Google voegt 360-gradenachtergronden toe aan Google Meet op Android en iOS

Google voegt 360-gradenachtergronden toe aan videobelplatform Google Meet. De virtuele achtergrond van Android- en iOS-gebruikers beweegt hierbij mee met het toestel. Dat gebeurt op basis van de gyroscoop van de smartphone.

De 360-gradenachtergronden, waaronder een strand en een tempel, veranderen bij het naar links of naar rechts draaien van de smartphone tijdens een videogesprek in Google Meet. Op een later moment zegt Google meer van dit soort achtergronden toe te voegen.

De virtuele achtergronden in de Google Meet-app voor Android en iOS zijn beschikbaar voor alle Google Workspace-gebruikers en gebruikers met een persoonlijk Google-account, meldt het bedrijf. Eerder dit jaar voegde Google ook emoji-reacties toe aan Meet, die via een overlay bij het videovenster van de gebruiker getoond worden.

Door Sabine Schults

Redacteur

19-02-2023 • 09:56

30 Linkedin

Reacties (30)

30
30
19
0
0
6
Wijzig sortering
Hoezo moeten we wachten op Google die extra afbeeldingen toevoegt? Waarom kan ik niet gewoon zelf een 360 foto uploaden of zelf een afbeelding maken?
Omdat 99,9% van de gebruikers niet weet hoe ze een 360 graden foto moeten maken of er de apparatuur niet voor heeft, dus is het voor Google niet rendabel om een eigen uploadfunctie in te bouwen.
Ik had op m'n meeste vorige telefoons altijd de optie panorama foto's die helemaal rond gingen of photo-spheres te maken. En zijn die 360 camera's niet populair tegenwoordig? Bovendien, volgens mij is het algoritme om de rechterkant van een afbeelding aan de linkerkant te koppelen doodeenvoudig, daar kan iemand toch binnen een dag een app voor bouwen die het in elkaar over laat gaan?

Op Youtube kun je trouwens 360 video's vinden, dus waarom het met foto's of afbeeldingen dan niet uit zou kunnen snap ik niet. En het is nu nog een unieke feature, dus ik zou juist denken dat ze die zo toegankelijk mogelijk willen maken voordat de concurrentie het kopieert.
Hoe gaan ze zelf foto's uploaden als ze geen foto upload functie hebben? Het feit dat ze een 360 graden foto functie hebben betekent ook dat ze intern een upload tool hebben.

Google kennende (ex-werknemer) wordt zo'n soort tool later gewoon beschikbaar gemaakt.
De app moet bij elke beweging berekenen hoe de achtergrond eruitziet.
Hetgeen perfect te doen is met een eigen 360 graden foto. In essentie is het niet meer dan het uitrenderen van een bol met een equirectangulaire (360°, zoals een wereldkaart, andere formaten zijn ook mogelijk) texture ( = de door gebruiker gekozen afbeelding). Vervolgens plaats je de virtuele camera in het centrum van de bol en pas je de rotatie aan o.b.v. de sensoren. (Edit: deze berekening gebeurt ook zo in street-view). Tot slot plak je het voorgrond object over de gerenderde achtergrond. Het totaalbeeld stream je vervolgens.

Of je dit nu doet voor door Google goedgekeurde achtergronden, of voor user-made achtergronden maakt technisch gezien niks uit.

Mogelijk dat men het (in eerste instantie) beperkt om de basisfunctionaliteit te testen op een grotere schaal? Ik kan me best inbeelden dat men niet zit te wachten op feedback zoals "hey, mijn achtergrond is helemaal vervormd!", omdat gebruikers gewone foto's instellen (en niet goed weten dat ze een 360 graden foto nodig hebben, en hoe deze te bekomen.)

[Reactie gewijzigd door jerisson op 19 februari 2023 14:07]

Dit klinkt best geinig, al kan ik me voorstellen dat het onrustiger beeld gaat geven tijdens een call als je elke beweging terugziet in de achtergrond.
Bros, Bros, Bros, ik zit hier in mijn bubbelbadje.
Het is geinig dat dit kan, maar zal wel weer extra batterij vreten om dit te berekenen.

De features die ik graag zou zien zijn juist accu en data besparende opties nu steeds meer via video gaat in groepen.
Je hoeft het niet te gebruiken. De keuze is aan jou
Je hoeft het niet te gebruiken.
offtopic:
Zomaar een vraagje:

Type je dit zelf of gebruik je een bot om dit bij iedere first post te antwoorden? Wat @swhnld doet is een simpele analyse maken van voor- en nadelen. Je kunt het daar mee eens of oneens zijn, en met ons delen waarom je deze mening hebt. Of je kunt de dooddoener: "je kunt het ook niet gebruiken" met ons delen.

Mijn mening: ik ben die kunstmatige achtergronden bij videobellen al jaren zat. Ze werken nooit helemaal goed, er is altijd een haarpluk die onterecht verdwijnt of een lamp die onterecht verschijnt. Ik ben bang dat deze 360⁰ (waarschijnlijk eigenlijk 4π steradiaal) ook net niet goed gaat werken, waardoor het nog irritanter wordt. Geef mij maar gewoon de echte achtergrond van mijn gesprekspartners, dat is veel eerlijker en leuker.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 19 februari 2023 11:00]

Hoezo denk je dat het geen 360 maar 4π steradiaal is? Zoals in het artikel staat gaat het om bewegingen naar links en naar rechts, niet naar boven of beneden.

Persoonlijk vind ik de achtergronden of blur van Skype (volgens mij precies hetzelfde?) goed genoeg en zeker wel nuttig en soms ook grappig.

Maar ja, als jij het 'niet eerlijk' (?) of leuk vindt, 'je hoeft het niet te gebruiken' ;)

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 19 februari 2023 11:22]

Hoezo denk je dat het geen 360 maar 4π steradiaal is? Ik verwacht gewoon een panorama foto, de grond en lucht, om het maar zo te zeggen, voegen niets toe, het lijkt me dat het hier alleen in horizontale bewegingen gaat
Ik kan me geen praktische situaties voorstellen waarbij de telefoon alleen over de verticale as draait. Als je een telefoon in een statief zet draait niets, in je hand heb je te maken met 3 assen. Als sommige assen wel gebruikt worden en andere niet denk ik dat het er onnatuurlijk uit gaat zien. Wellicht dat het bovenste en onderste stukje van de bol inderdaad niet ingevuld is, maar ik denk wel dat het zich meer als een bol dan als een cylinder zal gedragen. Daarom vind ik graden niet de juiste eenheid om deze technologie te beschrijven.
Maar ja, als jij het 'niet eerlijk' (?) of leuk vindt, 'je hoeft het niet te gebruiken'
Als je het uit kunt zetten bij je gesprekspartner dan heb je gelijk :)

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 19 februari 2023 11:31]

Ah, op die fiets.

Maar dan nog, eerlijk is mensen die uitzenden later kiezen? Maar nu ik er aan denkt.. filters aan de kant van de ontvanger, dat zou wat zijn!

(Een boze manager die tegen je spreekt vanuit de hel ofzo)

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 19 februari 2023 11:27]

We zullen aan Google vragen of ze een 360 graden hel voor je maken en de optie toevoegen om de achtergrond van je gesprekspartner te wijzigen. Anders heb je er nog niets aan.
Ik vind het fijn dat er voor iedereen wat te kiezen valt. Zelf gebruik ik veel Teams, maar de systeembelasting is zeker een dingetje. Een eco modus lijkt me zeker geen overbodige luxe.

Je hebt zeker gelijk dat een kunstmatige achtergrond niet altijd optimaal werkt, maar ik kan echt geen professioneel gesprek voeren met de was op de achtergrond!

Persoonlijk vind ik de 360graden background zeer weinig toevoegen, maar meer een leuke gimmic.
maar ik kan echt geen professioneel gesprek voeren met de was op de achtergrond!
Smaken verschillen. Toen ik aan het solliciteren was vond ik het een verademing de werkelijke achtergrond (letterlijk en figuurlijk) van mijn gesprekspartners te zien, ook als daar was op hing te drogen. Ik zou ook geen miljoenencontract willen tekenen met iemand waarvan het kale voorhoofd af en toe afgesneden wordt door een kantoorfoto die ik al duizenden keren heb gezien.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 20 februari 2023 08:22]

Ik zou ook geen miljoenencontract willen tekenen ...
Bij welke voetbalclub heb je getekend? :? ;)
Ik zou elk miljoenencontract tekenen hoor, vandaag nog, blind 8-)

[Reactie gewijzigd door bum op 20 februari 2023 07:55]

Ik zou elk miljoenencontract tekenen hoor, vandaag nog, blind 8-)
Jij gaat er vanuit dat er alleen ontvangende partijen bij zo'n gesprek betrokken zijn?
Het is op sommige momenten wel fijner dat je achtergrond geblurred wordt. bijvoorbeeld als jouw kamer niet bepaald opgeruimd uit ziet :P

Maar ben het wel met je eens dat effecten niet altijd even goed werken; je moet niet te dichtbij en niet te ver gaan zitten. want dan worden de effecten niet goed weergegeven. Bijvoorbeeld als je een kop koffie drinkt, dan wordt de focus naar je kopje gedaan, waardoor je gezicht geblurred wordt.

Daarnaast zoals @swhnld het al zelf zegt, de videoweergave slurpt te veel accu (vanuitgaande dat je op je telefoon / tablet het doet). Zelf heb ik een iPhone 8 van de zaak en die gaat al na een uur (half uur zonder beeld en half uur met beeld), al aan de lader. Nou is dat ook geen wonder, gezien de accu 1821 mAh aan capaciteit heeft. Maar dat ter zijde, i.p.v. allerlei effecten en achtergronden toe te voegen, mogen ze best wel de accubesparing verbeteren.

V.w.b. databesparing tijdens videogesprekken, als er nog niet gebruik gemaakt wordt van compressie, dan zou je dat kunnen doen. Echter loop je de kans, dat de audio en video in mindere kwaliteit te zien en te horen is. In MS Teams kan de audio zelf een downscale doen van 128 kpbs naar 48 kbps. Daarnaast is de kwaliteit ook afhankelijk of het server based is of P2P based.

Zou het niet beter zijn om die achtergronden en effecten als optioneel te doen? Dan wordt de app ook een stuk kleiner en hebben de mensen die het niet gebruiken, er ook geen last van.
databesparing tijdens videogesprekken, als er nog niet gebruik gemaakt wordt van compressie
Je kunt er op rekenen dat bij Audio en zeker Video altijd compressie wordt gebruikt, al verschilt de kwaliteit en effectiviteit natuurlijk.
De alternative achtergrond kost de meeste resources, het herkennen van jou gezicht en het uitknippen gebeurt ook al met elke andere alternative achtergrond. Welk plaatje er achter zit maakt niet zo heel veel uit, ook het volgen van jou beweging is niet spannend.
Allemaal leuk en aardig maar zo'n 3d foto zal toch weer meer data vergen en tja, we hebben tegenwoordig dan wel allemaal uitgebreide mobiele data bundels. Evenzogoed vergt dit toch weer extra energie en als je dat dan bij elkaar op telt per mobiel dan trekt dat toch weer door. Maar buiten dat zou ik het alleen maar storend vinden en gebruik ik eigenlijk zo goed als nooit bewegende achtergronden.
Een plaatje is een plaatje. Een 360-graden of een 3d plaatje is alleen maar andere meta data.
Evenzogoed is er meer data nodig terwijl een vaste achtergrond veelal gewoon lokaal opgeslagen is en geen data verbruikt.
Videobellen is bij mij helemaal niet efficiënt, ik doe veel meer en sneller dan een gewoon telefoontje dan dat het met video gaat.

Ik zou ook niet zo goed weten wat deze feature toevoegd voor zakelijk gebruik. Het is leuk voor de vrijdagmiddag borrel als je thuis zit.. maar verder zie ik geen nut

[Reactie gewijzigd door moonlander op 19 februari 2023 10:27]

Niet allea hoeft nut te hebben. Kantoorinrichting kan ook veel sinpeler. Die planten hoeven niet in een mooie bak te staan. Je kunt ze ook gewoon in de pot laten staan waar de kweker ze had in geleverd. En bureaustoelen met een zachte zitting. Nutteloos. Je werk wordt er niet beter van. En toch doen we het.
Videobellen is bij mij helemaal niet efficiënt
Sommige mensen communiceren verbaal veel minder dan anderen. Dan kan de manier waarop iemand kijkt als je een voorstel doet veel meer zeggen dat zijn of haar verbale reactie. Ik denk dat de mensheid ten minste tienduizenden jaren getraind zijn om in elkaars aanwezigheid te communiceren. Zonder beeld gaat een groot deel van de communicatie verloren.
Zonder beeld gaat een groot deel van de communicatie verloren
Als je zo’n bord voor de kop hebt dat je niet kan inbeelden dat iedereen andere voorkeuren heeft, dan heeft hij dat waarschijnlijk ook niet in de gaten :+
Nog meer innovaties die totaal niet relevant zijn en 0.0 functionele toegevoegde waarde hebben yeey. :O

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee