Apple: Emergency SOS via satelliet is deze maand beschikbaar in VS en Canada

Amerikaanse en Canadese iPhone 14-gebruikers zullen later deze maand gebruik kunnen maken van de Apple-dienst waarmee noodberichten via satellietcommunicatie verzonden kunnen worden. Apple heeft 450 miljoen dollar geïnvesteerd om de infrastructuur draaiende te krijgen.

Het merendeel van dat geld werd overgemaakt naar Globalstar, een Amerikaans satellietbedrijf dat zal samenwerken met Apple om Emergency SOS via satelliet mogelijk te maken. Globalstar zal dat geld gebruiken om de werking van zijn 24 satellieten en zijn netwerk van grondstations te verbeteren. Globalstar heeft volgens Apple meer dan 300 medewerkers in dienst die aan de Apple-dienst zullen werken.

Globalstar maakt voor de dienst gebruik van 24 satellieten die in een lage aardbaan vliegen, met een snelheid van ongeveer 25.600km/u. Als een satelliet een bericht ontvangt van een iPhone 14-gebruiker, stuurt die de inhoud van dat bericht door naar een grondstation waar het bericht wordt doorgestuurd naar hulpdiensten.

Apple introduceerde de iPhone 14 en 14 Pro in september van dit jaar. De iPhone 14-modellen krijgen een manier om noodberichten te sturen via satellietcommunicatie: Emergency SOS via Satellite. Dat werkt alleen in de VS en Canada en werkt door de telefoon via de software richting een communicatiesatelliet te richten. Dat is nodig om een grote antenne te vervangen. Vervolgens is het mogelijk om een noodbericht te sturen met vooraf aangeklikte opties. Via het grondstation en eventueel een callcenter komt de oproep bij nooddiensten terecht. Het sturen van een bericht duurt tussen de vijftien seconden en een paar minuten. De functie werkt met een extra abonnement, dat voor iPhone 14-eigenaren de eerste twee jaar kosteloos is. Wat de prijs daarna zal zijn, is onbekend.

Door Jay Stout

Redacteur

10-11-2022 • 16:09

67 Linkedin

Reacties (67)

Wijzig sortering
Over paar jaar kunnen telefoons (en dus ook Apple Watch) gewoon verbinden met starlink sattelieten. Dat heb ik dan liever. Datarate daarvan zal aanzienlijk hoger zijn.

Edit: bron als mensen denken dat ik maar wat verzin. (Notabene Tweakers)

nieuws: Starlink V2 kan direct met telefoons verbinden voor bereik in afgeleg...

[Reactie gewijzigd door slijkie op 10 november 2022 19:44]

Er is een reden waarom de schotels voor starlink zo groot zijn als ze zijn. Dat kan je echt niet veel kleiner maken. Als je dat in het formaatje telefoon kon stoppen, dan hadden ze het wel gedaan.
We geloven best dat Homeboy Elon dat gezegd heeft maar hij zegt wel vaker shit die niet uitkomt.
Net als de kosten. En de grootte van de telefoon. En het benodigde zendvermogen. Ik zie het nog niet gebeuren binnenkort.
Over paar jaar kunnen telefoons (en dus ook Apple Watch) gewoon verbinden met starlink sattelieten.
Bron?
Enerzijds kan het al, maar niet dmv een directe verbinding, en het is om technische redenen totaal niet vanzelfsprekend dat dat over een paar jaar wel mogelijk zal zijn.
450 miljoen investeren vind ik een behoorlijk bedrag terwijl ik mij afvraag hoe belangrijk dit is voor het merk. Ik krijg door deze functie niet direct de behoefte/drang om een iPhone te kopen. Hoe verschillen wij van N-A dat dit bedrag gerechtvaardig geïnvesteerd is?

En dan bedoel ik niet niche voorbeelden over een hiker die ergens 1x per jaar loopt en dan geen bereik heeft.
In de USA bedient iOS meer dan 50% van de mobiele markt en gezien die markt meer dan 300 miljoen mobiele apparaten betreft, kan ik mij voorstellen dat meer eco-systeem bonding zichzelf wel terugverdient, ondanks dat er geen specifieke waarde aan deze dienst wordt gekoppeld.
ik denk dat er in de VS en canada ook meer wildernissen zijn, waar dit echt belangrijk kan zijn qua leven/doodsituaties?

Wat ik niet goed begrijp is waarom ze niet van de starlink infra gebruik maken en dit globaal doen?!
Het gaat om hoe sterk de satelliet kan verzenden in dbW. Hoe kleiner de antenne op aarde, hoe groter de transmissiekracht van de satelliet moet zijn. Inmarsat 4AF4 satelliet communiceert oa in de LBand frequentie bandbreedte die voornamelijk gebruikt worden voor IoT devices. En dat is een formaat van een bus.
telefoons kunnen prima GPS-signalen ontvangen, dus het gaat niet om de transmissiekracht van de Globalstar satelliet. Zoals met elk relais, is het meer afhankelijk van de ontvangstgevoeligheid van de satelliet. Die moet het kleine signaal van de iPhone op kunnen vangen. Dat is veel belangrijker.
Beide punten, telefoon en satteliet, moeten 'verzenden' om een verbinding te maken. De verbinding kan dan een up- of downlink zijn.

Alleen luisteren (luisteren betekent op 1 punt niet verzenden) op een satteliet is gewoon niet te doen met alle ruis van atmosfeer en samenleving.

Je moet een zogenoemde 'link budget' sluiten. Gezien het formaat van de antenne op de telefoon kan dat maar geringe transmissiekracht zijn en moet dit gecompenseerd worden door de satteliet.

Hoe globestar / Inmarsat het doet is een frequentiebereik openstellen voor een klant (Apple) en hierop always-on 24/7 luisteren op een bepaalde dbW. Dit moet je dan 24/7 doen omdat noodsituatie ad-hoc zijn.

Is is geen andere mogelijkheid om het zo te doen.

Om een frequentiebereik open te stellen zal een vermogen kosten. Denk daarom dat Apple maar een deel van de wereld open stelt.
Heb jij verstand van radiotechniek? Oprechte vraag. De transmissiekracht (zender & antennecombi) is wat anders dan ontvangststerkte (puur afhankelijk van de antenne).

Als iphone laag vermogen heeft, moet de satelliet goede 'oren' hebben om de iphone te kunnen horen. Als de satelliet met veel vermogen uitzendt, is de antenne van de iphone waarschijnlijk voldoende om dat statelliet goed te horen.

Het hangt dus met name van de ontvangstgevoeligheid van de satelliet af. Echt waar.
Maar de telefoon moet juist verzenden ipv ontvangen.
Globalstar heeft ook dekking in Europa, daar ligt het niet aan.

Maar starlink is sowieso niet bedoeld voor dit soort toepassingen, maar voor hoge bandbreedte data. Een betere kandidaat zou Iridium zijn (en de Short Burst Data service daarvan in het bijzonder, die wordt ook gebruikt door de hiking trackers van Garmin).

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 10 november 2022 17:27]

Ik denk dat Iridium-antennes niet integreerbaar zijn in smartphones omwille van de afmetingen.
Sbd modems hebben hele kleine afmetingen soms en zijn vergelijkbaar met die van Globalstar. Worden bijvoorbeeld in containers gedaan. Zie ook de Garmin InReach Mini die heel klein is.

Wat Apple hier doet om het probleem op te lossen is het uitrichten op basis van scherm instructies. Daardoor kunnen ze de antenne nog kleiner maken.

Dat kunnen ze met iridium ook doen. De uplink werkt op dezelfde frequentie en iridium heeft zelfs veel meer processing aan boord dan de "bent pipe" Globalstar sats.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 10 november 2022 22:47]

Wat ik niet goed begrijp is waarom ze niet van de starlink infra gebruik maken en dit globaal doen?!
Iedere sataliet is anders, ik verwacht dat je communicatie met een starlink sataliet niet kan opzetten vanuit hardware die in een telefoon past. (Anders zagen we hier wel meer innovatie in)

Daarnaast is starlink vrij nieuw, terwijl Globalstar vrij bewezen is. De hogere snelheden van starlink zijn ook niet nodig in een klein berichtje zoals in de SOS hier
Niet afhankelijk te zijn van Starlink is al best een sterk argument denk ik?
Hoe verschillen wij van N-A dat dit bedrag gerechtvaardig geïnvesteerd is?
Daar zijn veel meer heel erg dunbevolkte (of helemaal onbevolkte) gebieden waar geen normale cellular dekking is.

En dat hoeft niet eens de rimboe te zijn; je hebt ook stukken snelweg dwars door de woestijn waar je kilometers lang niemand gaat tegenkomen. Als je onder de brandende zon autopech krijgt en niemand tegenkomt, heb je een uitdaging.

[Reactie gewijzigd door RefriedNoodle op 10 november 2022 16:42]

Hier een nieuwsartikel uit 2011 van een Nederlands stel dat autopech kreeg in de USA en zijn gaan lopen. Zijn omgekomen door uitdroging.

https://www.bd.nl/tilburg...estijngebied-vs~a4092982/
We zijn verwend hier in NL met xG dekking. Dat is in de VS (vooral de westkust) zeker geen gegeven buiten bewoond gebied, om over Canada nog maar te zwijgen. Deze feature voegt daar echt wel waarde toe, net als dat StarLink een business case heeft.

[Reactie gewijzigd door magiel op 10 november 2022 16:35]

Of zo'n beetje welk stuk land dan ook waar we niet pot boven op elkaar wonen. Zelfs hier in Denemarken, maar ook Zweden en delen van Schotland en Nieuw Zeeland (heb ik allemaal gewoond) is dat snel voor bij met de xG.
Of zo'n beetje welk stuk land dan ook waar we niet pot boven op elkaar wonen. Zelfs hier in Denemarken, maar ook Zweden en delen van Schotland en Nieuw Zeeland (heb ik allemaal gewoond) is dat snel voor bij met de xG.
Sorry, maar in Zweden heb ik overal 4G.
Ik niet. :) Het is er uiteraard niet slecht, maar als je buiten de stad bent zijn er zeker plekken waar dat bereik er niet is.
Ligt er aan met welk netwerk je operator verbinding maakt / afspraken heeft. Telia heeft in Zweden enkele jaren geleden een paar honderd miljoen geïnvesteerd om in het hele land 4G dekking mogelijk te maken. In zo goed als alle bewoonde gebieden heb je voor zover ik weet ontvangst (meestal 4G), ook tot ver de onbewoonde stukken (bos) in. De andere providers daar hebben het alleen lang niet zo goed voor elkaar.
Dat zou dan het verschil kunnen zijn ja, ik had namelijk een huisje met 4G ontvanger voor Internet, maar ik zette het op 3G aangezien de 4G nauwelijks bereik had.
Nou, als je Nederlander bent met een 4G telefoon, kun je gewoon van provider switchen. Echt waar, ik zit overal in Zweden en heb overal 4G. Netflix, youtube... geen enkel probleem. Zelfs diep in het bos.
Het kan iemand redden en zou dan goede PR geven. Duur, maar niet onmogelijk.
Dit is alleen het begin. Waarschijnlijk gaan ze later andere diensten aanbieden hiermee. Misschien bieden ze later internet aan over de hele wereld? Bellen over de hele wereld? In plaats van dat je roamingskosten moet betalen kan je 1 abonnement bij Apple hebben voor de hele wereld, hoe makkelijk is dat?
Wellicht voor het merk belangrijker dan je denkt. Apple presenteert de Watch ook steeds meer als een apparaat dat mensenlevens redt. Kijk naar de laatste presentatie. Alleen maar verhalen van mensen die dankbaar zijn dat ze nog leven dankzij de Apple Watch. Het beeld wordt geschetst dat je zonder straks niet meer kan overleven. Dat verhaal gaan ze natuurlijk ook naar de iPhone brengen. Let maar op, de volgende presentatie van de 15 zal zeker gaan over dat deze functie ook mensenlevens heeft gered. En dus voelt men de behoefte om het apparaat te kopen.
Ik vermoed dat het de eerste stap is naar “Apple als telefoonmaatschappij”

Nu eerst SOS, later ook andere diensten over satelliet?
Als ik in Noord Amerika had gewoond had ik het wel fijn gevonden.
Daar heb je toch flinke gebieden waar je geen of slecht bereik hebt. Fijn als je bijvoorbeeld autopech krijgt.
Zendamateur hier.

Wij hebben hier een landelijk dekend netwerk. Dit is niet het geval in Amerika.

In de U.S.A. zijn vele mensen hier door genoodzaakt om, of via de satelliet telefonie te werken of wat veelal daar gebeurd men word zendamateur en gaat zo communiceren.

We kunnen het hier amper voorstellen maar deze SOS functie gaat levens redden in Amerika.
Ook in Europa. Genoeg plekken in de Alpen war er nul komma nul bereik is maar wel aan bergsport wordt gedaan, vaak door mensen die niet goed zijn uitgerust. Die groep zou hier heel erg mee geholpen zijn.
Die groep moet gewoon zo’n inReach ding kopen.

https://www.garmin.com/nl-NL/p/793265

Liever nog een standalone;
https://www.garmin.com/nl-NL/p/765374

daarmee los je ook een ander probleem op; dat je als je de hele geappt hebt met je vrienden (toen je nog wel bereik had) geen accu meer hebt in je noodsituatie.
Ik las ergens dat dit met het Galileo netwerk technisch ook mogelijk moet worden. Geef het een paar jaar?
Met speciale apparaten voor de water er bergsport is dat al wereldwijd mogelijk op het Galileo en GPS netwerk.

https://nl.comptoirnautiq...-fastfind-returnlink.html
Dat is via Cospas-Sarsat, het internationale netwerk wat ook gebruikt word bij mensen die alarm slaan op zee. Daar wordt wel de GPS, Galileo en/of GLONASS positie meegezonden, maar het bericht gaat niet via het GPS of Galileo netwerk.
Dit zou gratis moeten zijn, ook na die 2 jaar. Het gaat om leven en dood in bepaalde situaties.
Bestaande sattelite comm. diensten vragen ook gewoon geld. Garmin InReach bijvoorbeeld.

Eens dat het gaat om leven/dood situaties maar een med-evac helicopter uit Yosemity National Park stuurt je ook gewoon een factuur voor het redden van je leven. Je kiest er zelf voor om bepaald gebied in te gaan en je moet zelf de consequenties dragen, inclusief de financiele. Een serie sattelieten hangt ook niet gratis daarboven.
Ik las dat het in de toekomst ook mogelijk gaat zijn om korte berichten van niet noodzakelijke aard aan contacten te kunnen sturen. Best mogelijk dat je hiervoor zult moeten betalen, maar voor echte noodgevallen niet. We zullen zien.
Dit zou gratis moeten zijn, ook na die 2 jaar. Het gaat om leven en dood in bepaalde situaties.
"Alles gratis" Sorry, maar dat klinkt zeker hierbij niet logisch. Ook niet als Apple hier tussenin komt.

Satelliet messaging, satelliet internet of satelliet bellen is een dienst waar je tot nu toe als klant voor kan kiezen. Vaak tegen forse betaling in een abonnement en voor hardware die specifiek voor dat satelliet netwerk gemaakt is. Je koos vooraf of je dat wilde betalen. Ik heb op reis naar meer afgelegen gebieden een satelliet telefoon mee voor noodgevallen. Tot nu toe heb ik er voornamelijk anderen mee moeten helpen die niet deze keuze (en kosten) maakten. De eerste reactie is vaak dat men het overdreven vindt gezien de kosten, tot je ze kan helpen als ze zonder mobiele dekking gestrand zijn......

Het is een markt waarin geconcurreerd wordt en waarbij Starlink de laatste uitdager is samen met lokale netwerken die in China etc. gelanceerd zijn/worden.

Daarbij noem ik Iridium (Pagers, mobiele noodbakens, satelliet telefoons in samenwerking met Motorola en Garmin), Globalstar, maar ook anderen zoals Inmarsat, en meer lokaal Thuraya, Beidou etc.

Waarom zou een dienst waarvoor tot nu toe duur betaald moet worden opeens gratis kunnen? Globalstar is nu niet echt een netwerk wat zwaar bezet was, ik gok zelfs dat de deal met Apple de redding is van dat netwerk. Iridium heeft contracten met de USA overheid en het leger, waardoor het voortbestaan verzekerd was na een eerder failissement. Maar de prijzen voor de Iridium diensten zijn voor sears and rescue (SAR) nog best behoorlijk.

Apple probeert nu samen met Globalstar een nieuw product en een nieuwe markt te lanceren die niet alleen Globalstars netwerk red, maar ook een handenbindertje kan worden voor Apple kopers. En vergeet niet dat Apple wel ook op wil kunnen tegen chinese phone makers die ook satelliet dekking gaan aanbieden .
Wie gaat het betalen dan? :) Het is niet bepaald gratis om een netwerk van satellieten te lanceren en onderhouden.
En je hebt het hier nog altijd over Apple, het bedrijf met de grootste winstmarge wat je kan inbeelden, het rijkste bedrijf ter wereld als het om cash reserves gaat. Is dat niet een beetje het toppunt van kapitalisme? Zoveel geld hebben dat je niet weet wat je ermee moet doen, maar altijd maar meer en meer willen?

Aan de ene kant zitten we te vloeken op overheden die geld moeten bijdrukken, en aan de andere kant heb je bedrijven die het gewoon oppotten.
Nouja, 430 miljard aan investeringen vind ik niet oppotten.

https://www.apple.com/new...estments-over-five-years/
Je hebt gelijk als je Apple (en aanverwanten) het toppunt van kapitalisme noemt. Dat zou best anders mogen, maar de knee-jerk om ze dan als de kern van het kwaad te zien en dat ze uit good-will daarom maar met geld moeten gaan strooien is het probleem precies van de verkeerde kant benaderen.
Hyperkapitalisme is een globaal probleem en moet aan de kern aangepakt worden; voorkomen van uitbuiting van de zwakkeren (lees: medewerkers, ook die van de toeleveranciers), wereldwijde regulering van belastingen voor grote bedrijven en, ik durf het bijna niet te zeggen, een sterkere overheid.
Die grote bedrijven hebben we aan de andere kant ook nodig, want Sjakie in zijn schuur zou nooit het soort producten op de markt kunnen brengen zoals de grote spelers kunnen, inclusief de innovaties die daar bij horen. Maar ze moeten wel in toom gehouden worden, en niet door te eisen dat ze diensten gratis weggeven. Dat geld moet door (liefst goed functionerende ;)) overheden geint worden om voor basisvoorzieningen ingezet te worden.
En de Apple-bashers maar volhouden dat Apple alleen maar kopieert. Dit is een ongekende innovatie, Apple is de enige fabrikant die dit kan en doet. Je kunt discussieren hoeveel nut het heeft, in Europa is de mobiele dekking vrij goed. Maar in Amerkia en Canada heb je enorme gebieden niemandsland, daar zijn echt wel mensen die blij zijn met deze functionaliteit.
Dat was ik ook vooral aan het denken. In landen waar de mobiele dekking in de natuur niet zo goed is kan dit een troef zijn om mensen te overtuigen van een iPhone te kopen en zo een stukje geruststelling te kopen. Ik zou het zelfs overwegen als ik vaak zou gaan hiken in gebieden zonder dekking.
Garmin heeft prima spullen die het een tijdje volhouden. Als je gaat hiken of de wildernis in gaat, lijkt het me dat je laat weten waar je naar toe gaat. En anders neem je een abonnement op één van de aanbieders. Ik denk dat het een try out is voor Apple. Leuke feature maar in de EU nog niet nodig.

Geen ongekende innovatie, het bestaat al. Apple maakt vast een mooie teaser om nu nog beter voorbereid te zijn als je verdwaald bent en ergens vast zit, met muziek van Eddy Vedder.
Was het niet handiger om gewoon op Galileo te wachten? Die heeft ook een Emergency SOS mogelijkheid.
Ik denk dat het een soortgelijk systeem is. Maar dit gewoon een samenwerking is om het werkend te krijgen op iPhone.
Garmin Inreach, indeed. En je krijgt ook nog antwoord. Abonnement is wel nodig.
Stel ik koop hier in nederland een iPhone en ga naar de VS op reis, werkt het dan ook voor mij?
Of is het een functie die alleen werkt in Amerikaanse iPhones aangezien die fysiek anders zijn dan de Europese iPhones? (de Amerikaanse hebben alleen eSim, waar hier nog een 'ouderwetse' sim kaart in past).
Dacht dat de antenne's / transceiver alleen in de US modellen zit. Wel zelfde modem van Qualcomm, maar twijfel of de antenne in alle modellen zit.

Zie:

https://www.ifixit.com/Gu...ax+Chip+ID/153224#s318461
Stel ik koop hier in nederland een iPhone en ga naar de VS op reis, werkt het dan ook voor mij?
Of is het een functie die alleen werkt in Amerikaanse iPhones aangezien die fysiek anders zijn dan de Europese iPhones? (de Amerikaanse hebben alleen eSim, waar hier nog een 'ouderwetse' sim kaart in past).
Voorlopig exclusief voor USA klanten. Daar heeft Globalstar ook (de beste) dekking. Zie: https://www.globalstar.com/en-us/coverage-maps Vergelijk de messaging dekking ("Spot voor business" knop of de "commercial Iot" knop) maar eens met de spraak kaart van Globalstar 1 ("Voice en data" knop op de dekkings pagina)

Ook wil Apple natuurlijk eerst testen wat dit te weeg brengt. Een satelliet netwerk heeft nu eenmaal niet de snelheid, bandbreedte en capaciteit die een mobiel aards netwerk wel kan leveren. Als veel mensen tegelijk de dienst willen gebruiken, dan zal dit al snel tot problemen kunnen leiden. Dat zal de reden zijn samen met de beperkte hardware/kanaalbreedte/accu/antenne ruimte om alleen nood messaging aan te bieden, terwijl het netwerk ook gewone messaging, spraak en data aan kan.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 10 november 2022 17:10]

Nee, maar als je het wel wilt kun je wel zo'n ding kopen. Werkt ook met andere merken telefoons. Kost zo'n $15 per maand om hem te gebruiken.
Dit zijn wel fikse investeringen, wat is de volgende stap? Telefoon/internet diensten aanbieden?
Leuk. Voor als ik verdwaal in De Biesbosch :P
Een hele dure service die het gros zelden zal gebruiken, zeker omdat het bericht in 99 van de 100 gevallen net zo goed over het normale netwerk kan worden verzonden of de gebruiker vergeet of niet eens meer goed kan richten. 🙈 hoeveel kosten de toestellen extra door/voor deze aanpassing en bijbehorend netwerk?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee