'Orange België gaat volgend jaar stoppen met overgenomen merknaam VOO'

Orange is mogelijk van plan om te stoppen met de merknaam VOO. Dat meldt het Franstalige nieuwsmedium L-Post. De Belgische telecomprovider zou in september 2025 stoppen met het aanbieden van producten onder dat merk. Ook de winkels van VOO zouden gesloten worden.

Volgens informatie van L-Post stopt Orange geleidelijk aan met de marketing rondom VOO. In september 2025 verdwijnen de abonnementen en producten die onder die naam worden aangeboden, hoewel er 'geen verandering' zou zijn voor bestaande klanten.

Ook de dertien fysieke winkels met die merknaam zullen op termijn verdwijnen, afhankelijk van wanneer hun huurcontract verloopt, zo claimt de Franstalige nieuwswebsite. Medewerkers van de winkels zouden aan de slag kunnen bij winkels van Orange zelf.

VOO was voorheen een dochteronderneming van het Waalse Nethys. Orange bereikte in 2022 echter een akkoord om de provider over te nemen. In juni vorig jaar werd de overname afgerond; daarmee kreeg Orange 75 procent van de aandelen in zijn bezit. Het merk lijkt nu dus volledig uitgefaseerd te worden. Orange en VOO wilden overigens niet reageren op de berichten, schreef Telecompaper op maandag.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

07-10-2024 • 20:36

26

Submitter: tabletmen

Reacties (26)

26
26
19
1
0
0
Wijzig sortering
Grootste probleem van VOO is dat ze geen Nederlandstalige support leveren. Als je de helpdesk belt, krijg je een Franstalige aan de lijn. Chatbot is ook enkel in het Frans beschikbaar. Hopelijk is dat straks opgelost.
Dat was ook omdat ze (initieel) als kabelaanbieder enkel in Wallonië actief waren, en dus geen Vlaamse klanten hadden. Het was pas toen ze mobiele telefonie begonnen aan te bieden dat je als Nederlandstalige Vlaming er klant kon worden.
Maar mobiele telefonie was voor hen in de eerste plaats iets om aan te bieden aan hun kabelklanten(in Wallonië dus) niet als standalone product.
Ik heb in elk geval nooit reclame van hen gezien in Nederlandstalge zenders, kranten, straatbeeld,...
Dat is niet correct. Er waren altijd al Nederlandstalige gemeentes die aangesloten waren op het VOO-netwerk (ik woon zelf in één ervan), en ook alle Duitstalige gemeentes vallen onder de VOO footprint. Ze hebben dan ook steeds een Nederlandse en Duitse sectie op hun website, en hun facturen worden al lang in alle drie talen opgemaakt.

Dat wilt echter niet zeggen dat iedereen bij hun klantendienst even goed meertalig is, maar dat zijn ze bij wet ook niet verplicht. De taalwetgeving geldt alleen voor de overheid. Privébedrijven mogen de klant te woord staan in elke taal die ze zelf willen. Dus VOO hoeft in gemeentes die in hun footprint vallen die Nederlandstalig (eventueel met faciliteiten voor Franstaligen) of Duitstalig (eventueel met faciliteiten voor Franstaligen) zijn helemaal geen dienstverlening in het Nederlands of Duits te verzorgen. Dat het commercieel geen goed idee is om dit niet te doen, is natuurlijk een andere zaak.
Ze boden of bieden ook wel internet aan in Brussel in bepaalde gemeenten dus op zich hadden ze waarschijnlijk wel Nederlandstalige klanten, maar ik zag inderdaad ook nooit reclame in het Nederlands.
Als ze nooit Nederlandstalige reclame hebben gebruikt is het in ieder geval niet logisch dat tweaker2010 het een nadeel vindt dat er geen Nederlandstalige helpdesk is.
Hoezo? Je koopt toch niet enkel producten/diensten vanwege reclame?
Moet je eerst Nederlandstalige reclame krijgen voor je een product koopt.
Dan zouden ze met mij een probleem hebben, ik heb een natuurlijk ingebouwde ad blocker.
Ik kijk altijd langs die rotzooi heen. Nee dat lijkt me geen argument.
Wat als je in Brussel woont en snel internet wilt?
Ze waren toch ook al actief in de Voerstreek? Geen groot gebied maar wel Nederlandstalig.
Telenet heeft wel ondersteuning in het Frans toch.
Logisch aangezien die ook in een deel van Henegouwen en Brussel leveren. Maar dat is bij meer bedrijven en dienstverlening in België een probleem dat het Nederlands genegeerd wordt, onderdeel van de taalstrijd op sommige plaatsen.
Er zijn inderdaad enkele Franstalige medewerkers bij Telenet. Maar in verhouding tot het aantal klanten ook te weinig. Het is inmiddels wel iets beter dan een aantal jaar geleden, maar nog altijd krijg je iemand aan de lijn die enkel om je nummer kan vragen zodat ze je later terugbellen.
Heeft overigens niks met het negeren van het Nederlands te maken, maar eenvoudig met personeelstekorten (in de regio waar het call center zit).
Ik woon zelf langs de taalgrens (in Wallonië) en kan je zeggen dat mijn Frans veel beter is dan dat van de meeste Vlamingen net aan de andere kant van de taalgrens. Het gemiddelde niveau Frans van de Vlamingen is al lang niet meer wat het geweest is.
Haha, ja inderdaad. Maar het grappige is wel dat als je voor Frans kiest je vaak 20 minuten moet wachten. Terwijl je bij Nederlands vrijwel direct (een Franstalige) aan de lijn krijgt.
Zal aan beschikbare medewerkers liggen.
Dat zou je zeggen als je Nederlandstalige aan de lijn krijgt. Maar als je alsnog iemand aan de lijn krijgt die enkel Frans spreekt dan lijken mij dat de medewerkers die ook de Franstalige lijnen bemensen.
Maar voor de call statistieken zal er wel een reden zijn dat ze het zo doen natuurlijk. Wellicht zijn de Nederlandstalige sneller geholpen of neiging ze vaker te kiezen om dan maar een mailtje te sturen. Korte call tijden, zijn belangrijk voor het call center natuurlijk.
De merknaam komt gewoon te vervallen en iedereen gaat over in het moederbedrijf, dat betekent dus dat je ook de klantenservice van Orange aan de lijn krijgt en niet die van VOO, en ook de website (en dus chatbot) van VOO niet meer beschikbaar is.
On était bien chez Voo…. Voor degenen die de reclame voor het merk kennen.
Ik kan goed begrijpen dat Orange van de merknaam VOO afwil na alle schandalen bij de vroegere moederonderneming Nethys. Een typische Waalse P.S. (partie socialiste) affaire : voor wat achtergrond : https://www.vrt.be/vrtnws...chandaal-ex-topman-en-ou/
Zo'n naams verandering is niets anders dan een ordinaire kosten besparing.. klanten schieten hier niets mee op. Denk maar aan de Nederlandse Postbank in Blauw en de Oranje Amsterdamse ING ook zoiets.. ;)
En bij Voo krijgen ze sneller internet dan bij Orange zelf, 200 ipv 150.
Maar vind ik enigzins normaal dat ze hun Orange naam door trekken over heel belgie als ze nu toch eigenaar geworden zijn van voo.
Wat betreft de helpdesk en beschikbare talen is het aantal contact centers in Vlaanderen nu eenmaal een stuk hoger dan in Wallonië, en is het niveau van meertaligheid waar grote (telco) klanten belang hechten hoog, lees C1 of ten minste B2 met een flinke ervaring. Het aantal mensen dat customer care in het Frans kan doen is dus in verhouding een stuk lager dan de verhouding medewerker - klant voor Nederlands.
Stel je voor: je hebt jarenlang je hart en ziel in je bedrijf gestopt. Uiteindelijk verkoop je het aan de hoogste bieder. Maar na de overname besluit de nieuwe eigenaar het bedrijf langzaam uit te faseren. Processen worden aangepast, medewerkers verdwijnen, en uiteindelijk verdwijnt het bedrijf dat je hebt opgebouwd volledig.

Het kan voelen alsof al je inspanningen zijn weggevaagd. Ondanks dat je wist dat dit kon gebeuren, blijft de emotionele impact groot. Toch blijft de trots dat je iets waardevols hebt gecreëerd, ook al bestaat het niet meer in zijn oorspronkelijke vorm.
Denk dat de overheid er weinig hart en ziel in gestoken heeft... De verkoop was onvermijdelijk omdat VOO zelfstandig veel te klein aan het worden was om het netwerk efficiënt te kunnen onderhouden en moderniseren. Verkoop aan een internationaal actieve groep was al langer onvermijdelijk.

Ben vooral blij dat het Orange is geworden en niet Telenet (Liberty Global). Hopelijk brengt dit ook wat beweging in de concurrentie binnen België. Orange staat nu een stuk sterker in de onderhandelingen om actief te zijn op het Telenet netwerk, aan gezien Telenet ook op het Orange netwerk zijn diensten wil gaan aanbieden.
Het zijn grote investeringsmaatschappijen die telecom bedrijven kunnen oprichten. Dat kost namelijk initieel enorm veel kapitaal en is het doel veel klanten/aansluitingen krijgen. Het doel is juist verkopen na x jaar dus degene die veel energie in zijn bedrijf heeft gestopt heeft precies wat hij wilde, veel geld.
Jawel, en je hebt een bak geld als het goed is. Vakantie in warm land doet wonderen :)
Klinkt als een zalig pensioen...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.