Drones maken zelfstandig een touwbrug

Het blijkt mogelijk te zijn om quadrocopters zelfstandig een brug te laten bouwen met touwen. De drones legden knopen en maakten zo een brug van ongeveer 7 meter lang. Het dient als demonstratie waarmee technici willen aantonen welke rol drones kunnen spelen in de bouw.

Er is een video online gezet waarop is te zien hoe een groep van quadrocopters zelfstandig aan de slag gaat met een aantal touwen. Deze moeten zij tussen twee stellages ophangen en met behulp van het leggen van knopen moest het geheel uitgroeien tot een soort touwbrug. Het idee is bedacht door technici van de Eidgenössische Technische Hochschule in Zürich.

Voor het bouwen van de brug hadden de drones in totaal 120 meter touw nodig. Zij konden daarbij meten hoeveel spanning er op het touw stond, om zo het bouwwerk stevig genoeg te kunnen maken. Dat de constructie geslaagd was bleek wel toen mensen er met gemak overheen konden lopen.

Met het opzetten van een touwbrug willen de makers aantonen dat drones ingezet kunnen worden voor nieuwe manieren van bouwen. Het idee moet uiteindelijk ook in de praktijk worden gebracht, maar of er al concrete ideeën zijn voor drone-constructies is niet duidelijk. Een mogelijke toepassing is het bouwen van bruggen in situaties waar mensen moeilijk kunnen komen, zoals in bergachtige omgevingen.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

20-09-2015 • 10:26

41

Reacties (41)

41
38
34
1
0
0
Wijzig sortering
Leuke ontwikkeling. Knap hoe ze niet in de touwen verstrikt raken. Voor het praktisch nut: je moet wel eerst een stijger aan 2 kanten opbouwen... dus voor zomaar een ravijn over te steken zijn ze minder geschikt.
Tja bomen zou ook nog gaan.
Maar euhm we zullen maar zwijgen van de IR camera's ;)
Dan nog leuk element, wind, voeg beetje regen toe, rondvliegen takjes en insecten..
Dat is geen enkele probleem, daarvoor heb je stabilisatoren, drones kunnen niet eens vliegen zonder dan zou die alle kanten opgaan en neerstorten, onmogelijk zonder te vliegen, computer is constant aan het bijsturen, wind compensatie is dan ook geen enkele probleem, tot zekere hoogte. Kwestie van sterke motoren die snel genoeg bij kunnen sturen, dan kan die gewoon stil blijven hangen in de wind.

En hoe hard is jou wind? Rondvliegende takjes, storm met windkracht 10>? Insecten zullen geen probleem zijn, zal hoogstens vlekken geven op je drone. :+

Edit/
Zelfs voor diy drone is het geen probleem in zware wind te vliegen.
https://www.youtube.com/watch?v=EWl6miRXEpo

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 22 juli 2024 16:32]

Drones met IR camera's kunnen alles in beeld brengen natuurlijk!
En ze kunnen nu ook al bondage! Kinky! Kijken ze eerst hoe je er naakt uitziet met IR, en dan knopen maar :).

Een hele nieuwe dimensie breekt aan in de sex industrie :D.
Of die laat je ook bouwen door drones 😉
En die drones laat je dan ook weer maken door drones... ;)
En alles aangestuurd door Skynet! :o
Daar gebruik je weer andere drones voor die steigerpijpen naar de overkant dragen en daar de steiger in elkaar zetten :P
De steiger is een drone! :o :+
Interessant om te zien hoe de drones te werk gaan. Straks zie je drones nog beton stortten, haha.

Stel dat zo'n drones die touwbruggen kunnen bouwen voor de 'avonturier', of misschien voor soldaten, een standaard onderdeel kunnen worden van de uitrusting om over een oversteek een brug te laten bouwen. Nu is het natuurlijk niet de snelste manier van bouwen maar ik zie hier wel iets in.
Interessant om te zien hoe de drones te werk gaan. Straks zie je drones nog beton stortten, haha.
Dit zeg jij lachend. En dat mag natuurlijk. Maar tussen 50 en honderd jaar is het echt zo.
dan storten mensen geen beton meer of straten maken of steigers bouwen, geen taxi chaufeurs,
geen mensen achter de kassa, enz enz.

je loopt over straat met je schermpje en om je heen zijn allemaal drones aan het werk als bezige bijtjes, waar stiekem de vraag reist in hoeverre jou intellect je nog onderscheid van hun.

Zeer interessante documantaire is HIER

[Reactie gewijzigd door Nachoman op 22 juli 2024 16:32]

Over 50 tot 100 jaar lopen we niet eens meer zelf over straat. Dan zit iedereen matrix-style ingeplugt en bestuurd z'n eigen robot-avatar. ;)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 356076 op 22 juli 2024 16:32]

Over straat lopen?? Waarom zou ik dat in hemelsnaam willen??
Hoewel ik weet dat het die kant op gaat, denk ik nooit zo ver na over dit soort dingen. Best ernstig om te zien maar aan de andere kant fascineert het me ook.
Ernstig?

http://tigerstoneverhuur.nl
Een totaal andere manier van bestrating en ik heb ze al in het wild gezien. Gaat hartstikke snel en een stuk minder belastend voor de werkers. Je hebt nog steeds mensen nodig om de stenen in te schuiven maar dat is meer een kosten-baten analyse.

Verschillende hallen van http://www.floraholland.com/nl/ zijn heel ver geautomatiseerd. Daar worden karretje geladen en die volgen vervolgens zelf een pad.

In de tuin/glasbouw wordt er ook gewerkt aan machinale plukkers.
Eigen volk wil er niet (graag) werken, en ondertussen knappen jongeren uit het oost-blok dat klusje.


Drones is niets meer of minder dan een volgend stapje in een traject dat allang is ingezet. Een aantal issues kunnen worden opgelost, maar echt handig is het niet. Als je volume wil verplaatsen dan is dat het meest efficiënt op wielen en niet door de lucht.
Een totaal andere manier van bestrating en ik heb ze al in het wild gezien.
Zo te zien exact hetzelfde principe als wat ik rond 1967 heb gezien bij aanleg van buitenwegen in de Achterhoek. Als ik me goed herinner gleden betonnen stenen in keperverband uit de machine (zie ook het filmpje uit 1963).

[Reactie gewijzigd door torp op 22 juli 2024 16:32]

Ik heb het dan ook over het filmpje van Nachoman :)
Interessant om te zien hoe de drones te werk gaan. Straks zie je drones nog beton stortten, haha.
Dat lijkt me een uitstekend plan, veel beter dan de kunsten die ze nu moeten uithalen om een wolkenkrabber te bouwen.
Nu is het natuurlijk niet de snelste manier van bouwen maar ik zie hier wel iets in.
Het is niet snel maar het is wel zelfstandig, dat maakt een hoop goed. Je kan de drones drie dagen vooruit laten vliegen om alvast bruggen te gaan bouwen voor je ze nodig hebt en (met de juiste camera's en batterijen) ze gaan desnoods de hele nacht door.
even een noodbruk bouwen over een ravijn na bijv een aardbeving lijkt me geen slecht id... ik vraag me af of ze in plaats van touw, bijv ook staalkabel zouden kunnen gebruiken met iets meer moeite zou je er heel misschien zelfs kleine voertuigen overheen krijgen,
Zoals vaak: eerst een lichte brug waarmee zwaardere materialen getransporteerd kunnen worden, daarna nog zwaarder etc. Zo worden dunne kabels gebruikt om grote brug kabels naar boven te takelen :). De dunne kabels dragen niet het gewicht van de brug, maar alleen van de kabel :).

Het eerste begin is vaak moeilijk als aan de andere kant nog niet is :).
Anoniem: 535883 @i-chat20 september 2015 12:00
Of 1 touw naar de overkant met drone en terug, vervolgens kan je daar zelf een staalkabel naar toe trekken en je hebt n kabelbaan.
In de alpen zie ik zeker mogelijkheden voor Drones ook als toevoeging bij reddingswerkzaamheden maar dan moeten accuzuur en het bereik wel groter worden maar de basis is er. Zo kan je bv dan spullen of een touw veilig laten zakken naar een gewonde of iemand die vast zit etc
Een drone met een IR camera om bij lawines mensen op te sporen die (niet te diep) onder de sneeuw zitten moet in principe al te gebruiken zijn. Of diezelde drone inzetten bij branden om brandhaarden op te sporen zonder dat mensen gevaar lopen.
zelfstandig maar door eerst tig keer getest te zijn en geprogrammeerd te zijn.
Kortom niet zelfstandig.
Een kind gaat zelfstandig naar de wc maar QUADCOPTERS doen niks zelfstandig totdat je zegt bouw een brug en ze doen het.
Dat is zelfstandig dit is gewoon op commando.
Mwah, mijn dochter had toch ruim 2.5 jaar aan test en programmeerwerk nodig voordat ze zelfstandig op het potje ging hoor ;)
Kunnen die drones de brug ook weer afbreken na gebruik?
Anoniem: 462912 21 september 2015 13:19
Cool, nu is het wachten op het filmpje, waarbij drones een on-the-fly 3D-geprintte touwbrug maken :-)
En dan maar hopen dat ze niet door Amerika of China's nieuwe lasersysteem uit de lucht geschoten worden :+
What a great time to be alive _/-\o_
Mooi dat dit kan. Maar als je leest wat ze er voor hebben moeten doen is het ineens een stuk minder indrukwekkend. In dit geval is er namelijk speciale software gemaakt waarbij een ingenieur een brug heeft gemodeleerd waarbij rekening is gehouden met dat er met drones wordt gewerkt. Wat de drones vervolgens doen is deze sequence af gaan. Althans zo begrijp ik het.

Het is nog steeds erg knap natuurlijk maar het maakt het iets minder indrukwekkend. Wat gebeurt er bijvoorbeeld op het moment dat er iets gebeurt dat niet voorzien was (harde wind, touw dat breekt etc etc).
Heb jij ooit een touw brug gemaakt die werkt? Nee, ik gok van niet, dat zal je ook van iemand anders moeten leren. Een programma is hoe een drone 'leert', elke functie die je gebruikt op een computer vereist ook een programma, een drone is niet meer dan een computer gestuurd voertuigje. Dus is het niet vreemd dat er een speciaal programma moet worden gemaakt voor een touwbrug. Zelflerende computers in dergelijk kleine drones is nog heel ver weg en de vraag is of je dat wel wil. Stel je voor dat de drone realiseert dat wat hij doet gevaarlijk is en dingetjes overslaat die hij te gevaarlijk vind, mensen gaan over de brug en hij stort in. Of dat hij niet al die power hoeft te verbruiken als hij die persoon die over die brug zou moeten even een zetje het ravijn in geeft... Het is niet zo zeer dat computers/machines slecht zijn, maar ze zijn ook niet inherent goed, wij hebben een heel mensenleven om 'moraal' aan te leren en nog zijn er legio mensen die dat naast zich neerleggen en een mens een ravijn in duwen voor de lol of (financieel) gewin.
Behalve McGyver zullen er maar weinig mensen zijn die zonder enige instructie, of trial and error, een touwbrug kunnen maken. Maar wat Webgnome denk ik bedoelde was dat het nogal wat uitmaakt of je een robot de principes van een touwbrug aanleert en hij vervolgens zelfstandig een brug bouwt, of dat je hem simpelweg programmeert om een exact voorgeschreven route te vliegen en er een touwtje aan hangt.

Zouden deze robots ook een brug kunnen bouwen als je de steigers bijvoorbeeld een halve meter verder uit elkaar zet, of gaan ze dan de ene kant vastknopen aan de lucht? Dat haal ik niet uit het filmpje.

Overigens kunnen robots heel goed zelflerend zijn zonder dat je direct Skynet-toestanden krijgt... het gaat dan meer over zelf kunnen inschatten onder welke hoek hij een touw het beste kan knopen oid, niet over of het beter is om mensen het ravijn in te kieperen. Hangt natuurlijk af van welk doel je de robot meegeeft :)

[Reactie gewijzigd door migchiell op 22 juli 2024 16:32]

Eigenlijk vind ik de problemen die je aanhaalt niet eens echt interessant, alles op zijn tijd... Rome is ook niet in 1 dag gebouwd, je hoeft niet alles tegelijk zoals het ideaal is te verwachten. Ny kunnen dergelijke afwijkingen onder toezicht van mensen worden bijgesteld, en who cares dat ze werken op modellen of zelf niet in staat zijn om afwijkingen te corrigeren. Voor mij is het belangrijkste hieraan dat het gebruik van drones een heleboel risico's weg kunnen nemen wat mensenlevens zou kunnen kosten.

Deze touwbrug is een leuk voorbeeld, maar probeer eens verder te denken dat wat je nu gepresenteerd krijgt, ik denk dan bijvoorbeeld aan toepassing in de bouw waar onhandige grote kranen niet meer gebruikt hoeven worden. Sowieso het op grote hoogte werken en afstanden overbruggen is ontzettend gevaarlijk werk voor mensen, alleen al wind kan mensenlevens kosten, nu zou het hoogstens nog een vervangbare drone hoeven kosten die je op voorraad kan hebben.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 22 juli 2024 16:32]

En dat scheelt nogal veel blijkbaar:

Falling (accident)
From Wikipedia, the free encyclopedia
For other uses, see Falling (disambiguation).

Falling is the second leading cause of accidental death worldwide and is a major cause of personal injury, especially for the elderly.[1] Builders, electricians, miners, and painters are occupations with high rates of fall injuries. In 2013 unintentional falls resulted in 556,000 deaths up from 341,000 deaths in 1990.[2]
Dat zal zeker de volgende stap zijn: eerst een paar keer rond vliegen om het gebied in kaart te brengen met een 3D camera en dan autonoom een constructie verzinnen en uitvoeren.
Leuk dat je dat noemt, want dat is nou net het moelijkste van dit hele gebeuren: het gebied in kaart brengen in software en vervolgens ten alle tijde weten waar elke drone is binnen dat gebied tot op centimeters nauwkeurig.

En dit is nou net waar deze onderzoeksgroep helemaal niets mee doet (wordt gewoon genegeerd). In het geval van dit onderzoek is de omgeving is vooraf volledig bekend en door mensen handmatig ingevoerd in de software. De positionering van de drones wordt in de gaten gehouden met meerdere camera's die naar de drones kijken en van daaruit in de 3D ruimte de positie bepalen (dit is hetzelfde systeem dat al decennia lang in animaties van 3D cartoons gebruikt wordt).

Dit systeem brengt de mensheid dus helaas geen stap verder richting automatisch een touwbrug bouwen met drones in de praktijk. De problemen die ons er 20 jaar geleden van weerhielden om de tauwbrug te bouwen in "de echte wereld" met helikoptertjes, gelden voor deze drones grotendeels nog steeds. Namelijk: het digitaliseren van de 3D ruimte en ten alle tijde weten waar elk ander voertuig zich binnen de 3D ruimte bevindt (zonder externe hulpmiddelen).

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 22 juli 2024 16:32]

eh, nee ik ben niet aan het trollen. Ik stel alleen maar wat vragen en geef mijn mening. Dit is niet als troll bedoelt. De kop van het artikel deed namelijk vermoeden dat het meer een opzet als 'hier heb je een tekening en succes ermee' was. Dat is het natuurlijk niet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.