Fabrikant brengt dualsim-Android One-toestel met stock Android uit in Nederland

De Turkse fabrikant General Mobile brengt deze week een nieuw Android One-toestel uit in Nederland onder de naam GM 5 Plus. De smartphone beschikt over dualsim en draait op Android Marshmallow, met een updategarantie van twee jaar.

Het 5 Plus-model vertoont verschillende verbeteringen ten opzichte van de 4G-variant die de fabrikant een jaar geleden presenteerde. Zo maakt het gebruik van een 5,5"-ips-scherm met een resolutie van 1920x1080 pixels. De soc is een 64bit-octacore Snapdragon 617 van Qualcomm met een maximale kloksnelheid van 1,5GHz. Daarnaast beschikt de 5 Plus over 3GB werkgeheugen en een opslag van 32GB, die uitbreidbaar is met een micro-sd-kaart van maximaal 128GB. Deze moet dan wel een van de twee mogelijke nanosimkaarten vervangen.

Bovendien is het toestel uitgerust met een 13-megapixelcamera, een IMX258-sensor van Sony die bijvoorbeeld ook in de Mi4c van Xiaomi zit. De frontcamera is eveneens een model met een maximale resolutie van dertien megapixel. De afmetingen van de telefoon zijn 152x76,5x7,9mm. Bij de accu gaat het om een exemplaar met 3100mAh en die werkt met Qualcomms snellaadtechniek Quick Charge 3.0. Laden gaat via de usb-c-aansluiting.

Omdat het een Android One-toestel is, krijgt het toestel maandelijkse beveiligingsupdates. In eerste instantie verzorgde Google de updates voor toestellen die in het Android One-programma worden uitgebracht. Later verplaatste het deze verantwoordelijkheid naar hardwareleveranciers. De adviesprijs van het toestel is 299,99 euro.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

13-06-2016 • 15:31

74 Linkedin

Reacties (74)

Wijzig sortering
Helaas Google heeft deze update garantie vanuit zichzelf alweer veranderd:
"Google has apparently also changed some of the language regarding Android One software updates to say that instead of updates coming directly from Google, they will come from manufacturing partners, who will provide updates "as soon as possible." "
PhoneArena / WSJ / Arstechnica / Google support

[Reactie gewijzigd door Gaming247 op 13 juni 2016 16:41]

Precies en dat is dan ook de reden dat ik dit toestel niet zal kopen of aanraden. Een Turkse startup, als zij besluiten te stoppen of failliet gaan is het gebeurt met de updates vanuit hun kant. Dan zit ik liever een beetje veiliger qua updates bij een bekende fabrikant (ookal is dit soms ook bar en boos qua updates, of preinstalled bloatware), maar de communities achter die telefoons is groter en beter qua custom roms.
Sterker nog het is geen Turkse startup; ze zijn al jaren bezig. Nog enkele jaren geleden maakte dit bedrijf iPhone clones, Nokia clones, Samsung clones etc. Het is wel een grote transitie om nu zo nauwe banden met Google te hebben, de andere GM Android One telefoon doet zelfs mee aan de Android N Beta.

[Reactie gewijzigd door osmanov op 14 juni 2016 16:12]

Interessant dat deze fabrikant een update-garantie van 2 jaar met het toestel meegeeft, dit lijkt me, behalve bij de nexus-toestellen zelf, de enige fabrikant waar je met 100% zekerheid kan zeggen dat je zeker 2 jaar lang updates gaat krijgen.

Hier zouden naar mijn mening alle fabrikanten van Android-smartphones een voorbeeld aan kunnen stellen.
Ik vind dit wel netjes maar ik ben wel bang dat na die twee jaar het ook echt klaar is. Als koper moet je er ook wel rekening mee houden dat het twee jaar is vanaf het moment dat het toestel uitkomt, niet vanaf het moment dat je het koopt. Als consument heb je wettelijk recht op twee jaar garantie op elektronische producten bij de verkoper, maar dit is wel gewoon vanaf het moment dat je het koopt.

Ook weet ik niet helemaal wat je binnen die twee jaar aan updates kunt verwachten. Hoewel Google de updates verzorgt en niet een of andere fabrikant heb ik toch niet echt het idee dat de werking van alle features ook in de updates zijn gegarandeerd.
Twee jaar garantie betekent niet per se twee jaar lang recht op updates. Garantie gaat erom dat het product voor een bepaalde periode doet wat het moet doen, niet om dat het altijd up-to-date is. Anders zou je ook van een autofabrikant een nieuwe motor kunnen eisen als ze een nieuw model introduceren?
Ik heb ook niet gezegd dat het hetzelfde betekent. Ik duidde juist op het verschil van het moment waarop het ingaat. We zijn gewend dat we twee jaar garantie krijgen bij de verkoper vanaf het moment dat het product geleverd is, maar nu moet je er dus rekening mee houden dat die updategarantie eerder afloopt.
Google verzorgt de software van deze telefoon.
Nexus telefoon zonder de nexus merknaam?
Dus alleen de software van Google, de hardware is van een derde partij. Bij de nexus krijg je het "Google totaal pakket" van hardware en software. Dus nexus zonder nexus ja :P

Maar op zich wel positief. Ik ben erg gecharmeerd van stock android dus van mij mogen meer fabrikanten dit doen. Dan ben je niet (minder) aan de genade van de fabrikant overgeleverd...
Maar bij de Nexus lijn is de hardware net zo goed van een derde partij. In de huidige generatie LG en Huawei; In het verleden ook HTC en Samsung.

Enige verschil lijkt de doelgroep te zijn; misschien daarom de andere naamgeving. Nexus voor de high-end toestellen en (in het verleden althans) de ontwikkelaars, en AndroidOne voor de mainstream/midrange toestellen.
Maar in beide gevallen hardware van een telefoonfabrikant, en de software geleverd en ondersteund door Google.
De hardware bij de nexus lijn wordt in samenwerking gemaakt met de derde partij. Nu met het nieuwe HTC contract heeft google aangegeven het laatste stukje vrijheid van die derde partij verder te willen inperken. Wat impliciet betekend dat ze het inderdaad wel hadden.
Maar de hardware van de nexus lijn wordt in de play store verkocht en die van android one niet. En dat is toch echt een heel groot verschil.
Hardware garantie valt dus ook onder LG en andere derde partijen, Google stuurt je gewoon door naar de website van Huawei, LG, HTC etc...

[Reactie gewijzigd door MrFax op 13 juni 2016 16:03]

De originele doelgroep van Android One waren opkomende economiën zoals bijvoorbeeld India en Nepal. Het achterliggende idee is aantrekkelijk, goedkope telefoons met goed onderhouden software. Aangezien Google nooit systeemeisen vrij heeft gegeven voor dergelijke telefoons zou een flagship systeem ook Android One kunnen zijn.
Meer de Android Silver line, die officieel door Google gestopt is, maar officieus gewoon door is gegaan. The Register had er vandaag een interessante analyse over: http://www.theregister.co...who_makes_android_phones/
Thanks for de link.
Goede actie dat een fabrikant inderdaad update garanties geeft. Maar het valt of staat natuurlijk allemaal hoe vaak dit gebeurt. Ook is het natuurlijk niet zo moeilijk om zo'n garantie af te geven als de telefoon stock-Android draait.
En de massa valt ervoor.
Sorry, maar een onbekende speler, die een voordelige telefoon uitbrengt, prima ik ben voor

Maar gelijk komen met updates door google verzorgd, ja natuurlijk, de maandelijke google play services die toch wel binnen komen.
Dit lijkt me in eerste instantie een toko die een voordelige chinaphone rebrand, verkoopt en over een jaar niet meer 'bestaat'

Een gevalletje to good to be true.
Of in oud hollands, eerst zien, dan geloven.

( dual sim, en tegen highend + kaal voor die prijs is sowieso welkom, daar niet van )
Nee deze gaat zeker niet omvallen. Turkije subsidieert lokale technologie bedrijven erg hard. En dit is voorlopig de enige serieuze smartphone fabrikant. En dan heb ik het niet over zielige subsidies, maar ze betalen gewoon alle kosten zolang jij maar met een telefoon van Turkse bodem komt waarmee de overheid uiteindelijk kan pronken.
Zolang het de noten speelt die op de regeringspiano zitten, wel ja.

Maar zodra het iets te westers klinkt, wordt het weggefloten ...
Ha ha ja ben benieuwd of Twitter er op runt ;)
Volgens mij heb je op de verkeerde tab geklikt. www.nujij.nl alstu.
Tegen het zere nationalistische been ?

Toch komt Turkije er ook op Tweakers niet zo goed vanaf hoor, niet mijn schuld..
http://tweakers.net/zoeken/?keyword=turkije

Het eerste "goede" in die lijst is nog niet eens het initiatief VAN Turkije, maar NAARtoe
nieuws: KPN investeert in dataverbindingen naar Turkije

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 13 juni 2016 19:26]

OnePlus is ook goed bezig met updates :)
Met dat verschil dat OnePlus op OxygenOS draait, wat min of meer een eigen leven is gaan leiden en de updates hiervoor voor een groot deel afhankelijk zijn van een community die verder doorontwikkelen op android
Eerst zien dan geloven?

Wie zegt dat de fabrikant zelf nog na 1 jaar er nog is? Of dat bij een doorstart door een eventueel faillissement de strategie veranderd is en dus dat de klanten vóór het faillissement toch pech hebben?
Dat lukt in Turkije niet, daar komen ze je fabriek neerhalen :)) ze verkopen aardig wat toestellen daar en de mensen daar pikken doorstart verhalen niet zo.

Los van dat, de overheid laat dit bedrijf ook niet falliet gaan aangezien ze de enige serieuze smartphone fabrikant van eigen bodem zijn.
''met een updategarantie van twee jaar.'' Kijk dit wil ik graag zien! Een goede ontwikkeling.
Echter hoop ik niet dat dit alleen de tussen updates of de veiligheid updates zijn, maar echt de versie updates (android 7, eventueel 8?)
2 jaar is toch niet zo lang, ik zit er met mijn Samsung S5 ook al aan.
Ook met maandelijkse security updates?
Ook met maandelijkse security updates?
Android One is net als Nexus updates van Google zelf.
Alle OS updates incl. security updates voor 2 jaar lang.

Je kunt Android One toestellen zien als de Nexus van de derde wereld.
https://en.wikipedia.org/wiki/Android_One

Heb zelf de Nexian Journey One - April 2015 gekocht in Indonesie voor 89 euro nieuw.
Deze draaide toen nog op Android 5.1 en is inmiddels geupdate naar 6.0.1 incl. laatste security updates. Leuke "nexus" speel mobieltje dus voor weinig.
Alleen is het bij One de verantwoordelijkheid van de leveranciers en bij Nexus van Google: Zie ook artikel:
Omdat het een Android One-toestel is, krijgt het toestel maandelijkse beveiligingsupdates. In eerste instantie verzorgde Google de updates voor toestellen die in het Android One-programma worden uitgebracht. Later verplaatste het deze verantwoordelijkheid naar hardwareleveranciers
Goh dat wist ik niet, wat zonde van een goed idee.
Heb bij de nexian Journey One niets van gemerkt verder gelukkig.
De Nexus 5x is in principe ook een budget toestel als je het vergelijkt met de flagships van Samsung en co.

Wat kost zo'n S7? 600 euro vergeleken met de 350 van Nexus.
De user waar ik op reageerde had het over een Samsung S5... ;)
Nou mijn Note 4 draait nog steeds niet op de beloofde Android 6
Mijn Note 2 heeft helemaal weinig updates gehad
Updates krijgen betekent niet dat je altijd op de laatste Android draait.
Bij Samsung heb je geen garantie op updates. Bij de onze-versies altijd.
2 jaar vanaf het moment dat dit toestel verschijnt of vanaf het laatste moment dat ze 't verkopen? Maakt nogal wat uit. Scheelt nu niets, maar als je die telefoon einde van het jaar zou halen is het nog maar 1,5 jaar enz.. Het zou duidelijker zijn als ze zouden zeggen updates tm datum X.
Dat is meestal marketingspeak: uit voorzorg best lezen als "tot 2 jaar na lanceringsdatum".
2 jaar vanaf het moment dat dit toestel verschijnt of vanaf het laatste moment dat ze 't verkopen? Maakt nogal wat uit. Scheelt nu niets, maar als je die telefoon einde van het jaar zou halen is het nog maar 1,5 jaar enz.. Het zou duidelijker zijn als ze zouden zeggen updates tm datum X.
Is toch duidelijk, Google vraagt 18 maanden update garantie aan de fabrikanten.
Het toestel komt op 1 januari 2017 uit ( launch ) dus updates minimaal tot 1 juni 2018 = 18 maanden.
Dat een koper de prijs wil afwachten, is niet de schuld van de fabrikant, die heeft op 1 december zijn nieuwe toestel al klaar om in januari te lanceren.

Als je het vanaf de aanschafdatum gaat doen, ga je met persoonlijke contracten regelen, mijn auto-nav kreeg 6 maanden updategarantie.
Ik kreeg de auto in januari en de eerste gpssync was DE datum van ingang, een week voor ik de sleutel kreeg.
Tot 1 juni was er géén update, 13 juni krijg ik de mail - nieuwe versie beschikbaar !

Maar ik was niet qualified om de update te draaien, want 6 maanden voorbij 49€ svp.
* FreshMaker loste het op met de dealer, maar hoeveel anderen betalen gewoon ?
Hmm zie toch niet in waarom je deze telefoon zou verkiezen boven de nieuwe moto g (plus).
Goh, deze heeft 3GB/32GB en de Moto G4 Plus 'slechts' 2GB/16GB. Daar betaal je dus 30€ extra voor. De Moto G4 Plus heeft dan wel weer een vingerafdrukscanner. Voor de ene is meer geheugen/opslag belangrijk, voor de andere de vingerafdrukscanner. Hoe meer keuze hoe beter denk ik dan :).
Oh ik had over de opslag en ram heen gelezen. Slecht van me. Duidelijk een pluspunt ten opzichte van de moto g4.
Er is toch ook een 3GB versie van de Moto G4?
Ik snap die prijs niet. Op dit moment kun je een Nexus 5X met betere specs kopen voor 250 euro. Een Dual SIM motorola G4 kost 270. Wat maakt deze telefoon dan de moeite waard?
Nexus 5x heeft geen microsd en maar 2gb ram. En de G4 plus komt alleen in nederland met de 2gb ram en 16gb opslag voorlopig
64bit-octacore Snapdragon 617 presteert net wat beter dan de S808 van Nexus 5x. Enige nadeel wat ik zo zie is dat deze geen vingerafdruk scanner heeft. Voor de rest voor en achter 13MP met flits! SD kaart, Grotere scherm en grotere batterij. Als ik zo de specs zie vind ik het echt een goede toestel tussen de Nexus 5x en Nexus 6P in.
Bete dan de 808? Dat lijkt me sterk.
Mijn fout ik dacht dat het een S652 was
Android One is toch juist gericht op het low-budget segment? 300 knaken voor een toestel met software gericht op derde-wereld landen lijkt me een beetje teveel van het goede
"Een Android One-smartphone draait stock-Android, maar fabrikanten en providers kunnen hun eigen apps toevoegen. De toestellen hebben een 4,5"-scherm, bevatten een lezer voor geheugenkaarten en worden met fm radio geleverd. De prijzen gaan minder dan 100 dollar bedragen, belooft Google, en het concern kondigde modellen van drie bedrijven voor de markt in India aan".......mag hopen dat ie in 3e wereld landen goedkoper is want €299.- is niet bepaald $100.-
Volgens mij draait hier Google Android op en niet stock Android
Voor de rest ziet hij er goed uit
Wat jij bedoelt is de kale, AOSP versie (Android Open Source Project). Als een fabrikant dat erop zet heb je alleen bijna niks aan de telefoon, aangezien de Play Store er dan ook niet op staat.
Dan kan je natuurlijk wel met apk's aan de gang, maar voor de gewone consument is dat iets te lastig...
Dus nee, gewoon stock/Google Android met updategarantie vanuit Google is ideaal.
Google android is in de volksmond stock android
Ik trapte er ook in, ik dacht effe "hoera een foon zonder Google meuk!" maar die vreugde was van korte duur.

Tweakers zou beter moeten weten en niet zo'n verwarrende termen gebruiken.
Dus je bedoelt een android telefoon zonder apps, waar je enkel mee kan bellen en sms'en en een beetje op het internet mee kan? Ohja, ook geen updates dan?

Tweakers gebruikt net de correcte term. Stock Android wilt zoveel zeggen als Google Android zonder extra toevoegingen van de fabrikant (zie Samsung met zijn bloatware, dit is ook Google Android).

Bron; Androidcentral.com

edit: bron en andere blabla

[Reactie gewijzigd door jay123 op 13 juni 2016 15:53]

Daar is dus nu een discussie over ontstaan.

AOSP is écht Stock Android. Google Android is precies dat: Googles interpretatie van Android.
Dus je bedoelt een android telefoon zonder apps, waar je enkel mee kan bellen en sms'en en een beetje op het internet mee kan? Ohja, ook geen updates dan?

Ja precies, dat wil ik. Geen voorgeinstalleerde apps. Geen irritante updates. Wat ik erop wil hebben installeer ik zelf wel.

90% van de apps op de telefoon gebruik ik nooit, maar ik mag ze niet verwijderen omdat de fabrikant een of andere deal met Google heeft.
maar ik mag ze niet verwijderen omdat de fabrikant een of andere deal met Google heeft.
Dat is net hét punt van stock android. Geen deals met fabrikanten (natuurlijk wel Google's eigen apps erop)
De Google apps zijn nou net de apps die ik wil verwijderen!
Toch klikte ik op dit artikel omdat ik hoopte dat het stock android was. Je verwacht toch dat nieuwssites wel de correcte namen gebruikt
Stock Android wilt zoveel zeggen als Google Android zonder extra toevoegingen van de fabrikant (zie Samsung met zijn bloatware, dit is ook Google Android). Dit is nochtans een veelgebruikte term.

[Reactie gewijzigd door jay123 op 13 juni 2016 15:49]

Lekker logo :-/ Hoe kan je een OEM zijn en zo je branding doen?
Hele nette price voor een degelijk mid-range toestel, als de bouwkwaliteit een beetje snor is zou dit een heel goed toestel kunnen zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee