Google Chrome voor Android krijgt functie om RSS-feeds te volgen

De stabiele Android-versie van Google Chrome krijgt een geïntegreerde RSS-reader. Gebruikers kunnen RSS-feeds volgen en deze bekijken via de mobiele webbrowser. De functie komt later beschikbaar voor de iOS- en desktopversies van Chrome.

Een director of engineering van Chrome meldt op Twitter dat de volgfunctie voor RSS-feeds nu zit verwerkt in de stabiele Android-versie van Chrome. Gebruikers kunnen via de functie websites uitkiezen om te volgen, en de RSS-feeds van deze websites vervolgens bekijken op de 'new tab'-pagina van de Android-webbrowser.

Gebruikers kunnen websites volgen door op het menu met drie 'puntjes' te klikken en op de 'volg'-knop onderaan dat menu te drukken. Gebruikers kunnen de feed bekijken wanneer ze een nieuw tabblad openen. De RSS-feed staat naast het 'for you'-tabblad met aanbevolen artikelen.

De functie staat vooralsnog alleen standaard ingeschakeld bij een beperkt aantal gebruikers. Chrome-gebruikers die de functie nog niet zien, kunnen deze inschakelen via chrome://flags/#web-feed/. Daarvoor is Chrome 94 voor Android of nieuwer nodig. Volgens Porter Felt werkt Google momenteel aan een iOS-versie van de feature. Een desktopversie staat ook op de planning, maar laat nog 'wat langer' op zich wachten.

Afbeeldingen via Adreinne Porter Felt op Twitter

Door Daan van Monsjou

Redacteur

09-10-2021 • 10:43

34 Linkedin

Reacties (34)

34
27
12
0
0
5
Wijzig sortering
Vroeger gebruikte ik nog geregeld RSS maar tegenwoordig eigenlijk bijna niet meer. Ben ik de enige? Heb zelf het gevoel dat RSS een beetje op zijn retour is.
Ik gebruikt Tiny Tiny RSS; het helpt me om nieuws te filteren.
Je kunt subscriben op een vele feeds en deze indelen in hierarchische categorieen.
De RSS reader heeft dan filter capabilities waarbij je met RegEx kunt zoeken in de titel en body van bepaalde categorieen om bepaalde new items te publishen of te discarden.
Het resultaat is dat je een published feed hebt met de onderwerpen die specifiek voor jou interessant zijn.
Zo heb je dagelijkse een kortere, relevante lijst met news items met doorclick mogelijkheid.
Ik ben nog steeds groot fan van bijvoorbeeld Feedly voor RSS feeds. Het leest heerlijk weg; je leest in een mooi, leesbaar overzicht wat het nieuws van de dag/week/maand is.

Grootste voordeel voor mij, ik hoef die websites niet een voor een te bezoeken, geen hinderlijke/achterlijke cookie walls en geen advertenties.

Het valt mij positief op hoeveel websites gelukkig nog RSS aanbieden.
Hier ook. Erg prettig om in een oogopslag alle nieuwtjes te zien. Hoop dat dat nog een tijdje mag blijven. Vroeger ook gebruiker van Google Reader, nu gebruik ik Feedbro.
Ik draai al jaren Selfoss als RSS reader en ik ben niet eens iemand uit het Google Reader tijdperk. Het is jammer dat browsers de feeds uit de UI hebben gehaald, want RSS wordt stiekem enorm veel ondersteund.

Ik heb juist het idee dat RSS langzaam weer populairder wordt. Met een goede UI denk ik dat het heel succesvol kan worden, en ik denk dat Google hier een behoorlijke kanshebber te pakken heeft.
Vroeger gebruikte ik nog geregeld RSS maar tegenwoordig eigenlijk bijna niet meer. Ben ik de enige? Heb zelf het gevoel dat RSS een beetje op zijn retour is.
Toevallig afgelopen week een RSS feed app gedownload, werkt erg fijn om nieuws van meerdere sources te lezen, zonder reclame en zonder de apps te verlaten!
Nee hoor, ik gebruik ook nog steeds RSS feeds. Wel opvallend dat Google dit nu doet omdat de trend juist is dat alles meer via gesloten kanalen zoals YouTube of een van de Social media gaat.
Maar misschien is dit weer een poging om reclame via de RSS feeds te verstoppen...

Sowieso merk ik de laatste jaren dat de RSS feed vooral een header of een kleine teaser is voor de volledige pagina, terwijl je vroeger regelmatig de hele pagina of alle informatie kreeg. Bijvoorbeeld de Fokke en Sukke feed is nu alleen nog maar een link terwijl er vroeger ook de strip in de feed zat.

Ikzelf blijf wel bij m'n Newsblur RSS lezer.

[Reactie gewijzigd door Raafz0r op 9 oktober 2021 10:57]

YouTube is heel goed met RSS leeg te slurpen als anonieme gebruiker als je de channel id uit de pagina haalt en de URLs weet. Bij Google en Microsoft is veel gewoon openlijk beschikbaar, maar je moet wel even de documentatie in duiken.

Aan de andere kant is het wel raar dat Tweakers met dit bericht komt terwijl het al enige tijd beschikbaar is en ook in de Webmaster of Web.dev community is aangekondigd om te zien waar de Google Newsfeed beter kon worden gemaakt. Ze zijn ook al enige tijd aan het experimenteren met RSS-feeds onderdeel te laten zijn van Google News terwijl die niet als newsfeed te boek staan.

Ik vraag me dus ook af of dit niet het artikel had moeten zijn over dat Google Podcasts mogelijk binnenkort de overstap naar YouTube maakt.
Ik merk zelf dat ik de laatste tijd minder naar YouTube kijk omdat ik helemaal gek wordt van de reclames die voor en door de filmpjes staan.

