HTC gaat goedkope Android One-smartphones uitbrengen

Smartphonemaker HTC gaat toestellen uitbrengen met Android One. Deze goedkope toestellen draaien bijna-stock Android en ontvangen updates rechtstreeks van Google. Met het initiatief wil de softwaremaker naar eigen zeggen goedkope smartphones beter en aantrekkelijker maken.

Naast HTC zullen ook fabrikanten als Lenovo, Alcatel One Touch, Panasonic, Acer, Qualcomm en Asus telefoons maken met Android One. Google kondigde de eerste toestellen met Android One maandag aan; die zijn van de Indiase fabrikanten Spice, Karbonn en Micromax. Al die toestellen zijn ongeveer hetzelfde en verschillen feitelijk vrijwel alleen in ontwerp en meegeleverde apps in de firmware.

Dankzij deze goedkope Play Edition-achtige constructie kunnen hardwaremakers toestellen maken en componenten wellicht gezamenlijk inkopen, terwijl Google de software maakt en up to date houdt. De prijzen van de Android One-toestellen in India zijn tussen 80 en 90 euro. De eerste lichting Android One-toestellen heeft een 4,5"-scherm met een resolutie van 854x480 pixels en draait op een MediaTek-processor.

De stap voor HTC om Android One-toestellen te maken is niet groot. Op zijn goedkoopste Desire-toestellen zet de fabrikant niet zijn skin Sense, maar stock Android met enkele toegevoegde apps, iets wat Android One in feite ook is.

Google voegt aan Android One onder meer een YouTube-app toe die video's offline beschikbaar kan maken, waardoor gebruikers geen dataverbinding nodig hebben om onderweg filmpjes te bekijken.

Android One komt voorlopig niet naar Nederland. Na de release in India volgen onder meer Indonesië en de Filippijnen, zo zegt Google. Android One-toestellen zijn expliciet bedoeld voor landen waar het gemiddelde inkomen veel lager ligt en mensen dus behoefte hebben aan toestellen met een veel lagere prijs dan in landen als Nederland of de Verenigde Staten.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

15-09-2014 • 12:03

54 Linkedin

Reacties (54)

54
50
25
0
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 601896
15 september 2014 12:08
Als ervaren gebruiker kun je tweaken,
Maar stock android heeft gewoon een niet zo gebruiksvriendelijke interface blijkt uit deze vergelijking.

Daarom zonde, dat HTC niet zijn eigen skin erop zet: want die scoorde samen met BBos10 de eerste plaats bij een vergelijking over 1000 variabelen van de gebruiksvriendelijkheid van de basisfuncties van je telefoon door digit. overzicht

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 601896 op 15 september 2014 12:18]

Denk dat dit helemaal niet raar is...
Als er weer een skin overheen gegooid word dan zal de belasting weer zwaarder worden. Dat is iets wat natuurlijk niet gewenst is op een "budget" toestel. Ook kan google dan de updates niet verzorgen, die moeten dan eerst weer via HTC lopen ook iets wat niet gewenst is.

Ik begrijp overigens niet wat er niet gebruiksvriendelijk is aan stock Android, veel simpeler en begrijpelijker kan je het haast niet krijgen... Geen bloatware geen gekke schil , imho de juiste manier.
Geen bloatware geen gekke schil , imho de juiste manier.
Op mijn nexus7 zijn wel al deze apps waar ik niet op sta te wachten voorgeïnstalleerd:
 • Google now
 • Google+
 • Google play kiosk
 • Google play Movies
 • Google play Music
 • Google play services (dat permanent draait)
En die apps simpelweg verwijderen van je opslag kan niet, je mag ze slechts 'uitschakelen'.
Klopt, dat ben ik met je eens.. Echter heb je die normaal ook + dan nog eens de apps van de fabrikant die vaak dezelfde functie hebben. Bij Samsung b.v. , hier krijg je van google hamgouts en dan krijg je er ook nog eens chaton bij ... Het zou onderhand eens tijd worden voor zowel google als de rest van de fabrikanten dat deze apps gewoon te verwijderen zijn als je ze niet gebruikt of wil gebruiken..
Kwestie van gebruikersvoorkeuren denk ik. Google Now is erg handig voor me, het vertelt me van tevoren wanneer ik moet vertrekken voor zakelijke ritten, wat de status is van mijn Amazon bestelling en meer van dat soort handigheidjes. Google+ heb ik nodig voor Ingress. Kiosk en Movies gebruik ik niet. Music heb ik een abonnement op en Play Services is een integraal onderdeel van Android, dat wil je niet uitzetten.

En de echte tweakert freezed natuurlijk zijn applicaties met Titianium ;)
HTC is druk bezig om zijn volledige skin als losse applicaties uit te brengen.
Zo zijn o.a. blinkfeed en zoë al als losse apps uitgebracht. Hierdoor kan Google wel gewoon de updates leveren en kan HTC vervolgens de rest updaten.
Je hebt hiervoor het framework van HTC nodig , dit gaat dus niet werken als je stock Android draait.

HTC doet dit alleen voor hun eigen toestellen , waarschijnlijk omdat het makkelijker en sneller updaten is ipv alleen als er een nieuwe Android versie is.

[Reactie gewijzigd door Gohan040 op 15 september 2014 15:33]

Als ervaren gebruiker kun je tweaken,
Maar stock android heeft gewoon een niet zo gebruiksvriendelijke interface blijkt uit deze vergelijking.
Maar iedereen weet toch dat er uit dit soort vergelijkingen alles kan komen wat je maar wil? Op mijn opleiding (Werktuigbouwkunde aan de UT) wisten we als projectgroepgenoten vaak welk concept we wilden gaan uitwerken. We moesten alleen nog even een tabel maken met keuze criteria en weegfactoren die aansluit bij ons "onderbuikgevoel". Een van de uitgangspunten hier was dat er alleen gekeken werd naar een kaal OS, terwijl ze zelf (terecht) al opmerken dat Android een "Leave it to the apps"-mentaliteit heeft, waar iOS en BB wat meer compleet geleverd worden. Bij Android moet je dus voor iets meer dan basisfunctionaliteit naar (3rd party) uitwijken, maar dat is toch geen enkel probleem? Pas als het gewoon pertinent onmogelijk is iets specifieks (en basaals) te doen, mag je w.m.b. terecht minpunten geven.

Maar wel slim van Google om zo in te spelen op opkomende markten. Net zoals de westerse wereld Windows-verslaafd is op desktop- en laptopgebied wordt nu een hele generatie Android-verslaafd dankzij goedkope smartphones.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 15 september 2014 12:45]

Als ervaren gebruiker kun je tweaken,
Maar stock android heeft gewoon een niet zo gebruiksvriendelijke interface blijkt uit deze vergelijking.

Daarom zonde, dat HTC niet zijn eigen skin erop zet: want die scoorde samen met BBos10 de eerste plaats bij een vergelijking over 1000 variabelen van de gebruiksvriendelijkheid van de basisfuncties van je telefoon door digit. overzicht
Wat is het nut van vergelijken over zoveel variabelen als men de OS/skin gebruikt zoals geleverd door de fabrikant? Dat is, met name bij Android, het hele idee van een smartphone, dat je met het het downloaden van een paar apps (bijv. Power Toggles, AcDisplay) je telefoon zo kan laten werken als je zelf wilt. Anders kun je net zo goed een featurephone gebruiken.

Bovendien zou het juist onverstandig zijn van HTC als ze Sense op zulke goedkope toestellen zetten omdat opslagruimte inneemt en het toestel vertraagt, precies wat je in dat prijssegment wilt voorkomen. Voor die paar handige functies die sense biedt kun je beter een paar losse apps downloaden.
moetje dan de beste zijn?
en als je kijk is er geen groot verschil tussen de top 3
Final Overall Score
48.44 android
52.1 ios
56.91 bb (en dat dankzij de E-mail met een score van 83..)

[Reactie gewijzigd door raro007 op 15 september 2014 12:14]

Over het het algemeen zijn alle OS'en die je kan kopen wel prima. Bij geen enkel os missen er grote zaken. Verschillen tussen de platforms zitten er in details en de user interface, waarbij elk os geen basisfuncties ontbeert.

Ik denk dat met dit nieuwsbericht, vooral de vergelijking tussen Sense en stock belangrijk is. Want htc heeft nooit BBos telefoons verkocht. Je ziet daarin dat Sense beter scoort op de volgende vlakken:
 • Browsen.
 • Emailen
 • Messaging
 • Costumasatie
 • De camera software
 • Notificaties & lock screen.
 • & zoeken.
Dus op een zeer groot aantal terreinen, heeft de Sense interface gewoon een voordeel. En het is eigenlijk zonde, dat die interface niet meegeleverd wordt.
Het is blijkbaar wat je belangrijk vind. Als je nagenoeg altijd in je browser zit bijvoorbeeld zit android eerst, spendeer je veel tijd aan smsen is het BB enz.
Anoniem: 616000
@svenM15 september 2014 13:49
De browser van Blackberry is ook aardig:
http://html5test.com/results/mobile.html
Maar vooral ook sneller dan Chrome op android.
Geen website die daar geen rekening mee gaat houden (van eventuele beperkingen in Android ten opzichte van BB) en dus zijn die scores geen representatie van de werking van de browser in de praktijk.

Daarbij ging het hem volgens mij niet specifiek om HTML5, maar misschien wel de snelheid? Of de features die de browser zelf bied? Of iets anders wat ik over het hoofd zie :)
99% van de tijd wordt er met een telefoon gebeld, ge-appt en ge-internet. Ik kan niet voor BB spreken maar dat is op een Android echt niet moeilijker dan op een iOS device.

On-topic: Als het Google lukt om hiermee de low- en midrange markt te vullen dan mogen MS, Apple en BB zich nog veel meer zorgen gaan maken. Je hebt dan een waanzinnig grote markt met allerlei apparaten die allemaal exact hetzelfde werken.
Je moet verder kijken dan je neus lang is, dit is een spelletje dat op de lange duur wordt gespeeld. Hoe meer eenheid er bij Android in het onderste en middenmarkt segment ontstaat, hoe vervelender dat wordt naar de bovenkant. Dit initiatief zal zich echt niet beperken tot arme landen.
Ik vind dit een goede stap voor de ontwikkeling in landen waar mensen een lager inkomen hebben dan bij ons.
De grootste groeimarkt qua smartphones is niet meer het westen. Dat is al verzadigt. Google probeert hier gewoon te zorgen dat het marktaandeel van 80% zal behouden. Deze markten zouden de goedkope Lumia modellen enorm kunnen aanslaan. Echter komt Android L straks uit juist om die low low budget markt wakker te schudden. Android gebruikt teveel resources om de low low budget telefoons te voorzien. Daar is Windows Phone nu beter in.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 15 september 2014 12:36]

Volgens mij was KitKat bedoelt voor de low budget market. Het zou minder resources gebruiken en draaien op "slechts" 512MB geheugen. De Android L API is met 5000 APIs uitgebreid en nog steeds backwards compatible (gelukkig maar) en zal dus niet gauw kleiner zijn geworden. Wel wordt Android L energie efficienter (onder andere door ART), maar het heeft daar meer resources voor nodig. Daarom worden deze telefoons ook met 1MB uitgerust, anders zou het echt niet gaan werken als straks Android L uitkomt.
Ja nu ook nog ditsoort toestellen in de midrange en highend categorie dan zou ik er ook wel een kopen denk ik
Lullig dat je minder bedeeld moet zijn om offline Youtube te kijken. Ik mis de 'Later bekijken bufferoptie' die Youtube tijdelijk had nog bijna elke dag in de trein.
Helemaal mee eens. Zolang er nog beperkte data bundels zijn zouden ze dit gewoon voor iedereen beschikbaar moeten blijven stellen. Maar de. APK van deze app komt binnenkort vast wel op internet te staan waardoor wij westerlingen het ook weer kunnen gaan gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 483276 op 15 september 2014 12:33]

Het is niet alleen de APK, ze zullen het hier ook wel beschikbaar moeten maken. Je kan het dan wel omzeilen door je locatieinstellingen aan te passen en te cachen via een proxy-server uit het oosten, maar dan lijkt me een filmpje downloaden met de pc naar de telefoon een stuk simpeler.
Anoniem: 483276
@M.l.15 september 2014 13:04
Dat is dan inderdaad makkelijker. Maar zoals ik het lees is het een andere versie van de YouTube app die voor het cachen zorgt dus dan lijkt het me toch opgelost met alleen de APK? Achja we zullen er vanzelf wel achter komen want er komt vast wel iemand die het uitprobeert.
Misschien dat Google het binnenkort hier ook beschikbaar maakt. Sowieso verwacht ik dat bepaalde videos (muziek, vooral van VEVO) gewoon niet gecached mogen worden. Sommige videos 'mogen' al niet mobiel.
Anoniem: 483276
@M.l.15 september 2014 13:19
Dat is inderdaad wel erg irritant, dat video's niet mobiel mogen. Dan klik je op de video in de lijst en dan krijg je de melding dat het niet kan. :( laat het dan niet zien! :(
Niet om dom te doen hoor maar waar staat dat die youtube functie niet naar normale andere apparaten gaat.
Dat hebben wij inderdaad aangenomen omdat ze hier de functie er weer uit gehaald hebben nadat die al eerder gereleased was. We moeten het inderdaad maar even afwachten om te zien of we het hier nu wel of niet gaan krijgen. :)
Ik gebruik PVStar+ al jaren, kun je wel video's opslaan van Youtube, Dailymotion, etc. En het heeft ook een muziekmodus, waarbij alleen het geluid gespeeld wordt. En hij speelt gewoon door als je het scherm uitzet. En je kunt speellijsten maken. Enz.
Ik vind stock Android echt niet normaal lelijk. Die navigatie knoppen onderaan, ugh..
Ben ook jaren lang verwend door Sony's Android skin :)
Heh? Bovenin is dus echt niet een fijne ervaring.. Constant met je vinger bovenin het scherm drukken lijkt me niet leuk.
Haha ik had het over de design van de navigatie knoppen. Vind het niet om aan te zien en totaal niet in balans met de rest van het OS. Wijsneus :P
Ah, ik dacht al. O-) Excuus!
Nou dan zet je die er toch gewoon op.....duh
Natuurlijk komen die toestellen niet naar Europa of de VS. Straks komen mensen hier er nog achter dat je helemaal geen 600€ hoeft te betalen voor een prima toestel. 8)7
Sstt.. niet te hard roepen. Je moet toch een 64 bit quadcore processor hebben en 2gb ram anders hapert whatsapp zo.
Precies, doe mij er maar zo een. Ik bel alleen en verder wat appjes (bank, twitter, whatsapp, en nog paar kleintjes). Dus genoeg voor mij ;)
En dual sim, altijd handig!
nog even aan de achterkant een windows logo plakken en htc eet weer mee van twee walletjes! nu echter hopen dat ze deze toestellen snel naar Nederland brengen en niet (weer) de zelfde landen voortrekken wat op een gegeven moment ook niet goed kan zijn.
De ontwikkeling van goedkope telefoons voor landen zoals de Filipijnen e.d. Is erop gebaseerd dat er voor een lage prijs veel units kunnen worden verscheept, in een land zoals het onze zou een dergelijke telefoon als nel een veelvoud kosten en zichzelf uit de markt prijzen. HTC heeft voor iedere markt een eigen strategie voor verkoop, daar passen dergelijke toestellen voor onze markt niet in en blijven wij veroordeeld tot de duurdere toestellen.
Ik woon toevallig in een land waar ook veel van de "goedkope telefoons" uitgebracht worden. Ik neem aan dat Android One dus ook hier op de markt zal komen.

Of het echter populair wordt..tja....ik weet het niet. Veel mensen hier maken zich niet zo druk om de versie van Android die ze hebben op hun telefoon, zolang LINE en andere messaging apps, games er op kunnen draaien. Goedkope androids zijn al in overvloed te koop en 90% heeft op zijn minst een dualcore Mediatek en een licht aangepast Jellybean/Kitkat versie erop.

Als men wat gespaard heeft gaat vaak de goedkope android als eerste eruit en wordt vervangen door een "echt" merk zoals Samsung en iPhone.
Anoniem: 564101
15 september 2014 12:08
En als ik u nu zeg dat er 1 miljoen huishoudens zijn in Nederland die elke maand in betalingsproblemen zitten? En dan spreek ik nog helemaal niet over de tienduizenden gevallen die aangewezen zijn op de voedselbank. Dus zo rijk zijn we hier in dit land ook niet echt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 564101 op 15 september 2014 12:09]

Het is een stukje keuze
Ook arme mensen krijgen in Nederland over het algemeen een mobiel contract met telefoon op afbetaling.
als je op je uitgaven let, en je geluk hebt met wonen kun je ook in de bijstand makkelijk 20 tot 100 per maand sparen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 601896 op 15 september 2014 12:32]

En daar hebt u ook ervaring mee of is dat puur uit de losse pols? Lijkt mij namelijk niet echt realistisch
Ik wel eens meegekeken in de budgethulpverlening
En je gelooft het of niet, maar er zijn daadwerkelijk veel mensen die 60,70 of zelfs 90 euro per maand betalen aan tv(+diensten)&internet, terwijl ze rondkomen van een sociaal minimum.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 601896 op 15 september 2014 12:36]

als je op je uitgaven let, en je geluk hebt met wonen kun je ook in de bijstand makkelijk 20 tot 100 per maand sparen.
Dat is dus echt onzin! Ik ken voorbeelden uit mijn omgeving waar de vrouw met kinderen (omdat de man met de noorderzon is verdwenen) moet rond komen van 860 euro per maand. 3 mensen moeten daar van eten, kleding kopen, woonruimte betalen, kinderen naar sport en school spullen etc etc Wij als vrienden ondersteunen haar met geld anders kwam ze 150 euro per maand te kort. Waarbij ALLES is bekeken waarop bespaard kan worden. (Zelfs een prepaid gsm).

PS kleding wordt bij de kringloop gekocht

[Reactie gewijzigd door rikoos op 15 september 2014 13:08]

Zelfs in de situatie van een voedselbank, dan ben je alsnog factoren rijker dan zowat 80-90% van India.
Anoniem: 352205
15 september 2014 12:16
Android One-toestellen zijn expliciet bedoeld voor landen waar het gemiddelde inkomen veel lager ligt en mensen dus behoefte hebben aan toestellen met een veel lagere prijs dan in landen als Nederand of de Verenigde Staten.

Wat een onzin. Ookal hebben wij het goed in Nederland, ik wil ook goedkope smartphones!
Wel of niet naar bederland,
Het is een goede stap voor de minder bedeelde in de genoemde landen.
En ja als het naar nederland komt zou ook fijn zijn.
Kijk naar kinderen van 10 á12 jaar die met dure abonomenten zitten.
Koop z'n toestel voor je kind. Neem er sim only bij. En je bent klaar

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee