Tip de redactie

Cooler Master start levering V8 GTS-koeler onder V8-naam

Door Olaf van Miltenburg, 13 mei 2015 20:0872 reacties

Cooler Master meldt de levering te starten van de V8 GTS-koeler met vaporchamber-technologie met op de verpakking de 'oude' V8-naam. Het bedrijf werd hiertoe genoodzaakt na een zaak over inbreuk op merkenrecht.

Cooler Master maakte in februari dit jaar bekend de naam van de in juli 2013 geïntroduceerde V8 GTS-koeler aan te passen in 'V8'. Het bedrijf zou hiertoe door 'omstandigheden' gedwongen zijn en met de V8-aanduiding eer willen betonen aan dat oude vlaggenschip. De V8 werd in 2008 uitgebracht.

Het bleek dat de fabrikant van koelers Hardware Labs Performance Systems in Europa het merkenrecht op de aanduiding 'GTS' bezit en dat bedrijf begon vorig jaar een zaak tegen Caseking, de distributeur van Cooler Master. De koeler was sindsdien nog altijd onder de V8 GTS-naam beschikbaar, maar het bedrijf start nu de levering onder de nieuwe naam.

Reacties (72)


Openbaar Ministerie is geen voorstander van decryptiebevel

Door Olaf van Miltenburg, 13 mei 2015 19:28146 reacties

Het Openbaar Ministerie is geen voorstander van het decryptiebevel, dat meldt EenVandaag. Zo'n verplichting voor verdachten om encryptiesleutels af te geven is onderdeel van de wet computercriminaliteit III, die waarschijnlijk nog voor de zomer behandeld wordt in de Kamer.

Waarom het Openbaar Ministerie geen voorstander is van de ontsleutelplicht, blijkt niet uit het item van EenVandaag van woensdag. Het voorstel is echter onder juristen al langer omstreden vanwege het recht om niet mee te hoeven werken aan je eigen veroordeling. "Het is een geestesinspanning om je wachtwoord af te geven en in principe mag de overheid je niet verplichten om dat te kunnen doen", zegt bijvoorbeeld Jan-Jaap Oerlemans, onderzoeker bij Fox-IT met betrekking tot internet- en computerbeveiliging en digitale opsporingsbevoegdheden.

Europol-topman Rob Wainwright zou zo'n verplichting wel verwelkomen: "We moeten voor een betere balans zorgen zodat de politie haar rol kan spelen bij het vrij, maar ook veilig houden van internet. Daar is wetgeving voor nodig." Volgens hem is de sterke encryptie die verdachten gebruiken om communicatie te versleutelen een groeiend probleem. De uitzending gaat over een Nederlander die verdacht wordt van afpersing van meisjes via internet. Een van hen pleegde in 2012 zelfmoord en de weigering van de verdachte om zijn wachtwoorden af te geven bemoeilijkt het onderzoek.

Het decryptiebevel van de voorgestelde wet computercriminaliteit III zou alleen gelden voor verdachten van terrorisme en kinderporno. Als iemand weigert mee te werken, riskeert diegene een celstraf van maximaal drie jaar.

Reacties (146)


Microsoft komt met zes Windows 10-edities

Door Olaf van Miltenburg, 13 mei 2015 18:37221 reacties

Microsoft heeft bekendgemaakt welke edities van Windows 10 er allemaal gaan verschijnen zodra het product deze zomer op de markt komt. De basis-line-up bestaat uit zes versies, maar er komen meer varianten van het OS. Er komt onder andere een Windows 10 Mobile Enterprise.

Bij de pc-versies is er weinig verandering ten opzichte van eerdere Windows-versies. De desktop-versie voor consumenten zal Windows 10 Home zijn en voor kleine bedrijven komt er Windows 10 Pro, meldt Microsoft. Deze laatste versie krijgt ondersteuning voor Windows Update for Business, met snelle toegang tot beveiligingsupdates en uitgebreide beheermogelijkheden. Voor grotere ondernemingen is er Windows 10 Enterprise, dat ten opzichte van Pro onder andere meer mogelijkheden voor het uitrollen van de software krijgt.

Daarnaast is er Windows 10 Education, dat is gebaseerd op Enterprise maar is bedoeld voor scholen en andere educatieve instellingen. De software voor smartphones krijgt de naam Windows 10 Mobile, zoals de fabrikant recent al vaak liet doorschemeren, maar er komt ook een Windows 10 Mobile Enterprise. Deze nieuwe versie komt beschikbaar voor Volume Licensing-klanten en biedt mogelijkheden te beheren hoe en wanneer updates worden uitgerold, al worden beveiligingsupdates direct doorgevoerd.

Naast die zes basisversies komen er varianten van Windows 10 Enterprise en Windows 10 Mobile Enterprise voor specifieke apparaten zoals pinautomaten, kassa's en robotische systemen en bovendien komt er een Windows 10 IoT Core voor kleine goedkope apparaten als de Raspberry Pi 2 en gateways. Microsoft noemt de Windows 10-versies die standaard op apparaten staan niet in zijn overzicht, zoals de versies voor Xbox One, de HoloLens en de Surface Hub.

Details over de verschillende versies en prijzen noemt het concern eveneens nog niet en ook wat beschikbaarheid betreft houdt Microsoft het bij 'deze zomer'.

Windows 10-edities:
1. Windows 10 Home: thuisgebruikers
2. Windows 10 Pro: kleinzakelijk
3. Windows 10 Enterprise: grotere bedrijven
4. Windows 10 Education: educatieve instellingen
5. Windows 10 Mobile: smartphones
6. Windows 10 Mobile Enterprise: zakelijke smartphones

Reacties (221)

Lees meer


Camera-drone Lily volgt gebruiker autonoom

Door Friso Weijers, 13 mei 2015 17:5685 reacties, submitter: strossa

Het Amerikaanse bedrijf Lily komt met een gelijknamige cameradrone, die de gebruiker automatisch kan volgen. Daartoe volgt het apparaat automatisch een gps-tracker die om een pols past. Het apparaat kost in de voorverkoop 499 dollar en komt volgend jaar op de markt.

Lily ontstond oorspronkelijk in het UC Berkeley Robotics Laboratory als product van twee studenten. Ze startten een bedrijf om hun concept op de markt te brengen. Deze week werd het product voor het eerst getoond. De gebruiker kan de vliegmachine simpelweg in de lucht gooien om de vlucht te starten; vervolgens volgt de drone automatisch een bijbehorende gps-tracker die de gebruiker om zijn pols kan dragen. De twee communiceren waarschijnlijk met elkaar via wifi. Ook de drone heeft gps, zodat hij zijn eigen positie kan bepalen.

De Lily-drone is waterproof en kan drijven. Het ronde ontwerp met afmetingen van 26,1x26,1x8,2cm moet in een rugzak kunnen passen. Het gewicht bedraagt 1,3kg. De drone kan twintig minuten in de lucht blijven met de ingebouwde li-ion-accu en in twee uur moet het apparaat weer opgeladen zijn. Lily vliegt met maximaal 40 kilometer per uur en blijft daarbij tussen de 1,75m en 15m boven de gebruiker. Horizontaal vliegt het apparaat tussen de 1,75m en 30m van de tracker. Wanneer de accu bijna leeg is, landt de drone automatisch. Als het contact met de tracker verloren gaat, krijgt de gebruiker op een bijbehorende smartphone-app een melding met de laatste gps-locatie van het apparaat. De app kan ook gebruikt worden om een vluchtpad in te stellen.

De camera is volledig geïntegreerd in de drone, om het apparaat zo compact mogelijk te houden. Omdat de drone geen mechanische gimbal mount heeft, doet het apparaat aan digital gimballing: het apparaat cropt automatisch het deel van het beeld waarin de gebruiker zich bevindt. Ook de motoren worden gebruikt om het beeld te stabiliseren. Achter de fixed-focus lens van de camera zit een Sony IMX117-sensor, die bijvoorbeeld ook wordt gebruikt in de GoPro Hero3-camera. Foto's maken doet het apparaat met 12 megapixels, filmen gebeurt met maximaal 1080p op 60fps of 720p op 120fps. Overigens kan de drone ook live lage-resolutiebeelden naar een telefoon met de Lily-app streamen.

De bijbehorende ronde tracker kan om de pols worden gedragen, en beschikt over een vijftal knoppen, een microfoon en een trilmotor. Met de knoppen kan de gebruiker de drone lager of hoger laten vliegen of laten landen. De microfoon neemt audio op die automatisch wordt gesynchroniseerd met het uiteindelijke filmpje. Wanneer er problemen zijn met de drone, zoals een lege accu, trilt de tracker. Een waterbestendige case zorgt ervoor dat de accessoire ook in het water blijft werken. De ingebouwde accu van de tracker gaat vier uur mee.

Lily is vooralsnog alleen via de website van het bedrijf te pre-orderen, voor 499 dollar, omgerekend 441 euro. Wanneer de pre-orderperiode over 28 dagen eindigt, gaat de prijs omhoog naar 999 dolar. Het bedrijf verstuurt de drone ook naar Nederland, al moet daarvoor wel 30 dollar extra aan verzendkosten worden betaald. Daarbij komen er nog invoerkosten en btw bij. De drone moet in februari 2016 uitkomen.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Reacties (85)


Onderzoekers claimen betere beveiliging chipkaarten met slimme algoritmen

Door Dimitri Reijerman, 13 mei 2015 16:4017 reacties

Wetenschappers van onderzoeksinstituut CTIT, onderdeel van de Universiteit Twente, hebben samen met onderzoekers van de KU Leuven algoritmen ontwikkeld die het lastiger moeten maken om geheime sleutels van chipkaarten te bemachtigen.

UT-promovenda Begül Bilgin heeft samen met Svetla Nikova van de KU Leuven algoritmen ontwikkeld die informatielekken op chipkaarten moeten dichten. Daarbij hebben zij zich gericht op twee manieren waarmee hackers werken om geheime sleutels op een chipkaart te bemachtigen: het nauwgezet bestuderen van het stroomverbruik van de chip bij bepaalde activiteiten en de tijdsduur die daarvoor nodig is. Een aanvaller kan met deze informatie nagaan wat een chip ongeveer aan het doen is.

De algoritmen maken volgens de wetenschappers gebruik van multi-party computation. Daarbij worden bewerkingen voor de versleuteling opgesplitst, waardoor een enkel deel geen directe toegang geeft tot de sleutel. Ook zorgen de algoritmen ervoor dat nooit alle deelbewerkingen tegelijk actief zijn. Hierdoor staat het stroomverbruik van de chip mogelijk nog wel in relatie met de bewerkingen die de microprocessor aan het uitvoeren is, maar niet meer met de geheime sleutel die de informatie moet beveiligen.

Volgens de onderzoekers kunnen de algoritmen gebruikt worden in nieuwe chipkaarten, maar kunnen ze ook in software benut worden. Hierdoor zou het bemachtigen van bijvoorbeeld encryptiesleutels moeilijker worden gemaakt, waardoor de kans wordt verkleind dat bijvoorbeeld gekraakte chipkaarten vervangen moeten worden. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij de OV-chipkaart die een zogeheten Mifare Classic-chip bevatte en eenvoudig was te kraken.

Reacties (17)

Lees meer

TLS: ov-chipkaart is veilig genoeg Nieuws van 29 februari 2008

Gerucht: Samsung wil met Microsoft samenwerken aan HoloLens

Door Olaf van Miltenburg, 13 mei 2015 15:3677 reacties

Samsung zoekt naar verluidt samenwerking met Microsoft voor de ontwikkeling van de HoloLens. Het Koreaanse elektronicabedrijf ziet onder andere mogelijkheden voor toepassingen in de medische sector. Microsoft zou van Samsungs sensor-kennis gebruik kunnen maken.

Samsung zou van plan zijn samen te werken aan de HoloLens om zijn positie op de markt voor wearables te verstevigen. "Samsung is op zoek naar mogelijkheden om innovatieve, pionierende producten te ontwikkelen. HoloLens is een belangrijke technologie voor de gezondheidszorg en medische apparaten", zegt een bron van Korea Times die bekend is met de plannen voor samenwerking.

Samenwerking zou voor beide partijen voordelig zijn, zo wordt althans in Korea gedacht, omdat Samsung dan zijn sensor- en processor-expertise kan inzetten, terwijl Microsoft met een grote bondgenoot meer kans zou hebben zijn HoloLens tot een standaard te verheffen. Microsoft en Samsung zouden al nauwer samenwerken de afgelopen tijden. Zo hebben beide bedrijven besloten patentgeschillen te staken en voorziet Samsung zijn Galaxy S6-modellen van Office-apps.

Niet bekend is hoe Microsoft gereageerd heeft op de mogelijke toenadering van het Koreaanse concern. Volgens geruchten bevat de HoloLens een Cherry Trail-soc van Intel. Onbekend is of er technologie van Samsung gebruikt is voor de augmented reality-bril. Tijdens Build 2015 sprak de uitvinder van de HoloLens, Alex Kipman, de hoop uit dat andere fabrikanten met 'holografische computers' zouden komen, waarmee Microsoft de techniek niet voor zichzelf lijkt te houden. Voor zijn Gear VR-brillen werkt Samsung overigens al samen met Oculus van Facebook.

Reacties (77)


Gerucht: ASRock voorziet mini-pc van Intel Braswell-soc en usb-c

Door Friso Weijers, 13 mei 2015 15:0135 reacties

ASRock introduceert binnenkort een ventilatorloze Braswell-mini-pc, meldt de Hongaarse site Ipon. De computer genaamd Beebox zou beschikbaar komen als barebone of als een compleet systeem. Het apparaat beschikt over een Celeron N3000-dualcore, usb type-c en een ir-sensor.

Op afbeeldingen met het logo van ASRock, die in handen zijn gekomen van de Hongaarse site Ipon, is de Beebox te zien. Het passief gekoelde apparaat heeft een zwarte behuizing met afmetingen van 119x110x46mm, en kan met de meegeleverde vesa-bracket aan de achterkant van een monitor worden bevestigd. Voorop zit een 3,5mm-koptelefoonaansluiting en een ir-sensor; daarnaast zitten er een usb 3.0- en een usb type-c-aansluiting. De aanwezigheid van de laatste aansluiting is opvallend: nog maar weinig pc's zijn ermee uitgerust. Achter zitten twee hdmi-poorten, een displayport-aansluiting, twee usb 3.0-poorten en gigabit-lan. Via wifi-ac en bluetooth 4.0 kan een draadloze verbinding worden gemaakt met de computer. Op de afbeeldingen is ook een kleine afstandsbediening te zien; onduidelijk is of die wordt meegeleverd.

Volgens Ipon zal de Beebox in drie configuraties beschikbaar komen: een barebone en twee complete systemen. Alle computers beschikken over de Celeron N3000-soc uit Intels nieuwe Braswell-serie, de opvolger van Bay Trail bedoeld voor goedkope laptops en pc's. De N3000 heeft twee cores die standaard op 1,04GHz draaien, met een maximale boost naar 2,08GHz. De chip met een tdp van 4W beschikt over 2MB L2 cache en wordt gebakken op 14nm. De geïntegreerde Intel HD Graphics heeft twaalf execution units die werken op snelheden tussen de 320MHz en 600MHz. In tegenstelling tot de geïntegreerde graphics uit het oudere Bay Trail-platform, kan de HD Graphics in de Celeron N3000 ook 4k-monitoren aansturen. Overigens is de soc trager dan een Core M-processor, ook al geen snelheidsmonster. Apparaten op basis van het Braswell-platform zijn dus vooral geschikt voor eenvoudige taken, of bijvoorbeeld als onderdeel van een home-theater-oplossing.

Het ene complete systeem zou geleverd worden met Windows 8.1 with Bing, 2GB ddr3l-1600 werkgeheugen en een 32GB msata-ssd. Het andere systeem beschikt volgens Ipon niet over een meegeleverd os, maar wel over 4GB ddr3l-1600 geheugen en een 128GB msata-ssd. In de barebone-variant moeten kopers nog voorzien in eigen geheugen en opslag. De Celeron N3000 kan maximaal 8GB ddr3l-1600-geheugen aansturen; er zijn twee geheugensloten beschikbaar. Ook is ruimte voor een msata-ssd en een 2,5" sata-hardeschijf.

De Beebox wordt waarschijnlijk officieel aangekondigd op de Computex begin juni. Volgens Ipon moet het apparaat eind juni of begin juli in de winkelschappen verschijnen. Over de prijs is nog niks bekend.

Reacties (35)


Ubisoft stopt vrijwel met ontwikkeling voor Xbox 360 en PlayStation 3

Door Paul Hulsebosch, 13 mei 2015 14:2489 reacties

Ubisoft stopt nagenoeg met ontwikkelen voor Xbox 360 en PlayStation 3, stelt directeur Yves Guillemot. Alleen de casual hitserie Just Dance zal op de vorige generatie consoles blijven verschijnen. Alle andere grote series van de uitgever worden enkel voor pc, Xbox One en PS4.

De Ubisoft-directeur deed zijn uitspraak in een telefoongesprek met aandeelhouders: "Bij Just Dance blijven we de vorige generatie consoles ondersteunen, maar andere producten als Assassin's Creed, Rainbow Six, The Division en een nog onaangekondigde serie maken we niet meer voor de oude consoles". Waarom Ubisoft het onderscheid maakt tussen Just Dance en de andere series, maakt Guillemot niet bekend. Het laat zich echter raden; Just Dance heeft een groot casual publiek, terwijl de andere series van de Franse uitgever een meer hardcore publiek aanspreken, waarvan een groter deel al de overstap heeft gemaakt naar de nieuwste generatie consoles.

Guillemot liet zich er niet over uit, maar Ubisoft blijft van zijn games ook Windows-versies uitgeven. Zo zal het eerder deze week aangekondigde Assassin's Creed: Syndicate voor Windows verschijnen, net als The Division en Rainbow Six: Siege. De Franse uitgever maakte vorig jaar al bekend dat het minder games op de markt gaat brengen voor de Wii U.

Ubisoft koos in 2014 bij Assassin's Creed, de voornaamste serie van de uitgever, al voor een gescheiden aanpak. Assassin's Creed :Unity verscheen voor Windows, PlayStation 4 en Xbox One, waar het voor Xbox 360 en PlayStation 3 een aparte game op de markt bracht; Assassin's Creed: Rogue.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Assassin's Creed Syndicate

Reacties (89)

Lees meer

Rainbow Six: Siege krijgt bèta Nieuws van 16 juni 2015

Lek in virtuele drive maakt aanval op hostsysteem vm's mogelijk

Door Dimitri Reijerman, 13 mei 2015 14:1348 reacties

De firma CrowdStrike heeft een kwetsbaarheid in de virtual floppy disk controller van QEMU ontdekt. Dit onderdeel wordt onder andere gebruikt door Xen en KVM. Het gat maakt het mogelijk om toegang te krijgen tot het hostsysteem waar virtuele machines bovenop draaien.

Het beveiligingsgat, dat Venom is gedoopt, is ontdekt in de virtuele-floppycontroller. Deze wordt gebruikt door diverse hypervisors, waaronder Xen, KVM en de native QEMU-client. De hypervisors van Hyper-V van Microsoft, VMware en Bochs zijn niet kwetsbaar.

Volgens CrowdStrike bevat QEMU's gevirtualiseerde floppydrivecontroller een bug als er bepaalde commando's worden verstuurd. Hierdoor ontstaat een bufferoverflow en kan er kwaadaardige code in de hypervisor worden uitgevoerd. Het gevolg is dat een aanvaller potentieel andere virtuele machines of het onderliggende besturingssysteem kan aanvallen.

Om de bug in de virtuele-floppycontroller te misbruiken, dient een aanvaller of de gebruikte malware wel over rootrechten of administrator-toegang te beschikken voor het betreffende virtuele gastsysteem. Verder zijn alle onderliggende hostbesturingssystemen waarop de hypervisor draait kwetsbaar voor het Venom-beveiligingsgat.

De bug zou al sinds 2004 in de broncode van QEMU aanwezig zijn en deels ook nog te misbruiken zijn als de virtual floppy drive controller wordt uitgeschakeld in de hypervisor. Veel virtualisatiesoftware zou inmiddels een update hebben gekregen, waardoor de kwetsbaarheid wordt verholpen.

Reacties (48)


KPN begint ipv6-uitrol naar consumenten

Door Olaf van Miltenburg, 13 mei 2015 13:40161 reacties, submitter: Maurits van Baerle

KPN is begonnen met het verstrekken van ipv6-adressen aan consumenten in de regio Hilversum. Het gaat om een pilot maar KPN is van plan de uitrol over enkele maanden geleidelijk uit te breiden. Dat bevestigt de provider aan Tweakers.

Het gaat bij de uitrol om een dualstack-implementatie: gebruikers behouden dus ook een ipv4-adres. "We zijn bezig ipv6 in een beperkte regio aan te zetten", bevestigt KPN-woordvoerder Stefan Simons tegen Tweakers, "Het gaat om een observatieperiode. Na die periode gaan we het geleidelijk uitbreiden. Dat moet in de komende maanden gebeuren."

Informatie over die uitbreiding en het eventueel verstrekken van nieuwe modems om dit mogelijk te maken kan Simons nog niet geven: "Daarvoor is het nog te vroeg." Geruchten over een op handen zijnde ipv6-uitrol door KPN gingen al een tijdje de ronde. Op het forum van de provider liet een klant uit Hilversum met een Glasvezel 500Mbit/s-abo dinsdag weten dat zijn Experiabox een ipv6-adres geleverd kreeg.

KPN-dochter Xs4all startte al in 2010 met een pilot voor ipv6 en sinds 2012 voorziet die provider klanten standaard van zo'n adres. Ook verschillende andere aanbieders zijn inmiddels begonnen met een geleidelijke overstap. Bij veel providers is die overstap veel later op gang gekomen dan ze aanvankelijk van plan waren.

Meer informatie over ipv6 is te vinden in het achtergrondartikel: Ipv4 en ipv6: hoe zat dat ook alweer?

Reacties (161)


Telegram groeit naar 62 miljoen actieve gebruikers

Door Dimitri Reijerman, 13 mei 2015 13:06202 reacties

Berichtendienst Telegram heeft het aantal actieve gebruikers zien groeien naar 62 miljoen. Daarnaast worden er dagelijks 2 miljard berichten verwerkt, een verdubbeling ten opzichte van het aantal berichten dat in december werd verstuurd via Telegram.

Techcrunch vermeldt de cijfers, die de site kreeg van Pavel Durov, een van de oprichters van de berichtendienst. De 'WhatsApp-concurrent' blijkt gestaag door te groeien: in december vorig jaar werd een aantal actieve gebruikers genoemd van 50 miljoen, tegenover 62 miljoen nu die minimaal eens per maand de berichtendienst gebruiken. Volgens Durov komen er per dag circa 220.000 nieuwe Telegram-gebruikers bij, tegenover 145.000 in december.

Ondanks de groei van Telegram blijft de berichtendienst nog ver achter bij WhatsApp, de populairste messagingdienst. WhatsApp stelt dat het wereldwijd meer dan 800 miljoen actieve gebruikers heeft. Wel heeft Telegram geprofiteerd van het feit dat Facebook vorig jaar WhatsApp overnam: het aantal gebruikers van Telegram groeide destijds in korte tijd flink.

Reacties (202)


Internetknooppunt AMS-IX kampt met uitval - update 2

Door Joost Schellevis, 13 mei 2015 12:46245 reacties

Internetknooppunt AMS-IX kampte woensdagmiddag met uitval. Veel sites, waaronder GeenStijl, Facebook, NU.nl en Tweakers, waren daardoor gedurende een korte tijd niet of slecht bereikbaar. De problemen traden op bij onderhoudswerkzaamheden.

Op de statistieken van de AMS-IX is te zien dat het verkeer over het internetknooppunt, het belangrijkste van Nederland en een van de grootste ter wereld, iets na 12 uur 's middags tot het nulpunt daalt. Dat wil niet zeggen dat al het verkeer over het knooppunt uitviel: bij de storing viel het meetsysteem uit. Inmiddels is de storing weer verholpen, laat een woordvoerster van de AMS-IX weten.

Volgens webhoster GreenHost handelde AMS-IX ongeveer tien procent van het gebruikelijke internetverkeer af. De AMS-IX kan dat percentage niet bevestigen. Als gevolg van de storing kampten veel grote websites - waaronder GeenStijl, Facebook, NU.nl en Tweakers - met bereikbaarheidsproblemen. Ook het pinverkeer was woensdagmiddag verstoord.

De AMS-IX stelt dat het probleem werd veroorzaakt tijdens een fout bij onderhoudswerkzaamheden. In een mail aan leden van de AMS-IX, waarvan Tweakers de authenticiteit heeft bevestigd, meldt de AMS-IX dat een installatiemedewerker per ongeluk een loop op een vlan aanmaakte. Dat gebeurde op de AMS-IX-locatie in het AM3-datacenter van Equinix. Daardoor raakten de systemen van het knooppunt overbelast, waardoor veel border gateway protocol-sessies werden beëindigd. Het bgp-protocol wordt gebruikt om individuele netwerken aan elkaar te knopen.

Volgens de AMS-IX heeft de storing 'maximaal tien minuten' geduurd. Het gebeurt zelden dat de AMS-IX, die is verspreid over meerdere locaties, voor zo'n groot deel stil ligt; voor zover bekend is dat de afgelopen jaren niet gebeurd.

In de statistieken van Tweakers is te zien dat de backup-locatie van de techsite het werk van de hoofdlocatie grotendeels moest overnemen. Beide locaties zijn aangesloten op de AMS-IX, maar allebei op een andere route.

Update, 13:17: Reactie AMS-IX toegevoegd.

Update, 13:39: Meer informatie over oorzaak toegevoegd.

Reacties (245)


Blu-Ray Disc Association meldt voltooiing van ultra-hd blu-ray-specificatie

Door Friso Weijers, 13 mei 2015 12:43185 reacties

De Blu-Ray Disc Association heeft aangekondigd dat de standaard voor ultra-hd blu-ray-schijfjes is afgerond. Deze zomer geeft het de eerste licenties uit; eind dit jaar zouden spelers en discs dan te koop moeten zijn. De organisatie toont ook het logo dat op ultra-hd blu-ray's komt te staan.

Ultra-hd blu-rayEerder liet de Blu-Ray Disc Association weten de standaard voor uhd-content op blu-ray-schijfjes eind 2014 af te willen hebben. Daarin kwam dus vertraging, mogelijk omdat de nieuwe schijfjes ook andere verbeteringen voor de beeldkwaliteit moeten bieden. Zo biedt de standaard ondersteuning voor video met hogere framerates dan 24fps, de maximale framerate op normale blu-ray-schijfjes voor video met full-hd resolutie.

Ook high dynamic range is mogelijk op ultra-hd blu-ray-schijfjes. Deze techniek wordt momenteel gepromoot door tv-fabrikanten; het maakt een groter verschil tussen donkere en lichte delen in het beeld mogelijk. Om die verschillen goed te kunnen weergeven, moet ook de kleurgradatie nauwkeuriger zijn. De nieuwe schijfjes ondersteunen daarom volgens eerdere berichten 10-bits kleur, met 1024 kleurgradaties in plaats van 256, zoals eerder gebruikelijk.

Ultra-hd blu-ray schijfjes staan verder een groter kleurbereik toe. Waar normale blu-ray's de rec.709-standaard gebruiken, kan op ultra-hd blu-ray-discs ook de rec.2020-standaard worden ingezet. Daarmee kan een veel groter deel van het voor mensen zichtbare kleurbereik worden gebruikt. Overigens zijn er nog geen tv's die alle kleuren uit de rec.2020-kleurruimte kunnen weergeven. Naast beeld wordt ook geluid aangepakt: volgens de BDA bieden de nieuwe discs ook ondersteuning voor nieuwe geluidsformaten, die 'objectgebaseerde' surroundgeluidsdata bieden in plaats van kanaalgescheiden audiokanalen.

Uiteraard ondersteunen de discs video in ultra-hd-resolutie, met 3840x2160 beeldpunten. Die wordt naar verluidt opgeslagen in de hevc-codec, met een bitrate tot 100Mbit/s. De nieuwe schijfjes kunnen 66GB of 100GB data bevatten, op respectievelijk twee of drie lagen. Volgens de specificatie moeten alle ultra-hd blu-ray-spelers ook gewone blu-ray-schijfjes kunnen afspelen. Het tegenovergestelde, ultra-hd blu-ray-discs afspelen in oude spelers, werkt hoogstwaarschijnlijk niet.

De BDA komt op de ultra-hd blu-ray-schijfjes ook met een optionele 'digital bridge'-functie. Daarmee kunnen kopers van ultra-hd blu-ray-discs de aangeschafte content ook afspelen op andere apparaten, zoals smartphones en tablets. Digital bridge lijkt daarmee op UltraViolet, een systeem dat sinds 2010 bestaat.

Vanaf deze zomer geeft de BDA de eerste licenties uit voor apparaten die de nieuwe standaard ondersteunen. Eind dit jaar zouden de eerste spelers en discs dan in de winkel kunnen liggen.

Reacties (185)


Broadcom voegt ondersteuning voor Apple HomeKit aan sdk toe

Door Dimitri Reijerman, 13 mei 2015 11:4213 reacties, submitter: smooky

Broadcom heeft aangekondigd dat het aan zijn Wireless Internet Connectivity for Embedded Devices-sdk ondersteuning voor Apple Homekit heeft toegevoegd. Hierdoor kunnen ontwikkelaars bluetooth en wifi van Broadcom gebruiken voor onder andere iot-toepassingen.

HomeKit van Apple, dat onderdeel uitmaakt van iOS 8, maakt het mogelijk om via iPhone-apps en de digitale assistent Siri randapparatuur aan te sturen die het protocol ondersteunen. Zo moet onder andere domotica-apparatuur aangesproken kunnen worden via wifi of bluetooth.

HomeKit-compatibele apparatuur komt vooralsnog maar mondjesmaat op de markt, maar chipfabrikanten beginnen de standaard te omarmen. Nadat Marvell in maart aankondigde HomeKit te gaan gebruiken, heeft nu ook Broadcom, fabrikant van onder andere wifi- en bluetoothchips, laten weten dat het ook Apples standaard gaat ondersteunen.

Broadcom wil HomeKit voor ontwikkelaars toegankelijk maken via zijn Wireless Internet Connectivity for Embedded Devices-sdk, ofwel Wiced. Hierdoor kunnen volgens Broadcom applicaties gebouwd worden die met behulp van de draadloze netwerkchips van de fabrikant en het HomeKit-protocol randapparatuur kunnen gaan aansturen. Daarnaast heeft Broadcom ook de BCM20706-chip aangekondigd die ondersteuning biedt voor bluetooth smart. Ook zou de BCM20706-chip hogere doorvoersnelheden tot 2Mbit/s mogelijk maken en daarmee alvast compatibel zijn met de vermoedelijke bluetooth 5.0-standaard.

Reacties (13)


Turkse fabrikant presenteert eerste Android One-smartphone met 4g

Door Arnoud Wokke, 13 mei 2015 11:0292 reacties

De Turkse fabrikant General Mobile heeft de eerste Android One-smartphone gepresenteerd met hd-ready-scherm en 64bit-processor. Google voorziet Android One-smartphones van software-updates en garandeert dat toestellen twee jaar lang nieuwe Android-versies zullen krijgen.

De General Mobile 4G draait op een Qualcomm Snapdragon 410-soc, dezelfde processor als in bijvoorbeeld de 4g-versie van de Moto E 2015. Mede door die soc ondersteunt de telefoon Turkse 4g-netwerken. Het is daarmee het eerste Android One-toestel met 4g. Het toestel heeft een werkgeheugen ter grootte van 2GB.

Het toestel heeft een 5"-scherm met een resolutie van 1280x720 pixels, terwijl eerdere Android One-telefoons nog 4,5"-schermen hebben met een resolutie van 800x480 pixels. De camera aan de achterkant heeft een maximale resolutie van dertien megapixels, terwijl die aan de voorkant foto's kan maken met vijf megapixels. Omdat Google de specificaties voorschrijft aan fabrikanten, ligt het voor de hand dat andere telefoonmakers met soortgelijke toestellen zullen komen, waarbij de schermresolutie en soc overeenkomen met deze telefoon.

Android One is een lijn van toestellen, waarbij Google de software maakt en ondersteunt en waarbij de fabrikant alleen wat eigen apps kan toevoegen. Daardoor krijgen goedkope toestellen gegarandeerd twee jaar lang na de release de nieuwste Android-versies. Daarbij lijkt het dus op een goedkopere variant van Googles Nexus-lijn.

De eerste generatie Android One-toestellen verscheen onder meer in India. Later zouden onder meer HTC en Xiaomi ook met Android One-toestellen komen. Het is voor het eerst dat de verkoop van Android One-telefoons in Turkije van start gaat. Dat gebeurt vrijdag. De prijs bedraagt 699 Turkse lira, omgerekend momenteel rond 234 euro.

Reacties (92)


MIT verzint manier om reflecties uit foto's te halen

Door Krijn Soeteman, 13 mei 2015 10:5934 reacties

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology hebben een algoritme ontwikkeld dat in veel gevallen automatisch de reflecties uit foto's kan filteren die genomen zijn door een raam. Vaak zijn objecten, zoals de fotograaf zelf, zichtbaar in foto's genomen door een raam.

Het algoritme zal door de onderzoekers in juni op de Computer Vision en Pattern Recognition-conferentie gepresenteerd worden aan het publiek. De werking berust op het feit dat foto's die door een raam met dubbel glas genomen worden, over het algemeen twee vrijwel identieke reflecties weergeven die net een stukje uit elkaar liggen. Een van de onderzoekers, YiChang Shih, legt op de site van MIT uit dat bij dubbele beglazing sprake is van een weerkaatsing van het beeld via zowel het binnenste als het buitenste raam. Hetzelfde effect treedt op bij ramen van dik enkel glas.

Het systeem functioneert alleen bij dubbele reflectie, anders is het vooralsnog vrijwel onoplosbaar doordat het algoritme een vergelijking maakt tussen twee verschillende, maar verder gelijkende afbeeldingen in een raam. Shih geeft als voorbeeld: "Als A + B gelijk is aan C, hoe kun je dan A en B terugkrijgen uit een enkele C? Dat is wiskundig uitdagend. Dan hebben we gewoon niet genoeg selectiecriteria om een conclusie te trekken."

De tweede reflectie is dus nodig, waarbij de waarde van A hetzelfde moet zijn als de waarde van B voor een pixel die op eenzelfde afstand staat in een bepaalde richting. Als dat selectiecriterium toegevoegd wordt, is het een stuk makkelijker om A, B en C van D los te weken.

Toch bestaat niet de volledige oplossing uit het vergelijken van pixels op deze manier. Daarvoor haalden de onderzoekers nog een onderzoeksgroep van stal. Deze groep gaat ervan uit dat een beeld dat door een raam gefotografeerd is, een bepaalde statistische regelmaat bezit, net zoals zogenaamde 'natuurlijke' foto's. Het idee is daarbij dat op pixelniveau abrupte overgangen binnen natuurlijke en door de mens gebouwde omgevingen vreemd zijn en dat als een overgang plaatsvindt, ze langs duidelijke grenzen lopen. Dat betekent dat wanneer een cluster pixels een deel van een blauw en een rood object omvat, alles aan de ene kant blauwachtig is en aan de andere zijde roodachtig. Toch werkte die benadering niet heel goed.

Er bleek tijdens het onderzoek wel iets te zitten in de pixel-benadering, maar daarvoor moest het algoritme wel het een en ander leren. Daarvoor gebruikten de onderzoekers een techniek ontwikkeld op de Hebrew University of Jerusalem. Door statistiek los te laten op blokjes pixels van acht bij acht in 50.000 proefplaatjes kon de correlatie tussen de pixels berekend worden en zo een goed resultaat verkregen worden.

Shih hoopt dat als het algoritme verder verbeterd wordt, het op den duur een plekje kan krijgen in normale fotosoftware en, wellicht veel belangrijker, om robots beter te laten 'zien' in ruimtes met veel glas.

Reacties (34)


Foto's tonen vermoedelijke Galaxy S6 Active met grote accu

Door Arnoud Wokke, 13 mei 2015 10:5050 reacties

Er zijn foto's verschenen van wat mogelijk de 'bouwvakkersversie' gaat worden van de Galaxy S6. De Galaxy S6 Active heeft een stevige behuizing, drie fysieke knoppen onder het scherm en zou volgens geruchten een fors grotere accu hebben dan de Galaxy S6.

De foto's tonen een behuizing die is gemaakt om vallen en schokken op te vangen, zo blijkt uit de afbeeldingen die telecomsite GSMArena online heeft gezet. De speaker is verplaatst naar de achterkant, terwijl daar ook schroefjes te vinden zijn om de verstevigde behuizing op zijn plek te houden. Net als bij voorgaande Active-versies van Samsung-telefoons zijn aan de voorkant drie fysieke knoppen zichtbaar.

Volgens eerdere geruchten krijgt de Galaxy S6 Active hetzelfde amoled-scherm met 2560x1440 pixels en dezelfde Exynos 7420-soc. De accu zou echter met 3500mAh een grotere capaciteit hebben dan de 2550mAh van de reguliere Galaxy S6.

Het is onbekend of de Active-versie van de telefoon ook in Nederland en België zal uitkomen. Alle geruchten spreken over een variant voor een Amerikaanse provider en ook de foto's van GSMArena tonen het logo van die provider.

Reacties (50)


BitTorrent brengt versleutelde p2p-chatapplicatie Bleep officieel uit

Door Dimitri Reijerman, 13 mei 2015 10:4545 reacties

BitTorrent heeft na twee alfareleases versies van zijn p2p-chatapplicatie Bleep uitgebracht. Bleep is beschikbaar voor Android, iOS, Windows en OS X. Nieuw is de Whisper-modus, waarbij berichten automatisch gewist worden na 25 seconden.

Bleep gebruikt het decentrale bittorrent-protocol om berichten te versturen. Daarbij past de dienst end-to-end-encryptie toe. Dankzij het gebruik van een p2p-netwerk staan berichten en de bijbehorende metadata niet op een centrale server. Dit zou de privacy en de veiligheid van Bleep-gebruikers moeten verbeteren. Daarnaast kan een gebruiker desgewenst anoniem op Bleep actief zijn, al is het desgewenst ook mogelijk om het telefoonnummer of e-mailadres opvraagbaar te maken.

Bleep werkt nu ook op iOS en bevat ook de zogeheten Whisper-modus. Daarbij worden berichten na te zijn gelezen na 25 seconden automatisch gewist. Om te voorkomen dat een screenshot wordt gemaakt is het mogelijk om de gebruikersnaam van de verzender te vervagen.

In toekomstige versies moet Bleep ook groepsconversaties gaan ondersteunen, evenals het syncen van berichten over meerdere apparaten. De applicatie kan al wel op de desktop gebruikt worden door de Windows- of OS X-versie te installeren.

BitTorrent laat aan Venturebeat weten dat Bleep voor consumenten gratis te gebruiken zal zijn. Wel wil het bedrijf mogelijk een sdk en api uitbrengen waarmee derde partijen aan de slag kunnen gaan, al is nog onduidelijk wanneer dat gaat gebeuren.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Reacties (45)


Ubisoft stelt The Division uit tot volgend jaar

Door Friso Weijers, 13 mei 2015 10:3287 reacties, submitter: CriticalHit_NL

Ubisoft stelt Tom Clancy's The Division uit tot het eerste kwartaal van 2016. Dat meldt het bedrijf in een presentatie van de financiële jaarcijfers. Het bedrijf boekte in het afgelopen jaar een winst van 170 miljoen euro en brengt begin volgend jaar een nog onaangekondigde 'AAA-titel' uit.

The Division werd voor het eerst getoond op de E3 van 2013. Destijds werd een releasedatum in 2014 beloofd. Ubisoft stelde het spel in mei vorig jaar uit tot 2015, omdat meer tijd nodig was voor de ontwikkeling. In een presentatie voor investeerders die Ubisoft dinsdag hield, staat dat The Division moet uitkomen in het vierde kwartaal van Ubisoft's financiële boekjaar 2016. Dat betekent dat het spel ergens in de eerste drie maanden van kalenderjaar 2016 moet uitkomen. Het spel verschijnt voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

In een post op de website van het spel meldt het ontwikkelteam dat ze zich ervan wil verzekeren dat het spel aan de verwachtingen voldoet. "We zijn trots op wat we tot nu toe hebben bereikt, en kunnen niet wachten om meer te tonen op de E3 volgende maand", schrijven de ontwikkelaars.

The Division is een openwereld-shooter die zich afspeelt in een New York dat geteisterd wordt door de uitbraak van een dodelijk virus. Gas, water en licht zijn uitgeschakeld, en gewelddadige bendes hebben de stad overgenomen. De speler is een agent in 'The Division', een speciale eenheid die door de overheid werd geactiveerd toen de pandemie uitbrak. Het doel van het spel is om de orde in de stad weer enigszins te herstellen, en daarnaast het virus zo mogelijk te bestrijden.

Ubisoft schakelde de afgelopen jaren steeds meer gamestudio's in om het project te voltooien. The Division wordt ontwikkeld door Massive Entertainment, dat de Snowdrop-engine achter het spel ontwierp. In 2014 werden daar Ubisoft Reflections, bekend van de Driver-serie, en Ghost Recon-ontwikkelaar Red Storm aan toegevoegd. Een paar dagen geleden meldde Ubisoft dat ook Ubisoft Annecy, dat eerder de multiplayer van verschillende Assassins Creed-games ontwikkelde, aan The Division gaat meewerken.

In de presentatie van jaarcijfers staat verder dat Ubisoft dit boekjaar een winst van 170 miljoen euro heeft geboekt, waar het in het boekjaar 2014 nog een verlies van 49 miljoen euro leed. De omzet nam toe van 1 miljard euro tot 1,46 miljard euro. Uit de presentatie blijkt daarnaast dat het bedrijf in het eerste kwartaal van kalenderjaar 2016 met een nog onaangekondigde 'AAA-titel' wil uitpakken. Mogelijk maakt Ubisoft op de komende E3 meer bekend over dat spel.

Reacties (87)


GfK: Nederlanders kopen meer gameconsoles en powerbanks voor smartphones

Door Arnoud Wokke, 13 mei 2015 10:0959 reacties

Nederlanders zijn in de eerste maanden van 2015 meer powerbanks en losse accu's voor hun smartphones gaan kopen. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau GfK. Ook de verkoop van gameconsoles zit fiks in de lift.

Na de stijging van bijna 30 procent in de eerste maanden van 2015 verwacht GfK dat er nog meer rek zit in de markt voor powerbanks. De marktonderzoeker stelt dat de ontwikkeling in verkopen van die producten in de vakantieperiode en het festivalseizoen 'interessant' zal zijn. De powerbanks zijn goed om meerdere dagen met een smartphone door te komen als gebruikers geen toegang hebben tot netstroom, omdat ze vaak een smartphone een tot vijf keer volledig kunnen opladen.

Het aantal verkochte consoles steeg eveneens met ongeveer 30 procent ten opzichte van de wintermaanden van 2014. GfK gaat er niet op in welke consoles het meest verkocht zijn. In september vorig jaar kwam de Xbox One uit in Nederland, terwijl voor de Sony PlayStation 4 en Nintendo Wii U meer games beschikbaar zijn gekomen. Nederlanders kochten ook meer handhelds. Daarbij ging het vooral om Nintendo 3DS-modellen.

De grootste stijging zat bij fitnesstrackers. In die relatief kleine markt kochten Nederlanders ongeveer 158 procent meer producten. Daarbij is de hartslagmeter volgens GfK de belangrijkste feature waarop klanten letten. Het aantal verkochte smartwatches verdubbelde bijna, maar ook daarbij ging het om een kleine markt. In de winter van 2014 waren er naast enkele modellen van Samsung en Sony weinig smartwatches te koop in de winkel, terwijl er afgelopen maanden Android Wear-horloges van diverse fabrikanten bijkwamen.

Reacties (59)

Lees meer

Kwart Nederlanders bankiert via telefoon Nieuws van 21 augustus 2014

Facebook begint met 'instant articles'

Door Krijn Soeteman, 13 mei 2015 09:4844 reacties

Vanaf woensdag kunnen uitgevers hun artikelen rechtstreeks op de servers van Facebook hosten. Op die manier hoeven gebruikers niet uit het ecosysteem van Facebook te gaan om een artikel te lezen en te wachten voordat een website geladen is. Het systeem werkt alleen via de iPhone-app.

Facebook implementeerde het systeem naar eigen zeggen in zijn iPhone-app omdat het gemiddeld acht seconden duurt om artikelen te laden buiten de mobiele app van het bedrijf, iets wat veel gebruikers een doorn in het oog zou zijn. Op de in-app manier zou het lezen van artikelen tot tien keer sneller gaan dan voorheen.

Om de angsten van uitgevers voor te zijn, zoals de vrees dat Facebook alle data voor zichzelf zou houden of de auteursrechten op zal eisen, deelt het bedrijf alle analyses met de uitgevers en blijven de rechten ook bij de uitgevers zelf. Ook is het Instant Articles-systeem compatibel met meetinstrumenten van andere aanbieders, zoals comScore, Omniture en Google Analytics. Als de uitgever zelf advertenties binnen de artikelen plaatst, behoudt de uitgever alle inkomsten van de advertenties. Als de advertenties via Facebooks Audience Network verkocht worden, houdt het bedrijf ongeveer dertig procent van de omzet in op de advertenties, precies zoals nu ook al het geval is, schreef The Wallstreet Journal al eerder.

Naast de snellere laadtijden door het van te voren laden van de artikelen bij het scrollen door de normale nieuwsfeed, zullen de via Facebook gehoste sites er uitzien zoals de uitgevers dat wensen, met eigen lettertypes en css. Uitgevers kunnen tevens gebruikmaken van 'speciale' opties, zoals het embedden van foto's waarop ingezoomd kan worden en het plaatsen van video's. Ook kunnen facebookgebruikers commentaar binnen de artikelen plaatsen.

Negen contentaanbieders zijn al beschikbaar via de nieuwe funcite, waaronder de New York Times, The Guardian, BBC News, Spiegel Online, Bild, The Atlantic en Buzzfeed. Facebook zegt dat het artikelen die via Instant Articles worden aangeboden, niet voorgetrokken worden in de nieuwsstroom, maar wellicht doen lezers dat zelf al omdat de artikelen sneller laden.

Reacties (44)


Samsung introduceert Artik-socs voor internet-of-things-toepassingen

Door Dimitri Reijerman, 13 mei 2015 09:4219 reacties

Samsung heeft een nieuwe chiplijn aangekondigd die bedoeld is voor internet-of-things-toepassingen. In totaal komen er drie modules beschikbaar voor het zogeheten Artik-platform.

De eenvoudigste module in de Artik-reeks is de Artik 1. Deze soc is volgens Samsung met afmetingen van 12x12mm de kleinste op de markt voor internet-of-things-toepassingen. De Artik 1 bevat onder andere een bluetooth-module en een bewegingssensor. De Artik 1 is een dualcore-ontwerp met kernen die zijn geklokt op respectievelijk 250MHz en 80MHz. Volgens Samsung is de Artik 1 met name geschikt voor iot-toepassingen die weinig stroom verbruiken en compact zijn vormgegeven.

De Artik 5 is een dualcore ARM-soc die op 1GHz is geklokt. Deze soc biedt onder andere 4GB on-board opslag en bevat tevens 512MB werkgeheugen. Tevens is 802.11n-wifi en bluetooth geïntegreerd. Samsung stelt dat de Artik 5 bijvoorbeeld voor drones of wearables gebruikt kan worden.

Het snelste Artik-chipontwerp, de Artik 10, biedt acht ARM-cores in een big.little-opstelling en is volgens Samsung rap genoeg om videobeelden in full hd-kwaliteit te encoderen en decoderen. Ook het encoden en decoden van 5.1 surround sound zou voor de Artik 10 geen probleem zijn. Verder bevat het chipontwerp 2GB werkgeheugen en 16GB flashopslag, samen met een wifi- en bluetooth-module. Ook deze Artik-soc ondersteunt het domoticaprotocol zigbee.

Samsung zegt het Artik-platform open te willen stellen voor andere bedrijven. Zo zal de Zuid-Koreaanse elektronicafabrikant de Artik-socs ook willen leveren aan concurrenten en het bedrijf belooft de benodigde software, zoals drivers en ontwikkeltools, vrij te geven. Op de Artik-website kunnen al alfaversies van de diverse developerkits besteld worden. Daarnaast zal Samsung samenwerken met Arduino om de populaire Arduino-IDE compatibel te maken met zijn Artik-platform. Prijzen voor de drie Artik-socs heeft Samsung nog niet bekendgemaakt.

Reacties (19)


Ruim miljoen T-Mobile-klanten gebruiken 4g

Door Arnoud Wokke, 13 mei 2015 09:1669 reacties

Ruim een miljoen mensen maken bij provider T-Mobile gebruik van 4g. Mede door het gestegen aantal 4g-gebruikers steeg het dataverbruik bij de provider met 53 procent. Het aantal mensen met een abonnement bij T-Mobile nam wel licht af.

De landelijke dekking voor 4g in oktober moet zorgen voor een nieuwe groei van het klantenbestand, zegt de provider. Omdat T-Mobile 4g aanbiedt aan al zijn klanten, hoeven gebruikers alleen te wonen in een gebied waar de provider al dekking heeft. Tevens is het nodig om een telefoon te hebben die compatibel is met 4g. Dat zijn vrijwel alle high-end- en midrange-smartphones van de afgelopen jaren.

Mede door de daling van het aantal klanten staat de omzet van de Nederlandse tak van T-Mobile onder druk. De provider noemt daarbij de druk van concurrentie op de telecommarkt als oorzaak. Moederbedrijf Deutsche Telekom noemt regelgeving verder als oorzaak van de dalende inkomsten bij de Nederlandse tak.

T-Mobile heeft 3,83 miljoen klanten in Nederland. Op het hoogtepunt enkele jaren geleden had de provider 4,9 miljoen klanten in Nederland, maar veel daarvan waren inactieve prepaid-klanten of zaten bij merken die inmiddels niet meer onder T-Mobile vallen, zoals de meer dan 200.000 klanten van Simpel.

Reacties (69)


Ziggo verhoogt prijzen veel pakketten

Door Arnoud Wokke, 13 mei 2015 08:42459 reacties, submitter: Opi

Ziggo verhoogt op 1 juli de prijzen van zijn diensten voor veel van zijn klanten, vooral van voormalige UPC-klanten. Voor sommige klanten is het de tweede prijsverhoging in korte tijd. Het gaat om een verhoging van een of twee euro bij de meeste pakketten.

Ziggo verhoogt niet de tarieven van zijn huidige Start-, Complete- en Max-pakketten, maar alleen die van pakketten die klanten van het voormalige UPC eerder konden afsluiten, zoals Basis, Power en Extra Power. Dat blijkt uit de lijst van prijswijzigingen.

Niet alleen de tarieven voor pakketten gaan omhoog, ook het tarief om te bellen stijgt, van 9 cent per minuut naar 10 cent per minuut voor telefoontjes naar vast en mobiel. De tarieven voor bellen naar het buitenland veranderen ook in sommige gevallen.

De provider zegt dat de verhogingen nodig zijn om de gestegen kosten te dekken. "Ziggo investeert continu in de verbetering van zijn diensten. De kosten voor het uitvoeren van deze verbeteringen stijgen voor Ziggo. Een deel van deze hogere kosten berekenen wij door aan onze abonnees."

Voor sommige klanten gaat het om de tweede prijsverhoging dit jaar. Per 1 april stegen er ook al diverse tarieven. Die prijswijziging was bedoeld om de prijzen voor de voormalige UPC- en Ziggo-diensten goeddeels gelijk te trekken.

Pakket

Verhoging per maand

2-in-1 Basis Pakket

€2,-

2-in-1 Extra Power Pakket

€2,-

2-in-1 Extra Power Pakket met Horizon

€2,-

2-in-1 Power Pakket

€2,-

2-in-1 Power Pakket met Horizon

€2,-

3-in-1 Voordeelpakket

€1,-

3-in-1 Basis Pakket

€1,-

3-in-1 Extra Power Pakket

€1,-

3-in-1 Power Pakket

€1,-

Alles-in-1 Basis Pakket

€1,-

Alles-in-1 Extra Power Pakket

€1,-

Alles-in-1 Extra Power Pakket met Horizon

€2,-

Alles-in-1 Power Pakket

€1,-

Alles-in-1 Power Pakket met Horizon + Film1

€1,-

Alles-in-1 Power Pakket met Horizon

€2,-

Internet & Kabel TV

€2,-

Reacties (459)Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee