SOS-berichten via satelliet nog dit jaar beschikbaar in Europa op iPhone 14

Emergency SOS via satelliet voor iPhone 14 komt in december naar een aantal Europese landen. In Frankrijk, Duitsland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk komt de dienst als eerste beschikbaar. Wanneer de dienst naar de Benelux komt is niet bekend.

Sinds vandaag kunnen iPhone 14-gebruikers in de Verenigde Staten en Canada een sms-bericht sturen via een satelliet als ze in nood verkeren. Als de gebruiker geen bereik heeft en daardoor niet kan bellen of smsen, kan via de SOS-functie alsnog contact worden gezocht met de hulpdiensten via een satelliet. De dienst was alleen aangekondigd voor Noord-Amerika, maar Apple maakt bekend dat vanaf december de eerste iPhone 14-gebruikers in Europese landen ook deze functie krijgen.

Om gebruik te kunnen maken van de SOS-functie moeten iPhone 14-gebruikers wel een apart abonnement afsluiten. Hoeveel de dienst gaat kosten is nog niet bekendgemaakt. De dienst is de eerste twee jaar gratis voor iPhone 14-gebruikers. Apple is een samenwerking aangegaan met Globalstar om satellieten beschikbaar te maken voor de SOS-dienst.

De iPhone 14 helpt de gebruiker om de telefoon naar een satelliet te richten, om zo een bericht te kunnen sturen. Het kan wel enkele minuten duren voor het bericht wordt verzonden, omdat de satellieten op grote afstand met hoge snelheid voorbij komen. Daarom kan het soms minuten duren voor zelfs een kort bericht om verzonden te worden. De dienst is daarom ook alleen bedoeld voor mensen die vaak in afgelegen gebieden komen of in het buitengebied wonen waar het bereik slecht is.

Door Robert Zomers

Redacteur

15-11-2022 • 19:16

93 Linkedin

Reacties (93)

Wijzig sortering
Opletten of het abonnement alleen het berichtenverkeer betreft, of dat je ook nog een aparte SAR verzekering moet afsluiten voor het daadwerkelijke ophalen/redden van je. Anders kan het snel duur worden.

https://www.garmin.com/en-US/p/906397/pn/010-13001-SU
Wow ik reageer niet snel, maar dit is een enorme waardevolle tip voor mij. Ik ga binnenkort de Cape Wrath Trail lopen met een Garmin inreach, maar was in de veronderstelling dat met een abbo dat al genoeg was. Blijkbaar dus niet. Bedankt!
Ligt ook een beetje aan je reisverzekering. Als ik het me goed herinner zit SAR standaard in de reisverzekering van de NKBV.
ok ga ik die is nalezen, thx!
Bij sommige reisverzekeringen wel, maar het verschilt ontzettend per verzekering welke activiteiten wel of niet gedekt zijn, of dat je bijvoorbeeld een aanvullende "gevaarlijke sporten/wintersport" dekking nodig hebt. Zeker de moeite waard om uit te zoeken als je zoiets gaat doen.
Verzekeringen zijn altijd de moeite waard om door te nemen voordat je iets 'bijzonders' gaat doen. Veel mensen weten bijvoorbeeld ook niet dat 'bijzondere activiteiten' uitgesloten worden van een basis reisverzekering. Dan moet je denken aan alles wat een beetje actief is en een risico aan zit zoals raften, duiken of zelfs boven een bepaalde hoogte lopen. Ik lande een keer in Cusco en vliegtuig op een hoogte (3300M) waar mij reisverzekering direct ongeldig zou zijn.

Of mensen gaan backpacken en komen er achter dat ze maar voor x dagen aaneengesloten verzekerd zijn in het buitenland. Vooral die standaard reisverzekeringen zijn waardeloos en staan vol met uitsluitingen.
Het punt is, daar kom je vaak pas achter als je in de problemen zit.
Volgens mij is dit meer in Amerika inderdaad. In Europa dient men voor elkaars onderdanen te zorgen en SAR valt daar ook onder. Sowieso zit het in de meeste reisverzekeringen.
Kan iemand uitleggen waarom Benelux nog niet en andere landen in de EU wel ?

Bedoel de satelliet als hij boven Frankrijk hangt kan ook in Nederland gebruikt worden toch ?

Of is het gewoon een organisatorisch gedoe ?

[Reactie gewijzigd door EdvanAl op 15 november 2022 19:31]

Deze dienst moet mensen voor handen hebben die in staat zijn om je te redden indien nodig. Je hebt dus je abonnement, maar dan ook je mankracht en hardware. Als Globalstar als partner in de hand wordt genomen kunnen ze dus al van de bestaande mankracht gebruik maken, maar een toename in toestellen die het kunnen gebruiken betekent ook een toename in mankracht die nodig is om iedere potentiële slachtoffer te kunnen helpen en in drukte op het netwerk. Hier moeten dus ook investeringen in worden gemaakt. Dat wordt ook enigszins duidelijk uit het persbericht van Apple:
The launch of Emergency SOS via satellite direct to iPhone is a generational advancement in satellite communications, and we are proud that Globalstar’s satellites and spectrum assets will play a central role in saving lives,” said Jay Monroe, Globalstar’s executive chairman. “With Apple’s infrastructure investment, we’ve grown our teams in California and elsewhere to construct, expand, and upgrade our ground stations, and we look forward to the next chapter in Globalstar’s lifesaving technology."

[Reactie gewijzigd door stuiterveer op 15 november 2022 20:39]

Ik kan jouw argumenten begrijpen, maar ik ben het er niet mee eens. Althans niet voor ons als Benelux. Hoe het er daarbuiten aan toe gaat weet ik niet, want ik woon er niet.
Echter, de BeNeLux heeft buiten de Ardennen, het Ijsselmeer, de Wadden en eventueel de Noordzee, weinig plekken waar je geen bereik hebt.
Deze dienst moet mensen voor handen hebben die in staat zijn om je te redden indien nodig.
Iedereen snapt natuurlijk dat bovenstaande eigenlijk gewoon klare onzin is, want of er in de Meldkamer nou een melding binnenkomt van een mobiel telefoontje, een satelliet-telefoontje, sms'je of de nieuwe iPhone SOS-Satelliet functie, dat gaat geen bal uitmaken. Als er geen mensen voor handen zijn die in staat zijn jou te redden, dan is er bij de fundamenten al iets mis en niet bij de instrumenten waar deze meldingen op binnenkomen.
De indruk die ik heb is dat je niet direct naar de meldkamer van politie gaat, maar eerst naar de "meldkamer" van Apple. Die contacteert volgens mij de diensten voor je, als een soort proxy.

Dan moeten ze wel werkafspraken hebben met de lokale diensten.

Op basis van:
https://www.youtube.com/watch?v=M2m89XASOdo

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 15 november 2022 22:45]

Ik geloof me ter herinneren van de keynote dat ze ook direct contact kunnen hebben met de hulpdiensten en op plekken waar dit niet mogelijk is gaan ze via een "ground station" werken. Maar ik heb hier verder geen bron voor atm.
Dit zal vermoedelijk te maken hebben met bepaalde contracten die Apple moet afsluiten en regulering waaraan ze moeten voldoen.
Ik kan me voorstellen dat er in de BeNeLux gewoon nauwelijks plekken zijn waar je geen bereik hebt. In de Grand Canyon ofzo is dat wel anders.
Kan iemand uitleggen waarom Benelux nog niet en andere landen in de EU wel ?

Bedoel de satelliet als hij boven Frankrijk hangt kan ook in Nederland gebruikt worden toch ?

Of is het gewoon een organisatorisch gedoe ?
Het zal zowel met netwerk capaciteit als met de afwikkeling te maken hebben. In het Verenigd Koninkrijk heb je diverse berggebieden met geen of erg slechte dekking. Soms moet je 10+ kilometer lopen om weer dekking te hebben en dt dan hemelsbreed door berggebied...... In Frankrijk is het netwerk intussen wat beter, maar nog altijd flinke gebieden zonder dekking. Ook hebben deze landen al een operationele SAR (Search And Rescue) dus reddingsdienst. Dat laatste zal vooral het verschil maken. De lokale overheden/diensten moeten wel willen en kunnen reageren op een noodoproep. Bel in Nederland maar eens de politie dat je een nood SMS hebt binnengekregen vanaf de Veluwe. Vermoedelijk komt er weinig actie. Dat is heel wat anders dan een SAR team in bergebieden. In Nederland zal het hoogstens iets worden voor de reddingsdiensten te water en dan vooral op zee verwacht ik. En zelfs daar komt vanuit booreilanden en windparken steeds meer mobiele dekking.

En vergis je niet: het klinkt allemaal erg mooi: maar voor satelliet communicatie heb je een "direct line of sight" nodig vanaf je locatie naar de satelliet. Dan draaien de statellieten van Globalstar ook nog eens rond de aarde, waardoor handovers van sateliet naar sateliet nodig zijn. In een kloof heb je al snel geen ontvangst. Zeker niet zonder specifieke uitklapbare sateliet antenne. Globalstar heeft al niet zo'n beste dekking. Dus ik verwacht ook niet heel veel van de Iphone 14 dekking daarop. En zelfs op een vlakte kunnen er zaken zijn die de verbinding belemmeren. Noodbakens en pagers van o.a. Garmin-Iridium zijn dan al iets betrouwbaarder dan de diensten van Globalstar, maar nog steeds heel ver verwijderd van het doordringingsvermogen van een mobiel. Het is niet voor niets dat de dienst alleen een bericht kan versturen en dat men zich ca. 15 minuten gunt om het verstuurd te krijgen. Alleen door de antennes electronisch "uit te lijnen" kan kort verbinding met de sateliet gemaakt worden. En laten we het dan ook niet hebben over de energie die dat kost uit je batterij. Een echte nooddienst vervanger voor Garmin-Iridium Inreach etc. is het niet.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 16 november 2022 10:00]

Nederland is veel dichterbevolkt dan andere landen, plekken met geen bereik komen hier weinig voor, zelfs in afgelegen natuurgebieden heb ik nog bereik.
Om gebruik te kunnen maken van de SOS-functie moeten iPhone 14-gebruikers wel een apart abonnement afsluiten.

Siri, save my life… Sorry your free subscription ended on [dag van gisteren]. Would you like to do an IAP of (wat is je leven waard?)?
Yes!!!
Siri needs internet for this to function…

Echt Apple.. wow … simply amazing hoe je dus een prijskaartje op een leven plakt en niemand knippert met z’n ogen dat dit een idioot idee is om ervoor te betalen. Maak dan die iPhone weer x 100 duurder dat vind iedereen prima.

Verder juich ik dit soort techniek wel toe hoor :-)
De eerste twee jaar is het abonnement gratis.

Het bericht is ook niet helemaal compleet. Apple heeft 450 miljoen dollar (ruim 433 miljoen euro) geïnvesteerd in satellietcommunicatie, dus zo raar is het niet dat ze die investeringen op termijn terug willen verdienen.
Gratis 24 maanden, heb je de prijs van de 14 gezien? Geloof mij dat gratis zit gewoon mee in de som.

Rough daily use? Toen ik in active dienst zat heb ik 5 Tough Books versleten. Zo’n jaartje gemiddeld gingen deze mee en lood vergiftiging overleven zelfs toughbooks niet.

Een iPhone 14 zal een Amerikaanse houthakker in de outback gok ik in 24 maanden wel slijten. Dus koopt die gewoon een nieuwe telefoon.

Dus tenzij dit in dagpas formaat aangeboden word zie ik weinig markt aandeel voor dit soort uitvindingen waar het doel is levens te redden.

AEDs verdienen geen geld. Die kosten geld en de kans is best groot dat je binnen 6 minuten er 1 naast je hebt liggen als je het nodig hebt in Nederland. Op mijn werk hangt er al 4 jaar 1 aan de wand en die is 4x eraf gekomen voor onderhoud en ik hoop dat die zo nog 10 jaar blijft hangen.

Soms kan je ook iets doen als bedrijf omdat je “iets” terug wilt geven. Zo’n sms’je is in mijn beleving wat teruggeven.

Ze zijn niet voor niets het rijkste bedrijf op deze planeet. Dus ik verwacht dat er echt geen rijen dik zijn die wachten op deze techniek maar de mensen die dit zouden kunnen gebruiken, om daar nu iets op te moeten verdienen vind ik moreel lastig.
Gratis 24 maanden, heb je de prijs van de 14 gezien? Geloof mij dat gratis zit gewoon mee in de som.
De iPhone 13 had in dollars bij release dezelfde prijs als de iPhone 14 nu.

Het prijsverschil wat we hier in Euro’s zien zit hem voornamelijk in de inflatie.
Dus jij zegt dat de 13 Pro 256 GB die ik vorig jaar voor 1279 € gekocht heb nu 1459 waard is? Want je moet wel Apple’s met Apple’s vergelijken: dat toestel is gewoon duurder geworden. Er zit €180 verschil in, dat ga je met inflatie alleen niet redden.
Ik zeg dat de 13 van vorig jaar dezelfde prijs heeft als de 14 dit jaar, in Dollars in de VS.

En ik weet niet hoe het verschil berekend is tussen EU prijs in Euro en VS prijs in dollars. Want er is nog zoiets als wisselkoers en dat de kosten niet op alle punten evenveel stijgen.
Maar met een inflatie van 14% nader je die 180 euro best redelijk.

[Reactie gewijzigd door PrimusIP op 16 november 2022 13:56]

Daar komt nog wel sales tax bij, die is volgens mij hooguit 10%

Dollar en Euro zijn ongeveer hetzelfde waard as we speak en een jaar geleden stond die op €1 = 1,13 $

Dus die vlieger gaat mbt getallen wel op maar in de praktijk merk ik wel dat het duurder is maar die 14% die voel ikzelf gelukkig niet.

Als je de prijs omrekent van dollar naar euro klopt wat Apple doet niet of onze simslot moet het EU prijsverschil verklaren… :-)
Is toch je eigen keuze? Draai ‘t om: als jouw leven je het geld van het abonnement niet waard is terwijl je weet dat je rough terrain intrekt buiten de bewoonde wereld zonder bereik: dan is dat je eigen beslissing. Je kan ook een peperdure satteliettelefoon kopen, met dito abonnement.

Voor niets gaat de zon op. ;) Dit soort netwerken zijn nogal duur qua aanleg en onderhoud enzo.
Je kunt dit niet vergelijken met een Sat Tel.

Of ik heb niet goed gelezen maar dit is puur een sms’je met coördinatie om je te vinden. Een Sat Tel kan je gewoon mee bellen.

De zon gaat technisch nog voor nop op… Apple verdient de centen wel, dat gaan ze niet uit een 10.000 gebruikers halen die deze dienst aan zetten na 24 maanden hun iPhone 14 te gebruiken en vervolgens een nieuwe te kopen.. al doe ikzelf 3/4 jaar ongeveer met mijn iPhones en zijn ze 5/6 als ze echt op/op zijn.
Inderdaad, ik zie het meer als alternatief voor mijn InReach Mini. Die kost ook 20 euro per maand als hij actief is. Kan je wel ook gewoon berichten mee sturen (niet nood) voor een euro per stuk.

Ja het is duur maar het werkt ook echt overal. Behalve landen die het echt verbieden zoals China en India.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 16 november 2022 02:27]

Dat kan volgens mij niet met deze dienst die nu specifiek besproken wordt. Dat zou wel via de carrier moeten lukken straks als je wilt smsen via de satelliet. Niet te verwarren met dit middel wat puur bedoelt is voor noodhulp.

De techniek die volgens mij Tmobile USA gaat gebruiken leunt wel weer natuurlijk op dezelfde “antenne en interne techniek” als de SOS oplossing.
Ja dat is wel jammer, er zijn zat dingen die in het grijze gebied tussen 'nood' en 'standaard geklets' liggen.

Dingen die wel ernstig zijn maar niet zo ernstig dat je er een alarmcentrale mee wil lastig vallen, dat soort dingen. Daarom heb ik juist de InReach. Er zijn namelijk ook PLB's, Personal Locator Beacons, die ook bedoeld zijn voor eenmalig noodgebruik. Die hebben niet eens een abonnement nodig, je koopt het ding eenmalig en je kan het 10 jaar gebruiken. Maar ook dat gaat alleen via een alarmcentrale.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 16 november 2022 14:01]

Dat doen alle concurrenten toch ook die dit niet eens aanbieden. En waarom zouden ze. Ik heb deze dienst echt niet nodig.

Waarom moet alles gratis zijn?
Dat had weer een USP van ze kunnen worden bijv.

Een AED word ook gewoon op je aangesloten hoor als je tikker niet meer functioneert en iemand buiten bevoegd ambulance personeel probeert je op deze aarde te houden ;-)
Maar wie denk je dat die AED betaald heeft? Niet de fabrikant hoor. Het bedrijf waar je op dat moment bent, zoals bijvoorbeeld de NS als je op het station bent. De fabrikant hangt ze niet gratis op. Net zoals verbandtrommels ook niet gratis zijn. Ik heb ook altijd een mini verbanddoos bij me in mijn rugzak, waar ik ook heen ga. Die heb ik ook zelf betaald, niet gratis gekregen. En als jou wat gebeurd en je hebt er iets van nodig, dan krijg je dat gratis van mij. Maar ik heb dat betaald, niet de fabrikant. De fabrikant verdient er gewoon geld aan en dat is prima.
Dat zeg ik ook dat wij(ons bedrijf) de AED betalen…

Dus Apple is in dit geval de fabriek en het bedrijf wat die dienst aanbiedt.

Ons bedrijf biedt die AED aan iedereen gratis aan die hierom omvalt en pro hulp gaat ontvangen. Dat is het verschil.
Maar jij zegt dat Apple als fabrikant het gratis moet gaan aanbieden als USP. Dat jouw bedrijf iPhones gaat kopen en deze dienst voor jullie als werknemers betaald zie ik geen probleem in. Het probleem is dat je suggereert dat de fabrikant die dure dienst maar gratis moet gaan leveren.
Nah ja niet echt uniek toch, de huidige satelliet oplossingen zijn ook verre van gratis in gebruik terwijl de hardware stevig aan de prijs is.

Apple maakt dat met de iPhone 14 betaalbaarder en toegankelijker, prima ontwikkeling wat mij betreft.
Dat ligt aan de providers wat zij rekenen voor gebruik van de satelliet. Geloof niet hard dat dit tarief omlaag zal gaan. Dat is nu ook al heel prijzig. Wat dit mooie techniek maakt is dat je zonder extra middel hulp kan inschakelen.

Als je midden in de rimboe bent, ongepland dan kan je wel berichten sturen.

In een artikel op internet die de Tongo Ambush (Google) wordt genoemd hebben 4 USA Groene baretten in hinderlaag zelfs tevergeefs via hun iPhone iMessage geprobeerd te versturen. Deze 4 mannen zijn uiteindelijk KIA.

Als dit dus wel via de satelliet had kunnen werken had dit misschien eerder tot actie van de top kunnen leiden? Wie zal het zeggen. Ik zie er genoeg use cases voor en een paywal ertussen plaatsen vind ik mja een lastige.
Een leuker idee zou geweest zijn, dat je achteraf betaald wanneer je gebruik maakt van de satelliet diensten. Zo kunnen er veel levens mogelijk gered worden.
Dan krijg je vast achteraf zeikerds die zeggen dat het te duur was 🤣
Die satellieten moeten we toch ook vooraf al in de baan om de aarde brengen? Dat is zoiets als een verzekering die je pas achteraf betaald als je een aanrijding hebt gehad. Je betaald voor de mogelijkheid om een noodoproep te kunnen doen. Weinig mensen zullen het hopelijk uiteindelijk echt nodig hebben, maar veel mensen zullen er wat aan hebben om de mogelijkheid te hebben. Betaal je enkel achteraf, dan wordt het extreem duur.
Mijn advies: als je er geen verstand van hebt of geen ervaring mee opgedaan, zeg dan niets. Zelf spreek ik uit ervaring. Trek vaak solo over berg plateaus in Noorwegen en ook daar is de ontvangst niet altijd top. En ja ik heb mijn telefoon mee en idd in de spaarstand. Daarnaast ook powerbank en zelfs een solar oplader. De meeste mensen die off trail gaan zijn gewoon (meeste gevallen) goed voorbereid. Denk ook voedsel voor meer dagen dan je weg zult zijn. Ik heb nog nooit meegemaakt dat mijn telefoon dood ging tijdens mijn trips (vaak 3 weken). Heet goed voorbereid zijn. Dus ikzelf kijk met interesse hier naar uit. Niche feature? Wellicht, maar kan me zo toch wel een aantal situaties (landen) bedenken dat het een plus is dat je deze mogelijkheid hebt.
Sowieso, ook zonder dat soort trips zijn er zat plekken op de wereld waar mensen dagelijks in gebieden komen zonder bereik. We zijn in Nederland vergeleken met een hoop plekken best verwend met ons telefoon signaal.
Op Powersaving mode (direct zodra die vol is) ga ik er mee de bergen in. En ik heb een powerbank waarmee ik hem nog dagen meerdere malen kan opladen.

Duidelijk 0,0 ervaring met backpacken naar mijn idee.
Mocht je ooit een keer buiten Nederland (of Europa) komen dan kom je er wel achter hoe beroerd het bereik van een zendmast soms is. Ik heb in de VS en Zuid-Afrika ontelbare uren zonder ontvangst gezeten en dan zou deze functie een uitkomst zijn.

Zelfs onderin de Grand Canyon (waar het heel toeristisch is) zijn er genoeg plekken zonder ontvangst
Tegenwoordig neem je op zo’n tocht gewoon een mobiele lader mee en daar kan je makkelijk een week mee doen, al helemaal als je je iPhone in vliegtuigmodus zet. Als je toch weet dat je geen bereik hebt.. :)
Weinig niche aan als het alleen voor jou niet geldt maar voor anderen wel. Afgelopen jaar nog in Zweden een road-trip gemaakt. Genoeg plekken waar je totaal geen bereik hebt. Als je dan iets overkomt is het toch verrekte handig dat je op een of andere manier hulp kunt krijgen.
Dat het voor jou niet nuttig is, wil niet zeggen dat dat voor iedereen geldt.

[Reactie gewijzigd door TheKerremenke op 15 november 2022 23:17]

Apple is echt de weg kwijt qua features; dit is zo ongelofelijk niche onzin want je gaat toch niet offtrail met een of ander prul dat nog geen dag meegaat?

Met de 15 een scheerapparaat of een grasmaaier functie?
En nu naar de werkelijkheid buiten Nederland, waar een dergelijke feature echt nog wel nut heeft. Enorme lappen wereld waar geen telefoonmast te vinden is, en waar avonturiers graag komen. Ja het is een niche, maar die niche is wel groter dan de Nederlandse bevolking. En daarom komt het als een separaat abo.

Kun je het, mocht je toch nog eens concluderen dat je in die niche valt, toch activeren. Ik verwacht zelf 1 keer per 5 jaar in zo’n situatie te belanden dat ik er misschien wat aan kan hebben.
Apple is echt de weg kwijt qua features; dit is zo ongelofelijk niche onzin want je gaat toch niet offtrail met een of ander prul dat nog geen dag meegaat?
Er zijn in Amerika genoeg gebieden met kilometers snelweg door de woestijn zonder een levende ziel tegen te komen. Je hoeft daar echt niet 'offtrail' om met je auto te stranden in de middle of nowhere zonder cellular dekking.
Mooie review van DC Rainmaker op YouTube over deze functionaliteit https://youtu.be/M2m89XASOdo

Echt knap hoe Apple dit soort innovaties oppakt.
Wat is hier innovatief aan? Een bestaande functionaliteit in een nieuw jasje stoppen?
De techniek, hardware en abonnementen om via satellieten korte berichten te versturen bestaat al jaren.
Hoeveel apparaten heb jij nu in je zakken waarmee je een SOS bericht kan sturen naar een satelliet? 0,0000?

Een beetje erkenning voor Apple mag wel. Zij zijn vaak met dit soort features de eerste die ze in consumenten elektronica integreren, of de eerste die ze goed integreren.
En wanneer heb ik dit nodig? 0,nooit niet. Maar je betaalt er wel voor uiteindelijk.

Iemand die serieus expedities doet buiten gsm bereik heeft toch allang een inreach of sat phone. Die gaat echt niet zn leven laten afhangen van een iPhone met een accuduur van krap een dag.
En wanneer heb ik dit nodig? 0,nooit niet. Maar je betaalt er wel voor uiteindelijk.
Nooit niet is wel erg kort door de bocht. Ik bijvoorbeeld Bike pack veel en je hebt in veel berggebieden vaak geen ontvangst voor enkele dagen. Als je net zoals ik gemiddeld 4 maanden per jaar onderweg bent dan is dit echt wel een ultieme oplossing als je ooit iets gebeurt. Zelfs in berggebieden van Westerse landen is 4G of telefoon connectie niet altijd vanzelfsprekend. Afgelopen maand nog met de Fiets van Innsbruck naar Sicilië geweest en heb ook totaal 1 week geen fatsoenlijke verbinding gehad. Er zijn echt wel nuttige use cases voor dit.

Ik weet dat het heel erg cool is om alles wat Apple uitbrengt af te zijken maar dit is gewoon jammer.
Ik heb al meerdere keren een wandeltocht gemaakt waar ik geen gsm bereik had (Patagonië en Nieuw Zeeland), maar ook geen inreach of sat phone. Nu waren dat iets drukkere (relatief) routes, maar in geval van nood was een sos mogelijkheid wel fijn geweest ipv te moeten wachten op een andere wandelaar die naar de dichtstbijzijnde hut moet lopen waar hulp ingeschakeld kan worden.
Bij alarm nummer bellen kan het zijn dat je telefoon toch een andere provider pakt, dus geen bereik hoeft dus niet te betekenen dat je geen noodoproepen kan doen.
In Nederland is er op het vaste land (en binnenlandse wateren) eigenlijk altijd wel dekking van 1 operator. Ga de grens over en dat wordt al snel minder vanzelfsprekend, ook in Duitsland zijn er gebieden waar gewoon géén dekking is. En ja dan heb je het over uitzonderingen, maar uitzonderingen kosten mensenlevens.

En over de eventuele kosten in de toekomst: ik ben al een aantal malen in IJsland geweest en wil nog eens dwars door het binnenland trekken. Een goede satelliet nood optie staat dan zeker op mijn lijst als essentials. Via bestaande providers kost dat al snel een arm en een been. Via deze optie verwacht ik dat het een stuk minder zal zijn en bovenal; geen extra apparatuur vereist. Ik zou dan dus graag betalen voor een abonnement.
Soms in het buitenland is er gewoon helemaal geen bereik. Zo zat ik deze zomer in een afgelegen dal in de Franse Alpen. Nul komma nul bereik, daar van geen enkele provider. Juist op zulke plekken is deze dienst een uitkomst. Ook voor Nederlandse toeristen.
De gemiddelde automobilist heeft in z’n hele leven ook nooit een airbag nodig. En toch bouwen we dat in elke auto in.
Een auto-ongeluk heb je niet zelf in de hand, dat kan je overkomen door een andere bestuurder.

Weinig mensen vinden zich onverwachts en per ongeluk in Patagonie.
Ja en zoiets doen we ook allemaal.dagelijks :')
Ja want smartphone functies hebben alleen bestaansrecht als je ze dagelijks gebruikt :')
Nah ja laten we geen meningen als feiten droppen.

Voor mij is het een gimmick inderdaad maar er is een hele markt voor satelliet telefoons en SOS devices dus dat combineren in je smartphone kan best een interessante zijn voor sommige.

Niet alles hoeft voor iedereen te zijn.
Schijnbaar kost het dus dusdanig weinig dat ze het wel inactief op alle iPhones zetten na 24 maanden.

Beetje hetzelfde als mijn auto. Daar gaat ook een persoon in roepen of alles ok is als de sensor te ver uitslaat als ik over een bouwput met slecht “wegdek” wegrij. Bleek een foutieve sensor te zijn kwam uit de laatste onderhoudsbeurt. Zit ook gewoon in mijn aanschaf van de auto hoor - heb voor die 10 x nul facturen ontvangen. Of ik dit bij aanschaf van de auto betaald heb? Vast wel ergens in de totaalsom…

Ik snap dat ze die winst hoger willen maar of dit de manier is… is verschillend over te denken.
Het vergelijk met een sensor in je auto en deze functie gaat helemaal mank natuurlijk een sensor vereist helemaal geen infrastructuur in de ruimte.

Dat de techniek om daarmee te communiceren al in de iPhone zit doet daar helemaal niet aan af. GSM support zit ook ingebouwd in smartphones en is daardoor ook niet gratis.
En wanneer heb ik dit nodig? 0,nooit niet. Maar je betaalt er wel voor uiteindelijk.
Dan mag ik voor jou oprecht hopen dat jij nooit in een situatie terecht komt waar je dit toch wel echt eens nodig zou hebben. Al zouden we er maar één leven mee redden, dan is het dat waard.

Verder zijn er mensen die geen selfiecamera “nodig” hebben. Pech voor diegene die deze wel willen gebruiken want, volgens dezelfde redenering, mag dit er dus niet opzitten want er is iemand ergens ter wereld die dit toch niet wilt hebben, “want je betaalt er wel voor”.
Iemand die serieus expedities doet buiten gsm bereik heeft toch allang een inreach of sat phone. Die gaat echt niet zn leven laten afhangen van een iPhone met een accuduur van krap een dag.
Ja en iemand die serieus fotograaf is, heeft allang professionele camera’s. Volgens diezelfde redenering hebben camera’s op telefoons dus ook geen bestaansrecht volgens jou? 🧐

Vind het erg kortzichtig om dit af te breken omdat jij er geen nood aan hebt of in ziet. Het zit er in en als iemand het nodig heeft, kan hij dat gebruiken. Heb je het niet nodig? Dan heb ik goed nieuws voor jou want je bent niet verplicht om het te gebruiken. Je mag het dus negeren en het kost jou niets ;)

[Reactie gewijzigd door MrAndy9797 op 16 november 2022 00:45]

Zat mensen op aarde die met hun dagelijkse autorit hele stukken zonder telefoonbereik zitten. Je hoeft daar echt niet voor op expeditie te zijn. Gewoon op plekken in bijvoorbeeld de Cannada of in Indonesië.
Er zijn in de US gewoon buitenwijken van middelgrote steden waar je nauwelijks bereik hebt. Een dienst als dit is relevant in veel meer scenario's dan enkel buitensport activiteiten.
Mijn kantoor iPhone gaat anders handig een werkweek mee, daar bel ik alleen mee. NOS als enige push dienst.

Op vakantie gaat mijn privé iPhone ook langer mee. Die zit meer in mijn zak alleen met filmen merk je dat die bloedstel leeg trekt. Dat los je wel op met een goede powerbank.
Volgens mij is er genoeg consumentenapparatuur specifiek voor deze functie. Garmin (maar ook andere, goedkopere fabrikanten) heeft apparaatjes waar je snel berichtjes mee kan sturen. Als kers op de taart kan je daar ook je smartphone mee verbinden en kan je zo uitgebreide berichtjes sturen. De meest simpele versie kost €300 en die kan weken doen op een acculading. Apple is de eerste die dit nu volledig integreerd, maar de functionaliteit bestaat voor consumenten toch al wel even. Met €300 plus je eigen smartphone ben je toch aanzienlijk goedkoper uit dan een iPhone 14 kopen.

[Reactie gewijzigd door Caviatjuh op 16 november 2022 08:38]

En nou kan het via een "normale" phone en abbo.. Misschien niet innovatief, maar hoe zit dit met android ?
Best innovatief op een gsm netwerk.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 15 november 2022 19:45]

https://www.globaltimes.cn/page/202209/1274763.shtml

Huawei had al iets vergelijkbaars, kan je schijnbaar korte berichten mee sturen via Beidu sattelieten.
Interessant! En hangt hier dan ook een abonnement vanaf of is dat beschikbaar voor iedereen?
Huwaei + China and neighboring countries and regions.
Yay.
Je hebt een apart abonnement nodig voor de satellietdienst...
Wat is hier innovatief aan? Een bestaande functionaliteit in een nieuw jasje stoppen?
De techniek, hardware en abonnementen om via satellieten korte berichten te versturen bestaat al jaren.
Ook dat is innovatie ja, heel veel innovatie leunt op alles wat er voor kwam. Als je iets wat niet of nauwelijks beschikbaar was, voor het grote publiek beschikbaar maakt, is dat nog altijd innovatie.

Is dat hetzelfde als een revolutionaire nieuwe technologie die zonnecellen 50% efficiënter maakt? Nee. Maar evengoed innovatie.
Huawei was eerder met deze functie in een telefoon stoppen.
De Mate 50 heeft deze mogelijk namelijk. Echter enkel in China beschikbaar.
Huawei was eerder met deze functie in een telefoon stoppen.
De Mate 50 heeft deze mogelijk namelijk. Echter enkel in China beschikbaar.
Dus beperkt beschikbaar nog steeds. iPhone 14 is global.
Niet correct. Maar wel een groter gebied op dit moment.
Een of beide aanbieders kunnen hier wel voor kiezen in de toekomst.
Heb beetje gevoel dat mensen deze dienst beetje verkeerd begrijpen van dit is echt alleen bedoeld voor mensen die ver van de bewoonde wereld gaan.
Hier in nederland heb je er weinig aan maar als je op vakantie gaat en op hike gaat in een afgelegen gebied kan je er wel gebruik van maken en als je je poot breek in the middle of nowhere zou je heel heel dankbaar zijn dat je een iphone heb.
Zwitserland, Noorwegen, Zweden, Finland lijken mij betere landen. De huidige landen hebben al een erg dekkend netwerk. Behalve duitsland natuurlijk, maar goed.

Maar hopelijk is er tegen die tijd ook Starlink v2 sattelieten voor ons gebruik.

nieuws: Starlink V2 kan direct met telefoons verbinden voor bereik in afgeleg...
Hebben ze de SOS functie in achtbanen al geupdate dat hij niet perongeluk belt?
Hebben ze de SOS functie in achtbanen al geupdate dat hij niet perongeluk belt?
Dat is een andere functie. ;)
Jammer dat je een apart abbo moet afsluiten ervoor. Dit lijkt me wel ideaal als je dit bijvoorbeeld op je sportwatch hebt, en als je onderuit gaat er automatisch een SMS per satellite wordt verstuurd, ipv dat je per se je telefoon bij je moet hebben.
Dit gaat automatisch niet werken, je moet sowieso zelf de satelliet opzoeken en je apparaat daar naar gericht houden.
Ook als je al met meerdere GPS' verbonden bent?
Deze service werkt niet via GPS, dus al ben je met 100 GPS-satellieten verbonden: dat maakt geen verschil. ;)
Oh haha. Assumption is the mother of all fuckups.
Nice, ik kijk er naar uit als het in Nederland beschikbaar komt. Want het is best handig om de hulpdiensten via satelliet te kunnen bereiken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee