Google wil dat fabrikanten toestellen maken van 30-45 euro met stock Android

Google wil dat fabrikanten in de komende tijd Android-toestellen gaan uitbrengen met stock Android in zijn programma Android One met een aanschafprijs van omgerekend tussen 30 en 45 euro. Huidige Android One-toestellen zijn rond 100 euro en daarmee te duur, vindt Google.

Door de lagere prijzen hoopt Google met zijn Android One-toestellen een groter marktaandeel te behalen in India, wat geldt als een van de grootste groeimarkten voor de smartphone-industrie. Een Google-topman zegt tegen zakenkrant Financial Times dat het de prijs tussen 2000 en 3000 roepies, omgerekend momenteel tussen 30 en 45 euro, ziet als 'sweet spot' om grote aantallen te verkopen. De huidige generatie Android One-toestellen is niet alleen te duur, maar fabrikanten kampen ook met leveringsproblemen.

Android One omvat toestellen van diverse vooral kleinere fabrikanten, waarbij Google de toestellen van updates voorziet. Dat is mogelijk, omdat het ontwerp weliswaar afwijkt, maar veel componenten hetzelfde zijn, zoals de processor, het scherm en het geheugen. Android One-telefoons krijgen net als Nexus-toestellen snel updates met nieuwe versies van Android.

Daarnaast ontwikkelt Google steeds meer diensten die niet langer veronderstellen dat gebruikers een snelle dataverbinding tot hun beschikking hebben. Daarom zijn er offline componenten gekomen van diensten als Google Maps en YouTube. Een van de andere problemen die Google nog aan moet pakken is de zwaarte van updates. Updates van voorgeinstalleerde apps kunnen per maand veel dataverkeer vragen, terwijl niet elke gebruiker toegang heeft tot een grote databundel of wifi.

Het is onbekend wat de specificaties gaan zijn van de goedkopere Android One-toestellen. Google zegt dat de nieuwe strategie in de komende weken zichtbaar moet worden.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

10-08-2015 • 07:52

215 Linkedin

Reacties (215)

215
208
82
2
0
0
Wijzig sortering
In tegenstelling tot de goedkope lumia's werken goedkope Android telefoons echt voor geen meter. Bizar traag en hangt vaak, en dat gaat bijvoorbeeld dan om een Samsung Galaxy advance. En die was nog niet eens zo goedkoop. Dus Google wil de markt overspoelen met zooi?
Ja Google raakt een beetje in paniek. Microsoft Mobile heeft al een market share van 12% in India:
Microsoft Mobile (previously Nokia) is now the third largest smartphone maker in India with an estimated market share of 12 %.
En met telefoons die veelal beter en soepeler werken ondanks de goedkope hardware, ziet Google de bui al hangen.

[Reactie gewijzigd door Whatson op 10 augustus 2015 08:31]

En met telefoons die veelal beter en soepeler werken ondanks de goedkope hardware, ziet Google de bui al hangen.
Dat ligt niet aan Android maar aan die bloatware die fabrikanten erop zetten. Stock Android (of als je de bloatware verwijdert) werkt veel soepeler.
Helaas moet je je apparaat rooten voordat je bloatware kunt verwijderen.
Android zelf heeft ook wel zijn probleempjes... Wanneer op de achtergrond een update gedownload wordt, dan is de telefoon gewoon onwerkbaar. En dat is toch echt een Android issue, en geen bloatware probleem.
Jup, herken ik maar al te goed. (Ergens ben ik wel blij dat er nog gebruikers zijn met dit probleem, dacht dat het enkel aan mij lag.)

Nu met 'n nieuwer toestel heb ik dit probleem niet meer, maar m'n vorige Android hing ongelofelijk hard vast. Alles gaat daarbij erg traag, en van zodra de update gedownload en geïnstalleerd is, werkt het terug soepel. Misschien een I/O-limitatie?
Precies inderdaad wat ik heb. Ik heb het bij een Galaxy S4 mini. Mijn vrouw heeft exact hetzelfde probleem.
Je komt thuis, toestel herkent WiFi, gaat downloaden, en de eerste 5 minuten kun je nauwelijks het toestel bedienen.

Niet verschrikkelijk, maar wél irritant, en iets dat niet zou mogen gebeuren. Toestel is goed genoeg dat het op de achtergrond kan downloaden, en op de voorgrond iets anders kan doen.
Maar een I/O-limitatie zit toch zeer waarschijnlijk aan de hardware-kant en niet binnen Android. Alleen al het feit dat niet iedereen er last van heeft geeft al aan dat de constante (Android) niet de schuldige is.

Android multitaskt gewoon goed en zal zo'n update op een core laten draaien en de rest op een andere core. Single-core SOC's zouden er wellicht last van hebben, maar hoeveel van die dingen worden er nog verkocht?
Downloads zijn I/O intensief. Dat is fundamenteel anders dan CPU-intensieve programma's. Het feit dat Android de laatsten goed kan multi-tasken zegt nog niet zoveel over het eerste.

Concreet is I/O vaak interrupt-driven. Dat wil zeggen dat de externe hardware vaak de CPU signaleert dat er iets moet gebeuren. In de meest simpele methode assignt het OS simpelweg alle interrupts aan core #0. Simpel, voorkomt een heleboel driver issues, maar schaalt niet. Een slimmer design wijst bepaalde interrupts aan bepaalde cores toe. Op die manier kan je voorkomen dat een touchscreen niet reageert als de WiFi veel interrupts genereert. Dan moet het OS wel de goede mapping maken.

Nog slimmer, maar ook nog complexer is het om die interrupt afhandeling dynamisch te doen op een core die toevallig tijd heeft. Dat betekent wel dat de ene WiFi interrupt op de ene core kan gebeuren terwijl de volgende interrupt op een andere core gebeurt.
Daar heb ik echt nog nooit last van gehad?
En ik heb niet altijd de sneltste android toestellen gehad, huawei P6 en wiko rainbow bijvoorbeeld.
Ja inderdaad, merkbare lag wanneer het grote updates zijn. Bijvorbeeld met CM11 (Android 4.4.4) op een Galaxy S.
Anoniem: 426269
@AHBdV10 augustus 2015 10:40
Pardon? Dat gaat gewoon nooit mis ier bij Android. Microsoft daarentegen kapt er wel gewoon mee als ie met 1 download of installatie bezig is en je wat anders gaat doen.
Vraag ik mij af welke lumia je had(volgende keer wel handig dit te vermelden). Mijn lumia 630. Kan prima een hele lading apps uit de store updaten. En dan kan ik nog prima een youtube filmpje bekijken. Of een spelletje spelen. En mijn telefoon vind ik ook wel in het budget segment vallen.
Anoniem: 426269
@loki50410 augustus 2015 11:10
Hoezo, het OS is hetzelfde toch? Gewoon de laatste versie. Nokia Lumia 520.

Als er bijvoorbeeld 5 apps in de rijs staan om up te daten, en ja gaat even browsen, dan worden de downloads gewoon afgebroken. Het lijkt erop dat dat toestel niet eens kan multitasken met downloads. Ze stoppen toch echt gewoon.

// edit: -1? Voor een feit? Zo is het gewoon. Niet anders...
Ik heb zowel een Android en Windows Phone, maar ik blijf gewoon objectief en eerlijk.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 426269 op 10 augustus 2015 12:53]

Als er bijvoorbeeld 5 apps in de rijs staan om up te daten, en ja gaat even browsen, dan worden de downloads gewoon afgebroken.
Dat is juist heel goed.
Updaten van apps of syncen van foto's is low priority wat de telefoon moet doen op de achergrond zonder de gebruiker te storen.
Ja, maar het probleem is dat ze niet vanzelf hervatten. Bij Android nooit 1 probleem gehad daarmee of uberhaupt een probleem...
Als ze niet hervatten is er vermoedelijk een ander probleem. Bijvoorbeeld dat de 4GB opslag vol was ten tijde van het installeren van de update
Ja, maar het probleem is dat ze niet vanzelf hervatten. Bij Android nooit 1 probleem gehad daarmee of uberhaupt een probleem...
Ik weet niet wel toestel je dat hebt waargenomen, maar bij 920, 925, 930, 630, 520 heb ik het nooit waargenomen. Maar ik zal morgen eens kijken, neem ik even een 630 van het werk.
Ik heb zelf een Lumia 520 gehad, maar kan niet echt zeggen dat dit probleem me bekend voorkomt. :-|
type telefoon lijkt mij wel van toepassing. of ga een review van windows 10 op een p4 met 2gb ddr1 ram. en dan zeuren dat het niet werkt.

en het kan prima multitasken. en grote kans dat hij de downloads even stop zet. en dat is alleen maar beter. ipv je hele telefoon onbruikbaar maken omdat hij iets moet downloaden.
De problemen die je omschrijft heb ik nog nooit last van gehad. Ik heb dan ook een lumia 920, die betere hardware heeft dan de 520. Ik denk dan ook dat dit komt doordat de 520 aanzienlijk minder werkgeheugen heeft dan bijv. De lumia 920.
Daar kan ik me niet in vinden, maar dat licht wellicht aan de telefoon die je hebt
Ik heb bij mijn Nexus 5 wel dat als er updates gedownload worden op de achtergrond, dat de telefoon heel stotterend werkt. Je kunt wel wat doen maar het vraagt toch blijkbaar heel veel rekenkracht.
vreemd, dit zou niet mogen en het zou maar een paar procent processorkracht moeten vragen..

Heb je hetzelfde als je met de browser iets download?
Ik heb ook een N5 en ik heb hier echt geen last van om eerlijk te zijn. In principe updaten mijn apps automatisch, dus de meeste updates komen binnen tijdens idle-tijd. De paar die qua rechten wijzigen vragen wel toestemming en die maak ik bewust mee, maar nooit gemerkt dat mijn telefoon dan traag was. Zou ik ook raar vinden met zo'n snelle SoC :)
Meeste updates gaan inderdaad op de achtergrond. Maar als er een nieuwe rechten nodig heeft en ik accepteer dat dan heb ik er pas "last" van. Want meestal is dat op een moment dat ik mijn telefoon gebruik. Ik erger me er niet aan want het is toch binnen 1 minuutje weer over.
Ik heb hetzelfde op mijn S3, had het ook op mijn S1. Verschillende roms op beiden gedraaid (ook stock), maar ik kon gewoon merken wanneer er updates gedownload werden (zelfs) voordat het in de tray getoond werd. Het lijkt mij een Android dingetje dus.
Dat zal sterk van de cpu in het toestel afhangen vermoed ik. Op een single core cpu (wat in de extreme goedkope toestellen niet ondenkbaar is) lijkt me dat zeer waarschijnlijk.

Het is wel een feit dat google de prioriteit van de interface hoger zou moeten maken dan van de updates in de achtergrond. Dat helpt natuurlijk nog niet tegen interrupts van bvb de netwerkhardware.
Daar heb ik inderdaad ook last van. Bij tijd en wijle is mijn Android tablet compleet onbruikbaar doordat er eerst een hele vracht aan updates geïnstalleerd moet worden. Het resultaat is dat ik vaak toch mijn telefoon (WP) of de iPad van mijn vrouw pak en de tablet dus steeds vaker en langer ligt te verstoffen in de lade. En dan te bedenken dat ik 'm nog geen jaar heb...
Ik heb er ook geen last van maar zie wel om me heen dat die Windows mobieltjes goed werken
Als je te cheap bent om voor snellere hardware te betalen duh dat je dan een trage telefoon hebt. Dat heeft niks met Googel te maken maar met de fabrikant die ervoor zorgt dat cheape mensen ook een telefoon kunnen hebben en geen zwaar veroudere iPhone hoeven te nemen (die zijn langzaam he, oudere Iphones).

Helder.
MrDrako spreekt hier over de S Advance. Ikzelf heb dit apparaat ook gehad, een vriend van me heeft deze nog steeds. Termen zoals "Advance Lag" en "Lagvance" zijn gewoon standaard geworden. Beiden zaten we op een (andere) custom rom. Toch iets goed mis met dat toestel :p
dit ligt niet alleen aan de bloatware, ook de eigen skin zorgt voor problemen.

het is zelfs mogelijk dat de fabrikant een bepaale code erop heeft geinplementeerd, die pas na 1 jaar actief word en het toestel van lagg voorziet
Ik zie het in dat licht, en met de recente ontwikkelingen rondom Stagefright nog best wel gebeuren dat Google het hele Android OS veel meer naar zich toe gaat trekken en dat de fabrikanten in de nabije toekomst veel minder kunnen en mogen toevoegen.

Dat lijkt mij de énige manier om waarborgen te kunnen gaan bieden en een goed werkend OS op betrekkelijk trage en goedkopere hardware. Het zou wel vrij ironisch zijn.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 10 augustus 2015 09:08]

Anoniem: 167912
@MrDrako10 augustus 2015 08:39
mijn eerste android toestel was een galaxy mini met android 2.2 voor 99 euro (intussen 5 jaar geleden). Ik heb er meer dan 3 jaar probleemloos mee gewerkt en dat werkte goed.
Mijn eerste was een Huawei voor 100 euro uiteindelijk, maar dat was inclusief cashback en t-mobile prepaid, dus normaal significant duurder, en na een jaar met nauwelijks apps erop werd hij toch wel enorm traag.

Zelfde verhaal voor een Aldi telefoon bij familieleden van iets van 150 euro, ook die na nu denk ik ruim een jaar toch bizar traag, met nauwelijks apps erop. Ik heb geen idee of daar nou zoveel extra bloatware op staat, of dat het toch Android is. Sowieso geloof ik toch dat Android door hoe de meeste apps gemaakt zijn veel hogere geheugen eisen heeft dat een iOS en ook Windows Phone?
een mobiele telefoon (met android), behoeft net als je desktop onderhoud. zeg niet dat goed is, want een telefoon behoord geen onderhoud nodig te hebben, in mijn beleving. maar in praktijk gaat dat met android niet op. zijn diverse tooltjes die 'shit' opruimen, of periodieke factory-reset nodig hebben.
dat zie je bij de microsoft toestellen in mindere maten; maar ook die worden trager na loop van tijd.
als ik ervaring van iphone gebruikers mag aannemen, worden de telefoons na updates 'trager' waardoor de noodzaak van iphone met versie hoger gestimuleerd wordt.
blackberry lijkt het aardig voor elkaar te hebben, maar ook die worden traag; na installeren van android apps.
weet ook neit waar de oorzaak ligt, maar gevoels matig is android niet erg effeicient, of weet niet maximale uit de hardware te halen... tenzij je weer met custom roms gaat spelen, maar ook die raken vervuild en komt de gebruikers beleving niet ten goede. waarna onderhoud nodig is.
wanneer ik hier over na denk, is de N900 mijn enig toestel geweest wat niet trager/slomer werd namate die langdurig in gebruik had.

//edit; wordt tijd dat die modulaire telefoons serieuzer worden. had aantal jaar terug de 'modu' (??) uit israel die hiermee begonnen is.
http://www.zdnet.com/arti...maker-modu-closing-doors/

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 10 augustus 2015 09:20]

Bij iOS zijn het met name de toestellen die al een stuk ouder zijn en dan nog updates krijgen. Opzich kan dat ook wel. Aangezien er een hoop fincties bijkomen waar het toestel in eerdte instantie niet op berekent is met de lancering. Nog steeds is het echter nirt onwerkbaar. Ik heb nog een 3G die goed meekomt met het spelen van een spelletje. Terwijl een samsung toestel uit dat jaar niet bruikbaar meer is.
Je haalt hier een passend voorbeeld aan, een iPhone 3G die nog geschikt is voor een spelletje. Voor een heleboel in mijn ogen relevantere zaken is hij niet meer geschikt als je de laatst beschikbare IOS versie hebt geinstalleerd. Vele Apps willen dan niet meer updaten en weigeren de oude versie die nog wel werkt nog langer te accepteren.

Ik begrijp wel dat browsers meer functionaliteit bevatten en allerlei apps extra functies krijgen maar als je daardoor gedwongen wordt een technisch prima apparaat te moeten vervangen voor weer een nieuwe van maar liefst 600 euro plus dat ga je je toch afvragen of een iPhone een goede strategie is. Dan kun je beter een leuke Lumia 640 of vergelijkbare Android oppikken voor 150 euro, dat doet een stuk minder pijn elke twee jaar.
Nee helemaal niet. Die twee jaar slaat nergens op namelijk. Bij android toestellen was twee jaar voorheen niet eens haalbaar qua updates. De iPhone 4 is nu bij iOS 8 obsolete geworden en de 4S pas na 9. Dat is respectievelijk 4 en 5+ jaar van software updates, waarbij het toestel natuurlijk ietsje trager wordt, maar niet zodaing dat hij onbruikbaar is. Een iPhone 4 is bijvoorbeeld nog een prima toestel met een goede camera bijvoorbeeld. Ook iMessage, facetime, bellen en Whatsapp werken nog prima.

Ik heb in twee jaar €375 afschrijving gehad over mijn iPhone 5. Dit vind ik een redelijk bedrag en heb ik ingecalculeerd bij de aanschaf. Hetzelfde geldt voor mn 6+ waar ik ws ook zo'n €400 op ga afschrijven binnen die twee jaar.

Het verschil in snelheid wat ik heb voor die €400 is het voor mij niet waard om me te gaan ergeren aan een android toestel van €150 (voor mijn gebruik kompleet buiten de specs) of een loempia die exorbitant duur is in onderhoud.
Ik heb gisteren net de iPhone 4 van mijn dochter verkocht. Over werkbaar en onwerkbaar zijn verschillen onze meningen. ik vind een 4 op dit moment een onwerkbare slak. Leverde ook niet veel op trouwens. Het is niet zo dat ze na twee jaar onbruikbaar zijn maar ik merk wel dat ik me na twee major updates begin te irriteren omdat het apparaat wat lekker snel werkte toch een behoorlijk stuk trager is geworden.

Zelf heb ik een iPhone 6 64Gb op het moment. Veel te duur natuurlijk maar je wilt eens wat anders. Heb hier ook een Lumia 930 liggen en dat is voor Windows een toptoestel en voldoet volledig maar is (te) dik en (te) zwaar.

Zodra er nieuwe dunne en lichte high end Windows telefoons gaan uitkomen ben ik weer weg bij IOS. Het is dan wel fijn dat de restwaarde van een (recente) iPhone hoog is.

Ik heb gewoon geen zin meer om om de twee a drie jaar te investeren in een nieuwe (overpriced) iPad en iPhone omdat Apple ze crippled met updates. Ze hebben ook wel genoeg aan me verdiend trouwens.

Just my opinion! :)

[Reactie gewijzigd door klaaz op 11 augustus 2015 10:22]

Update dan gewoon niet. Als jij het zo ervaart prima. Ik heb betaald voor een apparaat met een hoop functies. Beveiligings updates vind ik daar bij horen. De extra functionaliteiten die Apple toevoegt vind ik dan weer iets wat erg handig is, maar van mij niet per direct gratis hoeft te zijn. Ik weet dat mn toestel daar wat trager van kan worden en kijk het dus eerst even aan. Ik ga niet direct upgraden naar een major release ala ios 9. Tenzij er in de basis een hoop bugfixes zijn gedaan die ik direct nodig heb (zoals 8.4 bijvoorbeeld).

Ik verkoop veel iPhones en repareer de vier toch zeker iedere week een aantal keer. Dit toestel is nog steeds enorm populair. Terwijl een galaxy S2 eigenlijk niet meer binnenkomt en de S3 maar mondjesmaat met glasschade (wat overigens nog steeds heel veel geld kost) is de iPhone 4 nog steeds een populair toestel, wat nog prima werkt. Sure ik vind het zelf ook een ramp als main toestel omdat ik de 6Plus gewend ben, maar onwerkbaar is de vier echt niet.

Dat je om de twee jaar nieuwe equipment moet kopen is overigens niet waar. Dat het niet meer zo snel is als bij aanschaf snap ik, maar drie of vier jaar kan makkelijk. Mn ouders en ik doen het immers ook nog met een iPad2 privé. Zakelijk is het een ander verhaal, maar als je echt werk moet verzetten dan heb je die investering ook zo weer terug verdient.
Ben het zoals al duidelijk was niet op alle punten met je eens. Ander perspectief denk ik. I rest my case!
Ik heb zelf alleen maar Nokia Lumia's gehad, en ik herken mij niet in jouw opmerking over "ook die worden trager na loop van tijd". Maar terwijl ik dit type, heb ik wel diverse upgrades gehad voor de toestellen (Lumia Cyan, Denim, Etc) die wel als een soort factory reset te beschouwen zijn. Aan de andere kant ben ik nog heel blij met de performance van mijn oudere Nokia 925.
Mijn vrouw en ik hebben tegelijkertijd een Lumia gekocht destijds. Er is een groot verschil in gebruik: naast bellen en appen, gebruikt mijn vrouw het met name voor Facebook en Instagram. Ik gebruik het toestel ook zakelijk, heb er veel meer apps op staan en gebruik het toestel intensiever. Er is wel degelijk een verschil in snelheid te merken, maar het is fractioneel en wordt sterk beinvloed door het feit dat het toestel maar 512mb werkgeheugen heeft. Als dit toestel op Android gedraaid had, dan was ik waarschijnlijk niet voorbij het inlogscherm gekomen.
zelfde probleem gehad met meerdere aldi telefoons, na een jaar was het bagger, camera ging achteruit, stabiliteit en snelheid.
stock android, factory reset etc heeft geen enkele nut.
dit probleem komt vaak voor bij budget androids
Nu weet ik niet of dit al ooit onderzocht is, maar kan het mogelijk veroudering van de CPU en/of het RAM zijn? Ik kan me voorstellen dat delen van het (vaak goedkope) RAM geheugen na verloop van tijd trager gaan schakelen of dat de CPU trager gaat clocken.
Dat zou wel een verklaring zijn waarom een OS herinstallatie geen verschil lijkt te maken.

[Reactie gewijzigd door TDeK op 10 augustus 2015 09:40]

Veel van de performanceproblemen zit 'm in de flash. Dit is één van de componenten die na verloop van tijd trager kan worden (vooral bij ultra-goedkope exemplaren). CPU en RAM hebben een andere vorm van slijtage (oa. vastlopers).
Hierdoor blijven games nog vrij goed lopen, maar heb je veel vetragingen en "lag" in browser, of multitask scenario's.

Kij oa. eens naar de originele nexus 7. Vrij vlot bij introductie, en nu zijn de 8Gb versies onwerkbaar (de 32Gb versies zijn hierin veel beter). Men steekt vorral de problemen op android 5.0, maar vele op xda hebben toch al gerapporteerd dat android 4.x op deze toestellen traag blijft.

Je kan dit wat wegsteken met fstrim, extra caches en andere speciale filesystemen, maar het probleem blijft.
Veel van de performanceproblemen zit 'm in de flash. Dit is één van de componenten die na verloop van tijd trager kan worden (vooral bij ultra-goedkope exemplaren). CPU en RAM hebben een andere vorm van slijtage (oa. vastlopers).
Het aantal lees/schrijfcycli van flash ligt behoorlijk wat hoger dan wat je normaal gesproken bereikt. De software moet wel bizar slecht geschreven zijn wil je daar aan komen.

CPU en RAM hebben slijtage? Vertel. De enige manier waarop dat kan is ESD schade, en dat is na produktie nauwelijks mogelijk.

Het probleem zit m toch echt in de software. Nieuwere versies van apps vragen meer van het systeem en daardoor voelt een oude telefoon traag.
Slijtage aan RAM en CPU is nagenoeg nihil.
Als je zwaar overklokt geraak je misschien aan een zekere slijtage, maar een gemiddelde CPU kan tientallen jaren draaien zonder problemen.

De individuele cellen in een flash hebben een zekere schrijfhoeveelheid, maar het is niet over deze "slijtage" dat ik het heb. Flash media markeert bij een "delete blokken" zonder deze te overschrijven, waardoor herschrijf situaties op trage, vaak gebruikte flash nog trager worden. Er zijn wel manieren om dit te verbeteren (zoals trim), maar dit verbruikt dan weer "write cycles". Diverse reset naar fabrieksinstellingen doet ook geen reset in de flash, dus het probleem blijft min of meer ook na installatie van een nieuwe ROM. Er zijn nog wat workarounds zoals F2FS (filesysteem met flash-aware logica) , maar ook dit lost niet alles op.

Deftige flash media heeft dit probleem niet (of in veel minder mate).
die flash verklaart een hele hoop dus.
ik dacht altijd dat ik gek was, dat alles zo traag werdt na loop van tijd
Anoniem: 604167
@TDeK10 augustus 2015 09:49
Ik had eerst een Samsung Android en deze werd echt super langzaam, na fabrieksinstellingen terug te zetten ging het voor n week weer. Ik heb nu een Lumia en heb (bijna) geen last van het slomer wordende zooi. Het ligt toch echt bij het besturingssysteem naar mijn idee.
Het geheugen wordt inderdaad steeds trager, daar is de fstrim functie voor uitgevonden onder Linux.

Dit appje doet hetzelfde onder Android; ik heb er een (geroot!) Sony Xperia S succesvol weer mee opgang geholpen - https://play.google.com/s...=com.grilledmonkey.lagfix

Ik geloof dat Android vanaf versie 4.4 wel zelf het geheugen 'trimt'.

[Reactie gewijzigd door barchettanl op 10 augustus 2015 10:25]

Ik denk dat het met stock android wel mee valt. Zo'n Samsung Galaxy Advance zal wel traag worden door die TouchWiz interface en bloatware van Samsung. Maar ik betwijfel ook of die dan tegen de budget Lumia's op kunnen.
Nou, dat valt alsnog vies tegen. Ik heb bijvoorbeeld een ZTE Open C (kostte nieuw een jaar geleden ongeveer 50e, dus al duurder dan wat Google nu voor ogen heeft) en hoewel hij niet super traag is, zit er wel degelijk heel vaak lag in. Hij is in ieder veel minder soepel dan mijn Archos C40 (Windows phone die ongeveer in dezelfde prijsrange zit). En dan maakt het niet uit of het de naakte stock rom van ZTE draait of de laatste cyanogenmod.
De Galaxy Advance is een lowbudget toestel dat begin 2012 is uitgekomen en dus 3,5 jaar oud is. Ik vind dat je daar niet veel van mag verwachten. Een 3,5 jaar oude Lumia (bestaan die?) zou niet eens WP 8 draaien en is per definitie nog waardelozer.

[Reactie gewijzigd door oef! op 10 augustus 2015 09:24]

waarom is daarom direct waardelozer, ik loop nog steeds rond met een lumia 800, gekocht eind 2011, en hij doet het nog perfect. Ook al draait hij op wp 7.8
Apps en die hatelijke Internet Explorer? Ik heb nog een LG liggen met Windows 7.8 (handmatig erop gezet omdat 7.5 het eindstation was) maar ik kreeg whatsapp destijds niet geïnstalleerd.
ie heb ik geen last van en whatsapp staat er bij gewoon op, het enige wat een beetje tegenvalt zijn het aantal apps, maar daar kan ik mee leven.
Het zijn vaak de "skins" en extra rommel dat zo een goedkoop toestel traag maakt.
Samsung vooral staat daar bekend om (Touchwiz op minimale specs gaat niet werken)

Ik heb zelf een Android One (Nexian Journey) gekocht in April om te testen, 79 euro met de laatste kale Android erop, en dat scheelt echt dag en nacht! Deze telefoon werkt echt prima en soepel.
Het kan dus wel!
Wij hebben een tweedehands Huawei kan-ik-geen-buil-aan-vallen-om-eens-uit-te-proberen-hoe-Android-werkt van 20 euro en een nieuwe die voor 64 euro op de deurmat lag. Allebei werken ze prima.
Wij gebruiken ze voor 99% voor whatsapp.
Google maakt goeie zoekmachines en doet innovatieve dingen maar op software vlak is het van een heel andere orde dan een Microsoft of zelf Apple.

Herinner mij nog de eerste keer (3 jaar geleden) dat ik een camera app porte en de SDK documentatie volgde. Het ging enorm traag en de reden was omdat bij elke frame de garbage collector werd aangesproken.

Bleek dat bepaalde camera functies totaal niet of incorrect gebufferd werden. Die issue stond op dat moment zelf al 2 (!) jaar open. Men heeft dan een ongedocumenteerde functie gevonden wat men deelde in de comments van die bugreport, dan heeft Google die functie officieel geintroduceerd en dan waren de problemen nog niet van de baan want de helft draaide toen nog froyo (als ik mij goed herinner) zonder mogelijkheid om te upgraden.

Tot een paar maanden terug kwam ik nog altijd dat stukje camera code tegen in heel wat libraries o.a. voor barcodes. Denk dat ik niet wil weten hoeveel van die ongeoptimaliseerde vuiligheid nog in het wild beschikbaar is.

Sindsdien is mijn beeld van Google ernstig verstoord. Met de Windows mobile devtools heb ik geen ervaring, maar de vergelijking met Apple haar tools zijn/waren al dag en nacht.

Ooit al eens de emulator gebruikt? Het is goed om grijs van te worden over 1 dag en ja "je moet op echte hw testen" maar met de duizend diverse Android toestellen en configuraties is dat steevast onmogelijk. Hoelang heeft men niet zitten aanmodderen met Eclipse om dan uit pure armoede een (goeie weliswaar) IDE in licentie af te nemen bij intellij ?

Mij verbaast het geen moment dat Windows het beter doet op mindere hw. iOS devices gaan ook al een stuk beter om met resources. In de discussies komt men vaak af met het aantal cores en geheugen maar dat zijn veelal lapmiddelen bij een Android symptoom imho.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 10 augustus 2015 10:46]

Je kan Samsung niet vergelijken, het is Android maar met een lood shit aan apps mee geleverd.
Als je dan een mobiel hebt met iets mindere spec en android stock draait het waarschijnlijk gewoon goed. Daarom kiezen de meeste mensen ook voor een Nexus of Motorola.
Daarom kiezen de meeste mensen ook voor een Nexus of Motorola.
De meeste mensen kiezen juist voor een Samsung android toestel. Relatief weinig mensen kopen een nexus of motorola.
De meeste onder ons, hier op tweakers kopen niet zo`n mobiel, omdat deze mensen weten dat er allemaal shit wordt mee geleverd ( wat ik al zei ). Waarschijnlijk weet je dit ook wel :P
Ook onder Tweakers zullen samsungs ver in de meerderheid zijn boven de nexus of motorola toestellen.
Volgens mij projecteer je je eigen ideeen op alle tweakers.
Oke, als je het zeker weet laat maar cijfers zien. Ben heel erg benieuwd !
Altijd dat gezever over wp hier. Bijna niemand gebruikt het en dus wordt er niks voor ontwikkeld. Een Nokia 3310 werkt ook perfect vlot op hardware van 10 euro so what? Het lijkt of MS een legertje spamners op tweakers actief heeft om maar bij elk Android gerelateerd bericht een WP verheerlijkend bericht te spammen. Mijn collega had een WP en die was helemaal niet zo tevreden er mee, hij was verbaasd over hoe snel het op mijn Note 3 ging.
Ik denk meer dat WP ter sprake komt omdat het topic discussie oproept over de prestaties van Android op low budget hardware.
Een note 3 zal sneller zijn dan 90% van de Windows Phone toestellen gewoon omdat de note een duur high end hardware toestel was.
Haha maar daar betaal je ook voor, kijk wat je er voor betaald. Dan heb je een Samsung note en dan is tochwiz nog steeds niet weg.
ja daar geef je ook een voorbeeld, samsung met hun bloatwiz draait tuurlijk niet op budget toestellen
kijk eens naar de moto E 2015, 130€, of een oudere versie voor 100, die draait wel gewoon soepel en draait gewoon stock android, dat android niet draait op budget smartphones is dikke BS, je moet gewoon geen GSM pakken met achterlijk veel bloatware, dan weet je op voorhand al dat het niet goed gaat werken

[Reactie gewijzigd door jeroen7s op 10 augustus 2015 13:43]

In tegenstelling tot de goedkope lumia's werken goedkope Android telefoons echt voor geen meter. Bizar traag en hangt vaak, en dat gaat bijvoorbeeld dan om een Samsung Galaxy advance. En die was nog niet eens zo goedkoop.
Dat komt vooral door de berg bloatware die de fabrikanten er zelf op zetten om hun "branding" te versterken. Een Galaxy Advance is een stuk sneller zonder alle rommel van Samsung die op de achtergrond draait.
€30-45 ? Met scherm, accu, oplader, productiekosten, vervoer etc ?

Is het dan niet alleen mogelijk om zoiets in China te produceren, onder erbarmelijk omstandigheden?
Aangezien de goedkoopste telefoon in de pricewatch hier 12,95 is (ok, de goedkoopste met touchscreen is 23,52) denk ik dat er meer mogelijk is dan je denkt...
Voor 50 euro heb je hier ook al een 4" android. Bedenk dan dat alles nog net wat goedkoper kan in India en je bent er al.
Toch moet jejezelf dan serieus afvragen of dit echt wel mogelijk is, tuurlijk kunt je in bulk heel goedkoop produceren maar toch...
Als je dan b.v. niet alleen kijkt naar produktie vormen en omstandigheden, kijk dan naar verantwoorde grondstof winning en productie methode (dus b.v. hoe om te gaan met afvalverwerking e.d.). Dit kan toch bijna niet ?!?!

Wij konden op een gegvenen moment ook grondstoffen uit China krijgen voor de helft van wat de concurrent ons bood. Wat bleek, het afval produkt dat vrij kwam tijdens de productie werd niet netjes verwerkt, nee dat werd gewoon in het riool gedumpt. En dat was dus echt vieze zooi !! Ja zo kan je goedkoop leveren maar tegenwoordig is sustainable toch ook een toverwoord.
Inderdaad.

Komt erbij dat het dan (nog meer) een wegwerpproduct gaar worden, want de huidige generatie van hoderden euro's per stuk die maar 2 jaar meegaan vind ik al behoorlijk wegwerp.
Liever een goede smartphone van 600 euro die minstens 6 jaar meegaat desnoods met verwisselbare / uitbreidbare componenten (batterij, micro-SD maar ook intern geheugen).
Alleen kunnen mensen die in India, die in de markt zijn voor een telefoon van max 50 euro, nou eenmaal geen telefoon van 600 euro betalen. Telefoons van 600 euro zijn leuk voor westerlingen, de meerderheid van de mensenheid is al blij als ze uberhaubt een smartphone kunnen betalen.

Daarbij is je argument van "telefoons gaan maar 2 jaar mee" natuurlijk niet correct want hoe vaak heb jij een telefoon gekocht die na 2 jaar ook daadwerkelijk stuk ging?

Geen enkele van mijn 4 smartphones die ik de laatste 7 a 8 jaar heb gehad is na 2 jaar stuk gegaan. Sterker nog, ze werken allemaal nog. Nouja, mijn HTC Touch Diamond misschien niet meer, maar dan is meer omdat mijn broertje daar als een aap mee omging dan dat het apparaat slecht gebouwd was.
Broertje ook een tweaker? ;)
Nouja, welke smartphone blijft zes jaar werken. Verzekeringstechnisch is je mobiel maar twee jaar geld waard. Ik moet de eerste android Phone nog zien die zolang bij kan blijven. Alleen al het feit dat Google na 2 jaar nauwelijks veiligheidsupdates maakt is al een probleem. Dan lijkt Apple het toch iets beter te doen, of vergis ik me.
Bij Apple is het probleem dat de 'oude' iPhones traag worden van de updates. Dus ook een geval; je moet maar over.

Het is nu nog wachten hoe dit met WP gaat. Het is met 7.5 -> 8 slecht gegaan. Vraag me af hoe het nu voort zal zetten. Ben zelf tevreden gebruiker sinds de release van de Lumia 920 :)
Mijn ervaring met WP en upgraden zijn gemengd. Erg vervelend dat oudere toestellen idd niet de upgrade kregen naar WP8 maar naar een tussen versie 7.6. Mijn ervaringen met de iets nieuwere toestellen zijn daarentegen positief. Mijn gebruikers ervaring met Windows (Phone) 10 Alpha build zoveel was niet leuk, maar eenvoudig te recoveren naar WP8. Ik zie de upgrade gematigd positief tegemoet.
Bij Apple is het probleem dat de 'oude' iPhones traag worden van de updates.
Dat zal bij Android devices ook zijn, echter, daar kom je niet achter, want er zijn geen updates...
Levensduur van het apparaat, verzekeringtechnisch en veiligheids updates zijn natuurlijk 3 totaal verschillende dingen.

Kwa levensduur moet het geen probleem zijn. Mijn HTC Legend werkt nog (5 jaar oud) en mijn moeder gebruikt mijn oude HTC Sensation iedere dag (4 jaar oud).

Verzekeringtechnisch is het natuurlijk een kwestie van geld. Na 2 jaar is een apparaat idd geen geld meer waard in de ogen van een verzekeraar.

Beveiligings updates is een kwestie van wil ik een oud OS nog gebruiken en niet een geval van werkt het OS nog ja of nee.
Op zich heb je gelijk, maar veiligheid vind ik wel een argument als je het hebt over levensduur. Theoretisch kan hij dan wel gebruikt worden, maar dat is ook zo bij een buitendeur zonder slot. Niet verstandig..
iig voor de 5 jaar oude Galaxy S, worden nog steeds nieuwe (Android 5.1.1) ROMs gemaakt. Maar niet door Samsung zelf maar door de community.
Nouja, welke smartphone blijft zes jaar werken. Verzekeringstechnisch is je mobiel maar twee jaar geld waard. Ik moet de eerste android Phone nog zien die zolang bij kan blijven. Alleen al het feit dat Google na 2 jaar nauwelijks veiligheidsupdates maakt is al een probleem. Dan lijkt Apple het toch iets beter te doen, of vergis ik me.
Mijn Galaxy S1 werkt nog zag ik bij mijn zus. Maar die was verdomde blij toen ze mijn "oude" Lumia 920 kreeg :-)
Inderdaad, wij eisen goedkope producten om achteraf op China te schelden dat ze de milieu vernietigen.
Ja, dat vind ik dus ook zo dubbel. Want we klagen wel maar kopen die spullen toch weer.

Offtopic: het is het milieu.
Wij eisen helemaal niks; de chinezen vernietigen "vrijwillig" hun milieu.

Ik zie niet in waarom efficiëntere productiemethoden, gebruik van standaard onderdelen en inzet van robots tot een slechter milieu zou leiden.

Ik denk dat het beschikbaar maken van goedkope telefoons voor de minder daadkrachtigen op deze aardkloot juist een positief effect kan hebben. Men kan zich ontwikkelen, en waar volkeren zich ontwikkelen wordt het milieu gespaard.
Wij eisen een lage prijs en daar tegenover staat dat de milieu niet gespaard wordt want dat kost allemaal geld.

En met wij bedoel ik niet jij en ik persoonlijk maar wij als het Westen.
Wie eist dat? China wil graag verkopen. Maar westerlingen eisen nergens van chinezen dat ze in hun chemische rommel creperen.
Het zijn juist westerlingen die de werkomstandigheden van chinezen aan de kaak stellen.
Onze maatschappij eist dat.

Bedrijf 1 vraagt een aantal offertes aan in China.

A levert het voor €500
B levert het voor €475
C levert het voor €400

Wie denk je dat de opdracht krijgt? Niet elk bedrijf gaat kijken naar de werkomstandigheden en het milieubeleid van het bedrijf maar de kans is groot dat beide omlaag gaan samen met de prijs.

Stel bedrijf 1 kies voor C en bedrijf 2 kiest voor A omdat A alles volgens de regels doet.
Vervolgens brengen beide bedrijven 1 en 2 het product op de markt alleen verkoopt 2 niks omdat het bij de concurrent 1 een stuk goedkoper is.
Eisen wij dat milieuonvriendelijk bedrijf C bestaat? Nee, maar het bedrijf is er wel, in controlestaat China.
Het zijn de chinezen, en niemand anders dan de chinezen, die hun eigen nest vervuilen. Zij produceren. Zij stellen de prijs vast. Zij concurreren. Alleen westerlingen maken zich druk om het milieu en eisen van Apple dat ze de omstandigheden verbeteren.
Natuurlijk is dit mogelijk het heeft met de levenscyclus van telefoons te maken. Die zit nu in de massaproductie cyclus en daar zijn deze prijzen mogelijk.

Jaren terug kon je voor dit soort prijzen dumpphones kopen van nokia. Nokia kon ze ook voor 30 tot 50 euro aanbieden.

Je moet je eerder afvragen wat een fabrikant nog kan verdienen. Niets tot bijna niets, het moet uit de massa komen en daar draait de markt in India om. Zeg 3 euro winst, maar weet je er 30 miljoen te verkopen verdien je toch nog iets.
Jij denkt als een westerling.
Een westerling kost 50x zo veel per uur als een Indiase productiemedewerker.
Er is dus geen reden dat een telefoon duur moet zijn.

Google bewerkstelligt twee dingen:
- mensen in ontwikkelingslanden verdienen geld
- mensen in ontwikkelingslanden kunnen zich een telefoon permitteren.
Westers denken heeft hiermee niets te maken.

Het loonkostenaandeel bij een telefoon valt door automatisering nogal tegen.
De grootste kosten is toch echt hardware.
Een telefoon hoeft zeker niet duur te zijn maar zelf als is arbeid gratis maakt dat een telefoon niet 50% goedkoper, eerder 10%.
De marge op 30-50 euro telefoon is dus zeker niet groot.
Wie denk je dat de hardware maakt? De marsmannetjes? ;)
Ook de prijs van hardware wordt bepaald door loonkosten. Evenals de prijs van de grondstoffen die nodig zijn voor de hardware.

Daarom maken wij hier geen goedkope standaard chips meer. Daarom kan er in een wenskaart van 1,50 euro een chinees printje, chipje, luidsprekertje en batterij zitten. Daarom kost een chinees horloge 3 euro incl. 5 reserve-batterijen.
Wat is je punt ik krijg het idee dat je denkt dat ik hier produceren in het westen aan het promoten ben van smartphone. Dat is er al jaren niet meer.

Chips komen al jaren uit Azie, India maakt daarin weinig verschil in kostprijs met andere Aziatische landen. Ik zeg alleen dat er aan 30-50 euro weinig te verdienen valt zelf al heb je lage lonen.

Om je te verlossen. Kijk naar cd/dvd spelers spelers, die markt is helemaal kapot. zelfs zo erg dan fabrikanten jaren terug al gestopt zijn. Hoeveel dvd spelers denk je te moeten verkopen wil je iets verdienen aan een winkelprijs in NL van 19,95.

Nokia meester in goede telefoon, winst het daarmee qua winst ook niet meer te redden toen smartphone dumpphones verdrongen.
Uiteindelijk wordt elk electronisch massaproduct steeds goedkoper.

Ooit kocht een kennis een Vendex Headstart 80286 computer voor 7000 gulden. Nu koop je een 1000x snellere PC voor 300 euro.

Er is weinig vraag meer naar dvd spelers (high end denk ik nog wel), en de dvd speler kan steeds goedkoper geproduceerd worden. Logisch dat zo'n ding bijna niets kost. Mijn eerste cd-brander met scsi interface kostte 700 gulden. Nu koop je een veel betere brander voor 25 euro.

Rekenmachines met goniometrische functies kostten ooit honderden euro's, nu nog 7,95 euro en er wordt nog steeds aan verdiend (anders zouden ze immers niet meer geproduceerd worden).

Waarom zou een smartphone nou niet de ontwikkeling doormaken die de PC, de dvd speler, de dvd brander en de rekenmachine hebben doorgemaakt? Omdat er nog fabrikanten bestaan die een telefoon met 200 euro productiekosten voor 800 euro verkopen?

Nu zelfs mid-end smartphones prima voldoen voor wat de meeste mensen op hun telefoon doen, komt de volgende stap naar volwassenheid van de markt in zicht: lagere prijzen.
Een smartphone zit nu al in de massa productie fase (herhaling)
Dit wil zeggen goedkopere massa productie waarbij de marges steeds minder worden.
Na de massa productie fase komt de fase van bijv de dvd speler, er zijn te veel fabrikanten, de prijzen zijn zo laag geworden dat er bijna niets meer te verdienen is. Fabrikanten stappen uit om die reden en er blijven een paar over die winst moeten maken omdat ze er heel veel verkopen

Aan 50 euro kun je bijna niets verdienen.
Als vorbeeld jou vergelijking.
high en kostprijs 200 euro, verkoop zeg 800 euro.
Daar blijft 600 euro hangen.
50 euro zeg winst 5 euro.
Je moet 120 50 euro telefoon verkopen voor dezelfde winst als 1 800 euro telefoon.
Maar wat is nu je punt? Dit is een onvermijdelijke ontwikkeling die we keer op keer zien. Automerken, pc merken, cameramerken en TV merken zijn om dezelfde reden al omgevallen.
Toch kunnen we nog steeds auto's, PC's, camera's en tv's in overvloed kopen, van hoge kwaliteit tegen lage prijzen. Slecht een enkeling rouwt om de teloorgang van Vobis.

Een smartphone weegt 150 gram. Dat gewicht bepaalt uiteindelijk de prijs van een uitontwikkeld product. Nu zitten er nog 5 printjes en talloze chips in een telefoon. Straks is het 1 printje met 1 chip.
Terug naar het begin jou reactie die nergen op sloeg en totaal niet inging op wat ik schreef:

Wie denk je dat de hardware maakt? De marsmannetjes? ;)
Ook de prijs van hardware wordt bepaald door loonkosten. Evenals de prijs van de grondstoffen die nodig zijn voor de hardware.

Daarom maken wij hier geen goedkope standaard chips meer. Daarom kan er in een wenskaart van 1,50 euro een chinees printje, chipje, luidsprekertje en batterij zitten. Daarom kost een chinees horloge 3 euro incl. 5 reserve-batterijen.

Ter herinnering mijn punt dat je op een telefoon van 30 euro geen winst kan maken.
Om het even duidelijk voor je te maken, MS verkoopt luimia telefoon en 3x raden ze zijn heel goedkoop en er moet geld bij. Ze verkopen ze met verlies.

Mijn punt dus nog een keer je kan bij die bedragen aan hardware bijna niets verdienen.

Jij komt met loonkosten op de proppen, ik zou als westerling niet begrijpen dat die in azia lager liggen. Tja ik woon schijnbaar onder een steen als 20 jaar maakt men vanwege loonkosten spul in Azie.

Jou punt het is met echt niet duidelijk wat je wil.
- Ik heb aangetoond dat prijsafkalving met diverse andere producten gebeurd is, zoals de CD-brander en de rekenmachine. Dus waarom niet met de telefoon?
- Ik heb verteld dat Aziaten heel veel minder verdienen dan wij.
- Ik heb verteld dat simpele hardware uit een lagelonenland heel goedkoop is
- Ik heb verteld dat de chips nog verder geïntegreerd zullen worden, zodat de kostprijs lager wordt
- Er liggen al telefoons van Samsung en Nokia in de winkels van onder de 30 euro. Die hebben ook een batterij, een processor, een lader, een scherm en zelfs een mechanisch toetsenbord.
- Er worden in winkels legio producten van 30 euro verkocht. Daar wordt gewoon winst op gemaakt. Dat kan dus ook met een telefoon. Een telefoon is niet iets "magisch".
Jou punt het is met echt niet duidelijk wat je wil.
Ik weet niet precies wat je hier mee bedoelt. Ik zeg alleen dat het onzin is om te stellen dat op een telefoon van 30 euro geen goede winst te behalen is. Dat is nl. prima mogelijk, en over een paar jaar kijken we er niet meer van op. Zo gaat het namelijk altijd.
lijkt me duidelijk dat je het niet wil begrijpen.

telefoon 300 euro 10% winst is 30 euro
telefoon 30 euro 10% winst is 3 euro.

Het winst % is hetzelfde echter wil je 30 euro verdienen zul je 10x meer goedkope telefoons moeten verkopen.

Met dalende prijzen blijven de marges misschien gelijk maar de omzet zal minder worden en de winst (niet in % uitgedrukt) zal ook minder worden.

Daarnaast hebben fabrieken vaste kosten, gebouwen, verwarming enz. Bij een dalende omzet zal het % vaste kosten in de kostprijs hoger worden, tenzij je de omzet gelijk weet te houden wat wil zeggen 10x meer telefoons verkopen.

Wat is dus weer herhaal er komt een punt dat fabrieken gesloten moeten worden omdat het gewoon niet meer rendabel is. Aan het einde van de levenscyclus blijven dan de grote fabrieken over die massa maken en er een beetje winst op maken. Andere hebben ondertussen andere producten waar ze geld mee moeten verdienen.

Misschien een cursus economie volgen ?
Misschien een cursus economie volgen ?
Sterk argument. NOT!

Ik denk dat wij het wel redelijk eens kunnen worden. Jij denkt dat de winst per telefoon zal afnemen. Dat denk ik ook.
Jij denkt echter, proef ik uit jou stukjes, dat er een "probleem" is als de winst lager wordt. Ik denk van niet. Er zullen oude fabrieken sluiten en nieuwe, die efficiënter werken, openen. We zullen nog steeds een nieuwe telefoon kunnen kopen, alleen beter en goedkoper.

Mijn punt staat dus nog steeds recht overeind: je kunt nog prima winst maken op een telefoon van 30 euro. Dat dat geen 500 euro winst is, zoals nu op een Apple of Samsung telefoon, daar heb ik persoonlijk geen cursusje economie voor nodig.
de smartphonefabrieken van samsung en apple zijn anders ondanks de hoge prijzen ook absoluut niet milieuvriendelijk en duurzaam. Ik denk dat de productie omstandigheden van een mobiel van 40 euro niet veel slechter is dan de productie omstandigheden van een mobiel van 400 euro. De grote bedrijven gaan voor winstmaximalisatie en niet voor duurzaam produceren...
In het westen ja. India is een en al smerige bende, denk dat de mensen daar liever voor goedkoop gaan.
Ja dan zijn de omstandigheden van de fabrieken waar iphone's gemaakt worden veel beter, overeenkomstig met de prijs die ze er voor vragen....
die overigens afgeprijsd zijn over tijd heen wat dus niet de ''nieuwprijs'' is
Afgeprijsd bestaat niet net zo zeer als aanbieding en korting.

Producten die in de aanbieding zijn of waar zogenaamd korting op is toegepast zijn elders vaak voor dezelfde pris te kopen.


Ik was net aan het kijken voor fiets schoenen.
30% korting nu 151 euro normaal elders 149 euro gratis verzonden...

korting bestaat niet meer en word alleen gebruikt om de consument te misleiden en hopen dat ze denken dat het echt goedkoper is..
wat ik hier simpelweg bedoel is dat google toestellen die nieuw uitkomen voor 30-45,- uit wil brengen dat betekend dat je voor die prijs nieuwe hardware hebt niet een toestel van 3 jaar oud en waar je dus de vergelijking met korting en aanbieidng vandaan haalt snap ik niet helemaal.
Is het dan niet alleen mogelijk om zoiets in China te produceren, onder erbarmelijk omstandigheden?
Het grootste deel van dit soort telefoons wordt volledig door machines in elkaar gezet.
Naast goedkopere onderdelen is dat ook een reden waarom de kosten een stuk lager zijn.
Bron? Want volgens mij is het in elkaar zetten van telefoons nog steeds grotendeels mensenwerk. Er werken niet voor niets miljoenen Chinezen bij Foxconn en soortgenoten...

En juist die mensen zijn vaak een stuk goedkoper daar dan machines laten ontwerpen en onderhouden.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 10 augustus 2015 08:54]

Het laatste stukje wordt inderdaad mensenwerk,
iets wat Foxconn langzaam probeert te automatiseren met robots.


Een issue waar waarschijnlijk niet iedereen van de hoogte is, is het simpele feit dat India gruwelijk wel importheffingen kent, iets wat frappant genoeg de BRIC-landen gemeen hebben. Op toestellen uit het buitenland zitten importheffingen, en die zouden voor dit jaar weer omhoog gaan om te voorkomen dat het een en al import wordt voor een land met meer dan miljard inwoners.

Protectionisme ten top, maar daar maken zich meer landen zich schuldig aan. China wordt altijd als voorbeeld genoemd, maar de VS heeft de 'buy american act'. Ander jasje, wel dezelfde gedachte.
Telefoons worden gewoon voor het grootste deel met de hand in elkaar gezet, een Chinees is nog steeds een stuk goedkoper dan een stel dure robots.
De elektronica wordt voornamelijk in machines gemaakt en de assemblage gaat verder met de hand, Google maar een op iets als "production of mobile phones" en kijk bij de afbeeldingen.
Daar komt bij Foxconn denk ik toch een keer een einde aan.
Men spreekt over de inzet van "een miljoen robots".....

nieuws: 'Eerste 10.000 robots arriveren bij Foxconn-fabrieken'

nieuws: Foxconn gaat robots inzetten voor productie Apple-producten
Dat vraag ik me af, verschillende onderdelen zitten ook met ribbon-kabels aan elkaar, die zijn echt niet makkelijk om door een robot te laten koppelen denk ik?
Hoe denk je dat huidige telefoons worden geproduceerd?
€30-45 ? Met scherm, accu, oplader, productiekosten, vervoer etc ?
Is maar net wat geld waard is. Je vergelijkt €30-45 met je salaris en alles wat in Nederland te koop is. Maar maak er maar eens guldens van, hfl 66-99, klinkt meteen al weer veel meer.

Kijk eens naar de jaarlonen in de verschillende landen. Daar zitten heel wat bij met minder dan € 2400 per jaar, dus € 200 per maand. Daar is €45 toch een week werken. Maar die met € 2400 zijn ze niet perse onderbetaald, alles is daar namelijk - voor ons begrip - goedkoop omdat iedereen zo weinig verdiend.

Waarde van geld is relatief, een ijsco van € 1 zou in die landen puur afzetterij zijn. Vroeger kocht je ook in Nederland een zuurstok voor een cent en een zak drop voor een dubbeltje. Ik heb voeger als 7 jarige moeten sparen voor mijn eerste AM radiotje van 10 gulden, was voor mij toen een hele hoop geld...
Daar moet het toestel heus geen 45EUR voor kosten hoor, 699 voor eentje met 16GB geheugen kan ook prima.
Tsja, in Nederlandse supermarkten ligt ook een kilo kip voor een heel laag bedrag. Als je je ogen maar genoeg sluit kan er meer dan je voor mogelijk houdt.

China is waarschijnlijk al te duur om zo'n goedkoop product te maken. Dan moet je uitwijken naar landen waar helemaal nog geen toezicht is ingeregeld.... Maar we kunnen wel lekker veel goedkope producten kopen.
india was toch het nieuwe china voor goedkope producten? Zijn ze al meteen in het land waar de afzet markt zit.
€30-45 ? Met scherm, accu, oplader, productiekosten, vervoer etc ?
Ja hoor dat kan!
Je moet er 'even door heen' dat een smartphone ook maar gewoon een ding is. Als alle emotie van het fenomeen is weggeschaafd kan men beginnen met ècht goedkoop produceren.

Ik herinner me de tijd dat de eerste wetenschappelijke rekenmachines kwamen.
In mijn opleiding was de doorbraak voor de TI-SR50. Die kostte meen ik ca Hfl 500, maar bijna elke student kocht hem. Ik was een paar jaar later zo weg van de programmeerbare TI-59 dat ik er Hfl 900 voor over had.
Onlangs kocht ik een nieuwe TI-SR50 voor €7,95, minder dan 5% van de originele introductieprijs. En die is beter dan de oer-TI-SR50, want hij loopt jaren op een paar knoopcellen, geen gedoe meer met opladers.
Deze dramatische prijsdaling staat in mijn geheugen gegrift. Hij gaat steeds weer op bij elke nieuwe technologische 'doorbraak'.
Met scherm, accu, oplader, productiekosten, vervoer etc ?
Oplader en oortelefoontje is al niet meer standaard bij toestellen <200 . Hooguit een USB-snoertje.
Ging er niet iets van $10 per Android telefoon richting Microsoft aan licentie gelden? Dan wordt het voor de fabrikanten wel een hele kleine marge om dan voor $45 een telefoon in de winkel te kunnen leggen.
Bij die telefoons sowieso niet.
Dit betwijfel ik ten zeerste, een van de Microsoft patenten is namelijk het FAT bestandssysteem. Indien een toestel een MicroSD kaart slot heeft, zal FAT hoogstwaarschijnlijk ondersteund worden en zal de patenttroll uit Redmond geld eisen.
Het is de vraag of alle high-end features ook in de goedkope modellen zitten. Je hoeft natuurlijk geen patentlicenties af te nemen voor features die je niet meeneemt.
30-45 euro voor een Android. Lijkt een koopje, maar gaat de kwaliteit er niet onder lijden dan?
Uiteraard zal de kwaliteit er onder lijden. De toestellen zijn bedoeld voor India, waar het gemiddelde inkomen een stuk lager ligt dan hier.

Ik vermoed dat het toestellen met een 4.3 scherm zijn met een lage schermresolutie, met hoogstens 1 GB RAM, een enkele lage resolutie camera en hoogstens 8 GB opslagruimte.

Ik vermoed dat de gemiddelde Nederlander / Vlaming zo'n ding nog niet eens gratijs bij een pak wasmiddel wil hebben.

Maar het is en blijft Android, het de facto mobiele OS en dat maakt deze toestellen wellicht zeer aantrekkelijk in deze markt.

Ik hoop dat het een daverend succes wordt _/-\o_
Ik vermoed dat het toestellen met een 4.3 scherm zijn met een lage schermresolutie, met hoogstens 1 GB RAM, een enkele lage resolutie camera en hoogstens 8 GB opslagruimte.
Dit zijn zo'n beetje de specs van een iPhone 4 of een wat nieuwere HTC Desire. Waarom zou je je daar als Indiër voor moeten schamen? Zo'n telefoon werkt in principe prima. Het is het verschil tussen geen smartphone / wel een smartphone bezitten. Vier jaar geleden waren het nog topspecs.
@ alle kinderarbeid-roepers: Vergeet niet dat in landen als India alles stukken goedkoper is, niet alleen de productie, maar ook distributie, opslag, winkelpersoneel etc. Ook ligt de belasting daar stukken lager, waardoor je al gauw op dat soort bedragen uitkomt. Zal mij niks verbazen als die telefoon in NL gewoon €80 gaat kosten.

Om nog even de grote verschillen in prijsniveau tussen India en NL te belichten: 500km per trein in de meest luxe klasse: €8, een nacht in een goed hostel buiten de grotere steden: €3-7. Diezelfde 500km in de trein, maar dan 3e klasse €0,70.
Anoniem: 382732
@BdK900110 augustus 2015 09:22
Zal mij niks verbazen als die telefoon in NL gewoon €80 gaat kosten.
De kosten hier zijn dan ook hetzelfde als voor duurdere producten. Opslag en vervoer in de EU is voor zo'n goedkoop toestel net zo duur als voor een high-end toestel, net als personeel in de winkel.

Daarbovenop komen ook nog de kosten voor de uitgebreide consumentenbescherming die we in de EU kennen dan gaat de prijs inderdaad flink omhoog.
Mozilla brengt met Firefox OS ook smartphones van rond die prijs ook daar op de markt brengt, Google moet dus wel rond die prijs zitten om veel te willen verkopen.
2000 tot 3000 roepies is precies de prijs van de huidige Firefox OS toestellen die in India te koop zijn.
https://www.mozilla.org/nl/firefox/os/devices/

[Reactie gewijzigd door w3news op 10 augustus 2015 10:17]

Ik had een S4. Van ellende ( lag, onstabiel, onverklaarbaar accugeruik ) een Lumia 930 gekocht. Ik kreeg via het werk een S6 , van dezelfde ellende terug mijn lumia uit de lade gehaald. Met android kan je veel meer, echt veel meer, maar dan moet je echt kunnen leven met vertragingen en onstabiliteit. Deze beslissing van Google begrijp ik niet. De gebruikerservaring kan gewoon niet goed zijn en die is wel goed bij Windows Phone ongeacht het model dat je koopt.
Jouw ellende met Android telefoons heeft niets met het Android OS te maken, maar met de UI van Samsung.
Daarnaast werkt mijn S6 perfect. De Touchwiz is nog steeds niet perfect, maar het is stukken vooruitgegaan sinds de S6.
Google moet niet zeuren. Ze hebben motorola toch gekocht, dus maak er zelf een. Ben benieuwd of dat kan zonder kinderarbeid.
Motorola is onderdeel van Lenovo. :)
Motorola is inmiddels alweer verkocht aan Lenovo.
Alleen de patenten hebben ze volgens mij nog ;)
Prima actie!!!
Stock Android kan wel snel zijn op goedkope hardware (oftewel weg met de bloatware).
Voor de kapiteins aan de wal: er is geen verschil in arbeidsomstandigheden tussen een 40 en 800 euro toestel. Beiden worden gemaakt in dezelfde fabriek. Wat ik gezien heb is prima, daar kunnen sommige EU landen soms nog iets van leren.
Als google dan nog 2 jaar updates garandeert krijg je bang for the buck...
Prima actie?

Google wil dit graag.
Google streeft ook naar wereldvrede (denk ik)

Concurreren op de toestel markt van 35 euro lijkt me vrij lastig.
Qua materiaal wordt je keuze uitermate standaard. Qua HW in de Phone ben je ook vrij beperkt.

Verschil kun je maken (normaal dan) in het meegeven van je eigen apps, waardoor je inspeelt op de beleving van de gebruiker en ook vooral op de actieve reclame inkomsten..

En dat laatste stukje, dat ziet Google het liefste verdwijnen. Logisch, maar ik zie dit niet snel gebeuren.
Ik lees hier een initiatief van Google om veel mensen die op dat moment geen mogelijk hebben tot het kopen van een telefoon er één te kopen die veilig is een constant wordt geüpdatet.

De enige reacties die je vervolgens hier leest gaan over kinderarbeid die voor zover ik weet nog nergens geconstateerd zijn bij het maken van de One reeks.. Corrigeer mij als het wel zo is.

Overigens snap ik wel dat wanneer iets goedkoop is dat het argwaan van kinderarbeid opwekt.

[Reactie gewijzigd door theunevers op 10 augustus 2015 09:03]

Ik lees hier een initiatief van Google om veel mensen die op dat moment geen mogelijk hebben tot het kopen van een telefoon er één te kopen die veilig is een constant wordt geüpdatet.
Het gaat Google er voornamelijk om dat er nog meer mensen continu online zijn om zo nog meer informatie te kunnen verzamelen.
Het gaat dan niet eens perse om kinderarbeid maar meer over de omstandigheden om de telefoon.

Het is een beetje het zelfde met de kleding industrie van nu. Met de komst van al die grote multinationals als de Zara de h&m en de primarkt, moet kleding zo goedkoop mogelijk. ik heb laatst een docu erover gekeken op Netflix, hele fabrieken die instorten en noem maar op.

De drang naar het spot goedkope is niet altijd goed voor de werkomstandigheden en voor de productie wijze zoals de grondstoffen die worden gebruikt.
Nu zit er typisch maar een paar duppies arbeidsloon in kleding (1 euro/uur) dus dat is niet echt het directe verband,. Ook voor een dubbel loon zou de kleding nog betaalbaar zijn. Het simpele feit is echter dat het arbeidsaanbod zo groot is dat niemand dat dubbele loon gaat betalen. Met andere woorden: de oorzaak ligt in Bangladesh, niet hier. De beste methode om de lonen daar te verhogen is geboortebeperking. En dan weet je meteen waarom de groei in China zoveel hoger is.
Aan de andere kant: als de lonen stijgen, gaan fabrikanten naar een nog goedkoper land. Zie de vlucht van China naar Vietnam.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee