Videospecificaties 4k-blu-ray-disc komen online

De specificaties voor de komende 4k-blu-ray-disc zijn online gekomen. Titels worden volgens de nieuwe standaard weergegeven in een resolutie van 3840x2160 pixels, waarbij standaard hevc-compressie wordt toegepast. Daarnaast wordt de rec2020-kleurruimte gebruikt.

Blu-ray logoDe vermoedelijke specificaties van de nieuwe standaard zijn gepubliceerd op de Japanse website AV Watch. Er worden in een tabel twee nieuwe 16:9-profielen beschreven waarbij de hevc-codec wordt toegepast: de bekende 1920x1080-resolutie en de 4k-resolutie die 3840x2160 pixels telt. De maximale bitrate gaat daarbij omhoog van 40Mbit naar 100Mbit, terwijl nog steeds gebruikgemaakt wordt van 4:2:0 color sub sampling. Er zijn framerates toegestaan van 23,976, 24, 25, 50, 59,94 en 60 beelden per seconde.

Niet alleen de resolutie wordt verbeterd bij de nieuwe blu-ray-standaard, ook de beeldkwaliteit wordt aangepakt. Zo kan naast de gebruikelijke rec709-kleurruimte ook de rec2020-standaard toegepast worden, waardoor meer kleurinformatie opgeslagen kan worden. Het zal echter nog enige tijd duren voordat fabrikanten hier maximaal gebruik van kunnen maken, omdat huidige televisies nog niet in staat zijn om alle kleuren uit de rec2020-kleurruimte weer te geven.

De nieuwe blu-ray-standaard moet verder ondersteuning bieden voor high dynamic range-beelden, een techniek waarop momenteel bijna alle tv-fabrikanten inzetten. Hdr zorgt ervoor dat het dynamisch bereik van het beeld vergroot wordt, waardoor bijvoorbeeld hooglichten feller weergegeven worden. Deze extra informatie kan worden opslagen doordat de nieuwe blu-ray-spec de kleurdiepte opkrikt van 8 naar 10bits.

De nieuwe blu-ray-standaard wordt opgesteld door de Blu Ray Disc Association. Naar verwachting komen de eerste spelers die 4k-beelden kunnen afspelen eind dit jaar op de markt. Tijdens de CES van begin januari toonde Panasonic een prototype van een dergelijke speler.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

02-02-2015 • 09:32

98

Reacties (98)

98
98
60
3
0
33
Wijzig sortering
Ik vraag me af of schijfjes zoals CD's, Dvd's en Blu-Ray's in de toekomst überhaupt bestaansrecht hebben. Tuurlijk, soms koop ik nog welleens een fysieke gegevensdrager, maar laten we eerlijk zijn, het meeste wordt gedownload.

Ook als je ziet hoe goed het tegenwoordig gaat met producten zoals de Apple TV en diensten zoals Netflix. Muziek luister ik op mijn iPod, tijdschriften lees ik op de iPad, boeken op een e-reader en films kijk ik via mijn Popcorn Hour / Apple TV / UPC horizon box. Voor games gebruik ik Steam / Origin.

Alles digitaal is gewoon gebruiksvriendelijker en beter voor het milieu. Een Blu-Ray kijk je één, hooguit twee keer en daarna staat ie ook in de kast stof te happen. Het enige wat ik af- en toe koop is een muziek blu-ray of een documentaire (BBC Earth, prachtig!).

Ik ga in elk geval geen 4-k apparatuur kopen. Ik denk dat fabrikanten beter kunnen investeren in digitale distributie op een of andere manier. Het enige nadeel dan is dat je internetverbinding + opslagruimte de bottleneck wordt.
Ik boycot blueray en DVD.

DVD was technisch gezien al een gedrocht (bestandsysteem met 2GB beperking voor een systeem wiens belangrijkste doel in leven het bevatten van een enkele file tot 9 GB is), met allerlei "extras" zoals onskipbare intros en allerlei rariteiten zoals die menu flauwekul zodat oma geen snars meer snapt van hoe ze nou NL ondertiteling kan krijgen omdat de disc een instructie kan bevatten om de taalinstellingen die kleinzoon perfect gedaan heeft weer ongedaan te maken.

Blueray is nog erger. Dus die koop ik niet.

Belangrijkste was ik nog vergeten: Beide formaten werken implementatie van een open source speler zoveel mogelijk tegen. Voor de DVD niet echt een praktisch probleem (libdvdcss) meer, maar een eigen Linux bluray spelertje kun je dus niet maken.

Mijn voorstel is dat wij consumenten een keer onze stem laten horen, en geen belachelijke op patentruil gebaseerde gedrocht van een standaard laten opdringen, en gewoon massaal NEE gaan zeggen door het niet te kopen.

N.a.v. reacties: Het gaat mij om DVD als VIDEO drager, niet om enige andere toepassing.

[Reactie gewijzigd door cdwave op 24 juli 2024 05:30]

Anoniem: 221563 @cdwave2 februari 2015 12:30
-Onskipbare intro's staat los van DVD an sich
-Welk bestandsysteem kies je dan wanneer je een dvd gaat branden? Ben zelf nog nooit tegen die 2gb limiet aangekomen. Of ben je data als videodvd aan het branden?
- Menu's zijn meestal echt wel van toegevoegde waarde. Al was het maar omdat we ineens hoofdstukken hadden, of dat je heel simpel je ondertiteling kunt kiezen.

Waarom is Bluray erger volgens jou? (En dus niet blueray)

Ik kan me eerlijk gezegd totaal niet vinden in je 'negatieve' punten. Helemaal niet omdat ik de helft juist als extreem positief zie :S
De DVD authoring software knoeit om de 2GB beperking heen door de video in bestanden van 1GB te knippen.

Menu's zorgen ervoor dat elke DVD een andere UI krijgt, meestal met allerlei grafisch geweld. Oma snapt daar helemaal niks van, dus maak ik een kopie voor haar waar ik die flauwekul uitgeknipt heb en die gewoon de instellingen van de DVD speler respecteert.

De speler heeft al instelmogelijkheden voor taal, ondertiteling en zelfs camera positie (nog nooit gebruikt volgens mij). Ook hoofstukken enzo kun je heel eenvoudig met de standaard UI doen. Die menu complexiteit was echt nergens voor nodig, afgezien om er wat patenten van Philips in te krijgen.

En het niet kunnen skippen van die "waarschuwing" intro heb ik nooit als feature kunnen zien hoor.

[Reactie gewijzigd door cdwave op 24 juli 2024 05:30]

Anoniem: 221563 @cdwave2 februari 2015 13:04
Het is extra, geen vervanging van. Je geeft het zelf ook al aan, die functies zitten ook al in je speler. Echter weten de meeste mensen het sneller te vinden via een dvd menu dan via de afstandbediening. De meeste mensen zijn al blij wanneer ze de pauze knop weten te vinden op een afstandbediening.

Dat VOB bestanden worden opgeslitst in 1 GB zie ik niet als een probleem. Je hebt het hier over een eindproduct, niet een tussenversie waarna je de bestanden weer moet wijzigigen/bewerken. Wat maakt het dan uit?
Het is niet extra. Je MOET door die menu's heen, er is geen "hou op met die flauwekul en speel de film af" knop die ik oma kan aanwijzen.
Ik had laatst een Disney dvd met quickstart :) :)
Maar ik begrijp wat je bedoeld
Die intro's staan niet helemaal los van DVD an sich omdat heel veel DVD's die wél bevatten, of het piraterij filmpje of de verplichte trailers van Disney. Een download/stream heeft dit niet.
Het gaat inderdaad om de DVD-film bestanden die per 1GB op de schijf staan.
Menu's hebben voor mij geen toegevoegde waarde. Ik heb hoofdstukknoppen en audo/subtitle knoppen op mijn Kodi/afstandsbediening.
En inderdaad, ik kan mijn Bluray speler in OpenELEC niet fatsoenlijk gebruiken... zonde van het geld.
jij zal thuis vast een fantsoenlijke internet verbinding hebben?

Als ik een spel op mijn xbox online kopen van 40gb duurt dat 25 uur voordat ik deze gedownload heb. Ik woon in het buitengebied waar het gewoon niet mogelijk is om sneller internet te krijgen. om een spel te kopen moet ik dus alleen al 25 uur mijn internet verbinding volledig belasten en is het voor anderen in huis niet mogelijk om een youtube filmpje te kijken. nee doe mij maar gewoon een cd'tje!
Ik heb 4Mbps ADSL.
En je gebruikt geen fysieke dragers voor video??
Of je laat je pc de hele dag een film downloaden en kijkt hem in de avond als die klaar is, of je gaat voor iedere film die je wil zien naar de bioscoop. Beide gevallen zijn niet echt praktisch. En misschien vind je oma die menu's lastig, jij toch hopelijk niet, kan je dan niet voor jezelf een Blu Ray kopen en genieten van de kwaliteit? Ik wist überhaupt niet dat er nog zo langzaam internet bestond in NL.
Fijn dat ik je nog iets leren kon :)

Ik koop geen bluray uit principe. Niet omdat ik de kwaliteit niet goed vind ofzo.

En je doet net alsof iedereen verplicht is om elke avond films te kijken, en dat die ofwel van internet of uit de winkel moeten komen en dat er verder geen keus is.

Er zijn genoeg alternatieven om aan content te komen, en in plaats van een film kijken kun je van allerlei andere dingen doen, om er eens een paar te noemen:
- Spellen spelen op de PC (die staan uiteraard gewoon op DVD, of ik speel ze online zoals WoT)
- TV kijken via de schotel, of beter gezegd, opnames die op de harddisk staan
- Mens-erger-je-niet spelen met je neefje
- Uitgaan
- Muziek maken in een orkest of band
- Sporten
Iedereen, ook ik, weet dat er andere dingen zijn dan film kijken. Ik had het over áls je een film wilde kijken.
Het is gewoon vraag en aanbod. Ik denk met velen hier dat de vraag naar fysieke gegevensdragers als 4K-Bluray gewoon heel erg gaat tegenvallen, vanwege downloaden, streamingdiensten en andere vormen van digitale dragers.

Het percentage huishoudens met een DVD- of Blurayspeler is vorig jaar al gedaald van 58% naar 52%. In die trend gaat 4K-Bluray echt geen verandering brengen.

-edit-
Overigens zegt 18% van de huishoudens nog een videorecorder thuis te hebben staan!

[Reactie gewijzigd door Tweddy op 24 juli 2024 05:30]

Anoniem: 498327 @cdwave2 februari 2015 23:00
Ik vind het nogal een verschil.
DVD is absoluut een gedrocht: sla de content plat naar bagger 50i of 60i met naar keus 2/3 upsampling (NTSC) of 4% snelheidsverhoging (PAL). 2 smaken vorm: 16:9 (non-square pixels) of 4:3. Oftewel niks met het origineel te maken.

Blu Ray draait het gelukkig om: de content is heilig, en het afspeelapparaat zoekt het maar uit (heel grappig: vind maar eens een TV met native 23.976 playback!). Meeste films dus netjes 23.976p. In welke verhouding je maar wilt.

En die menu's, navigatieprotectie.... MakeMKV doet er in beide gevallen helemaal niks mee.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 498327 op 24 juli 2024 05:30]

uitstekende motivatie - echter kan ik mijn oude Xbox spellen gewoon doorgeven aan mijn neefje wanneer ik ze op DVD heb staan. De digitaal gekochte versies kan ik niet zoveel mee doen. Daarnaast is het altijd maar weer afwachten of iets online beschikbaar is. Spotify haalde al diverse keren nummers offline en het Netflix aanbod wisselt ook. Iets wat er eerst was is er opeens niet meer. De voordelen zijn inderdaad heel beperkt maar iets fysiek in je kast hebben staan heeft nog steeds zijn voordelen.
Dat niet alleen. Netflix kan ook niet tippen aan bluray kwaliteit, hoe graag ze dat ook zouden willen.
Een film in full hd met HD audio levert Netflix niet uit. Wel met wat hogere compressie en 5.1 geluid, maar dat is te zien en te horen.
quote: SunnieNL
Dat niet alleen. Netflix kan ook niet tippen aan bluray kwaliteit, hoe graag ze dat ook zouden willen.
Dat is in principe ook maar een kwestie van tijd lijkt me. Als er genoeg bandbreedte in het standaard abonnement van Jan Modaal zit en er genoeg klanten van Netflix e.d. zijn groeit dat ook wel mee. Ik denk sneller dan dat de gemiddelde Nederlander zijn blurayspeler DVD-speler vervangt om nieuwere schijfjes te kunnen afspelen.

[Reactie gewijzigd door Pnothy op 24 juli 2024 05:30]

Er is inderdaad een duidelijke verschuiving in de richting van downloads.

Aan de andere kant heeft Microsoft wel hun voet moeten opeten toen ze een jaar geleden hetzelfde idee hadden. Het is verleidelijk om je op de early adopter te richten, maar dan riskeer je een grote groep over het hoofd te zien.

Niet iedereen heeft bijvoorbeeld onbeperkt internet - wij hebben krappe downloadlimieten, en in de VS zijn er grote delen van het land die het moeten doen met de overbelaste kabel van een monopolist of zelfs een inbelverbinding, satelliet of cellverbinding met een downloadlimiet in megabytes als je ver genoeg het platteland in trekt. Om maar te zwijgen van de nieuwe economieën waar iedereen een smartphone heeft maar vast internet dun gezaaid is.

Bovendien: dit zijn specificaties, geen producten. Specs opmaken kost weinig en vraagt geen commitment om ook geld in de ontwikkeling van een productlijn en het omzetten van duizenden films te steken.
Dit verhaal valt echter volledig in het niet zonder toereikende internetconnectie. In 2013 gebruikte 61% van de bevloking het internet niet of kon het niet gebruiken. Van de bevolking die het internet wel gebruikt, zit de gemiddelde snelheid van meer dan 120 landen onder de 10 megabit en alleen Singapore haalt de vermelde 100 megabit zoals hier beschreven voor de nieuwe bluray standaard.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/w...nternet_connection_speeds
http://en.wikipedia.org/wiki/Global_Internet_usage
Kan me hier volledig in vinden, ik heb in mijn hele huis geen enkele DVD / Blu-Ray speler staan. Ook mijn Macbook heeft geen optische drive, en ik denk dat in veel (of steeds meer) huishoudens hetzelfde geldt. Heb nog wel een CD speler liggen, ergens..., onder het stof..... :*)

Wat natuurlijk wél geldt is dat in gebieden met traag / geen Internet (zoals veel gebieden in de VS) je niks hebt aan Netflix e.d., zolang dat niet verandert heeft het natuurlijk nog bestaansrecht.
Ja die hebben bestaansrecht.

Als je van kwaliteit houd zou ik persoonlijk voor een schijfje gaan.

De beeld kwaliteit van streamen is ja leuk maar kwaliteit? Mwa het is hoe je het noemt.
Ja het is allebei 1920x1080. Maar in een stream zal men wat zal het zijn? 10-20mbit stoppen?

Nooit de volledige 40mbit die ze zouden kunnen welke wel op disk staan.
Ik ga in elk geval geen 4-k apparatuur kopen.
wel een beeldscherm hoop ik ?:)
[...]


wel een beeldscherm hoop ik ?:)
Ligt eraan.

• Hoe groot is het beeldscherm?
• Hoe ver zit je van het beeldscherm?
• Hoe goed zijn je ogen (objectieve waarneming)?
• Hoe goed denk je dat je ogen zijn (subjectieve waarneming)?
beeldscherm kan natuurlijk ook een tv zijn.

ps Ik zat nij een vriend Marco Polo ( Netflix) te kijken in UDH op een 4k tv ( +/-120cm curved ) .. maar dat is echt wel heel scherp.
Digitaal is de toekomst maar dan moet er nog veel veranderen. Als ik stream via bijvoorbeeld Netflix in HD dan is de kwalitatie dmv compressie echt wel duidelijk minder dan Blu ray kwaliteit. Dit geld uiteraard ook voor bijvoorbeeld popcorn etc.

Vooral op me beamer zie je dat duidelijk en aangezien ik 99% van de films op me beamer kijk geef ik de voorkeur aan fysieke schijven nog steeds kwa kwaliteit.

Dus 4k zal wel helemaal lastig worden in volledige kwaliteit een fysieke schijf te evenaren. Niet alleen heb je een 100mbit stream wat lastig te halen is als constante snelheid, maar je hebt nog steeds compressie.

Ik hou het voorlopig wel bij mijn FHD Panasonic VT60 en mijn FHD beamer samen met mijn Oppo Blu ray speler. En zie over een jaar of wat als het meer mainstream is wat ik aan ga schaffen
Anoniem: 221563 @hb19812 februari 2015 12:33
Als aanvulling: Een bluray maakt natuurlijk ook gewoon gebruik van compressie, echter gebruiken ze een hogere bittrate. Natuurlijk is er maar relatief weinig kwaliteits verschil wanneer je een 40mbit films terugschaalt naar 10mbit. Het is niet zo alsof het beeld 4x zo slecht is, en voor de meeste mensen nog steeds ruim voldoende.

Een bluray wordt qua dat minder efficient neergezet. (Kwaliteit / Bitrate verhoudingswijs gezien).
Ik vind dat echt nog het grote minpunt aan streams. Is zichtbaar iets minder scherm. Vooral op me beamer zoals ik al aangaf. En aangezien steeds meer mensen grote televisies en ook behoorlijk wat mensen in mijn vriendengroep beamers hebben zal de vraag naar betere kwaliteit alleen maar toenemen.

Waar een aantal jaren terug veel kennissen en vrienden nog genoegen namen met divx / camrip etc willen ze nu alleen nog maar hd kwaliteit streams. dus als de "leken" al zo verwend raken laat staan de liefhebbers.
Bluerays hebben weinig bestaansrecht. Je noemt het gemak van digitaal. Dit is waar, maar je moet er wel iets bij vertellen. Zolang de consument de kwaliteit van digitale bronnen oke vindt, zal blueray 4K nooit wat worden.
Feit is dat een 4K blueray de mooiste materiaalbron is wat je kutnt bekijken. Streamen kan hier niet tegenop. Als er nu eens videotheeks komen waar je voor slechts 2 euro een film kunt huren (die op de hoek zit) dan ga ik zeker voor 4K. Helaas zal dat niet lukken, prijzen om zo'n shop open te houden en fysiek alles aan te schaffen is te groot.
Wat resteert is dus voor belachelijke prijzen (25 euro) films aanschaffen. En ja, dan beperk ik mijzelf ook en schaf ik inderdaad alleen een serie box aan of prachtige documentaires.
Ik ga (nu) ook geen 4k apparatuur aanschaffen. Maar zeiden veel mensen dat ook niet tegen DVD, Full-HD televisies, mobieltjes en ga zo maar door. Op dit moment vermaken we ons nog prima met Full-HD, maar er komt een tijd dat 4k materiaal betaalbaar wordt voor Jan met de pet. Dan hoor je er ineens niet meer bij als je geen 4k in huis hebt staan.
Ik koop soms nog wel films en kijk het wel vaker dan 2x.
Als ik het verhaal een beetje vergeten ben kijk ik de film weer.
Ik vind het gewoon leuk om iets tastbaars te hebben.
Alleen is dit geen 4k, maar wel UHD. 4k heeft een resolutie van 4096x2160 en is een formaat uit de professionele wereld terwijl UHD een marketing term is uit de consumenten elektronica voor panelen met een resolutie van 3840x2160
Er bestaat wel 2048x1536, een verdubbeling daarvan is 4096x3072 maar deze resolutie heb ik nog nergens gezien.

Dus 2048x1080 en een verdubbeling daarvan is wel een vreemde resolutie, dat heb ik in elk geval nog nergens gezien.
Dat is natuurlijk wel een beetje puristisch geneuzel. 4096x2160 heeft niet de 16:9 verhouding van TVs. Het heeft echter wel dezelfde verticale resolutie als UHD. 4k content zal op TVs dus gewoon in UHD worden weergegeven. Omdat het echte 4k helemaal geen consumenten standaard is kun je prima in het consumentendomein 4k als synoniem voor UHD gebruiken, daar ontstaat geen verwarring.
Echter noemen we 1920x1080 ook geen 2K, dus waarom zouden we 3840x2160 dan wel 4K noemen?
Omdat dat nou eenmaal gangbaar aan het worden is. Je kunt wel heel hard daar tegenin proberen te gaan als tweaker die vindt dat je de correcte term moet gebruiken, maar in de praktijk weet niemand (buiten die tweakers dus) waar je het over hebt als je UHD zegt. Als je het dan uitlegt dan zul je iets horen als "ohhhh je bedoelt 4K?"
Dat is zeker niet waar. De marketing van Samsung rept bijvoorbeeld enkel over de "curved UHD tvs". Sterker nog, in mijn beleving hoor ik dat juist veel meer dan 4K.
Nou. Bij 1080 kennen we 1080p en 1080i. Dat is natuurlijk verwarrend voor de consumenten. Door alleen de horizontale resolutie in korte vorm "4K" aan te geven omga je dat probleem en heb je een kortere marketingterm te pakken.
Naar verwachting komen de eerste spelers die 4k-beelden kunnen afspelen eind dit jaar op de markt.
Is dit echt nodig, nieuwe spelers? Is het niet mogelijk om huidige "smart"-spelers (of bijvoorbeeld de PS4 en Xbox One) te updaten zodat deze standaard afgespeeld kan worden?

In principe verandert er niets aan de drager of de manier waarop de drager wordt uitgelezen (toch?), dus je zou in principe alleen maar de software aan te hoeven passen, zodat deze nieuwe standaard uitgelezen kan worden.

Of is de sprong van 40Mbit naar 100Mbit de bottleneck hier en kunnen huidige apparaten dit niet aan?
H265 met zulke bitrates is behoorlijk zwaar. Op de ps4 en xbox one kan je dat iig niet allemaal op de cpu doen, zullen dus wat kunstgrepen gedaan moeten worden.
Huidige gen consoles hebben niet eens hevc codec in gpu zitten, dus mijn benieuwen hoe ze dit op ps4 en one willen doen dan.
Door een deel met gpgpu te doen bijvoorbeeld? Zoals intel in deze driver.
http://techreport.com/new...9-hardware-decode-support

Misschien is er ook nog een deel dat je naar h264 hardware kan offloaden.

[Reactie gewijzigd door haarbal op 24 juli 2024 05:30]

Mja of het allemaal snel genoeg daarvoor is?

Over h264 gedeelte lijkt mij ook sterk dan zouden meer fabriekanten dit wel gebruiken als het zou kunnen.
Door een deel met gpgpu te doen bijvoorbeeld? Zoals intel in deze driver.
http://techreport.com/new...9-hardware-decode-support


Hardware.info had dit laatst onderzocht in een artikel. De CPU werd nog behoorlijk belast door deze implementatie. Een i3 processor was niet snel genoeg. Alleen een i5 en een i7 waren snel genoeg. En dat waren maar 6 Mbps beelden (HEVC, 4K). Voor 100 Mbps heb je een nog veel krachtigere CPU nodig. Ik denk dus niet dat dit ooit mogelijk gaat zijn op de PS4 en Xbox One.
Lijkt mij niet. Er zit zo veel meer data op. Kan me voorstellen dat je een betere laser nodig hebt om de kleinere tracks te lezen.

Daarnaast heb je wellicht een hardware decoder nodig al zou het met de gpu kunnen. Echter gaat het stroom verbruik dan wel behoorlijk omhoog.
Hoe kom je tot de conclusie dat er kleinere tracks worden gebruikt? Uit het artikel hierboven haal ik het in ieder geval niet.
Er staat toch ook ik kan me voorstellen. Er staat nergens dat dat zo is. Maar de disks zijn niet groter. Hoe wil je dan meer data er op krijgen? De video heeft zelf wel een compressie maar of je daar zo veel mee kan winnen......
De originele BR specs hebben al ruimte voor veel meer data dan er tot nu toe gebruikt werd. Dat is dus niet echt een issue. Er past in de grootste standaard 128GB op een schijfje.

Het decoden is natuurlijk wel een issue, net als het ontbreken van een hdmi 2 aansluiting bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door ATS op 24 juli 2024 05:30]

Je zegt in je eerste bericht dat er veel meer data op staat, en in je reactie zeg je dat de disks niet groter zijn..

Er wordt niks veranderd aan de physieke laag, het is zoals je zelf al vermoed *wel* de compressie laag die effectief veel meer ruimte (in de vorm van afspeel duur en/of kwaliteit) geeft. HEVC is in de orde van 2x efficienter tov H264
Ja klopt helemaal. De schijfjes zijn fysiek niet groter maar er staat wel meer dan 2x zo veel op.
100Mbit = 12,5Mbyte/seconde, het klinkt niet echt veel, maar het is toch meer dan een verdubbeling van wat er was. Daarbij zijn de codecs anders, de meeste hebben een hardware chip die het decoden doet.

[Reactie gewijzigd door ManIkWeet op 24 juli 2024 05:30]

Dat dus. Heb een 4K tv en een PS4...zou fijn zijn dat hij geupdate kan worden.
3D is ook later toegevoegd bij de PS3 volgens mij - en ook bij dedicated BR spelers.

Geen idee of de PS4/XOne sterk genoeg zijn hiervoor.

The Blu-ray Disc Association has told Pocket-lint that it has cracked the art of cramming 4K UHD content onto current Blu-ray discs.

That will mean you could soon be buying Blu-ray movies in 4K that will be able to play via your PS4.

Bron:http://www.pocket-lint.co...n-time-for-christmas-2015

[Reactie gewijzigd door X-Kiwi op 24 juli 2024 05:30]

Ik denk dat de sprong van 40Mbit naar 100 Mbit en het overstappen naar de HEVC codec er voor zorgen dat de oude apparatuur niet makkelijk kan worden upgedate.
Misschien de consoles nog wel, aangezien die nog wel wat reserve power hebben omdat ze multifunctioneel zijn, maar dat wordt afwachten..
Behalve krachtigere hardware voor het decoderen van h265 heb je ook een HDMI 2.0 port met hdcp 2.2 copy protection nodig, anders gaat'ie het niet doen. Geldt overigens voor zowel de speler, de tv als een eventuele receiver.

Vooral erg naar omdat sommige tot nu toe verkochte uhd tvs wel hdmi 2.0 ondersteuning hebben maar geen hdcp 2.2.
Waarom? Dit staat helemaal los van elkaar. Je kunt nu al 4K via HDMI 1.4 versturen, alleen dan geen 50 of 60Hz.
Met HDMI 2.0 kun je 4K@60Hz doen.

HDCP staat er al helemaal los van. Dat sommige leveranciers dit aan elkaar verbinden (ik kijk naar jullie Sony!) betekent niet dat dit ook in de specificatie is opgenomen.

On-topic:
terwijl nog steeds gebruikgemaakt wordt van 4:2:0 color sub sampling
Mooi he. Een nieuwe standaard, maar niet eens ondersteuning voor 4:4:4
Anoniem: 221563 2 februari 2015 10:47
Hmmz, geen 48 fps support? Ik dacht dat ze die techniek toch wilde doorzetten, maar zonder support zal er niet veel van komen.
Inderdaad een beetje lullig voor The Hobbit, welke volledig in 48fps geschoten is. Maar Avatar wordt geloof ik in 60fps geschoten, wellicht dat andere films in de toekomst dat ook gaan doen.

Dan heeft Peter Jackson wellicht verkeerd gegokt met z'n 48fps? Dat zou ik wel jammer vinden, want ik hoop de film toch ooit thuis te kunnen kijken in de hoogst mogelijke kwaliteit. Dat er geen 4k3D in de standaard zit vormt daarvoor voolopig ook een probleem denk ik...
Anoniem: 221563 @inorde2 februari 2015 12:22
Om het nu Peter Jackson z'n framerate te noemen vind ik nog wat ver gaan. Zo experimenteerde Imax in 1992 ook al met 48fps onder Imax HD. (http://en.wikipedia.org/wiki/Momentum_%28IMAX_film%29, Momentum).

Jackson is wel de eerste filmmaker die de framerate heeft gebruikt bij een wereldwijde cinema release.
Dit stond er toch?

Er zijn framerates toegestaan van 23,976, 24, 25, 50, 59,94 en 60 beelden per seconde.

Dan maar iets meer fps.
Anoniem: 221563 @jaaoie172 februari 2015 11:39
Dan maar iets meer FPS is totaal niet hetzelfde. Waar ga je die 2 extra frames vandaan toveren? Of na iedere 24 frames er eentje herhalen? Hoe dan ook, je gaat altijd terug in kwaliteit.
Da's inderdaad een gemiste kans.

Ook jammer dat volgens het artikel nog steeds 4:2:0 color sub sampling moet worden gebruikt . Volgens mij is niet zo gek veel meer meer bitrate nodig voor 4:4:4 sampling (30% meer?), en het resultaat is een scherper beeld (met name bij de primaire kleuren rood, blauw, groen).
En wat over de Audio codecs? Is daar al wat over bekend? Ik verwacht dat er niet veel verbetering meer plaats zal kunnen vinden.
Dolby zet in op Dolby Atmos.
Of dat echt haalbaar is voor de meeste huishoudens betwijfel ik.
Maar men is nog steeds bezig om nieuwe audio belevenissen te introduceren.
Natuurlijk kan Dolby Atmos ook gewoon op de oude BR's.
En zal het geen standaard worden. De meeste mensen luisteren volgens mij nog gewoon naar 5.1 Dolby/DTS.

Verder wel blij dat men met een standaard komt. Mag ook wel een x nu.
Dan kunnen we snel daarna eindelijk wat content gaan zien zodat je ook wat meer kunt doen met je 4k TV
Dolby Atmos is gewoon te duur en onpraktisch op dit momenten voor de meeste mensen. 7.1 is al niet meer erg handig. Het probleem is gewoon dat je een kamer moet gaan aanpassen om speakers te kunnen positioneren. Ik zie niet veel mensen speakers in het plafond gaan schroeven, of dure front speakers met Atmos module.

Het is leuk voor in de bios, maar meer dan 5.1 gaat het in huis denk ik niet worden voor veel mensen voorlopig.
Gebrek aan advies.

Je ziet nu al regelmatig een televisie van een meter doorsnee op een afstand van twee meter van de bankstel omdat de huiskamer niet optimaal is. In Nederland is de markt voor dergelijk apparatuur gewoon te klein.
Het gros van de mensen woont in kleinere huizen waar je de ruimte niet kunt creëeren om een optimale beleving mee te geven.
4k Wordt boodschappen doen met een Ferrari, zwaar overkill, en waarschijnlijk niet praktisch omdat je je spullen niet kwijt kunt.
In hoeverre zijn deze nieuwe schijven af te spelen in huidige apparatuur? Is dit backwards compatible? Ik kan me voorstellen dat voor de nieuwe mogelijkheden wel nieuwe spelers nodig zijn.
Ik weet niet waarom zijn reactie gedownmod is.
Valide vragen.

Het zou mooi zijn als discs zoals dat het geval is bij DTS-HD, oude apparatuur gewoon DTS kan afspelen. Ik denk alleen dat in dit geval dat niet gaat werken. de h265, hvec, decoding vereist nieuwe hardware. De kleurdiepte is misschien wel backwards compatible, vergelijkbaar met dat van DTS-HD en DTS. Geen idee of dat het geval is.

Helaas ben ik bang dat iedereen een nieuwe speler mag kopen. Het kan nog wel even duren voordat het gemeengoed wordt.
Er zijn framerates toegestaan van 23,976, 24, 25, 50, 59,94 en 60 beelden per seconde.
Ik kan mijn vinden in de 24, 50 en 60 beelden per seconde (FPS), maar waarom zitten 23,976, 25 en 59,94 hier ook tussen?
Zelf een behoorlijke leek op dit gebied en het zal ongetwijfeld iets te maken hebben met bitrate of de capaciteit van de speler/TV of de manier waarop de film gebrand is op de Blu-Ray. Maar kan iemand mij hier meer over vertellen?

[Reactie gewijzigd door Vickiieee op 24 juli 2024 05:30]

Omdat de framerate van NTSC geen 60fps maar 59,94fps is. Met 3:2 pulldown (voor films) kom je op 23,976fps.
Maar geen 3D op de 4k specificatie...is dat niet een beetje achter de feiten aan hollen? 3D is zwaar in opkomst dacht ik.....
Maar geen 3D op de 4k specificatie...
Lijkt mij de volgende evolutie van het formaat. Nu zullen ze 4K BR spelers willen verkopen en daarna gaan ze met 4K spelers afkomen die het 3D formaat ondersteunen. Dubbel cashen.

4K + passieve 3D schijnt een zeer goeie combo te zijn dus het is wel iets wat ik verwacht.
3D is een hype die 2 jaar geleden alweer gestorven is.
Komen de laatste tijd dat ik gekeken heb nog altijd een heleboel 3D films uit. Niet slecht voor iets wat al 2 jaar dood is.

Dood is iets pas als het niet meer verschijnt. Het zal zeker geen dominante technologie worden - niemand die dat ook echt verwacht met de huidige technologie - maar denk dat men overdrijft in de demise.
Gebruiken het de eerste week om even te kijken of het te showen aan vrienden
Hier gebruiken we het - zeker op de beamer - wel al langer dan een week. Ik weet dat niet iedereen dit in huis heeft staan, maar voor mij is het op die grote wel meer dan een gimmick. Dit weliswaar bij films die het goed implementeren want de kwaliteit schommelt op dat vlak wel.

Het enige wat mij stoort aan 3D zijn de prijzen, het grootste deel heb ik aangekocht in tweedehands. 26 a 30 euro gemiddeld voor een 3D film, niet moeilijk dat mensen geen grote collectie aanleggen. Het kost je een fortuin.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 24 juli 2024 05:30]

Dat je eigenlijk extra betaald voor 3D vind ik eigenlijk niet kunnen.

Het klopt dat de meeste mensen passieve 3D wat rustiger en dus prettiger vinden dan Active.
En met 4k Schermen hou je dan nog een Full HD resolutie over.
In die zin is 4k op 3D wel mooi.
Lijkt mij de volgende evolutie van het formaat. Nu zullen ze 4K BR spelers willen verkopen en daarna gaan ze met 4K spelers afkomen die het 3D formaat ondersteunen. Dubbel cashen.
De echte "planned obsolescence"!
3D is een hype die 2 jaar geleden alweer gestorven is. Momenteel biedt het vrij weinig toegevoegde waarde en dat zie ik in de toekomst niet veranderen. Het zit nu standaard op TV's maar eigenlijk meer 'omdat het nou eenmaal moet'. In mijn eigen n=1 wereldje ken ik vrijwel niemand die het gebruikt.
In mijn eigen n=1 wereldje ken ik vrijwel niemand die het gebruikt.
Genomineerd voor uitspraak van het jaar in de categorie statistiek! _/-\o_
Is dat zo? volgens mij is en blijft het een gimmick. Zelf geen 3d TV. Maar kennissen die het hebben en de meeste die ik er over hoor. Gebruiken het de eerste week om even te kijken of het te showen aan vrienden. Maar gebruiken het daarna niet of nauwelijks.
Het is dat het content-aanbod niet denderend is, maar ik kijk toch echt wel vrijwel wekelijks een film in 3D. Of het nu op zaterdagavond met de vrouw is of op zondagmiddag met de kinderen een leuke Disney 3D-film. Wij (mijn vrouw, ik en de kinderen) vinden het ook echt een meerwaarde bieden. Het kijkt een stuk prettiger (boven hebben wij actieve 3D, beneden passief, mijn voorkeur gaat uit naar passief) en biedt, mits je TV groot genoeg is, een mooie immersive ervaring. Laat ik het zo stellen: Als ik een film in 2D of 3D kan kijken, kies ik, hands down, voor 3D.

OT: Ik zou het vervelend vinden als dit gaat betekenen dat ik weer een nieuwe speler aan zal moeten schaffen. Als ik het zo lees is in principe geen probleem met de laser, maar gaat het om de verwerking van de data op de disc. Lijkt mij dat hier softwarematig ook een oplossing voor te vinden moet zijn, voor de PS4 en XBox One. Dit omdat beide consoles bijvoorbeeld al geschikt zijn voor het afspelen van 4K-video-content

[Reactie gewijzigd door Frituurman op 24 juli 2024 05:30]

Tja, het is maar wat je 3D noemt. Films zijn momenteel totaal niet in 3D te verkrijgen. 2.5D zou nog een betere benaming zijn, maarja, marketing technisch klinkt 3D beter.

Bij films heb je altijd last van vaste kijkhoeken. Je kunt immers niet een centimeter of 10 opschuiven waardoor je nét om het hoekje kunt kijken. Zoals bijvoorbeeld bij games wel mogelijk is, omdat alle frames on the fly worden gerenderd.

Bij Oculus zijn ze nu in gesprek met filmmaatschappijen om films voor de oculus te ontwikkelen. Echter zul je dan eerder een 180 graden panorama moeten verwachten dan full 360 video of dynamc rendering. Dat valt dus eigenlijk helemaal geen 3D te noemen.

3D games doen het naar mijn idee dan ook stukken beter dan 3D films.
Let wel dat 3D en 3D verschillend zijn met Games en Film. Deze termen kan je niet met elkaar vergelijken. Is ook om het makkelijker te maken ( not ) :P
Dat zeg ik juist :+)
Mooi dat dit is vastgelegd. Er zijn in de wereld van de techniek al teveel naast elkaar staande, concurrerende standaarden. Ben wel benieuwd hoe lang het duurt voordat we er weer een nieuwe hype bij hebben die ons wordt voorgesteld als zijnde "helemaal wat we nodig hebben", na full HD, 3d, 4k, en curved televisies.
Denk dat 3d helemaal niet zwaar in opkomst is.
Pas als 3d weergegeven kan worden zonder bril,dan denk ik dat het pas wat gaat worden.
Heb zelf een 3d plasma van Panasonic en eerlijk gezegd heb ik 1 keer een stukje film gekeken in 3d en vond het helemaal niks.
Probleem met 3D is dat 5% van de bevolking er misselijk van wordt.

Ik vermoed dat het te maken heeft met de "autofocus" in je oog, die krijgt diepte informatie van je brein waar nu niks van klopt.

Verder is diepte zien iets dat je je aanleert, en het algoritme is weliswaar vergelijkbaar, maar niet precies hetzelfde bij elk individu. Als je erop let hoe dat bij jezelf werkt, merk je wel eens dat je bijvoorbeeld je hoofd een beetje draait om beter afstand te kunnen schatten.

[Reactie gewijzigd door cdwave op 24 juli 2024 05:30]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.