In het kort
De OnePlus Nord 3 is een midrangesmartphone met goede specificaties voor het geld. De herkenbaar ogende behuizing voelt luxe aan, maar is niet volledig waterdicht. Het scherm is een hoogtepunt; het is niet alleen erg groot voor een telefoon in deze prijsklasse, maar ook bovengemiddeld scherp en helder, en het heeft een uitstekende kleurafstelling. Ook de accuduur is erg goed, waarbij de Nord 3 zoals gebruikelijk voor een OnePlus-toestel snel kan opladen, maar niet met alle laders. De cameraprestaties zijn wisselend. De hoofdcamera is goed, zij het niet zo goed als bij de OnePlus 11, maar de overige cameraatjes zijn matig tot slecht. De MediaTek Dimensity 9000-soc is een van de snelste opties in deze prijsklasse, en de duurste Nord 3-uitvoering heeft een zeer royale 16GB ram en 256GB opslag. OxygenOS voelt vloeiend aan, heeft veel mogelijkheden en ontvangt updates tot Android 16 en de zomer van 2027.
Toen de eerste OnePlus Nord in 2020 uitkwam, had het smartphonemerk een hit te pakken: een middenklassetelefoon met competitieve prijs, vlotte algehele ervaring, prima scherm en goede accuduur. Natuurlijk moest je ten opzichte van de steeds duurder wordende OnePlus-topmodellen van die tijd wat concessies doen, maar de fabrikant had de juiste keuzes gemaakt om een toestel te bouwen dat voor velen interessant was.
Na het succes van de eerste Nord volgde niet alleen een opvolger, de Nord 2, de Nord-merknaam werd uitgebouwd tot een complete serie toestellen. Daarmee wilde OnePlus naast het middensegment ook de budgetkoper bedienen. Zeker de allergoedkoopste instappers misten nogal het karakter van een typische OnePlus-telefoon. Niet alleen de kenmerkende schuifknop ontbrak bij anonieme budgetmodellen als de Nord N10 en N100, met hun trage instapsocs, matige displays, karige camera's en erg korte softwareondersteuning waren ze bovendien ver verwijderd van het aloude motto 'Never Settle'.
Dit jaar heeft OnePlus het productaanbod gestroomlijnd, waarmee wat van de focus terugkeert die de fabrikant in eerdere jaren is kwijtgeraakt. Zo verschenen geen twee of zelfs drie topmodellen, zoals in de afgelopen jaren, maar slechts één OnePlus 11. Bij dat model, ten opzichte van de duurste toestellen van andere fabrikanten eerder een subtopper, kwam afgelopen zomer een nieuwe Nord-telefoon: de Nord 3.
Net als de Nord en Nord 2 kost de duurste uitvoering van de Nord 3 weer zo'n 500 euro; een goedkopere variant met minder opslag en werkgeheugen is met 430 euro enkele tientjes duurder dan voorheen. Daarvoor lijkt de OnePlus Nord 3 alles in huis te hebben om weer een hit te worden. Aan de zijkant zit de bekende OnePlus-schuifknop, vooraan een groot, scherp en fel scherm. De hoofdcamera is rechtstreeks geleend van de OnePlus 11. Binnenin zit een van de snelste socs van vorig jaar, de MediaTek Dimensity 9000, met een royale hoeveelheid geheugen en een 5000mAh-accu met snellaadfunctie. De specs van de nieuwe Nord zijn op papier kortom voor elkaar, maar levert dat ook weer een fijne telefoon op? In deze review zoeken we dat uit.