België verplicht vanaf 2027 minimaal 30Mbit/s voor vaste internetverbinding

Belgische telecombedrijven moeten vanaf 2027 verplicht internetabonnementen met minimaal 30Mbit/s-snelheden aanbieden. Nu is die wettelijk verplichte minimale snelheid nog 1Mbit/s. Malta is het enige andere EU-land dat een minimale snelheid van 30Mbit/s verplicht.

Minister van Telecom Petra De Sutter zegt dat een 1Mbit/s-verbinding 'niet meer van deze tijd' is en wil die snelheid daarom verhogen. Volgend jaar moeten telecombedrijven minstens 10Mbit/s aanbieden, vanaf 2027 moet dat 30Mbit/s zijn. "Ook al is het nog niet ideaal, met een internetsnelheid tot dertig keer sneller kan iedereen optimaler gebruikmaken van het internet", zegt de minister. Haar Koninklijk Besluit dat deze snelheid verplicht, wordt volgens de minister vrijdag door de federale ministerraad goedgekeurd.

Op dit moment zijn er 38.000 Belgische huishoudens die geen toegang hebben tot internetsnelheden van 30Mbit/s of hoger en dus profijt hebben van dit besluit. Het gaat met name om Waalse huishoudens, met 31.000 huishoudens die onder de 30Mbit/s zitten. Overigens investeren providers in deze gebieden en zijn er meerdere steunprogramma's om hier hogere snelheden aan te bieden, zegt de toezichthouder BIPT.

Door Hayte Hugo

Redacteur

30-06-2023 • 13:51

95

Submitter: BlackShadow

Reacties (95)

95
91
23
1
0
45
Wijzig sortering
Maar moeten de aansluitingen die 30 Mbit/sec ook per se halen? Immers is het met name bij ADSL vaak zo dat het abonnement wellicht 30 Mbit/sec aanbiedt, maar als je ver van de wijkkast/centrale zit dat je bijvoorbeeld maar 15-20 Mbit/sec haalt in de praktijk.

Hoe gaat de overheid dat borgen? Gaan ze dagelijkse metingen op elke aansluiting doen of die 30 Mbit/sec wel écht gehaald wordt? Zo niet lijkt me dit een papieren tijger. Leuk dat het abonnement zegt 30 Mbit/sec, maar als je in de praktijk maar 15-20 haalt blijft het een wassen neus?
In Nederland hebben we hier wetgeving voor. Welke voortvloeide uit een Europese verordening (deze) In België weet ik dat niet, maar het lijkt mij dat zij ook deze Europese verordening volgen.

Dit staat bijvoorbeeld in het contract:
Maximale download- en uploadsnelheid is 100%, de normale download- en uploadsnelheid is hoger dan 80% en de minimale download- en uploadsnelheid is hoger dan 40% van bovenstaande snelheden. In de algemene voorwaarden is omschreven in welke situatie er recht is op een vergoeding of dat het abonnement beëindigd kan worden.
Wat gebaseerd is op deze wetgeving:

https://wetten.overheid.nl/BWBR0040243/2018-01-01

Hier nog een bericht van Tweakers:

nieuws: Providers moeten minimale en gemiddelde snelheden gaan melden

[Reactie gewijzigd door RobertPeterson op 23 juli 2024 09:50]

Het zal inderdaad de bedoeling zijn dat men die snelheid haalt. Wat is het nut van een abbonement aan te bieden van 10gbit/s wanneer de technologie het simpelweg niet aan kan? Doel is dus dat elke Belg een abbo moet kunnen afnemen dat hen minsten 30Mbps geeft.

En je moet eerst de nodige wetgeving hebben voordat je actie kunt ondernemen tegen ISPs als zij zich niet aan de wet houden.
Zijn de ISP's dan ook verplicht om iets te leveren?

Wanneer uit een snelheidscheck blijkt dat je, bijvoorbeeld door een grote afstand tot de wijkcentrale bij DSL onder die 30 Mbit komt, de ISP besluit om dan maar geen contract aan te bieden. Mij lijkt dat je met 25 Mbit nog altijd beter geholpen bent dan met niets.
Van de Belgen heeft 99.2% al 30mbit of beter.

Een kleine groep van 38.000 huishoudens, waarvan 31.000 in het Waalse gewest heeft geen 30mbit.
Om te voorkomen dat ISP's inderdaad besluiten om die mensen simpelweg niks aan te bieden krijgen ze geld van de overheid voor de realisatie.

Maar stiekem is dit gewoon een Politieke actie van de minister, want voor 99.2% van de Belgen veranderd dus niks.
Maar stiekem is dit gewoon een Politieke actie van de minister, want voor 99.2% van de Belgen veranderd dus niks.
Dat is het niet, bijna geen haan die hiernaar zal kraaien. Politici hebben wel betere dingen om mee uit te pakken.
De grens voor aanvaardbare service wordt gewoon stilaan opgeschoven en aangescherpt. Dat lijkt me alleen maar een goeie zaak. Dat soort zaken gaat altijd traag en de minima zullen altijd laag en dus vaak insignificant lijken, maar als je ze nooit aanpast, dan zullen bedrijven niet snel geneigd zijn om vooruitgang te boeken.
Hetzelfde principe geldt bijvoorbeeld voor minimumlonen. Die stijgen ook door de tijd, maar in realiteit impacteren ze een kleine groep van de bevolking. Echter, als je ze nooit aanpakt, dan laat je die bevolkingsgroepen gewoon achter.

In het kort: soms mag vooruitgang ook gewoon vooruitgang genoemd worden. Hoe traag die ook is.
Probleem is zelfs dat providers deze regelgeving misbruiken om hun dure prijzen te verantwoorden in de zin van... wij moeten iedere klant van snel internet voorzien terwijl dit in het buitenland enkel in de grootsteden is.

De 99.2% wordt er dus eigenlijk zelfs slechter van door een duurdere prijs te betalen.
Maar stiekem is dit gewoon een Politieke actie van de minister, want voor 99.2% van de Belgen veranderd dus niks.
Iets doen voor achtergestelde groepen lijk me toch een kerntaak van de politiek. Ook als dat 1 procent is - wat ik best veel vind in dit geval.

[Reactie gewijzigd door _Pussycat_ op 23 juli 2024 09:50]

Ja, die zijn verplicht om te leveren volgens een Europese verordening. Kunnen ze niet leveren, mogen ze het niet aanbieden.

https://eur-lex.europa.eu...PDF/?uri=CELEX:32015R2120
Moet hier ook maar komen dan. Onze voetbalkantine ligt te ver weg en daar hebben we ADSL van max 10 Mbit.
Starlink een optie? Niet het goedkoopste abonnement met 65 euro, maar voor een kantine misschien goed te doen!

https://www.starlink.com/
Ken ik niet maar die site beloofd niet veel: blijft hangen op Checking Availability,,,

"We are experiencing an extremely high volume of requests, please try again in a few minutes."

Greennet doet ook zo iets. Zal het eens voorleggen.

[Reactie gewijzigd door HansvDr op 23 juli 2024 09:50]

Ik kon zojuist gewoon de beschikbaarheid checken, hier in Friesland is het beschikbaar, dus het lijkt mij in heel Nederland!

Zou het later nog eens proberen, en anders even een andere browser proberen om het te checken!
Starlink werkt zo'n beetje overal in Nederland ;)
Maar hoe meer mensen in je regio het gebruiken hoe langzamer het wordt, het is zeker geen goede vervanger voor een reguliere snelle verbinding hier, meer voor als je in the middle of nowhere woont, waar je ook minder last hebt van anderen, of als backup (zie leger UA).
https://www.starlinkhardw...disadvantages-of-starlink
Je kent Starlink niet? Het nieuwe satellietnetwerk van Elon Musk die je praktisch overal op de planeet (m.u.v. de poolgebieden) al een nagenoeg breedbandverbinding kan leveren? Ik snap dat je niet elke nieuwe provider op de voet volgt maar Starlink gemist hebben is alsof je mist dat het Kerst of Pasen is. :P
particulier =! voetbalkantine.
het is niet zeker dat dit "afdwingbaar" is.
Vond hem eigenlijk wel grappig, ondanks de downmod :)
Ik weet het niet zeker maar is het Europees niet verplicht om alle huishoudens internet aan te bieden? dan zal iig de hoofd aanbieder van de lijn bv kpn in veel gevallen binnen Nederland. Zorg moeten dragen voor een juiste verbinding.

Ze kunnen dus niet zeggen we halen het niet dus we doen het niet.
Volgens mij is het niet verplicht, maar ligt er in het plan met streefdoelen: Recht op breedband. Hierin is inderdaad benoemd dat in 2013 iedereen een breedband verbinding moet hebben, maar dit doel is niet behaald in 2020.

https://www.eca.europa.eu...18_12/SR_BROADBAND_NL.pdf

Ik kan zo niet vinden of hier sancties aan verbonden zijn. Wel is er een wet die verplicht dat alle nieuwe of gerenoveerde huizen een breedband verbinding krijgen.

nieuws: Europese Commissie wil Nederland beboeten voor niet implementeren bre...
En wat als er geen lijn is? Dan heb je geen hoofdaanbieder. Er zijn partijen die gerust een stuk kabel willen aanbieden, mag je wel even tientallen duizenden euro's aftikken denk ik. Was laatst nog op een sportkantine die helemaal niks had.
Consumenten is iets anders dan een zakelijke contract.

Een sportkantine is geen huis adres, waar je in kan schrijven als bewoner.

Zelfde geld voor veel rechten die consumenten hebben. Mooi voorbeeld koop op afstand. Koop je zakelijk. Jammer je hebt geen recht op 14 dagen bedenktijd.
Hmmm... dus.... als geen provider het kan leveren dan zit je zonder aanbieders? Dat is ook niet echt ideaal zeg maar.
Volgens mij geeft niemand hieronder antwoord op je vraag.

Het lijkt me stug dat Ziggo verplicht is om te leveren in niet-Ziggo gebieden. Dus ik denk dat het antwoord nee is en dat in plaats van de snelheden op één of andere manier te verhogen in buitengebieden het goedkoper is om de ‘dekkingsgraad’ of werkgebieden te verkleinen.

Aan de andere kant zou het heel dom zijn om een wet zo in elkaar te steken dat dit een optie is voor providers.
Ben benieuwd hoe ze dat gaan realiseren...ik woon op casa panda in het midden van het veld. Via coax kan ik volle snelheid krijgen, via DSL 3Mbit. Als ik nu wens DSL te nemen, gaan ze dan speciaal voor mij extra kabels leggen? :)
Goede vraag inderdaad. Staat het verplicht 30Mbit/s aanbieden ook gelijk aan het moeten halen van die snelheid?

Borging/handhaving zal niet moeilijk zijn; gebruikers zullen massaal gaan klagen als de beloofde snelheid niet wordt gehaald. En dan moet er actie worden ondernomen.
Ja, dat moet de verbinding dan kunnen halen, anders is het een wassen neus.

Natuurlijk gaat de overheid geen dagelijkse meting doen, net zomin als nu bij ieder stoplicht 24/7 op door rood
rijden wordt gecontroleerd.

Ze zullen op basis van klachten vast wel een meting gaan doen. Ik denk dat de providers verstandig genoeg zijn om hun netwerk de grens in kaart te brengen en met minimale investering deze laatste paar duizend huishoudens over de streep te trekken.
De consument is dan ook verantwoordelijk voor de metingen, tenminste in Nederlandse wetgeving die voortvloeide uit een Europees akkoord:

https://eur-lex.europa.eu...PDF/?uri=CELEX:32015R2120

Ik kan me dus niet voorstellen dat België niet eenzelfde wetgeving heeft.

Artikel 3.2 geeft aan:
Naar het oordeel van de ACM moet de normaliter beschikbare snelheid ten minste worden
gerealiseerd in acht van de tien metingen van een internettoegangsdienst die een
eindgebruiker in één week uitvoert. Hierbij oordeelt de ACM dat de metingen moeten
worden verspreid over minimaal drie dagen in deze week en dat de metingen op elk moment
van de dag moeten kunnen worden uitgevoerd, maar dat er niet meer dan één meting per
uur wordt meegeteld.
Weet vooral dat de belgische staat voor 53% aandeelhouder is van proximus (die de grootste provider van het land is) en ook de enige (echte, fysieke) provider die adsl verbindingen aanbiedt. Via coax is de minimale snelheid nooit een echt issue, probleem van proximus is dat er quasi op elk perceel wel een koperpaartje ligt en dus in theorie een verbinding mogelijk is.

Kortom, de 30 mpbs is heel slim gekozen en anno 2023 ook te laag voor een degelijke verbinding. Zeker met de prijzen die we (zeker in het verleden) betaalden voor internet is dit een lachtertje.
Immers is het met name bij ADSL vaak zo dat het abonnement wellicht 30 Mbit/sec aanbiedt, maar als je ver van de wijkkast/centrale zit dat je bijvoorbeeld maar 15-20 Mbit/sec haalt in de praktijk.
De max voor ADSL2 was 24Mbit/s. Gelukkig is/wordt/werd ADSL2 geupdate naar VSDL2. Het is alweer een paar jaar geleden dat ik voor een adres geen VDSL2 met 100Mbit/s kon bestellen in NL (ze zullen er vast nog zijn, maar steeds minder).
Hier! Ik zit met pairbonding op prachtige snelheden voor een zacht prijsje. Was het idee van de mevrouw van de provider zelf om even pairbonding aan te zetten als ik de monteur een kop koffie zou geven. Prima!
Oh, ik kan het wel bestellen, maar mijn snelheden zitten dik boven het abonnement wat ik heb afgesloten.
De wet is bedoeld om iedereen minimaal 30 mbps te laten gebruiken. De lijn naar de woning moet hiervoor dus geschikt zijn. Als dit nu niet mogelijk is, vanwege een te grote afstand, dan zal de telecomprovider dit moeten oplossen. Dit kan door het toevoegen van extra wijkcentrales. Alles is oplosbaar, als er maar voldoende geld wordt besteed. Op deze manier worden de providers gedwongen beter hun best te doen. Goede zaak als je het mij vraagt.
Ik denk dat het niet realistisch is wat ze willen verplichten vanwege ADSL beperkingen want ze gaan het echt niet even snel uitzetten.
Het kan natuurlijk ook dat dsl langzaam verdwijnt.
Hetzelfde idee als Nederland nu iedereen op glas wil hebben.
Dat het pas vanaf 2027 is, is waarschijnlijk omdat voor dat laatste beetje de infrastructuur nog goed opgezet moet worden.
Het kan ook, zoals ze in Duitsland doen, en combi-modem.
Dus een dsl lijntje, die in het modem samengevoegd wordt met mobiel signaal, om de snelheid op te krikken.
Als die 30mbit maar gewaarborgd is, lijkt het.
Ik denk dat ze krom redeneren en net doen alsof de aangegeven snelheid klopt en dan verder wegkijken.
Ja, maar dat mag ook met een 5G-modem. Een operator kan dus simpelweg aan deze nieuwe wetgeving voldoen door een 5G modem te plaatsen in plaats van te investeren in een fiber-aansluiting.
Dit probleem begint ook op te treden bij glasvezel.
Zelfs bij T-Mobile (Open Dutch Fiber) haal ik zelde 900Mbit Plus, de upload is op drukke momenten ooit 200Mbit max (eindhoven).

Ik heb wel eens gevraagd hoe dat kan, maar het ligt aan mij omdat ik een eigen router gebruik.
Waarom haalt iperf dan wel 8.46gbit naar een systeem voor de nat?

[Reactie gewijzigd door TweakerCarlo op 23 juli 2024 09:50]

In de tekst staat ook dat er geïnvesteerd wordt in de gebieden waar de snelheid nu niet afdoende is. Het zal mij niet verbazen als de genoemde huizen in de Ardennen staan. Lijkt mij een moeilijke omgeving om altijd goede en snelle dekking te hebben.
Gezien er al projecten lopen om dit te upgraden lijkt me het veel nuttiger als de overheid had gezegd "in 2030 minimaal 100Mbps" o.i.d. Ik kan mij moeilijk voorstellen dat er echt veel huishoudens op 1-5Mbps zitten, want dat is gewoon nagenoeg onwerkbaar op het hedendaagse internet.
Oh jawel hoor, er zijn genoeg gebieden in België waar mensen minder dan 10mbps kunnen krijgen op hun locatie, kijkend naar al hun opties.

Het gaat ook niet enkel over mensen die in een straal van 5km geen buren hebben, maar ook gemeentes van 6000+ inwoners, waarbij er straten met 60 inwoners, niet aan die 10mbps geraken.
Deze zitten dan meestal op DSL en COAX is er niet beschikbaar.
Onwerkbaar hangt puur af wat je doet, als je alleen maar wat surft, dan is 1-5mbit nog wel goed te doen.
Het voordeel is dat dit dus ook verplicht om in de landelijke gebieden te upgraden. Ik heb regelmatig in de ardennen in een vakantiehuis gezeten waar fatsoenlijk internet gewoon niet te krijgen is.
Ik heb regelmatig in de ardennen in een vakantiehuis gezeten waar fatsoenlijk internet gewoon niet te krijgen is.
Lag dat aan de internetverbinding, of aan de netwerkverbinding tussen jouw apparatuur en het internet?

Sowieso kan een provider ook gewoon besluiten dat 'ik kan hier niet gegarandeerd 30 Mbps leveren, dus ik lever niets'.
Wij zijn verplicht om internet via coax binnen te trekken, aangezien het miezerige ADSL-lijntje niet hoger gaat dan 4 Mbps op goede momenten, dus het kan zeker.
Is dat up of down? Want voor up wordt hier bijna altijd een lagere snelheid gebruikt dan de down snelheid
Dat is download uiteraard. Upload is vrijwel altijd lager (bij ADSL en kabel).

Meeste mensen hebben ook aanzienlijk meer download nodig, upload is voor het overgrote deel van de mensen van veel minder belang.
Upload is juist steeds relevanter! Denk bijvoorbeeld aan thuiswerken, bestanden uploaden naar de cloud, of een Zoom gesprek.

Historisch werd upload thuis amper gebruikt, want bijvoorbeeld een http request doen is maar een paar bytes. Alle videostreams enzo die je download nemen daadwerkelijk bandbreedte in beslag. Maar tegenwoordig gaat steeds meer twee kanten op, dus aan 30Mbit down heb je alsnog vrij weinig als up maar 0.5Mbit is.

[Reactie gewijzigd door laurxp op 23 juli 2024 09:50]

Tot op zekere hoogte heb je gelijk, maar meestal is upload 10-20 procent van download, bij ADSL en kabel.

In dit concrete voorbeeld is dat dus 3 tot 6 Mbjt/sec. Dat is voor het overgrote deel van de mensen ruim voldoende, ook voor thuiswerken.

Ik werk 4 dagen per week thuis, en heb 5 Mbit/sec upload. Hiermee kan ik prima uploaden. Sure, soms moet ik 30 seconden wachten, maar who cares? Mijn leven is daarmee niet ten einde.

Vergeet niet dat Tweakers.net niet de norm zijn qua datagebruik, maar een niche uitzondering. Veel mensen surfen en browser wat, en doen wat aan Facebook. Kan allemaal prima met die upload.

Wellicht niet over 10 jaar ofzo, maar de wet is voor nu, en kan indien nodig altijd aangepast worden.
Dat klopt dus ik denk niet dat het een ramp is maar als het up zou zijn zou dat nice zijn voor mijn Wiimmfi sessies en youtube kanaal. Ik vind namelijk dat met 15Mbps dat video's uploaden kinda traag is en ik houd niet echt van Wiimmfi lag (wat voornamelijk P2P connecties zijn)
En dat moet dan zonder prijsverhoging ten opzichte van het huidige minimum of gaat het puur om het aanbieden?

Wat als je nu een 1Mbit/s abbo hebt en daar €5 voor betaald (ik noem maar wat) dan zit je met een krap budget denk ik niet te wachten op minimaal 30Mbit/s voor €15.
Providers moeten het aanbieden, maar allicht hoeft het niet persé afgenomen te worden.

Al kan ik me er weinig bij voorstellen dat je dat niet doet want één megabit is echt niet meer te doen.
Ik denk dat ik gewoon geen internet zou hebben als ik dusdanig krap zou zitten en je alleen dat soort internet kan krijgen.

Of een mobiel pre-paid kaartje met een x-aantal gb zodat je in ieder geval dingen als een belastingaangifte kan doen vóórdat de zon supernova gaat.
Dan heb je geen vaste lasten en toch (betrekkelijk) vlottig internet.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 23 juli 2024 09:50]

Ik zie liever 80% van de beloofde snelheid van het contract. Ik heb 1 gig up en down maar up laad ik net 200 Mbit op een goede dag terwijl ik juist voor de upload geswitcht ben naar glas.
T-Mobile heeft 1 of andere nieuwe constructie opgezet waardoor je de upload deels met een halve wijk waardoor de upload gewoon bagger is sinds ze ook overgestapt zijn naar IPTV. (kan toeval zijn maar het valt toevallig samen dat de upload bagger is sinds de switch naar iptv terwijl het netwerk al veranderd was voor de switch.

30 Mbit is overigens ook behoorlijk mager met al het streamen tegenwoordig.
Met die snelheden van 1 GBit is het helemaal niet ondenkbaar dat de ontvangende partij de limiterende factor is. Jij hebt waarschijnlijk wel degelijk 1GBit tot aan de wijkkast.
En die wijk kast is waar tegenwoordig door de nieuwe halfbakken infra het probleem/bottleneck zit. Wat ik tot de wijk kast heb boeit niemand wat als je daar voorbij niet je snelheid haald terwijl allen bronnen /servers het wel aan kunnen.
Volgens de tweede reactie in dit artikel hebben wij daar wel wetgeving voor. Je zou hier eens in kunnen duiken.
Ik krijg de indruk dat internet toegang in België veel duurder is dan in Nederland. De Brusselse gateway van iVPN.net is steeds vaker ’s avonds 100% bezet en daardoor voor mij niet meer bruikbaar. Heel anders dan bv. de gateways in NL of DE.

Ik ben op zoek naar een alternatief. Een VPN provider of hoster met 10-20Mbit/s is ruim voldoende. Bij hetzner kost zoiets een paar euro/maand, ik vrees in België hele andere prijzen. Wie heeft er tips? Alvast dank.
Het gevolg kan je al raden, "vanwege de verplichting om alle gezinnen in België te voorzien van minstens 30mbit/s zijn we verplicht te werken aan onze infrastructuur, vanwege de stijgende kosten hiervan zien wij ons genoodzaakt dit door te rekenen aan onze klanten". Bijgevolg uw factuur weer aantal percent omhoog.
Dat is wel een hele lage drempel vind ik. Beetje een losse flodder.
Het moet ook praktisch blijven, en betaalbaar voor mensen. Je kan wel minimaal 1 Gbit/sec als ondergrens eisen, maar dat zijn ook meteen flink duurdere abonnementen. Zeker mensen met lage inkomens kunnen die helemaal niet betalen.

En laten we wel wezen, voor 95+ procent van de mensen is 30 Mbit/sec meer dan voldoende. Veel mensen doen niet meer dan wat surfen, wat mailen en wat Facebooken. Daar heb je écht geen glasvezel-snelheden voor nodig.
we gaan allemaal meer en meer digitaal. Dan kan die 30Mbit echt wel een drempel zijn later.
Data wordt ook groter, fotos etc, dus versturen gaat ook meer bandbreedte in besalg nemen.

Daarnaast als we op een moment komen dat 4k een basis resolutie is, dan heb je al 25Mbit nodig, komen nog een paar huishoudens daarbij en je zit zo tegen je limieten aan.
4K streaming is geen eerste levensbehoefte.

Ben zelf IT'er en werk op een 30 mbit lijntje vanuit huis. Daarop kan ik prima een citrix sessie mee draaien terwijl ik aan het videobellen ben en mijn vrouw aan het lesgeven is via Teams.

Volgens mij vergeet de gemiddelde Tweaker dat het eisenpakket van de gemiddelde persoon veel lager hangt dan dat van henzelf.
Citrix is ook voor vele geen levensbehoeften. Alleen de gene die een Citrix omgeving hebben waar medewerkers HO maken.

Maar een Netflix hebben meer mensen en behoeften aan. En voor 4K als je toch al die abonnement neemt is 25mbs minimaal vereist.
Een 4K abonnement is dan ook echt niet nodig. Het gaat hier om een wettelijk minimum en ik geloof dat 1080p niet bepaald pijn aan de ogen doet.
Volgens het BIPT lag de gemiddelde dataverbruik in België op 251GB/maand.
Hoewel 30Mbps ruim voldoende is om alle diensten te kunnen gebruiken en je daarmee die getallen (en veel meer nog) vlot kan halen, zou ik niet echt meer stellen dat dat komt door een beetje te surfen, mailen en facebooken.
Gaan ze dan ook eindelijk eens de FUP afschaffen.....
Tja ik zit bij het goedkope Scarlet en heb daar voor €42 nu 3TB limiet. Dat zijn dus 60 4K HDR Linux iso's ofwel twee per dag.

En als je echt terrabytes wil gaan verslepen lijkt me de meerkost voor een upgrade het ook wel waard te gaan zijn, dan haal je er waarschijnlijk ook veel plezier uit.
dit is wel iets goeds.

Dit soort taverelen moeten ze ook hier in Duitsland doen.
Hier heb ik ee miezerige 6-7mb/s snelheid terwijl ik voor 25mb/s betaal.
Weet niet hoe het in Duitsland is, maar neem aan dat het gewoon hetzelfde is door EU regels. Hier betaal je TOT 25mb/s. Staat gewoon bij elke provider op de site en reclames om rechtszaken te voorkomen.
klopt, maar met de nieuwe wet in Belgie moeten ISP's dus nu een vaste minimale snelheid aanbieden van 30mb/s. Dat betekend dat je geen TOT 25/s meer hebt, maar dus echt 30mb/s als minimaal.


Of komt dit ook weer TOT? kan het fout gelezen hebben. want dan zou deze wetgeving echt goed zijn voor hier.
Zijn dat jouw down en up snelheden of is up nog langzamer?
Contract eens nalezen, je betaalt doorgaans voor een maximaal technisch haalbare snelheid TOT 25Mbit/s, bij DSL worden die snelheden nooit gegarandeerd. Ik begrijp al jaren niet dat mensen het argument "ik betaal voor x Mbit/s" terwijl dat gewoon niet waar is...
Hierboven staat wel dat de normale snelheid 80% moet zijn, en de minimale snelheid 40%. Dus het is niet 0 tot 25, maar ergens vanaf 14-15 tot 25. Of Duitsland ook zoiets heeft weet ik niet.
Bij kabel en fiber word dat ook niet gegarandeerd, alleen staat de techniek toe dat het meestal wel (zo goed als) volledig gehaald word.
Enkel bij zakelijke abonnementen word soms een snelheid gegarandeerd en die ligt veel lager dan maximum geadverteerde snelheid.
ja dat duitse gedoe is echt ruk ook jaren problemen mee gehad. In middels verhuis naar NL 6maanden later kwam er glasvezel in de straat. De oude buren zijn er maar wat happy mee

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.