Microsoft stopt met Office Android-apps op Chrome OS en verwijst naar webapps

Microsoft stopt vanaf 18 september met de Office Android-apps op Chromebooks. Gebruikers moeten dan overstappen naar de webversies van Office-software en Outlook. Daarbij is een Microsoft-account verplicht.

Microsoft bevestigt dat het met de Android-apps stopt in een verklaring aan About Chromebooks. Gebruikers kregen eerder al meldingen in hun apps te zien dat Microsoft de stekker uit de software zou trekken, maar details waren onduidelijk. Het bedrijf noemt ook een specifieke datum: 18 september. Het is een opvallende koerswijziging omdat Microsoft de apps tot nu toe wel bijhield.

Na 18 september zijn de Android-applicaties van Microsoft niet meer op Chrome OS te gebruiken. Gebruikers moeten vanaf dan naar office.com en outlook.com. "Deze transitie geeft Chrome OS-gebruikers toegang tot nieuwe en premium features", zegt Microsoft. Gebruikers moeten voor het gebruik van de webapps inloggen met hun Microsoft-account of een account waar een Microsoft 365-abonnement aan is gekoppeld.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

26-08-2021 • 12:30

100 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (100)

100
99
43
3
0
27
Wijzig sortering
Ik neem aan dat ze geen of te weinig inkomsten kregen via de gewone apps?
Ik denk dat het gebruik ervan gewoon erg laag is op ChromeOS. Veel ChromeOS gebruikers gebruiken Google Apps en ik denk wie Office 365 gebruikt, gebruikt toch de web versie.

Vergeet ook niet dat veel Chromebooks geen Android apps kunnen draaien, het merendeel kan dat zelfs niet. Ik heb het weleens getest en het was ook niet zo'n geweldige ervaring. ChromeOS is juist krachtig met web apps.

Logische beslissing dus. Kwestie van kosten/baten.
En er zullen ook mensen zijn die bijv. LibreOffice of SoftMaker Office geïnstalleerd hebben. ChromeOS ondersteunt immers Linux-apps.
In bèta, en niet elke Chromebook helaas. Volgens mij is dat nog eens een subset van de Android-compatible Chromebooks.
Niet meer in bèta sinds Chrome OS 91*
https://liliputing.com/20...omebooks-out-of-beta.html

En het is beschikbaar op de meeste Chromebooks inmiddels, in ieder geval de sinds vorig jaar uitgebrachte.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 26 augustus 2021 19:05]

Ik zie het anders:
 • Microsoft heeft in hun Office365 licentie opgenomen dat de applicaties niet op een AWS Windows Workspace mogen draaien.
 • Microsoft Office365 apps zijn op een Chromebook beter beveiligd dan op Windows (draaien in een eigen sandbox waardoor screenshots, lokaal bestanden opslaan, copy-past kunnen worden beperkt tot alleen de andere Office365 apps). En je kunt bestanden offline bekijken (in een vliegtuig bijvoorbeeld) en bewerken.
Dus dit lijkt mij meer een poging om mensen die niet 100% Microsoft gebruiken te duwen richting Windows Devices en Azure Workspaces.

Voor m'n werk heb ik een Chromebook en we gebruiken Office365, nu kan ik dus per 18 september deze niet meer gebruiken op offline mijn werk te doen.

Dus gewoon ordinair machtsmisbruik. Hun machtige positie op het Office domein misbruiken om meer markaandeel te krijgen met hun andere producten.

Op een Chromebook kon je ook lokale of Google Drive bestanden openen en bewerken zonder een Microsoft account. Nu wordt je verplicht om een Microsoft account aan te maken en je bestanden in OneDrive op te slaan en als je offline wil werken dan moet je nu een Windows machine gaan kopen...

[Reactie gewijzigd door djwice op 26 augustus 2021 19:03]

Het zal ook zeker zijn dat ze Google met ChromeOS niet in het zadel willen helpen. Maar andersom gebeurde dat net zo goed met Microsoft/Google en Windows Phone. Het zijn ordinaire machtsspelletjes waar de eindgebruiker uiteindelijk de dupe van wordt.

Helaas, want ik vind Windows op client/end user devices ook een gedrocht. Aan de andere kant, tegenwoordig ben je vrijwel toch overal online zelfs in vliegtuigen dus er valt op zich ook wel weer mee te leven.
Dus gewoon ordinair machtsmisbruik. Hun machtige positie op het Office domein misbruiken om meer markaandeel te krijgen met hun andere producten.
Microsoft en machtsmisbruik? Onmogelijk! :o
Office op Chromebook was gewoon onduidelijk. Typisch Microsoft ook om niet helder naar haar klanten te communiceren.

Toen ik een paar jaar geleden een Chromebook voor familie aanschafte had ik het idee dat het zou moeten kunnen, maar behalve 3rd party webpagina's was er geen heldere communicatie of/hoe Office te installeren. Het was toen iets van: als je Android apps native kan draaien dan werken de Office apps waarschijnlijk. Voor dat soort meuk pas ik als ik voor een ander een apparaat oplever. Zoals MS nu weer eens bewijst :P

[Reactie gewijzigd door Rukapul op 26 augustus 2021 14:18]

Dus jij hebt niet opgelet, en dat is de schuld van MS 8)7
Zoals @Marve79 hierboven ook aangeeft, niet alle Chromebooks lusten Android-apps. Het lijkt mij niet dat het aan MS is om specifiek te communiceren welke Chromebooks dat wel en niet doen. Misschien naar Google wijzen?
Best logisch, zal me niks verbazen als er steeds meer gaan overstappen van Android/iOS apps naar Chrome (browser) apps. API mogelijkheden worden steeds uitgebreider, push-berichten, instellen als native-mailclient, schermdelen, videoconference, etc... Helaas houdt iOS/Safari nog een beetje de boot af.
En gelukkig maar dat iOS/Safari de boot af houd. Doe mij nog maar gewone dedicated apps, ipv web gebaseerde apps.
Een dedicated app blijft toch fijner en vaak ook nog sneller werken vind ik. Het neemt ook minder pixels in beslag, want je hebt geen adres balk nodig. Noem mij maar ouderwets, maar een browser blijf ik het liefst gebruiken voor traditionele internet pagina's.
Het idee van een PWA is juist dat je deze als "app" kunt installeren, dus dan is er ook geen adresbalk.
Het grote nadeel is dan wel dat de performance te wensen overlaat. En de gemiddelde PWA is het net niet zeg maar.
Dat is spijtig genoeg dikwijls slecht web dev werk. De meeste apps die je in de store ziet staan (geen games natuurlijk) zouden perfect als PWA moeten kunnen draaien.

Zo heb je bvb pokedex.org, ondertussen bijna 6(!) jaar oud als showcase indertijd voor PWA's, om te tonen hoe het wel kan. Er was destijds ook een interessant artikel bij geplaatst waar de dev zijn strategie uit de doeken doet: https://pocketjavascript....3/introducing-pokedex-org

Nu, dat is wel een pak custom werk, waar native natuurlijk al die zaken voor je afhandelt (en meer). Zolang dat het geval blijft, zullen er veel trage, al dan niet progressieve, web apps blijven bestaan die deze perceptie alleen maar blijven bevestigen. Maar iOS / Safari helpt hier helemaal niet aan mee...
Dat ligt aan de apps. Performance wordt beter en beter, zeker met webassembly. PWA gaat voor veel zaken echt wel de toekomst zijn.
Performance van pwa/webassembly zal verbeteren en altijd langzamer blijven dan native apps. Webassembly startup is, net als Java code, eerst een jit compile en dan pas runnen. En HTML voor een UI is al sinds het begin een drama vergeleken met native.
Daarom dat Html (volgens mijn bescheiden mening) ook ten dode is opgeschreven. Rijke apps matchen niet met het opstellen van documenten (wat html uiteindelijk is) Canvas everywhere voorspelde ik samen met collega's al meerdere jaren geleden en dat zie je nu met Google Docs en Flutter.

Een interessant artikel hierover, ook al is het meer een opinie, vind je hier: https://medium.com/young-...lace-the-dom-847be872884c
Dat klopt niet helemaal, al is het nu inderdaad meestal wel slomer dan een gemiddelde native app, web assembly kan bijvoorbeeld ook het compilen optimaliseren voor de specifieke cpu in jou device wat in sommige applicaties er op neer komt dat de wasm versie zelfs sneller is dan de native versie al dan bij uitzondering, ook kan wasm gebruik maken van meer dan alleen jit en er zijn plannen voor caching voor die gecompilde code, wanneer dat land in browsers zal een pwa meer aanvoelen als native met een eenmalige installatie en daarna snel kunnen openen en af en toe updates, maar voorlopig is wasm daar nog niet en moeten ze eerst nog eens een oplossing bedenken voor search engine optimization, het kunnen benaderen van JavaScript Apis zonder een JavaScript communicatie laag en nog een hoop andere problem, en dan moet dat ook nog eens in alle relevante browsers landen, niet alleen Chrome voordat het gemiddelde bedrijf het als een optie gaat zien
Jitten voor een specifieke CPU heeft nauwelijks invloed tenzij er specifiek AVX oid extensies gebruikt kunnen worden (wat native compilers vaak al niet lukt, dus worden die loops in inline assembly gebakken). Caching van gecompilede code zou leuk zijn als er standaard libraries zijn. Maar de geschiedenis van Javascript leert dat iedereen en zijn moeder een eigen/andere versie van de standaard libraries gebruikt. CDNs zouden 'de holy' grail hiervoor zijn, maar daar zijn er ook een stapel van en niet iedereen gebruikt ze. Caching van compiled code zal op origin basis gebeuren dus heb je straks 24 kopieen van je favoriete library in je cache terwijl je CPU de 25e kopie staat te compilen.

Al met al is het voor een niche applicatie die je de hele dag open hebt staan wellicht een oplossing, maar ik vraag me dan sterk af of de nadelen (matige support voor applicaties/gebruik van canvas om om HTML heen te werken) opwegen tegen de voordelen (geen installatie van een native applicatie).
Veel Android apps zijn niet meer dan een schil die een HTML5 site laden.
Ik heb liever PWA omdat dan browser plugins nog werken (zoals dark reader en tracking blockers). Even vanuitgaande dat PWA nog verder geupdate wordt natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 26 augustus 2021 13:34]

Welke browser plugins mis jij zoals bij een Microsoft Word en Powerpoint, wat lokaal op een PC staat?
Bij Office niet zo maar ik las het breder. In het algemeen heb ik liever PWA dan apps, met uitzondering van een handvol aan complexere programma's (maar die ook niet uitgebreid genoeg zijn als Android app).
Op sommige chromebooks is het mogelijk om windows te draaien in een VM in crostini.
Ik heb het nooit geprobeerd maar kun je Windows 10 of straks 11 installeren op je Chromebook als dual boot? Even snel gezocht en kwam ik dit tegen: https://beebom.com/install-windows-10-chromebook/ . Anders misschien Virtual Machine.
Eens. Office Online opent mijn documenten niet fatsoenlijk vergeleken met de Office client apps en is dan ook geen goed alternatief in mijn ogen.

Ik heb ook sterk het idee dat de kwaliteit van "moderne" PWAs echt veel te wensen over laat. Steeds meer apps gaan naar Electron, en in mijn ervaring zitten er steeds meer kleine bugs in en dingen die net niet helemaal lekker werken. Foutmeldingen ho maar, "Something went wrong.", succes met uitzoeken. UIs die niet passen bij 90% van de rest van je systeem. Material Design en animaties "omdat het kan" want het is cool. NaN en 'undefined' op de meest willekeurige plekken. Ik kan zo nog wel even doorgaan.

Nee, geef mij ook maar een fatsoenlijke desktop app met een native interface zonder poespas. Zeker niet waterdicht maar vaak wel geschreven door mensen die weten wat ze aan het doen zijn.

Dat Microsoft nu (artificieel?) een limitatie oplegt op specifiek ChromeOS vind ik geen goede zaak; laat men dan tenminste de apps gebruiken met een warning dat ze features missen, ze hebben al bewezen dat ze nag screens goed kunnen bouwen.
Dedicated apps zijn vaak fijner. En meer duurder om voor elk platform te maken. Ik betaal ook liever niet overal de hoofdprijs (al kan MS die androidapps natuurlijk best betalen). Dus ik snap wel dat er webapp varianten komen.

Ik snap het gemopper vaak ook maar half. Electron-apps traag / vreten RAM, etc. Maar wel lekker makkelijk voor developers. Tja, wil je een app of niet? En heb je er echt last van? Of is het vooral het idee dat er iets efficienter zou kunnen.
Ja en vervolgens worden browser apps weer omgezet tot normale apps door middel van Electron. Fijn om voor elke applicatie een complete chromium installatie erbij te krijgen.. not.
Ik lees geen duidelijke logica in de keuze. Dat Microsoft zich ook op andere producten en diensten richt was namelijk al zo. Dat is dus niet zomaar belangrijker, of zelfs redelijk om een bepaald deel van je klanten dan maar niet meer te leveren.
Online moeten zijn om te kunnen werken en daarvoor extra accounts moeten hebben is niet zomaar redelijk als het grootste deel offline kan.
Werkt de office.com PWA ook offline en blijven die bestanden dan ook binnen een sandbox?

Op mijn werk kan ik alleen via VPN bij office.com, maar kan ik zonder VPN m'n Office365 apps op de Chromebook gebruiken, zelfs offline, omdat die alles goed afschermd.

Dan zie ik niet zo snel gebeuren met de PWA. Dus drwingt Microsoft me nu op altijd online te zijn en VPN te gebruiken óf een Windows machine te kopen...

[Reactie gewijzigd door djwice op 26 augustus 2021 19:07]

Geldt dit ook voor de Teams-app? Het is mij nog steeds een beetje onduidelijk of Teams nou als (standaard-)onderdeel van Office wordt gezien.
Denk dat je Teams gewoon als standaard onderdeel van een MS account moet aanzien. Het wordt op de desktop wel mee geinstalleerd met Office, maar zit in Windows 11 ook gewoon in je Windows ingebakken.
Ik krijg in de Teams-app op ChromeOS op dit moment in elk geval geen waarschuwing dat ondersteuning zou stoppen. Zou wel handig zijn om dit te weten, wordt in onze organisatie best veel gebruikt.
Teams heeft ook een web app. Daar zitten weliswaar niet alle functies in, maar de meest gebruikte zeker wel.
Dat weet ik. Maar ik weet nou nog steeds niet of de Teams-app op ChromeOS blijft werken. Kom er ook met andere nieuwsartikelen niet achter.

[Reactie gewijzigd door mrfreeze12345 op 26 augustus 2021 13:16]

Dus met een chromebook maken ze het onmogelijk om offline te werken...... Dan maar open office erop. Microsoft wil blijkbaar mensen weer terug hebben op Windows maar mij zien ze niet terug :)
geef ze groot gelijk, door google is windows phone er ook mee gestopt. snap echt niet dat zo veel mensen voor google kiezen, google maakt meer kapot dan je denkt.
Aangezien het een prima os keuze is voor op een laptop. Start zoveel malen sneller dan Windows en veel minder overhead / achtergrond rommel. Android app support is natuurlijk ook super. Ik snap echt niet dat mensen nog Windows draaien op een laptop voor basis taken ;)
Dat terzijde. Waarom zou Microsoft Google helpen om chrome os te supporten. Terwijl Google er inderdaad voor gezorgd heeft dat Windows Phone nooit tot een succes is gekomen. Want ook in de hoogtij dagen was er geen Google support.
Omdat ze anders nog sneller irrelevant worden.

Zij hebben Google en Apple platformen harder nodig dan vice versa. Mobiel omdat ze geen mobiel hebben, laptops omdat windows laptops zuigen.
De compromises waarmee elke laptop is opgezadeld bederven de gehele computer ervaring. Niet alleen Windows heeft daar last van. Alle besturingssystemen worden danig gelimiteerd door deze compromissen.

Dat de meeste mensen niet meer verder willen kijken dan dit model computer, kun je besturingssystemen niet echt kwalijk nemen.
Dat begrijp ik ook niet. Windows is een draak om te beheren. ChromeOS is licht en simpel.

En Microsoft is natuurlijk een heilig bedrijf die verder nooit iets fout doet of heeft gedaan.
Ja dat zijn inderdaad pluspunten, het lijkt er wel op dat W11 dezelfde voordelen gaat krijgen (het blijkt vlotter te lopen dan W10 en krijgt android support; in het begin alleen apk en amazon store support maar dat gaat toch wel groeien).
Bij Google werkt het wel. Autopilot vs. Google enterprise. De laaste kun je zowat zonder training beheren....
"google maakt meer kapot dan je denkt"

Meer dan Microsoft? Wat is "kapot"?
google probeert op heel veel markten door te breken, hier door krijgen andere bedrijven minder kans want iedereen houd van google. begin me laatste tijd gewoon steeds meer te ergeren aan google.Microsoft heeft zo ook zijn slechte en goeie kanten
Dus Google doet vrijwel hetzelfde als Microsoft. Veel bedrijven en scholen zitten vast in het web van Microsoft producten (Windows Server/Desktop, MSSQL, O365/M365, Intune etc), probeer daar maar een uit te komen... of een alternatief aan te bieden.
snap echt niet dat zo veel mensen voor google kiezen
Tja, welke keuze heb je anders tegenwoordig? Apple? Daar zit je ook vast aan wat Apple op je bord schept. Het meerendeel van de bevolking wilt gewoon iets dat out of the box werkt en gaat niet lopen klooien met hun apparatuur. Jammer, maar zo is het nou eenmaal.
Hier de link om LibreOffice te installeren op ChromeOS.
https://play.google.com/s...com.collabora.libreoffice
Die werkt niet echt lekker zo te zien. Veel UI glitches.....
De GUI is nog een work-in-progress, de browser versie werk over het algemeen prima maar in de mobiele versie (de "App") zijn nog wel wat zaken waaraan gewerkt wordt en beter kunnen. Wordt wel druk aan gewerkt en de community die meehelpt wordt steeds groter.
https://github.com/CollaboraOnline/online/issues
Je kunt ook gewoon LibreOffice native installeren aangezien ChromeOS Linux-apps ondersteunt.

cc @Tadango
Dan heb je geen Touch ondersteuning en verdere optimalisatie voor mobiele devices; dat is het doel van de Collabora LibreOffice editie. LO op je Chomebook werkt natuurlijk prima als je met je muis werkt:)
Oké, dan FreeOffice/SoftMaker Office of WPS Office. Die hebben allemaal een touch-modus.
Die zijn niet open source:)
Maar, met je eens dat er genoeg te kiezen valt.
Uitdaging is ook dat chromebooks niet met bijv. Intune te beheren zijn. Daarmee werkt 3/4 van de moderne beveiligingsdiensten waar Office ook op leunt niet op een chromebook. Logische stap dus.
Vanuit oogpunt van de onderwijssector niet logisch dat er geen solution voor komt.
Voor > 95% van basisschoolleerlingen is google docs meer als genoeg, en voegt office 365 en intune niets toe.
Goed om te weten is dat Office apps op Android zelf wel blijven werken. Ze stoppen alleen met de ondersteuning van Office apps die als Android apps op Chromebooks werken.
Surface Duo draait Android dus zou een vreemde stap zijn. :)
Gezien hoe Windows Mobile en Winows Phone afgehandeld zijn, is het goed mogelijk.
Dat was nog onder Steve Balmer. Microsoft is onder Satya Nadella een heel ander bedrijf.
Uhhh nee. Het was toch echt Satya die windows 10 mobile nog heeft gepusht en dus ook de nek om heeft gedraaid zonder ook maar iets aan informatie te verschaffen aan de end users tot het eigenlijk al te laat was.
Je kunt een olietanker niet snel bijsturen. De focus ligt nu veel meer op cloud en interoperability. Linux subsystem for Windows bv. zou nooit onder Balmer mogelijk zijn.
Mwoah. In de Bill Gates tijd zat er al een posix subsystem in NT. Wat anders geworden is, is dat men er nu ook in investeert. Maar dat duurt ook maar tot men er geen geld meer mee kan verdienen dan is het snel weg.
Dat subsystem was er natuurlijk ook alleen omdat dit voor de Amerikaanse overheid een harde eis was om een OS te gebruiken.
Gezien hoe Windows Mobile en Winows Phone afgehandeld zijn, is het goed mogelijk.
, alleen niet echt vergelijkbaar qua aantal gebruikers.
Er is een tijd geweest dat windows mobile het grootste marktaandeel had. Microsoft heeft kei-hard steken laten vallen vanaf de dag dat de iPhone werd aangekondigd.
Er is een tijd geweest dat windows mobile het grootste marktaandeel had. Microsoft heeft kei-hard steken laten vallen vanaf de dag dat de iPhone werd aangekondigd.
, die oude mobieltjes met fysieke knoppen bedoel je dan toch? Daar zal MS ongetwijfeld teveel op de reset knop hebben gedrukt (en daarna nog een paar keer met WP). Tegelijkertijd is dat wel echt lang geleden en MS hoopte natuurlijk met Windows Phone de iphone te kunnen evenaren qua interface en sandboxing etc (alleen was WP uitgesteld vanwege Vista problemen kan ik me herinneren).

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 26 augustus 2021 13:52]

Wat ze deden, deden ze goed, alleen te laat. Microsoft heeft te laat gereageerd en de markt heeft uiteindelijk bepaald. Helaas, want het Windows OS was minder veeleisend en aanzienlijk intuïtiever in gebruik. Heb met weemoed mijn Lumia 925 aan de kant geschoven en ben overgestapt naar Android.
Je bedoeld WM5.0 en 6.0 denk ik?grootste op PDA's geloof ik direct.
Maar ook op mobiele telefoons?
Dat schaalde qua user experience wel slecht hoor als je geen pennetje gebruikte.
Dat was de PocketPC destijds.
Het feit dat de PocketPC en Windows Mobile hier door elkaar worden gebruikt, geeft al aan waar het voor (door) MS misging.

Microsoft heeft door de jaren heen ontzettend veel mobiele versie van Windows gelanceerd (of geprobeerd; net hoe je het wil zien):
 • Windows CE
 • Pocket PC
 • Pocket PC 2000
 • Windows Mobile 2003
 • Windows Mobile 5.0/6.0/6.1
 • Windows Mobile 6.5
 • Windows Phone 7
 • Windows Phone 8
 • Windows 10 Mobile
 • Microsoft Launcher
De meeste iteraties waren niet compatible met elkaar (apps van je oude device deden het niet per definitie op je nieuwe, wat voor een niet-Tweaker erg verwarrend kan zijn).

Er was veel fragmentatie en het leek wel of Microsoft om de twee jaar een volledige 'reboot' deed van hun binnenzak-Windows-platform. Dat deed het vertrouwen geen goed; enterpriseklanten wilden een stabiel platform met een duidelijke roadmap, zodat maatwerksoftware gebruikt kon worden dat niet iedere twee jaar herschreven moest worden.

Non-enterprise users wilden hun dure software meenemen naar hun volgende apparaat, maar dat kon niet. Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen, dus kocht men geen software meer óf men stapte over naar PalmOS.

Dat is IMHO ook één van de redenen van het falen van Windows Phone 7/8/10: men vertrouwde MS niet meer.
That sucks! Had juist een Chromebook aangeschaft omdat mijn vrouw soms met die office meuk moet werken. En vooral zaken als teams, outlook en word zijn dan handig voor haar als apps.
Je koopt een chromebook voor office? Daarvoor ben je toch sowieso beter af met een windows laptop?
Voor een beetje internet en mail en af en toe een documentje?
En hoe ben je ooit beter af met windows? Het was dit of een macbook ;)
Had voor de macbook moeten gaan (meerdere redenen)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 30722 op 26 augustus 2021 14:51]

Als je specifiek een lapop koopt voor microsoft office, lijkt een betaalbare laptop met microsoft OS me wel het handigste. Voor eigen gebruik draai ik ook linux, maar gebruik dan ook enkel office op de laptop van het werk.
Die office meuk is voor haar werk, daar ga ik natuurlijk de prive laptop niet voor aanpassen, maar soms is het handig om even wat thuis te kunnen doen ;)

Prive gebruik je office niet, lijkt me niet dat er mensen voor de lol een excel sheet gaan maken :+

Heb voor de kinderen hun opleiding wel windows pc's moeten aanschaffen, met een office-licentie via school. Voor mezelf het ik er 1 voor games, verder gebruik ik dat ding niet echt.
En als iemand van een club of school een office file stuurt, snapt windows al niet eens hoe je dat moet openen, dus dan is de macbook of telefoon/tablet ook beter (die snappen dat allemaal!)
Een privé laptop aankopen voor het werk? Is de werkgever niet verplicht om werkmateriaal te voorzien?
“Dan werk je maar hier”

Zorg. Nooit geld, en de meeste werken er te kort op om een laptop te verantwoorden. Sommige iets meer, helemaal met een opleiding er naast (specialisatie). En thuis moest ze er toch een, voor wat mail, shoppen en een keer een serie in de tuin ofzo. Chromebook leek een prima allrounder daarvoor.
Ja opzich wel, vind het gewoon triestig dat in sectoren als de zorg men zo misbruik maakt van hun werknemers, maar nu zijn we wel al heel ver off topic aan het gaan :X
Prive en "voor de lol" gaan niet samen in dit verband.

Prive heb ik ook gewoon administratie hoor, dan maak ik inderdaad niet een spreadsheet "voor de lol" maar wel voor privé.
Echt? Mijn privé administratie gaat niet verder als mijn mailbox :P
Voor een beetje internet en mail en af en toe een documentje?
En hoe ben je ooit beter af met windows? Het was dit of een macbook ;)
Had voor de macbook moeten gaan (meerdere redenen)
Als je alleen maar af en toe een documentje hoeft te typen dan kun je prima het meegeleverde Google Docs gebruiken. Die is compatibel met Office documenten en net zo goed als de online apps van MS.
Anoniem: 30722
@Ablaze27 augustus 2021 07:48
Werk vereist office, maar goed, dat zit dan ook aan hun licentie gekoppeld en kost niks daardoor. ;)
Kun je de Android office app er niet op zetten? Of schaalt die niet goed?
Office op ChromeOS waren al de Android apps, die gaan nu dus niet meer werken erop.
Niet zo erg, kwalitatief liepen de Android apps voor office op een chrome os device al achter tov de Web apps. Beide vind ik slechter dan het echte office programma op windows of Mac OS.

Leuk dat Microsoft refereert naar hun web apps, maar kwalitatief niet veel beter.
Ik denk dat ze de opmars van Chrome OS gewoon willen dwarsbomen t.o.v. windows laptops
In casu heb ik daar niet eens echt problemen mee.


In de EU is het zelfs erger omdat er minder gebruikers zijn van Apple wat vaker wordt gebruikt op scholen in de VS. Het is of Microsoft wat zijn focus verplaats naar data pompen of google.

De EU zou eens eigen programma’s moeten afdwingen ipv “overeenkomsten” te sluiten met partijen als Google en die vervolgens als overwinning te claimen,
nieuws: Google moet in Nederland andere ChromeOS-versie leveren aan onderwijs...

Je blijft nog steeds zaken doen met een monopolist die zijn inkomsten wel uit meeropbrengsten gaat halen.
Dus ik kan die apps van mijn telefoon weer verwijderen?
edit: ik heb de titel van het artikel verkeerd gelezen.

[Reactie gewijzigd door Adriel op 26 augustus 2021 12:42]

Draai je ChromeOS op je telefoon dan?
Excuus, mijn fout, ik heb het verkeerd gelezen.
Dit heeft niks met telefoons te maken, tenzij je een meester hacker bent en ChromeOS op een telefoon hebt gezet (in dat geval, rapporteer graag, sinds FirefoxOS op een HTC HD2 en Win11 desktop op een Lumia 950x al een tijd niks cools gezien).
Dus ik kan die apps van mijn telefoon weer verwijderen?
Wel als je een telefoontje met ChromeOS hebt inderdaad.

Als je een telefoon met Android hebt niet. Die apps blijven gewoon werken en supported.
Uw telefoon draait op Android OS, niet op Chrome OS.

De Apps for Android, iOS, MacOS & Windows blijven gewoon bestaan en werken.
Ik heb een chromebook, ik gebruik google apps om mijn documenten/ verslagen te maken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee