OnePlus-coo vindt zeven jaar updates onnodig als hardware niet kan bijblijven

OnePlus-coo Kinder Liu suggereert dat zeven jaar Android-updates niet nodig zijn als de smartphonehardware niet kan bijblijven. De recente OnePlus 12 krijgt bijvoorbeeld vier jaar OS-upgrades en vijf jaar beveiligingsupdates.

OnePlus 12In een interview met Tom's Guide stelt Liu: "Simpelweg langer software-updates uitbrengen schiet zijn doel voorbij. De vloeiendheid van de gebruikerservaring is ook belangrijk." De coo suggereert daar volgens het medium mee dat het langer updaten van smartphones weinig nut heeft als de hardware van het bijbehorende toestel niet meer relevant is.

Liu reageert hiermee op de recente ontwikkelingen bij Samsung en Google, die voor respectievelijk de Galaxy S24-reeks en Pixel 8-serie zeven jaar aan software- en beveiligingsupdates beloven. OnePlus houdt het met de reguliere OnePlus 12-reeks op vijf jaar beveiligingsupdates, terwijl de goedkopere OnePlus 12R drie jaar OS-upgrades en vier jaar securityupdates krijgt.

Door Yannick Spinner

Redacteur

06-02-2024 • 07:53

174

Reacties (173)

173
171
120
1
0
31
Wijzig sortering
Zolang Android niet zoals Linux of Windows gewoon het OS kan updaten los van toestemming van de fabrikant, blijft Android technisch gezien planned obsolescence

Het maakt me niet uit welk excuus Qualcomm, Google, of de fans geven; als zelfs Windows het kan met meer dan een miljard hardware variaties gemiddeld dan is er echt geen excuus
Android kan dit in theorie wel, maar consumenten hebben niet zo'n interesse en merken zijn niet bereid om er veel voor te betalen. Momenteel kun je Google betalen om zo'n twee à drie jaar aan updates voor je te maken middels Android One, maar dat gaat bijna exclusief om budget-telefoons.

Android zelf kan er ook weinig aan doen, omdat het normaal geforked wordt en niet op zichzelf wordt verspreid. Je kunt een willekeurige telefoon pakken, zolang die met Android 9 is uitgekomen, en daar een GSI-image van Android 14 op draaien. Zolang de fabrikant zich aan de regels heeft gehouden, start Android zelf op. Power management zal ruk zijn, de camera zal het waarschijnlijk amper doen, maar je apparaat start op. Android kan dit gewoon.

Hier is niks planned obsolesence aan, natuurlijk, mensen willen gewoon niet betalen voor updates. Je weet donders goed wat je in huis haalt als je Oneplus of Sony of Motorola koopt, en voor de mensen die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten, is het geen enkel probleem dat je na twee updates en een beveiligingsupdate geen ondersteuning meer krijgt.

Windows kost je zo'n 100 euro per licentie, wil je enigszins advertentievrij zijn, Android krijg je voor nop. Windows garandeert 5 tot 10 jaar aan updates vanaf de dag van release, Android garandeert niks. Toch zijn mensen een stuk blijer met Android-upgrades dan met de nieuwste release van Windows 11 die ineens allemaal dingen verandert; ik heb weinig mensen horen klagen dat hun PC geen Creators Update heeft gekregen, eerder dat ze al die updates helemaal niet willen.

Qua beveiligingsupdates blijft Google meer en meer naar zich toe trekken. Het app runtime dat applicaties compileert (ART) komt nu uit de Play Store, de Bluetoothstack kan op steeds meer apparaten uit de Play Store worden geüpdatet, het browser-runtime wordt al tijden bijgehouden door Google, en dat zijn slechts de dingen die het nieuws nog wel eens halen. Veel mensen zijn daar nu juist boos om, omdat het de open-source-aanpak van Android nogal teniet doet. Alléén Google kan Android bijwerken als fabrikanten dat niet doen.

Bij Android geldt hetzelfde als bij Windows: bij aankoop van je apparaat, kun je zien hoe lang je support krijgt, uitzonderingen zoals bepaalde Intel Atoms en de Surface RT daargelaten. Hier kun je je prima over informeren, maar je betaalt wel voor je OS-updates, en dat zijn veel mensen niet bereid te doen.
Android kan dit in theorie wel, maar consumenten hebben niet zo'n interesse en merken zijn niet bereid om er veel voor te betalen.
Je bedoelt: consumenten zijn niet bereid om fabrikanten onnodig te spekken. Waarom kan een notebook voor hetzelfde bedrag als een flagship smartphone het wel, terwijl die qua materiaal duurder is dan een smartphone?
Hier is niks planned obsolesence aan, natuurlijk, mensen willen gewoon niet betalen voor updates.
Ik draai AOSP en betaal niet voor updates, en kost het de fabrikant niets. Op mijn PC draai ik Linux en betaal ik niet voor updates, en kost het de fabrikant niets. Het kost de fabrikant van mijn smartphone ook niets. Fabrikanten kunnen gewoon verplicht worden om opensource drivers uit te geven zodat er geen binary blobs hard gekoppeld zijn aan kernelversies.

Smartphone SoC-makers en via hen smartphonemakers leven en floreren op geplande veroudering.
Bij Android geldt hetzelfde als bij Windows: bij aankoop van je apparaat, kun je zien hoe lang je support krijgt, uitzonderingen zoals bepaalde Intel Atoms en de Surface RT daargelaten. Hier kun je je prima over informeren, maar je betaalt wel voor je OS-updates, en dat zijn veel mensen niet bereid te doen.
Windows op een PC kan ik vervangen zonder hulp van de fabrikant. Op een smartphone lukt dat niet.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:19]

Omdat een softwarefabrikant als Microsoft miljarden keren een paar euro krijgt toegestuurd, en daar vallen aardig wat programmeurs mee te betalen. Plus, zo lang duren die updates ook weer niet; hoeveel security-updates heeft de toetsenborddriver van jouw laptop gekregen zeven jaar na dato? Wanneer heeft je touchpad de laatste update gehad? En je moederbord, hoeveel updates krijgt die na vijf jaar?

Notebooks van Google gaan dan bijvoorbeeld ook nog eens een stuk minder lang mee, mede doordat de marges op die dingen zo laag zijn.
Citeer eens uit mijn reactie waarop je reageert, want ik zie de relevantie niet.

Om mijzelf te citeren:
Waarom kan een notebook voor hetzelfde bedrag als een flagship smartphone het wel, terwijl die qua materiaal duurder is dan een smartphone?
Hiermee bedoel ik dat ik voor hetzelfde bedrag als een flagship smartphone een keuze heb in waar ik mijn ondersteuning vandaan haal. Ik heb ooit een notebook gekocht en de MS Windows tax betaald, maar daar heeft nooit Windows op gedraaid. Er is geen harde afhankelijkheid van Microsoft of met de hardwareleverancier(s).

Met smartphones is er wel een harde afhankelijkheid van de SoC-fabrikant.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:19]

Hiermee bedoel ik dat ik voor hetzelfde bedrag als een flagship smartphone een keuze heb in waar ik mijn ondersteuning vandaan haal.
Dan heb ik je verkeerd begrepen, excuus.

Ik ben benieuwd waar je kiest waar je je ondersteuning vandaan haalt. De meeste ondersteuning komt direct bij de fabrikant vandaan. Dat geldt ook voor de meeste open-source-drivers op besturingssystemen als Linux; af en toe voegt een hobbyist hier en daar wat patches toe aan de driver, maar het overgrote deel komt van upstream.

Overigens is het natuurlijk gekkigheid om te doen alsof AOSP je niets kost, AOSP is waardeloos. Daar zit echt de bare minimum voor drivers en apps in, een fabrikant kan daar helemaal niks mee. Je kunt op de meeste toestellen gewoon de AOSP GSI image opstarten, maar ik denk niet dat dat heel populair zal worden onder gebruikers waar de fabrikant met updates stopt.
Ik ben benieuwd waar je kiest waar je je ondersteuning vandaan haalt. De meeste ondersteuning komt direct bij de fabrikant vandaan. Dat geldt ook voor de meeste open-source-drivers op besturingssystemen als Linux; af en toe voegt een hobbyist hier en daar wat patches toe aan de driver, maar het overgrote deel komt van upstream.
Upstream != Fabrikant. Fabrikanten kunnen bijdragen aan upstream, maar dat maakt ze geen upstream.
Overigens is het natuurlijk gekkigheid om te doen alsof AOSP je niets kost, AOSP is waardeloos. Daar zit echt de bare minimum voor drivers en apps in, een fabrikant kan daar helemaal niks mee.
Ik kan prima alles met AOSP-gebaseerde distributies, zonder code van Google.

Fabrikanten kunnen gewoon verplicht worden om (in het kader van duurzaamheid, right to repair...) aan de GPL te voldoen, en om binary blobs niet onlosmakelijk aan specifieke versies van de kernel te koppelen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:19]

Upstream != Fabrikant. Fabrikanten kunnen bijdragen aan upstream, maar dat maakt ze geen upstream.
Ja, dat klopt, maar de meeste drivercode in upstream komt van de fabrikant vandaan. Als het niet fabrikanten zijn, zijn het vaak bedrijven die producten verkopen met spul van de fabrikant erin die een open-source-driver hebben geschreven (al dan niet gebaseerd op documentatie waar zij bij kunnen en anderen niet).

Op zich mooi, natuurlijk, maar als AMD, Intel, Broadcom en Nvidia morgen besluiten om geen moeite meer te steken in Linux, zal Linux 7.0 maar op weinig nieuwe apparaten komen te draaien.
Ik kan prima alles met AOSP-gebaseerde distributies, zonder code van Google.
Gesloten code van Google neem ik dan aan; AOSP is natuurlijk bijna volledige code van Google :)

Ik vind dat eerlijk gezegd knap, want ik kreeg bij mijn laatste AOSP-experiment bijvoorbeeld dingen als updates voor het WebView-runtime niet werkend (zonder een iOS-stijl systeemupdate dan). Met de Fossify/Simple apps kon ik een hele hoop dingen terugkrijgen die AOSP miste, maar de camera kreeg ik gewoon niet goed. OpenCamera deed het het beste, maar het viel toch allemaal een beetje tegen.
Fabrikanten kunnen gewoon verplicht worden om (in het kader van duurzaamheid, right to repair...) aan de GPL te voldoen, en om niet binary blobs onlosmakelijk aan specifieke versies van de kernel te koppelen.
Daar drink ik op. Ik ben sinds dag één al klaar met de binary blobs die bij Android de norm zijn geworden, alsook de manier waarop Qualcom en Mediatek met kernels omgaan (zij verkopen je een gewijzigde kernel waar je het mee moet doen, in plaats van zelf de boel te upstreamen en fabrikanten een normale kernel te kunnen laten gebruiken). Je ziet deze onzin ook wel op amd64-land (Nvidia t/m Pascal |:( ), maar Android-apparaten zijn vele malen erger.

Eerlijk gezegd snap ik ook niet helemaal hoe fabrikanten om de GPLv32-restricties heen komen met hun blobs, maar ik heb er nooit echt diep in gezocht.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 22 juli 2024 13:19]

Gesloten code van Google neem ik dan aan; AOSP is natuurlijk bijna volledige code van Google :)
Ik ben geen jurist. Open code is open code, en voor mij 'eigendom' van iedereen die de licentievoorwaarden respecteert.
Ik vind dat eerlijk gezegd knap, want ik kreeg bij mijn laatste AOSP-experiment bijvoorbeeld dingen als updates voor het WebView-runtime niet werkend (zonder een iOS-stijl systeemupdate dan). Met de Fossify/Simple apps kon ik een hele hoop dingen terugkrijgen die AOSP miste, maar de camera kreeg ik gewoon niet goed. OpenCamera deed het het beste, maar het viel toch allemaal een beetje tegen.
Ik pak een AOSP-distributie van de plank, en daarmee werkt alles voor mij.
Daar drink ik op. Ik ben sinds dag één al klaar met de binary blobs die bij Android de norm zijn geworden,
(...)
Je ziet deze onzin ook wel op amd64-land
Binary blobs zijn één ding. Binary blobs hard gekoppeld aan kernelversies zijn een ander. Op zich snap ik dat een wireless radio een binary (firmware) blob heeft. Dergelijke blobs met een stukje gesloten drivercode aan de kernel koppelen zou tegen bewaakt moeten worden.
Eerlijk gezegd snap ik ook niet helemaal hoe fabrikanten om de GPLv3-restricties heen komen met hun blobs, maar ik heb er nooit echt diep in gezocht.
De Linux kernel is GPLv2-only.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:19]

Ik ben geen jurist. Open code is open code, en voor mij 'eigendom' van iedereen die daaraan bijdraagt en de licentievoorwaarden respecteert.
Het copyright blijft bij de auteur(s) liggen, de licentie zegt slechts dat je het vrijelijk mag gebruiken. Effectief maakt het weinig verschil, maar je kunt niet claimen dat je Linux geschreven hebt, ook al heb je recht op een kopie van de broncode.
Ik pak een AOSP-distributie van de plank, en daarmee werkt alles voor mij.
Ah, maar die zijn zeer zelden daadwerkelijk gebaseerd op AOSP zelf, zoals Google die distribueert.
Binary blobs zijn één ding. Binary blobs hard gekoppeld aan kernelversies zijn een ander.
Bij Linux is dat helaas zelden het geval, omdat de kernel wordt ontwikkeld met het idee dat je de code zelf kan hercompileren, en met het idee dat de meeste drivers gewoon in de kernelcode zelf moeten zitten. Een prima aanname natuurlijk, maar het maakt dat drivers met gesloten broncode snel kapot gaat, iets dat vanwege GPL en de mechanismen die Linux zelf gebruikt om bepaalde API's alleen aan GPL-code te openbaren normaal geen probleem hoort te zijn. Het jammere is dat al die beveiliging eruit kan worden gepatcht als nodig, maar op bijvoorbeeld amd64 zag je dat Nvidia regelmatig vocht met deze beschermingen omdat hun manier van linken tegen de kernel eigenlijk soort van licenties overtrad (maar niet helemaal; zie het GPL-condoom).
De Linux kernel is GPLv2-only.
Stom van me, je hebt helemaal gelijk natuurlijk!
Windows kost je zo'n 100 euro per licentie, wil je enigszins advertentievrij zijn, Android krijg je voor nop.
Dat is als je zelf een licentie koopt ja. Als je een kant-en-klaar OEM systeem koopt - net zoals een telefoon met Android dus :P - komt deze al met een Windows licentie in 99% van de gevallen. Een exacte bron of bedrag kan ik helaas niet vinden maar ik ben er zeker van dat de Dell's en HP's echt geen 100 euro betalen betalen per OEM Home licentie. Anders zouden ze verlies maken op hun goedkopere producten.
Er is een verschil tussen niet willen betalen en geen telefoon van +1000 euro willen kopen voor een beetje software support.
Ik ben het met je eens, maar dit is niet anders dan iOS. Android is de basis en daar gaat de schil van de fabrikant overheen.

Wat ik belangrijk vindt zijn security updates. Dat mogen ze wat mij betreft wel omhoog gooien. Het komt nog steeds te vaak voor dat mensen hun toestel niet kunnen gebruiken door verouderde certificaten.

Edit:typo

[Reactie gewijzigd door david-v op 22 juli 2024 13:19]

Ik ben het met je eens, maar dit is niet anders dan iOS
Dit is heel anders dan iOS want er is maar één fabrikant die van dat OS gebruikmaakt en die is een stuk voorspelbaarder en gunstiger in hoe lang ze hun telefoons ondersteunen dan eigenlijk 100% van de android-fabrikanten.
Klopt, daar waar je duizenden verschillende Android telefoons hebt, heb je maar een zeer beperkte aantal iPhones. Klagen dat je Android niet zonder de fabrikant kan updaten zoals je dat bij Windows wel kan (en dan een sneer naar de "fans") is hypocriet als je dat bij het alternatief ook niet kan.

Waarom kan je lineageOS niet op een iPhone installeren?, om maar een voorbeeld te noemen. Dat kan bij veel andere mobiele telefoons namelijk wel.
Dat specifieke argument is wellicht hypocriet, zeker gezien er andere opties waarbij je wel gewoon een Android OS kan installeren (zoals je zelf al aangeeft lineageOS).

Echter is dat volgens mij niet het argument er achter. Bij Apple weten we hoe lang we support hebben, het enige wat daar gebeurd is dat support langer wordt. Wat mensen kennelijk niet willen begrijpen is dat Android =! iOS, elke fabrikant gebruikt het anders. En het verschil tussen fabrikanten en diens onduidelijkheid qua support is niet makkelijk te achterhalen voor veel consumenten, je moet bij velen historisch kijken hoe lang ze voorheen support leverden. En bij een bedrijf als Samsung is het dan weer zelfs afhankelijk van het model hoe lang je support hebt...

Als de COO van een Android fabrikant dan zegt 7 jaar support is onnodig, vind ik dat een hoop zeggen over de kwaliteit van diens smartphones en geeft heel weinig vertrouwen in diens product.
Als de COO van een Android fabrikant dan zegt 7 jaar support is onnodig, vind ik dat een hoop zeggen over de kwaliteit van diens smartphones en geeft heel weinig vertrouwen in diens product.
En daar ben ik het volledig met je eens. Voor de consument is er heel veel keuze uit goedkopere telefoons en merken waardoor het niet te doen is om te achterhalen wat nou de support is die je krijgt. Ik zou ook wel voorstander zijn van een wet binnen de EU die fabrikanten verplicht om minimaal x aantal jaar OS updates te doen en x + y aantal jaar security updates. Dan weet je als consument waar je aan toe bent....binnen de EU dan.

Leuk die mobieltjes van €100, maar die kan je na 3 jaar amper meer gebruiken hierdoor, dus uiteindelijk ben je als consument duurder uit + e-waste.
Dat specifieke argument is wellicht hypocriet, zeker gezien er andere opties waarbij je wel gewoon een Android OS kan installeren (zoals je zelf al aangeeft lineageOS).
De meeste mensen zullen nooit een ander besturingssysteem op hun smartphone zetten en alleen al daarom is het van groot belang dat een besturingssysteem langer wordt ondersteund.
Om te stellen dat de hardware na vijf jaar dusdanig verouderd is, dat er geen software-updates meer nodig zijn, is pas echt hypocriet.
Als iemand een nieuwe telefoon wil aanschaffen en hij/zij gaat zich oriënteren en hij/zij doet er ook nog eens lang over, dan ziet die persoon steeds nieuwere modellen met steeds meer features voorbij komen. Als je dat in gedachten houdt, is een telefoon na één jaar al aan vervanging toe. :(
Kortom, zo'n opmerking van de COO duidt naar mijn mening op een behoorlijke dosis onwil.
Ik sluit mij ook volledig bij je aan.
Microsoft heeft dat5 probleem ook stiekem opgelost door Windows 11 niet beschikbaar te maken op oudere, "niet veilige", hardware. Ik begrijp wel dat er workarounds zijn voor de slimmere technisch onderlegde gebruikers, maar voor het overgrote deel van de gebruikers blijven die dus op Windows 10.of gaan over op Linux.
Iemand die niet kan uitvogelen hoe toch win11 op z'n oude hardware te krijgen gaat ook echt de overstap naar Linux niet maken hoor :p

Die blijft lekker plakken op win10
Iemand die niet kan uitvogelen hoe toch win11 op z'n oude hardware te krijgen gaat ook echt de overstap naar Linux niet maken hoor
Dat is natuurlijk niet altijd waar. Sommige oude hardware draait echt niet met W11, gewoon omdat deze daar niet geschikt voor is, terwijl er altijd wel een Linux-distributie te vinden is voor je oude hardware. En zolang W10 nog werkt op je oude pc en zolang die nog ondersteund wordt hoef je niet over te stappen naar een ander besturingssysteem. Dan blijf je plakken op je W10, waarom niet?
Tevens zijn de gebruikers vrijwel niet in staat om hun beleving aan te passen aan hun wensen, zoals dat wel kan met Android. De configuratie mogelijkheden van Apple zijn niet geschikt voor mensen met wensen.
Oke, en wat is de relevantie daarvan als het gaat om updatebeleid en software-ondersteuning?

Misschien hebben iphone-gebruikers wel andere wensen dan jij, maar aan je verwoording maak ik op dat dat lastig voor te stellen is. Wensen zoals dat de telefoon out-of-the-box een beetje lang meegaat zonder dat je zelf met custom ROMs moet gaan klooien (bijvoorbeeld veel zakelijke gebruikers).

[Reactie gewijzigd door bwerg op 22 juli 2024 13:19]

Dat het dan een stuk eenvoudiger/goedkoper is om software updates te blijven ondersteunen. Immers, je kan niks aanpassen dus je test context is zeer beperkt. Dat is een selling point van Apple hoor, dus geen kritiek daarop, dat is juist heel goed. Maar kom dan niet met kritiek richting de duizenden soorten telefoons met Android dat het daar een stuk complexer/duurder is om die ondersteuning te blijven bieden en de kernel? van het OS door een andere partij te laten updaten dan de fabrikant van de device.
Gunstiger? Tot nu toe hebben ze inderdaad een goede track record. Maar voorspelbaar? Nee, het is is niet voorspelbaar. Apple ondersteunt hun apparaten lang, maar je weet van tevoren niet hoe lang.
Mag ook wel voor dat prijsverschil.
Helemaal waar, die paar honderd euro meerprijs, of anders gezegd die paar honderd euro besparing die veel andere fabrikanten doen, is precies het budget waarmee je zaken als langere ondersteuning kunt financieren.

Als je niet om hippe specs geeft maar je wil gewoon zo lang mogelijk met een redelijke telefoon doen dan is goedkoop al snel duurkoop. Tussen de slechtste en beste fabrikanten zit zomaar een factor drie tot vier verschil in jaren security-patches, terwijl het prijsverschil vaak een stuk minder groot is. Ter vergelijking, ik kocht vaak budget motorola's zoals de moto e (ik wil graag iets kleins), na twee jaar was het wel klaar met updates. Dan zie ik eerste generatie iphone SE's die wel wát duurder waren maar niet schokkend veel duurder, en die krijgen zelfs na 7-8 jaar vrolijk nog kritieke security patches. Nee, verwacht geen nieuwe features, maar het werkt ten minste (veilig). Nu een s10e die in ieder geval 5 jaar ondersteuning kreeg, dat is al heel wat beter maar alsnog jammer dat ik nu aan het einde van die periode zit. Qua hardware is dat ding snel genoeg, kan nog prima mee.

Nou heeft motorola ook een notoir dramatisch updatebeleid, ook binnen het android-ecosysteem, maar toch. Ja, ik heb die leeftijd verlengd met lineageOS. Nee, daar had ik geen zin in, en als ik mijn salaris mee ga rekenen als meerprijs voor de uren dat ik daarin heb gestoken dan is die budget-telefoon ineens een stuk minder budget.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 22 juli 2024 13:19]

Wat ik belangrijk vindt zijn security updates. Dat mogen ze wat mij betreft wel omhoog gooien. Het komt nog steeds te vaak voor dat mensen hun toestel niet kunnen gebruiken door verouderde certificaten.
Security updates zijn wel het meest belangrijk, maar als bepaalde frameworks niet worden geüpdatet wordt je toestel uiteindelijk ook onbruikbaar. Alle apps hebben uiteindelijk ook een minimale versie van Android/iOS nodig om te kunnen functioneren, en als je toestel dat niet meer aankan is hij in feite onbruikbaar, ook al zou hij bijvoorbeeld nog wel security updates krijgen.
Heb je ook helemaal gelijk in. Android 8 (2017) komt echt heel weinig voor en daarom is dan ook de keuze om deze niet meer te ondersteunen. Over het algemeen worden Android versie wel wat langer ondersteunt. Dus vandaar dat ik meer de nadruk wil leggen op security updates. Maar je hebt wel een punt dat als een leverancier maar één of twee OS updates doet dat je dan ook wel een probleem hebt.
Het maakt me niet uit welk excuus Qualcomm, Google, of de fans geven;
Of MediaTek, die in combinatie met fabrikanten die SoC's van hen gebruiken, al jaar en dag de GPL-spelregels overtreedt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:19]

Het mooie aan Android is dat in principe iemand anders ook een update kan maken, al dan niet met een ander smaakje.

Een verplichting vanuit de EU om op alle mobiele apparaten een ander OS te kunnen installeren zou wat mij betreft een hele mooie zijn, of er animo is voor een custom ROM is dan een tweede maar daar zouden veel mensen wel mee geholpen zijn.
Eigenlijk zegt ie dat je gewoon om de 4 / 5 vijf jaar een ander toestel moet kopen want het loont niet anders niet voor hun. En ze hebben ook geen zin om ervoor te zorgen dat het os en gangbare software op oudere apparaten ook behoorlijk draait voor langere tijd.

Eigenlijk is dat een gat in de markt. Om er voor een paar euro per jaar een update abbo bij te verkopen en dat je dan tot een jaar of 7, 8 OS updates krijgt. Vaak gaan toestellen nog wel langer mee dan 8 jaar.
Is het grote verschil niet dat Windows niet geoptimaliseerd is om de hardware zo efficient mogelijk te gebruiken? Mijn vermoeden is dat als je een Windows-like generiek OS zou gebruiken op een smartphone dat je jaren terugvalt wat betreft batterijverbruik en algehele performance. Misschien is er iemand met meer insight (misschien iemand die Android mods maakt?) die hier iets zinvols over kan zeggen?
Ik weet dit uit mijn Windows Phone tijd: er zit een abstractielaag tussen OS en hardware (denk firmware en drivers). Voor Android was het best wel een klus om die laag weer werkend en presterend te krijgen onder een nieuwe versie van Android. Dus je moet die hele tussenlaag herzien en indien nodig herschrijven. Meeste OEM's zijn ook niet gek en hergebruiken dus hardware componenten en de drivers over verschillende modellen. Maar leuk werk is het niet.

Microsoft's Windows Phone waarde propositie naar de OEM's was gebaseerd op het doorbreken van dat model: je schreef de Hardware drivers één keer, en daarna deed Microsoft het updatewerk wel voor je.
Zeg je daarmee dat het wel mogelijk is, maar dat Android idd het probleem is?
Het zit in het ontwikkelmodel achter Android.

Microsoft heeft gepoogd om generieke drivers te maken, en dan hoef je het als OEM alleen maar in elkaar te klikken en het OS er bovenop te gooien. Nadeel is dat iedereen dezelfde componenten gaat gebruiken en de GUI geen customisation toelaat, en er dus geen onderscheidend vermogen is. Maar Microsoft kan alles voor je updaten, net zoals Windows (in praktijk was het dezelfde code...)

Android leeft juist van die customisation zowel in de GUI als naar de hardware toe. Als OEM kun je de meest wilde hardwaredesigns maken en je eigen drivers bouwen. Maar dan moet je als OEM ze wel zelf onderhouden....
Windows is met versie 11 nu ook hardware zonder TPM aan de kant aan het zetten dus zelfs daar zijn grenzen.
Niet officieel ondersteund, maar een surface pro 2 uit 2013 draait ondertussen nog gewoon Windows11 als je het lief vraagt en dat risico accepteert. Maar alles heeft zijn risico's, ook custom rom, ook updates lang uitstellen, zelfs Bluetooth algemeen heeft nog risico's. Maar voor de OnePlus COO houdt een toestel al op bij een minder vloeiende gebruikservaring. Hoe elitair wil je het hebben, dat kan dus niet iedereen betalen, een high performance smartphone van maar drie jaar oud is ook tweedehands prijzig.
newsflash, dat kan helemaal niet,

ik had eens een windows laptop die ik voor werk en studie gebruikten een asus probook was het geloof ik. het was er in ieder geval zo eentje van ongeveer 2000 euro. na 2 jaar bleek er iets met een driver te zijn en windows 10Hx+1 wilden niet meer updaten naar windows Hx+2 er zijn naar een oplossing worden gezocht en dan zou windows update me laten weten dat er een upgrade klaar stond. 4 maanden later was er NUL verandering en de support afdeling van asus beweerde dat ondeugdelijk software onderhoud geen garantiekwestie was en anders moest ik maar naar de rechter.

nog een paar maanden later kwam het hoge woord eruit, microsoft zou geen paches meer leveren voor 10hx+1 en iedereen moest maar updaten (upgraden) naar x+2, wat in mijn geval dus niet kon.

gelukkig was er een tweaker die graat linux op zijn laptop wil want een courante windows versie zal op ze laptop niet meer draaien. de overeenkomst met een android device en een tablet, laptop of intel nuc systeem... je kunt er geen insteekkaartjes uittrekken om driver-issues te omzeilen.
Op een toestel waarom Windows 95 op draaide gaat ge toch niet proberen om Windows 12 op te installeren.
Da zou nooit vlot draaien omdat de hardware het niet aan kan.
Da is dat ermee bedoeld wordt.

Meer nog, de fabrikanten weten nu niet wat voor hardware Android zal vereisen over 7 jaar.

Da's iets dat vervolgens moet bekennen worden.
Als de hardware het aan kan maar dat er wereldwijd nog maar een 5 toestellen in gebruik zijn dan lijkt het me te zot om daar zelfs 1 seconde werk in te steken.
Kan wel via Custom Rom, als die beschikbaar is.
Sorry dat slaat nergens op android en ios blijven werken zelfs nadat een toestel geen updates meer krijgt.
Die werken daar nog steeds op, dat is geen mening maar een feit.
Ik zie dat je dikwijls dergelkijke onzin verspreid bij zo'n topics, misschien jezelf eens wat beter informeren?

Het enige waar ik echt last mee heb is een ios ipad (air) daar werkt nu plots youtube app niet meer op en in de browser is dat al jaren te traag. Gezien die 10 jaar oud is kan ik dat wel wat door de vingers zien maar wel spijtig dat er op ios geen alternatief is.
Eigenaardig dat hardware van andere merken, zoals bijvoorbeeld Samsung, het wél kan bijbenen, en die dan ook 7 jaar support + updates leveren. Het kn dus wél.

Is het dan niet zo dat de hardware van OnePlus simpelweg niet voldoet, en te licht bemeten is, en eigenlijk steviger zou moeten worden uitgevoerd? Als concurrenten het wel kunnen, maar OnePlus niet, dan lijkt het toch echt aan die laatsten te lichten, die hun telefoons kennelijk van te lichte hardware voorzien?
SoC in de OnePlus 12 is een Snapdragon 8 gen 3 net als de Samsung S24 serie dus daar zou het niet aan moeten liggen..
Precies. Dit bericht is marketing technisch niet heel slim van oneplus. Ik denk ook niet dat de coo dat eerst met die afdeling heeft besproken.
Ik lees het zelf meer als "onze software is zo traag dat de allernieuwste processor maar een paar updates kan hebben voordat hij onbruikbaar traag wordt". Hoe dan ook zie ik het als teken dat Oneplus gewoon niet zulke goede telefoons kunnen maken.

Aan de andere kant: als je met Oneplus z'n updatebeleid nog steeds Oneplus koopt, zul je wel niet zoveel geven om updates.
Of Samsung en Google beloven iets wat ze niet waar kunnen maken. Leuk als je straks in 2030/2031 de nieuwste Android kunt installeren, maar als vervolgens je telefoon er dan een minuut over doet om alleen al een app te openen ga jij die S24/Pixel 8 dan nog lang gebruiken?
Nog los van de hier elders al genoemde accu problemen.
Middels custom ROMs draai ik Android 11 op mijn Oneplus One en dat doet het eigenlijk prima, hoor, en die generatie hardware komt nog uit de tijd dat je iedere paar jaar dubbel zoveel waar voor je geld kreeg; dat valt tegenwoordig aardig tegen.

Het accuprobleem blijft bestaan, maar ook dat kan eenvoudig door fabrikanten opgelost worden natuurlijk. Helemaal met de aankomende wetgeving van de EU zullen ze waarschijnlijk wel moeten.
Prima of "prima"? GertMenkel in 'OnePlus-coo vindt zeven jaar updates onnodig als hardware niet kan bijbenen' :P
Want juist dat laatste over de ontkenningsfase is wat voor een fabrikant iets is wat ze niet willen. Die zullen dezelfde ervaring moeten garanderen als van 5/6/7 jaar geleden. En je geeft zelf al aan dat die ervaring er al een tijdje niet meer is.
Die ontkenningsfase is een beetje gekscherend natuurlijk. Mijn telefoon is zo snel als dat ik hem kocht, alleen alle andere telefoons zijn sneller. Ik merk niks in verschil met app-opentijden en browse-snelheid, het verschil zit hem vooral in de foefjes die van andere telefoons zijn komen overwaaien.

Sinds ik mijn telefoon heb, zit Android vol met animaties en overgangen bij het wisselen van apps, zit er automatische tekstherkenning in de app switcher, dat soort dingen. Ik kan lastig verwachten dat dat soort dingen worden toegevoegd en net zo snel werken op een telefoon van vijf jaar nieuwer, natuurlijk. Wat er wél bij release in zat, werkt net zo goed als bij release.
Ik laat het je tegen die tijd hopelijk weten, ik hoop de 7 jaar uit te zitren (of op zn minst 5)anders word de volgende weer een chinees.
Óf het is gewoon een mooi excuus voor een beslissing die gewoon een besparing is. Oude hardware ondersteunen kost geld, terwijl de fabrikant daar niet direct betalende gebruikers voor terugkrijgt.

Misschien wel op de lange termijn, als je daarmee een goede naam opbouwt en mensen daardoor in de toekomst specifiek voor jouw merk kiezen, maar veel goedkope merken (en specifiek ook Chinese merken) steken toch vaak liever moeite in je zo snel mogelijk een nieuwe telefoon aansmeren, in plaats van alles wat ná die aankoop komt.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 22 juli 2024 13:19]

Eigenaardig dat hardware van andere merken, zoals bijvoorbeeld Samsung, het wél kan bijbenen, en die dan ook 7 jaar support + updates leveren. Het kn dus wél.
Technisch zal het ongetwijfeld kunnen. Hun punt is of je het moet willen omdat de prestaties teruglopen. Weet niet of ik dat geloof eerlijk gezegd.

Maar een accu is na 5 jaar wel op zijn einde, dus als je die niet eenvoudig vervangbaar maakt doe je het ook voor niets.
Samsung belooft inderdaad 7 jaar updates. Met de kanttekening dat ze dat pas redelijk recent beloven, en er nog geen Samsung telefoons geweest zijn die ook daadwerkelijk 7 jaar updates gehad hebben.
Tuurlijk kan het wel. Ik heb hier een OnePlus 3 van 2016 op de laatste android versie (11) door middel van Lineage Os.
Ik gebruik hem niet als daily maar voor andere zaken maar de hardware kan perfect mee.
Oh maar dat kan de hardware van OnePlus echt wel. Mijn OnePlus 7 Pro deed het na bijna 5 jaar ook nog steeds prima, maar kreeg helaas geen updates meer, waardoor ik, toen het tijd was voor een nieuwe batterij en ik me inmiddels toch een beetje begon te ergeren aan de slechte camera (die was bij de release al niet enorm goed), besloten heb hem te vervangen. OnePlus, of beter gezegd BKK, is de afgelopen gewoon enorm gierig geworden, en geeft niks meer om hun oorspronkelijke filosofie of fans. Het is dan ook niet voor niets dat Carl Pei vertrokken is.
Wat kan de hardware niet bijbenen?
Met mijn OnePlus 5t merkte ik na 6 jaar toch wel dat ie wat moeite had met standaard dingen zoals WhatsApp. Transities tussen schermen gingen wat moeizamer enzo. Browsen was ook relatief traag. Dus toen heb ik hem vervangen, en dit heeft mij ook tegengehouden een Fairphone te kopen

[Reactie gewijzigd door Gropah op 22 juli 2024 13:19]

Uiteraard zit er wel een kern van waarheid in, na 7 jaar is een toestel niet meer de snelste. Maar ik denk ook dat er tussen 7 jaar geleden en nu een groter verschil gaat zitten dan tussen nu en over 7 jaar.
En dan nog, niet iedereen legt de lat zo hoog. Als je er 7 jaar mee wilt doen moet dat kunnen. Als er geen beveiligingsupdates meer komen is de lat ineens weer een stuk hoger om het toestel nog te blijven gebruiken.
Anoniem: 454358 @rpd6 februari 2024 08:25
Een gemiddelde gebruiker heeft het niet over updates, alleen tweakers. Ik heb je cht nog nooit iemand over updates van een telefoon horen praten, ja, dat ze die uitstellen omdat ze bang zijn dat die dan langzamer wordt.
Of dit, of ze durven niet in te loggen op de ING app op 4g, want wifi thuis is veiliger.
Je hebt helemaal gelijk, ik ook niet. Maar dat maakt het probleem er niet minder op toch?
Digitale veiligheid is tegenwoordig een belangrijk aandachtspunt waar we als samenleveing nog steeds niet aan gewend zijn. Het is zo ontastbaar en complex dat de meeste er niets van snappen en er niets omgeven. Dan is het wel heel fijn als er op de achtergrond wel aandacht is van de mensen die wel weten hoe het zit.
Als een organisatie weet dat een toesteld langer wordt gebruikt dan de support periode, dan interesseert het de organisatie kennelijk niet of de klant (kun klant waar ze na die tijd weer aan willen verdienen) veilig is. Dat vind ik kwalijk.
een gemiddelde gebruiker vind snelheidsboetes ook maar onzin, tot dat het HUN kind is dat onder een auto ligt.

datzelfde zou eigenlijk moeten gelden voor computers en aanverwanten. Internetbankeren zonder fatsoenlijke antimallware bescherming (geupdated os, firewall op ON en een antivir) of all het gehackte geld ben je gewoon kwijt. niks geen verzekering of bankgarantie.

dus wordt jouw identiteit gestolen omdat je welkom01! als wachtwoord had dan zoek je het voortaan maar lekker uit... wordt er spam gestuurd vanaf jouw netwerk terwijl je wifi-wachtwoord wifi123 is dan ben je gewoon mede-schuldig simpelweg omdat je het had kunnen voorkomen door betere maatregelen te treffen.

als we daar met zijn alle over eens kunnen worden dan doen updates er inderdaad niet meer toe, tot die tijd zou het beter zijn als jan en mien die update helemaal niet eens uit KUNNEN stellen. gewoon door de strot duwen omwillen van de maatschappelijke veiligheid.
Anoniem: 454358 @i-chat6 februari 2024 15:32
omg serieus? een niet geupdate telefoon vergelijken met een overreden kind?

Hoeveel problemen hebben mensen de afgelopen jaren gehad met niet gepatchete telefoons? Ik ken namelijk helemaal niemand, en ook nog nooit van gehoord.
Is natuurlijk niet alleen interessant voor jezelf, maar ook voor de 2de hands markt. Het doorgeven van een toestel binnen de familie etc.
Ik gebruik de 5T nog steeds, geen problemen met WhatsApp. Alleen een batterij replacement gedaan vorig jaar en paar keer nieuw hoesje+screen protector. Heerlijk :)
same here, al is het deels noodgedwongen omdat mijn andere telefoon (pixel 5 die niet waterdicht bleek) gesneuveld is. Mijn oude (trouwe) 5T (als backup) doet het nog verbazingwekkend goed, en met de meest recente LineageOS (Android 13, met wekelijkse builds, security patch up to date tot 1/2024) en gcam ook nog verrassend goed bruikbaar.

Toch wel een paar redenen om naar iets nieuws te kijken:
- contactloos betalen werkt niet (meer), want custom rom
- camera was nooit fantastisch, maar is nu toch echt wel achterhaald
- Accu heeft duidelijk zijn beste jaren gehad (alhoewel dat waarschijnlijk wel te fixen is met een nieuwe accu)
- hardware begint ook wel een beetje te verouderen, dwz, simpele dingen als WhatsApp werken prima, maar wat zwaardere apps worden langzaam trager
- geen 5g ;)

Magoed, verder werkt het toestel nog prima, en dat na meer dan 6 jaar, en, icm LineageOS nog wekelijkse updates. Goeie reden om weer voor bv een OnePlus te gaan, of in ieder geval een toestel met commodity hardware, zodat er een grotere kans is op lange ondersteuning vanuit de community. Of, als alternatief, bv een Pixel, of een S24; keuzes.....

[Reactie gewijzigd door borft op 22 juli 2024 13:19]

Volgens mij kunnen bank apps gewoon werken op een custom ROM toch? Ik had ING, nu SNS en die werken beiden gewoon (contactloos betalen, alleen geen gpay).

Verder super om te horen dat dit nog zo goed werkt!
Ik heb Rabobank, en die gebruikt Wallet. En die klaagt erover dat "device doesn't meet security requirements". Ik weet niet of het aan de custom rom, of aan (de leeftijd van) de hardware ligt.
Ik denk dan inderdaad aan de custom ROM. Dan is Rabobank een van de weinigen die security features implementeerd, geloof ik.
Ik zit ook met een oude OnePlus met LineageOS.

Een jaar geleden las ik dat ze bij LineageOS met een nieuwe camera app bezig waren. Is er inmiddels al een betere camera bij LineageOS?
Wat is de reden dat 5G niet werkt? Geen radio blob ofzo?
de hardware ondersteunt geen 5g ;) Allicht dat de camera app verbeterd is, maar gcam geeft hier verreweg de beste resultaten, samen met de dotfix (voor 5/5t)
Dan nog kan de gebruiker prima zelf beslissen of hij dat een reden vind om een nieuwe telefoon te kopen. Ik heb een hele tijd met een retetrage telefoon rondgelopen omdat ik dat ding vooral voor bellen en SMS'en gebruik, filmpjes afspelen doe ik wel op een laptop/desktop.

Het zou wat zijn als je een auto koopt en na 5 jaar zegt de fabrikant: tja, de banden zijn eigenlijk op, maar het is toch wel lekker als je een nieuwe auto koopt, dus we bieden geen nieuwe banden aan.
Maar als de motor op is, of hij is totallos ? Ook dan is het een vergelijking met wat kost het en wat is het waard. Wat zijn die kosten van 2-3 jaar extra,ven hoeveel gebruikers heb je er extra mee.
Dan nog kan de gebruiker prima zelf beslissen of hij dat een reden vind om een nieuwe telefoon te kopen.
Niet als er een enorme bak werk voor die fabrikant in zit om dat OS beschikbaar te stellen. Want als je dat doet om een handjevol gebruikers nog een jaar een suboptimale ervaring te laten hebben, dan snap ik de commerciele beslissing wel.
Ik had zelf een Oneplus One (kwam uit met Android 4, draait nu Android 11 op), en eerlijk gezegd merk ik weinig verschil met de dag dat ik hem kocht. Qua benchmarks zijn apps er alleen maar sneller op geworden volgens mij, de nieuwe versies van ART zijn een stukje sneller dan de Dalvik waar de telefoon mee uitkwam.

De enige uitzondering is dat het flashgeheugen van sommige telefoon sneller slijt dan bij andere. Hoe meer opslag je in je telefoon kocht bij aankoop, hoe groter de kans dat de storage nog relatief vlot is.

Wat ik vooral merk is dat alle andere telefoons sneller zijn geworden. Steeds meer apps gingen animaties en dergelijke gebruiken, maar die kun je in de ontwikkelaarsinstellingen versnellen of uitzetten, en het toestel zelf doet het nog zoals hij het altijd gedaan heeft. Dat was vroeger retesnel in vergelijking, nu hapert hij in vergelijking met wat je voor 100 euro binnenhaalt.

Ik vond mijn telefoon altijd redelijk vloeiend totdat ik een keer een midrange-werktelefoon van iemand anders probeerde en doorhad hoe snel nieuwere apparaten eigenlijk zijn. Ik zit nu weer in de semi-ontkenningsfase van "mijn telefoon is nog snel zat" ondanks dat ik "maar" een 60Hz scherm heb en de animaties toch echt vloeiender zijn op de toestellen van vrienden.
Ik deel jouw ervaring niet. Mijn OnePlus 6 met LineageOS draait nog steeds prima. Zeker wanneer het gaat om basis apps als browsers en messagings (SMS, WhatsApp Signal, etc.) merk ik weinig van vertraging t.o.v. recentere telefoons. Gaming is, afhankelijk van het spel, een ander verhaal, maar dat is voor mijn gevoel toch niet iets wat mensen die een telefoon zo lang gebruiken in extreme mate zullen doen.

Samen met de inspanningen die met elke Android release weer gedaan zijn om soepeler te lopen en minder te verbruiken vind ik de argumenten van Kinder Liu maar kul.
Jij snapt het niet, de security patches. Oh wacht hij heeft het over een vloeiende ervaring ... excuus hij snapt het niet :-).
Oh wacht hij heeft het over een vloeiende ervaring ... excuus hij snapt het niet :-).
Al heel lang niet. Ik heb genoeg problemen met m'n huidige OnePlus 9 met elke patch die uitkomt.
Het vullen van hun portemonnee
Precies. Zeven jaar OS updates hoeft ook niet perse voor mij, maar security updates moet toch voor geen enkel toestel een probleem zijn en die zijn het belangrijkste.

Zeven jaar security updates zou de (wettelijke) minimale standaard moeten worden, OS updates naar gelang de prijs van het toestel en dat zou de fabrikant dan zelf in mogen vullen.
Precies. Wat meneer eigenlijk bedoelt is dat hij liever een nieuw toestel verkoopt.
Nou nee, Het komt omdat alleen voor de grote spelers als Samsung het financieel haalbaar is om zo lang ondersteuning aan te bieden. Voor kleinere fabrikanten lukt dit niet. Dit werd pas ook besproken in de tweakers podcast.
En waar valt fabrikant Fairphone in deze gedachtegang?
En waar valt fabrikant Fairphone in deze gedachtegang?
Onder de kleine spelers. Ze waren te afhankelijk van toeleveranciers waardoor ze hun beloofde support niet konden nakomen.
Hoe bedoel je? Ze hebben de Fairphone 2 na 7 jaar nog een Android upgrade kunnen geven. Tot nu toe is hun track record op het nakomen van beloofde updates helemaal geweldig.
Alleen is Oppo, waar OnePlus onder valt, zelf ook bepaald geen kleine speler. Het is de 4e grootste smartphone producent ter wereld, met een marktaandeel van 9 tot 10 procent. En ruim 40.000 werknemers.

Die zouden makkelijk 7 jaar support aan hun brands moeten kunnen geven met dat soort getallen.
Een hobbyist op een zolderkamer kan de baselinefeatures bijhouden waar een miljoenenbedrijf als Oneplus dat niet lukt. Daar zitten bepaalde kwaliteitsverwachtingen aan, maar "kunnen" vind ik hier te kort door de bocht.

De consument is niet bereid te betalen voor goede software-ondersteuning. Kleine partijen als Fairphone doen alsnog aan lange software-ondersteuning, en daar betaal je dan een paarhonderd euro meer voor vanwege de oplage. Ik geloof nooit dat Oneplus niet een team van dertig man op ieder toestel zou kunnen zetten dat ze ooit geproduceerd hebben om updates te blijven leveren, maar dat eet natuurlijk wel een hoop winst op, helemaal als je bedrijf er nooit op is ingericht.

Bedrijven die iedere drie maanden een nieuw toestel uitbrengen om de markt de verzadigen met hun merknaam maken het inderdaad onmogelijk voor zichzelf, maar dat is een keuze. Apple doet het met drie telefoons per jaar, die alle drie nagenoeg hetzelfde zijn, eventueel met een hardwareversie van vorig jaar, en op alle drie leveren ze dan ook tig jaar aan updates.
Het enige wat klopt aan zijn verhaal, is dat de accu inderdaad niet zo lang mee kan. Als de accu niet makkelijk verwisselbaar en verkrijgbaar wordt dan is zo een 7 jarig beleid inderdaad zinloos.
De gierigheid van OnePlus die de afgelopen jaren ontstaan is. Mijn OnePlus 7 Pro ging met gemak bijna 5 jaar mee, en had ik het liefst nog langer gebruikt als OnePlus de software goed geregeld had. Het enige wat niet meer echt goed mee ging was de camera, maar die was bij de release al niet de beste, en de batterij, maar die had ik met liefde voor een paar tientjes laten vervangen.
Tja aan de andere kant heeft hij ook wel gelijk. Wie gebruikt er nu bijvoorbeeld nog een Galaxy S8 (2017) of iPhone 8 (2017)?
En niet omwille van dat er geen updates meer voor zijn, die toestellen zullen inmiddels ook wel 'op' en verouderd zijn. Naast dat je dan ook wel toe bent aan een nieuwe telefoon in plaats van de oude jaren lang op te gebruiken.
Door een telefoon 7 jaar te moeten ondersteunen wordt deze misschien ook wel onnodig duur, al is OnePlus niet aanzienlijk goedkoper door het niet te doen.
ik gebruik een S8 nog dagelijks as secundair toestel, mijn wederhelft tot zeer recentelijk zelfs nog als primaire telefoon.
Het probleem is niet slijtage, snelheid of RAM (nog steeds snel genoeg en een mooi scherm), maar het gebrek aan veligheidsupdates.
Oh dat is dan best knap, het lijkt mij erg gedateerd en geen fijne gebruikerservaring meer. Ook de batterij heeft waarschijnlijk zijn beste tijd gehad?
Veligheidsupdates zijn ook maar relatief, het is nou niet dat je als gebruiker zo maar aangevallen wordt. Wel uitkijken met apps uit andere bronnen installeren.
valt heel erg mee, de S8 is niet veel langzamer (of zelfs sneller) dan een mid-range van pakweg 2-3 jaar oud.

Batterij is inderdaad niet fantastisch, maar geen reden om een heel toestel voor af te schrijven. vervanging is redelijk simpel en te betalen.

[Reactie gewijzigd door De Vliegmieren op 22 juli 2024 13:19]

Hier nog Iphone 8. Toegegeven niet optimaal meer, maar werkt nog wel gewoon.
Wie gebruikt er nu bijvoorbeeld nog een Galaxy S8 (2017) of iPhone 8 (2017)?
Toevallig zijn exact die twee toestellen bij mij in de familie nog actief in gebruik, zonder problemen.
Batterij van de S8 is voor een paar tientjes vervangen, de iPhone 8 zit nog steeds op 90%. De gebruikerservaring is prima. Beetje vergelijkbaar met een instap toestel. Het scherm (1440p amoled) en de camera zijn na 7 jaar nog steeds boven gemiddeld tov het budget segment. Het modem is goed, hij support NFC, dus geen centje pijn.

Van de iPhone 8 zijn er nog heel erg veel denk ik. De overheid gebruikte ze best een tijdje als toestel van de zaak en die zijn lang nog niet allemaal vervangen. Dat begint nu een beetje omdat de support waarschijnlijk binnenkort weg gaat vallen met de iPhone 16 launch

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 13:19]

Ik gebruik nog steeds een OnePlus 3 (met LineageOS), uit 2016. Die is dus al de 7 jaar gepasseerd.

En "de hardware het niet kan bijbenen" (/hardware is traag) is eigenlijk ook een raar statement. De hardware is niet trager dan bij aanschaf. Alleen zijn nieuwere toestellen wellicht sneller. Maar zolang je geen sneller toestel gebruikt hebt weet je ook niet dat dat oude toestel langzaam is. De aangedragen reden is IMO dan ook puur een praatje om je elke X jaar een nieuw toestel te verkopen en niet een goed onderbouwde reden.
De hardware is niet trager dan bij aanschaf.
Wat je dan volgens mij wel over het hoofd ziet is dat de software wel zwaarder is geworden. Zelfs als we het over 'dezelfde' app hebben zoals bijvoorbeeld Whatsapp, zal er een enorm verschil zitten tussen de versie van nu en die van 2-4-6 jaar geleden.

Dat er marketing achter zit is natuurlijk een open deur, maar je kunt het technische verhaal niet helemaal wegstrepen. Maargoed, als een app ineens (heel overdreven) 200% langzamer is, dus in 3 seconden opent ipv 1, prima, dan wacht ik wel 2 seconden extra.

Ik merk nu met mijn 4,5 jaar oude Fairphone dat het idd niet vloeiend loopt, maar dat gewoon geen enkel probleem en zeker geen reden om een nieuwe te kopen.
Zelfs als we het over 'dezelfde' app hebben zoals bijvoorbeeld Whatsapp, zal er een enorm verschil zitten tussen de versie van nu en die van 2-4-6 jaar geleden.
Hoeft natuurlijk niet. Whatsapp is maar een chat app. Dat die noemenswaardig zwaarder wordt om te draaien door de jaren heen is eigenlijk belachelijk, gezien er al jaaaaaren geen echte zware functionaliteit wordt toegevoegd. Stickers en berichten editten zijn geen performance vreters.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 13:19]

Ik gebruik nog steeds een OnePlus 3 (met LineageOS), uit 2016. Die is dus al de 7 jaar gepasseerd.
Da's wel tof. En als jij het kan, kan een fabrikant dat natuurlijk ook. Ik beproef inderdaad een ondertoon dat de CEO liever nieuwe telefoons verkoopt. Je merkt wel bij andere merken dat het steeds lastiger wordt om überhaupt nog LineageOS of een andere distributie op een telefoon te zetten.

Wat mij bij de huidige generatie telefoons vooral in positieve zin opvalt is dat bijvoorbeeld het slim laden van de accu ervoor zorgt dat de accu steeds langer meegaat. Ik heb zelf nu dik drie jaar de OnePlus Nord in gebruik, die slechts één Android upgrade heeft ontvangen (11 → 12) en waarvoor vorig jaar oktober de laatste security update is uitgegeven en de accu is nog lang niet 'moe', wat vroeger wel eens anders was. Omdat ik deze telefoon naast privé ook zakelijk gebruik, moet ik deze van m'n werkgever eigenlijk al vervangen vanwege het uitblijven van nieuwe updates, maar hij bevalt verder nog steeds prima, dus ik stel dat ook maar uit.
Hij heeft in theorie wel een punt. Iemand die een top-telefoon koopt, is niet blij met de prestaties na een jaar of 4.

Maar, na die 4 jaar kan je hem nog prima aan iemand geven die normaal budget telefoons koopt en die kan er nog jaren mee door dan. Een vriendin van me heeft nu een redmi van 150 euro van een jaar of 4 oud en die begon spontaan te buigen (nee het is geen foldable :') ) dus ik kan haar mooi mijn oude OnePlus 8 geven. Die is alsnog een stuk sneller en van fysiek betere bouwkwaliteit.

Helaas heeft hij zijn laatste Android update alweer gehad en hangt nu op Android 13... Ik geloof niet dat 14 nog komt en als dat zo is, is het zeker de laatste.

Dusja, voor mijzelf niet zo heel interessant maar juist bij high-end telefoons zit er een hoop speling in de capaciteiten voor mensen die niet zo kritisch zijn.
Zeker niet weggooien en eens kijken naar LineageOS (of een andere ROM)

Het is net zoals je zegt, zo een top telefoons zijn na 7 jaar nog sneller dan de nieuwe budget telefoon's (verbruiken tegen dan wel meer voor dezelfde performance, maar so what als de batterij nog goed is)

Ik zit momenteel nog altijd op een OnePlus Two die mijn neef 3-4 jaar geleden wegsmeet omdat er geen android update meer kwam, daar zit ik voor moment nog zonder problemen mee op android 10 via LineageOS :) (zit gewoon al nieuw batterij in, maar dat ging bij die telefoons zelfs nog met gewoon schroefjes en niks lijmen zever, "LANG LEVE VROEGER" :) :) )
Hij heeft in theorie wel een punt. Iemand die een top-telefoon koopt, is niet blij met de prestaties na een jaar of 4.
Ik heb zelf 5 jaar gedaan met een S4 en ~4.5 met een Huawei P20, nu was die laatste geen topmodel (de P20 Pro zat er nog boven) maar ook geen goedkoop ding ofzo. Uiteindelijk allebei vervangen omdat de accuduur niet goed genoeg meer was voor mij en ik geen geld meer wou stoppen in een apparaat wat ik qua beveiliging sowieso eigenlijk moest vervangen.

Opzich had ik met beide denk ik best 7 jaar kunnen doen i.c.m. een nieuwe batterij mits de beveiligingsupdates waren blijven komen. En dat lijkt me ook een een realistische gebruikersduur als ik zie hoe snel de high-end telefoons van nu zijn, met een beetje PC/laptop kun je immers ook 10 jaar vooruit met het standaard gebruik.

Vind het hoe dan ook een behoorlijk domme en achterhaalde uitspraak van deze man, ik ben op het moment niet in de markt voor een nieuwe Smartphone maar als ik dat wel zo zijn dan zou OnePlus bij mij al 1-0 achterstaan t.o.v. Samsung of Google.
Opzich weinig behoefte aan 7 jaar echte OS updates, zo veel veranderd er tegenwoordig niet meer in Android, maar het zou wel mooi zijn als de telefoon na 7 jaar nog security updates krijgen. Dan is de telefoon in ieder geval veilig om te gebruiken.

Wat mij betreft is het veel belangrijker dat de batterij en USB connector makkelijk te vervangen is, deze twee overleven beide echt geen 7 jaar aan dagelijks gebruik.
Ik kan me geen enkele Android update herinneren die iets significants heeft toegevoegd. Sterker nog, het wordt alleen maar slechter doordat bepaalde opties, zoals per app internet-permissies kunnen blokkeren, (volgens mij om commerciële redenen) verwijderd worden.

Wat betreft de batterij-vervangbaarheid, dat is toch in dezelfde wet als de USB-C standaard opgenomen? (geen idee of dat ook voor de laadpoort geldt, zal wel typisch zijn als ze dat over het hoofd hebben gezien en nu de nieuwe melk-koe wordt)
Er is inderdaad vanaf 2027 een verplichting voor fabrikanten dat de batterij makkelijk vervangen moet kunnen worden, maar dat duurt nog 3 jaar dus helaas. Ik kan alleen niks vinden over het vervangen van de USB-c poort, wat erg jammer is want dit is natuurlijk ook gewoon een onderdeel met slijtage. Ik heb voor mijn huidige telefoon specifiek een telefoon uitgezocht met draadloos opladen, ik heb een rubberen plug in mijn USB poort gedaan en laat dan ook alleen maar draadloos op (vooral 's nachts met lage snelheid zodat de telefoon niet te warm word)
Draadloos laden is het niet voor mij, altijd je telefoon op exact de juiste manier neer te moeten leggen is meer moeite dan het draadje in te pluggen. En wat betreft slijtage, of stof, usb c is zo veel beter dan micro, ik doe nu al vier jaar met de originele poort.

Toch ironisch dat ik nu juist een toestel heb waar je zelf de poort in 5 minuten kan vervangen (Fairphone) :+
Ik heb inderdaad ook even moeten zoeken naar draadloze lader die werkte voor mijn telefoon, dat viel me wel een beetje tegen. Heb inmiddels laders kunnen vinden waarbij ik hier niet op hoef te letten, dus ik gebruik mijn USB-c poort eigenlijk alleen als ik op vakantie ben of iets dergelijks.

De usb-c poort in combinatie met de accu was voor mij een reden om een nieuwe telefoon te kopen, software en hardware waren eigenlijk allebei nog prima (OnePlus 7T). Heb nu een Nothing Phone (2) waarvan de accu relatief makkelijk te vervangen is, en hij heeft standaard al een accu die een stuk langer mee gaat dan concurrenten.
Ik snap de meeste opmerkingen wel hier, maar tegelijkertijd: Ik heb nog altijd een iPhone 11 Pro Max. (geen Android ervaring, maar voelde me wel genoodzaakt om mijn ervaring te delen) Deze stamt uit 2019 en is nu dus 4,5 jaar oud. Ik merk dat hij gewoon niet meer zo snel is met iOS 17. Nu kan ik allerlei reacties verwachten over dat fabrikanten maar beter moeten optimaliseren en zo, maar op dit moment zie ik mezelf niet nog 3 jaar met deze iPhone rond lopen en dan heb ik het niet over het apparaat zelf, maar dat zou dan vooral komen omdat er gewoon een boel snelheid mist met de meest recente OS. Er zijn vast uitzonderingen, maar ik denk dat de gemiddelde telefoon niet 7 jaar bij dezelfde eigenaar is.
Dat is ook waar, maar als je er een mooie batterij in laat zetten kan een 11 Pro Max toch nog prima een paar jaar mee met een minder veeleisende eigenaar? Die merkt niet eens dat het niet zo vlot werkt als de huidige modellen.
Daar heb je gelijk in. Ik ben ook geen veeleisende gebruiker op dat gebied. Ik merk vooral echt dat hij een stuk langzamer wordt naarmate de tijd en updates vorderen. En gezien de reacties is Apple blijkbaar uitzondering, en uiteraard ken ik de updates die het toestel vertraagden.

Verder ook weinig ervaring met Android, dus zal niet teveel off-topic gaan.
En als je deze met iOS 16 had kunnen blijven gebruiken mèt security updates?
Dat wordt het verhaal inderdaad al iets anders. Al zullen de apps ook steeds meer eisen.
Ja, dat is kenmerkend voor Apple. Misschien heb je het gemist, maar Apple bracht voorheen updates uit die opzettelijk je toestel vertraagden, waardoor je het gevoel kreeg dat je een nieuwe moest kopen. Het zijn dubieuze zakelijke praktijken.

Overigens gebruik ik nog steeds mijn OnePlus 6T, die ik in 2018 heb aangeschaft. Het draait allemaal om de softwareondersteuning. Als ze alleen security-updates zouden uitbrengen voor elk type toestel, zou dat al veel helpen. Niet elk toestel hoeft per se naar een nieuwere versie van Android te gaan als het al prima werkt. Don't fix what already works. Het maakt de dingen alleen maar ingewikkelder.
Ja, dat is kenmerkend voor Apple. Misschien heb je het gemist, maar Apple bracht voorheen updates uit die opzettelijk je toestel vertraagden, waardoor je het gevoel kreeg dat je een nieuwe moest kopen. Het zijn dubieuze zakelijke praktijken.
Je trekt het een beetje uit zijn context. Apple deed dit alleen bij de iPhone 6s, iPhone 7en iPhone SE als de batterij verouderd geraakte. Omdat de batterij de piekbelasting niet aankan, wordt de performance teruggeschroefd zodat de iPhone in kwestie niet uitvalt. Indien men een nieuwe accu had geplaatst of als de batterij nog niet gedegradeerd was, had de iPhone zijn oorspronkelijke performance (terug). Apple had deze functie gewoon moeten communiceren en niet verdoezelen.

Tot nu zit de functie in alle iPhone's en kan men zelf kiezen om de functie aan te zetten of niet. Dus men kan kiezen voor een tragere iPhone waarbij hij niet uitvalt of voor de originele performance waarbij de iPhone kan uitvallen.
Wat een onzin. Ik gebruik meer dan 4 jaar hetzelfde toestel en deze werkt nog prima. En toen ik dit toestel kocht werd het als een mid-ranger bestempeld, dus laat staan hoe een high-end toestel van 4 jaar geleden er nog bij loopt.

[Reactie gewijzigd door Jvann op 22 juli 2024 13:19]

Anoniem: 1872794 @Jvann6 februari 2024 09:00
Iedereen over naar fabrikanten die beloven het wel te kunnen! Ik stem voor Fairphone, maar Samsung belooft nu ook al 7/8 jaar security updates!
Gelukkig bied de Android modding community wel andere ROM's waarmee nieuwere Android versies en patches geinstalleerd kunnen worden.
Maar hoe zit het met beveiligingsupdates? Ik zit al jaren niet meer in de ROM community, maar het was toen ook al een zeer beperkt aantal populaire toestellen waar je dingen voor kon vinden.

Nu er letterlijk duizenden modellen telefoons op de markt zijn, lijkt me de kans dat je voor jouw toestel beveiligingsupdates kan blijven vinden heel erg klein?

Want beveiligingsupdates gaat het om, een nieuwe OS versie voegt meestal niets toe en vraagt wel meer van de hardware.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.