Ook lijkt het algoritme me ook minder goed te kennen en drukt het me mijns inziens veel te opvallend een hokje in.

Maar er is geen goed alternatief.
Ik merk zelf dat ik de laatste tijd minder naar YouTube kijk omdat ik helemaal gek wordt van de reclames die voor en door de filmpjes staan.
Dat is wat een monopolie voor ons kan betekenen. Ze hoeven alleen maar het optimum te vinden tussen hogere inkomsten per gebruiker enerzijds en een hoger aantal gebruikers anderzijds. Als we nergens anders heen kunnen (ik heb Curiousity en Nebula een jaar geprobeerd) is onze pijngrens dusdanig hoog dat het percentage reclameminuten heel hoog ligt voordat er teveel mensen weglopen.
Argentinië € 1,57 pm
En dat werkt gewoon? Ook met een al jaren bestaand google account waarvan google vast nog niet doorheeft dat de gebruiker ervan zich voornamelijk in Nederland ophoudt?
Geen probleem inderdaad.
Pi-hole plus Brave browser kost 0€ per maand. Klaar.
Of Youtube Vanced sideloaden en het bespaarde geld via Patreon aan je favoriete Youtubers geven.
Waar heb jij de Pi gratis weten te scoren? 😱😅
Elke Tweakert hier heeft wel een Pi of een Synology of extra spare pc ergens staan toch?
RSS wordt nog altijd gebruikt en dan met name het distributie gedeelte van data. Was idd vooral bekend bij het grote publiek ten tijden van de Newsgroup scene, voordat media social werd, en het RSS protocol is een soort goedendag onder de datawetenschappers; handig als header scanner met een snelle GUI toegang tot basale features als sorteren, groeperen en filteren. Essentieel voor het beheren van expressies in grote datasets.

Ik gebruik nog een heel oud tooltje, zonder regex, icm de oldskool http2socket tunnel nog altijd een van de veiligste oplossingen. Middels .kml verrijking en wat scripting ook handig voor 3d applicaties. Wat mij betreft nog altijd het Zwitsers zakmes onder de bit distributie, hoewel veelen cURL zullen zeggen maar een setup met bcrypt of tcpcrypt en authenticatie uitbesteden is veiliger, met een stuk minder afhankelijkheden. En qua authenticatie kan je net zo makkelijk een willekeurig openssl implementatie gebruiken.

Hetzelfde heeft overigens google gedaan, met hun QUIC protocol, ook wel HTTP/3, dat gewoon tcp packetjes als binaire data over udp transporteert en authenticatie uitbesteedt. Alles bij elkaar ook wel TCP/2 genoemd. Sindsdien is google meer gefocussed op authorisatie.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 10 oktober 2021 09:17]

Ik gebruik het elke dag sinds het bestaat, voor algemeen/economisch/politiek/tech nieuws, fotografie nieuws en nog een paar zaken. Voorheen altijd via Google Reader, maar sinds dat ter ziele is via Feedly.

Voor mij is het lezen op die manier heel snel: als de titel je aanstaat, lees je de korte samenvatting. Wil ik nog meer weten dan klik ik door naar het oorspronkelijke artikel voor het hele verhaal.

Ik heb gewoon geen zin om 10 sites af te moeten om een beetje up to date te blijven van de zaken die me boeien.
Ik haal veel van mijn nieuws binnen met FreshRSS. Ook voor websites die het niet ondersteunen i.c.m. met een andere tool. Dat het op zijn retour was, was duidelijk toen veel websites stopte met het ondersteunen ervan, maar toch vind ik het een persoonlijk gemis. Het systeem wat ik heb is wat beperkt maar ideaal genoeg om snel op de hoogte te zijn en om te weten of een artikel je tijd waard is of niet. Daarbij heb je ook alles centraal.

[Reactie gewijzigd door Robe90 op 9 oktober 2021 20:21]

Ik heb FreshRSS toevallig afgelopen week geïnstalleerd op mijn server middels docker. Dit omdat ikde ingebouwde tool van mijn mailprogramma zat was omdat het voor de zoveelste keer niet werkte. Tot nu toe ben ik erg tevreden. Stiekem wordt ik nu wel nieuwsgierig naar de tool waar je het over hebt :+

Om weer even on-topic te gaan: Als de implementatie van RSS in Chrome slaagt en het gebruiksvriendelijker wordt voor gebruikers, zou het mij niets verbazen als RSS weer een boost krijgt, en meer websites het weer gaan ondersteunen.
Ik ben alleen wel een beetje bang dat veel nieuwssites er geen meerwaarde in zien, omdat er niet of minder praktisch geadverteerd kan worden.
Ik gebruik al jaren freshrss (in een docker op mijn qnap) en dat bevalt nog steeds goed. Volgens mij wordt daarin bijna altijd wel de volledige content getoond.
En dan over een paar jaar weer de stekker er uit halen. Nee google heeft RSS voor mij echt wel verprutst.
Google Reader. Never forget!
Sinds google zijn startpagina gestopt is (was dit google reader?) ben ik over op https://www.protopage.com/
En daar zitten ook al mijn sites in met RSS feeds. Echter meer en meer sites stoppen er mee merk ik... niet slim, want die sites bezoek ik nu ook minder...
Ziet er m.i. veel te druk uit. Je kunt het vast indelen, maar toch. Ik vind https://start.me dan toch prettiger.
Voor mij is RSS nog zeker van waarde. Snel alle koppen onder elkaar van artikelen van sites die ik interessant vind, zonder irrelevante poespas eromheen.
Ik ben zo erg tevreden met The Old Reader, gebouwd naar voorbeeld van de gestopte reader van Google

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee