Turkse fabrikant presenteert eerste Android One-smartphone met 4g

De Turkse fabrikant General Mobile heeft de eerste Android One-smartphone gepresenteerd met hd-ready-scherm en 64bit-processor. Google voorziet Android One-smartphones van software-updates en garandeert dat toestellen twee jaar lang nieuwe Android-versies zullen krijgen.

De General Mobile 4G draait op een Qualcomm Snapdragon 410-soc, dezelfde processor als in bijvoorbeeld de 4g-versie van de Moto E 2015. Mede door die soc ondersteunt de telefoon Turkse 4g-netwerken. Het is daarmee het eerste Android One-toestel met 4g. Het toestel heeft een werkgeheugen ter grootte van 2GB.

Het toestel heeft een 5"-scherm met een resolutie van 1280x720 pixels, terwijl eerdere Android One-telefoons nog 4,5"-schermen hebben met een resolutie van 800x480 pixels. De camera aan de achterkant heeft een maximale resolutie van dertien megapixels, terwijl die aan de voorkant foto's kan maken met vijf megapixels. Omdat Google de specificaties voorschrijft aan fabrikanten, ligt het voor de hand dat andere telefoonmakers met soortgelijke toestellen zullen komen, waarbij de schermresolutie en soc overeenkomen met deze telefoon.

Android One is een lijn van toestellen, waarbij Google de software maakt en ondersteunt en waarbij de fabrikant alleen wat eigen apps kan toevoegen. Daardoor krijgen goedkope toestellen gegarandeerd twee jaar lang na de release de nieuwste Android-versies. Daarbij lijkt het dus op een goedkopere variant van Googles Nexus-lijn.

De eerste generatie Android One-toestellen verscheen onder meer in India. Later zouden onder meer HTC en Xiaomi ook met Android One-toestellen komen. Het is voor het eerst dat de verkoop van Android One-telefoons in Turkije van start gaat. Dat gebeurt vrijdag. De prijs bedraagt 699 Turkse lira, omgerekend momenteel rond 234 euro.

General Mobile 4G - Android One

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

13-05-2015 • 11:02

92

Reacties (92)

92
87
51
0
0
0
Wijzig sortering
Leuke telefoon, gewaagde achterkant. Maar gezien de (omgerekende) prijs, misschien wat overpriced voor een Android One-toestel? De genoemde Moto E is bijna de helft goedkoper. De Android One-telefoons zijn verder natuurlijk wel een interessante ontwikkeling voor de consument, want men blijft enkele jaren verzekerd van updates. Beter dan nu bij de China-phones die ogenschijnlijk in dezelfde kwaliteits/prijs categorie zitten.

Edit @hieronder: Dat van die Turkse importheffingen/registratiegelden, etc. wist ik niet. Dat gezegd hebbende zijn de prijzen in Turkije dus grofweg 30/35% hoger. Een 'Europese prijs' voor deze telefoon zou dus meer richting de 155/165 euro zijn. En dat met specs die gelijk liggen met de Moto E van een gerenommeerd merk als Motorola, terwijl de prijs nog steeds een significant (toch ca. 25% t.o.v. de 'Europese' prijs voor deze Android One) lager ligt.

[Reactie gewijzigd door Frituurman op 22 juli 2024 17:50]

Anoniem: 601896 @Frituurman13 mei 2015 11:09
De prijs lijkt wat hoog, maar dat komt ook omdat turkije een soort van importheffing/ registratiegeld vraagt voor mobiele telefoons.
De prijs lijkt wat hoog, maar dat komt ook omdat turkije een soort van importheffing/ registratiegeld vraagt voor mobiele telefoons.
Klopt zo kost de oude moto g 599 lira het zijn absurde prijzen, maar ja dat van die registratie kosten komt omdat mensen jaren lang gsm's illegaal lieten importeren uit Europa en China en de staat hier geen btw op verdiende.
Nu is het zo dat je ca. 130 lira activatie kosten betaald en anders is het na 2 maanden niet meer mogelijk je GSM met een Turkse sim te gebruiken.
Dat klopt naar mijn weten. Ik zie graag wel wat meer leuke telefoons in midden segment. Vind wel jammer van 720p scherm jammer genoeg. 5inch mag best wel FHD gebruiken.
zoals hierboven aangekaart, de prijzen voor electronica in Turkije is een stuk hoger als hier. Een iPhone 6 basis model kost bijna 1000 euro (±950euro) zie ook http://store.apple.com/tr...%A7-ekran-16gb-alt%C4%B1n
In Turkije zijn ook 30'ers al met pensioen. Het verschil met arm en rijk is erg groot. Daarnaast leven ze volledig van hun creditcard, niet kopen is vaak hun geen optie.
Heb ook van een kennis die nu in Turkije woont gehoord dat ze een verbod op het betalen in termijnen voor mobieltjes hebben, maar daar hebben ze ook iets op gevonden, ze verkopen nu cadeaukaarten in termijnen en daarmee kan je weer een telefoon halen.
Weet niet of het waar is, maar als ik kijk naar de dingen die ze in termijnen kunnen halen met een creditcard geloof ik het wel een beetje.

Gelukkig is het in Nederland nog een beetje normaal, en wordt een creditcard over het algemeen gebruikt als alternatief.
En het rare is dat er ook nog mensen zijn in Turkije die rondlopen met een iPhone 6.
Alles kun je in termijnen betalen daar.. zelfs en sok :)

Lang leve krediet kaart schulden
Alsof je een miljonair moet zijn om een Apple te kopen ;)
Alsof je een miljonair moet zijn om een Apple te kopen ;)
In Turkije verdien je niet zoveel dus heel veel mensen kunnen geen iPhone 6 betalen. Denk is na. Je verdient minder dan in Nederland en een iPhone kost ook meer in Turkije. Het is dan niet te doen. Veel mensen doen het met krediet maar zelf zou ik dat nooit doen als ik in zo'n positie zou zitten.

[Reactie gewijzigd door Tengri op 22 juli 2024 17:50]

In Turkije verdienen ze meer dan jij en ik en dan bedoel ik met name de gasten in de grote steden. Ga s een week endje shoppen in Istanbul zou ik zeggen :)
In Turkije verdienen ze meer dan jij en ik en dan bedoel ik met name de gasten in de grote steden. Ga s een week endje shoppen in Istanbul zou ik zeggen :)
Als je dan ook random aan mensen gaat vragen hoeveel geld ze op de bank hebben dan zou je een punt hebben. Je hoeft niet naar Turkije. Kijk gewoon naar de statistieken. Turkije is een veel armer land dan Nederland en daarbovenop is een iPhone daar duurder.
Onder welke steen heb jij gelegen?

De afgelopen jaren zijn de lonen in Turkije enorm omhoog gegaan.

Daarnaast telt Turkije 78 miljoen inwoners, het aantal mensen in Turkije die een modaal loon verdient is hoger dan in Nederland.

Dat er ook heel veel mensen veel minder verdienen doet daar niets aan af.

Daarnaast heb je dus ook heel veel rijke mensen die in Turkije wonen.

Jij hebt nog steeds een beeld van Turkije alsof het een 3e wereld land is blijkbaar.
komt omdat de regering zich er nog naar gedraagt denk ik.
Onzin. De lonen in Turkije zijn nier hoger dan als in Europa. Volgens mij weet jij er niks van. Je praat gebaseerd op gevoelens in plaats van getallen. Laat mij die statistieken zien en dan pas geloof ik je.
Wie zegt dat het hoger is?

In Turkije krijgen politieagenten bijvoorbeeld gevarengeld waardoor ze veel beter betaald krijgen dan in Nederland.

Daarnaast zijn er in de grote steden grote industrieen met veel hoog opgeleid werk en in Turkije is het normaal om 6 of 7 dagen per week te werken waardoor je dus een loon krijgt uitbetaald dat vergelijkbaar is met die van Nederland.

Bovendien heb ik het over het aantal mensen die een vergelijkbaar loon krijgen omdat er 78 miljoen inwoners zijn dus het aantal mensen van die 78 miljoen die hetzelfde verdient als in Nederland is hoger dan het aantal Nederlanders die zoveel verdient.

Jij praat gebaseerd op gevoelens in plaats van feiten, je kan het je gewoon "niet voorstellen" dat dat zo is en daarom denk je dat het "wel niet zo zal zijn"

In Turkije is het bijvoorbeeld normaal om een eigen huis te hebben waardoor mensen niet zoveel huur kwijt zijn en zijn de prijzen en belastingen lager.

Zelfs wanneer de lonen lager zouden zijn haal je daar een hogere levensstandaard.

Turkije is geen Arabisch land in tegenstelling tot wat 90% van de Europeanen denken, veel Europeanen denken dat Turkije net als Irak en Iran olie heeft of zo en een woestijn.

Hoe wil je dan weten hoe het er in het land aan toe gaat als er zulke misvattingen zijn?
Nou dan heb je niet goed opgelet.
Er zijn veel mensen die lopen met een high end toestel en ook iphones.
Turken houden van lux.
Zo zie je ook idereen rijd in een nieuw auto. Bijna geen ouwe bakken neer te zien .
Volgens mij ben jij alleen in de rijke buurt van Istanbul geweest. Open je ogen nou eens.
Elektronica in Turkije is overpriced. Wellicht vandaar de relatief hoge prijs.
Dat ligt aan de Turkse markt: een Galaxy S6 kost daar bvb minstens 900€. En dat is niet de adviesprijs, dat is de huidige marktprijs ;) Alles onder de 300€ is er een goedkope telefoon.

De importheffing in turkije is absurd.
Iets minder opvallend maar toch gelijkaardig. De Samsung S4 kwam een tijd lang ook met een plastic fantastic leather look achterkant. Gebruik hem zelf ook, opzich geeft dat wel wat meer grip dan een gewone gladde achterkant, ook weinig gevoelig voor vettige vingerafdrukken.

http://www.techdiscussion...ack-Faux-leather-back.jpg
Google voorziet Android One-smartphones van software-updates en garandeert dat toestellen twee jaar lang nieuwe Android-versies zullen krijgen.
Kort.. dat moet toch beter kunnen?
Met een degelijk toestel zou je gewoon minimaal drie jaar moeten kunnen doen.
De prijs bedraagt 699 Turkse lira, omgerekend momenteel rond 234 euro.
Is dat niet wat hoog, gezien de 2015 Moto E 4G 130 euro kost?
Zelfs de Moto G is minder duur.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 22 juli 2024 17:50]

Google voorziet Android One-smartphones van software-updates en garandeert dat toestellen twee jaar lang nieuwe Android-versies zullen krijgen.
Vraag mij ook af wat Google bedoelt met software-updates. Zijn dat de updates van de apps, van Android of geldt dit ook dat je upgrade krijgt naar de nieuwste android build?

Daarnaast vind ik 2 jaar(hierbij op dit moment uit dat men security- en software updates krijgt) nog steeds veels te weinig. Zeker anno 2015 waar een OS en apps te snel gehackt en vulnerable zijn, verwacht je toch wel langere support? Waarom kan Microsoft het bijvoorbeeld wel met hun smartphone en desktop/laptop/tablet OS ? Zo krijgt de Lumia 520 na 2 jaar nog steeds een upgrade naar Windows 10.

Dit soort zaken geeft mij de indruk dat Google de veiligheid van hun gebruikers en niet serieus neemt en tevens ook niet willen groeien qua marktaandeel in het bedrijfsleven. Daar is goede support een must-have en niet een would-have.
Anoniem: 415735 @vali13 mei 2015 12:45
Daarnaast vind ik 2 jaar(hierbij op dit moment uit dat men security- en software updates krijgt) nog steeds veels te weinig.
.
Het betreft hier "guaranteed updates".
Waarom kan Microsoft het bijvoorbeeld wel met hun smartphone en desktop/laptop/tablet OS ? Zo krijgt de Lumia 520 na 2 jaar nog steeds een upgrade naar Windows 10.
Microsoft levert 18 maanden "guaranteed updates" bij windows phone (bron: neowin, dd. 20-6-12).
Dat sommige telefoons in de praktijk veel langer support hebben/krijgen (zoals bijvoorbeeld iphone 3GS en verschillende Lumia-telefoons) staat niet in de aankoopsvoorwaarden vermeld.

Sidenote: gemiddeld koopt de nederlandse consument elke 18 maanden een nieuwe smartphone.
Microsoft levert 18 maanden "guaranteed updates" bij windows phone (bron: neowin, dd. 20-6-12).
Klopt niet helemaal, Microsoft levert 36 maanden support op de desbetreffende versie. Dus wp8.0 krijgt 36 maanden, wp8,1 ook weer 36 maanden enzovoort. Daarnaast staat er nergens de support vermeld bij de aankoop voorwaarden, dat is ook de taak van de verkoper tijdens het verkoopgesprek. Al kan je dit met een Microsoft OS wel gemakkelijk terug vinden
Sidenote: gemiddeld koopt de nederlandse consument elke 18 maanden een nieuwe smartphone.
Heb je daar ook een bron van? Want ik ken genoeg mensen die een smartphone van ouder dan 2 jaar hebben. Daarnaast worden er genoeg Android phones verkocht die meer dan een half jaar oud zijn. Wanneer ging de support in, vanaf de aankoop of vanaf de datum dat het model is uitgekomen? Microsoft is hier tenminste duidelijk.

[Reactie gewijzigd door vali op 22 juli 2024 17:50]

Anoniem: 415735 @vali13 mei 2015 13:29
Houd wel rekening met het feit dat die 36 maanden onderhevig zijn aan ondersteuning van de fabrikant enof providers. (In de praktijk hebben HTC en Samsung minder support geleverd qua updates van WP). Juist programma's zoals Android One trachten dergelijke problemen te voorkomen.
Heb je daar ook een bron van?
"Gemiddeld hebben Nederlandse consumenten een smartphone 16 maanden in gebruik." (bron: tweakers, dd 7-5-15).
Dat is toch geen goed weterschappelijk onderzoek. 1013 consumenten, maar 823 van hen hadden een smartphone ? Waren dit allemaal techneuten die altijd het nieuwse van het nieuwse willen hebben? Zulke onderzoeken zeggen vrij weinig en ze hadden net zo goed zelf een cijfer kunnen verzinnen.
Houd wel rekening met het feit dat die 36 maanden onderhevig zijn aan ondersteuning van de fabrikant enof providers. (In de praktijk hebben HTC en Samsung minder support geleverd qua updates van WP).
Daar houdt ik rekening mee. In praktijk krijgen brengen alle fabrikanten en providers de updates nog steeds uit. Het kan zijn dat het wat langer duurt, maar uiteindelijk krijgen ze hun updates wel. Goed voorbeeld is de "geweldige" update support van AT&T. Die heeft uiteindelijk als laatste de demin update uitgebracht naar de Lumia 1020 gebruikers. Een toestel uit 2013. Wil je wel de laatste update hebben? Dan kan je de developer preview app installeren en zo kan iedere user altijd de laatste versie krijgen (ongeacht of je Samsung, HTC of een Lumia hebt).

Dit neemt nog steeds niet weg dat de support van Android zeer slecht is, gezien het verhaal van providers ook hier van toepassing is. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de fragmentatie van updates support tussen de verschillende fabrikanten.

Google adverteerde met Android 4.0 dat iedereen 18 maanden support ging krijgen, maar dat zijn alle fabrikanten ook niet na gekomen. Waarom zou dat nu wel met Android one zijn?

[Reactie gewijzigd door vali op 22 juli 2024 17:50]

[...]

Sidenote: gemiddeld koopt de nederlandse consument elke 18 maanden een nieuwe smartphone.
Wat nog niet betekent dat ze hun toestel daarna weggooien. Meestal wordt die als tweede toestel gebruikt of doorgegeven of misschien tweedehands verkocht. Hoe dan ook support blijft nodig. Veiligheid is namelijk en essentieel onderdeel en daarvoor dient de software recent bijgewerkt te worden.
Anoniem: 601896 @vali13 mei 2015 12:23
Dit soort zaken geeft mij de indruk dat Google de veiligheid van hun gebruikers en niet serieus neemt en tevens ook niet willen groeien qua marktaandeel in het bedrijfsleven. Daar is goede support een must-have en niet een would-have.
Het klinkt meer als planned obsolescence
Planned obsolescence or built-in obsolescence[1] in industrial design is a policy of planning or designing a product with an artificially limited useful life, so it will become obsolete, that is, unfashionable or no longer functional after a certain period of time. [2] The rationale behind the strategy is to generate long-term sales volume by reducing the time between repeat purchases (referred to as "shortening the replacement cycle").

Firms that pursue this strategy believe that the additional sales revenue it creates more than offsets the additional costs of research and development and opportunity costs of existing product line cannibalization. The rewards are by no means certain: in a competitive industry, this can be a risky strategy because consumers may decide to buy from competitors.

Planned obsolescence tends to work best when a producer has at least an oligopoly.[3] Before introducing a planned obsolescence, the producer has to know that the consumer is at least somewhat likely to buy a replacement from them. In these cases of planned obsolescence, there is an information asymmetry between the producer – who knows how long the product was designed to last – and the consumer, who does not. When a market becomes more competitive, product lifespans tend to increase.
Ik snap ook niets van het idee om de software support door google bewust te laten vallen na 2 jaar. Ondanks fragmentatie moet je iig de veiligheidsupdates toch meerdere jaren kunnen aanbieden?
Anoniem: 601896 13 mei 2015 11:07
Kun je op de one-series de 'extra' apps die google zelf meelevert wel verwijderen? Want op gewone android telefoons kan dat vaak niet zonder root.

En google levert steeds meer van die standaard apps.
nieuws: 'Google verdubbelt aantal verplicht meegeleverde apps op Android-apparaten'
Dat denk ik niet. Dat kan bij Nexus ook niet. Zolang er geen root-rechten zijn kun je apps uit de system-partitie niet verwijderen. Ik kan me niet voorstellen dat Google toestellen/Android-versies uit gaat brengen waar die root-rechten standaard in zitten.
Maar het is toch de Turkse fabrikant die het toestel uitbrengt?

Chineze fabrikanten leveren vaak hun telefoon rooted-en-al.

Waarom zou de Turkse fabrikant dat niet doen?
Deze Turkse fabrikant levert een telefoon met een Android-versie die door Google zelf wordt bijgehouden. Het is dus niet erg waarschijnlijk dat daar zomaar de Google-apps uitgehaald kunnen worden.

De meeste Chinese fabrikanten hebben geen afspraken met Google en hebben er minder belang bij om root toegang te blokkeren.
Omdat die onder licentie van google een telefoon uitbrengt?

Dit gaat gewoon op deze manier om die import heffingen te ontlopen.
Ik vind het een mooi toestel voor een mooie prijs. Als je het vergelijkt met de moto e is het scherm beter, camera beter, hoeveelheid ram beter. Dus de hogere prijs is niet zo raar.
Naja, beter? De resoluties zijn hoger, maar dat maakt het niet meteen beter. Sony gebruikt hoge resoluties in hun telefoons (20mp) maar Apple en haar iPhone 6 Plus heeft 'slechts' 8MP en de laatstgenoemde maakt toch veel betere foto's en video's. En ja, zelfde voor het scherm, de een zal dan wellicht scherper zijn maar de andere dingen als contrast, helderheid en kleurweergave hoeven niet zozeer beter te zijn. More doesn't mean better. :)
Heeft dit toestel een verwisselbare accu? Mijn vriendin heeft nu de moto e, naar mijn mening de beste telefoon die op dit moment verkrijgbaar is, kijkend naar prijs/kwaliteit/opties. Ding loopt net zo soepel als mijn nexus 6, geen vertragingen, start alles rap op. Enige wat ik mis is de verwisselbare accu. Oh en heeft deze phone ook micro sd support? Als dat zo is, lijkt me het echt een budgettopper, gezien de reacties dat elektronica in turkije doorgaans erg duur is.
Op de site van General mobile staat:
Li-Po, 2500 mAh batterij, geen melding over verwisselbaarheid
2 GB RAM /
16 GB ROM uitbereidbaar met Micro SD kaart
Er staat "Turkse fabrikant". Wordt dit toestel ook in Turkije gefabriceerd?
General Mobile toestellen worden sinds 2009 in Umraniye-Istanbul gefabriceerd
Ik vermoed gewoon een rebranded Chinees toestel, zoals zo vaak
Je moet ook niet vermoeden maar feiten op tafel brengen.

Zoals Sayko hierboven ook zegt worden de toestellen in Istanbul gefabriceerd.

Het Turkse Vestel fabriceert ook laptops in Turkije als enige Europese laptop fabrikant.

Dus zo veemd is dat niet.

[Reactie gewijzigd door Dark_man op 22 juli 2024 17:50]

Ik geef je gewoon relaxt aan wat de feiten zijn.

Volgens mij zie jij dingen die er niet zijn.
Voor die prijs kan je ook bijv een Jiayu S3 bestellen uit China. Dan heb je een vrijwel stock Android met betere specs. Echt goedkoop kan je dit niet noemen naar mijn mening.

(alleen de 2 jaar software updates is wel nice)

@nul07 ik bedoelde de updates :)

[Reactie gewijzigd door Kenzi op 22 juli 2024 17:50]

Anoniem: 601896 @Kenzi13 mei 2015 11:11
(alleen de 2 jaar support is wel nice)
Die heeft jiayu ook.
En de levensduur van een telefoon is natuurlijk veel langer dan 2 jaar.
De levensduur wel, het contract niet. 2 jaar is exact genoeg, want de meeste abonnnementen met toestel lopen niet langer dan twee jaar.
Bij lange na niet iedereen neemt dan ook een nieuw toestel. De mijne is nu 3 jaar en heb er net een nieuwe sim in gedaan, gaat nog makkelijk een paar jaar mee.
Ontwikkelingen gaan momenteel ook niet zo snel meer waardoor ik op wellicht een beetje performance af en toe na, weinig mis volgens mij.
Goed concept, leuke specs voor het low-end segment / mid-segment, de telefoon zelf is mooi vormgegeven en ziet er strak uit!

En natuurlijk mooi om dan te zien dat het de eerste 4G telefoon is met het Android One programma.

Goede ontwikkeling!
Ik denk dat deze telefoon het wel goed zal doen in Turkije. Ten eerste is het van eigen bodem en ten tweede valt de prijs in vergelijking met andere telefoons mee. De iPhone 6 heeft een vanaf prijs van 2.499TL en de iPhone 6 Plus een vanaf prijs van 2.849TL. Omgerekend is dat respectievelijk €838.80 en €956.05. Andere high end telefoons zijn ook een fractie duurder dan in de rest van de wereld door die importheffing.
Anoniem: 279311 13 mei 2015 11:29
Nu hopen dat je op de android one toestellen wel eenvoudig de bootloader kunt unlocken dmv fastboot oem unlock, zonder dat je een unlock code en etc moet aanvragen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.