App Annie: Signal was meest gedownloade app in Duitsland

Chatapp Signal was in de eerste helft van 2021 de meest gedownloade app in Duitsland volgens onderzoeksbureau App Annie. Het is voor het eerst sinds het begin van de metingen dat een andere app dan WhatsApp de lijst aanvoert.

WhatsApp zakt op de lijst van meest gedownloade apps in Duitsland naar plek 3, achter Signal en TikTok. App Annie rekent voor het rapport over de appmarkt onder meer datingapps en browsers niet mee in de lijst, maar wel apps voor entertainment en sociale media. App Annie heeft geen cijfers over specifiek Nederland of België in het rapport staan.

Het beeld in Duitsland wijkt af van dat in andere landen. In Frankrijk voert WhatsApp de lijst aan, gevolgd door TikTok, Instagram, Facebook, Facebook Messenger en Snapchat. Wereldwijd kreeg TikTok de meeste downloads, gevolgd door Instagram, Facebook, WhatsApp en Telegram. App Annie verklaart niet waarom Signal in Duitsland zo hoog staat.

App Annie verkrijgt data door het aanbieden van gratis apps die data verzamelen over gebruikers. De apps staan in de downloadwinkels onder merknamen van onder meer Mobidia en Distimo, maar ook Astro File Manager is een app van het onderzoeksbureau.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

07-09-2021 • 10:25

113 Linkedin

Reacties (113)

Wijzig sortering
Super dat Signal zo vaak is gedownload, maar ondanks dat ook veel mensen in mijn omgeving Signal hebben, gebruikt niemand het. Overstappen van WhatsApp blijft helaas toch een horde die iets te groot is voor velen.
Ik heb zelf begin dit jaar whatsapp verwijdert en iedereen aangegeven dat ze mij kunnen bereiken via signal of sms/bellen. over de maanden heen kwamen er steeds meer mensen bij op signal en nu zijn al mijn contacten op collega's na over op Signal.

Ja in het begin is het misschien lastig om niet meer in elk groepje te zitten, maar daardoor zijn uit eindelijk al mijn groepjes wel naar Signal verhuist en zie ik dat ook mensen die niet zo veel om privacy geven toch de voorkeur aan Signal geven ondertussen.
Kreeg vandaag het verwijt dat het nogal onhandig is dat ik niet meer in de WA groep zat. Ik zei jullie kunnen ook Telegram installeren...krijg ik "ah ja.. logisch... wij komen wel over naar Telegram ipv andersom"

Principes hebben is soms moeilijk 😅
Zelf het goede voorbeeld geven ;) Altijd reageren via Signal ongeacht hoe het binnenkomt. Dan went men er vanzelf aan.

Ik zie de groei ook in mijn omgeving. Een kritieke massa komt in zicht. Nu nog een killer feature waardoor mensen liever Signal gebruiken dan WhatsApp… helaas is privacy blijkbaar voor de meesten geen killer feature.
Ik denk dat de grootste killer feature op het moment toch is dat bedrijven whatsapp voor interne communicatie beginnen te wantrouwen(wellicht ook de rede dat 't in Duitsland zo populair is); het bedrijf waar ik werk heeft een paar maanden geleden het personeel opgelegd alleen nog signal te gebruiken voor berichten op mobiele telefoon.
Zelfde hier. Voor de belangrijkste meldingen zijn wij per de aankondiging van WhatsApp enkele maanden terug meteen overgestapt op Signal. Prima app.
Je* hebt me net overtuigd om toch maar Signal te installeren. (Na een snelle zoektocht voor meer info)
Maar ik dacht (door Tweakers berichtgeving) dat Matrixin opkomst was als nieuwe privacy vriendelijkste messenger. Voordat ik begin andere mensen over te halen naar signal over te stappen, hoe groot is de kans dat we volgend jaar naar matrix moeten?

* En Whatsapp popups met nieuwe voorwaarden die ik niet wou accepteren. Maar melding is nu weg, dus denk dat mijn zus ze namens mij geaccepteerd heeft toen ze even mijn telefoon leende om iets op te zoeken. Zal we niet meer ongedaan te maken zijn }>

[Reactie gewijzigd door mbb op 8 september 2021 00:49]

Persoonlijk schat ik de kans dat we naar Matrix moeten nihil. Het is ietwat populair onder Tweakers en het is zeker privacy-vriendelijk. Het werkt ook niet op basis van telefoonnummers, dus dat is voor veel privacy-bewuste mensen / tweakers ook een pluspunt. Maar voor veel anderen juist weer een nadeel. Die 1-op-1-koppeling met een telefoonnummer is een van de dingen die WhatsApp groot gemaakt heeft.

Ik heb Matrix ook geprobeerd een paar jaar terug maar het voelt te Tweakerig aan, en ik ben bang dat daar veel niet al te tech-savvy consumenten voor terugdeinzen. Wel hele leuke features, het werkt op een open netwerk en je kunt bridgen met andere communicatieplatforms. Maar dat dat groot wordt buiten de tech-community om zie ik (helaas) niet gebeuren.

Het risico bestaat altijd. Een jaar of 8 geleden heb ik WhatsApp afgezworen. Eerst heb ik wat mensen meegekregen naar Blackberry Messenger. Echt een fijne messenger. Helaas destijds BlackBerry-only en later is dat gestopt. Daarna heb een contactenkring meegenomen naar Wire Messenger en een deel zat al op Telegram, dus daar heb ik ook een flinke lijst contacten. Wire Messenger is ook een hele fijne messenger maar miste de goede reputatie en momentum die Signal toen ook al had. Jaren geleden hebben ze zelf de consumentenmarkt opgegeven en zijn zich puur op Wire for Business gaan richten. Je kunt het persoonlijk gebruiken maar daar lopen ze niet meer mee te koop. Dus toen met de hele meute van Wire naar Signal, nu ook alweer een jaar terug.

En het afgelopen halfjaar zie ik zowel op Signal als Telegram een flinke toeloop van contacten die het installeren. Signal heeft over het algemeen net een beter gevoel qua privacy, maar aan Telegram hebben ze nog wel een zware concurrent denk ik, want (naar mijn mening, maar ik hoor ik het van velen), de gebruikersvriendelijkheid van Telegram is onverslaanbaar. Telegram probeert zich te profileren als privacy-vriendelijk maar eigenlijk is dat desinformatie zaaien aangezien ze de End-to-end-encryptie standaard niet aanzetten en dat ook niet samenwerkt met multi-device accounts of groepschats. De gratis onbeperkte cloud storage die je erbij krijgt is dan wel weer prettig :+

Ik denk dat Signal wel voldoende momentum heeft inmiddels om in ieder geval een stukje marktaandeel van WhatsApp af te snoepen. Of het WhatsApp ooit kan verslaan vraag ik me af - de geschiedenis leert dat zolang je nadelige wijzigingen maar in klein genoege brokjes aan de klanten voorschotelt ze uiteindelijk wel met het hele pakket akkoord gaan dus de massale uitstroom zit er voorlopig niet in.

[Reactie gewijzigd door MadEgg op 8 september 2021 08:58]

Ik merkte dat veel mensen uit mijn omgeving wel wilden maar bang waren dat ze de enige zouden zijn. Het werkte goed om ze vanuit de gedeelde whatsappgroepen over te halen. Mijn vrienden en familie zijn bijna allemaal op Signal nu.
Same here: ik heb alle familieleden en close friends over kunnen halen om voortaan op Signal verder te comnuniceren. Vooral de argumenten van veiligheid (E2E encryptie), transparantie (open source + code reviews) en het karakter van de bedrijven achter de concurrenten zoals Whatsapp en Telegram bleken het meeste steekhouden voor mensen om ook Signal te installeren.

Het meerendeel gaf trouwens aan: "Ja, ik wil best Signal installeren [voor jullie], maar blijf verder wel op Whatsapp." Helemaal prima wat mij betreft, ik ben heel blij dat ik "eigenlijk alleen"* nog maar Signal gebruik nu.

* P.S. Ja "eigenlijk alleen" is dus niet "helemaal": helaas zit je altijd nog vast aan sociale verplichtingen waar je niet onderuit komt. De appgroep van de voetbal en de familiebrede appgroep krijg ik niet over op Signal, dus helaas en tot mijn spijt moet ik Whatsapp nog (tandenknarsend) geïnstalleerd houden.
Dan is het jammer maar helaas. Ik ben dus keihard uit Whatsapp gestapt. Dat werd/wordt mij niet in dank afgenomen. Ik organiseer behoorlijk wat evenementen of zit in het bestuur.
Ik heb de reacties asociaal en whappie een nog met te horen gekregen. Vooral van mensen die zelf niks organiseren en alleen maar kritiek hebben, die mis ik dan ook als kiespijn. Echter ook binnen vrienden is er onbegrip, ook hier weer vooral bij mensen die digitaal minder onderlegd zijn maar zeker niet uitsluitend.
Wanneer je een echt statement wilt maken zal je moeite moeten doen. Iedereen kan een statement maken zonder moeite of gevolgen maar het is anders wanneer het een serieuze impact heeft.
Anoniem: 1657372
@Floor7 september 2021 12:47
Ik denk dat het ook een lastig punt is. Ik ben het niet eens met mensen die zich echt vervelend tegen je opstellen, maar je kunt hopelijk ook begrijpen dat het wel overkomt als 'Ik wil dit gebruiken, dus de rest past zit maar aan' en dat is natuurlijk een type gedrag wat letterlijk asociaal is.
Nu weet ik niet hoe je het hebt gebracht e.d., dus ga ik er geen waarde oordeel over geven. Maar als jij de enige bent die iets gebruikt en je daarom mensen dwingt om dat te gebruiken, ik vind het niet gek dat de menselijke natuur daar tegenin gaat.
Als iedereen iets gebruikt en daarmee jou 'dwingt' om het ook te gebruiken, dan is het wel gek dat de menselijke natuur daar tegenin gaat?

Ben blij dat ik dit probleem niet heb. Geen FB en geen Whatsapp en nooit gehad ook.
Oh ik heb het wel netjes en onderbouwd gebracht. Ik was ook een van de eerste in mijn omgeving die dat deed. Het was een aantal weken echt heel stil totdat er druppel gewijs meer mensen bij kwamen. Nu zit ongeveer 50% van mijn veel gebruikte contacten op Signal. De rest gaat nog via SMS, bellen, postduif of afspreken... ;)
Aan de ene kant snap ik dat mensen niet een extra app willen installeren. Maar aan de andere kant, één app meer of minder, maakt dat nou zoveel uit. Installeer Signal gewoon en "be done with it". Zeker als mensen er zoveel commentaar op hebben.
Het maakt niet zoveel uit als het Signal is, omdat die niet extra op je spioneert, echter het maakt wel uit als het b.v. TikTok is die alles wat los en vast zit aan je telefoon (ook data van andere plekken dan alleen de eigen app) upload naar het moederbedrijf.
Een goed begin, begint bij jezelf ;)
Ik heb een paar groepen van familie en vrienden over maar in hun contacten met anderen blijven ze stug WhatsApp gebruiken. Het zit er hard in geramd.
Telegram heeft een monsterlijk goede functie waar je je hele WhatsApp (groeps)gesprekgeschiedenis kan importeren. Zou Signal ook moeten doen.
Wat zou een killer feature kunnen zijn, het is een berichten app, de rest van de functionaliteit is ondergeschikt.

Afgezien van videobellen en bijlagen sturen mogen ze alles er van mij weer uit slopen: emoticons, gifjes, groepen, voice berichten, allemaal in principe nutteloze extra's
Jij vind ze nutteloos. Anderen niet. Zonder emoticons en groepen krijg ik het sowieso aan niemand verkocht, voice berichten worden ook veel gebruikt.

Als ik wist wat de killer feature is dan had ik het al aangedragen bij Signal ;) Lang lang geleden was de killer feature van WhatsApp dat het niet €0,50 per bericht kostte - dat maakt het in Nederland snel populairder dan SMS wat zwaar uitgemolken werd door de providers. Daar alleen daarmee kom je nu helaas niet meer weg.
Ik zou het heel fijn vinden als telefoonnrs van onbekenden in groepen niet gelijk gedeeld worden. Ik vind dat ook zo idioot van Whatsapp. Zit je in een groepsapp van de buurt en/of een interessegroep, heb je gelijk je telnr met 500 man gedeeld. Dan liever een anoniem ID zoals bijvoorbeeld Discord.
Threema heeft die functie, ik weet dat Signal er ook mee bezig is, Discord is nou niet echt privacy vriendelijk...

[Reactie gewijzigd door thomvh op 7 september 2021 13:17]

Oja! Threema. Ik kon niet op de naam komen, thanks :)
Ik weet het van Discord, dat is niet beter dan Whatsapp. Maar het 'goede' voorbeeld bleef wat mij betreft ook beperkt tot userID zonder telnr met iedereen te delen.
Snap ik :) wil WhatsApp nog wel wat credits geven, daar is je bericht terminate encrypted. Bij Discord is alles, maar dan ook alles beschikbaar voor Discord zelf om te verwerken, niet alleen de metadata.

Signal heeft trouwens de eerste stap gezet met Signal PIN. Waarbij je je telefoon nummer al niet meer nodig hebt bij het omzetten. Ze hebben daarbij ook aangegeven dat dit een van de eerste stappen richting een nummerloos systeem is.
Je kunt nooit voorspellen wat precies waarom populair wordt, daar heb je ook geen killer optie of app voor nodig - die opties/apps bestaan meestal al lang ergens anders (en zelfs in een betere vorm) voordat ze door de massa opgepikt worden.

Als je het hebt over lang geleden: Zo'n 5 jaar voor de Blackberry populair werd en de eerste iPhone uit kwam, in de tijd dat het woord smartphone en Android nog niet eens bestonden gebruikte ik MSN Messenger al op mijn MDA Compact (en later MDA PRO) met Windows Mobile: dat kostte ook niets per bericht - het werkte met "gewoon" mobiel internet.

Dus geen speciaal duur abonnement zoals later wel bij de iPhone of Blackberry (of KPN's geflopte i-mode - kent iemand chatman nog?). Goh de tijd van Windows Mobile en later m'n MDA Pro.. ik word oud.

Ik bedoel maar te zeggen, het is een compleet onduidelijk wat er nodig is om mensen over te laten stappen - kosten zijn het niet, killer features ook niet, een zelfs privacy(schandalen) doen gebruikers niets...

Wat voor mij werkte is zoals anderen hier ook al zeggen, gewoon direct/sneller reageren via de app van je keuze en pas uren/dagen later via Whatsapp - als mensen dan klagen zeg je "moet je me maar op signal/telegram/threema berichten, daar kijk ik altijd op". Zo heb ik in ieder geval m'n hele familie over gekregen.
Nu nog een killer feature waardoor mensen liever Signal gebruiken dan WhatsApp… helaas is privacy blijkbaar voor de meesten geen killer feature.
Signal kunnen gebruiken zonder een afhankelijkheid van een smartphone met internetverbinding? Oh, wacht. Dat kan al (i.t.t. WhatsApp). ;)

Iets serieuzer:
Ik denk niet dat dat een killer feature is. De meeste mensen zullen bijvoorbeeld WhatsApp enkel op de smartphone gebruiken, en zoeken niet naar (meer) desktopmogelijkheden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 7 september 2021 10:57]

Dat kan in WhatsApp ook.
Alleen is het in Beta. Ik heb het al in gebruik.
Tot je ze de invloed van whatsapp op je google drive map van de backup laat zien. Ik reageer overal ook met Signal nu. Gebruik het ook voor sms. Whatsapp heb ik op een oude telefoon geinstalleerd en die werkt heeft geen simkaart. Zo ben ik alleen nog op whatsapp als ik op wifi zit thuis.
Veel mensen hebben daarom ook al Signal geinstalleerd of ze bellen.
Als ik op whatsapp zie wat ik mis, dan is dat helemaal niks.
Gewoon geen Whatsapp installeren. Werkt ook perfect :p (ik heb ooit eens whatsapp gebruikt, op een blauwe maandag, maar toen ik overgestapt ben van Windows 10 Mobile naar Android, heb ik het niet meer geïnstalleerd gehad)
Het is best lekker om een met een groep over te gaan op Signal. Ik heb mijn familie chat op Signal en ik weet gelijk aan het icoontje van welke groep het bericht binnen komt. Je kunt imo het best beter beide apps hebben en een balletje opgooien bij een chat groep welk het een beetje met privacy op heeft. Niet iedereen zal in een keer helemaal overstappen.
Ik zie toch best wel veel mensen die helemaal niet super technisch geïnformeerd er bij komen op Signal, niet alleen techies. Het is een kwestie van tijd tot de boel gaat kantelen. Ik heb een "moved to signal" text plus Signal app icon als avatar. Dat deed Facebook destijds ook bij Hyves dus dat moeten ze zelf ook wel kunnen hebben.
Vergeet ook even niet dat er nog steeds geen backup optie voor iOS beschikbaar is, wel een migratie optie maar daar heb je niet zo veel aan als je telefoon stuk of gestolen is.
Denk dat signal nu zo vaak gedownload is omdat sinds een tijdje zeer veel instellingen in Duitsland het verplichten voor werk.

Maar voor privé word er inderdaad nog Whatsapp gebruikt, jammer genoeg.
Bij mij is het wel gelukt, als je whatsapp uninstalled, kunnen ze je toch enkel nog maar berichten via signal of welke andere chat-app je ook gebruikt.
Blijkbaar is er een tool voor Android (Wa2Sig) om data van Whatsapp naar Signal over te zetten. Ook wat uitleg.

https://www.youtube.com/watch?v=H3Qnp5CLiLA

https://www.tenorshare.co...sapp-chats-to-signal.html

https://beebom.com/switch-from-whatsapp-to-signal/

[Reactie gewijzigd door obimk1 op 7 september 2021 17:02]

Signal heeft betere privacy voorwaarden en worden alleen overruled als je dat zelf doet door het te linken met een derde app. De beveiliging is niet alleen aan de voorkant, maar ook achterkant volledig gedekt en signal doet verder niks met data. Het is overigens ook nog beter beveiligd dan Telegram die overigens nog slechter secure is dan whatsapp.

Signal is dus de beste keuze van deze drie apps.

Ik gebruik zelf nog steeds BBMe maar deze dreigt langzaam uit te sterven, maar heeft wel een triple beveiliging en geeft je veel privacy en kost twee biertjes per jaar qua kosten. In het bedrijfsleven en bij instellingen wordt het nog wel gebruikt in de UK en Noord Amerika.

Een andere betaalde dienst is Threema en volg deze app niet meer.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 7 september 2021 23:36]

Mijn Duitse vrienden gingen ook over op Signal. Ik heb het geprobeerd, maar niemand ging. Ondertussen zijn velen al weer terug op whatsapp.
In mijn omgeving zijn het vooral “de oudjes” (moeders, tantes, oma’s (incl de mannen)) die lastig doen. Wéér iets nieuws???

Ik gebruik nu iMessage. Mijn meeste vrienden hebben een iPhone. Whatsapp staat op stil, voor iedereen. Werkt prima voor mij. Ook nog eens minder prikkels.
Er is maar één oplossing, je (actieve) contacten mededelen dat je niet meer bereikbaar bent via WhatsApp maar wél via Signal, liefst aangevuld met wat achtergrond info & instructies t.b.v. overstappen naar Signal. Daarna je WhatsApp account verwijderen. Contacten die niet de moeite nemen, zijn het ook niet waard O-)

Hier geen WhatsApp meer sinds ongeveer een jaar, vrijwel alle contacten gebruiken nu Signal op een paar na. Voor diegenen is er altijd nog SMS / iMessage.
Ik dacht dat iedereen over was op Telegram.
Ik ben al jaren over op Telegram. Helaas hebben maar 2 vrienden aan die migratie meegedaan. Dus ik heb Whatsapp voor de bulk en Telegram (die in mijn mening véél fijner is) voor 2 andere maten.
Zo lang Signal of Telegram niet groots gebruikt wordt stap ik niet over op beide.
Tja, zo denken dus de meeste mensen en blijft Whatsapp voor altijd aan de top
Wil wel 1 van de 2 proberen hoor, maar niet beide en die dan ook nog eens doordrukken bij mensen.
Aan de andere kant is het natuurlijk maar een kleine moeite om twee apps van een aantal megabytes geïnstalleerd te hebben staan, zelfs als je ze niet/nauwelijks gebruikt. Kan je voor jezelf gaandeweg bepalen waar de meeste van jouw contacten naartoe migreren en die gaan gebruiken ;)
Als ik eenmaal 1 van de 2 gebruik ben ik zo iemand die het gaat pushen :+
Als ik eenmaal 1 van de 2 gebruik ben ik zo iemand die het gaat pushen :+
Die lopen hier op zaterdag ook door de wijk, pushen naar een bepaald geloof ....
De vraag "kan iedereen dat niet voor zichzelf uitmaken ?" wordt dan steevast beantwoord met "Ja, maar ..... "

Zo is dat met gebruikers van apps ook, het MOET allemaal maar ineens in hun richting ... want IK vind het beter ...
Ik heb Signal geïnstalleerd staan, al sinds de begindagen, en heb uit mijn zakelijke, en privé contacten welgeteld ZES overeenkomsten ( op bijna 300 nummers )

De enige reden dat ik destijds meegegaan ben ( niet overgestapt ) was omdat ik zaken en overleg moest doen met mensen van de nationale politie groep, die deden het alleen maar via Signal - want veiliger ...
Guess what, na een half jaar zaten ze 'spontaan' in mijn Whatsapp lijstje erbij ....

* FreshMaker heeft niet één signal bericht gekregen in de laatste anderhalf jaar
Is dat de enige reden? Zelf moet ik niets van telegram hebben door het gebrek aan e2e encryptie en onduidelijkheid over wat er met je doorgestuurde bestanden/foto's gebeurt. Die en je chats staan mooi opgeslagen op de Telegram server en worden was encrypted bij aankomst. Dat betekent dat Telegram sowieso overal bij zou kunnen, in theorie. Ik vind dat Signal en Whatsapp dat beter voor elkaar hebben. Natuurlijk is er client to server encryptie, maar ik vind die server maar vervelende factor. Ook is de privacy policy van Telegram net zo vervelend als die van whatsapp.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 7 september 2021 11:10]

Telegram is by default ook niet privacy vriendelijk, dat wordt het pas wanneer je een chat een zogenaamde 'secret chat' van maakt, waar dat bij Signal standaard is. Als je dus een van de twee wilt proberen en privacy belangrijk vind, zou ik beginnen met Signal.
Ondanks dat ik 100x meer mensen op Whatsapp heb, gebruik ik Telegram vaker per dag. Ik babbel gewoon extreem veel met die 2 maten op Telegram. Soms wel een paar honderd berichten per dag. Whatsapp is bij mij behoorlijk rustig.
Ja, maar nu blijkt in Duitsland Signal dus te winnen, wil niet 1 van de 2 promoten als de ander populairder of beter blijkt. Ik dacht dus dat de meeste mensen naar Telegram waren.
Je kunt niets zeggen over Duitsland. Hoogstens over een deel van de gebruikers die sowieso al spyware troep installeren.

App Annie verkrijgt data door het aanbieden van gratis apps die data verzamelen over gebruikers.
Leuk dat in Duitsland veel gebruikers zich dus simultaan druk maken over privacy, en tegelijkertijd gebruikt worden als datapunt.
Dat laatste vond ik inderdaad ook redelijk ironisch, ja.

Ik denk dat het te maken heeft met een gebrek aan kennis: Signal is vrij bekend als privacy-vriendelijke messaging-app, waardoor ook mensen die er wat minder vanaf weten die app gaan gebruiken. Diezelfde mensen zijn zich er dan echter niet van bewust dat via andere apps ook data over hen verzameld wordt.
Aan de andere kant, voor een app als Whatsapp is het lastig om extra markt te winnen, aangezien ze al zo groot zijn, waar Signal nog best enorm kan groeien omdat niet iedereen (zoals bij Whatsapp) gebruik maakt van de dienst.
Qua security is Telegram niet de beste keus, zie bv. ook: https://www.securemessagingapps.com/
idem, heb wel een aantal ook naar Signal kunnen overzetten, maar ook die communiceren inmiddels weer alleen via WA.
Telegram (code) is minder veilig en transparant en Russen dus als de FSB ze ooit in het vizier krijgt ligt je data alsnog bij een nogal dubieuze partij op straat. Recente geschiedenis toont aan dat je daarvoor ook niet in Rusland hoeft te wonen.

Lijkt me een simpele afweging.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 7 september 2021 10:56]

Inderdaad. En Telegram CEO is ook lid van de World Economic Forum.

Dus voor privacy en security zou ik echt voor Signal kiezen.
Ik gebruik Telegram met de meeste van mijn vrienden. Whatsapp (als 'noodzakelijk' kwaad) voor mijn vriendin, familie en een paar anderen. Signal heb ik wel ergens staan, maar gebruik ik werkelijk nooit. Dus ja, hoeveel het aantal downloads dan iets zegt...

Journalisten zijn blijkbaar heel blij met Signal. Bij een podcast van de VPRO zit een journalist die het Signal evangelie probeert te verkondigen. Ik zou verbaast zijn hoeveel bekenden van me het gebruiken. Ja klopt, ik had bijna nul niet verwacht. Journalisten leven toch wel een beetje in een bubble wat dat betreft.
Jammer dat Signal niet heeft weten door te pakken tijdens het WhatsApp slikken-of-stikken debacle. Groeiende groep contacten zit nu op Signal, maar toch is WhatsApp voor de kritieke massa de standaard gebleven.
Het is lastig als tal van organisaties whatsapp als standaard gebruiken voor hun communicatie om dan 'nee' te zeggen. Voor tal van organisaties is Whatsapp gebruik bijna een verplichting.

Zelf heb ik whatsapp jarengeleden eraf gegooid. Toen mijn collegae en kennissen aangegeven: "vanaf ..... gebruik ik geen Whatsapp meer maar het privacy vriendelijke Signal (met linkje) Je kan naast Signal te gebruiken me ook altijd nog bellen, SMS'en of mailen"

Dat leverde vanaf het begin nogal wat weerstand op maar er zijn al aardig wat collegae en kennissen/familie die het nu ook gebruiken.
Hoezo verplichting?

Overheden en overheidsinstanties zouden er mee moeten beginnen om een alternatief systeem te implementeren, moment dat die optie wordt gemaakt wordt overschakelen steeds makkelijker.
Helemaal mee eens. Ik doe iets in de media, en hoevaak ik niet krijg te horen van iemand die bij de (Rijks)overheid werkt. "doen we gewoon even via whatsapp hoor" of "hebt u geen whatsapp? Dan app ik het wel even"
Laat dat alternatief dan sms rcs zijn. Niet weer een 'verplichte' app na Whatsapp.
Hoezo verplichting?

Overheden en overheidsinstanties zouden er mee moeten beginnen om een alternatief systeem te implementeren, moment dat die optie wordt gemaakt wordt overschakelen steeds makkelijker.
Nee overheden horen zich helemaal niet mee te bemoeien, door hun is dat alles zo gekomen, door bedrijven als Facebook waar WhatsApp bij hoort van Nederland en zo een belasting paradijs te maken, en ook in andere landen veel belasting voordelen geven.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 7 september 2021 21:10]

Hier is dat anders goed gelukt hoor, begin dit jaar tijdens dat slikken-of-stikken debacle zijn verreweg de meeste van m'n contacten en groepen overgestapt op Signal. Naar alle tevredenheid. Gebruik nauwelijks Whatsapp.
Whatsapp is gewoon de facto de standaard. Privé naar wat anders lukt wel maar zakelijk is kansloos. Appgroepen zijn altijd WA, zakelijke relaties vrijwel uitsluitend WA.

Ik zie dat echt niet binnen afzienbare tijd veranderen.
Met dergelijke bedrijven wil ik gewoon geen zaken doen, en doe er dan ook geen zakens mee.
helpdesk enkel via WA = product/dienst niet kopen/huren.
Weet niet wat jij voor werk doet dat je zakelijke contacten helpdesk zijn. :z
Beetje simpel gesteld om geen zaken te doen met mensen die WA gebruiken, zo werkt het niet echt in de grote boze buitenwereld maar kruip gerust weer onder je steen :D
kan je je eerste zin eens herformuleren of is dat hoe jij op WA spreekt ?
ik snap er niets van .
en ja zo simpel is het wel als een bedrijf niet de moeite wil doen om deftige support op te zetten via diverse kanalen is het bedrijf niet waardig om zaken mee te doen. Ik kijk dan wel naar een ander bedrijf die wel defige support geeft.
Dat je vind dat ik dan onder een steen kruip, "so be it".
Mooie evolutie. Duitsers snappen de value van privacy als geen ander. Berlijn hangt ook vol met Monero stickers.
Hoezo? Deze betrokken duitsers maakten gebruik van App Annie apps op hun smartphone. Als je dit soort apps installeert dan snap je de waarde van privacy juist niet.
Maakt App Annie dan ook onderdeel uit van het facebook framework dat data verzameld, combineert, analyseert en opslaat van gebruikers van facebook/instagram/whatsapp?
App Annie is een eigen framework dat data verzameld, combineert, analyseert en opslaat (en verkoopt). Het zit ingebakken in allerlei gratis apps.
Het is een marketing instrument - losstaande dat het ongetwijfeld een data lurker is, het is geen (privacy)gevoelig comunicatie instrument en verzameld vooral panel data, over het gebruik van apps en media.
App Annie verzameld ENORM veel data, ook privacygevoelige data. Zie hier bijvoorbeeld een review met een overzicht van alles wat ze te bieden hebben.
Ja dat ontken ik ook niet, maar het is totaal wat anders dan facebook/instagram en Whatsapp - de functie hiervan. Het brengt data over app gebruik in kaart, niet communicatie van gebruikers van deze apps.
So?

Uit app installs kun je ook een leuk profiel samenstellen. Bizar (en treurig tegelijkertijd) om te zien dat een spyware bedrijf blijkbaar legitimiteit kan verlenen uit het feit zich te presenteren als "onderzoeksbureau".
Zeker kan dat. maar als je de reviews leest over hoe 'spyware annie' te werk gaat is het niet zo effectief - juist omdat ze veel gebruikers data niet gebruiken, en valt het in het niet bij spyware bedrijven als facebook. Maar ja daar kennen we de verhalen inmiddels wel van, dat zou allang verboden zijn als het niet uit de VS zou zijn gekomen.
Het is een marketing instrument - losstaande dat het ongetwijfeld een data lurker is, het is geen (privacy)gevoelig comunicatie instrument en verzameld vooral panel data, over het gebruik van apps en media.
Juist DAT is in mijn ogen niet gewenst.
Niemand heeft iets te maken met hoe, wat en wanneer ik mijn apps/media gebruik.
Dat in combinatie met locatiedata ( wat er dan ook vast wel bijzit ) maakt het minder veilig, en ook onmogelijk 'anoniem'
App Annie is geen onderdeel van Facebook maar data verzamelen, combineren, analyseren en opslaan dat doen ze wel.
Maar tiktok staat nog steeds op 2e plaats? Waarschijnlijk bij gebrek aan alternatief. Maw er is een markt voor een privacy vriendelijke tik tok versie 😊 (de vraag is of je daar geld mee kan verdienen)
Uhuh.

Ik zou eerder zeggen dat het verwonderlijk is dat er in Duitsland dus blijkbaar een hoop mensen wonen die Signal installeren, want privacy, en dan vervolgens ook een spyware app op hun telefoon hebben die gegevens bijhoudt over andere geïnstalleerde apps:
App Annie verkrijgt data door het aanbieden van gratis apps die data verzamelen over gebruikers.
Je weet dat iedereen die het wil ook gewoon op play.google.com kan zien welke apps populair zijn? Geen spyware voor nodig hoor!
Nog opvallender is de hoge positie van Telegram in dat plaatje. Telegram heeft leuke features, maar wat privacy betreft is het de absolute tegenpool van Signal.
Ik zou het geen tegenpool noemen. Ze hechten wel waarde aan privacy, maar standaard geen e2e encryptie idd. Dat is een kwestie van gebruiksvriendelijkheid vs privacy. Overigens is het verkeer naar hun server uiteraard wel encrypted. Dit is een mooi overzicht: https://imgix-blog.setapp...rmat&ixlib=php-3.3.0&q=75

Ik heb zelf overigens de voorkeur voor Signal.
Optionele beveiliging is de facto geen beveiliging. Zie ook zaken zoals PGP Email.
Het lastige is dat de verbinding en alles wat daar overheen gaat wel encrypted is tussen client+server, maar de content (chat+bestanden/foto's) zelf niet. Die worden op de Telegram server bij aankomst pas encrypted met een key die daar bekend is. Beetje wassen neus encryptie dus.
Om het wassen neus te noemen vind ik niet terecht. Het is een uitstekende tussen oplossing van security en gebruiksvriendelijkheid/features. Daarin staat Telegram ook bovenaan. Zeker i.v.m. de desktop app.
Telegram biedt mij de keuze tussen goede beveiliging of features. Beide mogelijk met de zelfde app en laat de keuze aan mij. Ik kan het me niet beter wensen.
TikTok ook wel grappig in 2017 weg en daarna verder omhoog.

Early adopters en daarna een flinke hype.
pre 2016 heette het nog musical.ly

Toen was het een soort van karaoke met dansjes die je kon doorsturen.
Pas na 2016 zagen ze het licht, dat er meer mee te verdienen was door het 'volwassenere' content te geven.
Inmiddels al een aantal contacten op Signal zitten nu, met eigenlijk vooral die hardnekkige (en helaas noodzakelijke) groepen die nog via whatsapp lopen.

Wat ik dan wel weer ironisch vind is dat dit ontdekt is doordat (privacybewuste) Signal gebruikers via een andere app die onnodig veel gegevens doorsluist in kaart worden gebracht...
Vandaar dat ik het wel leuk vind dat Threema er niet tussen staat, dat is voor de die-hard privacyfans. :)
Dus die gebruikers gebruiken een app die data vergaard over wat je allemaal geïnstalleerd heb? Lekker privacy zeg....

PS .. zelf ook al jaren Telegram gebruiker en heeft zo zijn voordelen ;-)
Is hier niet sprake van selectiebias aangezien alleen gegevens vergaard (kunnen) worden over gebruikers die überhaupt een app hebben geïnstalleerd die gegevens scraped uit je telefoon?
Dat is inderdaad best mogelijk want Whatsapp vermijden en App Annie gebruiken lijkt nogal tegenstrijdig wat privacy betreft, dus in werkelijkheid zijn er waarschijnlijk meer Signalgebruikers.
Ik vind de signal android app prima, maar de UI is niet bepaald verfijnd. Het oogt oud en schermtransities zijn oubollig. Dark mode niet veel beter.

Ben hier zelf erg gevoelig voor, en het helpt zeker niet om extra mensen naar de dienst te krijgen. WhatsApp en ook Telegram komen vriendelijker over.

Met die miljoeneninvesteringen die ze gekregen hebben zouden ze dit eens moeten aanpakken.
Ik vind het juist een clean interface. Telegram is een soort riool. Whatsapp zit er tussenin.
ik ben helemaal over op Signal.
Whatsapp account heb ik verwijderd.

Ik, als Linux gebruiker, vind het fijn dat Signal een native Linux desktop app heeft.
Ik gebruik deze best wel vaak en je kan ook je desktop delen tijden het videobellen.
Dus heb je geen extra app meer nodig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee