Microsoft brengt Android 11-upgrade voor Surface Duo-smartphone uit

Microsoft heeft de Android 11-upgrade uitgebracht voor de Surface Duo-smartphone uit 2019. De opvolger uit 2021, de Surface Duo 2, had Android 11 al bij release. Het is onbekend wanneer de smartphone Android 12 krijgt.

In de upgrade zitten ook alle patches tot aan januari, zodat de originele Surface Duo met de upgrade ook weer up-to-date is met patches, blijkt uit de changelog. De upgrade is iets later gekomen dan Microsoft eerst beloofde, want het was de bedoeling om Android 11 voor de Surface Duo voor het einde van vorig jaar uit te brengen.

Het is de eerste upgrade voor de Surface Duo. Er kwamen wel allerlei updates en bugfixes voor het apparaat, maar de smartphone kwam in 2019 uit met het toen courante Android 10. Microsoft beloofde bij de release om drie OS-upgrades voor de telefoon uit te brengen. Daarvan is er nu dus één geweest.

De Surface Duo kwam in de VS uit in september 2019, een release in Nederland volgde een half jaar later. Afgelopen najaar kwam Microsoft met de Surface Duo 2. Beide telefoons hebben twee schermen naast elkaar, om zo multitasking beter mogelijk te maken.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

25-01-2022 • 10:31

35 Linkedin

Reacties (35)

35
34
22
6
0
6
Wijzig sortering
Oh! Fijn! Ik ga meteen kijken, want de Surface Duo is een prachtig apparaat, met de meest vreselijke, buggy software die ik ooit op een telefoon gezien heb..
Edit: ik druk op "Check for updates" en de Settings-app blijft hangen en crasht :')

[Reactie gewijzigd door Asitis op 25 januari 2022 11:04]

Dat is dan toch ook een mooie reden om een update uit te brengen, zodat daar weer wat minder voor zijn. Als de eerste review van je product negatief is, dan kan een producent beter gewoon stoppen met de release zo lijkt het op het internet wel.
Ik heb de Surface Duo gekocht na de release van Surface Duo 2. Ik had volledig vertrouwen in het vermogen van MS om iets van het apparaat te maken. Het is me inmiddels duidelijk dat ze er gewoon weinig heil in zien, en het voelt aan alle fronten dat ze het ding op de markt hebben gebracht als "test" en nu de bare-minimum aan support leveren omdat ze wel moeten.

En trouwens, Inmiddels de update geinstalleerd, nu opent de Settings app helemaal niet meer. En nee, ik heb geen rare dingen met die telefoon gedaan. Geen hacks of whatever, gewoon out of the box gebruikt als telefoon. Het is gewoon erg teleurstellend dat een telefoon van een van de grootste, rijkste software bedrijven wereldwijd, zo slecht werkt en dat er zo weinig aandacht aan besteed word :(

[Reactie gewijzigd door Asitis op 25 januari 2022 11:19]

En dat terwijl Win10 mobile het fijnste OS ooit is wat ik heb mogen gebruiken op een smartphone.
Ja blijft zonde he. Ik mis vooral de homescreen met de (live) tiles!
Windows Phone 7 tot versie 10 mobile heb ik gehad. Het waren mooie tijden dat er ook nog blackberry s waren. Nu is het alleen nog maar ios en Android wat de klok slaat. Ja het is jammer dat microsoft de stekker in windows phone heeft uitgetrokken. Na het laten doodbloeden van apps ook de updates stop zetten. Ja kan nu nog met een windows phone op de store inloggen maar hoe lang nog dat je nog zo n telefoon kunt heractiveren. Allemaal zonde. ;(
Ik was ook altijd heel blij met m'n oude Lumia. Ik snap niet waarom MS besluit Android te gebruiken voor hun telefoon, en dan vervolgens 80% van wat Android zo succesvol maakt eruit slopen. Het is een heel karig OS met alleen de bare-minimum aan functionaliteiten, en ik snap eerlijk gezegd niet zo goed waarom.. Alsof ze te weinig tijd willen steken in die MS Launcher, en dan alle mogelijke issues maar gewoon schrappen door de functionaliteiten in z'n geheel weg te laten.
Soms na een update is een factory reset een goed idee. Niet leuk om te doen, maar kan vaak vage bugs verhelpen.
Een reboot leek vooralsnog voldoende :)
Dit concept was al in ontwikkeling, en toen werd de stekker uit Windows voor mobiele telefoons getrokken.
Daarna hadden ze de keuze tussen hier ook de stekker uit trekken, of door te gaan. En dat laatste met precies genoeg budget om drie stagiaires in te huren, die daarna een Android ROM gecompileerd hebben.
Dit is het resultaat.

Erg jammer wat mij betreft, doe mij er een met Windows 11 én met https://blogs.windows.com...s-11-to-windows-insiders/
Misschien komt dat er nog eens van.
Voor een toestel van deze prijs en deze jonge leeftijd is het toch ronduit schandalig om nu pas een Android 11 update te leveren terwijl Android 12 al sinds vorige zomer uit is en de beta van 13 binnenkort alweer begint?

Geen idee wat het doel van Microsoft precies is met dit product, of het een hobbyproject is van een intern team, of een proof of concept voor andere aanbieders (maar dan zou ik een versie van Windows verwachten en geen Android). Maar als waardig consumentenproduct diskwalificeren ze zichzelf toch behoorlijk wat mij betreft.
Ik vermoed dat het komt doordat ze in Android 10 al een hele hoop code hebben moeten aanpassen om de functionaliteit van het uitklapbare scherm werkend te krijgen. Upstream terug het project in mergen wordt dan natuurlijk een complete clusterfuck, helemaal als ze ook al voorbereidend werk doen om de Android 12-code voor officiële ondersteuning voor dit soort vormfactors meteen mee te nemen zodat die update sneller kan komen.
Zover ik het begrijp is Android juist tegenwoordig ingesteld om voor foldables te werken, en MS heeft op de Duo hun eigen launcher. Als ik er apps "full screen" op zet, werkt het hetzelfde als dat het zou doen op een Galaxy Fold, alleen zie je de pixels in de vouw niet (want die zijn er niet..). Maar software technisch gezien, zou er net zo goed (en misschien wel beter) gewoon nieuwe stock android op kunnen draaien.
Ik vermoed eerder dat MS hun eigen apps nog niet geoptimaliseerd heeft voor foldables en dat ze er op deze manier omheen werken..
Android 10 had hier niks van, en Android 11 en 12 zijn praktisch het foldable-equivalent van Google's eerste poging tot swipe-gestures voor de oude actie knoppen: half gebakken. Android 12L gaat de eerste zijn die het echt fatsoenlijk implementeerd (hopelijk) en dat is ook direct de reden waarom Microsoft Android 12 wilt skippen en direct naar 12L gaat.
Android 11 bracht de eerste API's uit om goed met foldables te werken, in Android 10 was dit nog nieuw terrein. Microsoft was Google voor in het inbouwen van de nodige ondersteuning, dus dan krijg je geheid conflicten in je code. Ik neem aan dat Microsoft hun eigen aanpassingen nu zoveel mogelijk naar de officiële Android-oplossing heeft omgeschreven bij deze update.

Sinds Android 12 zou ik de ondersteuning pas echt goed noemen, eigenlijk. Nu Microsoft (waarschijnlijk) gebruik maakt van de officiële API, zal die port waarschijnlijk sneller verlopen.
Oh, kijk aan! Ik hoop dat het inderdaad zo is. Ik hoop ook dat de 3rd party launchers snel populairder worden, zodat de community fixes kan doen die MS niet oppakt.
Vendor, OEM enz.. code zijn gescheiden, sinds project Treble. In principe is die Microsoft aanpassingen allemaal gescheiden met de Android source. Als dat niet zo is dan kwamen ze niet door de certificatie heen en konden ze geen Google Services op hun mobiel zetten (Google play enz..) gelukkig krijgt Google hierdoor meer macht over Android om dit soort dingen af te dwingen. Sinds Android 8 wordt Android steeds meer en meer modulair en gaat dat steeds verder (project mainline enz..).
Treble scheidt drivers van de kernel en de kernel van het OS, maar Microsoft moest ook gewoon aanpassingen doen in andere componenten van het systeem om beide schermen vloeiend werkend te maken. Ze hebben op zijn minst de window manager moeten herschrijven om zonder de prestatieverliezen van zwevende vensters twee apps bij elkaar te kunnen renderen en hebben de multi-vensterslider moeten herimplementeren om uitgeklapt te werken. De aspectratiochecks moeten worden genept om te zorgen dat apps niet twee keer in landschapsmodus openen (of juist wel, als het scherm gedraaid wordt) en de hele launcher en gesture-controller moet natuurlijk herschreven worden, want dit zit niet meer in AOSP. Daarnaast moet iedere feature die de twee schermen de moeite waard maken ook nog werkend worden gemaakt, en daar heb je ook integratie in het OS voor nodig die er lang niet altijd in zit.

Voor de meeste telefoons zorgen Treble en vrienden ervoor dat er weinig nodig is om je eigen laagje te porten, maar voor nieuwe vormfactors en ideeën zit je nog steeds het besturingssysteem te verbouwen. Sterker nog, voor Project Mainline's Android 11-vereisten waren er maar een paar categorieën die Google afdwong om modulair te zijn, dus je hebt redelijke kans dat de reden voor de vertraging is dat Microsoft hun Android-aanpassingen heeft moeten refactoren naar APEX-modules.

Overigens hebben partijen als Xiaomi en Samsung alsnog genoeg zware aanpassingen gedaan dat de vendor-partitie niet genoeg is om Android zelf los bij te werken. Van Project Mainline heb ik op MIUI namelijk weinig gemerkt, ondanks dat op Android 11 alle componenten verplicht zijn. Ik heb nu wel de Google-versie van systeemcomponenten, maar als ik die wil gebruiken (vinkje "MIUI-optimalisaties" uit) dan werken dingen als een foto kiezen om te versturen gewoon niet meer.

Wel kan je met al deze wijzigingen een standaard-ROM opstarten als het goed is. In mijn ervaring werkt dat nog steeds heel matig, want je mist gewoon belangrijke componenten voor bijvoorbeeld energieverbruik, maar her systeem start in elk geval de GSIL-image op.
Project Treble is een abstractie tussen de hardware en het OS voor drivers. Heeft niks met het OS zelf te maken, waar aanpassingen wel degelijk nog steeds in Android zelf gebeuren.
Ze zijn wel laat ja. Echter was de release date van Android 12 op 4 oktober 2021 en was het beschikbaar op Pixel apparaten vanaf 19 oktober. Daarvoor waren het beta's.
De OS-upgrades zijn leuk, maar niet zo belangrijk als de security updates.
En daar ging het ook niet al te best.

Nu zitten ze op Android 11 met de laatste security patch van 1 januari.

Hopelijk pakken ze die draad nu maandelijks op en kunnen ze ook wat sneller android 12 (en als laatste android 12 + 1 uitrollen)
Fijn zat hier al een poosje op te wachten, Helaas is mijn Duo een AT&T variant, en is de firmware daar voor nog niet uitgebracht.

Wat ik hoor van andere gebruikers is dat de Duo 1 een stuk soepeler en rapper werkt op 11
Eerste anderhalf uur na de update, het lijkt allemaal een stukje minder stroef te draaien; minder gehaper met wisselen van apps, minder false-positives van de gyroscoop over landscape/portrait bij het omvouwen van de schermen en het lijkt zelfs dat de vingerafdruklezer een stukje sneller en responsiever is!

De lat lag natuurlijk best laag, maar het ziet er naar uit dat deze update wel de nodige stabiliteit brengt.
"minder false-positives van de gyroscoop over landscape/portrait bij het omvouwen van de schermen"

Geweldig, dit is een bug waar ik mij altijd zo erg kan over kwaad worden
Beter laat dan nooit?

Nee, laat maar ;)
ligt het aan mij of leeft microsoft in het verleden soms?
haha. Ja en dan brengen ze een opvolger uit, met gewenste verbeteringen... maar dan helpen ze ook weer andere dingen om zeep.

Originele Surface; mooi plat design. Matige camera en alleen aan de "binnenkant".
Duo 2: dik camera eiland op de achterkant waardoor deze niet meer plat kan worden gevouwen, maar wel dus degelijke camera kwaliteit.
Ja ik zat in 2019 ook al even op de (eerste) Duo te wachten. Duurde me te lang en uiteindelijk maar een LG G8X (ook twee schermen) gekocht. Een duidelijk notificatie scherm bij een dichtgeklapte telefoon en de camera aan de buitenkant (en goed in te klappen) is een must. Zolang ze dat niet op orde hebben blijft het een prototype imo, die camera bump bij de Duo 2 is echt verschrikkelijk.
Hoop dat ze het doorzetten (maar MS op mobile..) want twee schermen werkt voor sommige dingen wel heel erg lekker.
Google werkte met Microsoft aan de ontwikkeling van de Duo software. Dit zou een speciale versie worden van Android 11. Maar nadien trok Google z'n support in en ging er verder aan werken met Samsung. Dit is nu Android 12L. Maar dit komt voor MS veelte laat want zij hadden ondertussen de 1e Duo al aangekondigd. Dus toen hebben ze een Android ontwikkelaar gekocht. Daardoor is de software al langere tijd hakfgebakken. De updates welke afgelopen dagen uitkwamen voor duo 1 en 2 geven wel hoop. Maar wel veelte laat want de reputatie schade maken ze niet meer goed. Zoals de Duo 1 nu presteert had het moeten zijn in 2020 bij lancering.
Zonde he. Ik vind dit concept wel gaaf.
De Surface Duo, die was ik al helemaal vergeten.
Surface Duo was officially released on September 10, 2020
Dit is echt een top update! De hardware van de Duo was al geweldig maar de software maakte het uitdagend om er echt van te genieten. Vertragingen in het laden van layout componenten zorgde bijvoorbeeld voor het openen van verkeerde apps of chats in bepaalde apps. Maar nu draait het als een zonnetje.
Ik heb de Surface Duo 2. Het is een gaaf concept, en ik vind het een prachtig toestel. Maar het apparaat is veeeeeel te groot en ondanks grote updates nog steeds irritant buggy.

Ik denk dat dit concept van MS gedoemd is te falen helaas. Ik merk tenminste dat ik al vaak weer verlang naar een normale telefoon

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee