Scarlet verhoogt per 1 februari up- en downloadsnelheden van abonnementen

De Belgische provider Scarlet verhoogt per 1 februari de downloadsnelheid van internetverbindingen. Die gaat dan van 50 naar 70Mbit/s. Ook de uploadsnelheid stijgt. De budgetprovider, die onderdeel is van Proximus, heeft slechts twee pakketten.

De provider kondigt de snelheidsverhoging aan in een e-mail aan klanten. Zowel de up- als de downloadsnelheid gaat vanaf 1 februari omhoog, schrijft het bedrijf. Het gaat om het Loco-abonnement, waar geen datalimiet op zit. Dat is, naast een beperkt Poco-abonnement, met een datalimiet van 50GB, het enige vaste internetabonnement dat Scarlet aanbiedt. De downloadheidsnelheid gaat per 1 februari van dit jaar naar 50Mbit/s. De uploadsnelheid stijgt van 4 naar 10Mbit/s.

De provider zegt niets over een prijsverhoging. Mogelijk volgt die later in het jaar nog. Dat gebeurt vaker na een snelheidsverhoging.

Scarlet is een dochteronderneming van Proximus. De provider maakt gebruik van de VDSL-verbinding van Proximus en zegt dat daardoor de maximale snelheid voor klanten afhankelijk is van de omstandigheden zoals de afstand tot de telefooncentrale.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

25-01-2023 • 09:40

60 Linkedin

Submitter: Admiral Freebee

Reacties (52)

52
52
15
3
0
32
Wijzig sortering
34 euro p.m. is niet veel, maar het is ook niet fantastisch.

70Mbit/s anno 2022.. kunnen ze echt niets boven de 100Mbit/s aanbieden?
Het zal je misschien verbazen maar.. voor het grootste gros aan huishouden is 50Mit/s ruim voldoende (lijkt me). Ook 2023* ;) Als die abbo blijft bestaan, en het scheelt een €5,- p/m bijv., dat kan voor menig mens een reden zijn om hiervoor te kiezen.
...ook hier met vier gezinsleden die streamen is ruim binnen de mogelijkheden van 50Mb/s
Denk dat dit een heel verstandige comment is, die soms véél te weinig belicht wordt.
Ik zelf zit heel veel op internet maar mijn verbruik beperkt zich tot lezen/scrollen van allerlei sites, mijn mails, af en toe een RDP sessie en wat kleine onnozelheden.

Als er morgen een abo komt 30/2 @ 30 EUR p/m met TV (iets als Scarlet Trio maar dan nog meer beperkt dan het nu is en iets goedkoper) dan teken ik er direct op in! Datalimiet van 150GB hier is méér dan voldoende!

Niet iedereen download continu allerlei dingen enzomeer. Er zijn nog mensen die het internet alleen gebruiken voor puur praktische zaken, en voor de rest probeer ik zoveel mogelijk van het internet weg te blijven en mij met andere dingen bezig te houden :)
Het interessante is dat ze in de praktijk eigenlijk 100 Mbps leveren, of toch bij mij... Ik hoop dat ze met die update niet effectief doorvoeren, dat zou een stap terug zijn. ;(
idd DSL connected↓ 99,9 Mbit/s↑ 30,0 Mbit/s is al jaren zo bij scarlet en zal zo blijven, als je niet te ver van de rop woont en een goede modem hebt :)
Hangt er vanaf, de klanten die nog Scarlet One hebben wel, Wie Scarlet Trio heeft of daar naar overgeschakeld is, die is normaal op de lagere snelheid gezet (als je geluk hebt niet). Ze cappen wel degelijk helaas.
De dag dat Scarlet mijn lijn afknijpt is de dag dat Scarlet buiten vliegt. Ik haal hier momenteel effectief gemeten 91.42 down & 28.63 up waarbij dat al jaar & dag zo is. Ik neem aan dat Scarlet ook wel door heeft dat hun klanten niet gaan kunnen lachen als ze na jaren plots hun lijn afknijpen.

Overigens ook bij Proximus word je internet geknepen als je TV hebt, die gaat namelijk over dezelfde lijn en heeft een hogere netwerk prio.
Bij mijn ouders was het de dag nadat ze van One naar Trio gingen capped op 50 down (up weet ik niet meer vanbuiten) :). En ik doel wel degelijk op een cap, zonder TV. Want de dag ervoor had men gewoon 90+ down en 20+ up.
Dat is meteen ook de reden dat ik na mijn verhuis geen Scarlet heb genomen.
Overigens ook bij Proximus word je internet geknepen als je TV hebt, die gaat namelijk over dezelfde lijn en heeft een hogere netwerk prio.
Dat je TV data prioriteit krijgt is logisch maar dat dat ding niet slim genoeg om je volledige lijn efficient te gebruiken of enkel te cappen wanneer TV aanstaat vind ik absurd. Mijn ouders hebben al jarenlang Scarlet en altijd een 100/20 lijntje gehad.Tot ze digitale TV erbij namen en dan werd het hard gecapped op 50/4, ook als de TV afstaat.

Technisch zou dat perfect mogelijk moeten zijn. Tijdje geleden was het enkele dagen wel opnieuw een 100/20 lijntje en dan weer weg.
Ofwel geven ze alles van snelheid en adverteren ze slechts met 70 om het grote volk/klanten niet wakker te maken bij proximus, het zou wat zijn moesten ze ook adverteren met 100 ... zou een mogelijke leegloop zijn bij PX.
Het is nog scarlet internet Loco met Scarlet Comfort extra
Hier gewoon 90 Mbit/s.
Enkel bij verhuis gezakt naar 50 Mbit/s.

Veel gezaag en telkens opnieuw moeten horen dat het technisch niet kon gezien afstand enz... Zelf aangetoond dat het wel kon en na een week of 2 iemand die aangaf dat ik gelijk had, iets activeerde en over verloop van een week gestegen naar 90Mbit/s.

Meer dan voldoende voor alles, enkel een game downloaden kan nog een 2-3uur duren. Nu dat dat allemaal online te doen is...
Dit was ook zo bij T-mobile DSL in Nederland. Hoogste bundel was ongelimiteerd. Mijn wijkkast en bedrading kwamen uit 2013 en ik kon 'm zien staan. Meestal 140 down, van de 100 betaald om nog maar niet te spreken over de upload. Ooit nog over gebeld, toen ze het wel op 100 gingen knijpen maar die mensen begrepen helaas totaal niet waar ze het over hadden.
Als je het toen net zo uitgelegd hebt snap ik dat ze het niet begrepen. :9
Ooit nog over gebeld, toen ze het wel op 100 gingen knijpen maar die mensen begrepen helaas totaal niet waar ze het over hadden.
Ik kan je comment ook bijna niet lezen. Zonder de context van de comment waar je op replied zou ik echt niet weten wat je nou wil zeggen. Als je aan de telefoon ongeveer net zo goed uit je woorden komt snap ik wel dat ze je niet konden helpen.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 25 januari 2023 13:53]

Ja ja, na 1 comment was het wel duidelijk...
Klopt. Ze adverteren bewust met lagere snelheden dan Proximus om niet in elkaars vaarwater te komen, maar tenzij je Trio hebt (dus inclusief TV) wordt je niet afgeknepen en krijg je in de praktijk meestal gewoon hetzelfde als bij Proximus (in het verleden niet - 10 jaar terug - toen leverden ze de bbox2 toen PX al de bbox3 met vectoring leverde, maar als je al een bbox3 had werkte het gewoon)
Scarlet nog Proximus haalt 100Mbps over hun koper lijntje,met moeite 90Mbps,als je tegen de Rop kast woont.

[Reactie gewijzigd door corpetter op 26 januari 2023 12:21]

Het aanbod van Scarlet is zo gemaakt om mensen te pushen richting de abonnementen van het moederbedrijf Proximus. De abonnementen worden artificieel kreupel gehouden. De klantendienst van moeder- en dochterbedrijf zijn een ramp.

De marktsituatie in België is compleet om zeep. Proximus heeft gewoon eventjes beide prijszetters Scarlet en Mobile Vikings mogen overnemen. De enige overblijvende alternatieve provider EDPnet ligt in ruzie over groothandelsprijzen met Proximus. Op het Telenetnetwerk is Orange de enige alternative provider. (Ik vergeet er misschien, maar dit zijn de enige noemenswaardige.)

Verder is de Belgische overheid meerderheidsaandeelhouder van Proximus, en zit Proximus ook mee in Fiberklaar, dat ook nog eens apart een glasvezelnetwerk aanlegt. Telenet is dan weer mee opgericht door de Vlaamse overheid, maar ondertussen is Liberty Global (VS) meerderheidsaandeelhouder.

🤯

[Reactie gewijzigd door R0BK3 op 25 januari 2023 10:15]

ben nu recent van Telenet naar Orange gegaan. Zat nog op basic internet + TV met een datalimiet van 150 GB per maand en er komt direct 30 eur per maand bij voor unlimited internet. Verder geen extra services, enkel de datalimiet er af en wat meer bandbreedte.

Voor 6 eur per maand extra bij Orange unlimited internet die ook nog eens 50% sneller is. Voor mij alvast goeie zaak dat er wat concurrentie op de kabel is, heb geen aansluiting van Proximus want woon nogal op de buiten waar ze maximaal 40 Mb down en gemiddeld 28 Mb down kunnen aanbieden.
Zelf zit ik bij EDPnet, hopelijk overleven die het.
Mijn ouders zijn van Scarlet naar Orange gegaan. :) Verhuisd en de service van Scarlet m.b.t. de verhuis was een ramp.
"De marktsituatie in België is compleet om zeep. Proximus heeft gewoon eventjes beide prijszetters Scarlet en Mobile Vikings mogen overnemen. De enige overblijvende alternatieve provider EDPnet ligt in ruzie over groothandelsprijzen met Proximus."
Volledig akkoord! Ik was klant bij MV met 3 mobiele abbo's en ik wilde na m'n verhuis begin vorig jaar ook voor vast internet overschakelen naar MV voor 38€/maand (ik zat in de oude woning bij Scarlet met Trio!). Een tijdje voor ik dit gedaan heb heb ik een mail gestuurd naar de mededingingsautoriteit:
Als klant van Mobile Vikings ben ik zeer terleurgesteld in de conclusies van de mededingingsautoriteit n.a.v. de overname van Mobile Vikings door Proximus. Het is aannemelijk dat er op korte termijn geen prijsverhogingen te verwachten zijn maar op lange termijn wel. Iedereen, dus ook de simpele klant weet al, door genoeg precedenten (in verschillende sectoren), dat deze overname zal leiden tot een aanzienlijke kwaliteitsvermindering voor klanten van Mobile Vikings op alle vlakken. De Belgische telecommarkt is al klein i.v.m. de buurlanden en van deze relatief grote concurrentieverschraling zal de consument de enige en grote verliezer zijn. Mobile Vikings klanten zullen B-klanten van Proximus worden net zoals Scarlet klanten dit al duidelijk zijn.
Hopelijk wordt dit bericht niet genegeerd en doorgestuurd naar de top van van de Mededingingsautoriteit, alsook naar de verantwoordelijke minister (een mens mag al eens dromen).

Mvg,

...en ja hoor. Ik maak een afspraak voor de installatie, neem een halve dag verlof...maar zie geen installateur. Ik moet zo maar even weer een nieuwe online afspraak maken en vlieg weer volledig achteraan in de rij!. .. dus de onderaannemer zal wel een aanbeveling van Proximus zijn. No way dat ik mij aan dezelfde steen stoot dus laat ik alles en na enkele weken werd mijn bestelling vanzelf geanulleerd.

Ik deed een poging bij Scarlet voor 32€ per maand maar dus max. 50Mb/s down. Al bij al ging alles vlot bij Scarlet en ik krijg zowaar meer dan 80Mb/s dus bij mij wordt er (voorlopig) niets afgeknepen maar ik blijf op mijn hoede. De marktsituatie is volledig om zeep (prijzen veel te hoog) en soms heb ik het gevoel dat ik in een bananenrepubliek leef.

[Reactie gewijzigd door mutmong op 25 januari 2023 19:16]

Voor slechts 2 euro meer is het interessanter om EDPNET nemen, VDSL XL 100/50 of FIBER XS 150/50.
Of nog beter , United Telecom .
Die kende ik nog niet, maar inderdaad... 26,40€ voor 100/15 is goedkoop! Ik veronderstel dat er ook geen datalimiet is.
36 euro, je moet een actieve proximus lijn hebben
vanaf februari 2023 gaan ze hun prijzen optrekken naar de prijzen die op de website staan .
is altijd 33.99 geweest . voor 100/30 onbeperkt . Echt onbeperkt , niet zoals bij telenet en consorten met hun onbeperkt* .
2 Euro meer + betalen voor activatie, installatie en modem.

Voor edpnet VDSL XL 100/40 (niet 100/50 zoals jij schrijft) versus Scarlet Loco 100/30? Dat vind ik geen goede deal, los van het feit dat edpnet momenteel ook in moeilijke papieren zit.

[Reactie gewijzigd door EmbarrassedBit op 25 januari 2023 11:51]

probleem is dat de toekomst van EDPNET nog onzeker is. Mogelijk wordt dat overgenomen of het gaat failliet.
...maar wel een significante installatiekost. Ik dacht EDPnet twee soorten kosten aanrekend om af te klokken op ongeveer 100€.
Het is VDSL dus nee. Iets als pairbonding is technisch niet mogelijk op het netwerk van Proximus door de manier waarop telefoonparen zijn ingesneden. Op zich maakt het niet uit, niet iedereen heeft 100+Mbit/s nodig, genoeg lui die niet meer gebruiken dan een paar gsm's en een smarttv, die komen met een pakket van Scarlet ruim toe.
Ik werk thuis, moet vaak video bellen, game en wij hebben geen televisie meer, maar streamen alles. Met vier in huis. Onze lijn haalt maar 60Mbit downstream maar dat lukt eigenlijk prima. Zolang er geen datalimiet op zit, want we zitten wel elke maand boven de 1TB.

We stappen binnenkort als het kan wel over op fiber maar das eerder een luxe dan een noodzaak.
De huidige 50MBIT/S is voor een klein huishouden (net) genoeg. (geen kinderen)
Een lagere prijs vind je ook nergens (bijna nergens). Dus ben altijd heel tevreden geweest van Scarlet al mag die snelheid natuurlijk altijd hoger liggen, want is idd wel gewoon de minimum.

Deze bump naar 70MBIT/S is dus voor ons zeer welkom.

PS: Als oude klant betaal je trouwens geen €34, maar nog steeds €32.
Ik heb jarenlang 60Mbit/s gehad en voor ons is dat echt wel voldoende voor meerdere streams waarvan op z'n minst eentje in 4k (wel lage bitrate vanwege compressie streamingdiensten.) Klein huishouden zonder
frequente downloaders (van grote games.) Een beetje 4k-stream met goede compressie is nog geen 20Mbit/s.

Sindsdien 100Mbit/s gekregen bij de aansluiting van glas, en dat is helemaal meer dan zat.
Je zal wel €34 gaan mogen betalen.
De factuur dat je ongetwijfeld deze maand hebt ontvangen is voor de periode van "een datum in december" tot "een datum in januari". In december waren de prijzen nog €32 dus mogen ze enkel maar €32 facturen.
Je volgend factuur (over de gebruiksperiode startend in januari) zal €34 zijn.
50GB per maand, daar ben ik zo overheen…
Waarom doen ze in belgie nog aan datalimieten?
Yeah... da's het bomma-abonnement in België. Die komen nog net toe met 50GB. xD
enkel bij het goedkoopste. Kijk eens breder.
De algemene voorwaarden van het Loco ‘onbeperkt’ abonnement geplukt van hun website;

1. Onbeperkt internet. Het goedkoopste, onbeperkte internet in België, met een maximum snelheid van 50 Mbps. De internetdiensten van Scarlet zijn uitsluitend bestemd voor privégebruik. De downloadsnelheid wordt beperkt tot 3 Mbps zodra je een surfvolume van 3 TB per maand overschrijdt

Mocht ik eens gek doen en dat in een maand tijd binnen halen op mijn internet lijntje, dan word mijn verbinding niet dichtgeknepen.

Oke dit is dan zwart op wit geen datalimiet, but still 🤷‍♂️😉

Is Scarlet de enigste die zo’n ‘onbeperkt’ pakket aanbied?

[Reactie gewijzigd door storchaveli op 25 januari 2023 18:04]

oh nee. Er zijn er genoeg met een FUP, en ook zonder FUP.

datalimieten, indien dat ook de prijs druk, is zeker welkom. De bomma heeft weinig nodig en weinig geld ervoor.
Bwah voor c0r0n4 hadden we bij scarlet 500GB /mnd... Met vandaag meer streaming zou dat natuurlijk niet meer voldoen. Maar 3TB? Ik hark continu 4K HDR Linux Iso's binnen maar daar geraak ik echt nooit. Laat staan dat ik het niet zou kunnen spreiden
Joost mag het weten. Bij de zogezegde prijsbreker Scarlet was het in een recent verleden nog 500MB (!!) voor een vast internet abbo maar dat is fors opgetrokken. Wij streamen veel HD en de 3TB bij Scarlet Loco is ruim voldoende.

[Reactie gewijzigd door mutmong op 25 januari 2023 19:35]

Omdat er mensen zijn die daar wel mee toekomen en weinig willen betalen. Jij bent duidelijk niet de doelgroep voor dat abonnement en er zijn andere abonnementen/producten die beter bij jouw wensen aan sluiten. Welkom op de vrije markt :) .
Volgens mij betaal ik 40 voor 100/100, ben daar erg blij mee, sneller hoeft echt niet, goedkoper mag wel.
in BE of NL? En welke provider?
"Het gaat om het Loco-abonnement, waar geen datalimiet op zit."

Dit is misinformatie. Er zit weldegelijk een datalimiet op. Boven een bepaald volume wordt je snelheid dichtgeknepen tot het einde van de maand en kan je dit enkel oplossen door volumeblokken bij te kopen aan 5€/volumeblok (die komt ook weer te vervallen op het einde van de maand). Toch twee zaken die men bij een provider/abonnement zonder échte datalimiet niet ziet, zoals EDPNET.

Onder "Algemene Voorwaarden" van Scarlet:
"1. Onbeperkt internet ... De downloadsnelheid wordt beperkt tot 3 Mbps zodra je een surfvolume van 3 TB per maand overschrijdt. Die snelheid is voldoende om te surfen op het internet, voor standaard e-mailgebruik en videostreaming. Wanneer je 3 TB bereikt hebt, heb je de mogelijkheid om via de Comfort-optie extra surfvolume te bestellen voor €5 per maand. Hiermee kan je tot 1 TB extra verbruiken zonder snelheidsbeperking."

Ik heb de fiber 150/50 van EDPNET, werkelijk zonder datalimiet voor 35,95€.
Vreemd is wel dat Scarlet als Proximus dochter GEEN fibre aanbiedt - en dat een andere dochter - Mobile Vikings dat wel kan. Bizar - bizar...
Bestaat Scarlet nog.
Naar 70/10Mbps is niet meer van deze tijd
Of willen ze de prijs verhogen.
Dat hebben ze zopas gedaan, Trio van 40 naar 42 en Loco van 32 naar 34 €


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee