Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Gathering of the Tweakers: Quadrocopter-bouwer Cyrus the Virus

18-01-2015 • 06:00

149 Linkedin

De start van een nieuw seizoen Gathering of the Tweakers trappen we af met Jeroen, Cyrus the Virus op het forum. Hij is sinds 2003 lid van Tweakers en analoog designer van beroep. Zijn hobby bestaat uit computeren in het algemeen, maar vooral klussen met elektronica doet hij graag.

Jeroen kocht dus geen kant-en-klare quadrocopter, maar begon een paar jaar geleden met het bouwen van een, als leerproject. Daarvoor ontwierp hij nagenoeg alle software en elektronica zelf, waarbij de meeste tijd ging zitten in het maken van de motor-controller en de flight-controller. Het frame maakte hij in eerste instantie ook zelf, maar los kopen bleek later toch een betere keuze.

In deze video bezoeken we Jeroen thuis waar hij meer vertelt over het ontstaan van zijn hobby. Natuurlijk lopen we alle onderdelen van z'n drone even langs en laat hij zien hoe de zelf geschreven regelsoftware zijn werk doet. Uiteraard gaan we daarna met zijn creatie de lucht in om te zien hoe hij het er in de praktijk vanaf brengt. Wil je na het kijken van deze aflevering meer te weten komen over het maken van drones en ben je benieuwd naar andere projecten van tweakers in deze hoek, neem dan zeker een kijkje in Het Grote Drone / Multirotor topic.

Voor nieuwe afleveringen zijn we nog op zoek naar tweakers met een unieke hobby of verzameling. Ben of ken jij degene die aan dit profiel voldoet en wil je ons helpen, laat dan een bericht achter in de reacties of via mail.

Lees meer

Gathering of the Tweakers zoekt jou! .Plan van 23 december 2015

Reacties (149)

Wijzig sortering
Dank u allen voor de reacties, het was erg leuk om te doen. Hier nog wat verder informatie.
De motorcontrollers, flightcontroller en extern compass is volledig zelf ontworpen, de gebruikte microcontrollers komen van microchip (een dsPIC en PIC32). Het frame had ik eerst ook helemaal zelf gemaakt, maar na een paar crashes heb ik maar een heel goedkoop frame gekocht. Tevens heb ik niet heel veel gereedschap om mooie frames te maken. Wel heb ik sinds kort een 3D printer, dus een 3D geprint frame staat nog wel op de planning :+ De camera gimbal is gekocht, maar ben niet heel tevreden met de kwaliteit dus die word misschien ook nog een keer zelf gemaakt.

Alle software is ook zelf gemaakt (op het sensor fusion stukje na, al zat er wel een fout in kwam ik later achter). Ondanks dat ik het zelf geschreven heb is het geen perfecte software, op het moment ben ik met iemand aan het samenwerken die veel meer software ervaring heeft.

Wat betreft de kosten :+, zelf bouwen is zeker niet goedkoper (maar daar gaat het ook niet om) ik denk dat mijn huidige quad totaal 750 euro kost. De ontwikkelkosten zijn veel hoger.

En meneer pattux, voor zover ik weet is FPV toegestaan mits een tweede persoon zicht op de quad houd en je buiten bebouwing vliegt en niet verder dan 300m gaat. Tijdens deze reportage zijn er zelfs twee mensen aanwezig geweest. En het was midden in het bos op een openveld waar niemand er last van heeft. Verder vlieg Ik heel weinig FPV, en als ik dat al doe gaat er altijd iemand mee. Wat betreft het geluid valt het reuze mee maar het is inderdaad niet de bedoeling dat je het dierenleven gaat verstoren.

Als er nog meer vragen zijn kun je die eventueel stellen in het Drone topic

[Reactie gewijzigd door Cyrus The Virus op 18 januari 2015 11:12]

Die 300m, is dat horizontaal of verticaal???

Zelf heb ik een vliegbrevet (PPL) om kleine eenmotorige vliegtuigen te vliegen, en ik kijk altijd met een heel dubbel gevoel naar de ontwikkelingen op drone gebied. Technisch vind ik het geweldig, maar zelf vlieg ik ook regelmatig op 300m hoogte, zeker als je onder de Amsterdam TMA door moet, grofweg de driekhoek Rotterdam - Den Helder - Lelystad, maar vaak ook op andere plekken. Op zo'n moment wil ik niet in aanraking komen met quadcopters die ook op 300m hoogte vliegen.... Zonder FPV heb je nog de beperking dat je de drone niet meer kunt zien vanaf de grond, maar met FPV is er geen enkele beperking meer. Voor mij is dat levensgevaarlijk, voor de drone bezitter is het slecht een materieel risico.
Verticaal. 500m horizontaal.

Zoals je zelf ook aangeeft is het enorm gevaarlijk om in een TMA gebied te vliegen. Dit mag dus ook niet. Echter hebben hier veel mensen maling aan of weten het simpelweg niet. Voorlichting zou beter moeten bij de verkoop van deze toestellen..
Ook buiten TMAs is het levensgevaarlijk om met een drone boven de 100m hoogte te komen... er zijn genoeg ultralight piloten die op 150-300 meter hoogte vliegen namelijk.

Zelf probeer ik altijd minimaal op 1 km hoogte te blijven om dit risico te vermijden, maar soms kun je nu eenmaal niet anders omdat sommige delen van het luchtruim boven de 400-500m gesloten is voor VFR verkeer.

De kans op een botsing is weliswaar klein, maar als het mis gaat is het wel meteen fataal.
-

[Reactie gewijzigd door Amped op 20 januari 2015 13:44]

Is de kans niet net zo groot dat je tegen een vogel aanvliegt? Daarnaast moet je met eem drone nog je best doen om een vliegtuig te raken. Je zorgen lijken me ongegrond. Tenzij iedereen er een heeft natuurlijk.

Maar mooi om te zien, een echte tweaker.

[Reactie gewijzigd door HummerHealey op 18 januari 2015 22:15]

Vogels vliegen meestal vrij dicht bij de grond. Verder staan de broedplaatsen op de luchtvaartkaarten aangegeven met daarbij de relevante hoogte informatie om er voor te zorgen dat je daar weg blijft.

Alles bij elkaar zorgt dat ervoor dat een botsing met een vogel gelukkig weinig voor komt, maar helemaal uitsluiten kunnen we het niet nee. Bij de botsingen die wel gebeuren is het percentage dodelijke menselijke slachtoffers erg hoog.

Daarnaast zijn er voor de modelvliegers speciale terreinen die ook op de luchtvaart kaarten staan. Puur om het risico op slachtoffers te minimaliseren. Als iedereen zomaar overal en nergens met deze drones de lucht in gaat (hoger dan 100-200 meter) dan is het gewoon wachten op de ongelukken.

Vergeet niet dat als je 200 km/u gaat in een vliegtuig, je zo'n object van 50cm echt niet ziet aankomen. Het is al lastig genoeg om andere vliegtuigen op tijd te zien. Daarom zit iedereen ook op de relevante radio frequentie en houden we elkaar op de hoogte van waar we zijn en wat onze intenties zijn. Daarbij krijgen we nog een flinke ondersteuning van de luchtverkeersleiding. Dit alles draagt bij aan de veiligheid, want het hoeft maar 1x fout te gaan en het is einde verhaal.
Alles bij elkaar zorgt dat ervoor dat een botsing met een vogel gelukkig weinig voor komt, maar helemaal uitsluiten kunnen we het niet nee. Bij de botsingen die wel gebeuren is het percentage dodelijke menselijke slachtoffers erg hoog.
Bron? Met zo'n ongefundeerde claim kunnen we natuurlijk niets.
Daarnaast zijn er voor de modelvliegers speciale terreinen die ook op de luchtvaart kaarten staan. Puur om het risico op slachtoffers te minimaliseren. Als iedereen zomaar overal en nergens met deze drones de lucht in gaat (hoger dan 100-200 meter) dan is het gewoon wachten op de ongelukken.
Als iedereen dat doet dan is iedereen te druk om zich op een andere manier in de lucht te begeven en hebben we het probleem sowieso niet :Y)

Grapjes terzijde, je bent behoorlijk aan het doemdenken. Ik snap dat op zich wel, je persoonlijk belang bij goede regelgeving is natuurlijk een pak groter dan die van mensen die niet vliegen, maar het is wel belangrijk om realistisch te blijven.

De benodigde wetgeving is er natuurlijk al. Het is meer een stukje voorlichting wat nu mist (ik kan me voorstellen dat een aanzienlijk deel van de nieuwe dronevliegers zich niet eens beseft dat er op dat gebied regelgeving is).
Ik ben zelf in het bezit van een multicopter, met FPV.

Ik ga bijna nooit boven de 100m
Waarom? Het is doodeng om zo hoog te komen, het dalen duurt best lang, en de batterijduur is beperkt (in mijn geval rond de 9min vliegen).

Ik snap je zorg, maar de meeste mensen die ik ken (club) inclusief ik zelf, komen bijna nooit boven 100m, laat staan 300m :)
Op basis van de vibraties die je hebt lijkt het me dat je al enorm veel verbetering zou kunnen krijgen door je props te gaan balanceren.

Ik vind het knap dat je 4 ESC's combineert in 1 bordje maar ik stel me dan toch enigszins de vraag bij de running costs. Een ESC fikt nu eenmaal af en toe wel is door. (Bij men hexa nog niet gehad maar bij men heli's gebeurd het toch wel af en toe en dat zijn 160 en 200A ESC's)
Lijkt me als er wat kapot gaat of een ESC smeult dat je hele bordje om zeep is en dus alles gewoon voor de vuilbak is? Lijkt me dan niet erg kosten efficiënt, ook al maak je ze zelf. Het idee op zich vind ik wel vet, nu enkel nog alles kleiner maken want er staat een hele hoop gewicht op je quad zo te zien! Wat is je vliegklaar gewicht en welke vliegtijd haal je?

De snelheid van zo'n tarot gimbal valt op zich wel mee, zoals ik zei, het is vooral door het balanceren van de props en de gimbal beter te mounten dat je die resonantie uit je beeld gaat krijgen. Heeft meer te maken met hoe je de gimbal gemount hebt dan de kwaliteit van de gimbal. (Is geen supergimbal natuurlijk maar je beeld zou best stabiel moeten zijn zonder die constante vibratie)

[Reactie gewijzigd door JacobsT op 18 januari 2015 15:20]

Props balanceren helpt inderdaad wel al is er niet heel veel verschil. Tot nu toe heb ik nog geen defecten gehad met de motor controllers hooguit tijdens het kwalificeren. De motor controller zijn stuk beter gedesiged dan de Chinese hobbing escs. Ook nette stroom beveiligingen.
Moet wel zeggen dat ik niet met Chinese kloontjes vlieg van ESC. Ik maak zelf gebruik van een Kontronic Kosmik 200A ( http://www.kontronik.com/...inzeln&Itemid=203&lang=en ) en een YGE 160A voor 14S setup (http://www.yge.de/artikel.php?search=yge160hv)

Kijk dan zeker ook eens naar de rigiditeit van de booms. Je hebt zoals ik zei enorm veel gewicht op je quad staan, dus als de armen teveel flexen kan dit ook resulteren in veel vibraties. Probeer eventueel ook eens andere props en een beetje te prutsen met je GAIN instellingen (moeilijk te zeggen maar ze lijken wat aan de hoge kant op basis van de video), zijn allemaal dingen die resonantie kunnen verhelpen.

Succes! :)
Ik weet niet waar je de hoge gains op baseert. Als je onboard beelden bekijkt klopt dat de gimball doet wat rare dingen op de uiterste hoeken krijg dat niet beter. De frame zelf heeft een resonatie op 60Hz deze heb ik lager genaakt door een notch filter op de sensoren te zetten. Daardoord kan ik regelaars verder opschroeven. Alles is zo getuned dat de gain margin minimaal 11dB is en phase margin rond 60graden ligt. De metingen is wel klein signaal dus in het lineaire gebied. De quad zelf is allesbehalve lineair

[Reactie gewijzigd door Cyrus The Virus op 18 januari 2015 15:40]

Een FPV zender tot maximaal 25mW is toegestaan in Nederland. Zo te zien was de zender die jij gebruikt groter dan 25mW. Dus dan is het alsnog niet toegestaan. Zelf gebruik ik ook gewoon een 600mW zender, toch niemand die het kan controleren :P

Verder wel een beetje jello in de GoPro beelden. Dat is echt zonde en makkelijk te verhelpen door betere propellers te kopen! Zo duur zijn goede props gelukkig niet.

In de video zei je trouwens dat de LiPo accu een capaciteit heeft van 3,6A per uur. Dat klopt niet helemaal. Een LiPo accu heeft ook nog een C rating. Dat geeft de maximale capaciteit aan die de accu kan leveren. Meestal ligt die C rating rond de 30 dus dan zou deze accu maximaal 108A kunnen leveren. De meeste quadcopters gebruiken ook al rond de 60A bij hoveren dus dan zou 3,6A echt te weinig zijn!

Wel echt mooi dat alles helemaal zelf is gemaakt en geprogrameerd, zelf zou ik het je niet na kunnen doen! Ik kan net een robotje in Arduino programmeren maar verder kom ik niet :P

Zelf heb ik nu een behoorlijk uitgebreide quadcopter met een DJI Naza flight controller, FPV setup, Gimbal met camera enz. Heeft me in totaal al 1100 euro gekost maar dat is het ook zeker waard! De beelden die ik er nu mee kan maken zijn echt geweldig mooi! Jammer dat het nu winter is, in lekker warm weer vliegen is toch een stuk leuker en mooier!
Er zit inderdaad nog jello in de camera, ik heb ook carbon props liggen. Maar heel veel vliegen doe ik niet met camera ik ben meer bezig met dingen testen van nieuwe functies :+.

De capaciteit van de LiPo is wel 3.6Ah dat is de hoeveelheid energie die erin zit. De C rating geeft eigenlijk aan hoe snel je die energie eruit kan halen. Mijn quad verbruikt in hover ongeveer 30A.
Een ND filter op de GoPro zetten (of welke camera dan ook) helpt ook heel erg met het filteren van de jello. Werkt bij mij perfect.
Leuke video joh, geweldig om te zien!
Wat doe je als je analoog designer bent?
Is het analoog in de zin van dat je zonder computers designt of design je analoge circuits? Of zit ik er helemaal naast.

edit
Thnx gaaf dat verklaart ook een beetje dat je het allemaal zelf doet.

[Reactie gewijzigd door kaaas op 19 januari 2015 19:38]

Voornamelijk analoge circuits, en dan specifiek power electronics.
Jeroen,
Grappig om je zo te zien.. anders dan het schuren van de badkamer ;)
Leuke film, duidelijk!
Wauw, wat een hoop agressie.
Ik zie een enthousiaste hobbyist die een leuke hobby heeft gevonden en dat zo goed mogelijk wil invullen. Mogelijk heeft hij zich niet aan de wet gehouden, maar of dat bewust is of onwetendheid is niet te bepalen en daarom zou je hem zeker het voordeel van de twijfel moeten geven.
Ik ken deze wetten ook niet en een link naar de betreffende wetteksten plus een leesbare toelichting daarop (door jou?) zou ik graag lezen. Dit zou beter werken en meer respect opleveren dan zo hoog van de toren te blazen als je nu doet.
In de wet staat dat FPV vliegen is toegestaan zolang je de quadcopter nog met het blote oog kan zien. Er staat nergens dat je er continu naar moet kijken. Wel moet er iemand bij je zijn die wel continu naar de quadcopter kijkt.

Ook is "wildvliegen" volledig toegestaan. Je hebt helemaal nergens toestemming voor nodig. Je mag alleen niet vliegen boven gebouwen, woonwijken, steden en mensenmassa's. Op een veldje van de gemeente is geen probleem.

Dus volgens mij moet jij de regels nog maar eens goed nalezen. Hopelijk verpesten de mensen die de regels denken te kennen maar dat niet doen het niet voor de mensen die ze wel kennen en gewoon lol hebben met het vliegen van een drone.

EDIT: Hier trouwens een linkje naar een heel simpele afbeelding met alle regels erop: http://www.rubyq.nl/img/I...Wetgeving_Particulier.jpg

[Reactie gewijzigd door gfhoihoi72 op 18 januari 2015 23:07]

Duidelijke afbeelding. Ik vond alleen het "vlieg befret" wel erg grappig (moet zijn "vliegbrevet"). Als dat plaatje verder helemaal klopt, weet iedereen wat hij wel/niet mag met een drone.
Datzelfde geldt toch ook voor een vlieger, dus wat is nieuw
Er staat nergens dat je er continu naar moet kijken.
In de wetgeving lees ik:
2b: de vlucht wordt slechts uitgevoerd onder omstandigheden en op locaties waarbij er vanaf de grond tijdens de gehele vlucht goed zicht is op het modelluchtvaartuig en het luchtruim daaromheen;

2c: de bestuurder houdt tijdens de gehele vlucht goed zicht op het modelluchtvaartuig;
Lijkt me vrij ondubbelzinnig.

[Reactie gewijzigd door Bergen op 26 januari 2015 02:29]

Daarvoor moet er dus iemand bij je zijn die dat wel doet. Niet dat iemand er echt om geeft of het controleert maarja. Er staat in ieder geval nergens dat de piloot zicht moet hebben op het model!
Gaaf!!!

Maar waar ik ook erg benieuwd naar ben, in hoeverre bouw je je quadro zelf? Stel je alles zelf samen, ontwerp je wellicht zelf onderdelen?
Ziet er uit als een standaard frame met standaard batterijen, motoren en propellers. Maar buiten dat lijkt het er op dat alle elektronica zelf ontworpen is.

Frame zou je eventueel kunnen 3D printen, maar dat is vaak niet stijf genoeg en zorgt voor trilling in je video. Propellers wil je als elektronica (ex?) student al helemaal niet aan beginnen. Daar zou je beter iemand die lucht en ruimtevaarttechniek heeft gestudeerd op kunnen zetten.

Echt heel tof, ik heb zelf met een kitje een Quad gebouwd, en later een grote hexa (680mm), maar meer dan andere firmware op een arduino flashen is er bij mij niet van gekomen wat betreft elektronica. Wel heb ik zelf een Gimbal ontworpen en 3D geprint voor een NEX 5 (stuk forser dan een GoPro) camera. Die hangt nu onder de hexacopter als ik vlieg.
Wat ik me altijd afvraag is ben je niet bang dat voor zoveel honderden euro's of misschien wel duizenden euro's crashjes maakt?

Is het weleens voorgekomen dat je een flinke crash hebt gemaakt?
Hexa op zichzelf (camera, gimbal en transmitter dus niet meegerekend) heeft een grove 700 euro gekost. Als je gewoon op een mooie open plek vliegt en voorzichtig doet is het niet zo'n probleem. Met de quadcopter ben ik een keer vast komen te zitten in een boom waarna die ineens los schoot en op z'n kop richting de grond ging (+/- 20m hoog) met de throttle vol open.
Schade? Één poot (van nog geen 5 euro) van het frame gebroken, die dingen zijn echt heel erg stevig en de schade is dus meestal best wel te overzien. De dure componenten zitten goed beschermd tussen het frame in mijn geval.
Supervet. Gave video. En respect dat je alles zelf maakt, dat maakt het wel extra bijzonder. Was eigenlijk nog wel benieuwd wat zo'n ding in deze status je nu aan materiaal kost. In de video heb je het over professionelere dingen die 15k kosten, maar wat kost dit? En: hoeveel heb je er gecrashed tijdens de bouw? Want ik neem aan dat het niet altijd goed is gegaan? :)

Maar: niets dan lof. Gave hobby, vooral doorgaan. (ik zou willen dat ik 't kon) ;)
Goede vraag, wat kost dit nu? Ik denk dat iedereen dit kan met genoeg oefenen. Ook de maker van deze chopper heeft vast schema's van het internet gehaald (denk ik)! Zo niet, des te meer respect! 8-)
aan de apparatuur te zien die hij had staan, ik zag onder andere een oscilloscoop en een aantal lab voedingen. Zou ik zeggen dat hij het meerendeel eerder zelf heeft ontworpen dan ff wat schema'tjes van internet heft geplukt. Dan is de lol er ook snel af natuurlijk.

Ik vind prijs van zon product niet zo interessant, ik ben benieuwd naar de software die hij allemaal heeft gebruikt om het te programmeren, en welke processor er op dat ding zit.
Prachtig gemaakt! Was dit toevallig opgenomen in dicht bij Soerendonk richting Leende? Dat plekje daar komt me in ieder geval heel bekend voor :D.

Wordt er eigenlijk gebruik gemaakt van een microcontroller? Zo ja, welke?
Eigenlijk maakt het geen ruk uit welke Microcontroller je gebruikt. Het meest lastige is om de algoritmes goed te krijgen en het programma schrijven.
Je ziet tegenwoordig ook steeds meer ARM processors met Linux waarop het programma bijvoorbeeld geschreven is in python.
Linux op ARM gaat toch langzamerhand de uC wereldje overnemen op veel vlakken.
Het handige van ARM processors vind ik persoonlijk het aantal timers die ter beschikking zijn en de handige datasheets, voor de rest heb ik op school moeten leren programmeren met PIC32. Dit is gewoon nog steeds standaard C. Als er geen GUI nodig is, waarom niet?
Wie zegt dat de linux ervoor een GUI heeft. ;) Terminal access is genoeg.
leuk quads, puik dat hij alles zelf doet.
Helaas FPV zegt mij vrij weinig.

ikzelf vlieg ook quad (gisteren nog) , Een ander hoekje in de wereld van de quads.
En ja ik krijg kriebels als iemand 3d quads een drone noemt :)
Het is een 3D quad dus => niets fpv , gps , stabilisatie , geen beperkingen in 'hoek' zoals in eht filmpje, geen auto recovery , geen vangnet ,...
maar wel prop reversing , kicken als je dit hoort.
helaas geen lange vlucht tijden :((( .... maar 3:30 minuten pure rush.

Om een voorbeeldje te geven wat 3D qaud is: een filmpje ( niet van mij hoor )
https://www.youtube.com/watch?v=tlnuj-Nx1_I#t=64

[Reactie gewijzigd door blahenazo op 18 januari 2015 11:47]

Je moet voor de grap ook een keertje kijken wat ze allemaal wel niet kunnen met rc helikopters.
https://www.youtube.com/watch?v=qa9dX1hkEYI

Heb 1 keer moet zo een ding proberen te vliegen. Kon hem nog geen 3 seconden in de lucht houden.
Weet ik wel ;)
Vlieg ook met 3D heli's, de pitch response van heli's is natuurlijk een hele andere zaak
Heb gewoon deze quad gekocht om eens iets anders te doen. Mijn hobby blijft bij 3D heli's maar deze quad is toch een blijvertje. Kan mij nog enkele dingen leren welke ik dan kan gebruiken bij mijn heli's.

Nog een voordeel als je deze crasht , kost het je een paar props , misschien een armpje , maar qua afstelling = 0 gewoon fixen en vliegen. Als je een heli duikt hebt je veel meer kosten en werk. Er zijn ook 3D quad with pitch control ipv van prop reversing die zijn veel complexer van setup maar ook veel 'sneller' in response maar opnieuw als je die crasht weer een aantal uren werk. zoek maar eens "stingray 500 3d quadcopter"

[Reactie gewijzigd door blahenazo op 18 januari 2015 14:16]

Je pakt dan ook een video met Alan Szabo junior in de hoofdrol, hij hoort bij de absolute top van 3D heli vliegers. :) Hij verdient er zoveel mee (werkt voor Align geloof ik?) dat hij er goed van kan leven. Reist de hele wereld over voor demonstraties. Er zijn niet zoveel die op zijn niveau zitten...

[Reactie gewijzigd door Bergen op 26 januari 2015 02:47]

Field robot event, Labview, Vision, dan denk je toch gelijk aan Mechatronica Venlo. :P
Als je zoiets gaat doen heb je toch nog wat gehad aan Martin zijn lessen over controle techniek.

Leuke aflevering.

[Reactie gewijzigd door Samueldw op 18 januari 2015 13:43]

Goed opgemerkt ;) wij zijn toen eerste geworden met FRE2010
Leuk! Dat is nu al jaren niet meer gebeurt. Ze hebben er nu een 7de semester project van gemaakt om het weer een beetje op poten te krijgen en de glorie van weleer te herstellen :)

Daarnaast is er het GreenTechLab opgericht op Fontys Venlo, dus misschien dat zij afzonderlijk nog mee gaan doen aan het Field robot event met een eigen robot.
Wow, mooie hobby zeg! En wat een doelstellingen nog om te behalen.
Erg leuk om te zien zo op de vroege ochtend.
Er zijn ook NL'se bedrijven die werk met Drones uitvoeren. Hobby en werk combineren. ;)

[Reactie gewijzigd door Amped op 18 januari 2015 16:42]

Heeft die Cyrus ook iets te maken met die psy-trance/full-on formatie? Ik zie die naam al jaren voorbijkomen op flyers. Het heeft iig wel een hoog computer/tweaker gehalte.

https://www.youtube.com/w...ay5uSI&list=RD90A-Gay5uSI

[Reactie gewijzigd door blorf op 18 januari 2015 09:44]

In de film Con Air (1997) zit ook een karakter genaamd Cyrus the Virus ;)
Met veel plezier gekeken naar deze video en respect voor wat je allemaal hebt gemaakt en ontwikkeld.
Helemaal mee eens. Erg indrukwekkend ook qua verschillende competenties die je erin verwerkt.
Hoever zit je verwijderd m.b.t. je werk van een overstap naar een bedrijf dat drones ontwikkeld? Alleen dit filmpje al vind ik een indrukwekkende CV.
Gaaf dat de Gathering of the tweakers terug is!
Zijn drones toegelaten in Nederland? In België zijn ze namelijk illegaal.
Hobbyisten mogen vliegen met quads/drones op modelvliegtuigvelden. Daarbuiten niet.

Maximaal 300m hoog, 500m horizontaal.

Commercieel mag er gevlogen worden met een TUG ontheffing, bedrijfs/projectontheffing en als er een NOTAM is uitgevaardigd en goedgekeurd.

Commericeel mag je maximaal 120m hoog, 500m horizontaal.

[Reactie gewijzigd door Amped op 20 januari 2015 13:44]

1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee