Proximus gaat in tweede helft van het jaar abonnementsprijzen weer aanpassen

Proximus zegt in de tweede helft van het jaar de tarieven van 'geselecteerde plannen voor particulieren en bedrijven' te willen 'aanpassen'. Vermoedelijk gaat het om een prijsverhoging. Dat zou de tweede prijsverhoging van het jaar zijn, na een prijsverhoging in januari.

De Belgische provider spreekt over 'verdere waardeoptimalisatie in een context waarin de impact van de inflatie aanzienlijk is'. Het lijkt er dan ook op dat de provider de inflatie wil gebruiken als argument om de tarieven te verhogen. Dat deed het bedrijf in november vorig jaar ook, toen het aankondigde de meeste internettarieven met 3 of 4 euro per maand te verhogen. Die verhoging ging in januari in.

Het bedrijf kondigde de prijsaanpassing aan bij zijn kwartaalcijfers, waaruit bleek dat de nettowinst in een jaar tijd met 21,6 procent was afgenomen tot 120 miljoen euro. De omzet van Proximus steeg over dezelfde periode juist met 5,9 procent tot 1,49 miljard euro.

Het aantal vastinternetklanten nam in het afgelopen kwartaal met 11.000 toe en het aantal mobiele abonnees nam met 10.000 toe. Proximus heeft nu 2,22 miljoen vastinternetabonnees en 4,8 miljoen mobiele abonnees. Het aantal tv-klanten nam met 12.000 af tot 1,7 miljoen. Proximus zegt nu 23 procent van de Belgische bevolking van een glasvezelaansluiting te hebben voorzien, ofwel 1,4 miljoen woningen, en 288.000 klanten hebben daadwerkelijk een glasvezelabonnement.

De provider biedt tot slot in vijf Belgische steden een symmetrisch 10Gbit/s-vastinternetabonnement aan. Tegen de zomer moeten alle Belgen met een glasvezelaansluiting dit abonnement kunnen afnemen. Overigens is bij dit abonnement in de praktijk 8Gbit/s de maximale down- en uploadsnelheid, vanwege overhead die bij glasvezel-pon-technieken noodzakelijk is.

Klantencijfers Proximus Q1 2023

Door Hayte Hugo

Redacteur

28-04-2023 • 13:31

67

Submitter: Marsmillo

Lees meer

Proximus stopt eind 2024 met 3G
Proximus stopt eind 2024 met 3G Nieuws van 30 november 2022

Reacties (67)

67
67
19
1
0
42
Wijzig sortering
Anoniem: 1883242 28 april 2023 13:47
Feedback loop.
Want verhoging prijzen, dus verhoging prijzen totdat mensen niet meer (kunnen) kopen, dan is de winst gemaximaliseerd, de mens arm, en "inflatie" "laag".
Dan begint het riedeltje weer opnieuw.

Wat een vreemd systeem om hopen geld van de consument naar de zakken van weinigen te verplaatsen onder het mom van inflatie, of begrijp ik het nu verkeerd?

Graag uitleg want dit is deprimerend...
Alles voor de aandeelhouders O-)

Ik ben nu wel heel benieuwd hoe de winstmarges van Proximus zich zijn gaan verhouden tot de inflatie. Voor de tien grootste beursgenoteerde Nederlandse bedrijven bleek recent, dat deze tussen 2019 en 2022 14,5% méér winst boekten, dan dat de kostenstijgingen van energie en salarissen opliepen. Oftewel: never waste a good crisis. En zo groeit de kloof tussen winst en welvaart alsmaar door.
Publieke informatie... zoek het maar op en zoek tegelijk ook eens de beurskoers op. :O
zolang mensen honkvast blijven en geen moeite doen om te achterhalen wat ze echt nodig hebben blijft een gemiddelde Belg gewoon te veel betalen.

maandelijkse abbo services, het nieuwe goud
Er zijn maar 2 serieuze spelers op de Vlaamse markt.
En van die andere, Telenet, heb ik gisteren een brief ontvangen dat de prijzen met 6 a 7% gaan stijgen door de, jawel, inflatie.

Dus qua marktwerking, is dat 0,0.

[Reactie gewijzigd door GoBieN-Be op 24 juli 2024 06:36]

Daarom dat het goed is dat er bedrijven zijn zoals Fiberklaar die als infrastructuur beheerder glasvezel leggen en onderhouden (vergelijkbaar met wat Eandis voor gasdistributie is). En dan kunnen ISP's daarop hun diensten aanbieden.
Dan heb je keuzemogelijkheden. Alleen wil Telenet hun eigennetwerk bouwen.
Vind dat de overheid moet tussenkomen zodat we straks niet 2 of 3 glasvezelkabels hebben liggen.

Volgens mij zijn er 5 medium in België om internet te kunnen nemen:

1. via het telefoonnetwerk van Proximus (2 aderig koperkabel)
2. via de COAX TV kabelnetwerk van Telenet (ook via koper) ook al gebruikt Telenet "U heeft al Fiber" om mensen ze laten afzien van een fiber kabel door iemand anders te laten leggen.
3. via mobiel netwerk zoals Orange en Tadaam
4. via satteliet zoals Starlink
5. via glasvezel van Fiberklaar

[Reactie gewijzigd door abusimbal op 24 juli 2024 06:36]

4 aderig koperkabel = 2 aders nodig per verbinding. Meeste aansluiting kunnen maar 1 x vdsl nemen omdat de andere 2 adres via een langere weg lopen.
Niet vergeten Fiberklaar een joint venture is van het Zweedse investeringsfonds EQT en Proximus, dus de vergelijking met Fluvius (= eandis) gaat zeker niet helemaal op. Fluvius, dat dan weer gecontroleerd wordt door de gemeenten, zal een JV oprichten met Telenet...
Telenet gebruikt hier dezelfde (onder)aannemers als fiberklaar heb ik gezien.
Fiberklaar zijn anders ook maar prutsers die alles uitbesteden aan buitenlanders die letterlijk overal kabels oversnijden. Vandaag nog meegemaakt dat ze de 400V lijn en een hele resem datakabels aan flarden hadden getrokken in Ranst met een hoop defecte toestellen als gevolg. Kan er helaas niets goeds over zeggen...
Bij Proximus of Telenet is het niet anders, die werken ook met andere bedrijven.
Niet helemaal correct.

Je hebt koper van proximus maar ook hun eigen fiber.

Dan heb je de Jointventures voor fiber
Fiberklaar
Unifiber
En in de toekomst
GoFiber
Telenet & fluvius.
definitie van serieus....als de Belg zo honkvast al jaar en dag blijft en met kleppen op blijft hangen aan die 2 ja dan krijg je nooit een open markt.

Ik heb al 5j geen telenet of proximus meer in huis en de enige reden ervoor dat ik deze in huis had was omdat ze de enige waren die officeel terugbetaald werden door het werk :)

nadien snel weg met die handel met hun FUP en 0 toegevoegde waarde en hun erbarmeljike staat van TV.

Maar ik snap het wel hoor voor merendeel van de gebruikers, het gemak van 1 leverancier, niks kennis van zake, nog steeds een decoder en een bakske nodig voor erbarmeljke vlaamse TV etc...
Welke leverancier gebruik jij voor Internet en via welke distributie technologie?

Orange is een andere speler die toch ook een niet te verwaarlozen marktaandeel heeft, maar die gebruiken wel gewoon de Telenet distributiekabel.
Van de andere spelers die DSL of glasvezel aanbieden zijn de enigszins significante spelers reeds overgenomen (of is de overname nog lopende) door Proximus (Scarlet, Mobile Vikings, EDPnet, ...).

En wat betreft Vlaamse TV, sommige programma's zijn toch de moeite waard hoor.

En die 'gratis' streaming apps die stikken van reclame die je niet kan doorspoelen hoeven voor mij ook niet.
Ik betaal liever voor TV dan dat ik verplicht moet reclame kijken en nog eens betaal met mijn privacy ook.
Klopt en die "internet boost" bij Orange (enige optie om op mijn woonplaats boven de 100Mbps te komen...) is ook belachelijk duur.
Fiber is besteld maar de werken zijn nog bezig.
Zonder boost heb je ook gewoon al 150 Mbps
De distributie technologie is nu net het probleem in BE. Je had enkel alternatieven op de VDSL en dan orange op de Kabel.

Helaas omdat de stokvaste Belg enkel kan klagen over prijzen en niet wil kijken naar alternatieven zijn al deze alternatieve providers terug in de problemen gekomen en zijn alle VDSL providers terug van proximus zelf...

Ik zit al jaar en dag op EDPnet voor alle internet en mobiel. Top service en prijs.

Vlaamse TV, voor hetgeen er maar echt van deftig is en hoeveelheid stream ik al enkele jaren, ja de reclame is er (trouwens ook op die setop boxen) maar aangezien de degelijke content minimaal is, is het aantal reclames ook minimaal :) het stikken is sterk overdreven. Ik herinner mij nog vlot de telenet setop box die elke 20min met 5 reclames afkwam...misschien nu al een pak minder maar op een streaming heb je er misschien 2-3tal bij start enkel VTMgo begint hier recent weer wat ambetant in te doen, vooral dan in hun "live" content... maar nadien kijken is het meeste eruit.

trouwens geen gedoe meer met extra bakjes, devices onder je TV.. gewoon een smart Tv of Googletvdongle en streamen maar.

[Reactie gewijzigd door d3x op 24 juli 2024 06:36]

EDPnet is ook Proximus tegenwoordig.
O-)

ja wauw wat geef ik nu net mee.... als de Belg zo blijft voortdoen...

trouwens Proximus of niet, kijk naar scarlet, mobile vikings, ze bieden via diezelfde "Proximus" een aanbod aan tegen lagere prijs....

Op Openfiber project gaan hier wederom spelers zijn die NIET moeten betalen voor de VDSL technologie en zo dus minder last hebben van oneerlijke concurrentie van de basis connectie

[Reactie gewijzigd door d3x op 24 juli 2024 06:36]

EDPnet, Scarlet en Mobile Vikings zijn tegenwoordig niet enkel via, maar ook gewoon van Proximus. Het zijn onderdelen of dochteronderneming van het moederbedrijf. De Belgische overheid is trouwens groot aandeelhouder hiervan.

Ik weet niet of er momenteel nog onafhankelijke bedrijven op het Proximus netwerk actief zijn voor particulieren.
United Telecom en Hermes telecom sowieso nog. Multifiber en RapidXS zijn normaal beschikbaar op het fibernetwerk van Fiberklaar.
Bedankt voor deze toevoeging.

Multifiber en RapidXS zijn niet op het Proximus (GPON) fiber netwerk beschikbaar enkel maar op het Fiberklaar netwerk.
VRTmax biedt weinig tot geen reclame. VTMgo wel maar inmiddels drukken zij de reclame bij alle tv providers ook gewoon door, sinds cloudopnames kun je de reclames ook niet meer doorspoelen op je decoder, zelfs als je gewoon voor tv betaalt. Ik zie ook steeds minder redenen om een tv abonnement te nemen eerlijk gezegd...
Enkel het eerste reclameblok bij de start van het opgenomen programma.
Mijn ervaring is nog met een klassieke digicorder, maar is het niet hetzelfde met de cloud decoder?
Het erge is dan nog dat Telenet nu :| reclame maakt dat je met hun decoder ook Netflix kan zien en het wegzetten als de ultieme "alles in 1" oplossing. Moeten ze sinds 20 jaar gewoon IPTV aanbieden had ik hun decoder helemaal niet nodig 8)7

Wel benieuwd welke provider je hebt want er blijven er geen andere meer over ondertussen...
het is niet omdat ze op de VDSL ziiten (vast momenteel omdat er geen andere optie is) dat je dan geen andere provider kan kiezen... ook al zijn ze ondertussen allemaal al terug opgekocht door Proximus... want ja dat is nu net het probleem er waren alternatieven maar de typische Belg laat alles links liggen en klaagt liever over de prijs en betaald gewoon.
Ik noem het graaiflatie.

Als je ziet hoeveel (record)winst er in het bedrijfsleven is gemaakt (afgelopen jaar) dan kun je niet anders concluderen dat die prijsverhogingen niet nodig waren maar puur om de zakken te vullen.

[Reactie gewijzigd door Frappuccino op 24 juli 2024 06:36]

Anoniem: 1883242 @Frappuccino29 april 2023 14:04
Precies, geef het beestje een naam dan kunnen we met zijn allen doen alsof het niet gewoon gierigheid en uitmelken is.

"Inflatie, ah, dat klinkt economisch, they got this."

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1883242 op 24 juli 2024 06:36]

Het is vooral wraakroepend omdat de Belgische regering gewoon hoofdaandeelhouder is. Daarmee plaatsen ze zich in een onmogelijke spreidstand waarin ze langs de ene kant verkondigen dat "de burger" zoveel mogelijk beschermd moet worden tegen de inflatie. Maar langs de andere kant kiezen ze ervoor om hun hoofd in het zand te steken want kassa kassa.
Ik denk dat de overheid vooral de hoofdoorzaak is van de prijsverhoging. Het bedrijf Proximus moet iets doen omdat de hoofdaandeelhouder (overheid) heeft aangestuurd op een dividend dat tot en met de verkiezingen groter is als de winst. De schulden die Proximus aan moet gaan om de dividenden uit te keren, moeten terugverdiend worden want anders blijft het niet duren.
Ach, we maken hier die Fransen belachelijk dat ze durven op te komen voor hun rechten.

De lonen in Nederland lopen al 30-40 jaar achter op het stijgen van de BNP en de totale productie. We leveren ook al een tiental jaar steeds meer 'rechten in'. Pensioen schuift ook de hele tijd op.

Er is meer dan geld genoeg, maar de verschillen tussen arm en rijk zijn op dit moment groter dan tijdens de middeleeuwen. We hebben het nu wat beter dan de mensen toen, maar het gat is echt gigantisch. Men onderschat enorm hoe gigantisch veel een miljard euro is.

Als het minimumloon net zo hard meegegroeit zou zijn als het BNP, de gestegen productiviteit, inflatie, zwak ingeruilde euro. Zou een minimumloon gewoon meer dan een huidig modaal loon zijn!
Max 8Gbit/s, maar toch 10Gbit/s noemen.
Klinkt weer als marketing prietpraat met kleine lettertjes.
2Gigabit aan overhead? Schaalt dit lineair? vraag me wel af wat ze dan met een gigabit lijntje doen. Hebben ze die dan op 1200 aangesloten?
Dat is wel een heel groot stuk overhead zeg. Ik haal momenteel tegen de 950Mbit op een 1Gbit AON verbinding, wil dat dan zeggen dat de overhead van 5% naar 20% gaat van AON naar XGS-PON?
Wordt er daadwerkelijk 950 Mbps naar je huis gestuurd of is dit gewoon de limiet van je interne netwerkapparatuur? Hier met glasvezel van KPN krijg ik namelijk ruim 1000 Mbps binnen, maar belemmert mijn 1 Gbps apparatuur dat ik daar in zijn geheel gebruik van kan maken. Een speedtest op de desktop levert hier namelijk ook ± 950 Mbps op, maar op mijn Asus router zelf (aangesloten op de 2,5 Gbps-poort) haal ik iets meer dan 1000 Mbps.
Ik heb een FRITZ!Box 5530 router direct aan de glasvezel (1Gbit AON verbinding van T-Mobile), mijn PC aan de 2,5Gbit netwerkpoort van de router. Dat is dan toch door de overhead op de AON verbinding (net zoals je dat op een 1Gbit ethernet verbinding zou hebben)?

Maar mijn vraag ging er meer om of XGS-PON dan zoveel meer overhead heeft (of dat door Proximus zelf komt)? Op een 1Gbit verbinding ga je die overhead niet merken natuurlijk als de glaslijn 10Gbit aan kan en je netwerkapparatuur ook 2,5Gbit aan kan.
Je hebt het over XGS-PON van Proximus die technologie laat 10Gbit up en down toe.
Proximus heeft maar een abonnement van 8Gbi down en 1.5Gbit down.
Is zelfde als dat je lijn via VDSL 100Mbit max kan bieden, maar dat je maar een abonnement hebt dat 20Mbit toelaat, provisioned dus.
Maar snap je punt wel. Is vergelijkbaar dat Telenet zegt: Fiber? Dat heb jij bij Telenet al lang!
En als je dan gaat kijken bedoelen ze Fiber to the curb (FTTC) en niet Fiber to the home (FTTH) zoals Fiberklaar doet.
ze tellen uploaden download bij elkaar op, om dit te adverteren. 8.5 down + 1.5 gb up (zo komen zij aan 10gbit)
En tarieven verhogen vanwege de inflatie zorgt dat de inflatie toeneemt. En zo kunnen ze volgend jaar de tarieven verhogen vanwege hoge inflatie.
Nee dat geldt volgens werkgevers alleen voor salarisverhoging ;)
Enkel als dit product in de winkelkar zit voor de inflatie berekening.
Vroeger had je nog wel s dat het goedkoper werd door de concurrentie.
Schijnbaar is die er niet in België en Nederland.
Ja hoor, alleen noemen ze dat tegenwoordig spring deals, blackfriday deals, kerst deals, nieuwjaarsdeals. Die had je in die tijd namelijk weer niet met internet aansluitingen :+
Ruwweg dus 25 miljoen minder nettowinst maar wel zo’n 86 miljoen meer omzet.
Tja… dat zijn nu dus prijsverhogingen en wat bezuinigen en dan is er volgend jaar weer een record winst. Dat doet de aandelen altijd goed.
Kunnen ze dan de prijzen weer verhogen om weer meer te kunnen investeren in hun netwerk.
Proficiat Proximus met de zoveelste prijsverhoging.
Mijn abonnement bestond uit gsm, TV, vaste lijn en onbeperkt internet.
Prijsverhoging wegens corona: vaste lijn opgegeven
Prijsverhoging wegens infatie: gsm opgegeven en naar een concurrent gegaan die meer bood voor minder geld.
Prijsverhoging wegens inflatie: TV opgegeven, kijk enkel toch maar naar Canvas en een, dus VRT Max is voldoende.
Prijsverhoging wegens inflatie: 5 euro per maand korting gekregen gedurende 12 maanden na reclamatie over de zoveelste prijsverhoging en de sleche service.

En zo zijn er velen zoals ik, ipv van de verhoging te slikken, nemen we minder diensten af, waardoor ze nog minder winst maken.

Inflatie? de aandeelhouders moeten meer winst hebben, meer is dat niet. Tja, als bedrij wil je zoveel mogelijk winst uitkeren aan je aandeelhouders. Dat begrijp ik. Maar aandeelhouders moeten ook eens leren beseffen dat in crisisperiodes hun rendement kan dalen en hierdoor minder winst uitgekeerd krijgen.
De graaiende aandeelhouder is hier de overheid. Als hoofdaandeelhouder van Proximus heeft de overheid aangestuurd op een dividend dat groter is dan de winst van Proximus tot en met de verkiezingen.

Proximus is daardoor verplicht om iets te ondernemen om die put te dempen én de volgende regering krijgt een "cadeautje" in de vorm van een fors lager dividend omdat politici voor de verkiezingen geen moeilijke beslissingen durven te nemen.
Eigenlijk moeten de telecomprijzen in België al vele jaren naar beneden, maar ze blijven nog steeds stijgen, en nu hebben ze met de inflatie een nieuwe stok gevonden om mee te slaan. In het geval van Proximus nu zelfs al twee keer in hetzelfde jaar.

Ik kijk graag eens over de grens. Jaren geleden al was het aanbod van SFR in Frankrijk (het vroegere Numéricable) aan 39,99 euro per maand iets waar je hier in BE alleen kon van dromen. We betaalden hier toen al minstens de helft meer. Nu zijn de prijzen hier nog verder gestegen, maar het abo van SFR kost in Frankrijk altijd nog 39,99 (https://www.sfr.fr/offre-internet, SFR Fibre Power). Er is daar de laatste tien jaar geen cent bijgekomen. Met een downloadsnelheid (en ook uploadsnelheid) die vele malen hoger ligt (tenzij je een meerprijs betaalt), onbeperkt bellen op de vaste lijn (daarvoor moet je hier ook nog bijbetalen) en zonder dat het volume wordt gemeten, om onder de dreiging van het dichtdraaien van de kraan, de consument nog eens extra te doen bijbetalen (toegegeven, dit gaat niet over Proximus, maar Telenet doet het in zijn Wigo Home S, iets wat nog vele klanten hebben, en wat ook geen goedkoop abo is).

[Reactie gewijzigd door Nicolaswvl op 24 juli 2024 06:36]

Ze zijn eindelijk in actie geschoten met glasvezel te leggen 5 jaar na de rest van de wereld voor 100€ in de maand en dan kunnen ze nog niet de bandwith garanderen die ze adverteren.

Ben is beniewd of er nog downloadlimiten zijn dat zou wel helamaal hilarisch zijn, ik heb nu bij telenet 300Mbit/s en 750Gb fair use policy, dat draai je er dus in theorie op 5,5 uur door

[Reactie gewijzigd door jellebens op 24 juli 2024 06:36]

Er is nog steeds een FUP, maar deze ligt veel hoger dan bij Telenet. En kan je makkelijk (en gratis) zelf verhogen via hun website.
100eur/mnd? het is een nieuw open fibre project waar je de fiberleverancier zelf kan kiezen, deze prijzen zijn momenteel vooral te vinden tussen 45 en 55eur waarbij de meeste een 500 of een 1000Mbit aanbieden zonder volume beperking.

@Zavantas bij andere leveranciers op diezelfde fibre is geen FUP

[Reactie gewijzigd door d3x op 24 juli 2024 06:36]

tsja, dat dit zo bij Proximus is daar verschiet ik niet van... maar zoals ik vermeld, er zijn nu net alternatieven beschikbaar:
https://www.fiberklaar.be/nl/providers
voila: https://www.proximus.be/e...l/fiber-to-your-home.html

Volgens diezelfde site, maar dan residentiële klanten:

De installatie van fiber bij je thuis volledig gratis is.
Ben je al Proximus-klant? Je huidige koperkabel zal op termijn moeten worden vervangen. Zijn opvolger, fiber, komt tegemoet aan de vraag naar steeds meer connectiviteit. Fiber biedt sterkere prestaties, nu en in de toekomst.
Welk bedrijf doet dit niet, zelfs de regering doet er vrolijk aan mee.
Weer het inflatieexcuusje. Alsof er zonder inflatie geen prijsverhoging was geweest.

Ze denken gewoon als we de prijs verhogen lopen de mensen dan weg? Nee? Ok verhogen dan maar. Net als de supermarkten zolang de mensen blijven kopen blijven ze de prijzen verhogen.
In belgie is er een automatische indexatie van de lonen, dus dat vertaald zich ook in x-procent duurdere producten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.