Sony integreert drieassige beeldstabilisatie in camerasensor voor smartphones

Sony heeft een nieuwe 22,5-megapixelsensor voor smartphones aangekondigd die is voorzien van drieassige elektronische beeldstabilisatie, geïntegreerd in de image signal processor. Ook het hybride af-systeem is direct ingebouwd in de signaalprocessor.

De Sony IMX318 is een cmos-chip van het 1/2.6"-formaat, met een diagonaal van 6,858mm. De Exmor RS-sensor heeft een stacked ontwerp en telt 5488x4112 pixels met afmetingen van 1x1μm. Volgens Sony is het de eerste chip waarbij het hybride autofocussysteem is ingebouwd in de interne signaalprocessor van de sensor. Hybride autofocus maakt gebruik van fasedetectiepixels op de sensor en contrastdetectie. Door alle berekeningen direct op de chip uit te voeren zou dat sneller moeten gaan dan bij andere sensoren. De IMX318 kan focussen van een afstand van 2 meter naar 2 centimeter in 0,03 seconden, mits er minimaal 2000lux aan licht aanwezig is. Dat staat gelijk aan de hoeveelheid licht op een bewolkte dag.

Ook de elektronische beeldstabilisatie is in de sensor geïntegreerd. Het systeem maakt gebruik van bewegingsdata afkomstig van de gyroscoop in de smartphone en kan bewegingen over drie assen corrigeren: pitch, yaw en roll. Er zijn al diverse smartphones die digitale beeldstabilisatie toepassen op videobeelden met behulp van de beeldprocessor, maar bij de IMX318 heeft Sony de digitale stabilisatie geïntegreerd in de image signal processor, die onderdeel uitmaakt van het stacked sensorontwerp. Dit zou minder energie kosten dan wanneer een externe processor de stabilisatie voor zijn rekening neemt. Ook stelt Sony dat het systeem niet alleen bewegingen corrigeert, maar ook lensvervorming verwijdert. De geïntegreerde digitale stabilisatie maakt de chip ook interessant voor andere toepassingen waarbij veel trillingen plaatsvinden. Sony noemt gebruik in camera's voor drones als voorbeeld.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Digitale beeldstabilisatie werkt niet bij het maken van foto's in volledige resolutie, omdat er omliggende pixels nodig zijn voor de berekeningen. Fabrikanten die de IMX318-sensor gaan gebruiken in hun smartphones zouden er echter voor kiezen om een lens met optische stabilisatie toe te voegen.

De sensor ondersteunt 4k-video met 30fps, 1080p tot 120fps en 720p met maximaal 240fps. Sony geeft verder aan dat de IMX318 dertig keer per seconde in zijn geheel uitgelezen kan worden. Dat maakt het mogelijk om tijdens het filmen in 4k-resolutie ook foto's te maken met de volledige resolutie van 22,5 megapixel.

De Sony IMX318 is de opvolger van de IMX230; die chip wordt onder andere gebruikt in de Sony Xperia M5/Z3+, Moto X Style/Force, Meizu Pro 5 en Honor 7. Ondanks de kleinere pixels zou de nieuwe sensor niet slechter presteren bij weinig licht zegt Sony. De IMX230 heeft pixels van 1,12μm.

Vanaf mei gaat Sony de beeldsensor leveren, voor 2000 Japanse yen. Omgerekend is dat iets minder dan 16 euro. Wanneer er smartphones met de IMX318 op de markt komen is nog niet bekend.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

16-02-2016 • 22:14

37 Linkedin

Reacties (37)

37
35
18
1
0
9
Wijzig sortering
De video links vind ik scherper , rechts merk je wel de stabilisatie maar vind em wel minder scherp
Ik vind ze beide even scherp en dat is deels ook te verklaren door het feit dat de elektronische stabilisatie al in de camera plaatsvindt. De sensor is dan ook in staat tot zogeheten ruime oversampling (veel meer pixels uitlezen dan nodig voor de uiteindelijke videoresolutie bijv. in 1080P of 2160P). Ze hebben dus ook ruime marges om het beeld te verplaatsen (in dit geval ter compensatie van beweging) en nog steeds meer dan 1080P/2160P over te houden via downsampling. Hetgeen dus betekent dat bij het uitlezen van de sensor tijdens video, de maximale resolutie die het gekozen formaat toelaat, behouden kan blijven en in feite alleen de lens en andere optische en dynamische (beweging zelf) effecten de beperkende factor zijn.

Die laatste twee factoren zijn in het getoonde voorbeeld links en rechts gelijk. Had je echter de video achteraf gestabiliseerd middeld de elders in dit topic genoemde software, dan was je input maximaal 1080P/2160P geweest en op het moment dat je dan gaat compenseren, verlies je dus altijd een deel van je input resolutie en introduceer je nieuwe artefacten. Mede daarom is de hier getoonde methode (vóór downsampling naar de gekozen resolutie) ook veel effectiever en met behoud van de gekozen resolutie.

[Reactie gewijzigd door Jortio op 16 februari 2016 23:43]

Ik weet niet precies wat je bedoelt maar de gestabiliseerde video is een klein beetje verder ingezoomd. Zo gooien ze telkens aan de rand van het beeld wat data weg zodat de trillingen wegvallen. Het lijkt heel erg op wat microsoft een tijdje terug heeft gepresenteerd (hyperlapse), maar nu geimplementeerd in hardware.

Gezien de sensor schiet met 24 Mp is er zat ruimte om iets weg te gooien en nog 4k over te houden.
Beide even scherp als ik de video pauzeer, maar links is iets onscherper vanwege de beweging wanneer de video afspeeld.

Maar dat is dan weer mijn conclusie :P
Dit is volgens mij de shake reduction zoals je die ook bij bijvoorbeeld Youtube ziet, maar dan hardwarematig. Vind het echt een vooruitgang en zie dat Sony het al een tijd erg goed doet qua cameratechniek in smartphones. De bewering van de prestaties in lage lichtomstandigheden is denk ik eerst zien, dan geloven.
Die van youtube kan anders soms nog wel eens flink de plank missen met vertekend beeld en misselijkheid bij de kijker tot gevolg.
Dit ziet er wel wat beter uit.
Ja inderdaad, vandaar natuurlijk ook die limitatie wat betreft beeldgrootte bij de Sony (om de marges te compenseren)
Softwarematige stabilisatie werkt alleen in goed in zeldzame gevallen. In de meeste gevallen gaat het beeld op z'n minst een beetje golven/rekken. Zelfs bij de minste bewegingen is dat soort stabilisatie al vaker miss dan hit.
Misschien winnen ze 1stop door de stabilisatie, ondanks dat de hoge pixeldensiteit in het nadeel werkt.

Consumers zijn beter af met een goede 10Mpix dan een slechte 50Mpix omdat ruis toeneemt met de pixeldensiteit en een ander nadeel is dat de bestands grootte toeneemt en uw smartphone meer energie nodig heeft om die extra pixels te renderen. (naar jpg bijv).

9/10 bestaat er zelfs nog geen smartphone lens die 20Mpix kan benutten.

Op het eerste zichtlijkt de stabilisatie opzich meesterlijk, maar de 20mpix lijken overkill. Edit:typo

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 16 februari 2016 23:06]

Die lens bestaat AFAIK wel, en zit (eigenlijk zat) in de Nokia Pureview 808 en de Nokia Lumia 1020. Hoewel deze sensoren op de maximale resolutie (~38Mpix) flink wat ruis geven, was het beeld eenmaal geschaald behoorlijk goed. Tweakers heeft er ook een of twee reviews aan besteed, en de kwaliteit op 5 en 8Mpix was behoorlijk goed.
Klinkt goed. Stop maar in de iPhone 7 Apple :)

(Ik gebruik nu voor softwarematige stabilisatie trouwens Instagrams Hyperlapse. Als je deze na de opname op 1x zet krijg je prachtig gestabiliseerde video, zoiets zou ik graag zien in de standaard camera app.)
Dat heeft windows phone dan weer wel : Microsoft Hyperlapse Mobile.

Heb het op mn nokia 1020 draaien...

Die is trouwens toch al super stabiel met filmen. Die kan lekker schuiven in zn gigantische overscan vanwege de 41 megapixels :)

[Reactie gewijzigd door hatex op 16 februari 2016 23:30]

Ik denk niet dat de Iphone 7 deze chip zal hebben omdat Apple in dat geval dezelfde sensor heeft dan vele andere flagship phones.

In deze post van engadget zijn ze wel erg positief over deze sensor: http://www.engadget.com/2...r-is-smaller-and-cheaper/

Dus ik vermoed dat Apple het nog knap lastig kan krijgen in de oorlog om de beste camera-phone. Zelfs de iPhone 6s kan samung niet overtreffen.

Ofwel counteren ze het met een 3d lens om zich te differentieren maar alles lijkt er op dat Sony hier toptechnologie op de markt brengt waar zelfs samung (volgens geruchten) interesse in heeft.( de imx300 dan)

Bron gerucht:http://www.stuff.tv/news/samsung-likes-sony-xperia-z5s-camera-so-much-it-wants-put-it-in-galaxy-s7-apparently

Edit:bron + typo

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 17 februari 2016 09:31]

Je moet is wat veder kijken dan je neus lang is.. Overigens heb je zelf Z5 S6 Edge en 6S naast elkaar gezet? Je moet niet met de menigte mee lullen.

Ow en uh...
Samsung galaxy (eigen lens en imx240)
HTC one m9 (imx230)
LG g4 (imx234)
Iphone 6 (imx230)
Gebruiken nu allemaal een Sony lens dus
Waarom Samsung ook eigen lens gebruikten voor hun telefoon kwam door dat er te kort was aan lenzen en zo doende dus niet op alle modelen zitten zoals de Edge en de note 5 maar dus eigen lens. maar eigenlijk zouden die ook de imx sensor van Sony krijgen.
de geruchten dat iphone 7 imx 318 niet krijgt is omdat Sony eerst met zijn eigen spul wild pronken voor dat groter concurrent (Apple en Samsung) mee loopt te pronken met hun sensor. dat kan je al in verleden zien de sensor die de iphone 6s en galaxy s6 gebruiken heeft Sony bij vorige generaties ook gebruikt bij hun high end toestellen (xperia z lijn).

[Reactie gewijzigd door TerrorDanny94 op 17 februari 2016 01:54]

Ik vermoed dat je het verkeerd begrijpt.
Apple heeft LinX Computational Imaging Ltd. overgenomen in 2015.

LinX develops and markets miniature cameras for tablets and smartphones. Using an array of sensors that capture multiple images at the same time and proprietary algorithms, LinX says its cameras can gauge depth and create three-dimensional image maps.

IK zeg alleen maar dat Apple zich niet kan differentieren als ze telkens de zelfde sensor gebruiken als ander flagships. Hierdoor kunnen ze nooit sony of samsung verslaan als camera phone. Aandeelhouders willen continue innovatie. De druk is hoog. Dus ik vermoed dat ze in de Iphone 7 geen sensor van sony zullen gebruiken.

Dus ik begrijp niet goed waarom je onbeschoft in het rond moet roepen alsof je de wijsheid in pacht hebt.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 17 februari 2016 09:29]

Sorry maakte een foutje bedoel Iphone 6s alleen gebruikt de Sony imx 278 ipv imx 230 die ik zei in me vorige post..
https://www.google.nl/url...g2=sIpKIDGEpHjl3wIqqaDexA
Hoop dat dit in de nieuwe Sony Xperia Z6 komt.
Ik zou eerder uit gaan van de Sony Xperia Z7 of een speciale Z6-versie. Vaak wordt er al aan nieuwe modellen gedacht en gewerkt rond de tijd dat een model op de markt verschijnt. Dus veel aspecten van de Z6 zijn waarschijnlijk al zo goed als 'final'.
Datzelfde (al veel aspecten intern bekend) geldt voor dit soort sensoren. Reken maar dat Sony Mobile al een goede tijd op de hoogte was van het feit dat deze eraan zat te komen, net zoals Sony Imaging al ruim van te voren kan anticiperen op sensoren van de afdeling Devices, om zodoende daar het camera ontwerp (bijv. een A7RII) op aan te passen.
Anoniem: 344663
16 februari 2016 23:56
Dit word dus de nieuwe sensor voor de z6. Maar aangezien ik ze;f nu de z5 heb en daar niet echt over te spreken ben aangezien de camera app best slecht is en had liever gezien dat ze de kant op gingen van LG.
Ik ben met je eens de app is zo prut dat lijkt dat concurrentie betere camera heeft dan Sony.. Terwel juist Sony alle Lenzen voor zijn concurrenten maakt. Ik ben na 1,5 jaar achter hoe je echt mooie foto's maakt met de z familie. Maar heb ook veel apps moeten gebruiken om tot conclusie te komen het vervelende is dat elk model weer anders is. Persoonlijk vind ik camera app van Sony op z2 beste werken.
ah 1,5 jaar? Nou dan heb ik nog wel even te gaan :) Als ze maar RAW brengen met de marshmallow update dan vergeef ik ze de camera app.
1,5 voor z, z1, z2 en z3 hoor de z5 van me broertje mag ik niet onderzoeken. Maar eigelijk moet zo makkelijk als LG of zo iets zijn dat superieur functie is superieur slecht.

[Reactie gewijzigd door TerrorDanny94 op 17 februari 2016 20:02]

Wil je geen shake in je video, koop een gimbal. Nadeel is natuurlijk wel dat je weer met een extra ding rondloopt en ze vrij prijzig zijn.

link
pricewatch: Zhiyun Z1-Smooth C Gimbal voor Smartphones
Kosten 249 euro. Prijzen sensor 16 euro... Voor de huis tuin en keuken gebruiker is dit een simpele keus.
Je kan ook een poor man's diy stabilizer maken. http://14dollarstabilizer.org/, werkt er goed.
Die van youtube is een makkelijk alternatief van een warp stabilizer; zijn er onverwachte bewegingen in je beeld, dan gaat de stabilizer wiebelen en floppen.
Ben ik de enige die de pixels verdacht klein vind?
Wat ze er niet bij vertellen is dat als je de stabilisatie aan zet je al snel 40% van de resolutie krijt raakt omdat dat hij deze nodig heeft om te stabiliseren.

In feite word gewoon aan iedere rand 15 a 20% van de sensor gereserveerd om eventuele trillingen op te vangen en het beeld gecentreerd te houden.

Nou is dit op een 22 megapixel sensor niet echt een probleem al je het over resolutie heb aangezien je dan met 12 megapixels alsnog 4k zou kunnen halen maar dit zal de scherpte en kleurechtheid natuurlijk geen goed doen op zon inimini sensortje.
16 euro onderdeel en alleen te vinden op toestellen van 800 euro en hoger. Meesterlijk
Dat is totaal niet waar... De sony xperia M5 heeft de vorige versie ervan en dit moet de opvolger worden, de Sony Xperia M5 kost toch ook lang geen 800 euro. De meeste toestellen die in dat rijtje staan: "de IMX230; die chip wordt onder andere gebruikt in de Sony Xperia M5/Z3+, Moto X Style/Force, Meizu Pro 5 en Honor 7" kosten maar de helft...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee