Belgische providers krijgen langer eigen frequentieruimte voor straalverbinding

De Belgische providers Proximus, Telenet en Orange krijgen ieder langer de beschikking over eigen ruimte in de 70/80GHz-band. De providers willen die gebruiken voor straalverbindingen. Die zijn nodig voor zendmasten die niet via glasvezel verbonden zijn.

De providers mogen de ruimte als enige gebruiken tot 30 maart 2023, zegt het BIPT. Elke provider heeft daarbij een frequentieband van 1GHz voor zichzelf, terwijl daarnaast nog 1,75GHz aan gedeelde frequentieruimte is.

De frequenties zijn te hoog voor reguliere mobiele netwerken en zijn alleen voor straalverbindingen. Daarmee verbindt een provider zendmasten met elkaar, zodat ze kunnen functioneren zonder eigen glasvezelverbinding. De vele ruimte op de hoge frequentieband maakt hoge doorvoersnelheden mogelijk, om veel gebruikers tegelijk van mobiel internet te voorzien.

Een verkoper van apparatuur had gevraagd om geen frequentieruimte toe te wijzen aan providers. Die wilde dat de frequentieband door iedereen vrij gebruikt zou kunnen worden. Dit 'dereguleren' kan altijd nog, redeneert het BIPT. "Momenteel zijn in de 70/80GHz-band slechts achttien verbindingen opgezet die toebehoren aan andere gebruikers dan de openbare mobiele operatoren, waarvan er vijf in werking zijn gesteld in 2021. Een onmiddellijke deregulering van de 70/80GHz-band lijkt dus niet nodig."

Later dit jaar vindt de multibandveiling plaats, waarbij providers licenties voor verschillende frequenties op 5G kunnen kopen. Behalve de huidige providers zijn er twee andere gegadigden, waarvan er een al een optie genomen heeft. Die willen misschien in de toekomst ook gebruikmaken van de frequentieband voor straalverbindingen.

Grafische weergave van verdeling 70/80GHz in Belgie, maart 2022
Grafische weergave van de verdeling 70/80GHz in België, maart 2022

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

31-03-2022 • 10:51

12

Reacties (12)

12
12
7
0
0
3
Wijzig sortering
In hoeverre is "vrij bruikbaar" handig voor een band voor straalverbindingen?

Het klinkt alsof je een meerjarige verbinding opzet, die vervolgens op elk moment door een andere, sterker neergezette verbinding eruit gedrukt mag worden.
Ik zie wel mogelijkheden voor dunbevolkte moeilijk toegankelijke gebieden zoals de Ardennen in België.
Nee, dit soort frequenties worden gereguleerd zodat interferentie niet mogelijk is. De fabrikant wil gewoon meerdere partijen van de band gebruik laten maken zodat ze meer producten kunnen afzetten. De providers hebben nu maar 18 verbindingen actief en frequentieruimte is schaars dus ik snap ze wel.
Buiten de verbindingen van de openbare providers zijn er 18 verbindingen actief... Er staat niets in het artikel over hoe veel verbindingen de providers zelf hebben.
Ik ben wel eens benieuwd hoe snel dit alles is ze zitten ook aangesloten op glasvezel.Maar ik wel eens weten hoe snel een straal verbinding is die de Belgen nu gaan gebruiken.En ook hoe snel de up en download is.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 24 juli 2024 13:53]

Volgens https://bipt.be/consument...werken-straalverbindingen is "De 59-63GHz-band is ook beschikbaar voor de installatie van straalverbindingen zonder vergunning".
Je kan dus bijv. 2x airMAX GigaBeam Plus 60 GHz Radio (160 EUR/stuk) gebruiken om 1-2 km te overbruggen.
Ik dacht ook onmiddelijk dacht ik daar hebben we inderdaad toch al de 60Ghz band voor, deze word trouwens ook al gebruikt voor
wifi AD (ook gebruikt voor WiGi en Wireless USB)
en wifi AY (pas een jaar geleden goedkekeurd) theoretische maximum is 277 Gbit/s
Zij het wel bepaalde banden, afhankelijk in welk deel van de wereld je zit.
De kans op storing is gering aangezien het een enorm gericht signaal is.
Op deze frequenties, kun je realistisch een afstand van 1,5-2,0 kilometer halen. Gezien dat je hoge bandbreedtes wilt hebben ten allen tijden, dus ook bij zware regenval oid.
MicroWave is zeer gericht, dus ik snap wel dat die band open kan, en dat leveranciers dat willen.
Ook is de meeste van deze apparatuur in staat om zelf de frequentie (binnen de band) te kiezen, en de omgeving af te speuren op andere verbindingen of storingen.
De grafische weergave geeft 0.75 Ghz aan als gedeelde ruimte, het artikel spreek over 1.75 Ghz. Ik vermoed dat 0.75 correct is.
De grafische weergave geeft een stuk van 1 Ghz (het tweede blokje) en een stuk van 0.75 Ghz (het laatste blokje) als gedeelde ruimte. Daarmee is het wel degelijk 1.75

[Reactie gewijzigd door Eupeodes op 24 juli 2024 13:53]

Ik had het tweede blokje met 1 Ghz gemist. Mijn fout 8)7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.