Belgische waakhond laat met kaart dekking vaste telecomproviders op adres zien

De Belgische toezichthouder BIPT heeft zijn atlas van vaste telecomdiensten aangevuld met extra data. Gebruikers kunnen nu op adresniveau zien welke vaste providers diensten aanbieden en om wat voor netwerk het gaat. Ook virtuele providers worden nu op de kaart getoond.

De dekkingskaart liet de dekkingscijfers al per gemeente zien, maar vanaf vrijdag kan dit ook op adresniveau, schrijft het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie. Gebruikers kunnen daarbij een straat en een postcode of gemeente invullen, waarbij de atlas toont welke download- en uploadsnelheid er beschikbaar is, en of een provider diensten aanbiedt via koper, kabel of glasvezel.

Een andere toevoeging is dat gebruikers op territoriaal niveau de dekking van downloadsnelheden kunnen filteren op 400Mbit/s en 1000Mbit/s. Voorheen ging dit alleen van 1Mbit/s tot 100Mbit/s, waarbij alles daarboven als '100Mbit/s of meer' werd gecategoriseerd. De kaart toont nu ook data van virtuele providers als Orange, Edpnet, Scarlet, Mobile Vikings en Zuny. Regionale dienstaanbieders als Hermes Telecom, Fastfiber en Fastic volgen later. Verder hebben de landelijke operators Proximus, Telenet, VOO, Fluvius, Fiberklaar en Unifiber informatie gedeeld met BIPT voor de kaart.

BIPT biedt de dekkingskaart sinds 2018 aan. De gegevens worden minimaal een keer per jaar bijgewerkt. Het instituut introduceerde in mei nog een kaart die de uitrol van ftth-glasvezel volgt. Deze kaart laat ook glasvezelnetwerken zien die op korte termijn worden uitgerold.

Door Hayte Hugo

Redacteur

23-12-2022 • 14:56

43

Lees meer

Reacties (43)

43
42
21
1
0
10
Wijzig sortering
Klinkt handig, maar werkt (hier toch) heel traag tot eigenlijk onwerkbaar... Beetje jammer als ze dat net aankondigen...
Als iemand die vaker heeft geholpen met het optimalizeren van geoserver applicaties van overheden, dit is weer een super typisch probleem waar de verzoeken gewoon niet gecached worden. Alles gaat direct naar de geoserver zonder enige cache laag er tussen

Sterker nog voor dingen zoals dit zou ik eigenlijk aanraden om alles te pre-renderen en dat gewoon te serveren, waarom moet iedere client direct tegen geoserver praten?

[Reactie gewijzigd door smiba op 22 juli 2024 16:48]

Dat is een typisch probleem bij GIS web applicaties. De ene server kan het wel aan voor developer en tester, maar schalen naar plots honderd request tegelijk is veel te zwaar.
Ook typisch voor wanneer iets in het nieuws komt. Nu gaan er vele requests naar toe, binnen enkele dagen bijna geen enkele meer. Moet je daarom even gaan opschalen?
Tuurlijk!
Daarom gebruik je net scalable cloud-applicaties, zodat je op voorhand niet moet beslissen over hoe groot je infra moet zijn, en daar dan 5 jaar aan vast te hangen.
Bij de start over-dimensioneren (maar zorgen dat men wel onder de indruk is van de snelheid), en dan geleidelijk aan kost-optimalisatie doen.
Het blijft nog steeds duurder dan 2 a 3 dagen overbelast zijn..

(Ik keur het niet goed hoor, maar voor een non-commerciële dienst snap ik de overweging/non-investering wel)
Hoeft niet hoor, want tijdens tijden met weinig bezoekers kan je downscalen tot bijna niets ;)
Niet helemaal akkoord, want als je naar de retention zou kijken, mag je wel concluderen dat het een gefaald project is.
Ontzettend veel mensen zijn in de eerste dagen richting de website gegaan, om vast te stellen dat het niet (goed) werkt. Met andere woorden, die mensen komen niet meer terug, en zullen nooit meer terugkomen (want ze hebben niet gezien wat het eigenlijk doet).
Dus die paar euro die ze bespaard hebben, weegt direct in op de impact die er gemaakt wordt.
Klinkt leuk, maar de verhouding tussen gebruik nu, en gebruik over een paar dagen zal heel verkeerd liggen. Nu volgt iedereen het linkje in het nieuws om te kijken, en daarna wordt het nog maar minimaal gebruikt.
Je zou tonnen (belastinggeld) uit moeten geven om nu even de stormloop aan te kunnen, en volgende week gigantisch af moeten schalen omdat het vrijwel niet gebruikt wordt.
Idem. Of gewoon niets ingekleurd.
Op mijn adres zie ik ook niks, maar de kaart blijft ook iets laden lijkt het. Dus misschien klopt het toch en is ons internet zo traag dat het niet op de kaart staat ;)
Is een Federale dienst, die zijn zo gedefinancierd dat ze zich alleen wat Raspberry pies veroorloven om dat op te hosten.
En dan is de kaart eindelijk klaar met laden... staat er gewoon geen info op en kijk je naar een gewone kaart van je stad alsof je op google maps zit. 8)7
zeg nooit google maps tegen openstreetmap ;)
grappig dat het slashdot-effect zoveel jaar later nog altijd van toepassing is :+

[Reactie gewijzigd door dasiro op 22 juli 2024 16:48]

Om bijna 4u 's nachts zit de site nog steeds vast. Ik denk dat ze langlopende queries niet cancellen..
Twee dagen wachten en het gaat redelijk vlot.
Handig.
Bestaat zoiets ook in NL?
Die is hier te vinden: https://www.overalsnelint...aste-internetverbindingen
(inderdaad wel iets beperkter dan de belgische kaart)

[Reactie gewijzigd door izub op 22 juli 2024 16:48]

Hier zie je alleen de snelheden. Niet all providers.
Buiten dat lijkt de kaart nogal wat fouten te hebben. Ik zie hier complete wijken die ADSL zijn maar als 1000+ mbps te zijn gemarkeerd.
Staat wel op het plan om er fiber neer te leggen maar dat gaat nog jaren duren. Dus of de kaart gebruikt plannen als data voor de huidige staat of het liegt dat het barst.
Ik vermoed dat deze als 1000+ staan omdat deze adressen ook coax hebben. Ziggo en Delta hebben al DOCSIS 3.1 beschikbaar met een snelheid tot 1000 Mbps.
Er is alleen ADSL op deze adressen. Of er ligt dan wel coax maar geen enkele provider bied er iets mee aan. Ik vertrouw die kaart niet.
Die kaart geeft overigens onderstaande info. Op mijn adres dus 1000mbps Ziggo, ADSL max 200. Ziet ernaar uit dat je niet verder kan klikken dan deze categorieën:

Huishouden
0-99 Mbit/s
100-999 Mbit/s
1000+ Mbit/s
https://www.gigabit.nl/

Van NLConnect (branchevereniging netbeheerders / internet providers)
En die is niet helemaal compleet. Op mijn adres heeft tmobile glasvezel aangelegd en die komt niet naar boven.
opzich best handig.
Aan de andere kant als je het echt wilt weten kun je ook een check doen op:
- Ziggo
- KPN
- T-Mobile
- Delta

Dan heb je voor 97 procent van de gevallen de DSL, Kabel en Glas snelheid. Natuurlijk zijn er ook wat lokale glasvezel en kabel partijen die dan onder de overige 3 procent vallen. Of je gebruikt bijv. internetten.nl, alleen die is niet compleet en die filters werken niet lekker.
Alleen dan graag in 1 overzicht 😁
En vanuit een toezichthouder weet je in ieder geval dat het -redelijk- klopt en onafhankelijk is (althans, meer dan van een KPN of Ziggo zelf).

[Reactie gewijzigd door kiddingguy op 22 juli 2024 16:48]

En net om die overige 3% een kans te geven om aan klandizie te geraken is zo'n kaart een echte must.
Als je ergens woont dan open je de deur naar de meterkast of vraag je aan de buren. En als er glasvezel komt dan gaat dat ook niet ongemerkt... Dus een enorme zoektocht lijkt me het ook weer niet.
Ah?
Kan jij mij zeggen welke aanbieders er hier op de fiber die onder de stoep ligt internet voor mij aanbieden?
Ik alvast niet.
Kortrijk, en er ligt fiber van Proximus.

In BE ligt het allemaal net iets anders dan in NL, maar dat wist je wel veronderstel ik?

[Reactie gewijzigd door cadsite op 22 juli 2024 16:48]

In dit deel van België heeft Proximus een "joepie, er is nu fiber beschikbaar in uw straat!"-brief in de bus laten steken en de graafwerkzaamheden waren nog wat moeilijker te missen. Ik denk dat @jongetje op zoiets doelt. :)
Zeker, hier kun je meerdere netwerken (vodafone, kpn, tele2, t-mobile) over elkaar heen leggen: https://www.providers.nl/mobiel/dekkingskaart/vodafone/

En als je precies wilt weten waar de masten staan, en welke providers daar op zitten, kun je naar https://antennekaart.nl/
Bekijk de mobiele netwerkdekking

Het nieuwsbericht gaat over vaste aansluitingen, niet het mobiele netwerk.
Och je hebt helemaal gelijk. Mijn fout.
Toch enorm voorstander om zulke kaarten (ook) te integreren in geopunt.be. Dat is een kaart van de Vlaamse overheid die nu al zeer nuttige informatie bezit over nutsvoorzieningen (zoals riool en water), gemeenschappelijke diensten (nabijheid van scholen), overstromingsgebieden, geluidsoverlast van wegen/spoor/luchthaven, historische kaarten... Echt een fantastische site als je op ontdekking bent naar een woning en om omgevingsinfo te raadplegen.
Informatie over de dekking van internet lijkt me prima informatie voor op Geopunt.

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 22 juli 2024 16:48]

Prima van de Belgische waakhond, maar welke informatie heb je dan echt...
Het zou beter/eerlijker zijn als dan ook de overboeking wordt vermeldt lijkt mij :z
Ik plaats deze onderstaande link wel eens vaker, maar Stichting Kabel Veendam is de enige die echt een beetje transparant probeert te zijn. Hulde!
https://www.skv.nl/dataverkeer/
Op deze pagina ziet u het actuele realtime internetverkeer op het kabelnet van SKV in Veendam van alle ruim 11.000 internetabonnees.
Het glasvezelnetwerk van SKV heeft 2 x 40 Gb capaciteit ter beschikking. Uit onderstaande grafiek, die iedere 5 minuten wordt ververst, is het totale verbruik van alle abonnees te zien.
SKV heeft dus ruim voldoende overcapaciteit om abonnees ook in geval van extreme belasting van het internet via de glasvezel in Veendam een goede stabiele verbinding te kunnen bieden.
Anoniem: 1028301 23 december 2022 19:01
De kaart werkt niet,
die lui van Bipt.be kunnen werkelijk niks.
Hmm, hier kan die mijn adres niet vinden, dorp ook niet, en postcode ook niet.
Het dorp hier net naast dan weer wel, alsook de gemeente, en een ander, nog kleiner dorp kan die ook niet vinden, vreemd.
Als ik de trein neem tussen Leuven en Brussel, is de 3G/4G ervaring ronduit verschrikkelijk. Verschillende zones op deze spoorlijn vallen letterlijk op nul ontvangst. Op de kaart kleurt langs deze spoorweg tot mijn grote verbazing alles geel-groen to diep groen. Wat is daar aan de hand ?
vaste telecom, een kabel dus :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.