TU/e-studenten bouwen drone voor binnenshuis

Een vijftienkoppig studententeam van de TU/e is bezig met de ontwikkeling van een binnenhuisdrone, ter ere van het zestigjarig bestaan van de Eindhovense universiteit in april 2016. De drone voor binnenhuisgebruik heet Blue Jay.

In een bericht op de nieuwssite van de Technische Universiteit Eindhoven wordt de drone ook de 'vliegende huisvriend' genoemd. De Blue Jay moet mensen in huis ondersteunen met kleine klusjes en daarbij zelfstandig zijn weg kunnen vinden. Met het project wil het team laten zien dat er veel meer uit een drone gehaald kan worden dan waar de meeste mensen nu aan denken.

De 'huisdrone' of 'domestic drone' moet veilig en autonoom zijn weg in huis kunnen vinden. Daarnaast moet de vliegende huishulp 'vriendelijk en behulpzaam' zijn. Hij moet bijvoorbeeld in staat zijn om zelfstandig objecten op te pakken en deze op de juiste plaats af te leveren. In huis denkt het team aan het laten brengen van een blikje drinken of andere spullen, terwijl de drone in een ziekenhuis zou kunnen helpen met het distribueren van medicijnen. Uiteindelijk moet de drone naast concrete opdrachten uitvoeren, ook kunnen anticiperen op stemmingen of op de sfeer.

De basis van de drone is een quadcopter, die in verband met de veiligheid is gevat in een 'vriendelijk ogend omhulsel', waardoor de propellers geen schade kunnen veroorzaken. De eerste schetsen van de drone liggen er al. De grootste uitdaging voor het team is het op tijd voltooien van het ontwerp van een grijper die objecten kan oppakken. Ook is het ontwikkelen van software waarmee de drone goed autonoom taken kan uitvoeren en goed kan navigeren nog een uitdaging.

Omdat de planning van het team krap is, laten de studenten zich van verschillende kanten adviseren, onder andere door het Eindhovense bedrijf Avular, dat gespecialiseerd is in drones voor industriële inspectie. Tweaker Cyrus the Virus, die in januari dit jaar met zijn quadcopter in de videoserie Gathering of the Tweakers verscheen, heeft een presentatie gegeven aan het team.

blue jayblue jayblue jayblue jayblue jay

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

10-09-2015 • 15:15

112

Submitter: wjvds

Reacties (112)

112
103
75
2
0
0
Wijzig sortering
Vaak zie je bij zulke dingen dat ze een glas van de keuken naar de woonkamer kunnen brengen. Dat is leuk, maar er moet toch iemand eerst dat glas inschenken...

Waarom zou een drone de medicijnen moeten distributeren? Dat kan ook prima (en misschien wel efficiënter) met een boven loop systeem.

Ik zie dit altijd als design fout numero 1. Niet een oplossing naar aanleiding van een probleem engineeren. Maar een probleem naar aanleiding van een oplossing engineeren.

Het neemt niet weg dat het vet is, maar de oplossing voor deze problemen is het zeker niet.
Ik zie dit altijd als design fout numero 1. Niet een oplossing naar aanleiding van een probleem engineeren. Maar een probleem naar aanleiding van een oplossing engineeren.
Niet ieder probleem is duidelijk te kaderen of uberhaupt te omschrijven. Neem een voorbeeld aan de auto of smartphone. Niemand had in die tijd behoefte aan snel vervoer (want ik heb een paard) of een multimedia-apparaat op zakformaat (want ik heb een PC, fotocamera, MP3 speler en agenda die allen beter presteren).
Zo zijn er tal van andere voorbeelden waarbij er in eerste instantie geen duidelijk probleem is, maar men toch een aantal opties overweegt/ontwikkelt die iets 'beter' of 'makkelijker' kunnen maken.

Ik zie dit juist als een klassiek (of juist modern) en 'puur' design voorbeeld waarbij je gewoon wat probeert en later tot de ongelooflijke conclusie komt dat je hiermee een probleem oplost. Niet alles in het leven gebeurt op een iteratieve probleem-en-oplossing manier, zoals bijvoorbeeld bij technische constructies of softwareontwikkeling wel vaak het geval is (en ook nog eens opgesplitst kan worden in subproblemen).
Het lijkt mij eigenlijk wel dat een oplossing met drones goedkoper en flexibeler is dan het aanleggen van een bovenloop systeem. Dat is nogal een flinke verbouwing.
Een grote drone kan gemiddeld 20 minuten vliegen

Dus hij moet het voorwerp (medicijnen) ophalen, weg brengen, en weer terug vliegen voor een nieuw voorwerp.

Een ziekenhuis is doorgaans minstens 3 minuten hoog, en ook wel minstens 100 meter aan gangen...

Dan mag je aardig wat drones hebben wil je dit voor elkaar krijgen. 1 bakje medicijnen als demo van de medicijn kamer naar een bed brengen is leuk. Maar de aantallen die grote ziekenhuizen als het UMCG doen, is dan niet meer grappig.

Doorgaans zijn gebouwens als ziekenhuizen voorzien van systeem plafonnen, of is hier in een andere vorm rekening mee gehouden.

Wanneer je een simpele geleidings goot met een gleuf in de onderkant als baan door deze plafonnen doet ( 1 heen gaande kant, en 1 retour gaande kant) met daar in haken aangestuurd door een continu motors. die RIFD gechiped worden.

Dan hoef je alleen maar een "intelligent systeem" te bepalen waar een karretje heen moet. En aan de hand van RIFD scanners voor een T-splitsing in de rail, deze splitsing de juiste kant op schakelen. Nog wat stoppers met een dropper boven een bed, die ook door het intelligente systeem aangestuurd wordt.

Dan kan je Efficiënt en snel je medicijnen distributeren. Het is zo maar een idee om aan te geven hoe je op een probleem engineert en niet andersom
allemaal leuk en aardig maar geef mijn opa in godsnaam alstublieft een zuster die hem CORRECT verteld wat en wanneer hij moet nemen. Zelfs onder die omstandigheden gaan er al genoeg mensen dood door verkeerd medicijn gebruik, PLS geen automatisering op dit gebied maar goed geschoolde mensen.
In ieder geval tot het moment dat een CPU inderdaad slimmer word dan mensen op een ander bebied dan schaken etc...
Waarom hier bang voor zijn? Automatisering zorgt JUIST voor minder fout marges.

Nu komt er zo veel communicatie aan te pas voordat de medicijnen aan bij de patiënt zijn. En elke communicatie slag, kan weer een fout veroorzaken.

De tijd die de mens nu kwijt is aan het uitvoeren van de procedures, kunnen ze dan besteden aan het verifiëren van de procedures
omdat de zuster die het medicijn afgeeft een controle post is, vervang deze door een drone en jawel +X% meer sterf gevallen door wegvallende controle van zuster tijdens medicijn inname.
tevens kleeft er het gevaar aan automatisering dat op deze manier er dingen mis kunnen gaan op VEEL grotere schaal dan daarvoor het geval was.
Dan lijkt het me nog eenvoudiger om gewoon robots op wielen te hebben, zoals deze rijdende robots voor het afleveringen van spullen in een hotel.

https://www.youtube.com/watch?v=WIK-_VDPbps

Voordeel hiervan is dat er geen/nauwelijks voorzieningen aangelegd hoeven te worden en dat de plafonds niet open hoeven. Verder zijn ziekenhuizen zowiezo al extreem goed toegankelijk voor rollend materiaal (bedden/rolstoelen) dus kunnen ze van de bestaande voorzieningen voor mensen (liften ed.) gebruik maken.

En als een doorgang om een of andere reden geblokkeerd wordt, kunnen deze robots gewoon een andere route plannen. Met een railsysteem kun je dit wel afvangen door extra backup routes en knooppunten maar dat maakt de verbouwing alleen nog meer ingrijpend.
Jij snapt hem. Ziekenhuizen hebben al prima infrastructuur voor rollend materieel. Drones zijn alleen maar gevaarlijk in ruimtes waar ook patiënten rondlopen.
Maar het is een inflexibel systeem als je een infrastructuur nodig hebt. Ziekenhuizen zijn dynamische omgevingen.
Misschien dat de energievoorziening (gedeeltelijk) draadloos kan, beetje net als draadloos opladen.

Als de accu daarmee zeer klein kan scheelt dat gewicht en daarmee actieradius.
Goed punt.
Ik denk dat een systeem als in de film 'Moon' uit 2009 meer haalbaar is:
Gerty 3000. Module met camera en communicatieve sensors, en modules als b.v. arm. (Youtube fragmenten : 1 / 2)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 631029 op 27 juli 2024 21:16]

Je bent bekend met buizenpost ? Heb in een ziekenhuis gewerkt en daar hadden ze ook zo'n systeem om kokers van- en naar verschillende afdelingen te kunnen sturen.

Bij bouwmarkten wordt het ook wel gebruikt, om geld naar de kluisruimte te 'schieten' of vanuit de kluisruimte naar de kassa.

[Reactie gewijzigd door ThinkPad op 27 juli 2024 21:16]

Sorrie maar als we mediceinen via die weg gaan diatribueren dan zie ik binnen de korste keren doden vallen omdat de mediceinen eigenlijk èèn bed verder gebracht moesten worden. Je kan niet van de patient verwachten dat die weet welke hij precies moet hebben en hoe die eruit zien. Dit is een volstrekt gevaarlijk idee. Zo zijn wr een legio aan andere problemen te bedenken waardoor de mediceinen verkeerd geleverd worden. Gevaarlijk voor de patient die ze had moeten hebben en gevaarlijk voor de patient die ze niet mag hebben. Ik ben het helemaal eens met flipkipse.
Ik reageer louter op de technische kant van het verhaal. Of het gebruik in de hele keten van zorgverlening praktisch is voor de patiënt kan ik niet beoordelen en daar moeten de deskundigen maar naar kijken.

Maar ik denk niet dat de distributie fouten hoger zijn dan wanneer het door personeel wordt gedaan. Er zijn veel mogelijkheden om dat veilig te doen. Met bijvoorbeeld gezichtsherkenning zijn we ook al veel verder en kan een computer dit al nauwkeuriger dan een mens.
QR-code aan de voet van het bed zou ook al kunnen helpen. Ervan uitgaande dat de patien in het juiste bed ligt dan :)
Dat laatste is wel belangrijk. Verwarde personen liggen er ook en die kruipen wellicht wel eens in een leegstaand bed.
Of de patienten voozien van een RFID tag in de vorm van een polsbandje :P
Enigszins offtopic, maar je kan de medicijnen natuurlijk ook van de apotheek naar het verpleegkundig station van de afdeling brengen met een drone. Het laatste stukje van het verpleegkundig station naar de patiënt doet het verpleegkundig personeel dan. Dit zorgt er voor dat de verpleegkundigen niet zelf naar de apotheek hoeven om het te halen, en dus meer tijd voor de patiënten.

Ontopic, interessante ontwikkeling, maar ik heb wel het idee dat dit valt of staat bij de 'arm' die ze nog moeten bedenken/ontwikkelen/uitwerken. Tot die tijd blijf ik nog wat sceptisch. Ik heb het idee dat die arm er voor kan zorgen dat het een functioneel apparaat wordt, of dat het niks wordt.
Ik weet alleen niet of dat zou werken, aangezien hij voor binnenshuis gebruik is. Desondanks is het wel een goed idee.
Ik weet alleen niet of dat zou werken, aangezien hij voor binnenshuis gebruik is.
Als hij klein genoeg is kan hij binnen, maar dat hoeft natuurlijk niet per se.
Daarom is een drone ontwikkelen voor binnen zo opgelost als je hem klein genoeg maakt. Nuttig gebruik is vervolgens ver te zoeken.
Vergeet niet dat onze omgeving nu is ingericht voor ons (logisch) : "Ik ben een mens en ik haal een blikje bier uit de koelkast". Ik kan mij zo voorstellen dat wanneer de capaciteit van de accu's beter wordt en drones meer geaccepteerd worden een koelkast wellicht een andere vorm zal krijgen zodat die geschikt is om door drones gebruikt te worden. Nu is een koelkast misschien een stom voorbeeld maar voor ziekenhuizen zie ik dat nog best wel gebeuren (denk aan hoger plafond om vliegruimte te creëren of speciale banen voor autonoom rijdende bedden).
Ik kan mij zo voorstellen dat wanneer de capaciteit van de accu's beter wordt en drones meer geaccepteerd worden een koelkast wellicht een andere vorm zal krijgen
Een koelautomaat die het gekoelde biertje naar buiten duwt waar de drone hem kan aannemen en transporteren. Deuren die open gaan bij het naderen der drone. et cetera.
Een soort van kattenluiken maar dan nabij het plafond om tussen kamers te reizen is ook wel handig, ik zie deze drone nog niet zo snel gewone deuren open en dicht doen.
Vaak zie je bij zulke dingen dat ze een glas van de keuken naar de woonkamer kunnen brengen. Dat is leuk, maar er moet toch iemand eerst dat glas inschenken...
Het zal wel gaan bij Mr Mofongo Grand Café in Groningen, aangezien ze daar een robotarm hebben die drankjes ingiet.
Dit is nu precies wat ik bedoel. Hier hadden ze er ook voor kunnen kiezen om een Drone te gebruiken, die 1 glas vast heeft en naar de flessen toe vliegt.

Een drone zou er vetter uit zien als een robot arm, alleen efficiënter is het niet. Want de robot hoeft niet op te laden :)

Wat mij persoonlijk vet zou lijken, is om neon kleurstof in alle flessen te stoppen. Elke fles met een doorzichtig buisje naar beneden leiden en samen laten komen in een trechter. En een draai systeem met meerdere trechters, om deze tussendoor te kunnen spoelen.

Dan zou je allemaal stukjes neon naar benenden zien glijden :9 :Y)
Uberhaupt op het moment dat hij klaar is met het glas neer
Zoiets moet je dan ook meer zien als een stap naar iets wat later mogelijk meer kan. Al is dit natuurlijk geen onderzoek, maar een stel studenten die wat leuks maken.

Ook zal hij na het brengen van het glas direct aan de lader kunnen: Quadcopter houden het al niet lang uit gemiddeld genomen, kleine quadcopters hebben helemaal beperkte accuduur, en kleine quadcopters die inefficient zijn door de veiligheids/design eisen en die ook nog lasten moeten dragen zijn zo ongeveer leeg op het moment dat ze zijn opgestegen.
Je vergeet dat dergelijke innovatie, waarbij een probleem niet perse op het eerste gezicht duidelijk is, ook zijn weerslag heeft in andere hoeken van de samenleving.
Het inschenken is denken vanuit een oude gedachte. Er kunnen ook systemen zijn dat het glas gereed klaar zetten.

Voor iemand die gehandicapt is kan dit soort systemen erg veel hulp bieden.
Vaak zie je bij zulke dingen dat ze een glas van de keuken naar de woonkamer kunnen brengen. Dat is leuk, maar er moet toch iemand eerst dat glas inschenken...

Waarom zou een drone de medicijnen moeten distributeren? Dat kan ook prima (en misschien wel efficiënter) met een boven loop systeem.

Ik zie dit altijd als design fout numero 1. Niet een oplossing naar aanleiding van een probleem engineeren. Maar een probleem naar aanleiding van een oplossing engineeren.

Het neemt niet weg dat het vet is, maar de oplossing voor deze problemen is het zeker niet.
Wat dacht je van deze: als uiteindelijk alles geautomatiseerd is, hoef je niet eens uit bed op te staan.
  • kleren kopen kan met een druk op de knop vanuit je bed (internet)
  • ontbijt klaarmaken doet de robot
  • ontbijt brengen doet de drone
  • plassen: zelfde mechaniek als waarmee de koeien worden gemolken, volkomen automatisch
  • werken: arbeid is overgenomen door robot
  • boodschappen: wordt thuis gebracht, robot pakt ze uit
  • voetballen: op de Wii of andere game
Je zou natuurlijk een los apperaat in de keuken kunnen hebben die dingen uitserveert. Maar zolang ie zelfstandig de koelkast open kan trekken en een blikje bier kan pakken ben ik tevreden.
Dat gebeurd wel vaker, en soms erg succesvol. 25 jaar geleden zag bijv. bijna niemand het nut van een mobiele telefoon voor in je broekzak.
Engineers. Solving problems you didn't know you had, in ways you cannot understand ;)
Het is maar net met welk adagium je je project start. Ga je uit van een drone en de mogelijkheden binnenshuis, dan ben je goed begonnen. Ga je op zoek naar een medicijndistributiesysteem, dan kom je ergens anders uit.

Dus niet design fout, maar paradigma.
Lijkt me een leuk speeltje voor de hond, soort frisbie uit de lucht happen
Ja leuk dat het kan, maar de waarde ervan kan ik niet vinden. Tuurlijk, er zijn altijd mensen die er iets mee kunnen maar voor het gros van de mensen geld dit niet. Door zulke dingen worden wij nou steeds luier en dikker. Zijn we nu al te lui om een blikje te pakken? En nog iets leuks, mooi dat hij een blikje kan pakken. Maar hoe opent hij de koelkast?
Op zich mee eens, maar niet iedereen is zo goed ter been als jij en ik. Dit kan best een uitkomst zijn voor zieken, gehandicapten en bejaarden en zo. Natuurlijk is een leuke verpleegster aan je bed beter, maar die kosten veel meer en zijn over het algemeen niet 24/7 beschikbaar voor de meeste mensen.
Als je serieus bezig wil zijn, wat dit uiteraard niet is, is het veel logischer een rijdende robot te maken dan een vliegende: Kan het heel veel langer uithouden op zijn accu's en kan heel veel meer (behalve vliegen ja :P). Maar die kan een glas brengen zonder dat zijn accu's halverwege op zijn. Die kan een koelkast openmaken, en dus in theorie ook nog het glas inschenken (hoogte kan wel een probleem zijn voor zo'n robot natuurlijk, maar hij mag ook al veel groter zijn).
Een robot loopt in de weg als er met spoed een patiënt door de gang getransporteerd moet worden. Drones kunnen hoger vliegen.
Ik ging daar ervanuit dat die als een thuishulp achtig iets wordt gebruikt. In een ziekenhuis kan je dan veel beter zoals eerder genoemd een dedicated transport systeem hebben, of een aparte ruimte voor de robots, wanneer je die wil gebruiken voor transport in een ziekenhuis. Hoef je ook niet continue bij spoed drones aan de kant te trappen die weer eens een lege accu hadden en ergens in de gang neervielen.

Sowieso zie je dat al voor je? Een ziekenhuis waarbij de bovenkant van alle gangpaden vol zitten met quadcopters. Dan kan je beter één rijdende robot hebben die aan de kant blijft die 100x zoveel mee kan nemen (en dan overdrijf ik niet). Die kan je ook nog een leuk gezichtje geven en die kan even bij de patient blijven om te kijken of die daadwerkelijk zijn/haar medicijnen inneemt (en hij kan bijvoorbeeld eten brengen), itt een drone die het moet droppen en weer weg moet.
Wat ik voor mij zie is net als de automatische stofzuigers. Als de batterij bijna op is zoeken ze automatisch een laadstation op. Is allemaal softwarematig te regelen.

Persoonlijk denk ik wel dat hier de toekomst in zit. Puur vanwege de flexibiliteit.
Natuurlijk is een batterij softwarematig te regelen. Het probleem is dat een kleine quadcopter binnen 5 minuten met een lege accu zit. En dat is een efficiente die geen enkel fratsen (beveiliging) heeft die niks significants hoeft te tillen. Wanneer ze een half uur moeten laden ofzo.

Een automatische stofzuiger kan een uur op zijn accu werken (ruwweg), daarbij kan hij zuigen, zijn omgeving verkennen, en probleemloos een paar kilo meenemen.
- Batterijen worden steeds beter.
- Jij riep zeker ook dat Tesla geen normale auto kan maken met een range van 500 km??
- Hoe zwaar zijn medicijnen denk je?
- Vliegtijd is tegenwoordig eenvoudig te realiseren op een minuut of 20.

Wat maakt het uit als een drone vaak moet laden? Als je er maar genoeg hebt. Wellicht kunnen ze ook de post rondbrengen.
Ik denk dat er boven de vloer (onder het plafond) veel meer ruimte beschikbaar is dan op de grond. Zelfs een prullebak kan al in de weg staan, en een stoel of tafel te laag om onderdoor te rijden.
Vliegen kan onder plafond of tafel of stoel of er boven en boven de vloer; er is zelfs meer oppervlak om te landen dan alleen op de vloer.

Die rijdende robot is een sta-in-de-weg.
(Misschien nuttig als hijskraan voor zwaar lichamelijk gehandicapten, maar neem dan ook een hijskraan.)

Als ie kan vliegen kan ie ook boven op de kast uit het zicht weggeborgen worden (standby staan).

Lijkt me reuze handig als ie vanzelf ff komt kijken als er vreemd gespuis aan de deur staat moeilijk doen.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 27 juli 2024 21:16]

In dat geval verlaag je het plafond, en maak je ertussen een extra laag waar de robots kunnen rijden. Of je maakt een rails systeem waar ze bijvoorbeeld aan hangen.

De rijdende robot is sta in de weg omdat hij groter zal zijn. Hij zal groter zijn omdat hij daadwerkelijk wat kan. Een quadcopter gaat je op geen enkele manier in het huishouden kunnen helpen. Als je wil kijken wie er aan de deur staat van afstand: Hang daar een camera op. Of laat je rijdende robot kijken.

Vooralsnog hebben quadcopters veel te weinig vliegduur en te weinig payload om iets te doen behalve camera rondvliegen. Vooral de kleinere. Tuurlijk kan je een drone maken die meer kan tillen, en dus meer kan doen (niet dat hij ooit je koelkast open kan maken, maar goed): Dat pak je een hexacopter, of een octocopter, die een diameter van een meter heeft. Maar of je hem dan nog lekker klein vindt...

Overigens kan je een rijdende robot nog wel een deur laten openen. Een quadcopter gaat dat ook nooit doen.
Hoe moet een robot die op rails aan het plafond rijdt dan een deur openen?

Zonder gekheid: voor continu zwaar werk is een rijdende robot natuurlijk beter.
Maar er zijn zoveel kortdurende lichte klusjes waarvoor vliegen mij een handiger oplossing lijkt. Voor die zware deur bestaat er al een electrische bediening - de robot hoeft alleen maar op het knopje te drukken. Daar zijn geen wielen voor nodig.
"Zijn we nu al te lui om zelf te lopen? Hebben we dan echt een paard nodig?"
"Zijn we nu al te lui om een paard te mennen? Hebben we dan echt een auto nodig?"

Nee, we hebben nagenoeg niets van al die nieuwerwetse uitvindingen nodig. En toch vinden we iedere keer weer dingen uit die ons leven makkelijker maken. En een paar jaar later wordt het gemeengoed en denkt niemand meer dat het overbodig is.
Een blikje is dan misschien ook een slecht voorbeeld, het komt toch wel ultiem lui over als je te lam bent om van de bank af te komen voor wat te drinken (hoewel hetzelfde gezegd kan worden over het veranderen van de zender van je TV, vooral vroeger toen we er maar drie of zo hadden).
Maar wat me wel cool lijkt is als zo'n drone (of het huis systeem waar deze mee communiceert) 'weet' waar alles is. Dan roep je bv om de schroevendraaier die je altijd voor je PC gebruikt, of de zaklamp, en dat ding gaat hem voor je halen :)
Uiteraard is dit dan maar een hele vroege versie daar van, maar als je niet met iets kleins begint dan komt er nooit vooruitgang.
Drone breng me de hamer. En dan vervolgens boven de glazen koffietafel viel de stroom ineens uit oeps.

Blaast zo'n ding trouwens niet alles weg in z'n omgeving? Dus die pillen zijn idd snel gedistribueerd met die drone.

Al met al wel een leuk idee,

ps de schroevedraaier die ik gebruik voor m'n pc ligt voor mijn monitor en de zaklamp ook (m'n telefoon).
Elektrische deuropener op je koelkast monteren, laten triggeren door de drone.
De koelkast gaat gewoon automatisch open als de drone in de buurt is en 'wil' dat de koelkast opengaat. :)
Ja en dan vliegt hij er zo in en kan hij hem niet pakken. Prachtig.
Maakt dat niet heel veel herrie??
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @beany10 september 2015 15:22
Ja dat maakt veel herrie, net als elke andere drone. Dat is inderdaad een groot nadeel van drones. Je hoort ze vrijwel allemaal van mijlen ver aankomen. Buiten is dat soms minder erg (tenzij je dit dicht bij andere mensen gebruikt of bv natuurbeelden wilt maken) maar binnen is dat al snel een grote bron van ergernis.
Ja dat maakt veel herrie, net als elke andere drone. Dat is inderdaad een groot nadeel van drones. Je hoort ze vrijwel allemaal van mijlen ver aankomen.
Dat hoeft geen nadeel te zijn. Het is ook geen nadeel dat conventionele auto's relatief veel geluid maken, en je daardoor kan horen dat er één aankomt.

Voor in huis begrijp ik dat stil wenselijk is, maar voor buiten is het handig dat een drone kabaal maakt. Zo hoor je tenminste dat er zo'n ding ergens rondvliegt, en kan je ervoor uitkijken. Nu ben ik niet bang dat een gemiddelde drone een bom zal vervoeren, maar wel dat ik ongevraagd opgenomen wordt en dat zo'n ding potentieel uit de lucht valt, met mogelijk materiële en lichamelijke schade tot gevolg. Het geluid van zo'n ding is een mooi waarschuwingssignaal, zeker als het in de buurt van eigen huis en tuin is.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 27 juli 2024 21:16]

Mijlen ver? Hoezo overdreven..
Drone op 80-100m AGL hoor je amper.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Amped10 september 2015 16:09
Mijlenver is natuurlijk beeldspraak in deze. Maar eh; 80-100m is een behoorlijk eind, zeker binnen de bebouwde kom of in dit geval zelf binnen huis!
Vooral leuk voor de katten!
Maar ik zie een dergelijk apparaat niet zo snel nuttig worden zolang deze de koelkast niet open en dicht kan doen.
Maar ik zie een dergelijk apparaat niet zo snel nuttig worden zolang deze de koelkast niet open en dicht kan doen.
Dan moet je een koelkast ontwikkelen die zelf open gaat. Als een schop tegen de vaatwasser kan werken kan een tik tegen andere deur ook. Elektronica staat voor niks. Soorten motoren genoeg.
Een blikje bier halen?
Dus ik moet eerst zelf de koelkast open doen, het blikje eruit halen en op het aanrecht zetten. Weer gaan zitten en de drone vertellen dat hij een blikje moet gaan halen voor me?

Of het moet een Imperial droid worden zoals in Star Wars met tentakels zodat hij zelf de deuren open kan doen :)
Think out of the box. Als je zo'n drone hebt, waarom dan je koelkast niet aanpassen aan de drone: Maak er een elektrische deuropener op, en zorg dat je blikjes/flesjes bier goed bereikbaar zijn voor de drone (liggend model).
Ik spring nog niet direct een gat in de lucht. Een drone die 'veilig' binnenshuis te gebruiken is mooi, maar dan moet je er nog wel wat mee kunnen. Voor het brengen van dat blikje zal ik toch eerst dat blikje uit de koelkast moeten halen. Net als de koekjes uit de verpakking en mijn zonnebril uit de la. Heeft op dat gebied geen enkel nut.

Waar ik meteen aan moest denken is naar aanleiding van iets afgelopen week. Ik stond op een nogal wiebelende stoel te stoeien met een lamp aan het plafond (want waarom zou je niet zowel platkop als kruiskopschroeven gebruiken? Das toch handig?) En ik moest tig keer die stoel op en af, want ik had niet een handige plek om mijn gereedschap te stallen. Als ik nou van te voren een paar kroonsteentjes, een paar schroevendraaiers en spanningszoeker op die drone kan leggen, die dan mij gezellig door het huis volgt van klusje naar klusje en ook naast me komt vliegen als ik weer een acrobatenact aan het uitvoeren ben, dan ja, kom maar door.

Een drone die je volgt waar je tijdelijk dingen op kan stallen/aan kan hangen/aan kan klikken lijkt me nog best handig, maar voor de rest? Die 10 meter naar mijn koelkast kan ik zelf wel lopen denk ik.
Een keukentrapje met een bakje er aan voor je gereedschap is een stuk veiliger dan een wiebelende stoel. En als het dan toch met een drone moet dan liever direct een drone die zelfstandig lampen kan fixen.
Een team van vijftien man vind ik best veel voor zo'n ding! Zeker als er drones worden gemaakt door een enkele hobbyist. Of wordt dit echt de meest über geavanceerde drone ooit?

Misschien als wandelende bluetooth telefoonspeaker en microfoon? Of als surveillance camera die de inbreker in de gaten houdt of wegjaagt?
Ach... 5 man voor het ontwerp, 5 man voor de software, 5 man voor de fijne electronica, en dan ben je er zo.
Als hij ook bier kan halen dan ben ik verkocht...
Dat is zoiezo een minimale vereisten neem ik aan?
Het lijkt mij wel super grappig om er een te hebben thuis een beetje mee te spelen. Ben alleen bang het geluid veel te hoog zal zijn.
Tjah, lijkt me wel dat die studenten daar zelf ook als eerste aan dachten :).
Ik vraag me alleen af of de drone wel geneog kracht heft om de koelkast te openen, het flesje bier eruit te pakken en ook de koelkast weer te sluiten.

Belangrijker nog, kan de drone het flesje ook geopend (en zonder te knoeien) naar mij toe brengen? Da hoeft mijn vrouw dat niet meer te doen :+ :o }:O
Misschien een automatische deuropener op je koelkast, en deze dan laten triggeren door de drone.
Openmaken is weer een heel ander verhaal natuurlijk... Maar goed, dat kan je ook wel op de bank (mits de opener meegenomen wordt uiteraard).
Da hoeft mijn vrouw dat niet meer te doen :+ :o }:O
Als je een vrouw hebt, heb je al een drone die voor je vliegt. :+ ;)
Open maken kan ik zelf wel; ik drink Grolsch beugels.
Ongetwijfeld dat dat de eerste functie van dat ding gaat worden haha :9
Anoniem: 426269 @Fiber10 september 2015 15:30
En muggen kan doden.
do they have frickin' laser beams attached?
Nou het wordt door Studenten ontwikkeld.. dus ja. :+
Dat er vele toepassingen zijn geloof ik goed, maar wat maken die kleine helicoptertjes veel lawaai, (heb er ook 2 als speelgoed)
Het spookje uit Mario... Keer hem niet de rug toe

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.