T-Mobile begint met uitbreiden 4g-netwerk naar 900MHz

T-Mobile begint woensdag met het activeren van 4g op de 900MHz-frequentie. Daardoor zouden gebruikers binnenshuis en op moeilijk bereikbare locaties een betere verbinding moeten hebben, belooft de mobiele provider.

T-MobileDe uitrol begint woensdag in Amsterdam. Eind deze maand moet ook Utrecht over 900MHz-ondersteuning beschikken, gevolgd door Rotterdam halverwege volgende maand en Den Haag begin juli. Halverwege augustus moet de hele Randstad over 4g op 900MHz beschikken.

T-Mobile bood al 4g op de 1800MHz-frequentie aan, maar die frequentie is hoger en reikt daardoor minder ver. Gebruikers in gebouwen en op plekken die moeilijk bereikbaar zijn voor mobiele signalen, hebben daardoor baat bij ondersteuning voor 4g op de lagere 900MHz-frequentie. Doordat 4g op een extra frequentieband wordt uitgerold, moet het mobiele netwerk ook op drukke plekken beter beschikbaar zijn.

Door Joost Schellevis

Redacteur

27-05-2015 • 09:24

135 Linkedin

Reacties (135)

135
132
110
1
0
0
Wijzig sortering
Blijft het enkel bij randstad?
Nee, zeker niet! De reden waarom we eerst de randstad doen is omdat we daar begonnen zijn met het uitrollen van 4G. Om 900 MHz aan te kunnen zetten, moeten we GSM (2G) op de 900 Mhz frequentie uitzetten. Daarvoor moet het volledige netwerk gemoderniseerd zijn. We zijn op dit moment volop bezig met moderniseren van ons netwerk.

Groet, Floor
Conversatie Manager bij T-Mobile

[Reactie gewijzigd door T-Mobile Experts op 27 mei 2015 09:39]

Betekend dat dus dat het hele GSM netwerk eruit gaat? Ik zal er zelf niet snel last van hebben, maar vind het best gedurft gezien de hoeveelheid simpele telefoons die nog op de markt is.
Nee, alleen op de 900MHz. Je blijft natuurlijk wel kunnen verbinden met 2G op de 1800MHz.
Ok, dacht eigenlijk dat de 1800MHz band al volledig 3G/4G was. Hoe groot is het frequentiebereik voor 2G dan nog? Kan wel vinden welke frequenties ze hebben, maar hoe het ingedeeld zit zie ik nergens.
Nee, 3G zit op 2100MHz. Ik weet niet exacte verdeling van het 1800MHz spectrum, maar je kunt er vanuit gaan dat er een stukje spectrum voor 2G gereserveerd is en een groter stuk voor 4G.
gezien de grote hoeveelheid simpele telefoons, je weet toch hoop ik wel dat er nu 4g telefoons (new moto e) bestaan die goedkoper zijn dan een nokia 65xx (en zelfs die doet 3g / umts),

wat ik wil zeggen als ze nu van mixed 2/3g naar 3/4g gaan juich ik dat alleen maar toe.. 4g heeft namelijk beduidend betere features om dekking en packet loss op te vangen als 2g, en dus kun je meer verwachten op plaatsen waar je eerst wel ontvangst maar geen service had.
TMobile heeft mij verteld dat tijdens telefoon gesprekken 4G veranderd naar 3G omdat bellen en tegelijk data over 4G nog niet mogelijk is. Is dit idd waar (ik heb geen benul van telecom dingen) en is deze aanpassing en het uitzetten van 2G eventueel een oplossing? Sorry als ik het compleet fout heb trouwens. Ik bel echt maar 2x per maand, data voor de rest.
Je hebt het echt compleet fout inderdaad :) Het uitzetten van 2G op de 900MHz zorgt ervoor dat dat stukje spectrum ingezet kan worden op 4G, wat weer de dekking binnenshuis verbetert. Je blijft nog wel van 4G naar 2G/3G schakelen wanneer je een gesprek gaat voeren. Bellen over 4G wordt Voice over LTE genoemd, oftewel VoLTE, en ik verwacht dat dat tegen het eind van dit jaar of begin volgend jaar 'hot' gaat worden. Momenteel zijn er maar 2 toesteltypes (zo uit mijn hoofd) die het ondersteunen en er moeten uiteraard veel meer toestellen komen om er een succesvolle dienst van te kunnen maken.
Bedankt voor de uitleg! Toch blij dat ik het even gepost heb.
Dat klopt, voorlopig werkt spraak nog niet via het 4G netwerk in Nederland. Daarvoor schakelt je telefoon terug naar het 3G netwerk.
Komt er dan ook extra bereik op plekken waar nu helemaal geen (2G) bereik is? Ik zit regelmatig zonder bereik, zelfs 2G, en zelfs naar buiten lopen heeft geen zin.
Het zijn voornamelijk plekken in Drenthe, Overijssel en Gelderland.
Specifieker: Drenthe: Giethoorn, Diever, ten oosten van Hoogeveen, Aalden/Zweeloo, Slagharen, NP Dwingelderveld, NP Hoge Veluwe, NP Veluwezoom, Leerdam.
Allemaal plekken waar ik zeer regelmatig kom voor familie-bezoek en hobby en het wordt ondertussen wel zeer irritant.

Zo het nu lijkt wordt de 2G vervangen door de 4G op dezelfde mast en frequentie, maar dat betekent dat deze plekken dus alsnog geen bereik krijgen! Ik ben benieuwd.

En welke andere aanbieders kunnen ook van deze 4G gebruikmaken? Tele2?
Zelfde probleem heb ik gehad met Tele2 (dus T-mobile). Ik woon in een dorp in Midden-Brabant waar de dekking ook gewoon bagger was. Bleek een zendmast probleem te zijn wat ze niet meer gingen oplossen, want alles zou op termijn overgaan naar 4G.
Erg handig als je telefoon dat niet ondersteunt... (not)

Gelukkig kon ik toen eenvoudig mijn abonnement opzeggen doordat ze de afgesproken service niet verleenden. Ik zit nu met plezier bij Ziggo (= Vodafone netwerk).
Je bent niet de enige. Ik baal er van dat ik vaak GPRS bovenin beeld zie staan. Ik rijd dagelijks op de A18 en N18 en daar is het bereik gewoon slecht. Dit geldt trouwens voor (grote delen van) de Achterhoek. Het is leuk dat je 1GB per maand er bij krijgt, maar de verbinding is vaak te traag om er gebruik van te maken.
Toen ik een jaar geleden een nieuw abbonement afsloot in de T-Mobile winkel, werd bij beloofd dat men zéér binnenkort overal 4G zou hebben. Daarom heb ik maar een grotere databundel genomen. En daar heb ik dus nog steeds niets aan.
Mijn advies: bel ze op en doe je beklag. Heeft bij mij ook gewerkt. Immers: zij hebben je een dienst beloofd waarvoor jij betaalt. Dan moeten ze die dienst ook leveren, of de kosten verlagen. (of het contract verbreken en naar een andere provider overstappen)
Ik rij daar ook geregeld en heb op mijn Nexus 5 prima bereik met T-mobile...
Komt er dan ook extra bereik op plekken waar nu helemaal geen (2G) bereik is? Ik zit regelmatig zonder bereik, zelfs 2G, en zelfs naar buiten lopen heeft geen zin.
Het zijn voornamelijk plekken in Drenthe, Overijssel en Gelderland.
Specifieker: Drenthe: Giethoorn, Diever, ten oosten van Hoogeveen, Aalden/Zweeloo, Slagharen, NP Dwingelderveld, NP Hoge Veluwe, NP Veluwezoom, Leerdam.
Get!em ; ik kom regelmatig op veel van deze plekken die je noemt, en heb maar één goed advies: stap over naar KPN. Ik heb Tele2 gehad dus ken de T mobile ellende. Nu heb ik heb op bovengenoemde plekken praktisch overal 4g, met snel reagerend internet ook in trein / auto door dit gebied heen. Een enkel keertje schakelt de telefoon naar 2/3g omdat dat signaal sterker is, echter als ik dan even de "4G only" schakelaar van telefoon overhaal blijkt dat ik gewoon 1-2 streepjes 4g ontvangst heb. Dat betekent weliswaar geen 50mbit meer maar wel 5 a 8, een stuk vlotter dan 2g (en 3g in de praktijk in die gebieden).

Ja, KPN is wat duurder (hoewel, kan zelfs goedkoper zijn als je met KPN Compleet abo's gaat combineren), maar het dubbel en dwars waard.
De snelheid die je gaat halen indien je bent verbonden met 4G900 zal beduidend lager zijn als wat je nu op 4G1800 gewend bent. Op 1800MHz heeft T-Mobile 20MHz ruimte beschikbaar, wat resulteert in 150mbit (theoretisch max.)
Op 4G900 zullen ze 'maar' 10MHz beschikbaar hebben wat dus de helft van de snelheid zal geven. Heel erg vergelijkbaar met wat KPN en Vodafone op 4G800 doen.
Ik ben erg voor de herverdeling van de 3G-frequenties ten gunste van 4G.

Zelf heb ik er niet zoveel aan, iPhone 5 ondersteunt alleen de 850, 1800 en 2100 MHz band.
Nieuwere iPhones als de 5S en 5C ondersteunen het wel (700, 800, 850, 900, 1800, 1900 en 2100 MHz)
iPhone 6 ondersteunt LTE op ongeveer álle kanalen, dus dan zit je voorlopig goed ;)
Bron
Je zult 3G frequenties nodig hebben, want er moet gebeld kunnen worden (en dat gaat niet via 4G totdat VOLTE uitgerold is).
Nog altijd een stuk sneller dan 3g, plus de andere voordelen van 4g
Ik heb ergens gelezen dat het dan een theoretische maximum heeft van 75Mbps.
Theoretische maximum voor 1800Mhz is 150Mbps.
Maximum bij T-Mobile is 120Mbps.
4g op 900Mhz bij T-Mobile zal dus ergens in de buurt van de 60-75Mbps zijn.

[Reactie gewijzigd door w3news op 27 mei 2015 12:20]

T-Mobile heeft ook nog zoiets heeft als 4G Max.

https://www.t-mobile.nl/4g

Dat betekent dat de standaard 4G dus zelfs lager is dan het voorbeeld wat je noemt, dat je enkel met 4G Max 120 Mbps zou kunnen behalen onder ideale omstandigheden.

[Reactie gewijzigd door John Doos op 27 mei 2015 13:29]

Dat noemen ze ook wel QoS (Quality of Service), dat hebben alle providers volgens mij. Hoe hoger je bundel, hoe hoger de snelheid.
Volgens mij is QoS heel iets anders dan "Hoe hoger de bundel, hoe hoger de snelheid" :+
Dat meen je niet! :+
Misschien wat onhandig geformuleerd van mij (ben al aardig gaar), maar de QoS wordt aangepast naar gelang je bundelgrootte. Het schiet niet op dat iemand met een 500MB-bundel dezelfde QoS krijgt als iemand met een 12GB-bundel.
Ach op die manier, ja dat begrijp ik.
Ik bedoelde in mijn originele post echter, dat T-Mobile wellicht adverteet met 120mbps 4G in heel Nederland.

Maar dat deze snelheid alleen theoretisch mogelijk is met het 4G Max abbo.
Maarja welke provider/fabrikant/bedrijf maakt nou wel eerlijke reclame ;)
Je krijgt inderdaad alleen maximale snelheid bij de hoogste bundels. Gelukkig maar, anders zouden de mensen met de kleinere bundels er in no-time doorheen zitten. Is volgens mij zo bij alle providers.
Ha ha, bedankt voor je feedback! Het is afgeleid van 'Conversation Manager' (los van elkaar geschreven), beide manier van schrijven wordt gebruikt. Ingewikkeld!

Groet, Floor
Conversatiemanager, Conversation Manager, Conversatie Manager bij T-Mobile
Klopt! In het Engels wordt namelijk alles los geschreven, in het Nederlands worden samentrekkingen aaneengeschreven.

Conversatiemanager en Conversation Manager zijn in dit geval juist, Conversatie Manager niet.

Fijne dag!
Ik vrees inderdaad het ergste, iedereen die ik spreek heeft 4G maar T-mobile blijft hopeloos achter. Tenminste, als je niet in de randstad woont. Een echte randstadprovider naar mijn mening.
Een echte randstadprovider naar mijn mening.
Oh? En dit dan? https://www.t-mobile.nl/s...tact/bereik/dekkingskaart

Toegegeven, ze hebben geen grote landelijke 4G dekking zoals KPN of Vodafone, maar alleen Randstad kan je het nu ook weer niet noemen..
Als je maar wat naar het zuiden of het oosten gaat wordt het al een heel stuk minder als je kijkt naar het kaartje. Laat staan als je naar het noorden gaat, op Groningen na is er gewoon écht geen bereik met 4G.

Ik vind dat ze bij T-mobile best eens mogen zorgen voor een landelijke dekking, en dan eens een keertje de boel optimaliseren. Ik snap echt wel dat ze beginnen met de uitrol in de randstad, daar wonen immers veel meer mensen. Maar om nou twee keer het zelfde kunstje te doen vind ik ongehoord.

Ik betaal net zoveel als iemand in de randstad, en derhalve vind ik ook dat ik evenveel recht heb op een goed bereik. En nee, ik woon (helaas) niet op het platteland.
Ze zijn nog steeds bezig met uitbreiden hoor. Nog een paar maandjes geduld, dan heeft heel Nederland 4G van T-Mobile :)

Ze moesten eerst de apparatuur vervangen, een flinke klus die in delen van het land nog steeds niet voltooid is. Nu die apparatuur er is kunnen ze op afstand 4G900 activeren. Dat is niet per se heel makkelijk, want alle 2G-verkeer moest nog worden wegverhuisd op die locaties (naar de 1800-band). Plus daarna moet ervoor worden gezorgd dat 4G900 goed samenwerkt met 4G1800.

Terwijl de technici in het netwerkcentrum 4G900 activeren werken de monteurs in het veld druk verder aan de uitrol van het nieuwe T-Mobile-netwerk.
Mwa, ik verblijf regelmatig in de korte vakanties even in Zeeland om uit te waaien en daar is op zeer veel plaatsen het treurig gesteld. Ik heb met grote regelmaat geen data. In mijn geval best lastig omdat ik voor mijn werk afhankelijk ben van een dataverbinding. En dat hoeft niet eens 4G te zijn.
Er wordt daar ook nog gewerkt volgens mij. Pas als alle werkzaamheden af zijn en alle masten gemoderniseerd zul je veel betere 3G/4G-dekking ervaren.
Zo kun je op elke locatie waar minder/slechte dekking is roepen " daar wordt ook nog aan gewerkt". Het feit is dan dat je als T-Mobile achterloopt op de concurrentie die het blijkbaar beter voor elkaar heeft als je geen randstedeling bent.
Dat valt nog te bezien. Op de plekken waar T-Mobile het netwerk heeft aangepast, presteren ze het beste van de drie. KPN heeft snel een prachtig dekkend 4G netwerk uitgerold, maar loopt de laatste maanden al weer tegen capaciteitslimieten aan op drukke plekken en is momenteel dus al weer aan het bijbouwen. Over Vodafone met hun onbetrouwbare spetterpoepdekking ga ik niet meer in: Laat de gebruikers er blij mee zijn.

T-Mobile heeft gewoon veel meer werk aan de uitrol, maar daar plukken ze straks de vruchten van en hun abonnees ook. Omdat ze op hoge frequenties uitrollen (vooralsnog dus), heeft elke nieuwe mast een relatief klein bereik t.o.v. KPN en VF. Ze moeten voor dezelfde dekking 2,5x zoveel masten plaatsen als de andere twee. Dat betekent echter ook dat hun capaciteit straks véél hoger ligt. Nu al 20MHz/150mbit per sector tegen de 10MHz/75mbit bij KPN/VF. Vanuit oppervlakte bekeken hebben ze dus zo'n 5x hogere capaciteit als KPN en Vodafone. Komt bij dat ze zo'n beetje hun hele radionetwerk vernieuwen. Waar ik twee jaar geleden met T-Mobile gebruikers belde en regelmatig dropped calls had door het brakke netwerk, is een lege accu nu nog de enige reden dat een gesprek verbroken wordt.
Ben zelf KPN gebruiker overigens, daar ook dik tevreden.
KPN/VF hebben op drukke plekken nu 30 MHz / 225 Mbps actief. Niet op alle plekken maar wel daar waar het netwerk druk is.
Dat valt nog te bezien. Op de plekken waar T-Mobile het netwerk heeft aangepast, presteren ze het beste van de drie. KPN heeft snel een prachtig dekkend 4G netwerk uitgerold, maar loopt de laatste maanden al weer tegen capaciteitslimieten aan op drukke plekken en is momenteel dus al weer aan het bijbouwen. Over Vodafone met hun onbetrouwbare spetterpoepdekking ga ik niet meer in: Laat de gebruikers er blij mee zijn.
Het is niet helemaal eerlijk om het 1800Mhz van T-Mobile te vergelijken met het 800Mhz netwerk van KPN, qua prestaties.
KPN heeft in eerste instantie gekozen voor een zeer sterke basisdenking met wat lagere snelheden, en gaan nu pas werken aan sterk verhoogde prestaties.

Vergelijk het dan wel 1800-1800, en dat kan sinds binnenkort. :)
800+1800 in gebieden waar T-Mobile 900-1800 activeert is ook het eerlijkst natuurlijk.
Ok ben benieuwd. Zeeland is mijn favoriete bestemming als ik binnen Nederland blijf. Ik neem echter wel altijd mijn werk mee en dan is een slechte data dekking zeer frustrerend. In de grotere plaatsen is het wel op orde maar daar verblijf ik niet.
Vakantie om uit te waaien en dan klagen dat je geen data hebt omdat je dat nodig hebt voor het werk. Volgens mij ben je hard toe aan een echte vakantie. :+

Maar het kan overigens ook aan je telefoon liggen, volgens de dekkingskaart heeft T-Mobile ook in zeeland gewoon goede 2G en 3G dekking. Ben zelf regelmatig te vinden in Vlissingen en Middelburg (wel stedelijk gebied) maar heb daar altijd minimaal 3G.

Je hebt overigens wel gelijk als je op de kleinere (/minder bekende strandjes) gaat liggen. Daar mag je vaak van geluk spreken als je whatsapp berichtje verstuurd word door de slechte 2G verbinding komt. Bellen is mij overigens op elk strandje waar ik tot nu toe ben geweest wel gewoon gelukt.

Volgens de dekkingskaarten van opensignal doen KPN en Voda het overigens niet veel beter in Zeeland, wat ook kan betekenen dat de provincie daar gewoon lastig doet met het plaatsen van masten.
Ik ben Internet ondernemer alweer sinds 1997 (ik wordt al een ouwe zak) en dan moet je ook op je vakantie gewoon bereikbaar zijn. Natuurlijk doe ik het op vakantie wat rustiger aan maar lopende projecten zal ik altijd wat aandacht aan moeten besteden. Ik werk uitsluitend met buitenlands personeel en heb buitenlandse klanten dus communicatie verloopt eigenlijk altijd digitaal. Ik vind het ook niet erg om op vakantie wat te werken. Dat ben ik gewend.
In Middelburg en Vlissingen is er niets aan de hand. Daar heb ik 2G en 3G. Het is inderdaad langs de stranden en de kleinere plaatsen waar het behelpen is. En dat is waar ik graag vertoef.
Ik weet er (helaas) alles van. Zelf woon ik in Enschede, helemaal in het 'Ooooooost'n' van het land :9 En het 4G bereik van providers is hier ook lang niet altijd even goed. Zoals je kunt zien biedt T-mobile het hier wel aan en andere providers ook wel. Maar soms valt het toch echt wel vies tegen..
Achterhoek was ook altijd een ramp (met 3G), maar met 4G zijn ze goed bezig. Niet alleen houden ze gebruikers goed op de hoogte wanneer hun regio opgewaardeerd wordt (via SMS). Na de opwaardering is het echt een stuk beter qua dekking. Op plaatsen waar ik eerder geen 3G had heb ik nu fatsoenlijk 4G. Ze werken trouwens van West naar Oost, en ze zijn nu halverwege de achterhoek. Dus Twente komt vast daarna aan de beurt (buiten de grote steden)
Klopt sinds 2 weken zelfs hier in Laag Keppel 4g!. Maar nu kan ik zowel binnen als buiten het huis weer niet bellen of gebeld worden.... Toch wel de basis waarom je een mobiel abonnement hebt!!

Volgens de SMS zouden de werkzaamheden al voorbij zijn... dus hoop wel dat er nog iets gaat veranderen.....

Thuis toch op de wifi dus 4g kan me gestolen worden hier als dat inhoud dat ik gewoon weer kan bellen en gebeld worden!
Hier in Den helder hebben we amper een 3g verbinding met t-mobile terwijl alle andere providers al op 4g zitten. leuk dat de grotere steden al een paar jaar op 4g zitten maar zodra je in noordholland voorbij alkmaar bent is er met moeite een 3g verbinding te krijgen. Ik ben ondertussen wel klaar met al die valse beloftes van t-mobile en ben blij dat ik over 2 maanden naar een andere provider kan
Correctie, zodra je in Noord-Holland voorbij Zaandam bent is het praktisch over met 4G. T-Mobile is niet bepaald de snelste met het uitrollen van 4G maar je kunt er wel direct gebruik van maken als je het ontvangt. En bij de andere providers moet je eerst overstappen op een ander abo. Om nog maar niet te spreken van de virtuele providers, die bieden bijna allemaal geen 4G aan of je moet flink bijbetalen. En dat vertellen ze je even niet in hun reclames.
Eindhoven is niet echt bepaald de randstad, ik haal hier gewoon 40mbit. In Amsterdam heb ik een keer 50mbit gehaald met mijn Xiaomi telefoon, dit was ongeveer 20mbit hoger dan de iPhone die naast me stond.

Na de randstad zullen de overige gebieden echt wel volgen, daar ben ik niet bang voor. Ik ben wel blij dat je geen ander abonnement hoeft te hebben om te kunnen genieten van 4G bij T-Mobile.
Brabant heeft al maanden 4G en hoort ook niet bij de randstad. Ja het noorden heeft minder prio maar daar wonen ook minder mensen. Zie dit plaatje hoe het er de komende maanden uit gaat zien: http://i59.tinypic.com/2hwtch.png

[Reactie gewijzigd door GrooV op 27 mei 2015 10:17]

Bepaalde delen van Brabant, bedoel je denk ik. Roosendaal, Bergen op Zoom en omstreken hebben bijvoorbeeld geen tot slechte dekking. Net als delen aan de Duitse grens, geen dekking.

Ik ben tevreden over T-Mobile, maar de 4G dekking lopen ze helaas erg ver mee achter momenteel. Zeker als je van een netwerk af komt wat 4G wel op orde heeft.

[Reactie gewijzigd door wesleytjuh op 27 mei 2015 10:31]

Ik zat dit weekend even op een camping in Kaatsheuvel maar dat zat ik regelmatig op E ipv 4G. Best een verschil en rete irritant. De keren dat mijn telefoon 4G aangaf was hij overigens niet echt sneller.
e = egde = 2g als ik me niet vergis, dat betekent dat je vanaf binnekort op die camping gewoon overschakeld naar 4G900 precies wat je dus ook bij voda en kpn nu al kunt verwachten.
In Eindhoven is het bereik bij mij nooit een probleem geweest, sterker nog: op sommige locaties in 040 heb ik prima bereik waar de twee grote concurrenten het laten afweten.
De Veluwe, waar mijn ouders wonen, is een ramp. Buiten de bebouwde kom heb ik simpelweg geen bereik. Mijn ouders zitten dan ook bij een andere provider (kpn), maar zitten in mijn huis dan vaak weer met hun mobieltjes in de lucht te zoeken naar een verbinding.
Ik denk er niet over om weg te gaan bij t-mobile, net zoals zij er niet over denken om weg te gaan bij KPN.
Maar als je verbinding hebt is het wel snelste netwerk van Nederland volgens Ookla Speedtest. Bron.
Anoniem: 25649
@MarCreative27 mei 2015 09:51
Ik zit nu in Arnhem en heb al een poosje LTE, ze zijn langzaamaan aan het uitbreiden. Dat wist je ook vooraf en niemand houd je daar gevangen toch?
Nog een stukje op Tweakers.... Landelijke 4G dekking in oktober

nieuws: T-Mobile heeft in oktober landelijke 4g-dekking
Ze hebben geen 4G800 MHz frequenties aangekocht waardoor veel meer antennes nodig zijn om een goede dekking te hebben.
dat was misschien zo, maar dat is al lang niet meer zo...
Aangezien 900Mhz verder draagt dan 1800Mhz vraag ik me inderdaad waarom ze

A. Begonnen zijn met 1800Mhz ipv 900Mhz
B. 900Mhz beginnen uit te rollen in gebieden waar al 1800Mhz dekking is

Ik woon zelf in de grote stad maar lees ontzettend veel klachten over gebrek aan 4G van mensen uit bijvoorbeeld het Noorden.

edit:
Ah, T-mobile heeft hierboven zojuist beantwoord

[Reactie gewijzigd door pimsaint op 27 mei 2015 10:20]

Hier in Zeeland ook. Alle providers hier bieden 4G, maar T-Mobile nogsteeds niet. Ze beloven voor het einde van het jaar het hier ook aan te bieden, maar ze lopen minimaal een jaar achter hier op Vodafone en KPN.
Klopt, maar als het er eenmaal is dan biedt T-Mobile wel de hoogste snelheden en beste toekomstbestendigheid.

T-Mobile is de enige provider die op alle locaties alle apparatuur vervangt en niet maar een deel toevoegt. Vodafone vervangt vaak trouwens ook alles, maar zij werken net wat minder snel dan T-Mobile.
Maar het moet er allereerst zijn, en dan snel zijn :)
Klopt, als het er is dan is het volgens mij ook snel, alleen duurt het met hun strategie een stuk langer dan bij de andere 2. Overigens zijn ze ook wat later begonnen waardoor ze al een achterstand hadden in het begin, dat had misschien wel beter gekund.
Tja. Je moet ook eerst tanken, voordat je kunt rijden met de auto. Dingen gaan nu eenmaal in een bepaalde volgorde. Mensen die niet snappen dat een uitrol van een netwerk volgens bepaalde stappen gaat (met name belangrijk als 2G900 ingeruild wordt voor 4G900) horen tot de categorie autorijders die langs de snelweg zonder benzine staan. Als de wegenwacht dan zegt: "maar meneer, u moet tanken!", dan zeggen ze: "ik moet niks, ik moet rijden!" :-)
Je reacties klinken als astroturf. Correct?
A. op 1800Mhz is de bandbreedte hoger, wellicht heeft dat een rol gespeeld. Ik kan me voorstellen dat er eerst geinvesteerd is in de grote bandbreedte in dichterbevolkt gebied.
B. dit zal, zoals het artikel ook meldt, te maken hebben met het betere bereik binnenshuis.

[Reactie gewijzigd door Gyske op 27 mei 2015 09:48]

Ik denk dat ze eerst alternatieven willen uitrollen (4G1800) voordat ze 2G900 uit konden schakelen! Dat zal de reden zijn voor de volgorde...
Antwoord op beide vragen is omdat GSM op de 900 Mhz band zit, en dat eruit moet. Het is dus handiger (en verstandiger) om eerst een alternatief te hebben op 1800 voordat je gaat sleutelen aan je 900 band.

Daarnaast heeft een band die verder draagt minder bandbreedte. Ik kan me ook voorstellen dat het een commercieel verhaal is om eerst je snellere 1800 Mhz band te implementeren voor goede test resultaten en daarna werken aan je bereik.
Het noorden heeft nu al een aardige 4G dekking.
Het is weliswaar nog niet dekkend maar zoals de provider belooft zou dit in oktober 2015 gereed moeten zijn.

De planning die op de website staat lijkt keer op keer gehaald te worden.
Klopt, mensen blijven een beetje hangen in het oude idee dat T-mobile 'zuigt'. Dat is al lang niet meer zo.
Wordt 4g op de 900 MHz frequentie eigenlijk door alle 4g toestellen ondersteund?
Vooral toestellen uit China ondersteunen dit niet. Als je een telefoon importeert, kijk dan goed welke banden worden ondersteunt. Band 8 is namelijk voor 900MHz en Chinese telefoons ondersteunen vaak alleen de hoger gelegen bandbreedtes zoals 1800, 1900, 2100 en 2600 MHz.

Check hier welke banden op een bepaalde frequentie werken:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_LTE_networks_in_Europe
Dat is natuurlijk een vraagteken (ik zou het niet weten voor alle toestellen), maar even kort zoeken levert op dat de Samsung Galaxy S6 het wel aan kan, en de iPhone6 en 6 plus ook.

Daarentegen valt het net buiten de mogelijkheden van een Oneplus One, dus voor diegene die er eentje heeft en bij T-mobile zit (moet je dus wel om van 4G te kunnen profiteren), helaas, geen verbetering ;).

Als je het zelf wilt opzoeken voor je eigen telefoon, het gaat in dit geval om LTE Band 8 :).

[Reactie gewijzigd door SleutelMan op 27 mei 2015 09:51]

Meeste telefoons van de grote merken zullen dit wel ondersteunen, mijn inmiddels 2 jaar oude Galalxy S4 ondersteunt het ook gewoon.

Bij de minder bekende merken/import moet je wel even goed kijken volgens mij
De One+ One, Oppo Find 7 enz. ondersteunen band 8 helaas niet.
Ik ben juist blij met die 1800mhz 4G, mijn Dual Sim HTC One M8 ondersteund die 900mhz helemaal niet voor 4G, die zondagse keer dat ik dan in Zuid Limburg geen 4G heb neem ik dan wel voor lief.
Ik kom ook wel eens op zondagen in Z-Limburg, nouja vorig weekend toevallig een zaterdag en ik was stom verbaasd dat ik bij mij ouders in Heerlen gewoon 4G had. Daarna naar Maastricht gegaan om te dineren, en wat denk je... zelfs in sjengenland hebben ze 4G geinstalleerd.

Nog een paar maandjes en dan is T-Mobile ook landelijk met hun 4G netwerk op 1800mhz, de 900mhz (die mijn lumia 735 helaas niet ondersteund komt later).
t was ook wat gechargeerd bedoeld... maargoed, in het gehucht Rijmerstok waar ik toevallig van t weekend was had ik edge :P in Maastricht was het weer netjes 4g, maar gezien Maastricht nogal dik vodafone gebied is zal dat bewust wel optijd inorde zijn gemaakt.
De Dual Sim One M8 moet gewoon 850, 900, 1800, 1900 en 2100 Mhz ondersteunen...
tot en met 3g ja, maar 4g is echt alleen maar op de 1800 en 2600mhz (de dual sim variant) de normale variant ondersteund het wel weer.
Om nou te zeggen dat T-Mobile k*t is is een beetje overdreven niet? Ze hebben misschien verkeerde keuzes of een inschattingsfout gemaakt. Kan gebeuren.
Ook ik heb in Hoogerheide geen 4G overigens.
T-Mobile heeft niets verkeerds gedaan. Ze hebben voor een habbekrats 4G-frequenties gekocht waarmee ze een netwerk gaan realiseren die straks misschien wel beter dan Vodafone en KPN zal zijn. Ik denk dat de directeuren van T-Mobile de komende jarend lachend toekijken hoe het geld zal binnenstromen zonder dat er voor miljarden aan frequenties terugverdiend hoeft te worden.
Nou habbekrats ...

Vodafone: 1,38 miljard euro
KPN: 1,35 miljard euro
T-Mobile: 911 miljoen euro

Wel minder dan KPN en Vodafone, maar nog steeds een aardige smak geld :P

(Tele2 betaalde 161 miljoen euro, relatief weinig dus, omdat ze een nieuwkomer zijn waarvoor frequentieruimte voor was gereserveerd)
Ohja, in mijn herinnering betaalde T-Mobile veel minder. Valt allemaal wel mee dus. Alsnog hebben ze voor ~40% minder geld een hoogwaardig 4G-netwerk straks.
In de efteling met tmobile 4g. In efteling bosrijk alleen gprs. wat een drama daar, zit je nog geen kilometer verderop
Dat zou dan Edge moeten zijn, ik heb er gewoon 3G 900 bijna overal in de efteling 1 tot 4 strepen, wordt het bereik sterker gaat hij over op 4G, dat is in het noordoostelijke deel van het park, midden van efteling schakeld hij tussen 3G 900 3 a 4 strepen en 3G 2100 0 a 1 streepje en soms naar 4G, zuidwestelijke deel van het park is alleen 3G 900 1 a 2 strepen schakeld soms naar Edge bereik wisseld dan, met Samsung s4
Leuk om dit te lezen. Ik denk dat het ook heel erg van het toestel afhangt. Ik woon in Twente en mensen zeggen altijd dat T-mobile in Overijssel waardeloos is, terwijl mijn ervaring met mijn Nexus 5 en Lumia 930 is dat het juist een van de beste providers is (KPN is het beste, dan T-mobile, dan Vodafone) in mijn regio, met mijn toestellen. Dat laatste zeg ik er maar bij, want het is ook toestelafhankelijk!
Daar zit idd nog een gat in de 4G dekking (een soort van streep), en daar moeten nog wat masten worden omgebouwd. Volgens het 3mnd plan zou daar voor eind juli dekking zijn.
Ik vind het jammer dat de providers allemaal op de randstad blijven focussen. Ik snap wel dat ze daar het grootste bereik hebben (aan klanten), maar is het dan echt zoveel duurder om dit soort technologie ook uit te rollen in grote steden in andere delen van het land? Wel is het goed om (zo vaak) te horen dat de providers flink in de netwerken aan het investeren zijn :)
Ik vind dit ook zeer matig en jammer. Het grootste dekking van klanten is maar een beperkt "begrip".
Ze drukken de dekking altijd uit in een percentage klanten (en dit houdt alleen in als klanten de hele dag in hun EIGEN woning blijven: lees: waar ze ook wifi hebben). Of percentage km^2.
Ik heb juist het beste bereik nodig als ik ergens afgelegen ben. Of juist GOED bereik in bebouwing. Zou het dan niet logisch zijn (klantvriendelijk) om lage/sterke frequentie in de bebouwing te hebben, en hoge/zwakke (goedkopere?) buiten de bebouwing?

Daarentegen is alles maar ingewikkelder en ingewikkelder geworden: denk je een 4G toestel te hebben, moet je ook nog eens kijken naar het aantal "banden".

En "beginnen met een uitrol" is zo vaag, dit zegt niks. Ik heb zelfs liever dat tweakers ook niet hieraan meedoet en pas iets verteld als iets volledig is uitgerold (als ze dus klaar zijn).

Er moet maar iets zijn als: [datum] dekking van [bepaald signaal/frequentie] + [lokatie/gebied].
Anoniem: 382732
@phpn3rd27 mei 2015 10:12
Het radionetwerk is veruit de grootste kostenpost voor een provider. De kosten per mast zijn ongeveer hetzelfde maar de inkomsten zullen in dunner bevolkte gebieden een stuk lager zijn. Dus netto is het veel duurder om buiten de randstad hetzelfde te bieden als in de randstad.
Wel is het goed om (zo vaak) te horen dat de providers flink in de netwerken aan het investeren zijn :)
Dus nu niet meer klagen dat het zo duur is... Als die zogenaamd (bijna) gratis diensten als WhatsApp, Telegram etc. kunnen alleen maar (bijna) gratis zijn omdat de provider veel investeren in hun infrastructuur. Die applicatieservers zijn de kosten immers niet; toegang creëren tot het netwerk is duur.
Ik vind het jammer dat de providers allemaal op de randstad blijven focussen
In disucssies over glasvezel lees je vaak "Ik vind het jammer dat de glasvezel bedrijf niet in de randstad actief zijn". Zo is er altijd wel wat. Eigenlijk vind ik het wel mooi in balans zo.
Ik woon in Den Bosch en kan binnenshuis niet eens bellen op het T mobile netwerk. Werkelijk 0 bereik, daarom staat iedereen in de straat altijd in de tuin te bellen 8)7
Misschien moet iedereen in de straat dan toch eens overstappen op een andere provider? :P
Ja misschien wel! :)
Of zou het aan de huizen liggen?
We wonen maar een paar honderd meter van de mast.
Ongeacht welke provider, het bereik is echt 0,0.
sommige huizen worden als een fort gebouwd... Daar doe je weinig aan, buiten een femtocell.
Een betere 4G verbinding binnenshuis ? Binnenshuis heb ik WIFI; in ieder geval zolang er datalimieten op mobiele verbindingen worden gehanteerd.
Ook als je bij iemand anders thuis bent? Of kom jij nooit ergens buiten je eigen huis?
Bij vrienden / familie kan ik ook altijd op WIFI inloggen als dat nodig is.
En je bent nooit ergens anders binnen, waar dat niet mogelijk is?
Bij iedereen vragen om de WiFi instellingen lijkt me ook niet zo'n pretje imho
Kwestie van eenmaal instellen. Als diegenen bij mij op bezoek zijn mogen ze uiteraard ook gebruik maken van mijn WIFI-netwerk. Beetje onzin om die mensen data te laten verstoken terwijl er een vaste internetverbinding beschikbaar is.
Tmobile is een prima provider. Alleen tussen Groningen en Zwolle in de trein helaas niets haha.
Heeft de trein geen wifi tegenwoordig?
Hier in grunn 16/3 mbps
In Groningen zelf is mijn 4g erg rap. Maar tijdens de treinrit is het voor een deel waardeloos :(

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee