HTC verspreidt dinsdag Android 5.1-update voor One M9

HTC gaat de update naar Android 5.1 voor Europese exemplaren van de One M9 vanaf dinsdag verspreiden. Dat heeft een topman van de fabrikant bekendgemaakt. De One M9 verscheen dit voorjaar met Android 5.0.

Het is onbekend welke vernieuwingen HTC heeft doorgevoerd in de update. Meestal voegt HTC uiterlijke wijzigingen en andere vernieuwingen door in updates die een nieuwe versie van Android op een toestel brengen. De HTC-topman die de update aankondigde op Twitter spreekt daar verder niet over. Het gaat om een update in Europa, waarbij het voor de hand ligt dat gebruikers in de Benelux in de komende periode de update over-the-air aangeboden zullen krijgen.

Het ligt voor de hand dat HTC in elk geval bugfixes heeft doorgevoerd in de update. Sommige gebruikers hadden na een eerdere update last van een fout in de software, waardoor het laden van het toestel veel langer duurde dan gebruikelijk is, tot meer dan tien uur.

De One M9 kwam dit voorjaar uit met Android 5.0. Wanneer andere HTC-toestellen een Android 5.1-update krijgen, is vooralsnog niet duidelijk.

HTC kreeg maandagnacht ook kritiek op nieuwssite Reddit vanwege een advertentie in de notificatiebalk. Ook gebruikers met een andere launcher kregen de advertentie te zien, omdat Sense Home dan nog altijd notificaties mag pushen. De advertentie verscheen op de One M7, M8 en M9. Het lijkt erop dat gebruikers in de Benelux de advertentie niet te zien hebben gekregen. Het gerucht ging al eerder dat HTC reclame zou zetten in zijn widget Blinkfeed.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

04-08-2015 • 08:28

35 Linkedin

Reacties (35)

35
34
28
0
0
0
Wijzig sortering
Ongelofelijk dat HTC het lef heeft om advertenties te pushen. Je betaald voor een toestel en dan hoort deze gewoon reclame vrij te zijn.

Dit zou anders zijn wanneer je een toestel voor een stuk lagere prijs koopt en je vooraf weet dat je in ruil voor een lagere prijs advertenties krijgt.

Maar zo te zien is HTC er alles aan het doen om in rap tempo zijn bestaande klanten te verliezen. Van nieuwe klanten moeten ze het toch al niet meer hebben...

[Reactie gewijzigd door MazeWing op 4 augustus 2015 09:00]

Het gaat om een test in een selectief set landen waar je gewoon opt-out op kan doen...

Geklaag over niets en ook verwijzen naar de Benelux (dat het hier niet had plaats gevonden) is vrij 'apart' gezien de Benelux niet eens in die test zat.

[Reactie gewijzigd door Freaky_Angelus op 4 augustus 2015 09:13]

Waarom zou je in hemelsnaam een opt-out moeten doen voor reclames die gepushed worden door je fabrikant? Dat is toch de wereld op zijn kop? Welke "service" denken ze hiermee te bieden?

Het klinkt net als dat verhaal van Samsung die "per ongeluk" reclames ging injecteren in films die mensen aan het kijken waren vanaf een extern device via de smartTV functies. Mijn voorspelling: we gaan meer van dit soort crap zien in de nabije toekomst. Windows 10 wellicht?
Hehe, ik ben het met je eens dat je bedoeld dat het met een opt-in zou moeten gaan. Waarom je een opt-out zou moeten doen is omdat je die vrijheid moet blijven bieden aan mensen om niet deel te nemen ;)

Het was overigens gewoon een test die dus niet verplichtend was. Nogal een verschil met de ophef die weer eens wordt gemaakt over dingen.

Overigens, Google analyseert zich ook gek op je internetgedrag/zoekgedrag en daar worden reclames ook op aangepast. Soms, heel soms, zit daar zelfs iets tussen wat dan nog interessant is ook... Daar heb ik dan weer weken spijt van (of beter gesteld dat ik het niet via een omweg heb opgezocht), want omdat ik zelden iets bekijk komt er dan weken lang gelijk soort zooi langs ;)

Ik kan dus best begrijpen dat bepaalde diensten, functies of apps van HTC best informatief kunnen zijn. Ik zou het zelfs niet eens erg vinden, mits beperkt in hoeveelheid.

En Windows 10... tja, na dit weekend Terminator Genisys te hebben gezien kwam ik amper bij met de W10 vergelijking.
Als je geen opt-out maar opt-in zou hebben zou niemand het aan zetten (of ja na genoeg niemand) daar verdien je dan natuurlijk niet aan.
Het is irritant maar steeds meer software werkt op deze manier. Vooral freeware. En windows 10 heeft ook een aantal opt-out's er in zitten die je wilt gebruiken. Kortom we zullen er even aan moeten wennen maar dit gaat de toekomst worden.

Ik ben zelf allang blij dat er een opt-out voor is.
Ik heb momenteel de M8, maar ik zou ook geen enkele reden weten om te upgraden naar de M9, gezien de reviews is dat zowat een downgrade. Even afwachten wat de ''M10'' gaat brengen en anders ga ik eens even kijken wat de andere spelers op de markt te bieden hebben.

Komt de update ook naar de M8? volgens deze link http://www.androidplanet.nl/nieuws/htc-one-android-5-1/ was dat wel de planning ooit.
Ik zie ook totaal geen reden om ook maar naar de M9 te kijken. Ja, alleen de camera wellicht, maar daar ben ik met mijn M8 eigenlijk ook niet ontevreden over. 2 jarig abonnement was een goede keuze ;)
Het was een advertentie voor een van hun thema's, namelijk een Fantastic Four thema. Iets wat Samsung ook schijnt te hebben gedaan, maar dan met Avengers.

Niet leuk natuurlijk, die admogelijkheid, maar voor nu is het geloof ik US-only en is er een opt-out mogelijkheid in de Blinkfeedinstellingen.
Nee, het worden gewoon de typische app-ads en dat kan vervolgens breder gaan, zoals we zo vaak hebben gezien: http://www.androidauthori...c-blinkfeed-rumor-607440/
Sense heeft altijd een commerciële opzet gehad. Er is een reden dat specifieke media erin voorkomen en dat de selectie-mogelijkheden beperkt zijn. Hetzelfde geldt voor de keus om voor een weergave te kiezen waarbij je slechts voor een deel de content mee kan krijgt (geen foto's of video's) als je niet doorklikt naar het originele artikel op de site van de aanbieder.

Wat dit betreft is het gewoon een heel beperkte uitvoering van Flipboard.

En nu gaan ze dus nog een stap verder, door gewoon concreet advertenties aan te bieden. Maar goed, ik had het op mijn M8 om de redenen die ik in de eerste alinea al aangaf, al uitgezet.
Koop je een dure telefoon, gaat de fabrikant je bestoken met reclame op diezelfde telefoon! 8)7

Ongelofelijk... Nog even en je kan een abbo gaan afsluiten bij je fabrikant om daarvan gevrijwaard te blijven. :X
Waarom denk je dat ik mijn telefoons altijd root en er een customROM op draai?
Door o.a. hiervan gevrijwaard te blijven. Ook om security programma's te draaien, die al te nieuwsgierige apps in bedwang weten te houden.

Ik draai 5.1 al een paar weken, tesamen met de laatste firmware (2.10.401) en ben er zeer tevreden over. De M9 haalt nu aardig het (lage) batterij verbruik van de M8.

HTC maakt zich met deze advertenties heel erg onbemind bij zijn vaste clientèle (waaronder ik).
Met name de bouwkwaliteit van HTC was altijd de doorslag gevend argument (en de verkrijgbaarheid van goede customROMs op XDA) om altijd een HTC te nemen. De M9 stelt mij teleur (ik gebruik zowel een M8 als een M9 tegelijk), met name door de prijs prestatie verhouding ten opzichte van de M8. De M9 is het extra geld niet waard.
2 dingen.

1 de batterij duur van de m9 klachten snap ik totaal niet.
Ik heb een 2 jaar oude m7 die makkelijk een dag mee gaat nog en mijn m9 gaat makkelijk 1,4 dagen mee.
Ik snap echt niet waar iedereen met die batterij problemen vandaan komt XD

2 dat je aangeeft dat de m9 je teleur stelt ten opzichte van de m8 is mij vreemd.
Dit was vanaf de release al bekend dat je niet hoeft de upgraden van m8 naar m9 aangezien het verschil miniem is.

btw KUN je ook niet echt meer merken dat telefoon sneller worden aangezien de hardware al veel verder is dan de UI en vele apps nodig hebben.
Vloeiend is vloeiend en dan merk je bij de volgende upgrade er bijna niets van.

ot:
Ben blij dat die 5.1 update eindelijk komt.
Hoewel ik me er in eerste instantie aan stoorde dat hij alleen in amerika uit was gerold heb ik nu eigenlijk zoiets van , het maakt ook niet uit nu zijn alle bugs eruit :D

ben benieuwd wat ze allemaal hebben aangepast.
heb op zich goeie dingen gehoord over 5.1 (ook minder goeie maar dat hou je altijd.).

Overigens vraag ik mij iets af.
Op dinsdag een bericht plaatsen dat ze op dinsdag de update uitrollen?
bedoelen ze dan volgende week dinsdag of vandaag ?
Dinsdag is deze dinsdag, lees de bron (tweet) :)
excusses bron compleet genegeerd XD
Over het geklaag betreffende het batterijverbruik.... Dat is voor iedereen anders. Sommigen gebruiken de telefoon redelijk intensief, waardoor de accu snel terugloopt, en sommigen kunnen er een dag of twee mee. Ik ken beide gevallen, soms kan ik de accu tot 70% houden voor de volgende dag, soms staat ie al op 70% na 2 uren.
Klagen doe ik niet, maar ik heb ook de M7 & de M9
Maar ik merk wel duidelijk dat mijn M9 batterij minder lang mee gaat dan de M7

Afhankelijk van mijn verbruik kan de M9 's avonds bijna leeg zijn!

Als het goed is brengt de Android 5.1 een batterij verbetering met zich mee
Die zie ik dan ook graag tegemoet :P
Hiermee krijgt Android een hele slechte naam. Aan de andere kant moet HTC ook wel omdat het op sterven na dood is..
HTC zwakt heen en weer de laatste jaren en dat ie jammer. Met de One M7 was de bedoeling om een duidelijk flagship model te hebben en die lang te ondersteunen. Als ik zie wat een fragmentatie er nu weer is met allerlei variaties op de M9, E9 en weet ik veel wat nog meer lijkt die gedachte helemaal weg.

Gevolg is dat updates allemaal langer op zich laten wachten, of gewoon helemaal niet meer komen. Voor de M8 is ook nog niets aangekondigd over de 5.1 update, terwijl Android M al is aangekondigd. Loop je zo alweer een jaar achter.

De reden dat ik de M8 koos was dat ik ervan uitging dat een topmodel tenminste twee jaar snel van updates zou worden voorzien. Volgens deze site zou er al een 5.0.2 update moeten zijn, maar ik zit nog op 5.0.1. Misschien dat ze meteen naar Android M springen, maar laat dan ff weten dat je een paar versies overslaat...
Fabrikanten zijn en blijven langzaam het het uitbrengen van updates. Dat is ook de reden dat ik de originele software (die vaak vol zit met bloatware) er in de regel direct vanaf gooi en een custom ROM gebruik.

Mijn Find 7 draait sinds vorig jaar DirtyUnicorns die overigens al een hele poos op Android 5.1.1 zit.
Zover ik heb gelezen krijgt de One m8 ook de update voor android 5.1 ergens deze maand. http://www.androidplanet.nl/nieuws/htc-one-android-5-1/ Helaas heb ik als m8 eigenaar nog geen update gehad sinds april
Al die aanhoudende problemen met android toestellen kan op lange termijn nog wel eens slecht uit gaan pakken. Geenéén toestel is perfect maar ik heb ik volgens mij bij elk toestel wel iets van problemen gehad.

Ik durf mijn huidige z1 compact ook niet meer te upgraden naar lollipop, ik heb die van mijn vader wel gedaan, maar sindsdien werkt die ook niet meer goed.

Lijstje met problemen van mijn toestellen:
Motorola droid - GPS
Samsung s2 - GPS, spontane reboots
Samsung s3 - Battery drain bij bepaalde routers
Samsung s5 plus - random battery drains(zelfs zonders apps)
Samsung s6 - Permanent 85% werkgeheugen vol
Sony z1 compact - Wifi werkt niet altijd, restart nodig (lolipop)
Beetje apart wel, die laatste alinea bij dit artikel. Het was al bekend, staat los van deze update en iedereen gaat nu daar zijn (vaak ongeïnformeerde) beklag over doen, terwijl we over de update horen te praten imo.
Fijn dat HTC een update uitbrengt, echter ... is het de goede?

Deze weer wordt de stagefright bug openbaar gemaakt. Deze bug maakt het mogelijk om remote een telefoon over te nemen door het sturen van een MMS of een rotte advertentie. Zodra er een bepaald soort filmpje in zit wordt stagefright actief. Als er in het filmpje vreemde code zit, dan wordt deze ook uitgevoerd.

De bug is aanwezig in versie 2.2 tot en met 5.1.1_R4 (revision 4). De sources van Android zijn inmiddels op R8 gekomen en de ROMs van XDA developers voor mijn apparaten zit al op R6.

Dus check na de update even of je wel R5 of hoger hebt gekregen.
De update heeft de patch!
Anoniem: 454345
4 augustus 2015 14:40
ik heb de update nu opgehaald na het lezen van dit bericht. de update heeft versie nr 2.10.401.1 en is 831.88mb groot, android 5.1 en batterij opladen fix.
Absurd eigenlijk dat het vlaggenschip van HTC de update naar 5.1 pas 5 maanden na de uitrol krijgt. Ik snap eigenlijk niet dat Androidfabrikanten hiermee wegkomen. Als lekken in Windows pas na 5 maanden worden gedicht dan was de ophef enorm geweest.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee