Tele2 zet al zijn 4g-masten aan en biedt dekking aan 70 procent Nederlanders

Provider Tele2 heeft alle 4g-masten die het heeft maandagnacht ingeschakeld. Tot nu toe wachtte de provider tot het meerdere masten in de omgeving klaar had, maar op basis van feedback van klanten heeft de provider besloten om alle antennes in te schakelen die het heeft.

Tele2 was bang dat het geen goede dekking of snelheid kon bieden als er een enkele antenne met 4g ingeschakeld staat in een omgeving, maar feedback van klanten wijst anders uit, zegt woordvoerder Jan-Willem te Gussinklo tegen Tweakers. "Klanten die al toegang hebben tot 4g zeiden dat het eigenlijk prima was. Daarom hebben we besloten om alle antennes met 4g aan te zetten."

Waar de provider tot aan maandag alleen dekking had in een gedeelte van de Randstad, bedekt het nu een veel groter deel van Nederland en heeft het buitenshuis dekking van 70 procent van de Nederlandse bevolking. Dat betekent dat 70 procent van de Nederlanders als ze bij hun huis staan, 4g van Tele2 kunnen ontvangen.

Daarmee heeft Tele2 nog altijd veel minder dekking dan providers als KPN en Vodafone, die beide boven de 90 procent zitten. T-Mobile heeft net als Tele2 minder dekking. Tele2 is bezig met het overzetten van bestaande klanten naar 4g.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

21-04-2015 • 10:15

111 Linkedin

Reacties (111)

111
100
84
1
0
0
Wijzig sortering
Hoe kunnen ze trouwens zo'n kaart maken terwijl pas vannacht de schakelaar is omgezet?
Is dit een kaart gemaakt met computermodellen op basis van bos, bebouwing etc?

Kan me voorstellen dat je pas over een paar maanden een realistische kaart kan maken als iedereen 4G kan gebruiken.
De nauwkeurigheid van een dekkingskaart hangt geheel af van welke software je gebruikt en welke parameters je meeneemt in het maken van de dekkingskaart. Zo kan je met commerciële software, de buitenwereld mee laten wegen (denk aan bergen, gebouwen etc) om zo een goede indicatie te krijgen waar de masten geplaatst moeten worden.

Daarnaast zijn er verschillende modellen om te berekenen hoe ver een signaal zal reiken. Voor elke situatie zal dus gekeken moeten worden welk model meer van toepassing is. Naast het modelleren zal er uiteindelijk altijd getest moeten worden, aangezien het is vrijwel onmogelijk is om de buiten situatie in een volledig model te stoppen.

Als je geïnteresseerd bent in deze materie, kan je eens kijken naar het open source programma Radio Mobile. Met deze open source tool kan je een dekkingskaart maken en berekenen hoe ver een signaal zal komen op frequetie (x), met antenne (y) die (z) demping heeft.

[Reactie gewijzigd door kevi-n1 op 21 april 2015 10:51]

Combinatie van AHN + BGT (voor zover het er staat, TOP10 + vegetatie voorlopig...) kan een behoorlijk goede invoer zijn in je model kaart (je weet dan de hoogte, en waar/wat voor begroeiing + bebouwing je hebt), en vervolgens inderdaad modelmatig bufferen. Dit hoeft niet zo'n verschrikkelijk moeilijk kaartje te zijn met een gemiddelde GIS tool. De vraag die je echter wilt weten is: hoe precies moet het zijn? Ik gok zo: 'precies genoeg' maar niet wetenschappelijk voorlopig...
KPN meet het bereik door het hele land heen op random lokaties om na te gaan of hun model/kaart klopt. Tele2 zal vermoed ik dat ook wel doen om te kijken of hun dekkingskaart enigsinds accuraat is.
Zo'n kaart is nooit gebaseerd op werkelijke meetdata maar een berekening (mastlocatie, hoogte, richting, vermogen, landschap etc etc).

T-Mobile geeft op hun kaart soms ook al dekking aan terwijl de mast nog geactiveerd moet worden, puur op basis van berekening dus.
Het kan op basis van modellen, dat is op zich niet onwaarschijnlijk omdat die modellen waarschijnlijk ook gebruikt worden om de locaties van die masten mee te bepalen.

In het artikel staat Tele2 was bang dat het geen goede dekking of snelheid kon bieden als er een enkele antenne met 4g ingeschakeld staat in een omgeving, maar feedback van klanten wijst anders uit. Tele2 was dus bang voor slechte performance met een enkele antenne. Feedback van klanten wijst uit dat er met een enkele antenne ook goede performance is. Wellicht heeft een beperkte groep klanten toegang gehad tot die masten.

Ook kan het zijn dat de dekking wel gemeten is. Een mast inschakelen betekend niet dat hij voor het eerst aan gaat. Ik kan me niet voorstellen dat ze niet na installatie een paar testmetingen doen.
Dat kan tot stand komen door de data die tevoorschijn komt uit de communicatie tussen gsm en zendmast. Uit deze communicatie wordt de afstand tot de telefoon afgeleid, en in deze communicatie wordt ook de veldsterkte voor de telefoon uitonderhandeld.

Hierop laat je dan een vertaalslag los, en je hebt je dekkingskaartje te pakken als je alle masten over elkaar legt.
Anoniem: 616000
21 april 2015 10:20
Ze zijn er nog niet.
Maar ze zijn onderweg.

Als bewoner van de periferie worden ze pas interessant als ze richting de 99% geografische dekking gaan. Een telefoonlandschap met meer dan drie aanbieders lijkt mij gezond voor de marktwerking dus ze zijn welkom. Tot die tijd blijf ik bij de aanbieder met de beste dekking.
Echter om 3x het hele land gedekt te hebben is a. overkill en b. ongelofelijk duur. Ik zie liever dat men gedeelde masten gebruikt, zodat het goedkoper is om in buitengebieden alsnog dekking te hebben. Eventueel kunnen ze proberen andere frequenties in te zetten (4g-800 MHz heeft een veel groter bereik dan de 1900 MHz-banden, dus wellicht is er een band rond de 200 MHz te organiseren zodat we nog verder komen?), of anders andere zenders inzetten. Nederland is klein, maar de randjes zijn groot...
In gebieden waar heel weinig mensen wonen kun je ervoor kiezen om samen te werken met andere providers.

Het probleem is dat we in Nederland maar zo weinig aanbieders hebben. Een ander issue is dat je relatief veel apparatuur nodig hebt om een goede dekking te krijgen voor 4G . Al deel je de kosten voor de mast, dan nog wil je dat er genoeg mensen in een gebied zijn om de kosten er uit te halen.

Het idee dat er verschillende aanbieders op dezelfde apparatuur worden aangesloten, en in principe dus aan het roamen zijn, lijkt me onwenselijk.
Tele2 deelt zowel de mast als de antenne met T-mobile. Maar gebruikt wel eigen apparatuur en frequenties, derhalve is het dus geen roaming.
Anoniem: 22438
@FreezeXJ21 april 2015 18:45
Hoe lager de frequentie, hoe lager ook de datadoorvoer is. Ik denk dus niet dat 200MHz bruikbaar is daarvoor. Bovendien zijn er zover ik weet geen mobieltjes die een dergelijke frequentie ondersteunen. Het moet wel binnen een standaard vallen en men kan niet zomaar een frequentie in gebruik nemen.

Daarnaast weet ik niet of de 200MHz band niet al gebruikt wordt voor andere zaken. FM gaat tot 108 dus dat komt er al aardig in de buurt.
Zo te zien hebben ze T-mobile inmiddels ingehaald qua dekking. Nou is dat misschien niet zo heel moeilijk, maar toch best netjes als nieuwkomer.
T-mobile heeft veel meer masten geupgrade naar 4g dan tele2 er nu actief heeft. T-mobile gebruikt nu voornamelijk hoge frequenties (2600), wat goed voor de snelheid ed is, maar je heeft veel maten nodig. Tele2 heeft nu 4g op 800mhz voor 70% van de Nederlanders. T-mobile heeft geen 800mhz gekocht, zal later dit jaar 4g ook op 900mhz uitzenden om het bereik in het buitengebied te vergroten.

Die beide hebben een andere aanpak, maar hebben T-Mobile inderdaad ingehaald qua landelijke dekking.

[Reactie gewijzigd door w3news op 21 april 2015 11:47]

T-Mobile rolt uit op 1800MHz, niet op 2600MHz :) .
Dacht je dat ze t mobile nu al voorbij zijn met de dekking of gis je maar wat?
Niet echt, men heeft wel dekking op een aantal plaatsen waar T-Mobile nog geen (4G) dekking heeft. Maar meestal betreft een paar (of soms zelfs een enkele) mast. Vandaar dat voornamelijk de buitendekking er nog wel aardig uit ziet, maar de binnendekking is nog erg beperkt.
Voor een deel komt dit omdat Tele2 moet wachten totdat T-Mobile de sites heeft omgebouwd (Tele2 gebruikt voor veel sites de antennes van T-Mobile).
Ik begreep van een insider dat men er op richt tegen het einde van het jaar op 90% dekking te zitten. Ze hebben natuurlijk het geluk een compleet nieuw network uit te rollen, zonder rekening te houden met legacy apparatuur en eisen. Daarnaast heben ze al een gigantische fiber backbone liggen waar op voortgeborduurd kan worden uit hun acquisities van Versatel en BBned.
Dat betekent dat 70 procent van de Nederlanders als ze bij hun huis staan, 4g van Tele2 kunnen ontvangen.

[...]

Daarmee heeft Tele2 nog altijd veel minder dekking dan providers als KPN en Vodafone, die beide boven de 90 procent zitten.
Bijzonder dat ze dit meten in bevolking ipv. als oppervlakte. Dat betekent impliciet dat de focus waarschijnlijk ligt op de grote steden... waar m.i. ook vrijwel altijd wifi is als ik bandbreedte nodig heb. Als ik naar oppervlakte kijk verwacht ik een heel veel lager percentage. Weet iemand of er van dat laatste ook percentages zijn?
Is toch best logisch? Dekking in gebieden waar niemand woont/leeft heb je ook niks aan.
Is toch best logisch? Dekking in gebieden waar niemand woont/leeft heb je ook niks aan.
Nou, het is maar hoe je het bekijkt. Bij klanten, bij vrienden, in restaurants en in de trein is er eigenlijk altijd wel gratis WIFI te vinden.

Daarentegen op het strand, als ik ergens gestrand ben met de auto (en een telnr of restaurant wil opzoeken) of als ik rondloop in het bos...
Alleen verloopt de Wi-Fi in de trein dan toch weer via 4G :P
4g tegenwoordig? Het is nog steeds belabberd zodra meer dan 4 mensen er gebruik van maken.
Ik hoop dat je dit niet serieus meent. Het leven houdt niet op buiten de stad.

Er moet toch ook gewoon dekking zijn in buitengebieden?
hulpdiensten, kinderen die een end door the-middle-of-nowhere moeten fietsen naar school, mensen op vakantie, overige dienstverleners, iemand die een bezorgrestaurant wil beginnen in Gieterveen, ik noem maar wat
We hebben het hier over 4G dekking, een nieuwe toevoeging op het bestaande en goed dekkende netwerk. Uiteraard is dekking van telefoon/internet signaal in de buitengebieden nodig, maar bij de uitrol van een nieuw netwerk snap ik wel dat ze zich eerst focussen op de gebieden waar het product de meeste relevantie heeft. En dus ook op die manier meten. 4G dekking op de noordzee of in een gebied waar niemand woont kan dan wel een mooie score geven op je 'geografische dekking', maar zegt dan veel minder over hoe relevant het voor je klanten is.
Toch kom je daar wel en wil je ook daar kunnen bellen/internettten ( bv omdat je een route wil volgen)
Dat is niet logisch. Je wilt overal dekking hebben.

Verder vind ik het nogal raar dat tele2 communiceert dat klanten kennelijk mogen beslissen of het netwerk aangaat. Een klant kijkt naar zijn telefoon en ziet 2 streepjes en concludeert dus dat hij bereik heeft. Dit hoeft uiteraard helemaal niet voldoende of goed te zijn. Een handjevol klanten is ook niet representatief voor heel Nederland.

Nogal cowboy methodiek lijkt dit...
Hier geeft mijn telefoon nog steeds "Emergency only" aan op het 4G netwerk van Tele2...
Ja, want je kan er nog niet over bellen denk ik? VoLTE doen de operators nog niet in NL. Je moet nog een 3G/2G verbinding erbij hebben waar je telefoon op terug kan vallen bij een inkomende oproep. Via LTE krijgt hij dan een signaaltje dat hij moet terugschakelen. Met je telefoon in 4G-only mode ben je niet telefonisch bereikbaar en kan je niet bellen. Heb ik met KPN ook. Moet hem op "PRL" mode zetten om de operator te kunnen laten terugschakelen naar 2G/3G.

[Reactie gewijzigd door gertvdijk op 21 april 2015 11:18]

Helaas ook geen data, maar mogelijk gaat het gefaseerd. In Zweden heeft Tele2 overigens wel VoLTE aan te praat en de verwachting is dat ze dat hier ook zo snel mogelijk invoeren. Hierdoor hoeft er niet meer gebeld te worden over het 2 en 3G netwerk van T-mobile.
KPN is ook bezig met VoLTE, ik hoop dit jaar nog :) 3g bereik is hier binnenshuis een drama terwijl 4g vol bereik heeft.
Nog geen 4G hier in apeldoorn helaas.
Morgen weer in amersfoort eens zien of het dan al wel wil.
Apeldoorn heeft wel 4G , tenminste in het Noord deel wel ;)
In de maten nog niks helaas. Althans van Tele2 dan.
Geen 2x Tele2 NL daar , ik geloof dat ik daar ook een Tele2 NL 4G signaal heb opgepikt. tijdje geleden. op de Donken
"Tele2 is bezig met het overzetten van bestaande klanten naar 4g." Precies, het kan wel zo zijn dat ze nu betere dekking hebben in Nederland, maar dat wil nog lang niet zeggen dat je als klant op dit moment ook gebruik kunnen maken van het 4g netwerk. Betekend deze nieuwe stap in het proces dan ook dat er begonnen is met het overzetten van de eerste 40.000 klanten, in plaats van de 300 die in de 'trial groep' zitten?
Men was al bezig om die 40.000 klanten over te zetten naar 4G. Ik zit in die groep. Sinds begin april heb ik toegang tot het 4G-netwerk.
Maar ik ben wel benieuwd hoe snel men nu andere klanten gaat overzetten.
Uitstekende indoor dekking in de Oostvaardersplassen volgens dat kaartje. Zullen de vogels bij mee zijn. Lelystad laten ze dan weer redelijk ongedekt.. (Ja ik snap wel waarom, maar als je er woont is het wel prettig om dekking te hebben ;))
Precies wat mij ook opviel aangezien in Lelystad woon. Toevalligerwijs ben ik op dit moment aan het kijken voor een nieuw abonnement met een S6 edge. Tele2 biedt de goedkoopste bundel aan met 2gb en 150 min (meer heb ik niet nodig) maar ik twijfel heel erg omdat ik geen ervaring heb met hun netwerk of het t-mobile netwerk. Zit al jaren bij Hi (KPN).
Niks mis mee tele2
Vodafone boven de 90%,
Ik vraag me echt af hoe dat allemaal in kaart word gebracht.

Qua dekkingskaarten had ik altijd bereik moeten hebben met minimaal 3G
Maar ben nooit verder gekomen dan GPRS en de verbinding viel vaak weg.
De klantenservice steekt het dan op het dekkingsgebied,
Maar ik ben niet voor niks weg.

Met KPN/T-Mobile nergens last van gehad.
Grensstreken blijven lastig, maar heb slechte ervaring met Vodafone , zelfs in de wat grotere steden (nog steeds onder in het land)

Is een mooi verkooppraatje, maar de praktijk hebben ze zelf nog niet gezien
Als je inzoomt op de nieuwe Vodafone-dekkingskaart dan zie je waar de gaten zitten. Wat mij betreft redelijk betrouwbaar. Alleen deep indoor werkt Vodafone 3G net wat minder. Vodafone 4G doet het erg lekker vind ik :)
Inderdaad.

Dit is zo'n sterk verkooppraatje. Het erge is dat velen er nog intrappen.
Niet dat het slecht is.
Maar dit geeft totaal niet de individuele MOBIELE bereikbaarheid aan. Puur en alleen dat een groot deel van de bevolking (±70%dus) als ze thuis zitten of buiten de deur (lees: bij de buren, en niet in het park) bereik hebben. Logisch, want je buren hebben het ook (magertjes) nodig.
Op het moment dat je als "onderdeel" van NLse bevolking 3 van de 5 streepjes hebt op 4g, ben je dus al snel tot die 70% gerekend. De randstad en de grote steden. Meer voordeel van mijn twijfel geef ik ze niet.
(totaal niet negatief bedoeld, maar we moeten het gewoon niet mooier maken dan het is)

daarbij heb ik ook ALLLL mijn 4g EN 5g masten aangezet. (namelijk 0) .

[Reactie gewijzigd door StWesleyT op 21 april 2015 11:23]

Fijn dat Tele2 als achtergrondkaart OpenStreetMap gebruikt maar ze doen dat wel zonder attributie, en dat mag niet volgens de gebruikersvoorwaarden. Overigens doen ze dat wel voor hun 2G/3G kaart waar ze Google gebruiken.
Omdat Tele2 voor 2G/3G het T-Mobile netwerk gebruikt is die kaart ook van T-Mobile (een andere bron dus).

[Reactie gewijzigd door ReneX op 21 april 2015 11:48]

Hier overigens de link naar de kaart met de huidige dekking:
https://www.tele2.nl/mobiel/internet/4g/dekkingskaart/
Helaas kan je alleen niet inzoomen. Waar ik woon zit mogelijk gewoon in het dekkigns gebied, maar mogelijk ook niet. Maar dat is niet te zien, (overigens ben ik nog niet over geschakeld dus ik heb er ook niks aan ).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee