Telenet blijft mobiel internet 'onbeperkt' noemen ondanks snelheidsbeperking

Telenet zegt na een klacht van een consument de voorwaarden voor 'onbeperkt' mobiel internet te verduidelijken. De Belgische provider gaat beter aangeven dat er in het buitenland een limiet van 20GB is. Telenet blijft de term 'onbeperkt' gebruiken.

Naar aanleiding van een klacht in het consumentenprogramma De Inspecteur geeft Telenet toe dat de communicatie rondom het Telenet ONE-abonnement niet helder is. De provider prijst het abonnement aan met termen als 'onbeperkt surfen thuis en onderweg'. Een klant ging ervan uit dat ze onbeperkt kon surfen in het buitenland, maar in EU-landen is er een limiet van 20GB. Daarna moeten klanten 0,36 cent per MB betalen.

Telenet-disclaimers
Kleine lettertjes van Telenet

Telenet zegt dit duidelijker te gaan communiceren op zijn site. De provider blijft de term onbeperkt hanteren voor zijn aanbod, terwijl er ook in het binnenland een zachte limiet is. Na 40GB mobiel verbruik gaat de downloadsnelheid omlaag naar 512kbit/s. Dat staat aangegeven in de disclaimer bij het afsluiten van een abonnement.

Telecomombudsman Luc Tuerlinckx geeft in het radioprogramma aan het jammer te vinden dat het woord 'onbeperkt' wordt gebruikt. Hij vindt dat misleidend omdat er wel een limiet is. Telenet is het daar niet mee eens, omdat klanten met een lagere snelheid nog wel kunnen internetten.

De Belgische telecomwaakhond BIPT onderzoekt de problematiek van 'onbeperkt' internet in combinatie met beperkingen zoals bij Telenet of andere vormen van een fair use policy. Daarover loopt momenteel een consultatie, waarop tot 17 september gereageerd kan worden. De waakhond zou richtlijnen kunnen opleggen omtrent het gebruik van het woord onbeperkt.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

07-09-2021 • 11:13

201

Submitter: SMGGM

Reacties (201)

201
201
47
18
1
145
Wijzig sortering
Gewoon de waarheid zeggen in de reclame. 40GB hoge snelheid daarna 512kbit/s en EU roaming 20GB. Dan is er geen discussie.
Idd, gewoon eerlijk zijn. Ik heb Telenet mobile ‘kong business unlimited’ maar heb paradoxaal genoeg nog nooit zoveel onbegrijpbare limieten tegengekomen.

- 26Gb limiet.
- 512kbits/s is zo traag dat zelf Waze denkt dat ik offline ben. Geen enkele app buiten whatsapp werkt. Zelfs QR betalingen lopen mis.
- Geen mogelijkheid om extra Gigs bij te kopen in het binnenland! (Gecheckt bij klantendienst). Je zit dus soms dagen vast aan de 512kbits/s.
- 20Gb buitenland limiet, maar is enkel zichtbaar in de kleine letters, daarna 0,0045 cent/mb. Opzich goed dat je kan bijkopen, maar is niet unlimited.

In de telenet App doen ze er alles aan om u te doen geloven dat je een unlimited abbo hebt. Ze bespreken in de app zelfs niet van buitenland en binnenland. Lijkt gewoon EU verbruik.

App screen1
App screen 2
App screen 3

En als je dan verder klikt in terms en conditions kom je dit tegen:
App screen4

Hier spreken ze wel van die 20Gb buitenland en 25Gb binnenland. (En geen 26Gb zoals in de app zichtbaar is.)

Door al die marketing truckjes is het 1 grote soep geworden. Zo’n soep dat hun eigen terms en conditions het niet meer eens is met hun eigen app.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 22 juli 2024 14:13]

Telenet kan alles daar is coax zelfs fiber met licht snelheid :)
nieuws: Telenet mag niet met 'lichtsnelheid' adverteren
Waarom blijf je dan bij Telenet?
Is dan nog duur ook.
Volgende maand schakel ik over. Ook de 4G dekking is niet te vergelijken met bijv Proximus. Vaak is er wel 4G maar is het merkbaar trager en hapert youtube soms.
Proximus is ook niet onbeperkt, tenzij je hun 'Unlimited Premium' neemt. Gewone 'Unlimited' is 35GB en 512KB/s erna...
Ze doen dus hetzelfde als Telenet.
Gebrek aan volwaardige alternatieven?
Dit snap ik dus niet. Er zijn zat alternatieven. Ok, niet allemaal onbeperkt, maar alvast wel aan een pak lagere prijs.

EDPNet
Orange
Scarlet
MobileVikings
...
Ja maar je mot dus ook adsl kunnen krijgen ... Mijn overbuur kan dit, ik dus niet ... En ik woon bijna op de as Leuven/Mechelen. Dus alleen kabel blijft nog over. En dan is er het probleem die kabel is van telenet ... Dus bij een probleem ben je gezien, ken genoeg mensen van orange naar telenet en omgekeerd en niks anders dan problemen. Dus je hebt de keuze proximus of telenet, de rest gebruikt hetzelfde netwerk. En dan zit ik persoonlijk dus liever bij de bron dan bij een partij die een contract heeft met de bron
Wel... ik heb het gedaan. Telenet buiten, Orange binnen.

Waar Telenet een hoop problemen had en niet opgelost kreeg na 3 bezoeken (en ze met het tweede al wouden aanrekenen) heeft Orange er geen.
Alles werkt, en het is een pak goedkoper.

De "digicorder" kan wat minder, maar hier wordt minder en minder gewoon TV gekeken.
De overstap scheelt me bijna 400€ per jaar. Daar kan ik iets mee.
Het zou kunnen, maar als er bij omschakeling iets mis is, dan is het een welles nietes spelletje. 15-20% van de mensen die verhuizen zijn binnen de 6 maand terug klant
Waar haal je die cijfers?
Ken een paar mensen die bij telenet werken en via hun weet ik dat. Dus zelfs als je niet tevreden bent en dit ook duidelijk maakt, liggen ze er niet van wakker, want de kans dat je toch terugkomt is groot. En ze weten allemaal goed dat de alternatieven er niet echt zijn
Schattingen dus...
Als die cijfers correct zijn, dan is 80% toch permanent weg....

Als Starlink echt up en running is, en zijn prijzen wat agressiever inzet, dan gaan ze toch zweten vrees ik.
Het gaat nog jaren duren volgens mij eer de prijs van Starlink onder de prijs van een reguliere ISP gaat zakken. Tevens is Starlink in een residentiële buurt zoals België toch ook minder geschikt. Gamen moet je er al niet op doen met delay pieken tot 100ms.
Dat geldt misschien voor elke provider dan. Na 10 jaar vlekkeloze verbinding met Scarlet te hebben naar Telenet overgeschakeld omwille van meer snelheid. Niet anders als verbindingsproblemen nu. Dan surf ik liever stabiel aan 100mbit/s.
3 van die alternatieven gebruiken dsl oplossingen en zijn ook gewoon eigendom van proximus.
DSL is waardeloos voor iemand die veel bandbreedte gebruikt valt constant weg en is pokke traag.
betaal voor 200mbit ben blij als je 80 krijgt op dal uren.

vrienden van mij valt regelmatig hun streaming diensten uit of bufferen omdat de lijn weer haperd.
Op het werk zelfde voor met de backup lijn.
fw staat ingesteld voor als de hoofdlijn het begeeft enkel nog maar een paar pc's internet te geven.
zo slecht is het.

kan zijn dat dsl goed werkt in de steden maar buiten de steden heb je enkel coax dat deftig werkt en zit je vast aan telenet of orange (over het telenet netwerk)
Ik woon thans ook buiten de stad en toch werkt mijn dsl verbinding van Edpnet zonder problemen.
Eigendom van Proximus? Hoe kom je daar in hemelsnaam bij. Enkel Scarlet is eigendom van Proximus.

Ik heb al meer dan 10 jaar DSL in huis en als ik mijn oor te luister leg bij Telenet gebruikers heb ik toch echt minder storingen. In al die jaren welgeteld 1 keer een uurtje zonder internet gezeten. En de snelheid? Ik haal gewoon 100Mbit downstream en 40Mbit up voor een prijs waar je bij Telenet slechts hun goedkoopste internet kunt afnemen met 150GB traffiek waar ik onbeperkt kan gaan. Ja, meer dan 1TB is zelfs geen enkel probleem.
Mobile Vikings is ondertussen ook al onderdeel van Proximus:
https://www.proximus.com/...s-the-proximus-group.html
Je moet echt gewoon geluk hebben dicht bij de wijkkast te zitten bij Proximus :P
Geen alternatieven dus.
Geen enkele van bovenstaande kan een evenwaardige dienst aan bieden ongeacht de prijs.
Starlink is volgens mij beschikbaar in België. Ik woon gelukkig (wat internet betreft) niet in België maar het is echt wel dramatisch gesteld met het vaste internet.
Voorbeeld van monopolie positie dat misbruikt wordt.
Met 100+ ms niet echt een alternatief me dunkt.
Ik lees over pingtijden van 25 tot 45 ms. Dat zou overeenkomen met DSL. Ik lees ook dat de verwachting is dat deze verder zullen zakken.
Succes buurtjes.
Ik ben blij dat ik glas zonder download limiet heb sinds 2 jaar, we verbruiken hier per dag gemiddeld 30 tot 40 GB met alleen thuiswerken, streaming diensten etc.
Dan zouden ze idd al gezakt moeten zijn. :)
Nu de prijs nog.
Fiber@home is gelukkig op komst, maar het duurt nog wel even voor het een deftige dekking heeft.https://fiberklaar.be/nieuws/
Ik snap niet dat Belgen dit flikken (of niet eerder ingrepen). Hier in NL hadden we zo'n bedrijf door het zand getrokken.

Telenet zou gewoonweg 40GB moeten aangeven en 20GB buitenland (dit specifieke abonnement).

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 22 juli 2024 14:13]

Goed dat Tweakers dit naar voren brengt. Des te meer mensen dit lezen des te meer kan het geboycot worden. 512 kbps is wel heel erg laag. Met 4G haal ik (buiten op de dijk, 2500 meter vanaf mast) een schokkende 160 mbps! (KPN) Dat is razendsnel en gemeten met speedtest. Beter gezegd 320x zo snel als wat ze jou bieden. Ik neem ook mijn megabytes elke maand mee en normaal heb ik 3 GB/maand wat ik niet haal omdat het meeste via Wi-Fi geschied en nu heb ik een buffer van 28 GB opgebouwd!
Ik had eerst Telfort, maar dit is KPN geworden en ik betaal 12,50 voor 3 GB en 300 belminuten. Daarbij heb ik een 2e SIM voor zakelijk gebruik, ook van KPN. Ik heb nooit last van problemen met de verbinding en ik ben er dik tevreden over :)

En zeggen dat het unlimited is. Ja, zo kan ik het ook verkopen want met 512 kbps heb je bijzonder veel geduld nodig om überhaupt de 20 GB te bereiken. Met KPN trek ik die 20 GB in no time vol en mensen die louter dit gebruiken ipv internet zullen schrikken als ze alleen al lekker willen Netflixen op HD resolutie: err: dat zal niet eens gaan. SD kwaliteit is al onmogelijk en op YouTube hooguit 240p filmpjes.

Vroeger, zo'n 12 jaar geleden hadden we hier geen fatsoenlijk bereik. Je mocht bidden of je ooit de 56 kbps kon aantikken. UMTS was hier nog niet beschikbaar. Ik woon aan de Maas (voeten droog gehouden laatste zomer^^) en dat we nu 160 mbps halen is meer dan zalig want kabel was er toen nog niet. Sinds 3 jaar hebben we kabelinternet met een snelheid van 300/50 mbps.

Deze praktijken zouden niet misstaan op de pagina stekeligheden van de consumentenbond.
Het probleem is dat dat compleet onbruikbaar is in je marketing. Als consument gaat ook niemand dergelijke reclame begrijpen. Die details kan (of moet) je vertellen in je productfiches, maar voor een snelle reclame-boodschap wil je iets waar je heel snel mee overbrengt dat je nooit extra kosten hebt, ongeacht hoeveel je het product gebruikt. En dat klopt natuurlijk, alleen zorgen ze er voor dat het ineens wel minder intensief is dat je het product kan gebruiken, maar wel nog altijd onbeperkt. Ik zou zo niet direct een beter woord kunnen verzinnen.
Als je bij het woord 'onbeperkt' valt over het feit dat ze hun snelheden verlagen, dan moet je eigenlijk altijd vallen over 'onbeperkt', want er is altijd een maximum snelheid, en dus is er een bepaalde beperking, want je kan ook geen 10PB op 1 maand downloaden.
Dat is dan het probleem van het bedrijf. Onbeperkt is onbeperkt, punt. Dan mag dat woord gewoon niet meer gebruikt worden als het product andere voorwaarden kent op straffe van boetes wegens misleidende reclames. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn? Als een all you can eat restaurant gaat zeuren als ik een achtste biefstuk bestel gaat dat feestje ook niet op zolang ik nog honger heb, waarom zou dit anders zijn?
. Onbeperkt is onbeperkt, punt.
ls een all you can eat restaurant gaat zeuren als ik een achtste biefstuk bestel gaat dat feestje ook niet op zolang ik nog honger heb
Er zijn altijd beperkingen, bvb. dat wanneer het restaurant sluit dat je dan echt moet ophoepelen.

Vaak zit er ook een tijdslimiet aan dat onbeperkt eten.
Natuurlijk, maar die zijn een stuk logischer en vallen ook zonder kennis van de techniek van biefstuk bakken wel te begrijpen. Hier gaat het om limieten van het soort "na de eerste vier koetjeboe gaat uw snelheid van doozleflip naar wadieba". Dat snappen mensen gewoon niet, en dat is het probleem van de marketingafdeling.
Volgens mij is de conclusie eerder dat de definitie van "onbeperkt" aan alle kanten rammelt en daardoor zo graag door marketeers gebruikt wordt, want consumenten projecteren hun eigen ideeen op.

Immers, echt onbeperkt bestaat niet, vanwege de limieten van de natuurwetten. Dus onbeperkt betekent eigenlijk al "met beperkingen die buiten de normale ervaring liggen". Maar ja, wat is 'normaal'.

Ja, ik vind ook dat ergens in een reclame-uiting de kleine lettertjes horen te staan. Maar dat het misleiding is om iets onbeperkt te noemen, met zo'n slecht gedefinieerd begrip, daar ben ik het niet mee eens.
Die snap ik. Tegelijkertijd wemelt het in de maatschappij van vaag gedefinieerde begrippen, van "opzettelijk" tot "kwade trouw" of "redelijke termijn". Ik ben er dus niet fundamenteel op tegen om daarmee te werken, als je in 90% van de gevallen maar adequaat kunt afbakenen.
Nee hoor, onbeperkt is onbeperkt. Om er "de limieten van de natuurwetten" bij te halen, om te laten zien dat je fysiek niet een oneindige hoeveelheid data binnen kunt trekken per maand, heeft niets te maken met het feit dat Telenet adverteert dat ZIJ letterlijk geen beperking op zullen leggen aan de hoeveelheid data die je binnen mag halen.

Onbeperkt is gewoon onbeperkt. Niet 'Onbeperkt, maar stiekumpjes toch gelimiteerd tot 40G, waarna U bij miet gaan betalen; alles te lezen in de kleine lettertjes.' Dat is absoluut misleidend. Dan kijk je eerder tegen een fair usage policy aan; maar dat willen ze natuurlijk niet zeggen, want dan denken mensen direct 'Shit, gelimiteerd dus.' En dat kale feit alleen al maakt 'onbeperkt' misleidend, want je probeert daarmee mensen bewust op een verkeerd been te zetten.
Onbeperkt betekent op geen enkele manier "onbeperkt in alle aspecten denkbaar".

"Onbeperkt mobiel internet" heeft bvb. al een locatielimiet (er moet wel een mast zijn). En een snelheidslimiet (immers, er is een maximale bandbreedte).
Niet in alle aspecten, maar ze adverteren bij dit abo ook met 'Waar je maar wil'.
Daarnaast adverteren ze ook met 'Onbeperkt supersnel surfen thuis en onderweg'. Dus de snelheid verlagen na x GB is ook discutabel.

Lijkt me dus toch behoorlijk misleidend.

[Reactie gewijzigd door h2s op 22 juli 2024 14:13]

Het is wel een verschil dat ze bewust softwarematig gaan limiteren, bij 10Mbps, of dat ze geen limieten instellen en je dus tegen grenzen van hardware capaciteit in de keten aanloopt. Het eerste is bewust een beperking opleggen, het 2e is dat niet met een intentie
De definitie van onbeperkt rammelt niet, die is vrij duidelijk. Onbeperkt, zoveel als je wil, zonder limieten, zonder beperkingen of voorwaarden. Dat ze er vervolgens toch beperkingen aan hangen is een ander probleem, in mijn boekje heet dat "liegen". En dan zullen ze gewoon op zoek moeten naar een term of slogan die wel bij het product past.
De definitie van onbeperkt rammelt niet, die is vrij duidelijk. Onbeperkt, zoveel als je wil, zonder limieten, zonder beperkingen of voorwaarden
Incorrect.

"De snelheid op de duitse snelwegen is onbeperkt".

Nou. Daar moet je wel degelijk met een auto die voldoet aan de regels aankomen. Lekker hard op je fiets mag al niet. Heb je ook nog eens een rijbewijs nodig. Nogal een voorwaarde.

Geef mij maar een voorbeeld van een dienst die *echt* onbeperkt is. Zelfs als je naar niet-commerciele zaken als abstracte concepten gaat als "liefde voor een kind", dan loop je ergens tegen een beperking of limiet aan.
Duh...
Dat maakt de maximum snelheid op delen van de autobahn niet minder onbeperkt.

Voor het onbeperkt internet van de Vodafone heb je ook een abo nodig, en een mobiel die ondersteunt wordt, en een aansluiting op het lichtnet om die telefoon op te laden... Dat zijn geen beperkende factoren voor het onbeperkte van het internet, maar voor het gebruik van het internet. Wat anders, dus.
Mbt duitse snelweg, is dat er geen beperking wordt opgelegd. Dat is wat anders dan dat je wel beperkt wordt door andere zaken. Je draait het om, dat is niet juist
Eerder misleiding en/of misleidende reclame.
Maar dat heeft niks direct met de acht biefstukken te maken. Dit is als dat ze na de achtste (binnen het tijdslimiet en binnen de openingsuren) zeggen: "En nu moet je bijbetalen!".
Of dat na nummer 8, de biefstukken klein, taai en traag op tafel verschijnen.
De meesten komen de limiet van de maag volume eerst tegen denk ik :D
Wat dacht je van autopilot? Bedrijven gebruiken allerlei kreten worden te pas en te onpas gebruikt totdat ze ervan worden teruggeroepen door een rechter. Pas wanneer straffen dermate hoog zijn zal dit dan ook stoppen. Zo hebben ze in China specifieke woorden die je niet kunt gebruiken zoals 'beste' hiervan wordt actief door derde naar gezocht, zij kunnen jou namelijk rapporteren en krijgen daar dan een centje van mee.
Of de porties worden alsmaar kleiner (Grote markt Antwerpen: onbeperkt ribbetjes)
Het probleem is dat dat compleet onbruikbaar is in je marketing. Als consument gaat ook niemand dergelijke reclame begrijpen.
...
Als je bij het woord 'onbeperkt' valt over het feit dat ze hun snelheden verlagen, dan moet je eigenlijk altijd vallen over 'onbeperkt', want er is altijd een maximum snelheid, en dus is er een bepaalde beperking, want je kan ook geen 10PB op 1 maand downloaden.
"Onbeperkt" is ook onbruikbaar: het is namelijk niet waar. Er zijn namelijk beperkingen. Je geeft woordelijk aan "dan moet je eigenlijk altijd vallen over 'onbeperkt'", en dat is precies juist: of zeg wat het is, of als het marketingtechnisch niet handig is: benoem het niet. Maar dat is geen excuus om onwaarheden te mogen gebruiken.

Ik hoop dat iemand een keer hier een rechtszaak over begint. Ik acht de kans groot dat de provider niet de term mag gebruiken en dat kan leiden tot een ontwikkeling waarin marketingtechnische misleiding aan banden wordt gelegd. De consument moet leidend zijn hierin. Niet lijdend.
"Onbeperkt" is ook onbruikbaar: het is namelijk niet waar. Er zijn namelijk beperkingen. Je geeft woordelijk aan "dan moet je eigenlijk altijd vallen over 'onbeperkt'", en dat is precies juist:

Je moet dat even anders zien. Er was hierboven ook al een slimpie, die er de limitien van de natuurwetten bijsleepte. Je moet het in juridische termen zien, waarbij de geleverde prestatie 'onbeperkt' is. Dat wil zeggen, dat Telenet met 'onbeperkt' belooft dat zij zelf geen beperkinging op zullen leggen aan de hoeveelheid data die je binnen mag halen binnen de bandbreedte die ze technisch aanbieden.
belooft dat zij zelf geen beperkinging op zullen leggen aan de hoeveelheid data die je binnen mag halen binnen de bandbreedte die ze technisch aanbieden.
En daar knelt dus het schoentje: wat wordt er bedoeld met 'onbeperkt' ? Is het de snelheid (duidelijk niet), of de hoeveelheid data. Het is duidelijk dat laatste dat bedoeld wordt, maar door de snelheid dicht te knijpen, druk je ook duidelijk een beperking door op de hoeveelheid data. A la limite wordt die namelijk ook 0, namelijk als de snelheid 0 wordt. En dan verlegt de vraag zich naar: welke minimum snelheid is dan nodig om wél van onbeperkt te mogen spreken ?
Je moet het in juridische termen zien, waarbij de geleverde prestatie 'onbeperkt' is.
Daarmee doe je bepaalde aannames. Dat is juridisch niet houdbaar. Onbeperkt = onbeperkt. Niet gelimiteerd door snelheid, niet gelimiteerd door hoeveelheid data, niet gelimiteerd in soort data. Want dan ben je beperkt. In snelheid, in hoeveelheid data of in soort data.

Ik voel weinig zin om daar een maatschappelijke discussie over te gaan beginnen over wat een reële aanname is of niet. Doel is dat de communicatie duidelijk en ondubbelzinnig moet zijn, de communicatie moet namelijk de consument dienen, dat is maatschappelijk relevanter dan dat communicatie het bedrijfsleven dient (heel eerlijk, het verbaast me behoorlijk dat ik daadwerkelijk deze discussie moet voeren). Want nu faciliteert het misleiding, want aan het einde van alle discussies is en blijft de internetverbinding niet onbeperkt.
Als ze het nu zouden formuleren als volgt, dan zou ik me er perfect in kunnen vinden: X GB aan onbeperkte snelheid, daarna aan 0,33% van de maximumsnelheid.
Dan is het voor de klant ineens duidelijk dat dat wel heel traag is, maar niet noodzakelijk onbruikbaar.
0,33% is onbruikbaar
Ligt heel erg aan je gebruik. Mijn T-Mobile (NL) abo heeft ook onbeperkt smalband internet als mijn databundel op is. Maar daar zijn ze van meet af aan duidelijk over geweest dat het gaat om, in mijn geval, 1GB breedband en voor de rest smalband zonder datalimiet.
Dat smalband hier ook echt smalband is en dus 64kbps betekent stond er ook duidelijk bij. Maar in de praktijk is dat meer dan voldoende bandbreedte om berichten te kunnen sturen en ontvangen met Whatsapp. Ook dingen als file informatie voor de navigatie of even iets kleins opzoeken als winkelopeningstijden gaan prima met een smalband verbinding.

Je moet er geen netflix of youtube willen kijken met een smalband verbinding, ook spotify wordt er niet heel vrolijk van maar zelfs dat werkt nog heel behoorlijk.
Hoe moeilijk is het om onderin beeld '40GB hoge snelheid daarna 512kbit/s en EU roaming 20GB' te zetten? Zet deze 10 seconden in je reclame en het is helder. Kun je gewoon roepen dat het onbeperkt internet is.
En wat als het met verschillende formules anders is ? Want je hebt het nu enkel over mobiele data, maar ook het Internet over de kabel heeft eenzelfde principe, waar je snelheid verlaagd wordt na 3TB. Oh ja, dat is dan ook nog eens alleen tijdens de piekuren, dus dat moet je er ook bij vertellen, en je moet zeggen wat die piekuren zijn. En oh ja, de snelheden verschillen tussen ONE en ONE UP.
Ik bedoel maar...

En ik wil hier helemaal Telenet niet mee verdedigen, en ik denk ook niet dat ze ook maar 1 inspanning doen om het in reclames duidelijk(er) te maken, maar het is toch iets lastiger dan wat je hier zegt.

Zou me niet verbazen dat er uiteindelijk vanuit de wet een verplichte clausule volgt, die dan snel afgerateld wordt op het einde van de reclame, zoals je nu ook vaak hoort bij reclame voor geneesmiddelen.
Op het moment dat je schrijft dat je ze niet wil verdedigen snap je idd dat het wel zo overkomt; helemaal als Telenet ook nog eens je tag is :).
Natuurlijk is reclame misleiding binnen wettelijke kaders en het zou bedrijven sieren om hier eens vanaf te stappen, maar ja. Money talks.
Toch blijf ik erbij dat dat ene zinnetje prima in beeld kan.
Totaal off-topic, maar ik vraag me af hoe ik aan die Tag kom. Enige dat ik me kan inbeelden is omdat ik regelmatig reageer op nieuwsposts over Telenet, maar iemand die consequent Telenet de grond inboort zal dan ook zo'n tag krijgen, denk ik dan.

EDIT: ik hoop overigens dat je dus niet dacht dat ik zelf die Tag gekozen heb. Als ik erop klik, lijkt het te maken te hebben met je Tweakers karma bij een bepaald topic, wat dan wellicht bepaald wordt op de beoordelingen die je krijgt bij een bepaald onderwerp (edit: ook bevestigd in de karma-faq die erin gelinkt staat, die uitlegt wanneer je zo een karma-badge krijgt). Het is in elk geval heel bizar dat ik op deze hele pagina blijkbaar de enige ben met de Telenet tag... 8)7 .

[Reactie gewijzigd door Twixie op 22 juli 2024 14:13]

Hahaha en ik maar denken dat je Telenet guru bent :). Ik weet je die tags moet 'verdienen' met je karmapunten hoor.
Naast wat Twixie hier zegt.
Ooit geprobeerd om zoiets als "512kbit/s" voor te leggen aan je ouders / een leek?
Ik denk dat je nog meer succes zal hebben met Klingon praten tegen een Chinees dan deze informatie over te brengen op de gemiddelde consument.
Dus moeten we de klant op zen minst ook niet op een deftige manier informeren of op voorhand verwittigen dat na x GB gebruikt te hebben de snelheid "zéér traag" zal zijn?!
Daar bestaat een woord voor namelijk smalband. Het verschil uitleggen tussen breedband en smalband is vrij gemakkelijk met een auto analogie.
Breedband is als een brede autosnelweg met 12 rijstroken en smalband is als een smal boeren landweggetje waar je met twee wielen in de berm moet om een tegenligger te kunnen passeren.

En willen ze meer context dan kan je altijd nog uitleggen dat het betekent dat een foto van de kleinkinderen op whatsapp dan 3 minuten nodig heeft om in te laden in plaats van 10 seconden.
Zeer vreemde redenering… omdat ze geen mooie plakkende slogan kunnen maken, is liegen toegelaten.

Daarnaast is 40GB is echt niet veel als men beweert dat “4G en WiFi één worden”. Met zo’n slogan suggereren ze dat het niet meer uit te maakt welk medium je gebruikt. Nu mijn maandelijks verbruik is een veelvoud van 40GB.
Klopt, het is voor wat mij betreft dáárover dat men wel eens zou mogen een klacht indienen. Er is echt niets één aan 4G en Wifi. Ze hebben hun eigen manier van instellen, hun eigen snelheden, hun eigen limieten.
Ik schrok even, aangezien ik net overgeschakeld ben naar Oneup. Hier staat het (iets) duidelijker. Ik lees
40GB limiet mobiel internet, waarvan max 20GB buiten België in EU. Vast internet 3TB limiet.
Mobiel internet – ONE(up) Mobile
Mobiel surfen in België is onbeperkt*: eens het gezamenlijke volume van de simkaarten per maand
wordt behaald (40 GB voor 1 mobiel nummer, 80 GB voor 2 mobiele nummers, 120 GB voor 3 mobiele
nummers, 160 GB voor 4 mobiele nummers en 200 GB voor 5 mobiele nummers), kan de klant verder
surfen aan een verlaagde snelheid van 512 kbps tot de volgende aanrekeningsperiode. * Op voorwaarde
van een normaal gebruik, zoals gedefinieerd in de “Voorwaarden voor een normaal gebruik in het kader
van een onbeperkt aanbod” (zie telenet.be/algemenevoorwaarden).
4.2. Mobiel surfen in de rest van de EU-zone: het inbegrepen gezamenlijke mobiele internetvolume per
maand is beperkt tot 20 GB voor 1 mobiel nummer, 40 GB voor 2 mobiele nummers, 60 GB voor 3 mobiele
nummers, 80 GB voor 4 mobiele nummers en 100GB voor 5 mobiele nummers; boven het inbegrepen
mobiele internetvolume kan verder gesurft worden aan normale snelheid aan 0,0036 euro (incl. btw) per
MB. Voor meer info, zie www.telenet.be/internetgebruik.

Bron: https://www2.telenet.be/n...voorwaarden-one-en-oneup/
Onbeperkt surfen met vast internet
Intensieve gebruiker vanaf > 3 TB vast internet verbruiktMbps1 upstream

Bron: https://www2.telenet.be/n...is-telenet-netwerkbeheer/

[Reactie gewijzigd door RubenBentein op 22 juli 2024 14:13]

Ik denk dat in deze Telenet beter unmetered kan gebruiken. Aangezien ze dan technisch correct zijn.
Maar unmetered is geen Nederlands woord, niet duidelijk voor iedereen.
Ze willen de voordelen van het woord "onbeperkt" gebruiken in hun marketing, maar niet de nadelen nakomen.

Zo kan ik ook goude bakstenen verkopen voor 1€ per stuk.
en dan is er wel makkelijk vergelijking mogelijk en dat willen ze juist niet.
Vrijwel alle bedrijven, maar zeker Telenet, zijn hier een held in. De attitude van zulke bedrijven is gewoon publiek geheim: Zolang we het mooi verwoorden, ook al is het niet de waarheid, kunnen we 'creatief' reclame maken en klantjes winnen. Wat gaan ze doen? Ons aanklagen? De kans op weerslag is relatief klein en zal toch geen groot publiek treffen, we gaan meer winst maken door 'creatief' reclame te maken dan eerlijk te zijn, dus dat is wat we zullen doen.

Geld/inkomsten is en blijft koning, geloof maar niets anders. Op het einde van de rit wil ieder (groot) bedrijf zovéél mogelijk verdienen op de efficiëntste manier, hoe de consument daarbij gebaat is is het laatste van hun zorgen... Team Marketing krijgt het wel verkocht.

[Reactie gewijzigd door Terrestraeon op 22 juli 2024 14:13]

"Wij van wc eend" blijft altijd van toepassing als een bedrijf wat zegt.
Helemaal waar, onlangs ook veranderd naar One Up en je moet onwijs hard gaan zoeken om te weten te komen hoeveel data je werkelijk hebt.
idem met hun vaste internet lijn welke ook als onbeperkt gegeven wordt is dit ook in de piekuren beperkt tot 3Tb en in de daluren effectief onbeperkt.
Ze mogen van mij op dat vlak ook wat transparanter zijn.
Voor velen zijn deze waarden onbeperkt gezien ze er nooit zullen over gaan.. maar dat wil niet zeggen dat ze het zo moeten gaan verkopen :P
De marketing-afdeling zal het daar niet mee eens zijn
Wanneer de Belgische justitie spreekt van levenslang, en daar in de praktijk eigenlijk 15 jaar mee bedoeld, dan kan ik Telenet wel volgen als ze 20GB onbeperkt noemen.
De overheid moet dringend ingrijpen op de telecommarkt in België.
De websites van de providers zijn extreem onoverzichtelijk en ik kan alleen maar denken dat dit een bewuste strategie is.
Ik merk ook bij vrienden, familie, kennissen dat velen een te duur abonnement hebben, maar ze gewoon niet wijs geraken uit het aanbod.
Als ze dan nog beginnen gooien met leugens ("onbeperk") wordt het helemaal leuk.
Dat had de overheid zeker al lang moeten doen, hetzelfde met de energie daar is het zeker onoverzichtelijk.
Daar ben ik het niet mee eens. Qua energie heb je uiteindelijk slechts 1 product (bv elektriciteit) en kun je met alle kortingen, etc wel een redelijk beeld krijgen van wat het kost. De rest boeit ook niet.
Bij telecom zijn er natuurlijk veel meer aspecten, zeker in de combi pakketten.
Er zijn goedkopere aanbieders dan Telenet, maar geen enkele die exact hetzelfde aanbiedt. Dat zal dus ook niet aan Telenet liggen he. Stel dat Orange een exacte kopie van de producten van Telenet zou hebben, maar goedkoper... Ik denk dat je overal gewoon goed betaald, ofwel met euro's ofwel met de dienstverlening, kwaliteit of functionaliteit die je ervoor terug krijgt.
Met alle kortingen en dergelijke is het toch enorm onduidelijk hoeveel energie nu uiteindelijk kost hoor. De overheid heeft zelfs websites gemaakt om het te vergelijken en zelfs met die sites is het nog niet eens duidelijk.

Bij internetproviders is het gelukkig nog niet zo erg. Maar ze mogen echt wel stoppen met 'onbeperkt' te gebruiken voor zaken die niet onbeperkt zijn.
Is toch vrij goed te simuleren op de site van het vreg.
Als je heel goed je eigen verbruik weet wel. Maar dat is niet altijd een statisch gegeven. Zeker met zonnepanelen wordt het wel heel complex.
Nu is het inderdaad een ander verhaal met de digitale meter. Daarvoor was het wel vrij goed doenbaar.
Uiteindelijk is er maar 1 product bij elektriciteit. Terwijl de producten van providers redelijk verschillend zijn qua aanbod.
Maar waarom zou de overheid dat willen? Ze zijn zelf groot aandeelhouder in Proxmimus en dat levert ze ook genoeg geld op. 8)7
In normale omstandigheden noemen ze zoiets belangenvermenging...

Persoonlijk vind ik het een absurde situatie dat een overheid aandelen heeft van een winstgevend bedrijf om er opbrengsten uit te halen. Daarvoor dienen belastingen voor bij mijn weten.
Het is niet altijd slecht om bedrijven in overheidshanden te houden, kijk maar naar hte openbaar vervoer.
In landen waar dat geprivatiseerd is loopt het ook vaak mis en is de consument vaak veel slechter bediend (VK is een goed voorbeeld).

Het is natuurlijk wel zo dat er onafhankelijk regels moeten opgesteld kunnen worden voor de gehele markt.
Ik zou het goed vinden dat de overheid een soort minimum dienstverlening aanbiedt met Proximus en dan aan de markt oplegt dat dit de standaard is. Alle andere diensten moeten dan dus gelijk of beter doen.
Je kunt het ook zien dat ze er een belang in hebben en zo een stok achter de deur om zo een minimum dienstverlening te kunnen blijven afdwingen. Niet dat ze dat goed doen, maar dat zou een goede reden kunnen zijn.
"0,36 cent per MB betalen."

Ik snap dat als je buiten je bundel gaat dat het meerkost, maar wat is dit voor woekerprijs..
Voor geen verwarring, het is dus €0,0036/MB, dus €3,69/GB na de 20GB/maand die enkel voor roaming telt.
Ik weet niet of je het goed las maar 0.36 cent / MB = 360 cent / GB = 3.6 euro / GB.

Ik kan begrijpen dat wie een film gaat streamen veel gaat betalen, maar als ik in het buitenland dus 1 GB verbruik, wat in mijn geval al best veel is, dan vind ik 3.6 euro wel meevallen hoor.
Die 0,36 cent is inderdaad zo ongeveer het maximum wat ze mogen vragen hiervoor:
Uw provider moet u vertellen hoeveel dat is. Als u bij het roamen over die grens heen gaat, moet u bijbetalen. Maar u hoeft nooit méér bij te betalen dan de maximale groothandelsprijs voor dataroaming: 3 euro per GB (exclusief btw) in 2021.
Inclusief 21% btw kom je uit op 0,363 cent per MB

edit: Hun "Prijs volgens verbruik" plan is pas duur!
100 EURO per GB. Dat is pas echt bizar

[Reactie gewijzigd door svane op 22 juli 2024 14:13]

uit dezelfde bron als jou, maar dan 1 alinea lager link
Andere contracten

Providers mogen u ook bundels aanbieden zonder roaming of met speciale roamingtarieven die niet onder de EU-regels vallen, bijvoorbeeld voor roamen buiten de EU. Maar dat kan alleen als u daar als consument uitdrukkelijk mee instemt.
Het is in verhouding maar 1,31 de prijs per MB die je normaal voor het abonnement betaald (mits je de 20GB limiet aanhoud) bij een Vodafone kan dit oplopen tot 71,4 keer deze verhouding, vind ik dus nog wel schappelijk.
Het moet natuurlijk ook ontmoedigend zijn en niet goedkoper dan je eigenlijke abonnement. Anders zou iedereen altijd de kleinste databundel nemen.
Indien mogelijk, is het vaak het beste om in het buitenland een aparte buitenlandse prepaid SIM-kaart te kopen. Dit kan je vaak al doen op het vliegveld. Kan een berg schelen en dan heb je mogelijk echt onbeperkt internet.

Ik woon in Thailand en met mijn provider betaal ik voor prepaid internet slechts 9 EUR (350 THB) voor 30 dagen unlimited 1 Mbps internet. Da's goed genoeg voor gewoon gebruik.

Heel wat jaren terug was ik nog wonend in Nederland en had toen een Vodafone SIM-kaart via mijn werk. Ik was toen eens op vakantie in Israel. In mijn hostel was ik toen in de veronderstelling dat ik gebruik maakte van de Wifi verbinding van het hostel, maar gebruikte toen ongemerkt de SIM kaart van het werk. Toen ik terugkwam in Nederland was mijn werkgever not amused, want ze hadden toen opeens een rekening van over de 1000 EUR ... misschien zelfs bijna 2000 EUR. Ik doe dus tegenwoordig gewoon roaming uit en regel een aparte SIM kaart in het buitenland of gebruik 100% zeker Wifi indien mogelijk (want roaming is altijd uit).
Is inderdaad slim.
Maar de tarieven kan je niet vergelijken. Dan moet je ook de rest vergelijken. Wat is de loonkost in zo'n land, de belastingen, energieprijs, alle extra regels wat kosten met zich meebrengen, en wat is de kwaliteit, dekking, etc.
Maar er is toch sinds vorig jaar europese wetgeving die aparte roaming tarieven binnen de EU verbiedt? Dus wat je in je eigen land krijgt ook in het buitenland moet krijgen?
Juist daardoor kan ik nu in het buitenland onbeperkt internetten.
Je provider mag nog altijd de hoeveelheid data in het buitenland (maar binnen de EU) beperken tot een redelijke hoeveelheid. Zie https://europa.eu/youreur...oaming-costs/index_nl.htm

De meeste providers geven je wat meer dan ze wettelijk gezien moeten, maar voor zover ik weet passen ze allemaal limieten toe.
Dat valt nog wel mee vind ik, het kan zeker erger: ik heb in Zwitserland ooit 18€ per megabyte betaald (Proximus). al goed dat mijn data toen vanzelf uitgeschakeld werd omdat het prepaid volume op was, anders was ik vandaag nog aan het betalen waarschijnlijk. Pure diefstal.
36ct is voor belgishe begrippen een heel normaal bedrag, al zou je dit niet moeten betalen voor een onbeperkt abbo....
Het is geen 36 cent maar 0,36 cent (een factor 100 verschil).
Nou dan valt 0,36ct wel mee, dat is 100x zo laag.
Dus jij vindt 3.6€/GB goedkoop op een onbeperkt abonnement??
Nee, maar als 36 cent als 'normaal' gezien wordt in België (Voor Nederlandse begrippen is het absurd, begrijp me niet verkeerd) dan is een factor 100 minder helemaal peanuts toch?
Geen idee. 3.6€/GB vind ik als Belg ook absurd op een all in abonnement.
Wat is een GB nog tegenwoordig.
0.36ct zal je bedoelen :)
0.0036 EUR per MB dus 3,6 EUR per GB - is dat een woekerprijs?
Anoniem: 1657372 @Cogency7 september 2021 12:56
0,36 cent is niet zo heel veel hoor, als je bij NL providers buiten de EU op het internet gaat kost dat je al snel 2,50 euro per mb. Ik denk dat je vooral over de cent hebt heengelezen alsof het euro is, maar het gaat dus om een derde van een cent ;)
Tja, de betekenis van woorden veranderen als het uit komt.
Zullen we dan maar gelijk overal bij de abonnementen vermelden dat het "GRATIS" is? Maar dan wel vermelden dat het uiteindelijk XX euro kost maar dat ze dat zelf zo goedkoop vinden dat het net zo goed gratis genoemd kan worden.
Tja, dat gebeurt bij sommige andere bedrijven al. “U krijgt dit product geheel gratis” maar of je dan bij het bestellen nog even verzendkosten wilt betalen…
Of nog beter: "Wanneer je een abonnement neemt voor x euro kan je helemaal gratis y doen."
Noem het gewoon 20GB Plus of 40GB Plus.
In de kleine lettertjes leg je dan de extra's uit (waar de Plus dus voor staat), in plaats dat je 'Onbeperkt' gebruikt en dan in de kleine lettertjes moet gaan vertellen dat het natuurlijk minder is...
Tja als een abonnement normaal ABO 10GB heet dan is het idd ABO ONBEPERKT.

Als het ABO 10GB ALTIJD SNEL heet dan is het niet waar. Wat moet het anders worden, abonnement onbeperkt data? Als je in het buitenland nog kan whatsappen e.d. lijkt me prima na zoveel GB's.

[Reactie gewijzigd door JDx op 22 juli 2024 14:13]

De titel van het artikel is een beetje verwarrend. Na 20gb in het buitenland moet je met een Onbeperkt abonnement namelijk extra gaan betalen.
Bijna alle providers hebben wel afwijkende regels over het gebruik in het buitenland.
is dit legaal? Ik dacht dat roamingkosten volledig van de baan waren in de EU, en gebruik buitenland (wel in EU natuurlijk) compleet equivalent is aan gebruik binnenland?!
Ja, dat is legaal. Sterker nog het moet!
Providers mogen binnen de EU (buiten het thuisland) maximaal 20 GB vanuit een abonnement laten gebruiken. De roaming-kosten golden voornamelijk voor het bellen. Voor internetgebruik zijn ze (deels) gebleven.
Waar heb je die info vandaan? Een linkje zou altijd fijn zijn!

Ik kan niet zo snel vinden dat 't moet. Ik zie wel dat het mag (omdat het anders te duur zou worden voor de providers).
Heeft u een contract waarbij u voor een vast bedrag per maand ook mobiel mag surfen zonder datalimiet, dan moet uw telecombedrijf u bij roaming een groot datavolume aanbieden. Het exacte volume hangt af van de prijs die u betaalt voor uw mobiele bundel. Het moet ten minste het dubbele zijn van het volume dat wordt verkregen door de prijs van uw mobiele bundel (excl. btw) te delen door de maximale groothandelsprijs (3 euro per GB in 2021).
Voor zover ik zie is de enige verplichting dat ze een minimum aantal GB moeten aanbieden, geen maximum.
Voorbeeld: Paulina uit Luxemburg betaalt 40 euro (exclusief btw) per maand voor onbeperkt mobiel bellen, sms'en en internetten. Wanneer ze op vakantie naar een ander EU-land gaat, heeft ze recht op onbeperkt bellen en sms'en, en minstens 26,6 GB aan data (2 × (40 : 3) = 26,6).
Dit voorbeeld spreekt over 26,6 GB. Waar je die 20GB vandaan hebt blijft me dan ook een raadsel ;)
Heb je een link naar het desbetreffende stukje wettekst? Van deze eis heb ik nog nooit gehoord. Dat er een hard plafond mbt dataverbruik in de wet staat. Kan me namelijk ook niet voorstellen. Dit is namelijk alles behalve concurrentie bevorderlijk. En dat is iets dat de EU wel heel graag wil.
De wettekst kan ik zo snel niet vinden, wel een uitleg in de Q&A:
Ik heb een bundel met onbeperkt bellen, sms'en en surfen. Geldt dat ook als ik naar een ander EU-land reis?
JA. U kunt ook onbeperkt bellen en sms'en, ongeacht waar in de EU. Voor internetten geldt dat u bij roamen dan een groot, maar niet onbeperkt datavolume moet krijgen. Uw mobiele provider moet u altijd vertellen over hoeveel roamingdata u beschikt. Hoeveel dat is hangt af van hoeveel u betaalt voor uw bundel. Het aantal gigabytes moet ten minste tweemaal zo groot zijn als het getal dat u krijgt door uw maandelijkse abonnementsgeld (exclusief btw) te delen door 3 euro (de maximumprijs in euro van één gigabyte die uw provider aan de buitenlandse provider moet betalen wanneer u uw telefoon in een ander EU-land gebruikt).

U betaalt bijvoorbeeld 40 euro (exclusief btw) per maand voor uw mobiele bundel met onbeperkt bellen, sms'en en internetten. Bij roamen binnen de EU heeft u recht op een onbeperkt aantal gesprekken en sms-berichten, en ten minste 26,6 GB aan data (2 × (40 euro : 3 euro) = 26,6).

Overschrijdt u dat datavolume bij het roamen, dan moet u een toeslag betalen van 3 euro per gigabyte (exclusief btw).
Er lijkt dus geen harde grens in het dataverkeer te zijn, maar wel een die afhankelijk is van de kosten van het abonnement.
Dit is het minimum dat geboden moet worden. Zoals svane ook al aangaf.
Er is geen maximum. De provider geeft dus enkel met verplichte minimum data buiten het thuisland.
Oh die limiet is in het binnenland, maar in het buitenland moet je wel betalen. Dat is wel kut als je dat gewend bent dan, even een YouTube video van 10 euro kijken. Gebruik zelf niet meer dan 100MB/maand.
Die 100MB zou in dit geval 36 cent kosten in het buitenland en buiten het abonnement.
Dacht eerst dat jouw informatie incorrect was. Maar blijkbaar staat het weer eens verkeerd in het artikel op Tweakers. Je betaald nadat je 20 GB hebt verbruikt in het buitenland (EU) inderdaad 0,0036 € per MB.
0,0036 € is hetzelfde als 0,36 cent. Ik zie niks verkeerds in 't artikel.
Je hebt gelijk.
Ik las onterecht 0,36 euro, maar het gaat hier om 0,36 cent oftewel 0,0036 €.
Thanks! En met prijzen die Telenet soms hanteert (€ 0,10 per MB, oftewel € 100,- per GB) was 't niet eens zo'n gekke gedachte ;)
De rest van het artikel gaat echter ook over het gebruik van 'onbeperkt' voor de fair-use situaties, waar er ook discussie is of het onbeperkt is als na een tijd alles dichtgeknepen wordt.
Er is altijd een beperking aan de snelheid en dus de hoeveelheid data, er is echter geen limiet aan de tijd die je kunt internetten.

Het is maar net hoe je het wilt lezen.
Er is duidelijk een beperking als je het mij vraagt.
Onbeperkt zou betekenen dat je zo lang je uw abonnement betaalt zou kunnen surfen op volle snelheid, ongeacht uw verbruik.
De beperking houdt een throttle in.
Als ze zouden claimen dat er geen datacap is zou dat kunnen kloppen.
Maar een snelheids limiet is er zeker onder voorwaarden.
Zoals gezegd, het is maar net hoe je onbeperkt wilt lezen.

Onbeperkt in data, nee natuurlijk niet. (en er is altijd al een keiharde cap want je snelheid is niet grenzeloos), onbeperkt in tijd die je op het internet kunt zitten, ja zeker.
Onbeperkt zou moeten betekenen dat er niets wijzigt aan de dienst ongeacht uw verbruik.
Dat lijkt me toch een zeer eenvoudige regel?
Jij blijft onbeperkt toepassen op het dataverbruik, maar je hebt onbeperkt toegang tot het internet want daar kun je elke seconde van je betaalperiode gebruiken van maken, je hebt echter wel beperkingen op de snelheid. Als er geen limiet aan je dagelijks verbruik zit dan spreken we specifiek over onbeperkte data.
Je bent rond de pot aan het draaien omdat je geen ongelijk kunt toe geven.
Ik ga mezelf niet eindeloos herhalen. Prettige dag nog.
Jij weigert in te zien dat de provider het begrip onbeperkt op iets anders toepast dan dat jij dat doet. Dat jij jouw zienswijze wilt opleggen aan de rest van Nederland moet jij weten, maar daarmee zijn de providers op dit moment nog niet fout bezig met hoe zij het hanteren.
Wat je prima lijkt als abbo komt niet overeen met wat ze adverteren en daar gaat het om, het gaat er niet om of het een goed slecht duur goedkoop etc product is. Persoonlijk mogen ze het van mij onbeperkt noemen maar niet stellen dat buitenland onbeperkt is en heel duidelijk aangeven dat in het binnenland de term onbeperkt aan het product gegeven is omdat je op trage snelheid door kan gaan nadat je snelle bundel leeg is.

Dus in plaats van 'onbeperkt surfen thuis en onderweg'. '40GB snel en daarna nog altijd op lage snelheid onbeperkt verbonden blijven'.

Maar dat gaat em niet worden.
*onderweg mits in eigen land
In principe vind ik ‘onbeperkt’ een ongelukkig gekozen naam, aangezien er buiten België in andere EU-landen een limiet van 20GB is. De meeste mensen weten niet dat dit wettelijk verplicht is. Kunnen ze het niet gewoon ‘onbeperkt’ blijven noemen, maar met een voetnoot op de webpagina waar je het abonnement aanschaft?
Dan is het dus niet onbeperkt :+ Het lijkt gewoon erg op misleiding van klanten. Niemand die gaat kleine lettertjes lezen als je adverteert met "onbeperkt".
Ik ben er helemaal mee eens hoor, dat het gewoon misleiding is van de klanten! Misschien verwoorde ik het niet goed, maar ik denk dat Telenet zich prima juridisch kan indekken als ze een voetnoot plaatsen, maar ik vind ook dat ze het niet ‘onbeperkt’ moeten noemen, want dat is het zeker niet.
Anoniem: 1657372 @Tk557 september 2021 12:58
Aan de andere kant, hoeveel mensen gaan bij dit abonnement 20gb in het buitenland gebruiken. Behalve als je echt fulltime in het buitenland werkt vraag ik me af hoe snel je daar aan komt :)
En dan is het dus voor 99% van de klanten wel gewoon precies wat er wordt geleverd, uitzonderingen heb je altijd maar daarom zijn er ook voorwaarden natuurlijk.
Was dat niet om te voorkomen dat iemand in bv Polen een goedkoop onbeperkt abonnement neemt?
Ja precies. Deze regel is er omdat je anders is een goedkoper land een abonnement koopt.
Daar zijn al andere mogelijkheden voor, als een telefoon voornamelijk/langdurig in het buitenland wordt gebruikt mag men het abonnement cancellen wegens misbruik.
Het zit ehm ook vooral in dat "thuis en onderweg" wat suggereert dat je ook op reis dus geen limiet hebt terwijl je gewoon moet betalen boven de 20gb. en ofdat nu een wettelijke limiet is of niet doet er niet toe. Het is gewoon misleidend.
Ik moet ze wel geven, (mits het maximum van 20GB in buitenland duidelijk was) dat naar verhouding 1,31 keer de prijs per MB rekenen voor dezelfde hoeveelheid redelijk schappelijk is. Een partij als Vodafone kan tot 71,4 keer de prijs per MB rekenen in verhouding tot je abonnementsprijs.
En zolang ze deze instelling vasthouden blijf ik bij Proximus waar na activatie van gratis extra blokken je effectief 'onbeperkt' internet kan hebben aan max snelheid (natuurlijk minder als kabel, hier persoonlijk pakweg ~90Mbit/s) in tegenstelling tot Telenet.
Haal je 90Mbps, op het mobiel proximus netwerk?
Helaas kunnen we hier van dromen op het mobiel netwerk van telenet, het is gelimiteerd op 40Mbps, sommige formules laten 50Mbps toe.

[Reactie gewijzigd door zanza006 op 22 juli 2024 14:13]

Nee, heb het over hun vaste internet aansluiting. Daar spreekt men bij Telenet dus ook over 'Onbeperkt' en mijn opmerking ging daar dus over. Excuses voor de onduidelijkheid!
Tja, zit hem beetje in waar jij de 'beperking' zou lezen, een snelheidsverlaging is immers een beperking, dus geen onbeperkt. Praat je puur data (internetvolume), dan is het wel de noemer 'onbeperkt'.

Een klant ging ervan uit dat ze onbeperkt kon surfen in het buitenland
Assumption is the mother.. naja, je kent hem wel.

Doet me denken aan zo'n 'all you can eat' principe, je mag alles eten.. maar voor drinken moet je gewoon betalen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.