OnePlus bevestigt dat OnePlus 12R langzamere opslag heeft dan eerder vermeld

OnePlus zegt een fout te hebben gemaakt in de communicatie over de OnePlus 12R. Sommige varianten van de smartphone zouden volgens eerdere berichtgeving UFS 4.0-opslag bevatten, maar in de praktijk bevatten alle OnePlus 12R-toestellen UFS 3.1-opslag.

Bij de release van de OnePlus 12R maakte de fabrikant bekend dat het toestel gebruikmaakt van de nieuwe feature Trinity Engine om de opslag en geheugenoverdracht softwarematig te optimaliseren. Daarbij maakte het bedrijf naar eigen zeggen de fout om te benoemen dat de 256GB-versie UFS 4.0-opslag zou bieden, wat dubbel zo snel is als UFS 3.1 en bovendien efficiënter moet zijn.

Door de aanwezigheid van de Trinity Engine moet de OnePlus 12R apps overigens alsnog sneller laden dan de OnePlus 11, die eveneens over UFS 3.1-opslag beschikt. De reguliere OnePlus 12 beschikt wel over de snellere UFS 4.0-opslag. De OnePlus 12R en OnePlus 12 zijn in januari van dit jaar uitgebracht in de Benelux. De smartphones verschenen een maand eerder voor de Chinese markt.

OnePlus 12R UFS 4.0 opslag
Onjuiste vermelding UFS 4.0-opslag bij OnePlus 12R. Bron: Android Authority.

Door Sabine Schults

Redacteur

12-02-2024 • 18:42

31

Reacties (31)

31
29
15
0
0
11
Wijzig sortering
Is dit niet gewoon een gevalletje dat ze betrapt zijn met hun broek naar beneden terwijl ze het toilet uit lopen?

Ik kan mij niet voorstellen dat ze niet wisten welk type opslag erin zat.
Oneplus is heel erg goed in creatief omgaan met hun opslag specificaties. Al hun telefoons (waaronder ook deze 12r) hebben nog altijd usb 2.0. Wel een usb-c connector, maar meer dan zo'n 25MB/s ga je er echt niet mee halen.
De specs over snelladen moet je dus ook met een grote korrel zout nemen. Als ik het zo lees.
Snelladen heeft niets met bandbreedte te maken. :P
Maar wel met de USB standaard. USB 2.0 kan maximaal 2.5W leveren. USB-C met Power Delivery kan tot maximaal 240W afhankelijk van de hardware.
Ja en Warp Charge gebruikt dus geen USB PD maar een eigen standaard omdat het anders technisch niet haalbaar is.
Ook de oneplus 10 ondersteunt PD voor een gedeelte 20 watt of zo, een stuk sneller 9v 2.2 A, dan standaard USB. Maar een stuk langzamer dan hun eigen systeem.
Dat de USB 2.0 standaard geen PD heeft wil niet zeggen dat iets wat voldoet aan die standaard niet wel PD kan hebben. De standaard beschrijft niet wat het niet mag hebben alleen waar het minimaal aan moet voldoen.
OnePlus gebruikt al jaren hun eigen snellaad protocol en dat is echt fijner dan PD, vind ik : voorheen was dat WARP en tegenwoordig SuperVOOC charging.
Mijn OP11 gebruikt SuperVOOC 100W snellader en die is in 20 minuten van leeg (<10%) tot 100% vol opgeladen, dat ga je met de meeste PD devices niet snel halen. Voordeel is dat de phone zelf niet warm wordt zoals bij andere merken wel het geval is, de OP laadtechniek werkt anders (dus met hun eigen dikke kabel+lader die ze erbij leveren).
Als ik de deur uit moet en zie dat de phone accu te ver leeg is dan hang ik hem snel nog 5 minuten aan de lader en dan kan ik er weer ruim 8 uur langer mee vooruit.
Hang je de phone aan een "normale" of PD-lader dan duurt het uiteraard langer om hem volledig op te laden maar het werkt in geval van nood wel: de phone zelf wordt dan ook iets warmer omdat hij de standaard laadtechniek moet gebruiken (dit doet hij ook als de kabel geen OnePlus versie is)

USB 2.x/3.x boeit mij niet, ik zet data draadloos over en gebruik het USB-C kabeltje daar niet voor...
Dat snelladen werkt prima, in ieder geval op mijn Oneplus 8T, dat gaat na ruim 3 jaar zelfs nog net zo snel als in het begin. Daar ben ik erg van onder de indruk.
Mijn OnePlus 8T heeft gewoon USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1).
Bijgeleverde kabel is wel maar USB 2.0.

De eerste OnePlus met USB 3.0 is de OnePlus 7.
Sindsdien heeft alleen de OnePlus 10T, 11, 12R en de Nord series USB 2.0.
Wat wel een gekke keuze is.

OnePlus richt zich al sinds die 10 series te veel op de mainstream.
Mijn volgende smarphone word waarschijnlijk ook geen OnePlus.
Al helemaal na hun dramatische merger van OxygenOS en ColorOS

[Reactie gewijzigd door Vipe op 22 juli 2024 20:20]

Al hun telefoons? Ik pomp net met 380Mb/s naar mijn telefoon. Hun bijgeleverde kabel kan 80 watt laden, maar die red maar 40Mb/s trouwens. Misschien is dat de verwarring?

[Reactie gewijzigd door Xfade op 22 juli 2024 20:20]

Het enige waar ik mijn USB poort voor gebruik is laden, en dat doet ie met 80Watt. Data overdracht zal me echt aan mijn aars oxideren, wie haalt er nog data over USB van zijn telefoon af? Upload gewoon naar de cloud.
Gebruiken mensen ook echt die USB aansluiting om gegevens over te zetten?
Ik draai altijd een FTP server op mijn telefoon en gebruik mn pc/laptop om te verbinden.
De oneplus 12 (niet r) heeft USB 3.2 Gen 1
Ik denk dat het beter is om te erkennen dat ze een fout hebben gemaakt, dan alleen maar de gegevens op de website te bewerken en te doen alsof er niets is gebeurd. Verschil in performance gaan de meeste gebruikers niet meteen merken, grootste voordeel van UFS 4.0 is dat het veel zuiniger is dan zijn voorganger UFS 3.1.

Bij de Oneplus 11 is er wel degelijk verschil tussen de 128Gb (UFS 3.1) en de 256Gb (UFS 4.0) versie zie specs: https://www.oneplus.com/be_nl/11/specs

[Reactie gewijzigd door KeiFront op 22 juli 2024 20:20]

Dit is bij de Samsung S23 en S24 trouwens ook zo. Er schijnt gewoon geen 128GB ufs 4.0 module gemaakt te worden.

Samsung is hier echter heel transparant over. Ik heb speciaal het 256GB model gekocht om die reden. Ik weet niet precies hoe het zit met OnePlus omdat ik daarvan afgestapt ben sinds het coloros debacle.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 20:20]

Bij de S22-serie waren er ook al verschillen! Ik heb daarom de versie met 256 GB genomen van de S22+.

OnePlus zelf blijft wel interessant overigens, maar soms maken ze rare keuzes. Ik hoop nog steeds dat ze een kleiner model uit gaan brengen, maar ik verwacht niks.
Hier in Nederland zou je het toestel om deze reden terug kunnen sturen omdat er sprake is van misleiding met de specificaties.
Niet dat ik het aanmoedigt omdat de verkoper hier ook niks aan kan doen (en b2b dit wat moeilijker is om op te lossen)

Maar ergens moeten fabrikanten ook de les leren dat dit soort loze uitspraken consequenties kunnen hebben. Want hier waren ze uit zichzelf anders nooit op terugkomen.
Het was netjes geweest als ze bestaande klanten tegemoed waren gekomen met een assocaires voucher (hoesjs, oortjes, etc...) en daarmee wat goodwill hadden gekweekt.
(Hiermee zouden ze ook een tal van zaken kunnen voorkomen, want het is wachten tot de eerste class-action zaak in de VS van start gaat)
(Hiermee zouden ze ook een tal van zaken kunnen voorkomen, want het is wachten tot de eerste class-action zaak in de VS van start gaat)
Lol, jij denkt dat het ook maar iemand boeit of het nou ufs 3.1 of 4.0 is? En dat een rechter dit tot een class action zaak laat komen? Het is een klein verschil, geen enkele gebruiker gaat dit merken.

Class action rechtzaak is echt onzin voor iets als dit. net als een voucher overigens.
Ten eerste moet je opportunisme niet onderschatten. Als je (praktisch) niets hoeft te doen om deel te nemen aan een class-action rechtzaak die een leuk zakcentje kan opleveren, dan doen veel mensen graag mee.

Ten tweede is jouw houding vreemd. Het volgende is dat een fabrikant bijvoorbeeld beweert dat een telefoon een 240 hz scherm heeft, maar oh wacht het is toch maar 120 hz, "maar ach, dat verschil zien mensen toch niet". Als je op jouw manier gaat redeneren, dan kun je ieder "foutje" in de specificaties uiteindelijk wel rechtpraten.

Je moet gewoon exact leveren wat je beweert. En als je dat niet doet, dan moet je consequenties verwachten, ongeacht hoeveel het in de praktijk uitmaakt.
Ten eerste moet je opportunisme niet onderschatten. Als je (praktisch) niets hoeft te doen om deel te nemen aan een class-action rechtzaak die een leuk zakcentje kan opleveren, dan doen veel mensen graag mee.
Een leuk zakcentje? Hoeveel schade heb je precies gelopen doordat je ufs 3.1 opslag hebt gekregen ipv 4.0? Of anders, hoeveel heeft oneplus bespaard door er geen 4.0 in te stoppen?

Reken dan nog de advocaat kosten, de verplichte afdracht bij een class-action aan een investeerder, etc.
Ten tweede is jouw houding vreemd.
Nee hoor. Ik ben het volledig met je eens, dat een fabrikant moet leveren wat die zegt. Ik snap alleen ook dat wij op een aardbol leven die niet perfect is, en waar soms fouten worden gemaakt.
En ik vind het nogal overdreven om het rechtssysteem te misbruiken voor een paar cent/euro "schadevergoeding" omdat er iets verkeerd stond in de aankondiging. Lijkt mij dat het rechtssysteem betere dingen heeft om zich druk over te maken.
Hoeveel schade heb je precies gelopen doordat je ufs 3.1 opslag hebt gekregen ipv 4.0? Of anders, hoeveel heeft oneplus bespaard door er geen 4.0 in te stoppen?
Daar een precieze waarde aan hangen is lastig. Wel kan dit een overweging geweest zijn bij het vergelijken van telefoons. Wellicht had je een andere gekocht als er in de specs ook 3.1 stond. Daarmee heeft Oneplus dan op oneerlijke wijze geconcurreerd en dat kan de "schade" veel hoger maken dan puur het verschil tussen 3.1 en 4.0.

Of het opzettelijk is weet ik niet, ik vind het een rare fout om te maken. Specs stel je doorgaans op aan de hand van de lijst van gebruikte componenten. Zit daar geen 4.0 tussen komt dat ook niet zomaar in de specs terecht. Als je je daarbij bedenkt dat enkele SSD-fabrikanten na het uitkomen van reviews hun controllers hebben geswitcht naar goedkopere met mindere prestaties, zou je kunnen vermoeden dat hier iets vergelijkbaars aan de hand is wat misschien nog wel erger is dan een simpele fout, want dan zijn ook de reviews incorrect. Maar of dat echt zo is kan ik niet beoordelen.

[Reactie gewijzigd door DataGhost op 22 juli 2024 20:20]

Veel class-actions zijn op no cure no pay basis, en worden gestart door advocaatkantoren zelf. Kost je niks dus, enkel een deel van de eventuele opbrengst. In dit geval zal het in Nederland waarschijnlijk niet veel opleveren (paar tientjes misschien), maar het zou me niet verbazen als het in Amerika wel aardig wat kan worden. Zeker als ze geluk hebben met de jury en rechter en ze kunnen inspelen op het idee van stoute Chinezen die Amerikanen voor de gek houden o.i.d.

Daarnaast ben ik met DataGhost eens dat het bijzonder onwaarschijnlijk is dat dit een onschuldig foutje is. Oneplus is geen hobby bedrijfje waar zo'n spec lijst door één medewerker wordt opgesteld. Natuurlijk kan dit een wijziging zijn waartoe pas laat is besloten, maar bij dit soort enorme bedrijven mag je desondanks zo'n fouten niet maken.
Een leuk zakcentje? Hoeveel schade heb je precies gelopen doordat je ufs 3.1 opslag hebt gekregen ipv 4.0? Of anders, hoeveel heeft oneplus bespaard door er geen 4.0 in te stoppen?
In Amerika kennen ze het concept van 'punitive damages' dat wil zeggen een extra hoge schadevergoeding om afschrikwekkend te werken. Wordt veel ingezet bij bijvoorbeeld fabrikanten die expres misleiden.

Dat kennen we hier niet echt in civiele zaken.
Op zich dan wel netjes dat ze openlijk dan die fout bekennen maar deels ontkom ik toch niet aan de gedachte dat het misschien toch met opzet gedaan is. Er zullen toch misschien een aantal potentiele kopers zijn geweest die op grond van AFS 4.0 voor die 12R zijn gegaan.
Ik heb mijn 12R nog niet binnnen en ik ben aan het opzien tegen alles over zetten van m'n 6(vooral digiD) anyway, waar kan ik dit zien zodra ik het op start?
ik vind het vrij logisch los van juiste of onjuiste berichtgeving dat de oneplus 12R minder geavanceerd is dan de oneplus12.

ik heb sinds 6 feb. de oneplus 12 en ben enorm tevreden over de smartphone!
beste keus die ik in 5 jaar heb kunnen maken ivm de aankoop van een nieuw toestel.
Volgens het artikel heeft de OnePlus 11 UFS 3.1 maar bij mijn weten geldt dat alleen voor de 128Gb versie, en heeft de 256Gb UFS 4.0

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.