TDK brengt beschrijfbare bdxl-schijfjes van 100GB uit

TDK brengt in september zijn eerste blu-ray-schijfjes op basis van de bdxl-specificatie uit. De eerste lichting zal bestaan uit drielaagsmedia waarop eenmalig 100GB data kan worden weggeschreven.

BDXLDe specificatie van bdxl werd in april vrijgegeven. De nieuwe standaard voorziet in opslagcapaciteiten van 100 of 128GB op eenmalig beschrijfbare schijfjes en 100GB op rewritable discs. Voor de 100GB-schijven zijn drie lagen benodigd, voor 128GB-bdxl's vier. TDK heeft aangekondigd in september met eenmalig beschrijfbare 100GB-media te komen. In eerste instantie verschijnen de exemplaren alleen in Japan.

Opvallend is dat TDK de nadruk legt op toepassing voor het opnemen van hd-video. De Blu-ray Disc Association liet voorheen nog weten dat de nieuwe formaten in eerste instantie zijn bedoeld voor bedrijven en overheden die grote hoeveelheden data moeten veiligstellen. De prijzen van de schijven zijn nog niet bekend.

Overigens is TDK niet de eerste fabrikant die met 100GB-disks komt; Sharp was zijn Japanse concurrent voor. Sharp brengt de schijven al eind juli uit; die 100GB-bdxl's gaan in Japan omgerekend 45 euro kosten. Overigens kunnen de huidige blu-ray-drives niet met de nieuwe schijven overweg; daarvoor zijn nieuwe bdxl-apparaten nodig.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

22-07-2010 • 17:13

83

Reacties (83)

83
83
43
2
0
25
Wijzig sortering
Waarom zouden bedrijven op blu-ray-schijfjes willen schrijven?
Ik blijf toch mijn voorkeur hebben voor LTO drives.

Hoelang is de houdbaarheid van zo'n een blu-ray-schijf ?

Vandaar dat het dus nu voor de consument bedoeld is.

[Reactie gewijzigd door GB2 op 24 juli 2024 20:29]

Je hebt helemaal gelijk: voor dagdagelijkse backups zijn optische media amper geschikt. Maar het is wél zo dat WORM (write once, ready many) media in het bedrijfsleven gerbuikt worden. Soms is het gewoon handiger, zeker als de "backup" het bedrijf dient te verlaten. Ik denk bjvoorbeeld aan "master" kopieën van wat later weer wel BD's moeten worden :)
Nou ik heb bij een bedrijf nog nooit gezien dat men met Bluray's loopt te sjouwen om data te verspreiden of om backups op te maken en ik kom bij veel bedrijven klein en groot.

Ik heb uberhaupt nog nooit een blu-ray brander gezien behalve degene die ik thuis al een jaar of 2 nu in mijn media center heb zitten en het enige wat die ooit gedaan heeft is de windows installatie DVD gelezen ;)

Voor dit soort doeleinden zijn USB sticks veel handiger en als die te klein zijn pak je gewoon een USB harddisk, past nog meer op ook.

Ik geloof allemaal niet zo in het succes van blu-ray zoals DVD dat was. Een beetje filmliefhebber heeft tegenwoordig toch een media center pc of op z'n minst een mediatank. Geen krassen meer, niet meer hoeven branden, geen schijfjes die op raken en bijbesteld moeten worden.

Er zullen allicht een paar toepassingen zijn waar dit nuttig bij kan zijn maar ik kan ze zo niet bedenken.
Voor dit soort doeleinden zijn USB sticks veel handiger en als die te klein zijn pak je gewoon een USB harddisk, past nog meer op ook.
Zowel USB sticks als HDD's zijn gevoelig voor corruptie door externe bronnen en dus minder geschikt om te versturen. Een goed verpakt optisch medium is veel minder vatbaar voor corruptie. Daarnaast kan het noodzakelijk zijn dat het om een readonly medium gaat, wat met USB sticks en HDD's veel lastiger is.
USB stick corruptie is anders moeilijker te bereiken dan het vernielen van een schijfje. Daar is echt veel minder voor nodig. 1 kras en het is vaak onbruikbaar. Bij de gemiddelde usb stick zijn veel zwaardere omstandigheden nodig wil je hem zover slopen dat het onbruikbaar wordt.
Toch zou ik niet graag een USB stick met belangrijke data blootstellen aan de diverse scans op vliegvelden, havens en postsorteeders.
Omdat die absoluut niets doen? Vrachtwagens gaan bij de duizenden per seconde door nog veel krachtigere scanners heen en die werken toch ook nog gewoon als ze er weer uit komen? Net als alle navigatie apparatuur erin met bijbehorend flashgeheugen.

Ik zou me veel meer zorgen maken om een schijfje dat meerdere zware klappen moet incasseren tijdens de verwerking en het transport. De kans dat er een te grote klap wordt uitgedeeld is namelijk wel aanwezig.(Ander zwaar pakket dat er bovenop valt bijvoorbeeld.)
De kans dat er een te grote klap wordt uitgedeeld is namelijk wel aanwezig.(Ander zwaar pakket dat er bovenop valt bijvoorbeeld.)
Die verpakking die er omheen zit is specifiek ontworpen om de inhoud te beschermen tegen dingen die in 'het wild' voor kunnen komen. UPS heeft er een compleet lab voor om mee te testen. Die ontwikkelen ook specifieke verpakkingen voor specifieke klanten.

Bottomline: als je 't schijfje goed verpakt, is er niets, maar dan ook niets aan de hand. (tenzij het vliegtuig waar ie inzit neerstort)
Readonly is hier inderdaad het belangrijkste. Deze data en niks anders. Je weet zeker dat je een origineel te pakken hebt.

Wat een RW toevoegd is dan weer mijn vraag :)
Anoniem: 46304 @mkools2422 juli 2010 18:25
USB te klein? http://tweakers.net/price...9cKQfttFMGG2BeqNO7epSYf38 : 256 GB USB sticks. Zijn wel wat duur maar wel herbruikbaar en zo'n BR writer en de bijbehorende schijfjes is ook niet echt goedkoop.
Zodra je meerdere versies tegelijk wil verspreiden is een BD al veel goedkoper als dergelijke USB sticks.
Ik zie mijzelf ook als een beetje filmliefhebber en koop gewoon Blu-ray films. Tot nu toe nog geen krassen (dankzij de extra harde laag), ik hoef inderdaad niet te branden en de schijfjes raken bij mij ook niet op. Ik heb zelfs nog nooit een beschrijfbaar Blu-ray schijfje gekocht.
Anoniem: 308117 @mkools2423 juli 2010 08:12
ik ben het niet helemaal met je eens ik ben groot film lief hebber maar wil toch graag me media op een disc hebben, heb dan wel 5TB in me pc liggen maar dat is alleen voor anime en andere dingen en heb nu ook een sappel met blu rays en ben er zeer tevreden mee en een kras op een blu ray maakt niet heel veel uit omdat ze met een sterkere lasser (dan standaard dvd) worden gelezen waarbij hij dus door krassen van een aantal nm(weet niet precies) door heen kan lezen zonder dat het licht sterk reflecteert door de gleuf op het opervlak van de schijf ook wel genaamd een kras
Je moet het meer zien als "near line" opslag.
Tape is daar veel te traag voor (spoelen naar de juiste locatie en dergelijke).
Je hebt wisselaars waar 100-en van die schijfjes in kunnen met een paar afspeel apparaten waardoor je nog redelijk snel bij je data kunt komen.
Voordeel t.o.v. disk moet je vooral in stroom verbruik zien en dat het WORM media is zodat de data niet meer gemanipuleerd kan worden.

Er is dus wel een bepaalde markt die het bedient maar deze is inderdaad niet heel groot.
Stel dat ik zo gek ben om dit aan te schaffen. Hoe lang zou mijn computer bezig zijn om 100 GB erop te schrijven?
"According to the Blu-ray Disc specification, 1x speed is defined as 36Mbps"

Ik weet niet hoe snel je brander is en hoe snel deze schijfjes kunnen. Ik zie 2-4 staan, maar ook 12.

Hoe dan ook, het kost je 6 uur gedeeld door de maximum snelheid. Dat is dus 30 minuten op 12x, 1,5 uur op 4x, of 3 uur op 2x.

Maar dat is een schijntje vergeleken met de tijd die je kwijt bent om 100GB te genereren/verzamelen/structureren.
Da's een goeie. Op de site staat dat het 4x schijfjes zijn. 4x t.o.v. wàt is dan de vraag.
Dit is natuurlijk voor zeer specifieke doeleinden...bijvoorbeeld in de grafische sector, als je grote bestanden naar een klant of partner of drukker oid moet sturen, dan is het niet erg practisch om een HD te sturen, flash drives heb je niet op die maten (afaik) en eventjes ettelijke gigabytes per email gaat ook niet al te goed...
in hoge resolutie is een heel boekwerk nog geen 1GB ik geloof niet dat hier vraag naar is al is het leuk om de technologie vooruit te zien gaan.

maar wie wil er voor die prijs nou nog een BR disk van 100 gb hebben?
hardeschijf opslag is maar 14% van die prijs en zijn nog kras bestendig ook :)
ikzelf heb dvd's en cd's en blueray al naast me neer gelegd voor minder heb je HD ruimte of zelfs webruimte.
heb nog honderden lege disks liggen die een grotere kans hebben behang in mn huis te worden dan dat ze ooit een brander zullen dien.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 24 juli 2024 20:29]

ikzelf heb dvd's en cd's en blueray al naast me neer gelegd voor minder heb je HD ruimte of zelfs webruimte.
heb nog honderden lege disks liggen die een grotere kans hebben behang in mn huis te worden dan dat ze ooit een brander zullen dien.
Wanneer beginnen mensen nu eens dit soort nieuws niet gelijk op hun eigen situatie te betrekken..... jouw geknutsel thuis is helemaal niet relevant.
HDD's zijn verschrikkelijk gevoelig voor allerlei soorten invloeden, zoals gebruikers fouten, kortsluitingen, software bugs etc...
blu-rays zijn zover ik weet nog steeds gevoelig voor cd-rot, krasgevoelig.. elk medium heeft nadelen ook in het bedrijfsleven zijn de backup cd's wel vervangen door schijven (waar al geen tapestreamers werden gebruikt wat voor een hoop bedrijven de efficientste manier is om een backup te maken)
"1GB zou genoeg moeten zijn voor iedereen" :)
Hoeveel HDD-space heb je nu in gebruik? veel plezier om dat te backuppen op webspace. }:O

En krasbestendig?? een kras de printplaat kan ook redelijk fataal zijn ;)
Toch zijn er ook een hoop dingen waar een hdd niet tegen kan en een blu-ray wel.

En de prijs zal nog wel dalen, een 25GB bd-r kost tegenwoordig minder dan 1,5 euro, die waren bij introductie ook 50 euro.
Anoniem: 223766 @Cronax22 juli 2010 17:41
Laat ze daarvoor nu net die leuke zaken zoals Yousendit uitgevonden hebben. Kost nog altijd pakken minder dan een schijfje van 45 euro en het is ideaal om grote bestanden door te sturen.
Wij gebruiken het op het werk constant om installatiebestanden ed door te sturen naar onze klanten en is een pak sneller en veiliger dan een schijf op te moeten sturen per post/koerier.

Wat mij persoonlijk betreft is optische opslag aan het doodbloeden, er zijn tegenwoordig genoeg alternatieven voor dataopslag.
Yousendit.com laat bestanden toe van slechts maximaal 2GB, nog niet eens een half DVDtje. Bovendien ben je voor een internet oplossing afhankelijk van je upload-snelheid.
Laat ze daarvoor nu net die leuke zaken zoals Yousendit uitgevonden hebben.
Ik ken genoeg bedrijven waar je ontslagen wordt als je daar bedrijfsgevens mee verstuurd. En volledig terecht.

Dat hele '2.0' gedoe is schattig hoor. Maar voor bedrijven is het een security nachtmerrie. Je wil niet dat je bedrijfsgevoelige data zomaar door werknemers over internet gegooid kan worden.
Anoniem: 46304 @Cronax22 juli 2010 18:37
flash drives heb je niet op die maten (afaik)
Flashdrives heb je al in 2 keer dat formaat: http://tweakers.net/price...9cKQfttFMGG2BeqNO7epSYf38

Wel nog wat duur, maar die prijzen zijn vast al weer aardig gezakt tegen de tijd dat dit BR formaat op de markt komt. Bovendien is de kans dat een klant een USB stick kan uitlezen groter dan de kans dat hij dit kan lezen.
Que?

Waar ik heb gewerkt is gewoon een directe FTP verbinding gebruikt. In de grafische sector.
en tegenwoordig is sftp de norm waarschijnlijk. Wij gebruikten ook vaak sftp accounts voor overpompen van grote media files. Werkt uitstekend.
Daarvoor hebben we tegenwoordig 10mbit en meer verbindingen en een FTP server of Dropbox :)
Zelfs met 10 mbit upload duurt het versturen van 100GB een dag...
Nou, wat een geweldige ontwikkeling zeg. De goedkoopste hardeschijf van 160 GB in de pricewatch kost 35 euro, en een dock daarvoor (eSata?) zal zo'n 50 euro kosten.

Even vergelijken met BDXL: Een los schijfje kost 45 euro, en een speler/brander zal waarschijnlijk wel 100+ euro kosten.

Ik wordt als tweaker gewoon totaal niet wild van al die blue-ray ontwikkelingen, en de consument in mij mijd het platform volkomen....
uhm 25 GB Blu-ray schijfjes koop je voor onder de 4 euro per stuk ondertussen en die kan je ook in de blu-ray speler stoppen ;)

OK nog altijd duurder dan de DVD schijfjes, maar al een heel stuk goedkoper. Toen ik begon met cd's branden kostte de cd-r's gewoon 20 gulden per stuk. Ondertussen koop je een pallet cd-r's voor die prijs ;)
Ja, maar normale blueray schijfjes worden en-masse geproduceerd als standaardmedium voor HD content. Deze schijfjes zullen daarvoor niet worden gebruikt omdat de huidige capaciteit ruim voldoende is voor HD content, maar vooral omdat het niet backwards-compatible is.

De overstap naar blue-ray is nog niet zo heel lang aan de gang, en ik kan me heel wat ontevreden mensen voor stellen als ze alweer een nieuwe speler moeten kopen.

Dat is mijn punt, ik zie het directe nut van deze schijfjes niet. ;)
Maar je hebt 40 van die 25GB schijfjes nodig om een TB te maken. Dat is dan 160 euro, terwijl een 1TB harde schijf veel goedkoper is (en geen brander nodig heeft). Daarbij heeft een harde schijf een hogere datatransfer rate, lagere zoektijden en je kunt in 1 keer zonder wisselen doorschrijven.

Zeker voor wat kleinere bedrijven is disk een veel geschikter backup medium.
Anoniem: 321922 @citruspers22 juli 2010 17:45
Maar de componenten van een BD zijn vele malen goedkoper dan een drive. Dat het nu 45 euro kost is voornamelijk om nieuwe productiemachines en ontwikkelkosten eruit te halen. Maar ik snap wel wat je bedoelt, ik hoef ook geen Blu Ray brander. Wel koop ik Blu Rays met films erop.
Zeker een goed punt, maar die kosten gaan pas omlaag als het goed verkoopt, wat misschien niet gaat gebeuren omdat het zo duur is. ;)

Nog een voordeel van de HDD is dat hij herbruikbaar is, en langer mee gaat. Gewone CD's en DVD's willen er wel eens mee ophouden na 10-20 jaar, bij HDD's is je enige zorg de juiste aansluiting te hebben in je computer. Ik heb het hier even over gearchiveerde mediums, dus geen HDD die 24/7 draait.

De HDD is wel weer zwaarder, dus als je per post data wil verzenden is een BD misschien een goedkopere optie.
voor die paar euro kom je nog steeds goedkoper uit met een HDD 8)7
Ik vraag me af of deze specificatie een nieuwe standaard kan worden met zo'n kleine afzetmarkt. Daarnaast is optisch medium ook niet echt meer van de tijd, al is het alleen maar al door de korte houdbaarheid wat het niet echt geschikt maakt voor backups.

[Reactie gewijzigd door Kura op 24 juli 2024 20:29]

Een "standaard" verwijst in de IT sector niet zozeer naar de meest gebruikte technologie, maar wel naar een set afspraken en specificaties die het mogelijk maken dat compatibele producten kunnen gemaakt worden door verschillende producenten.De standaard werd al in april vrijggegeven, maar dat wil niét zeggen dat binnenkort alle pc's "standaard" met deze technologie verscheept zullen worden!
Zal een beperkte markt blijven 45 euro voor 100 gb je hebt als een hdd drive van 1,5 tb voor minder dan 100 euro.

De vraag met die schijfjes is altijd ze zijn voor backup maar hoe lang kun je ze nu echt bewaren voordat er dataproblemen komen. Daarnaast over 10 jaar is er weer andere media.

Voor backup dus je dus beter iedere keer nieuwe hdd's kopen met meer capaciteit en die om de paar jaar vernieuwen.
Voor backup dus je dus beter iedere keer nieuwe hdd's kopen met meer capaciteit en die om de paar jaar vernieuwen.
Ik wijs je er graag even op dat bedrijven met enterprise backup oplossingen niet met HDD's werken, maar met tapes. :)
De meeste enterprise computers en servers hebben wel meer dingen die gewone consumenten niet per se nodig hebben (servers en workstations met meerdere CPUs, Terabyte SSDs van een paar duizend euro per stuk, 64GB aan ECC-ram etc.). Niet dat tapes niet een uitstekende €/GB hebben, maar de tijd dat gewone consumenten dit als backup gebruiken zijn geweest (en/of moet nog komen, ik zelf zou niet snel een tape drive van 500€ kopen).
Het was in het prille begin toch al bekend dat bluray vierlaags zou mogen zijn? Is daarmee het enige nieuwe dat je dat nu ook kunt branden?
Ik snap het ook niet helemaal, blu-ray was idd al meteen tot 8 lagen (200GB) gespect, maar blijkbaar bedenken ze liever iets anders (wat ze toevallig voor elkaar krijgen?) dan de standaard te volgen.
Ik denk dat dit wel de standaard volgen is, maar blazen ze het gewoon een beetje op. Stapsgewijze introductie van een standaard zorgt nou eenmaal voor meer inkomsten. Want of je nou direct een achtlaagse brander koopt voor €1000 of eerst een enkellaags voor €200, vervolgens een dubbellaags voor €300, daarna een vierlaags voor €300 en tot slot de achtlaags voor €400. Reken maar uit. En zo werkt het met blanco media natuurlijk ook.

Er is dus, denk ik, niets nieuws hier. Dit is gewoon in op-1-na laatste stap totdat de introductie van beschrijfbare blurays voltooid is: het moment dat er achtlaagse branders en blanco schijfjes bestaan.

Het is alleen maar hopen dat deze meerlaags media niet net zo bagger is als dubbellaags DVD.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 24 juli 2024 20:29]

Anoniem: 315909 22 juli 2010 17:20
denk ook niet dat dit ooit van de grond komt - een leeg schijfje kost bijna evenveel als een 1 TB HD... daarbij is er al bitter weinig intresse in BD-writers. (en terecht imo)
Een speciale BR drive zal een hoop mensen weg houden.
Een goede HDD van 2TB kan je nu kopen voor 150-200euro is voor mij nu logischer op een offline raid 1 NAS die alleen wordt gebruikt voor de wekelijks backup update zoals wordt gedaan in bedrijven, naast een NAS die wel wordt gebruikt 24/7.
Al is een BR toch wel een redelijk leven gegeven: http://www.optical.com/optical_storage/blu-ray.php
is 45GB voor 100GB toch wel wat hoog ook voor bedrijven, waar tapes worden gebruikt http://en.wikipedia.org/wiki/Magnetic_tape_data_storage
of meer recent: http://hothardware.com/Ne...etic-Tape-Storage-Device/
dit formaat lijkt me meer iets voor de film industrie om dadelijk de 4k standaard (in 3D?) te kunnen huizen, maar voor het zover is zijn we verwacht ik wel weer paar jaar verder.. nieuwe formaten te snel op elkaar introduceren zal de markt wurgen en verkoop doen inzakken, net als bij de 3GS men wacht dan wel een jaartje langer tot de iPhone 4 komt die veel meer bied...
jammer dat de nieuwe schijven niet in bestaande apparaat konden spelen. Dat was altijd de kracht van dvd.

Eerst had je dvd5, toen dvd9 en met behulp van 'flippers' had je uiteindelijk dubbel dvd9 en alle schijven zijn uitwisselbaar met bijna alle apparatuur.

Met Blue Ray gaat het dus nu al gelijk mis, en waarschijnlijk gaan een firmware upgrade voor bv PS3 ook niet de gewenste support geven. Jammer.
Die formaten zijn heel snel gekomen in het begin. Je had wel degelijk steeds nieuwe apparatuur nodig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.