Google Pixel 4 en 4XL krijgen nog laatste update

De Google Pixel 4- en 4XL-smartphones hebben van het bedrijf nog een laatste update gekregen, vier maanden nadat de gegarandeerde ondersteuning was afgelopen. De voorlaatste update was in oktober, maar de telefoons krijgen nu ook nog de februaripatches.

Pixel 4De updates zijn te vinden op de daarvoor bestemde pagina's van Google. Het is niet uitzonderlijk dat de zoekgigant nog een update pusht nadat de gegarandeerde periode voor ondersteuning is afgelopen, meldt Android Police. Dat gebeurde ook met de Pixel 3 bijvoorbeeld.

Daarmee is de ondersteuningsperiode voor de smartphones in totaal iets minder dan 3,5 jaar geweest. Voor de Pixel 5-generatie beloofde Google ook nog drie jaar beveiligingsupdates; vanaf de Pixel 6 is die belofte vijf jaar.

Google bracht de Pixel 4-telefoons eind 2019 uit. Het meest onderscheidende was de Soli-radar voor gezichtsherkenning en gebaren. De techniek verdween daarna uit telefoons, maar keerde wel terug in een Nest-thermostaat en Nest Hub.

Terugkijken: Pixel 4-review

Door Arnoud Wokke

Redacteur

07-02-2023 • 18:48

71 Linkedin

Reacties (71)

71
71
37
0
0
30
Wijzig sortering
Echt belachelijk die wegwerpmaatschappij. Heb oktober 2020 de Pixel 4A gekocht en dan gaan we amper 2 jaar later al stoppen met updates? De telefoon doet het nog perfect. Heb het gevoel dat hij nog wel 10 jaar mee kan.

Bedankt voor de reacties. Ik dacht dat het om alle Pixel 4 telefoons ging. Maar ik mag met de 4a blij zijn met nog een half jaartje extra ondersteuning...

[Reactie gewijzigd door Aemstel op 7 februari 2023 19:12]

Dit gaat om de 4 en 4XL. Die zijn eind 2019 uitgekomen.
En het gros van de bezitters heeft deze in 2020 aangeschaft. 2019 kon je er nauwelijks aan komen.. 3 jaar ondersteuning dus.
Echt compleet van de pot gerukt voor een bedrijf dat zowel de software als de hardware en drivers onder controle heeft, al was het een Exynos afgeleide.

De enige reden dat ondersteuning zo kort is, is omdat het een goede methode is om telefoons te blijven verkopen.
Er moet een prikkel zijn, want de telefoons zijn geen massahype waard zoals een nieuwe iPhone.

Dit is 1 van de prikkels (kwaliteit kan een 2e zijn).

Ik had dus niet door dat de Pixel 4a die volgens mij nog later uitkwam ook geen security updates meer krijgt?
De enige reden dat ondersteuning zo kort is, is omdat het een goede methode is om telefoons te blijven verkopen.
Er moet een prikkel zijn, want de telefoons zijn geen massahype waard zoals een nieuwe iPhone.
Als dat zou kloppen dan staat dat haaks op de ontwikkeling dat een aantal merken de laatste jaren juist langer ondersteuning geven op hun nieuwe modellen.

Een groot probleem was lange tijd dat Qualcomm nogal karig was met het ondersteunen van hun SoC's. Dat maakt het lastig voor fabrikanten om voor langere tijd de veiligheid van het gehele toestel te garanderen terwijl een (cruciaal) deel van het systeem geen updates meer ontvangt.
Dan heb je het volgens mij alleen over Samsung? En dat is volgens mij niet bij al hun modellen?
Verder is er toch geen ander merk? Ik denk dat Samsung, gezien ze stuivertje wisselen met Apple voor meeste verkopen, dat heeft gedaan omdat groei stagneert en ze alleen nog klanten kunnen snoepen van Apple. Daar zit immers vrijwel de grootste groep potentiële klanten. En die zijn ook dik 6 jaar ondersteuning gewend.

Dat het klopt is net zoiets als planned obsolescence. Dat is gewoon een bewezen tactiek. Natuurlijk doen bedrijven dat. Maar heb al meermaals in comments gelezen dat er heel wat mensen blind zijn voor het feit dat we in een wegwerp maatschappij leven. Anders kan vrijwel geen enkel bedrijf groeien..
Let op: ik weet onderstaande ook niet, maar een gedachte: Heb je ooit andersom geprobeerd te redeneren?

Mensen gooien massaal hun 2-jaar oude telefoon weg, dus zijn er nog maar (bij wijze van spreken) 2 verdwaalde Pixel 4s over na januari 2023, dus kost het Google te veel geld per telefoon om updates te pushen.

Ik betwijfel het, maar het zou wel kunnen rijmen met wat Jorick ziet, waarbij de laatste paar jaar er inderdaad een trend lijkt te zijn met langere softwareupdates, tegelijkertijd met telefoons die langer 'goed/state-of-the-art' blijven.
En waarom gooien ze die weg? We zitten nu eenmaal in de wegwerp maatschappij.. een fabrikant kan ook om de 4 jaar een nieuw model uitbrengen en telefoons maken die makkelijk dik 6 jaar meegaan.. maar nee. Zo gaat dat met vrijwel alles tegenwoordig.. zelfs zaksluitingen zijn ielige dingetjes geworden. Dat waren 20 jaar geleden wel stevige dingen hoor :+
Omdat technologie vooruit gaat? Er zijn nu eenmaal mensen die gewoon graag een betere TV/stoel/kaarsenhouder wat dan ook hebben, maar stoelen en kaarsenhouders lijken tot op zekere hoogte uitge-evolueerd te zijn.

Hetzelfde probleem met de wegwerpcultuur heb je ook bij dure fashionmerken, en die spullen gaat echt makkelijk 10 jaar mee. Als mensen bereid zijn om er geld voor neer te leggen, ben je toch ook van de zotte dat je dat als bedrijf niet doet?

Kijk, ik ben het met je eens dat er zeker een groot gedeelde planned obscelence is, maar ik ben ook van mening dat zit voor een aardig percentage consument-gedreven, en niet producer-gedreven is. Mensen hebben over het algemeen meer disposable income dan een generatie terug, dus geven ze dat uit aan dingen die ze willen. Sommigen gaan op ieder jaar naar Bali op vakantie, anderen kopen ieder jaar een nieuwe telefoon.
Dat valt echt reuze mee, want dan hebben we het over hardware vooruitgang. Je wordt vooral opgezadeld met zaken die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt..

Er is ergens een goed voorbeeld van Googles Nest smart hub, die basis dingen nog steeds niet kan. Of een smart tv, die alleen zo heet omdat je naast een lijstje kanalen ook een lijst apps kan hebben. Verder is er weer niks smarts bijgekomen. Automatisch beeld aanmpassen obv input? No brainer. Had ook in de eerste versie mogen zitten. Technologische vooruitgang?

En de software? Die ondersteuning stopt gewoon voor exact dezelfde hardware. Terwijl er eigenlijk niks veranderd. Overigens is er ook bewezen dat een aantal zeer grote fabrikanten opzettelijk oude nog ondersteunde modellen trager maken via updates. Zo push je ook mensen om een nieuwe te kopen.

Zo kan je, zonder veel onderzoek te doen, enorm veel voorbeelden vinden.
Een app als WhatsApp kan eigenlijk vrijwel niets speciaals extra tov 8 jaar geleden.. toch is er meer honger naar meer vermogen en geheugen..

Straks ga je me ook vertellen dat de traditionele autofabrikanten niet 30+ jaar op hun gat hebben gezeten en vrijwel niet voor innovatie hebben gezorgd. Tenzij EU reguleringen hun daartoe dwongen en dan deden ze nog het minst noodzakelijke.. en als laatste Tesla die voor broodnodige disruptie zorgde.
"Vooruitgang" is vaak vooral "hoe kunnen we consumenten overtuigen hun apparaat te vervangen". Ofwel, marketing trucendoos opengooien..

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 7 februari 2023 22:04]

Imho begint de mobiele telefoon ook aardig uitge-evolueerd te zijn.

Nieuwe telefoons bieden eerder veranderingen dan verbeteringen. Dan weer de vingerprintscanner achterop, dan weer achter het scherm. Dan weer een selfiecam achter het scherm, dan toch weer apart op een inkepinkje.

Enkel planned obsolescence geeft nog enige noodzaak om een telefoon te vervangen, voor de 'nieuwe' features of meer snelheid hoef je het niet meer te doen.
Maar heb al meermaals in comments gelezen dat er heel wat mensen blind zijn voor het feit dat we in een wegwerp maatschappij leven. Anders kan vrijwel geen enkel bedrijf groeien..
Maar waarom moeten ze altijd groeien? Gewoon stabiel door blijven gaan zou ook voldoende moeten zijn.

Het zijn de hyperactieve eisen van de aandeelhouders die altijd maar meer willen, die dit probleem echt veroorzaken. Een bedrijf dat gewoon stabiel in de markt zit, zien ze als neergang. Alleen als er jaar op jaar meer winst wordt gemaakt dan daarvoor, is het iets waard.
Was het maar zo. Het is voor bedrijven altijd de juiste balans vinden. Toen de eerste auto's op de markt kwamen gingen die ook makkelijk 20 tot 30 jaar mee. Vandaag halen ze met moeite nog 10 jaar. Hoe komt dat? Omdat (ik geloof dat het ford was, maar ben niet zeker) na 15 jaar bijna overkop ging. Iedereen die zich een auto kon veroorloven had er namelijk al een en niemand had nood aan een nieuwe.

Waarom stapte adobe af van licenties verkopen, omdat ze maar eens om de 2 jaar een grote cashflow hadden en ook veel (niet professionele) gebruikers op de oude versies bleven zitten. Als er geen geld binnen komt gaan bedrijven sowieso vroeg of laat overkop...
De enige reden dat ondersteuning zo kort is, is omdat het een goede methode is om telefoons te blijven verkopen.
Is dat ook de reden dat Pixel 6 en 7-telefoons vijf jaar support krijgen? Of zijn die wel massahype waard "zoals een iPhone"? :)
Hetzelfde argument werkt prima bij een volgend model.
Het stimuleert de verkoopcijfers van de andere kant :) als je een oude Pixel hebt met korte ondersteuning, blijf je vast wel loyaal en koop je een nieuwe met lange ondersteuning. Ondertussen komen er software features uit die alleen voor de nieuwste Pixels beschikbaar zijn.. en ga zo maar door.
Ach ja, zo kun je dus nooit iets goed doen. Wel heel makkelijk.
Tuurlijk wel, het zijn commerciële beursgenoteerde bedrijven. Dit alles is harstikke goed voor hun. Anders moeten we een totaal ander soort maatschappij gaan oprichten.. waarbij het niet om groei, consumptie en wegwerp gaat.
Dan nog... Laten we eerlijk wezen. Wat is 3 jaar nou.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 7 februari 2023 23:54]

In een wereld waar we zuinig op onze spullen moeten zijn, is 3 jaar veel te kort. Mijn Pixel 4a 5G voelt nog als nieuw. Hij is razendsnel, de batterij gaat nog steeds minstens 2 dagen mee op een lading, het scherm is helder en scherp... ik vind het van de zotte dat deze in november ook end-of-support zal zijn.
Ik hoop wel dat ze voor de Pixel 4a nog net de nieuwe Android versie van dit jaar meepakken. Officieel heeft de 4a ondersteuning tot augustus 2023. Meestal komt de nieuwe Android rond die tijd uit.
Volgens mij is dat vrijwel altijd in september pas. Ik vrees dat we naast de pot pissen. Moet overigens eerlijk bekennen dat ik het verschil tussen de laatste 2 versies van Android zeer minimaal vind.
Android 13 kwam uit half-augustus. Dus ik blijf hopen. O-)
Op zich, als ze ook 3.5 jaar i.p.v. de officiële 3 jaar pakken zoals bij de Pixel 4 (XL), dan zit je goed.
Serieus? Man, dat is over een half jaar al... Ding werkt nog perfect
Het is nu begin 2023. Iets meer dan 3 jaar ondersteuning dan maar toch? Sorry, maar dat vind ik echt schandalig kort hoor. De iPhone 5S uit 2013 kreeg onlangs nog een beveiligingsupdate. Zo kan het ook.
Dat van de SE was een incidentele update. Ondersteuning is al jaren verlopen.

Google doet via zijn play store ook nog diverse updates naar zijn telefoons komen.

Maar beleid van 3 jaar officiële updates zou beter kunnen inderdaad.
Alsof ze waardeloos worden omdat ze geen vernieuwing meer krijgen.. beetje hypocriete reactie eigenlijk. Ik had ook graag meer security updates gehad maar nu doe je precies of hij moet binnenkort de vuilbak in.
Het stoppen van ondersteuning (van een prima werkend en modern apparaat) is bedoeld om mensen te pushen een nieuwe telefoon te kopen, wat velen dan ook doen. Dat is wat ik belachelijk vind. Ikzelf gooi de telefoon zeker nog niet weg na 3 jaar. Dat heb ik ook niet gezegd. Mijn vorige telefoon heb ik ook 8 jaar mee gedaan dankzij LineageOS, maar dit is niet iets wat de gemiddelde consument doet.
Dat zal ongetwijfeld meespelen. Maar ik denk ook dat het op een gegeven moment gewoon minder interessant is voor een fabrikant om een oud toestel te blijven updaten, lang nadat deze uit de handel is en er al een aantal nieuwe modellen zijn uitgebracht. Daarbij duurt het nog wel even voordat de gemiddelde consument iets merkt van die gestopte ondersteuning hoor, die geeft namelijk weinig om security updates en merkt het pas als bepaalde apps niet meer werken omdat ze op een te oude Android versie zitten. En vaak duurt dat nog wel even en moet je dan wel een aantal versies achterlopen.

Ik ken zelf in ieder geval best weinig non-tech mensen die uberhaupt weten dat hun toestel geen updates meer krijgt, zolang alles blijft werken, en zie bijna nooit om die reden een telefoon vervangen worden. Die wordt vaak al vervangen voor de dingen worden opgemerkt die ik net beschreef.
De gemiddelde consument weet niet eens dat de updates gestopt zijn en maalt er niet om.
Of ze wel of niet "waardeloos" worden, hangt af van je threat model. Dat is iets wat je niet voor iemand anders kan bepalen. Maar de vuilnisbak lijkt me nooit een goede optie. Beter: verkopen of schenken aan iemand die er wel iets mee kan. (En bij een onoplosbaar detect: brengen naar de milieustraat.) Of de telefoon degraderen tot een test telefoon, of gebruiken voor toepassingen in een ander threat model. Een tweaker zou op zijn minst eigenlijk meerdere telefoons actief moeten gebruiken (of iets dat dat software matig kan benaderen).
Straks maar omzetten naar LineageOS. Is ook een redelijk pure Google-ervaring. Wat wel spannend is of GCAM wordt ondersteund. Goede nieuws: de Xperia XZ2 Compact die ik op LineageOS heb draaien installeert de GCAM uit de Playstore zonder problemen (en werkt ook nog ;) ).

Ik heb zelf een Pixel 5 hier op GrapheneOS: die stoppen met support als Google stopt. Dus dat wordt overstappen naar vermoedelijk een Pixel 7. De Pixel 5 zet ik op LineageOS en doneer ik aan een van mijn kinderen.

https://wiki.lineageos.org/devices/#google
LineageOS.. klinkt mooi. Ik ging vorige week een Samsung Tab S2 WiFi 9.7" overzetten. Heb 3 images geprobeert. Stuk voor stuk bootloop nadat je je Google account invoert en verbinding hebt met wifi.
En op het forum van XDA voor LineageOS lees ik al 2 jaar dit soort stabiliteitsproblemen. Terwijl deze Tab S2 officieel werd ondersteund door LineageOS tot LineageOS 16.0 (Android 9). Dat is ook de enige versie die ik heb geprobeerd.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 7 februari 2023 20:38]

Ik heb, tot nu toe, alleen maar positieve ervaringen. Toestellen die ik op LineAgeOS heb geprobeerd:

- Sony Xperia XZ2 Compact-->zeer goed. Beter dan de Sony ROM
- Sony Xperia Z3 Compact-->goed. LOS 17 kun je beter niet installeren: te zwaar voor een mobiel uit 2014. LOS 16 (Android 10) draait prima. Toestel gebruik ik als navigatie.
- Lenovo Tab4 8-->zonder GAPPS op LOS 16. Gebruik ik als navigatie en ereader. Stabiel, maar ik vraag er dus weinig van.
- Samsung Galaxy S5 Mini-->op een niet ondersteunde LOS: gewoon omdat het kon. Niet bijzonder, lijkt stabiel.
- Google Nexus 4-->lang geleden alweer. Knutseltoestel wat allerlei OS-en accepteerde (UbuntuTouch b.v.). Draaide prima op LOS.

Ik weet dat niet alle apparaten stabiel draaien op LOS: je moet mazzel hebben met het aantal mensen wat de ROM voor het toestel ondersteund. Mijn ervaringen zijn tot nu toe prima. De Pixel 5 gaat dus zeker over op LOS. Het is onzin een goed apparaat weg te doen alleen omdat de fabrikant met de ondersteuning stopt.
OK maar waarom stelt LineageOS de oude officiële builds van apparaten die nu niet meer worden ondersteund niet beschikbaar ter download?

Voor de Tab S2 9.7 wifi (2016) ben ik dus gewezen op deze builds:
https://los.rockhost.se/gts210vewifi

Terwijl ik gewoon de laatste officiële build van 2018 wil. Die is waarschijnlijk superstabiel. Maar die vind je nergens meer :(
Dat probleem herken ik en vind ik ook irritant. Het zal vermoedelijk te maken hebben met dat het voor de meeste ondersteuners vrijwilligerswerk is: die willen geen supportvragen (meestal via XDA) gaan beantwoorden voor oudere ROM's. Dat vreet dan letterlijk iemand zijn/haar vrije tijd op.

Het was even zoeken om die LOS16-ROM voor de Z3 Compact terug te vinden. Met wat inventief Google zoekwerk heb ik het gevonden. Is die gevonden ROM zo veilig als de ROM downloaden van de LOS-website? Nee. Maar voor een navigatiemobiel mooi genoeg. E draait zelfs geen GAPPS/Playstore op: er is niks te stelen vanaf dat ding :). Telebankieren zou ik niet doen op een dergelijke ROM. Het is dus goed kijken naar wat je met het apparaat wil gaan doen en de risico's afwegen.
Pixel 4 is end-of-life voor GrapheneOS. Van de site:
GrapheneOS can only fully provide security updates to a device provided that the OEM is releasing them.
Die zegt bij de Pixel 4:
Status: Broken
Het probleem is dat security bij een OS als GrapheneOS, één van de speerpunten is. Zodra de fabrikant geen firmware updates meer geeft, kan GrapheneOS niet meer voldoende garanderen dat de firmware en dergelijke qua security nog voldoende is, en zetten het toestel daarom op end-of-life.
Geen idee of dat voor DivestOS ook de reden is, maar LineageOS geeft wel nog updates.
Ok, ik laat wel wat steekjes vallen hier, excuses!

Maar ik heb 't nog even nagevraagd:
the Pixel 4 is end-of-life / insecure but has GrapheneOS extended support until Android 14
DivestOS staat bekend om het (geautomatiseerd) backporten van security fixes naar oudere kernelversies, dat zal GrapheneOS (ws.) niet doen voor de Pixel 4, maar het heeft op OS level wel flink wat meer veiligheidsmaatregelen ingebakken dan (in) DivestOS (mogelijk is).

[Reactie gewijzigd door guillaume op 8 februari 2023 03:08]

Ben het helemaal meg je eens echter is de ondersteuning bij de 4a tot augustus 2023.
https://support.google.co...ppy=%2Cpixel-xl-a-a-g-a-g

Nog steeds vrij kort als je het mij vraagt.
Vrij kort? Dit is echt belachelijk. Ik heb zelf ook een 4a, dat betekent dus verplicht een nieuwe kopen en de oude kan je eigenlijk niet doorverkopen. Ik heb het ding net meer dan 2 jaar. Echt te idioot voor woorden.
Ik snap je geklaag wel, maar dit had je kunnen weten voordat je het toestel kocht.

De rest van je verhaal is wel een beetje gezever in mijn ogen: Niet alleen kun je het toestel nog prima gebruiken voor een jaartje zonder updates, dan zit je op "eind 2024" - ofwel realistisch een 4 jaar oud toestel. De batterijduur van een 4A is al crap (heb mijne recent vervangen) na 2,5 jaar, laat staan na 4 jaar.

En dan nog: dat toestel was goedkoop in aanschaf, hoeveel zou je er realistisch na 4 jaar voor willen vragen...
Alsof je toestel zonder de updates het plots niet meer doet of instant onveilig is.
Oh ik gooi hem ook zeker nog niet weg, maar je hebt liever gewoon nog beveiligingsupdates. En veel mensen zullen wel geneigd zijn om deze reden een nieuwe te kopen.
Ik denk een hele kleine minderheid. De meesten zijn er echt niet mee bezig.
Heb hier nog een pixel 2 xl die ik dagelijks gebruik.
Als je gewoon je apps via playstore blijft updaten en geen vage derde apps installeerd is die zkr bruikbaar.
Je hoeft 'm gelukkig ook nog niet weg te gooien. Als er hele heftige beveiligingslekken blijken te zijn zullen ze 'm vast nog wel patchen. Denk aan sceptre en meltdown een paar jaar geleden. Apple en Samsung hadden destijds nog patches uitgebracht voor niet ondersteunde telefoons.

Veel security issues hebben fysieke toegang nodig om uit te buiten. Gelukkig krijg je nog beveiligingsupdates van Google Play Services en voor je apps direct uit de Playstore.

Android is vrij modulair vergeleken met iOS waardoor je browser bijvoorbeeld up to date blijft en niet gelijk een ROM update nodig heeft.

M.a.w.: balen dat de support nu al stopt. Qua beveiligingsupdates mogen ze wat mij betreft gerust 10 jaar ondersteuning bieden. Android versies upgraden begrijp ik dat dat teveel werk kost voor alle toestellen. Máár, door hoe Android is opgebouw zou ik het nog wel 1-2 jaar aandurven zonder security patches. Tenzij er een groot lek wordt gevonden die makkelijk uit te buiten is en niet meer gepatcht wordt door de fabrikant.

Mand.
Genoemde bugs zaten volgens mij niet op ARM chips. Daarbij zegt het uitleveren van fixed een ander platform door een andere leverancier niets over Android/Google of het update beleid van een telefoon fabrikant.

Doorgaans, maar niet altijd, is low-level support als Bios en specifieke drivers voor je moederbord beperkt tot enkele jaren, maar Windows support minimaal 5 jaar. En tegen betaling (zakelijk) nog wel langer met extended support. Iig allemaal termijnen die (veel) langer zijn dan in telefoonland gebruikelijk zijn.

Je voorbeeld is m.i. daarom niet van toepassing.
Spectre en meltdown troffen zeker bepaalde ARM processoren.
Meeste niet toch? Maar kwam er een update voor?
De nieuwere modellen hebben langere ondersteuning en voor deze modellen was er drie jaar ondersteuning beloofd – wat op dat moment ook beter was dan een aantal andere Android-fabrikanten. Ik weet niet wat er precies beloofd is ten aanzien van de 4A, maar als er open en eerlijk over gecommuniceerd wordt, is dat een keuze die je zelf maakt.

Daarnaast zijn er natuurlijk altijd nog manieren om de producten nog veel langer te gebruiken op een veilige wijze, al zal dat niet altijd voor iedereen even gemakkelijk zijn.
Ik heb ook een 4a en ben het helemaal met je eens. Geweldig goede camera en prima telefoon die nog jaren meekan. Ook zonder updates nog prima bruikbaar trouwens.
Het is niet superchill als je het zo leest (zeker niet in verhouding tot iOS), maar als je tegenwoordig een telefoon koopt kijkt je toch ook naar het bijbehorende updatebeleid? Ietwat naïef om er van te schrikken aangezien er eenvoudig vooronderzoek naar is te doen. Ik heb zelf ook de Pixel 4a en ben er superblij mee.

De Pixel 4a kwam officieel uit in augustus 2020 (draaide Android 10 out of the box): dus je krijgt tót de Android 14 release in principe alle maandelijkse security updates. In de tussentijd heeft onze Pixel ook drie grote OS updates ontvangen: Android 11, Android 12 en niet superlang geleden Android 13.

Sinds de Pixel is overgestapt naar Google's eigen Tensor chip krijgen de telefoons vijf jaar aan updates.
Ik weet niet hoe het met de A versie zit maar die hebben sowieso langer support. De 6 en 7 hebben 5 jaar dat lijkt er inderdaad meer op Google doet het sowieso beter dan merken als Xiaomi die maar 2 jaar hebben op veel toestellen. Dat is echt zonde de hardware kan prima langer mee.
De 4a kwam een jaar later uit dan de 4, dus automatisch langer support indd :) tot de Android 14 release.

Vanaf de Pixel 6 worden Google's eigen Tensor chips gebruikt, sindsdien 5 jaar support.
De eindtijd voor software support stond al vast voor dat toestel. Maar inderdaad, het toestel kan vast veel langer mee. Alleen moet Google het dan wel makkelijker maken om de batterij te vervangen. Maar ook de USB C poort. Mijn Pixel 3 had een faulty USB poort na 3 jaar en de batterij was ook niks meer.

Ik heb nu een Fairphone 4 die dat opgelost heeft. Alleen is de software kwaliteit weer erg laag. Met name van de camera.
Mijn Nokia TA-1012 doet het anno 2023 nog steeds prima. Blijven steken op Android 9 - ontvangt nog wel de beveiligings updates - mis feitelijks niets - op de bluetooth versie na dan.
Kijk anders even naar lineageOS. Dit werkt echt als een trein op de Pixel 4 modellen.

Je zult je verbazen hoe veel sneller je telefoon voelt en hoeveel langer de accu mee gaat.

Ik draai het hier ook nog op een oude OnePlus 6 telefoon, en die is met lineageOS erop sneller dan mijn OnePlus 8

Verder helemaal mee eens, van mij mag hier harder tegen opgetreden worden. Aan de hardware ligt het namelijk niet, en dat bewijzen sommige Custom ROMs

[Reactie gewijzigd door Wachten... op 8 februari 2023 08:37]

LineageOS is inderdaad mooi, maar dan heb je wel een probleem met apps van sommige banken.
De telefoon doet het nog perfect.
Reden genoeg om hem niet weg te doen. De mijne krijgt ook al lang geen security updates meer. En, correct me if I'm wrong want ik ben echt wel nieuwsgierig naar echte real-life scenarios, als je geen uilskuiken bent dat op elke phishing link klikt zijn die security updates op je smartphone dan zo essentieel?
Ben ik met je eens. Ik doe hem zelf ook zeker nog niet weg na die 3 jaar, maar de gemiddelde nederlander lijkt wel zo kort te doen met z'n telefoon. Een bron: https://www.ad.nl/tech/di...-jaar-volhouden~a162b44e/ .

Het stoppen van de updates na 3 jaar zal zeker niet de enige reden hiervoor zijn, maar het draagt er wel aan bij lijkt mij. Het is onderdeel van een winststrategie van de fabrikanten om mensen maar zo snel mogelijk weer een nieuwe telefoon te doen kopen. En dit is een enorm grote (energie-)verspilling en zeer schadelijk voor het milieu. Dat is wat ik er slecht aan vind.

Er wordt ook gekeken om een wet in te voeren om een minimale update-termijn in te stellen. Een bron: https://www.security.nl/p...updates+blijven+ontvangen

[Reactie gewijzigd door Aemstel op 8 februari 2023 11:55]

Ik heb eind vorig jaar net een Google Pixel 6a gekocht die is in 2022 uitgekomen, betekend het dan dat ik over 3 jaar 'm weg kan gooien omdat ik dan geen updates meer krijg tenzij ik er LineageOS op zet of zo? Als ik het zo bekijk kan ik volgende keer misschien wel beter een Iphone kopen want dat is toch belachelijk maar 4 jaar officiële support, lijkt mij dat het minimaal 5 jaar zou moeten zijn want mijn vorige iphone SE van mijn werk is iets van 7 jaar mee gegaan en die kreeg nog updates toen ik nieuwe heb gekocht.
Toch wel beetje karig als flagship van Google die 3.5 jaar. Had verwacht dat ze in lijn met de concurrenten mee zouden gaan.
Dat doen ze ook, de nieuwere telefoons worden al 5 jaar ondersteund.
Nu is dat karig ja. Destijds was 3 jaar gegarandeerde updates en nieuwe Android versies echt geen zekerheidje voor Android telefoons. Het was juist een verkooppunt van de Pixels. Neemt niet weg dat ik ook vind dat ze het nog wel met een jaartje kunnen verlengen.
Klopt toen was het meestal 2 jaar nu begint daar gelukkig verandering in te komen.
Eigenlijk logisch, nog even de users binnenboord houden met een security patch voordat de Pixel 7a uitkomt.
Ben ik nu te eenvoudig als ik zou verwachten dat het (insert expletive) Europese niveau de veel te korte ondersteuning in de ban zou doen?
U wil hier verkopen? 5 jaar beveiligingsupdates of niet.
Is toch een no-brainer vanuit zowel de beveiliging van burgers als het beperken van e-waste?
Ik vind de chip van de pixel echt ondermaats qwa prosserkracht en efficiëntie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee