keer door deze gehaktmolen gehaald door meerdere ministeries en losse instanties. Vorig jaar hebben ze volgens mij de laatste puntjes op de i moeten zetten.

Wel 1 groot verschil, Microsoft werkte actief mee om de problemen op te sporen en direct te verhelpen. Ik krijg hier een iets andere indruk gezien het AP met een verbod heeft moeten dreigen.
Ze hebben er niks van geleerd zo te zien.
Word een account niet verplicht met 11?
Alleen op de Home versies v.z.i.w.

Maar eigenlijk is het met de laatste versie van Windows 10 al semi-verplicht. De opties voor lokaalaccount zijn allemaal uit de keuze gehaald, alleen het uitschakelen van de internetverbinding testen de installatie biedt nog soelaas. Voor een leek is dit effectief gewoon een plicht.
Dat laatste is met de laatste paar Windows 10 versies niet meer. Daar heb je de optie een lokaal account aan te maken mét netwerkverbinding.
Niet voor Pro, Enterprise en Education. Alleen Home.

In principe dezelfde opt-out als die Tweakers.net hanteerd :p
Zo ver ik weet heeft google zeker mee willen werken, maar omdat de 'aanklagers' alles al bij de AP had geparkeerd voor onderzoek kon Google niets mocht doen, omdat het in onderzoek was. Pas nadat het onderzoek afgerond kon worden kon google weer met de 'aanklagers' om tafel zitten.
Het AP neemt de betrokken partij doorgaans gewoon mee in het process. Dit is voor Google echt niet uit het niets komen vallen.

Kan er ook mee te maken hebben dat het verdomd lastig is om de juiste personen binnen Google te bereiken voor bepaalde zaken. Dat is bij het logge bureaucratische Microsoft voor grote organisaties hele andere koek.

Het zijn behoorlijke eisen van het AP waar Google echt niet zonder morren mee akkoord zou gaan. Google moet namelijk openheid van zaken geven en nu uniek voor ons (maar andere EU landen zullen geheid volgen) een andere werkmethode erop nahouden.

Microsoft is hier echt veel proactiever mee, de eisen waren veel minder streng en het waren vooral puntjes op de i en kleine meningsverschillen. Microsoft heeft uit eigen initiatief voor de Duitsers jaren geleden Azure daar onder een Duits bedrijf onder gebracht om aan hun wetgeving te voldoen. Ze hebben bij de Amerikaanse overheid in die zaak over data overdragen gedreigt om Microsoft Europe af te splitsen. Ze gaan momenteel (vooral zakelijk tenminste) veel verder dan zich houden aan de GDPR en dergelijke, ze passen de veel strengere Duitse wetgeving toe ... en doen dit ook nog eens globaal (tenzij dit conflicteerd met lokale wetgevingen).

Echt een groot verschil in mentaliteit tussen die bedrijven en door de dreiging van het AP (doen ze niet vaak namelijk) is het handelen van Google precies in lijn met wat ik van ze verwacht en de ervaringen die ik er zelf (persoonlijk alswel zakelijk) mee heb.
Is dat zo? OneDrive e.d wordt aardig gepushed bij elk MS product, en ook in Windows komt het naar voren.
Google blijft wel gegevensverantwoordelijk voor diensten die het 'additioneel' noemt. Dat zijn YouTube, Scholar, Foto's en Maps. Ook de zoekfunctie valt daaronder. Als kinderen op een Chromebook de zoekmachine gebruiken, worden ze uitgelogd uit hun Workspace for Education-account zodat gegevens niet aan hen kunnen worden gekoppeld. "Hierdoor kan Google de gegevens niet gebruiken voor gepersonaliseerde advertenties", schrijft de Privacy Company.
Mis ik hier iets? Die zoekgegevens kunnen dan niet gebruikt worden voor gepersonaliseerde advertenties binnen het Workspace die Education- account, dat is dan toch wat ze bedoelen? Ik snap alleen niet zo waarom die uitzondering gemaakt is, dat soort zoekacties zijn vaak onderdeel van een lesmethode.

Op zich snap ik dat dit een stap in de goede richting is, maar zoals altijd bij afspraken met de grote dataslurpers moet je ze maar op hun blauwe ogen vertrouwen dat ze zich eraan houden. Ze laten zich niet in de keuken kijken, dus controlemogelijkheden zijn er niet.

Voor Google is het sowieso een koud kunstje om het schoolaccount aan een privé-account te koppelen, dus die gepersonaliseerde advertenties komen uiteindelijk toch wel tevoorschijn.
Heeft voor Google helemaal geen zin om die informatie te koppelen. Puur uit de normale Google services kunnen ze al prima reclame verkopen op youtube en google search, waarom zouden ze liegen en potentieel door een kwade werknemer ineens een gigantische boete oplopen?

De economische motivatie is er gewoon niet om niet eerlijk te wezen.
Een van de belangrijkste wijzigingen is dat Google zijn status verandert van gegevensverantwoordelijke naar gegevensverwerker. Onder de privacywet AVG zijn dat begrippen die behandelen welke data een bedrijf mag verzamelen en waarom. Google zag zichzelf altijd als gegevensverantwoordelijke. Daarmee zou het bedrijf zichzelf rechten toe-eigenen om gegevens van gebruikers te verzamelen.
Ok, en hoe zit dit dan buiten het onderwijs? Daar gelden toch dezelfde regels wat betreft AVG? Zou Google dan niet gewoon aan alle NL gebruikers een aangepast OS moeten leveren?
Wie gebruikt het OS , is de hele school sweet niet veel belangrijker, ik had verwacht dat ze daar iets over zouden afspreken.
Mijn zoon heeft gewoon een Windows laptop maar op school gebruiken ze Google Classroom.
*suite. Sweet is zoet.
De wet legt op dit moment de verantwoordelijkheid om alleen onder de juiste voorwaarden van software en diensten gebruik te maken bij de organisaties en bedrijven die de software en diensten kiezen en gebruiken.

De vraag is dus of en hoe al die andere bedrijven en organisaties die er voor hebben gekozen dat kunnen verantwoorden en of daar wel voldoende toezicht op is.

Waarschijnlijk is het antwoord dat er in veel gevallen geen onderzoek is gedaan, het onderzoek onterechte conclussies trekt dat google prima gegevensverantwoordelijke mag zijn en dat er een enorm gebrek aan toezicht op de keuzes is.
Waarschijnlijk een goede zaak dat scholen tijdelijk door mochten met Google producten gebruiken zodat niet het hele onderwijs stil kwam. Maar... worden er nog mensen gestraft met dat scholen op grote schaal tegen de AVG ingingen met het gebruik van Google producten of gebeurd er helemaal niets met het massaal schenden van privacy rechten (van veelal minderjarigen)?

Als er geen consequenties zijn voor gemakzucht betreffende privacy rechten dan gaat dit recht geschonden blijven worden en wordt het nooit serieus genomen.
Eigenlijk is het een voordeel; als er al iemand mijn privacy schendt dan liever USA en China dan mijn eigen overheid, die zitten verder weg :+
Rare vergelijking.

U hebt liever dat een tech bedrijf met uw privacy schending geld verdient en uw gedrag manipuleert (gepersonaliseerde reclame is poging tot gedrag manipulatie door de bedrijven en auteurs van de reclame) of een China waarbij privacy een vies woord is en iedereen die anders gedraagt dan de overheid wenst onderdrukt word, dan dat uw eigen gekozen overheid die zich ook aan strenge privacy wetgeving moet houden.

Dat vind ik raar.
De smiley geeft aan dat het niet heel serieus bedoeld is hè ...
Heeft Google toch slim gespeeld met Chromebooks in het onderwijs.

Ik vind het vreemd dat Microsoft nog niet geprobeert heeft het Chromebook model te kopiëren, zowel voor hardware (met een zeer beperkte vrijheid voor fabrikanten om de configuratie uit te kiezen) als voor onderwijs en cloud backup. Windows 10S had dan misschien wel een success kunnen wezen.

Met Surface proberen ze te veel Apple te kopiëren, terwijl ze beter Google kunnen kopiëren .
Dat hebben ze wel. Je geeft het zelf al aan, met Windows 10S. Maar voordat goed of wel van de grond kwam, was het alweer de nek omgedraaid door Microsoft. Ze moeten wat langer volhouden. Google heeft ook een aantal jaar aan de weg getimmerd met Chromebooks en G-suite. Microsoft geeft een beetje de indruk dat ze willen dat het op maandag uitkomt en op vrijdag een gigantisch wereldwijd succes is.
Microsoft heeft nooit het hardware ontwerp model van Chromebooks proberen na te doen, en dat is een van de grote redenen van het succes.

Chromebooks zijn veel meer gestandaardiseerd dan zeg Android telefoons. Google kan alles op deze manier foolproof houden.
Heb je daar een voorbeeld van? De hardware in Chromebooks kan juist heel erg uiteenlopen, van de Samsung ARM chromebook tot aan de nieuwe Samsung modellen met een i7 en 32GB RAM en ga zo maar door. Ja, het is allemaal Intel based spul zonder nvidia of AMD gpu, maar de rest is zeer uiteenlopend.

De reden dat het werkt is omdat het onderhuids Linux (Gentoo) is, waar Google voor elk apparaat een build heeft ervoor.
Alle Chromebook hardware implementaties hebben een eigen interne codenaam bij Google en als ze gecertificeerd zijn kan daar niks meer aan veranderen. Alle software (inclusief bios/firmware) is in beheer van Google en dat kan alleen maar door specieke implementaties te certificeren.

Voor Windows kunnen de fabrikanten een willekeurig setje onderdelen samenrapen en er Windows opzetten met hun eigen bios. Android GMS certificatie is ook losser op hardware niveau dan Chromebooks en nog losser op software niveau dan zelfs Windows, dit kan omdat de software niet in beheer is van Google maar van de fabrikant.

PS. ik vermoed dat Google achteraf wel eens heeft gedacht dat ze het Chromebook model ook beter bij Android hadden kunnen gebruiken.
Alle Chromebook hardware implementaties hebben een eigen interne codenaam bij Google en als ze gecertificeerd zijn kan daar niks meer aan veranderen. Alle software (inclusief bios/firmware) is in beheer van Google en dat kan alleen maar door specieke implementaties te certificeren.
Dat klopt en wist ik, maar ik had het over het traject waar daarvoor zit. Een Samsung kan pretty much een willekeurig setje onderdelen samenrapen en er ChromeOS opzetten. Daarna certificeren bij Google en uitbrengen.
Dan nog, het aantal configuraties waar Google rekening mee heeft te houden is enkele tientallen, meer dan Apple maar nog steeds van dezelfde order grootte.

Microsoft moet rekening houden met een oneindig aantal configuraties, daardoor kunnen ze nooit het software beheer centraliseren. Een chromebook kunnen factory resetten en dan inloggen met je google account en alles in een half uurtje weer werkend hebben zonder verdere interventie, dat is wat Microsoft had moeten nadoen. Dan hadden ze kunnen concurreren in de school sector (samen met wat andere software infrastructuur).

Microsoft zet zich zelf klem tussen het oude PC model en het Apple model (met Surface). Om alle hardware fabrikanten niet tegen zich in het harnas te jagen zetten ze niet vol in op Surface ... maar daardoor blijft het allemaal net niks voor normale gebruikers. Het Chromebook model is het gouden compromis, nou moet Microsoft dat alleen nog inzien.
Dan nog, het aantal configuraties waar Google rekening mee heeft te houden is enkele tientallen, meer dan Apple maar nog steeds van dezelfde order grootte.
Klopt, maar mijn punt was dat Google van te voren niet weet wat voor configuratie een OEM mee aankomt. Bijvoorbeeld een Dell die een monster Chromebox op de markt zou brengen met een Threadripper en een sloot RAM, weet Google ook pas op het moment dat Dell deze gaat certificeren voor een officiële ChromeOS image.

Punt is (al word het nu wat bijzaak): ChromeOS werkt vanwege de onderliggende software en de aanpasbaarheid van de Linux kernel.

Om terug te komen op MS: Die vinden hardware niet echt belangrijk. De Surface lijn is meer een "kijk, zo zou het ideale Windows apparaat er volgens ons uitzien" model, in mijn ogen. Het moderne Microsoft richt zichzelf veel meer op software (en de bijbehorende licenties) dan op hardware. Microsoft365 verdienen ze bakken met geld mee, dus de rest is leuk voor erbij, maar niet "mission critical".
Iemand een idee hoe dit in Vlaanderen zit?
Ondertussen sturen ze alles maar dan ook echt alles door naar de google servers. vermijd dit soort apparaten zoveel mogelijk.
Heb je daar ook een plausibele bron van, of roep je nu zomaar?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.