Sony brengt hdr deze zomer via update naar high-end uhd-tv's

Sony voegt deze zomer ondersteuning voor de weergave van high dynamic range toe aan zijn Bravia X93C- en X94C-tv's. De uhd-tv's krijgen de firmware-update online binnen en na installatie kunnen de tv's hdr-video's weergeven.

Wanneer gebruikers de update precies tegemoet kunnen zien is nog onduidelijk; Sony houdt het op 'deze zomer'. Bezitters van de betreffende toestellen zullen ook daarna waarschijnlijk nog moeten wachten tot er hdr-content beschikbaar komt. Volgens Sony bieden Netflix en Amazon weliswaar inmiddels hdr-video's aan, maar in Europa is dat voorlopig alleen het geval in Duitsland en Groot-Brittanië.

Tv-fabrikanten hebben zich dit jaar op high dynamic range gestort als technologie om betere beeldkwaliteit te bieden. Hdr maakt hogere pieken in helderheid mogelijk, tot wel 1000cd/m², wat filmmakers kunnen gebruiken om scènes met fel licht realistischer weer te geven. Veel high-endmodellen van tv-fabrikanten ondersteunen al de weergave van hdr-materiaal, al dan niet na een firmware-update. Aan een enkele standaard voor het formaat ontbreekt het echter nog.

Een uitleg en de stand van zaken rond hdr kwam aan bod in een eerder achtergrondartikel en een overzichtsartikel over de CES.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

21-04-2015 • 10:38

30 Linkedin

Reacties (30)

30
30
26
2
0
0
Wijzig sortering
Wat moet ik hierbij voorstellen? Onnatuurlijke beelden zoals dit? https://c1.staticflickr.com/3/2698/4181170485_27892f5dc7.jpg
Dat is het effect van tonemapping en niet HDR. Vaak wordt er verkeerd gebruik gemaakt van HDR met foto's en dan krijg je dat soort wanstaltige beelden.
http://i.imgur.com/C6frpWS.jpg

Het kan nog veel erger. Maar inderdaad verkeerd gebruik kan een foto volledig verpesten. Nu maar de hoop dat het echt de range vergroot en niet binenn de range met waarden gaat zitten knoeien waardoor je een vervlakking van detail krijgt.
Gelukkig is dat persoonlijk want ik vind hem wel mooi.
Het ging er niet om of je hem mooi vind of niet, het was een voorbeeld van slecht gebruik van.
Dus jij bepaald wat goed en slecht gebruik is?
Nee, de naam doet dat. "high" dynamic range. De range van detail vangen op die foto is kleiner dan zonder HDR. Dus slecht gebruik van HDR om de range van te vangen detail te vergroten.

Distortion op gitaren is slecht gebruik van een versterker waardoor het geluid verdraaid en toch luister ik er naar.

Ik bepaald niet wat mooi en lelijk is maar HDR is weel heel erg zelfuitleggend...
Tonemapping wordt gebrukt om HDR beelden weer te geven op een niet-HDR scherm, de kwaliteit (of gebrek daarvan) hangt voornamelijk af van de gebruiker.
1000 candela m² = 1000 lux op 1 meter afstand wat eigenlijk nog maar te vergelijken is met het licht tijdens een bewolkte dag. Dat zal in een duistere kamer ongetwijfeld heel veel zijn maar gaat overdag waarschijnlijk niet zo indrukwekkend zijn.
De vergelijking met een bewolkte dag en hoeveelheid lux op 1 meter afstand zegt niet zoveel.
Je kunt het beter vergelijken met bestaande beeldschermen.

Een beetje felle TV doet nu iets van 400 cd/m², dat is prima te zien in een lichte kamer.
Uit de review van de JS9000:
De maximale helderheid bedraagt een stevige 448cd/m². Daardoor is de JS9000 in staat om bij veel omgevingslicht een mooi beeld te vertonen en kun je ook overdag bij fel zonlicht nog goed tv-kijken, al moet direct zonlicht op het scherm natuurlijk worden vermeden.
Als het gemiddelde in een wat donkerder beeld 200cd/m² er een accent met 1000 cd/m² is lijkt me dat een bijzondere weergave en kan dat imo best indrukwekkend zijn.

[Reactie gewijzigd door NovapaX op 21 april 2015 11:18]

Weer eens iets zinnigs op televisiegebied, na heel dat overrated 3D-gebeuren, wat eigenlijk alleen maar een wanhoopspoging van de marketing was.

Ik zie deze ontwikkeling met plezier tegemoet! Dit verhoogt echt het kijkplezier.
ik geniet nochtans nog steeds van een goede 3d film op mijn panasonic plasma, ook games op mijn ps3 waren niet verkeerd.
maar als we inderdaad met hdr toestanden krijgen zoals bij omzetting van 2d naar 3d hou ik mijn hart al vast. alles gaat er lekker kunstmatig en veel te helder uit zien wanneer de tv zelf hdr 'genereert'
bij games, films in de bioscoop en blu-rays zie ik hier wel voordeel in omdat je dan het geschikte medium hebt om het toestel te signaleren wanneer er hdr moeten worden weergegeven en wanneer niet. maar ik zie mijn digicorder van telenet dit nog niet meteen doen, en dit is toch het medium dat ik en mijn vrouw nog steeds het meeste gebruik.
Waarschijnlijk krijgen we straks vooral reclames op HDR te zien, gewoon omdat die visueel meer imact krijgen. Net zoals het geluid daarin al op een bepaalde manier bewerkt wordt om luider over te komen :X
Ja, gecompressed: je schaalt hoge midden en lage toongebieden op totdat ze het hele bereik vullen. Geeft een heel (héél) vol geluid. Doen ze tegenwoordig met al het geluid in liedjes en radio. Bij pop muziek is 'knallen' vaak belangrijker dan een mooie weergave en bij TV reclame helaas ook.
Dit is alleen voor UHD tv's wat naar mijn mening voor 80% van de huishoudens sowieso nutteloos is ivm de kijkafstand.
Het zal mij benieuwen. Ik zit er niet op te wachten dat ik verblind kan worden door mijn (TV)scherm.
@hooibergje

Misschien voor jouw 'overrated' maar voor mij en een boel andere mensen is 3D echt te gek, mits de content ook daadwerkelijk 3D gemaakt is.

Bv :

- Avatar
- Killzone 3
- Trine 2 en 3

Vooral bij Killzone 3 en Trine is het 3D niet zomaar een toevoeging maar een hele belevenis. Bij Killzone 3 hebben ze het spel compleet in 3D naast de 2D versie ontwikkeld.

Ik vergeet nooit de momenten dat je onder een mega robot loopt of in de ruimte dat je om dat ruimteschip heen vliegt. Of de momenten dat je onder vuur werd genomen en dat je de laserstralen zo je huiskamer binnen zag vliegen.

Het probleem zit hem in een aantal zaken :

- Content wat niet 3D gemaakt is maar er aan toegevoegd is.
- De tv's vanaf 2009 met 3D hadden nog wat probleempjes met goshting omdat ieder 3D product een andere instelling nodig had om het effect maximaal te kunnen benutten. De nieuwere tv's sinds 2013 passen zich aan aan de content. Ik noem een dwarsstraat de 65 inch LG tv die ik momenteel heb, heeft nada zip problemen met het weergeven van 3D content.
- De scheiding in techniek mbt het weergeven van content wat vooral speelt bij tv's met actieve brillen. Panasonic heeft in het begin gebruik gemaakt van actieve brillen waarbij eerst de rechterkant van de bril begint met shutten en dan pas de linker, terwijl bv een samsung precies anders om begon.

Dit zijn zaken die niet hebben bijgedragen aan het 3D verhaal opzich. Jan met de pet op weet niet beter dan dat 3D is en zal dan een negatieve ervaring hebben. Vandaar ook die indianen verhalen en overgenomen conclusies dat 3D opzicht een gimmick is. Je kan niet verwachten dat je voor iedere film/spel iedereen eerst het beeld moet aanpassen alvorens je 3D goed kan ervaren.

Nu doen de tv's dat wel. Imo is LG echt wel de beste tv om 3D te kunnen ervaren.
Er zijn natuurlijk ook een select aantal mensen die het gewoon niet leuk vinden, maar dat zegt niets over 3D zelf want die is nu echt goed en brengt als je ervan houd een compleet nieuwe ervaring.

Als ik mensen thuis laat spelen en laat voelen hoe echt 3D moet zijn dan hoor ik alleen positieve verhalen, ook van mensen die met indianen verhalen komen aanzetten.

[Reactie gewijzigd door innerchild op 21 april 2015 14:48]

Klinkt goed, beter dan 3D wat leuk is als toevoeging maar voor mij niet meer dan dat. Probleem hierbij is volgens mij:
"Aan een enkele standaard voor het formaat ontbreekt het echter nog."

Laat ze eerst dat eens regelen. Zonder een uniform standaard gaan die ontwikkelingen niet snel genoeg doorbreken, zie blu-ray HD DVD, chipknip. etc
Zonder een uniform standaard gaan die ontwikkelingen niet snel genoeg doorbreken, zie blu-ray HD DVD, chipknip. etc
Zonder universele standaarden is het hele www ontstaan. Microsoft en Netscape hebben zelf grote delen van html verzonnen omdat je op de heren in de ivoren toren niet kunt wachten. Standaarden kunnen dus net zo goed remmend zijn in de voortgang.
En vervolgens hebben de verschillen tussen hoe de browsers HTML interpretereerden weer gezorgd voor een grote rem op innovaties, omdat het niet te doen was om mooie dingen te bouwen die ook gingen werken in elke browser. En toen kreeg je dus wanstalige producten als Flash waarvan we nu nog bijna wekelijks met de veiligheidsgaten geconfronteerd worden...
Klopt natuurijk, maar waar zouden we gestaan hebben als al die dingen die we in vergelijking met HTML5 als gedrochten beschouwen nooit gemaakt waren en we voor nieuwe mogelijkheden moesten wachten op instituten die het web in eerste instantie vooral zagen als een manier om wetenschappelijke informatie te verspreiden. Volgens mij was dat een evolutie die nodig was om de mogelijkheden van www/internet te ontdekken en om uit te vissen voor welke features standaarden wenselijk zijn.
Op dezelfde manier heb ik geen problemen met het experimenteren met verschillende vormen van bijvoorbeeld HDR, waaruit dan kan kijken op welke manier het de beste meerwaarde biedt. En misschien 'wint' uiteindelijk de beste, en misschien ook niet, maar op dit moment worden de beste features van een generatie zeker wel meegenomen naar de volgende generatie, zelfs als er tussentijds een andere standaard is.
volgens mij zijn er 3 dingen al in gang gezet:

- Nieuwe kleuren standaard, opvolger van ITU REC 709, met een grotere gammut
- 4K Bluray formaat met nieuwe kleurenstandaard en encoding guidelines voor HDR
- Dolby HDR standaard, wat volgens mij vooral op films slaat ? Niet 100% zeker hoe het met het display slaat, dus hoeveel dynamisch bereik het display kan weergeven qua helderheid.

Echter zo'n display is leuk, maar alles valt of staat met content. Ik heb geen zin in kunstmatige tonemapping om een film in 12-bits YUV 4:2:0 encoding (zeg maar) onnatuurlijk op te poetsen naar bv. 100+ dB dynamisch bereik.

[Reactie gewijzigd door loekf2 op 21 april 2015 11:16]

Anoniem: 646266
21 april 2015 10:46
Kwaliteit is nou eenmaal moeilijker te verkopen dan knallende getallen als meer pixels, grotere diameters, dunnere schermen en 3D.
Zeker in een showroom met TL verlichting, waar TV's via high contrast content en overstuurde kleuren schreeuwen om aandacht. Daar kun je de klant lastig betere contrast en hogere zwartwaarden laten zien als de mensen gewend zijn om naar gifgroengras te kijken.......
Je hebt het over betere zwartwaarden. Dat zet mij aan het denken: Betekent deze (HDR) technologie nu dat TFT's opeens veel groter contrast kunnen weergeven? Zonder van die slappe hacks als local dimming, bedoel ik dan.
Anoniem: 346953
@Bacchus21 april 2015 12:24
Contrast wel, maar dit komt omdat de max-limiet verlegd wordt. Dus aan de zwartwaarde verandert in principe niks en local dimming zal dus nog wel gebeuren.
Klinkt goed maar wat voor ondersteuning is er aan de software kant hiervoor?
Ik vraag me af of zoiets ook mogelijk zou moeten zijn in bijvoorbeeld mijn Note 4 ? :) Wel vet dat dit als extra toegevoegd wordt aan deze TV's. Aan de andere kant, dat mag je ook wel verwachten voor zo'n hoge prijs

[Reactie gewijzigd door johanneslol op 21 april 2015 13:15]

Er komen waarschijnlijk meer HDR standaards. En omdat er nauwelijks content is heb je voorlopig bij sommige TVs, zoals de sony's, een soort van HDR-achtig upscaling optie.
Ik neem aan dat dit niet het soort HDR is waar Tweakers tijdens hun uitstapje naar 4k tv's hebben gesproken.

Ze hadden toen destijds aangeraden om te wachten op 4k tv's met HDR. Volgens mij was dit toen in amerika met Jurian.
Anoniem: 666531
21 april 2015 16:40
Ik zit niet hier echt op te wachten. Ook bij 3D heb ik ook zo n mijn twijfels. Bezit wel een fulhd laten ze dat maar nog beter maken en wachten met de 4K TV. FULHD is huiskamer meer dan oke.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee