Sony brengt Android 6.0 naar Xperia Z3-serie en Z2

Sony heeft Android 6.0.1-updates vrijgegeven voor de Xperia Z2, Z3 en Z3 compact. Gebruikers van deze toestellen krijgen ergens in de komende tijd een melding dat de update beschikbaar is, maar handmatig downloaden en updaten is ook een mogelijkheid.

Het nieuws komt aan het licht via Xperiablog.net. Daar wordt de kanttekening gezet dat het gaat om de Xperia Z2 met modelnummer D6503, de Z3 met D6603 en de Z3 Compact met D5803. Het ziet er wel naar uit dat dat de modellen zijn die in de Benelux verkocht worden. De Sony Xperia Z2 is inmiddels om en nabij de twee jaar oud.

Recentelijk heeft Sony gebruikers de gelegenheid gegeven om bètaversies van Android 6.0 voor de Xperia-toestellen te installeren en testen. De versie van Android Marshmallow die nu uitgerold wordt is volgens Xperiablog.net dezelfde als de nieuwste versie in het bètaprogramma. De updates brengen de security patch level van het OS naar 1 februari 2016 en bevatten naast de standaardfeatures van Android Marshmallow ook de Camera 2.0.0-interface bekend van de Xperia Z5. Dat toestel alsmede de Z5 Compact en Z3+ hebben overigens hun Marshmallow-update al ontvangen.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

10-04-2016 • 12:27

137 Linkedin

Submitter: Kiswum

Reacties (137)

137
135
87
1
0
28
Wijzig sortering
Dat toestel alsmede de Z5 Compact en Z3+ hebben overigens hun Marshmallow-update al ontvangen.
Eh nee...! Ik wacht nog steeds op de 6 update op mijn z5 compact hoor... Toestel geeft aan dat er nog steeds geen update beschikbaar is...
Hier een provider-vrije Z5 en nog geen 6.0.1 update, zit nog altijd te "wachten". Geen update beschikbaar.
/edit: Geduld hebben denk ik, hij is pas sinds 7 april uit aldus de SONY site.

[Reactie gewijzigd door Soeski op 10 april 2016 17:11]

Als je niet van de provider afhankelijk wilt zijn kun je de tool Flashtool met een FTF-bestand van de officiële firmware flashen. Omdat er geen FTF van nederlandse firmware is (vziw) krijg je dan wel een andere 'customisation' variant.

https://drive.google.com/...81XJ0bld0TFh5dkNMM1U/view

Dit is een FTF met US-customisation. Heb hem gisterenavond geflasht, alles werkt naar behoren :). Je data blijft behouden.

Edit: oeps, gaat over de Z3 dus, maar ik neem aan dat er voor de Z5 ook een FTF te vinden is.

[Reactie gewijzigd door DJFliX op 11 april 2016 22:15]

Wordt hij op het moment uitgerold wereldwijd? Of is hij alleen nog maar beschikbaar in een paar landen?
Heeft dat vrijgeven ook niet met je provider te maken? Ik las laatst iets op het forum daarover. Ik heb T-mobile, en op mijn z3+ ook nog niks binnen.
Dat klopt. Maar dat is alleen zo als je een toestelabonnement hebt (toestel + abonnement voor een x aantal jaar). Je provider moet dit namelijk nog 'goedkeuren'. Als je je telefoon los hebt gekocht, heb je dit niet.
Aah zo. Dit geldt helaas dus ook als je het toestel in 1 keer afbetaald? Kan ik die lock btw ook eraf slopen? Mijn toestel is niet branded, voor zover ik weet.
Ja. Zolang het van een provider komt, ja.

Sim lock bedoel je? Dat is verschillend per toestel en per provider volgens mij. Staat dat niet bij je abonnementsvoorwaarde?
Toestel los gekocht maar nog geen update beschikbaar, ook niet via PC Companion. Gewoon WW versie, niks geks.
/edit: Z5.
Op het moment heeft alleen de Vodafone versie de update nog, rest volgt binnen maximaal twee weken, maar ik verwacht sneller.
Anoniem: 403281
@pierce11 april 2016 13:07
Zoek anders even naar updates in Sony PC companion. Op mijn z5c vond hij ook geen update maar op deze manier wel. Gebruik nu al een paar weken 6.0 en ik moet zeggen dat vooral de accuduur positief verbeterd is! Daarvoor moest ik wel even een factory reset doen aangezien hij op het begin wat last had van kuren.
Grappig dat we de topprijs betalen voor een high end toestel zodat Sony eerst oudere toestellen gaat updaten. Ik vind de update cyclus van Sony werkelijk een ramp. De telefoons zijn best; clean design en geen gimmicks. De software werkt ook altijd redelijk. Bijna geen lag en altijd snelle reactietijden.

Maar waarom duurt het altijd zo laaang :'(
Netjes dat Sony een toestel van 2 jaar oud goed uptodate houdt. Was het bij Samsung maar zo'n feest.

Toch zou ik het liefste garanties hebben. Dus dat het toestel 3 jaar de nieuwste software krijgt en 5 jaar security patches.
Ik denk dat dit ook de laatste grote update was voor de Z2.
Maar met grote updates doen ze het inderdaad beter dan sommige grotere bedrijven. En toch heeft Sony zo een slechte naam met betrekking tot updates.
de z2 is mijn eerste sony, maar heb nog nooit zo`n goede telefoon gehad.
ik krijg regelmatig updates en het apparaat werkt na bijna twee jaar nog als de eerste dag.
kan ik van andere merken toch niet zeggen. gebruik voor mijn werk de note 4, deze wordt met de dag minder
Zit zelf nog met een Xperia Z. Deze zal geen 6.0 meer krijgen maar doet het nog steeds top, het enige dat begint na te laten is de accu.
De schil is lekker licht, de apps die Sony erbij doet werken voor mij lekker voegen iets toe. Eenvoudig opladen etc.

Heb sinds de Z al een M8, S5 (geloof ik) en een S7 gehad. Alle 3 direct verkocht. De M8 en S5 vond ik gewoon minder en de S7 voldoet niet aan mijn wensen.
mooiste vind ik van de verhalen van het spontaan breken van de sony telefoons. Ik heb mijne de gehele dag bij mij. En hij heeft een zwaar leven. Maar glas is nog steeds heel.
Daarbij hebben nu 4 familie leden ook een sony z toestel. Sommige ook al een geruime tijd zonder welk probleem dan ook.
heb die van mij ook al vrij vaak laten vallen, paar kleine deukjes niets opvallends. Achterkant laat een beetje los maar niet storend en het is een eenvoudige fix als ik er iets aan wil doen.

De kapotte achterkant was denk ik zelf gewoon 1 hele slechte batch. En genoeg andere fabrikanten hebben ook problemen.
Die verhalen komen niet nergens vandaan, het is wel degelijk een reëel probleem van Xperia-toestellen.
Helaas heb ik er zelf ook mee te maken gehad na 14 maanden gebruik: het scherm barstte toen het toestel stil op de kast lag. Gelukkig is de service van Sony uitstekend: bellen, opsturen en binnen een week mijn toestel weer terug. _/-\o_
Het is nochtans waarheid, maar zelf nooit meegemaakt bij ons in de winkel. Wel veel klachten van de Z5 (softwareproblemen) maar zelf dolgelukkig gebruiker van de Z3 na een rotslechte ervaring met een Note 3.
Die van mijn broertje is nu voor de derde maal terug naar Sony wegens het spontaan niet meer reageren van het touchscreen... Verder is hij er zeer tevreden over maar helaas is zijn toestel nu wederom stuk. Hij heeft een Z3
Mijn glas (z3c) was gebroken; gewoon terwijl hij 's nachts op mijn nachtkastje lag. Maar dat is dan ook gewoon direct zonder verdere vragen weer gerepareerd.
Zit zelf nog met een Xperia Z....
Eenvoudig opladen etc.
Ik ben toch nieuwsgierig, wat is eenvoudiger aan het opladen van een Xperia Z vergeleken met een willekeurige andere telefoon?
Denk dat de 2 contactpuntjes aan de lange zijde, die kan je in een (oplaad)dock zetten en dan hoe je je (waterdichte klepje) niet steeds een keer per dag open en dicht te doen. (deze is bij mijn Sony Z stuk, maar er bestaan op ebay wel replacement parts en is net te doen voor een leek, moet het een keertje doen)...
Bingo.
Met de 2 contact punten laad je net zo snel op als via USB, het is dood eenvoudig en je loopt geen slijtage op aan de USB.

Het is iets waarvan ik het jammer vind dat dit niet meer gebruikt word.
Ik hoor qua updates eerlijk gezegd weinig negatieve dingen over Sony. Het is vooral Samsung die terecht slecht in het nieuws komt. Zo heb ik een moto e liggen van 130 euro die al 6.0 heeft en mijn Tab S van 500 draaitnog steeds Lollipop.
Het nieuws over deze update doet mij wel eraan denken om een Z2 aan te gaan schaffen. Ik heb eerder o.a. een Xperia T en SP gehad, het updatebeleid van Sony vond ik toen wel wat minder. :-)
Mwah. De Android update zelf was er natuurlijk al veel langer. Dan vind ik het niet zo stoer dat je zo lang over je update doet dat het betreffende toestel inmiddels 2 jaar oud is. Tegelijkertijd krijgen de Z1 Compact gebruikers een klap in het gezicht. Dit toestel is ook net 2 jaar oud en heeft maar 1 update gezien. Een update die bugs, bloatware en veel slechtere accuduur bood. Nee, Sony is echt niet het goede voorbeeld. Ik denk dat niemand dat momenteel is.
Dat de Z1C Marshmallow verdient ben ik met je eens, het is verdorie vrijwel dezelfde hardware als de Z3C, zoveel extra werk kan dat niet zijn. Maar slechts één update klopt niet, de Z1 Compact begon op 4.3 en zit nu op 5.1.1, dat zijn 3 grote updates geweest. En de accuduur op de laatste versie is het hoogste van alle softwareversies die ik tot nu toe heb ontvangen.

[Reactie gewijzigd door Trygve op 10 april 2016 17:05]

Realse van Z1 was Sept 2013. Binnen 5 maand 3 jaar. Dat is toch niet "net 2 jaar" :)

edit: @ Tsjilp Oops fout gelezen. Wiki zegt December 2013 :)

[Reactie gewijzigd door SmokingSig op 11 april 2016 09:11]

Hij heeft het over de Z1 Compact, die in Febr 2014 gereleased is, 2 jaar en 2 maanden dus...
De note 4 heeft anders dit weekeind wel de marshmallow update gekregen. Ook staan de s5 en s5 neo op de lijst ( in korea zijn ze al begonnen met uitrollen ) dus samsung zijn beleid is nu net zoals elke andere fabrikant.
Met excuus voor het ietwat off-topic karakter, maar waar haal je dat de S5 Neo update ook wordt uitgerold? (Ik heb nl zelf ook een Neo en vind alleen info over de gewone S5 met SD 801)

[Reactie gewijzigd door Edwin_VH op 10 april 2016 14:19]

Anoniem: 551394
@Edwin_VH11 april 2016 07:11
Ja zeker wordt geüpdatet naar Android 6.0.1 en nog komende Android 7 omdat staat in samsung website S5 neo ( Software Support tot maart / 2018 )
ik had het eigenlijk over de uitrol (die nu bezig is in Zuid-Korea voor de originele S5. In het bericht van l99030607l meende ik te lezen dat ze al aan het uitrollen waren voor de Neo, maar in de link die l99030607l daarna gaf, zie ik dat het wellicht voor juni is.
Z2 is 2 jaar oud maar kan echt goed mee met de top. Echt een toestel wat Sony met de Z3, Z3+ en Z5 niet benoemenswaardig heeft kunnen overtreffen. Het scherm is zelfs beter.
Heb wel mijn update voor mijn Z5 Compact nog altijd niet gekregen, zeer frustrerend om te lezen hoe ze het al een maand geleden wereldwijd hebben uitgerold. Iemand een idee waar het aan kan liggen? Heb alle instellingen en software updates nagevraagd en hij beweert dat hij de nieuwste versie heeft. Wat niet het geval is.
Ik heb hem ook nog niet. volgens sony gaan ze binnenkort beginnen en komen de los gekochte toestellen eerst aan de beurt.

Het is inderdaad belachelijk dat ze er zo lang overdoen.
Verplichte nummertje vergelijkend zeuren ;)

iPhone 4S van eind 2011 krijgt tot augustus dit jaar (waarschijnlijk) nog patches. De Z2 is ruwweg zo snel als de iPhone 5/5C (eind 2012/'13).
Ik weet niet in hoeverre die snelheid opweegt. Flagship android toestellen zijn altijd sneller geweest dan flagships van apple echter voelde de telefoons niet zo "smooth" als apple flagships

De conclusie was dus destijds dat android log en slecht geoptimaliseerd was (kon btw ook aan de belachelijke skins en overlays van de fabrikanten liggen), is dit verholpen met android 6?

Persoonlijk ben ik sowieso van mening dat google een verbod moet doen op costum skins zodat het update beleid op een lijn getrokken kan worden en daarmee vooral samsung op zijn plek gezet kan worden
Waarom vooral samsung is me een raadsel.
Huawei, LG, Sony, etc etc brengen hun eigen skins. Allemaal met voor en nadelen.

Ik ben het met je eens dat Google moet afdwingen dat de basis van Android ongewijzigd uitgerold moet worden. Zodat de nieuwe versies van Android bijna direct toepasbaar zijn.

Andere zaken moeten dan maar als apps worden toegevoegd. Zaken als skins, bedrijfsapps, gesponsoorde apps. En aub verwijderbaar.
Waarom vooral samsung is me een raadsel.
Huawei, LG, Sony, etc etc brengen hun eigen skins. Allemaal met voor en nadelen.

Ik ben het met je eens dat Google moet afdwingen dat de basis van Android ongewijzigd uitgerold moet worden. Zodat de nieuwe versies van Android bijna direct toepasbaar zijn.

Andere zaken moeten dan maar als apps worden toegevoegd. Zaken als skins, bedrijfsapps, gesponsoorde apps. En aub verwijderbaar.
Google heeft niet zoveel af te dwingen in deze.
Ik noemde samsung omdat zij de grootste dwarsbomers zijn qua update beleid. En inderdaad merk specifieke apps moeten verwijderbaar zijn, samsung heeft gvd een eigen store... Mega zinloos!

Ben zelf blij dat ik van die crapware af ben met mijn windows mobile toestellen maar mijn tablet....
Beetje kort door de bocht natuurlijk. Het staat een fabrikant volledig vrij zijn producten te verkopen en op te tuigen zoals zij dat goed achten.

Net zoals het jou vrij staat het gewoon niet te kopen of als je het eenmaal gekocht hebt, zo in te richten als je het zelf leuk vindt.

Mijn toestellen overleven meestal 1 dag voordat ik ze root en aanpas.
Vrij gemakkelijk tegenwoordig op praktisch elk toestel. Als je het voor het eerst doet kost het je misschien 30 minuten inclusief de Google search om de pagina met stap voor stap instructies te vinden ...
Ik ben het met je eens dat Google moet afdwingen dat de basis van Android ongewijzigd uitgerold moet worden. Zodat de nieuwe versies van Android bijna direct toepasbaar zijn.
De aanpassingen zijn niet enkel de frameworks en de GUI, maar ook de drivers en extra features in de kernel.

Je moet het een beetje bekijken zoals GNU/Linux met al zijn distributies: het is niet omdat upstream (bij wijze van voorbeeld: upstream zijnde de Linux kernel of zelfs gewoon Debian) een nieuwe versie klaar heeft dat die direct een nieuwe release van alle distributies kan uitbrengen die daarop gebaseerd zijn.
Je kan op Android ook je eigen launcher installeren. Dan is 90% van je Android ervaring hetzelfde op iedere Android device, ongeacht je fabrikant. Ik gebruik Nova Launcher Prime, een soort Nexus skin met extra's. Die loopt altijd goed soepel.
Dit wordt vaak gezegd, maar als iemand die ervaring met beiden heeft, kan ik niet zeggen dat dit ook mijn bevindingen zijn. Android ligt zwaarder op de bronnen, maar aangezien toestellen tegenwoordig zo snel zijn, merk je in de ervaring qua soepelheid echt geen verschil.

Wat die custom skins betreft moet je even nadenken over wat je krijgt wanneer iedereen stock Android verkoopt: Alle toestellen zijn dan helemaal hetzelfde. Dit betekent dat de grote retailkanalen gaan selecteren. Er is immers geen reden om steeds hetzelfde toestel in een ander jasje te verkopen. Kortom, Samsung blijft dan over als de grootste fabrikant die de beste deals kan overleggen met alle providers en groothandelaren. Huawei misschien in potentie, maar de Chinese afkomst werkt ze in strategisch en politieke zin tegen, plus ze zijn nog niet zo ver als Samsung als het gaat om de infrastructuur om goede toestellen neer te zetten.
De hele smooth issue verschild dan ook per skin. Ik zit op stock android(nexus) en de mijne is nog smoother dan de iphone.. Pure kwestie van wat je hebt.
Ik denk dat het tegenwoordig algemeen bekend is dat Ondanks de meerprijs van Apple, je wel jaren lang gegarandeerd bent van software updates en support.
Hoewel mijn Nexus 5 (oud) het ook niet slecht doet. Andere fabrikanten in moeten hier zeker een voorbeeld van nemen.
Leuk begin van Sony. Door een toestel van "al" 2jaar oud nog te supporter. Dit moet veel langer uiteraard. Maar het begin is er.

[Reactie gewijzigd door AlphaWierie op 10 april 2016 13:11]

iPhone 4S van eind 2011 krijgt tot augustus dit jaar (waarschijnlijk) nog patches. De Z2 is ruwweg zo snel als de iPhone 5/5C (eind 2012/'13).
Leuke patches die de telefoon expres langzamer maken zodat je een nieuwe koopt :P

http://www.businessinside...-purpose-2012-3?op=1&IR=T
Ja want wat een medewerker van Microsoft over Apple (de grootste concurrent)
Zegt MOET wel waar zijn ... 8)7
Lol :)

Klopt wel overigens. Hier ook nog een 4s liggen maar sinds iOS 8 is ie niet echt vlotjes meer te noemen.
Leuk om mee te bellen maar de rest is een oefening van je geduld.
Er is nog nooit echt goed onderzoek gedaan naar de oorzaken van het trager worden van dit soort apparaten. Mijn iPhones vernieuw ik wel om de 2 à 3 jaar maar mijn iPad 2 is ook niet meer vooruit te branden.
Of dit ligt aan de slijtage van de hardware of aan de software? Ik heb geen idee.
Feit is wel dat de Samsung S5+ Van mijn werk ontzettend traag is geworden en ik regelmatig de neiging heb dat ding uit het raam te gooien. Ik draai er alleen 3 apps van het werk op, dus aan de hoeveelheid apps kan het ook niet aan liggen.
Als je geen nieuwe firmware erop zet, is het gewoon gebruik oftewel de caching van de (system) apps etc. Bij een zakelijk toestel wat lastig maar als je een privé toestel hebt, gewoon eens helemaal wipen en een schone (stock) rom er op en hij is weer hetzelfde als op de dag dat je hem kocht. Mijn Note 2 met MM is zelfs een stuk sneller dan met de stock rom waar ie mee kwam.

Zelfs bij een zakelijk toestel, kun je eens een stock rom er op flashen. Geen root of iets voor nodig. Meeste data blijft behouden alleen zul je apps als good.com etc waarschijnlijk wel opnieuw moeten installeren of op zijn minst configureren.

[Reactie gewijzigd door brammieman op 10 april 2016 18:59]

Oorzaak is onder andere dat nieuwe processoren (met bijbehorende optimalisaties/instructies) gebruikt worden bij het bouwen/testen van nieuwe versies van een OS/core libraries. Met elke generatie processoren/OSsen wordt er dus gebruik gemaakt van functionaliteit die weliswaar beter zal functioneren op 'nieuwere' toestellen, maar langzamer (want: meer CPU-cycles te verbranden als je geen gebruik kunt maken van optimalisaties) op oudere toestellen. Het is dus niet zo zeer zo dat je iPhone/iPad (bewust) langzamer gemaakt wordt, er wordt nieuwe functionaliteit aan het OS toegevoegd die alleen voor nieuwere telefoon geoptimaliseerd is. Het werkt wel op oudere modellen, maar iets langzamer.

Tel daarbij op dat apps gebruik maken van de libraries van je OS en dan begrijp je waarom er mensen zijn die aanraden om iOS nooit te updaten ;). Overigens is het natuurlijk zo dat Apple de software wel zo gebouwd heeft dat het dragelijk is om een 'verse' iOS 9 op een iPhone 4S te installeren, maar ga je een paar applicaties installeren dan merk je dat dit haar tol (CPU-cycles + RAM) eist...
Probleem is echter dat zodra de ondersteuning van apple stopt het ook echt afgelopen is, je installeert niet ff een custom rom die het ding een 2e leven geeft.
Mijn ipad was na 1.5 jaar al een paperweight en komt op geen enkele manier verder dan iOS 5 terwijl mijn samsung s2 als een trein draait op anroid 6.0.1 met patchlevel april 2016, een dergelijke flexibilieit vind je alleen bij (veel) android toestellen (en theoretisch bij jolla/ubuntu toestellen).

Eigenlijk is dat de primaire reden dat geen idevices meer heb en wat betreft pc/macOS ben overgestapt op hackintoshen ;)

(overigens vind ik iOS en apple's apparaten mooi spul, ik ben als tweaker alleen geen fan van de beperkingen, net zoals ik geen fan ben van het slechte patchbeleid van veel grote android toestel bouwers)

[Reactie gewijzigd door blouweKip op 11 april 2016 19:51]

Ik heb een Z3 compact en die was nauwelijks een jaar oud toen Android 6.0 verscheen. Ik vind dat Sony het erg slecht doet met updates, Android 5.0 duurde ook al erg lang. Daarnaast heb ik sinds een paar maanden een probleem met de proximity-sensor, en hoewel ik eerst dacht dat dat hardware gerelateerd was kom ik op verschillende fora hetzelfde probleem tegen, allemaal sinds de laatste update. Het scherm is ook los komen te zitten na nog geen anderhalf jaar gebruik (aan de voorzijde, linksonder) en de gesprekskwaliteit is regelmatig met peren.

De accu en prestaties van het toestel zijn echter fantastisch, nog bijna net zo snel als uit de doos en ik kan een dag eindigen met 70% accu resterend.
S5 van twee jaar oud krijgt ook 6.0
Gisteren nog een security update voor S4 mini.
In het verleden was Sony niet zo snel met updaten vandaar de slechte naam denk ik. Heb een paar Xperia's gehad en die liet men gewoon vol met bugs zitten.

Maar ik geef toe dat Samsung het veel beter moet gaan doen. High-end toestellen gewoon drie jaar ondersteunen met snelle updates en niet jaar later.
True het is alleen nog steeds erg jammer dat de z1 compact android 6 niet krijgt verder is het best ok en de redelijke vanilla versie is ook fijn.
Op dit moment kan ik mijn Z2 echt nog niet updaten: http://support.sonymobile.com/global-en/xperiaz2/software/ "Android version: Android 5.1 (Lollipop)" staan daar. Ook via de PC software of over the air kan ik hem niet binnenhalen. Ik ben benieuwd wanneer wel.
Ik zit met hetzelfde probleem maar voor de Z3 tablet compact. Kijk al lang uit naar de update... :|
Download XperiFirm en je kunt exact zien voor welke landen/providers de update al uitgerold is.
Erg netjes dat ook de Z2 een update krijgt. Alhoewel hij niet heel erg oud is (uit 2014). De hardware (Snapdragon 801) is ook niet echt oud te noemen. Dus eigenlijk vanzelfsprekend.

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 10 april 2016 12:34]

Leg dat Samsung eens uit. De Note3 moet het stellen met Android 5.0 en hoger zal ie niet meer komen....
Dat vind ik dus belachelijk. Aangezien Samsung een groter bedrijf is dan Sony (qua in het algemeen én smartphoneverkoop). Ik ga dan ook sowieso nooit meer voor een Samsung, maar dat heeft verschillende redenen :).
Er is een temasek build van 5.1.x (inmiddels misschien 6.0) maar die is dusdanig onstabiel dat het gewoon niet bruikbaar is.

Ik ben ook gestopt met Android (en Samsung in het bijzonder). De tablets zijn onwerkbaar traag, telefoons bij voorbaat verouderd en dat gehannes met wel of geen updates ben ik ook klaar mee.
Ik ben niet gestopt met Android, maar met Samsung. Voor mij zijn dit de enige opties:
 • Een OnePlus toestel
 • Een Nexus toestel
Mee eens, voor tablets is daardoor de Nexus lijn de enige keuze. Bij andere fabrikanten moet je vaak na een jaar al zelf nieuwe versies gaan flashen, en dan kan je net zo goed een el-cheapo tablet van Deal Extreme kopen.

Ik neem aan dat Oneplus ook wel met een tablet komt. Kan nog wel eens leuk zijn voor een lage prijs.
Ik zelf heb geen tablet, en hoef er ook geen. Wat ik met m'n telefoon kan, kan ook op een tablet.

Ik had het hierboven dus alleen over smartphones :P ;).
ja, dat snapte ik, ik wilde er alleen aan toevoegen dat het met tablets precies hetzelfde is. en aangezien Oneplus geen tablets maakt, is de Nexus lijn dus de enige lijn van tablets zonder vervelende bloatware.
Nexus lijn dus de enige lijn van tablets zonder vervelende bloatware.
De Sony Xperia tablets draaien bijna stock Android. Op wat Sony apps en een paar kleine tweaks in de launcher na merk je er niets van... Goedkoop zijn ze echter niet.

Mijn twee jaar oude Xperia Z2 tablet voelt nog steeds lekker vlot en snappy aan. Binnenkort krijgt die ook een update naar Android 6.0, ben benieuwd.
Ik ben ook erg tevreden met mijn xperia z4 tablet die al marshmallow draait. Ik heb ook nog totaal geen behoefte gehad om mijn tablet te rooten, komt ook omdat hij zo goed als stock Android draait.
Ach, zolang mensen het ondanks die "geweldige" service blijven kopen...
Samsung is een hip merk onder de niet-tweakers. Pas als hun mening daarover verandert gaat samsung zijn macht verliezen en kunnen beleidsplannen aangepast worden, eerder niet
Samsung maakt top telefoons voor standaard gebruikers. Ik ben echt tegen het update beleid maar "normale" gebruikers geven daar niks om. Ik heb 2x een nexus aangepraat bij anderen maar die waren niet tevreden met het uiterlijk daarvan. Ze hebben liever een samsung (makkelijker uiterlijk).

Ik ben zelf echt een fan van Android maar wil dan wel altijd de nieuwste versies. Nexus geeft dat maar die telefoons zijn niet mijn ding ( te groot of geen goede specs). Dusja... Dan moet je aan de custom roms.. Maar daar ben ik nu ook wel een beetje klaar mee...
Tja ze zien er ook niet uit die nexus toestellen. Ben redelijk technisch onderlegd maar heb ook ogen, al is de laatste generatie een stuk beter. De samsung flagships hebben brilliante hardware en ach de software is voor een beetje tweaker niet meer dan dat... Software en dus te vervangen en manipuleren.

[Reactie gewijzigd door brammieman op 10 april 2016 17:23]

En ze speculeerden ook dat de s5 nog marshmallow kreeg. Heb hem nog niet hoor...
Dat heb ik inderdaad ook gezien. We zien wel ;)
http://www.sammobile.com/...out-by-mistake-yet-again/ misschien dat dit je vertrouwen meer omhoog brengt. Maak je geen zorgen de update is er al alleen nog niet voor de internationale toestellen. Alleen voor toestellen die een region lock hebben. De s5 in amerika bij sprint heeft de update 2 dagen geleden gehad. Dus hij zal over een paar weken wel aanwaaien in europa.

Als je een source zoekt: http://www.sammobile.com/...-android-6-0-marshmallow/
Gister dus CyanogenOS voor de One Plus One en vandaag de Z2 van Sony.

Marshmellow is begin oktober afgelopen jaar uitgekomen. Waarom duurt het dan een half jaar voordat deze releases uitkomen? Of langer zelfs, want de ontwikkeling van Androind M begon in mei vorig jaar.
Dit zijn oudere toestellen, andere hardware dan bij de nieuwste toestellen.
Dan ben je nog afhankelijk van hoe groot het team van Sony is dat hieraan werkt en wat deze nog meer te doen hebben, testen of het wel goed werkt etc.

Er is een andere optie en dat is om gewoon geen update voor bv de Z2 uit te brengen zoals Samsung doet.
Dat vind ik te makkelijk gedacht. Google brengt een half jaar voor release een developer preview uit, die primair bedoelt is (naast als showcase) voor developers om hun toestellen bij te werken.

En ja, het wordt wellicht oud, maar Apple weet haar iPhone 4S vanaf dag 1 van de release van iOS 9 te ondersteunen. En ja, het is een andere situatie, want Apple heeft de complete stack in handen, maar toch. Elf maanden ontwikkeltijd is gewoon lang voor een Android release waar de focus vooral heeft gelegen op verfijning in tegenstelling tot grote nieuwe features.
En de concurrentie brengt allemaal bij release werkende updates uit voor al hun top toestellen van de afgelopen 2 jaar?
Nee, het is dan ook een algemeen probleem in de Android wereld. Vandaar dat ik ook op de CyanogenOS release wijs. Maar om nou bij elk bericht hierover de zeurpiet uit te hangen... ;)
Om de OnePLus toestellen up to date te houden is ook eenvoudiger, of niet?
Minder toestellen.
Hij heeft wel gelijk. Updates zijn in de Androidwereld gewoon bagger. Je bent aan de goden overgeleverd. Ik vind een maand of tien (fabrikanten krijgen al maanden en maanden eerder toegang tot nieuwe versie) ook echt absurd. En ondertussen wordt je toestel anderhalf jaar oud en kun je de update vergeten. Lekker makkelijk.
Als er dan toch geen "grote nieuwe features" inzitten, wat maakt het dan uit dat het zo lang duurt? Je mist dan toch ook niks?
De updates brengen de security patch level van het os naar 1 februari 2016
Dat is ondertussen alweer een goede 2 maanden geleden :/
Inderdaad. Die van april is al uit :).
Daar ben ik dus wel benieuwd naar.

Updatebeleid van Marshmallow is net wat anders waardoor beveiligings-issues sneller moeten worden verholpen.

Staat deze functie aan of blijft het via de fabrikant lopen.

Want als je nog steeds op de fabrikant moet wachten voor een patch, dan is 6.0 nog steeds aardig, maar dan kun je misschien beter uitkijken naar een andere fabrikant die wel een (compatibele) stock-versie aanbied.
De fabrikant zelf bepaalt wanneer zij updates uitbrengen. Dus, als de nieuwste uit april is, en OnePlus rolt volgende week een update uit, dan betekent dat die update de patch van april moet bevatten.
Het is jammer dat de upgrade nog niet direct bij Sony te downloaden is. Een aantal weken geleden ben ik begonnen met de review over mijn Z3 Compact. Ik hoopte in de tussentijd lid te kunnen worden van het beta team om Android 6.0 alvast te testen en in mijn review te verwerken. Helaas kon ik me niet meer aanmelden en is de download nog niet beschikbaar. Om de specifieke software screenshots, ervaringen en benchmarks niet opnieuw te hoeven creëren, ben ik in dubio om het met 5.1.1 of 6.0 uit te werken...
Via XperiFirm kun je een FTF van Sony's servers halen en handmatig updaten via flashtool, geen bootloader unlock o.i.d. nodig :)
Maar zijn de allemaal geschikt voor in Nederland? Wat is het verschil tussen die roms?
Sommige bevatten gelokaliseerde apps (bijvoorbeeld in het Russisch voor een Russische versie) maar die zijn eigenlijk altijd wel te verwijderen. Verder zijn alle versies voor de D6603 geschikt voor het 'Nederlandse' toestel, omdat deze hardwarematig allemaal hetzelfde zijn.
Enige klacht van mij over de z3c zijn de camera keys die verdwijnen als je eigen rom er op zet. Verder echt een top telefoon.

Persoonlijk ga ik maar wachten tot mensen android 6 gaan gebruiken, gaat vaker iets niet goed met major updates.
Is het niet zo dat fabrikanten geen ondersteuning bieden voor costum roms? En daarmee jouw klacht geen waarde heeft?
Het is net zo goed een minpunt, aangezien het de consument limiteert in de mogelijkheden.
Ben zelf in het bezit van de Z2 en draai al even de beta's van Sony. Moet zeggen dat het allemaal erg soepel werkt en tot nu toe geen bugs tegengekomen. Wel een verlies is Sony's 'Stamina mode' voor het oprekken van de batterijduur, die hebben ze in de beta's ingeruild voor Google's eigen Doze. Dat werkt toch net iets minder goed.

[Reactie gewijzigd door maertenr op 10 april 2016 16:46]

Hoe lang gaat jouw z2 mee met de beta MM? (Batterij).
En kan je nog grofweg vanuit je herinnering een vergelijk maken met Kitkat en lollipop op een gemiddelde dag.

De reden waarom ik dat vraag is dat ik zoveel ellende lees over batterij gebruik van lollipop en de z2 en ben benieuwd of mm dat oplost
Objectief heb ik er geen gegevens van, maar subjectief zou ik zeggen dat hij met Lollipop en stamina mode aan (niet stamina ultra) meestal tot zo'n 36 uur mee ging bij gewoon gebruik (beetje bellen, internetten, af en toe google maps en flitsmeister). Ik denk dat dat nu circa 30 uur is met Doze in plaats van Stamina mode.

Ik heb het bijbehorende dock voor de Z2 dus meestal ligt hij 's nachts gewoon aan de oplader.

[Reactie gewijzigd door maertenr op 10 april 2016 17:21]

Ik kan het batterijprobleem beamen. Ik heb een Xperia Z3 Compact. Tot nu toe kon ik met de inzet van de Stamina functies het 2 tot 3 dagen uithouden.
Met de laatste update haal ik geeneens de 24 uur!!! Het batterijmanagement is er dus flink op achteruit gegaan en is dus met de laatste update geen verbetering zoals ze aangeven.
Sony is, net als eigenlijk alle fabrikanten, traag met het brengen van de update naar MM en eigenlijk naar alle andere versies. Sony heeft een voordeel en dat is dat zij vrij dicht bij stock android blijven zitten ;) Samsung daarentegen.... :/
Dat klopt over het algemeen qua software updates, al heb ik het idee dat ze met 5.0 sneller waren dan ze nu met 6.0 zijn. Daarnaast ben ik ook heel blij met de lichte skin die ze gebruiken, dat laat Sony Xperia's toch beter reageren dan een vergelijkende Samsung/LG/HTC

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee