Belgische provider edpnet verhoogt snelheid Fiber XS-abonnement

De Belgische provider edpnet verhoogt de snelheid van zijn Fiber XS-abonnement. De downloadsnelheid gaat van 110Mbit/s naar 150Mbit/s. De uploadsnelheid stijgt van 10Mbit/s naar 50Mbit/s. De prijs van het abonnement blijft hetzelfde.

De provider, die meer dan 45.000 klanten heeft in België, biedt vier verschillende internetabonnementen aan: VDSL XS, VDSL XS, Fiber XS en Fiber XL. Aan het begin van dit jaar verhoogde edpnet de prijzen van deze abonnementen met 1 euro per maand. Het Fiber XS-abonnement steeg toen naar 35,95 euro. Die prijs blijft volgens de provider ondanks de stijging in snelheid hetzelfde.

Gebruikers van overige internetabonnement krijgen op dit moment geen hogere snelheid aangeboden. Het goedkoopste abonnement, VDSL XS, blijft hangen op een downloadsnelheid van 20Mbit/s en een uploadsnelheid van 20Mbit/s. Het duurste abonnement, Fiber XL, behoudt de downloadsnelheid van 500Mbit/s en de uploadsnelheid van 100Mbit/s.

Vorige maand diende edpnet een klacht in bij de Belgische telecomautoriteit BIPT. Het bedrijf beschuldigt telecomprovider Proximus van oneerlijke concurrentie. Volgens edpnet is het niet rendabel om te concurreren met de internetabonnementen van Mobile Vikings, het dochterbedrijf van Proximus.

Door Sabine Schults

Redacteur

05-09-2022 • 19:44

101 Linkedin

Submitter: Vaganzza

Reacties (101)

Wijzig sortering
Komaan EDPNet, bring on the Gbps speeds!
Voor business abonnementen hebben ze sinds vandaag de optie Fiber Pro Boosted met 1000/500. :)
Volgens wat ik hoorde, deed Proximus inderdaad lastig. Misschien rekenen ze een hoge wholesaleprijs voor deze optie en is het daarom voorlopig enkel voor zakelijke klanten.
Enig idee wanneer ook particulieren deze snelheid kunnen afnemen?
Amai Telenet is dan nogal mager met 1000/50 ... Waarom zo een trage upload, en dat aan bijna het dubbele van de prijs (want je moet de opties boost bijnemen 15euro+21%btw=19 euro extra per maand)

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 7 september 2022 12:03]

Snap ik ook niet. Ik ben tevreden over mijn Telenet internet, maar upload is toch zo mager voor mij als zakelijke klant. Zodra ergens een degelijk alternatief is met hogere upload (mag ook van telenet zijn), switch ik! Fiber is er in mijn buurt helaas nog niet.
Was beperkte uploadsnelheid niet de beperking van kabel?
Dat is een keuze die ze zelf maken, ze kunnen kiezen hoeveel kanalen ze in download zetten en hoeveel kanalen in upload. In België is het totaal disproportioneel met 1000/50
Vanaf 500mbit download is het totaal nutteloos.
Ik zit in een bedrijf met 150 online werkers en we komen zonder probleem toe met 300mbit down, maar 40mbit upload is altijd vol...

Telenet gebruikt Docsis 3.1 modems sinds 2019

Docsis 3.0(2006) ondersteunde 1000/100mbit
Docsis 3.1(2013) ondersteund 10.000/1.000mbit
Jeetje… :) Thx voor de verduidelijking.
95% van alle Telenetters kan vandaag 1Gbps krijgen
40 of 50Mbps is ruim zat voor 95% Telenetters
Hoeveel jaren gaat het nog duren vooralleer alle proximus edpnet klanten 1 TB downspeed kunnen halen
Telenet met docsis 4.0 kan binnen 2 jaar ook 10/6Gbps aan over coax.En dit voor iedere Telenet klant.
https://www.cablelabs.com/technologies/docsis-4-0-technology
nieuws: Telenet test Docsis 4.0 en wil dit vanaf 2024 uitrollen in zijn netwerk

[Reactie gewijzigd door corpetter op 8 september 2022 19:07]

1gigabit download is niks waard, de meeste servers limiteren tot 100mbit per apache proces.
En voor films te downloaden kan ik wel 1 minuut langer wachten...
Het is upload waar telenet op achter loopt, download maakt dat echt niet goed.
stel dat ze naar 10gbit gaan en nog steeds 40mbit upload geven (als je optie speedboost biigekocht hebt...)

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 8 september 2022 21:00]

Bedoel je 10x langer wachten met films.
Glasvezel kan nog maar 15% van genieten in Belgie
1Gbps bij Telenet vandaag 98%
Over 2 jaar zal de upload ook 2Gbps bedragen en 10Gbps downspeed met docsis4.0

[Reactie gewijzigd door corpetter op 8 september 2022 22:36]

Je zal intussen toch al gemerkt hebben dat telenet de docsis specificaties niet echt volgt zeker?
Anders zouden ze in 2015 met docsis 3 100mbit upload gehad hebben en in 2019 1000mbit upload.
Wat docsis 4 betreft is 2000 mbit technisch gezien mogelijk maar ten koste van asymetrische snelheden.
Symetrische snelheden zal telenet nooit implementeren, waardoor docsis 4 max 1gbit upload zal kunnen bieden in 2024. En zelf die snelheden zal je niet zien bij telenet aangezien zij geen upload willen op hun netwerk (concurrentie voor hun andere enterprise producten)
Het irinoische is dat ik een telenet mobile sim lte-a nu gebruik als internet en daar +-280mbit download en 125mbit upload haal...veel sneller upload dus. En de latency is ook acceptabel met +-35ms
Er zal bitter weinig vraag zijn naar hogere upload,zelfs 95% van de klanten heeft 1Gbps vandaag niet eens nodig,De meesten hebben genoeg met de lagere snelheden.Als ze er moeten zijn,zullen ze er zijn.
Telenet zit niet stil hoor.Kunnen vandaag makkelijk 100Mbps upload aanbieden,met hun analoge afschakeling.

[Reactie gewijzigd door corpetter op 9 september 2022 12:13]

Paarse mus doet lastig, dat is al.
en je hangt dan ook nog eens af van paaarse mus zijn fibre deployment... m.a.w. weg enige competitie voor snelle fiber op korte termijn want het duurt nog lang alvorens vele regio aanbod komen.

[Reactie gewijzigd door d3x op 6 september 2022 21:31]

Hoezo? Op locaties waar fiberklaar uit rolt heeft paarse mus een stuk minder te zeggen en dat gaan er veel zijn. Alles hangt af van waar je woont.
Paarse mus bezit 49,9% aandelen van Fiberklaar.
De prijs van het abonnement blijft hetzelfde.
Wordt verhoogd aan het begin van het nieuwe jaar, kan niet anders. Eerst gratis upgrade, daarna meer betalen. Inflatie, natuurlijk, maar ergens is een snelheidsupgrade ook niet meer nodig (afhankelijk wat je doet natuurlijk).
EDPnet heeft begin dit jaar voor het eerst in 10 jaar zijn prijzen verhoogd met 1 euro. Denk niet dat veel mensen daar een probleem mee hadden. Zeker als je vergelijkt dat de grote 2 hun prijzen jaarlijks met een pak meer verhogen per maand.
Edpnet verhoogt niet zo vaak Zijn prijzen. Hebben ze voorbije jaar eerste keer gedaan in eeuwen. Was echt al lang geleden ervoor
Jij denkt aan Telenet.
Spijtig dat het niet te combineren valt met digitale tv set top box (opnemen / terugspoelen).
Voor mij geen probleem (kijk amper tv) maar voor de doorsnee mensen nog wel...
Is tv Vlaanderen ook geen onderdeel van Telenet?
Nee, is een onderdeel van M7 GROUP SA, welke ook Canal Digitaal in Nederland uitbaat, bijvoorbeeld.
Ja, maar zonder opneemfunctie. Voor velen is dat een must.
Is trouwens geen onderdeel van Telenet.

[Reactie gewijzigd door vverbeke op 6 september 2022 07:47]

Op zich geen probleem, je kan meestal programma’s tot 7 dagen terugkijken. Als je een film huurt uit hun CANAL VOD bibliotheek, blijft deze 48 uur beschikbaar.

Wat gebruiksgemak betreft, als je ze op een smart tv installeert, ziet het er bijna hetzelfde uit als een klassieke tv. Voordeel is je kan je kan tot wel 5 toestellen op één account registreren en met 2 schermen tegelijk tv-kijken.
Ik zou zeggen probeer eens hun 30 dagen gratis proef abbo?
Ja, idd, ben er héél tevreden over, had dat eigenlijk niet verwacht :-)
Alleen spijtig dat niet alle programma's te herbekijken zijn.
En voor ons de grootste irritatie: Wij kijken altijd uitgesteld naar het VTM nieuws, en het weerbericht valt er altijd net af. Héél vervelend :-D
VTM biedt eigen apps aan om live en terug te kijken. In elk geval op Android TV, mocht het je enkel om de VRT en VTM gaan dan heb je al geen tv abonnement meer nodig tegenwoordig.
Klopt, en naar dat weerbericht kijken we dan via de VTM Go app. Het enige probleem met die apps is dat je (voor zo ver ik weet) moet wachten eer het afgelopen is (plus nog een half uur ofzo) eer het opvraagbaar is. Bij de TV Vlaanderen app kan je zelfs wanneer het nog bezig is, meteen herstarten van het begin.
Kan je reclame doorspoelen met de terugkijkfunctie?
Hangt ervan af.
Als je bvb. uitgesteld kijkt als een programma nog loopt vaak niet. (Bvb. 30 min later opstarten)
In de andere gevallen lukt het soms wel. De app zelf is niet specifiek voor Vlaanderen ontwikkeld, maar door de M7 group (Luxemburg) en heeft een Vlaams sausje, daarom dat het soms wel lukt (denk ik).

Belangrijker voor sommigen zal eerder de abominabele implementatie op Apple TV zijn. De ervaring tov bvb. een implementatie op WebOS is een schandaal. op tvOS is er bvb. de belachelijke beperking dat de resolutie beperkt lijkt te zijn tot 720p, en het ontbreken van een TV gids.

Sinds we op WebOS (LG) zijn overgeschakeld is de ervaring 100x beter.
Idem hier, ik kan leven zonder de tv maar de rest van het gezin heeft het hier moeilijk mee.
SmartTV, Chromecast of FireStick... of alternatieve Android TV box. Apps installeren en je kan terug TV live Streamen (VRT, VTM, maar ook andere).

Het bied je ook de mogelijkheid om hun streaming cataloog te bekijken, met al hun favoriete programma's.
Waar was edpnet al die tijd?
Edpnet is al 20 jaar prijsbreker in België met ECHT limietloze abonnementen aan degelijke snelheid, ondanks dat ze al die tijd tegengewerkt werden door Belgacom.

Waar heb jij het in godsnaam over? Heb je veel aandelen in Belgacom ofzo??
Belgacom bestaat al sinds 2015 niet meer dus ik vind je reactie maar vreemd. Of bedoel je Proximus?

Hoe dan ook gaat het hier over de abonnementen van MV, niet het aanbod van Proximus. Dat MV het goedkoper kan lijkt me toch echt geen grond voor een rechtzaak. Volgens mij is dit gewoon gezonde concurrentie.
Welke rechtzaak?
Mobile Vikings IS van proximus, en bieden pas sinds zeer kort abonnementen aan voor thuis internet. EDPnet is verplicht om de lijn te huren van proximus. De tarieven die proximus handhaaft zorgen ervoor dat EDPnet onmogelijk kan concurreren met het nieuwe product van mobile vikings. Dit IS concurrentievervalsing en werkt de duopolie in Belgie in de hand.
Volgens de statuten heeft het nog steeds een eigen rechtspersoonlijkheid.
Het is niet omdat je ergens aandelen in hebt, dat het van jou is... Zelf niet aan 100%
Je beheerd het, that's it.
Proximus kan dus wettelijk niet MV bevoordelen, als ze dat wel doet, dan kan ze voor het gerecht getrokken worden.
Moest mv een merknaam geweest zijn, onder dezelfde vennootschap dan was er geen probleem.
[...]
Heuuu ja willen ze een zakdoekje om traantjes weg te vegen of...? Want MV is al meer dan 10j bezig met het status quo te doorbreken op de Belgische markt. Waar was edpnet al die tijd?
Dat MV is wel al even dood, door 5? keer over genomen te zijn ? edpnet was er al langer dacht ik ? Enkel hebben ze nooit iets anders dan vast internet aangeboden, waar MV dat recentelijk kan, aangezien de huidige eigenaar dat reeds liggen had. :)
En nu is MV gewoon opgekocht en een dochteronderneming van de grote speler en prijsbepaler Proximus. Edpnet doet het vooralsnog dus veel beter.
Wacht totdat MV alle edpnets weggeconcureerd heeft.
Zal tijd worden, ik vond het al zo raar, dat Fiber XS "slechter" was dan VDSL XL voor dezelfde prijs.
Nu is het wel dat ik dicht bij een telefoonkast zit en ook de 100/40 haal.
Binnenkort verhuizen (binnen de stad) waar Fiber beschikbaar is, dus dat is nu overwegen wel waard.
1 tip: Gewoon doen!

Als je wil heb ik een installatiedocument beschikbaar voor een ASUS Router en een Netgear Nighthawk, stuur gerust een bericht als je geïnteresseerd bent. Je kan zelfs dat oude proximus geval instellen om te werken met EDPNet (zou ik je persoonlijk niet aanraden, maar het kan)

Key is dat je router vNet tagging ondersteund, de rest is kinderspel.
ik heb al jaren edpnet, nooit proximus-zut gehad :)
zal wel gewoon die fritzbox-nemen van edpnet zelf? of is dat niet goed genoeg?
Ik heb de Asus RT-AC88U specifiek gekozen voor zijn 8 ethernetpoorten
Jammer dat sport zo afgescheiden zit tussen proximus en telenet. Had graag enkel internet + Europees voetbal + f1 gehad. Die laatste kan inmiddels met een f1 stream abo maar premier league zit enkel bij Telenet :(
Alle Champions league weer bij proximus. Vervelend zo.

Binnen 2 maand ook hier glasvezel en zal dan eens zien. Edpnet en multifiber lijken interessant voor enkel internet.
Denk dat je, je beter druk kunt maken of je over 6 maanden nog een baan hebt, eten en energierekening kunt betalen.
Bij eleven kan je de premier league en f1 streamen. Hebben een deal met telenet
Voor normale burgers met 2 toestellen verbonden aan het net is 100 mbps down en 30 mbps genoeg. Pas vanaf 350 mbps is het interesant voor gamers. Die heel veel downloaden en uploaden of streamen.
Ik snap niet wat tante Miet met 1 gbps gaat doen?
Zo snap ik niet waarom een gamer 350mbps nodig zou hebben, ja het is fijn maar voor gamen en streamen overkill.
Heb je de size van hedendaagse games al eens bekeken ?
Leuk hoor als je Xbox of ps zegt dat er een update nodig is van 50gb of je hebt net de nieuwste game impulsief aangekocht, dan kan je een paar uurtjes wachten met je vdsl lijntje
Daarvoor is fiber nodig, snelheid voor zeer grote download en dat is precies wat gamers heel vaak nodig hebben
Wat je nodig hebt is ene provider met echt ongelimiteerde abonnement zoals edpnet . Je bent niks met uw Telenet fiber als ze u al na 700 gb op smallband zetten . Ik trek hier maandelijks tussen 5 en 10 tb ( dus meer dan 10 keer zoveel dan mag bij TN ) door mijn edpnet lijn van 100/40 en ik game , heb Domotica . Camera’s ,plex server , patch kast vol netwerk apparatuur die oa ook game server host en seed meer dan 600 torrents en nog nooit lag gehad .

Die 25 of 30 mbit upload bij Telenet is ook gewoon ronduit triest . Gezien dat over coax gaat kan je die nooit voltrekken want als je rond de 80% load zit haalt die heel je netwerk naar beneden . Ben je vet mee als er 2-3 camera’s record en en 1 iemand video belt of zit in meeting en heel de boel plat . Met die 40 mbit van vdsl heb je tenniste nog iets van marge.

Die lage upload snelheid in België is een veel grotere dealbreaker voor veel mensen dan de download.

[Reactie gewijzigd door zaj op 6 september 2022 01:52]

Telenet bied 40 en 50Mbps upload
1Gbps downspeed.
3TB vast volume.
Als jij 5 tot10TB maandelijks verzet,ben je niet meer legaal bezig.

Telenet business 1000/50Mbps heeft onbeperkt volume.

[Reactie gewijzigd door corpetter op 6 september 2022 08:36]

Telenet bied 40 en 50Mbps upload
1Gbps downspeed.
3TB vast volume.
... voor €36 per maand?
Maar je kan die upload nooit volledig gebruiken door de technologische bottleneck die coax is . Best case mag je van die 50 ook nog steeds maar 40 gebruiken. En dat voor meer dan het dubbele van prijs dan een edpnet lijntje . En of je al dan niet legaal bezig bent maakt geen hol uit. Moest ik de dagelijkse na backup van mijn omgeving van mijn 70tb nas offsite Syncen zit ik alleen daar al aan 10tb per maand daar mee. En die kan perfect vol legale dingen staan zoals camera opnames , data van bedrijf , open source torrents , …


Ik ben netwerk engineer voor een bedrijf en de meeste mensen kiezen voor hun offsite backup edpnet om die reden. Coax upload is gewoon niet stabiel genoeg. Bij fiber en vdsl kan je één richting volledig verzadigen zonder dat het de andere kant omzeep haalt. + je hebt een volledig Dedicated lijn . Coax is shared per wijk/ app , met alle gevolgen van dien als daar veel zware gebruikers op zitten . Enige reden om voor Telenet te gaan anno 2022 is als je in een gebied zit waar je echt ver van de dsl rop zit . En anders heb je 2 4K camera’s hangen , een vrouw die teams meeting doet en zowel uw down en upload zakken dan naar 0,5 mbit met jitter en packet loss tegen de sterren op ….

[Reactie gewijzigd door zaj op 6 september 2022 08:51]

Als je je upstream bandbreedte voor de volle 100% aanspreekt, dan ga je dat op eender wat voor soort fysieke laag merken. Wat een bs is dat, je vergelijking tussen vdsl en coax.

Het probleem ligt helemaal niet aan de fysieke laag maar gewoon aan het feit dat al je antwoorden richting internet nu afgeknepen worden omdat je niet genoeg upstream bandbreedte over hebt. (oké, die bottleneck is de fysieke laag, maar of dat nu docsis of vdsl of fiber of wifi is...)

Echt een groot yt gehalte you reactie, "ik ben een netwerk engineer"... Mooi zo, maar wel geen enkele alinea geschreven om wat je roept te staven.

En eerlijk gezegd, ik woon in het centrum van een gemeente in de Dorpstraat met een Telenet gigabit abbo. En ik heb nooit las van men upload snelheid en ik heb nooit te klagen over men download snelheid. Wat is jou ervaring? Ik neem aan dat je zelf geen Telenet hebt liggen. Ja het is shared medium, maar dat merk je niet. Zeker niet voor je teams meeting, je camera's of je backups.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 6 september 2022 10:45]

ik ben al meer dan 10 jaar zelfstandig consultant voor het aanleggen van netwerken voor bedrijven van 5 tot max 200 mensen. voornamelijk gespecialiseerd in redudante firewall setups van palo alto, maar plaats ook pfsense boxes, cisco, barracuda, juniper, sophos, en bij de kleintjes watchguard en ubiquiti. daarnaast ben ik ook 80% in dienst als IT manager van een Vzw van de vlaamse overheid van +- 100 werknemers.

heb thuis zowel telenet als edpnet in een redundante loadbalancing setup omdat ik mijn monitoring, website en mailboxen self host..
en wat je zegt over upstream klopt niet. lees de whitepaper van DOCSIS maar eens en kom dan terug. waarom denk je dat telenet bij veel professionele klanten dedicated fiber legt en geen coax? ookal kunnen ze makkelijk 1000/100 of zelf 3000/200 over die coax trekken? omdat het voor professionele doeleinden gewoon niet betrouwbaar genoeg is. je moet al keihard gaan beginnen traffic shapen omdat allemaal stabiel te krijgen en dan nog moet je echt aan alles gedacht want er is altijd wel op kantoor één idioot die een manier vind om een telenet lijn te saboteren langs de upstream kant. JA je verleist wat download capaciteit als je dsl lijn aan 100% upload, maar het word geen onstabiele onwerkbare rommel zoals dat bij coax is. mensen kunnen gewoon verder werken.


ik woon op de buiten en hier heb ik er geen last van. als mijn vader in centrum ninove in zijn appartement de kraan openzet op zijn 350 mb tnverbinding rond spitsuur ( 17u-21 u ) dan haalt hij nooit zijn max snelheid. zit eerder rond de 200-250 en de upload met wat geluk 15 mbit... en ninove is ook maar een kleine stad.

toen ik nog op kot zat ( ik spreek nu wel over meer dan 10 jaar geleden) kon ik zelf niet eens degelijk wow spelen met een eigen dedicated telenet verbinding als er 2 of 3 studenten tegelijk aan het downloaden waren in de blok.


Ik ben geen telenet hater hé, de voordelen van coax zijn duidelijk : hoge downstream snelheden over heel lange afstanden. perfect voor dunner bevolkte gebieden en mensen die weinig met IT doen. maar mensen die er profesioneel mee bezig en het maximum uit hun verbinding willen halen zijn echt veel beter af met fiber of VDSL. Ja ik doe er 3-4 uur over om een film/game van 100 GB binnen te halen over die VDSL. maar maakt het uit ? mijn download/upload verkeer is gecapped op 90% van mijn down en upload speeds en ik kan gewoon verder werken/Gamen. het veranderd niet in één of andere lagfest zoals bij telenet elke keer mijn nas aan het backuppen is. en ja ik laat ze snachts lopen maar we spreken over backup windows van meer dan 12 uren dus er is latijd overlap. met TN moet je dan cappen op 50% van je upload en dan zit je praktisch 24/7 te uploaden om het bij te kunnen houden.

[Reactie gewijzigd door zaj op 6 september 2022 11:52]

Legaal? Wat? Sinds wanneer is er een wettelijke grens op downloadvolume? Of zullen we eens even zien hoe legaal de term "onbeperkt" is in de reclames van de providers?
Ja ik ken de bestandsgrootten en ik ben een gamer en weet ook dat er een groot gebied is tussen VDSL en 350mbps. Ik heb net een paar jaar 10gbps symmetrisch gehad en XboX live blijft bagger met snelheden en zou zelfs en 350 mbps niet voltrekken.
Ander platform, maar Steam trekt de 600Mbps gelukkig toch echt wel vol. Bij grotere downloads dan, kleinere komt ie vaak niet volledig op stoom ( ;) ). Maar daar is dat ook geen probleem.

Een enigszins capabele CPU is overigens wel aanbevolen aangezien mijn 3900x toch duidelijk aan het werk gaat bij dergelijke snelheden bij Steam. Het is dus mogelijk dat er bij een (flink) tragere processor een bottleneck ontstaat.

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 6 september 2022 09:15]

Bij dat soort snelheden heb je ook een goede SSD nodig.
Zo'n 70-80 MB/s lukt de meeste van mijn harde schijven ook nog wel denk ik, misschien alleen aan de buitenkant. Bit, geen byte. :)
Ik zit nochtans vaak ruim over de 400mbps download op mijn Series X op de 500mbit verbinding die ik heb...
PS updates zijn bagger qua snelheid, Xbox trekt hier momenteel mijn volledige lijn plat
die (Akamai denk ik ) backend kan heel hoge snelheden aan
Gamers of mensen die grote bestanden sturen en krijgen is zelfs 350mbs niet genoeg hoor.
een spel van 100 GB duurt Uren vooralleer het gedownload is. (elderscroll online)
Niet overdrijven he ! :) zelfs al haal je maar 80% van je 350Mbps verbinding, dan heb je nog 35MBps of 102400/35 = 2925 seconden of +/- 49 min. Je SSD en CPU moeten ook natuurlijk kunnen volgen met uitpakken en soms zit er ook een cap aan de server kant.
kheb telenet max 350/20. Op steam haal ik maar 30MBps max en neen op 1 u kan ik elderscrolls of te wel 100gb niet downloaden. want het is dan ook niet stabiel 30 MBs soms zakt het. Reken van 20MB/s voor 100GB bestand. Hoelang duurt dat?
Ik heb dezelfde van telenet 350/20, en zie hier niet dat het inzakt, maar dat doet eigenlijk niet ter zake. Het ging erover dat 350Mbs niet genoeg is. Dat jij een pak minder haalt omwille van welke reden dan ook bepaalt niet of 100GB bij 350Mbps uren duurt, je haalt gewoon geen 350Mbps en die reden hoeft soms ook niet bij je provider te liggen.

[Reactie gewijzigd door redzebrax op 7 september 2022 19:21]

Daar heb ik twijfels over. Bij speedtest zakt het tot 100 of 200 soms 300mbs.
Upload hangt 17-19 dat is geen probleem. Want eenmaal het verbonden is werkt het goed.
Maar vind wat raar dat de download zo golvend is. Onze buren 1 heeft geen internet de andere heeft orange dus we zijn met 2 die mogelijk verbonden is aan telenet. Andere 4 cluster buren hebben apart kast. Hoge download heb ik pas nodig als ik spel wil downloaden.
Dan is toch iets mis, de daling zou niet mogen, tot aan de buurtkas (dat is niet het verdeelkasje voor een paar huizen) coax en dan normaal glasvezel, meet jij je speedtest bekabeld of wireless ?
Wireless. 1 verdiep 1 plafond en 1 muur tussen.
Tplink 600ax 1200mhz ax6 zoiets. Speedtest varieert soms.
probeer dan eerst wired om omstandigheden uit te sluiten alvorens je je provider in rekening neemt;
voor online gamen heb je met 10mbit al genoeg, om games te downloaden heb je wat meer nodig, om te streamen heb je dan weer upload nodig.
Ik woon in Lissabon, en heb all in 1000/200Mbit voor amper 6 tientjes in de maand, inclusief 3 (!) gsm abonnementen. Ook al hoe leuk dat klinkt, peering buiten portugal komt met snelheidscaps helaas. Waarom kan Belgie niet een goed infrastructuur hebben en loopt het hopeloos achter op de rest?
Omdat door de verplichte openstelling op veel netwerken, de winsten op huidige aansluitingen en de kosten van glasvezeluitrol het amper interessant is om netwerk en snelheden te upgraden. Neem aan dat de situatie in België dezelfde ramp is als Nederland.

Zwitserland Salt 50,- voor 10gbps symmetrisch met onbeperkt binnenlands telefoneren en een paar honderd TV kanalen. Woon sinds kort in Zweden en net 2.200,- betaald om fiber van de weg 30 meter verderop in huis te krijgen :(
Hier lag het glas ook al in de straat, maar zijn ze ons huis kosteloos komen aansluiten. Stedelijke omgeving weliswaar. En nu de 150/50 Mbps upgrade van EDPnet 👌.

Terecht die klacht tegen Proximus overigens, als Mobile Vikings als Proximus-dochter gewoon wel dat profiel mag verkopen aan een relatief scherpe prijs is het een vuile streek.
Euh,hier belgie: Proximus 1000/200 ping 3ms.80€ met smartphone bij(weliswaar maar 5GB mobiel internet ,bellen sms onbeperkt).
En gratis installatie.
En kan nog sneller Mobile Vikings 1000/500 voor een lagere prijs en raar maar waar :
is ook van proximus.
En niet denken dat ik "die hard" proximus fan ben.
Was eerst +20 jaar telenet en dan +6 jaar orange.

[Reactie gewijzigd door eesiediesie op 6 september 2022 08:50]

Leuk, wat is ook alweer het gemiddelde maandloon van een Portugees? Of komen die busjes met P-nummerplaat naar België om Manneken Pis te bewonderen? Logisch dat in een armer land de kosten lager liggen, dat is geen eerlijke vergelijking.
WHooohoooo dat begint erop te lijken, Proximus heeft een beetje toegegeven dus.
40 mbit meer is nu niet echt om over te juigen.
In Vlaanderen is alles om te juichen, in ieder geval beter dan dat je onder de VDSL XL snelheid zit.
Een upload van 10 naar 50 vind ik wel best een mooie stap, zelf zit ik op een 150/15 lijntje van Orange, uiteraard ook werkbaar en ik klaag niet maar alle extraatjes helpen :)
Hier ook Orange maar 400/40, ik zou graag fiber willen maar niet om een lagere snelheid te krijgen maar minstens 500/500.
Dat maakt wel dat hun fiber nu aantrekkelijker is dan de vdsl oplossing.
Dit was waar ik op wachtte.
.

[Reactie gewijzigd door Cappuccino op 6 september 2022 09:39]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee