Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Gathering of the Tweakers - Rc-racer Memphis

17-02-2013 • 08:00

147 Linkedin

In de laatste aflevering van dit seizoen zijn we op bezoek bij Memphis. Deze Tweaker combineert computers en elektronica met zijn grote passie: radiografisch bestuurbare auto's. Sinds begin jaren negentig zit hij in het wedstrijdwereldje en doet hij mee aan races over de hele wereld, met als hoogtepunt zijn deelname aan twee wereldkampioenschappen.

Om de snelste race te kunnen rijden ontwikkelde hij een uniek telemetriesysteem, dat hem in staat stelt realtime-gegevens van zijn rc-auto te meten. Van het toerental tot de temperatuur van de brandstof en die van het chassis; allemaal om inzicht te krijgen in wat er gebeurt op het circuit. Ook werkt hij mee aan de ontwikkeling van wedstrijdmotoren, ontwerpt hij zijn eigen chassis en is hij bezig met het draaien van een aluminium tankdop die maximale koeling van de brandstof moet opleveren.

Voor het volgende seizoen van Gathering of the Tweakers zijn we nog op zoek naar Tweakers met een bijzondere collectie of hobby. Ben jij diegene of ken je iemand? Laat het ons weten via een bericht op het Forum of mail ons.

Lees meer

Gathering of the Tweakers zoekt jou! .Plan van 23 december 2015

Reacties (147)

147
135
97
21
1
13
Wijzig sortering
Anoniem: 470177
17 februari 2013 09:23
@ PeeFizz Wanneer je voor de lol rijd, mag je bijna alles doen, zolang je auto aan de veiligheidseisen van het circuit voldoet. Wanneer je wedstrijden gaat rijden zijn er strenge regelementen waar je aan moet voldoen. Wat wel en niet mag is afhankelijk van de klasse waar je in rijd. In sommige klassen is het tunen van motoren toegestaan, in andere klassen moet er juist weer met standaardmotoren gereden worden, of motoren van één bepaald type. Vaak zijn er ook maar een beperkt aantal soorten banden toegestaan. Daarom wordt er vaak met de gripverhogende middelen gesjoemeld.

En het is natuurlijk goed dat er dergelijke regels zijn, het moet natuurlijk wel een wedstrijd blijven. En niet zo zijn dat degene met de dikste portemonee alles wint...
Ik was totaal niet bekend met deze sport, maar het lijkt verdomt veel op gewone autosport.

Qua regelgeving.
En vooral ook qua financiele impact.
Een dikke portemonee heb je toch nodig in deze hobby. Als je tegen deze snelheden mekaar raakt , dan is je alu direct geplooid , je carbon verplinterd enz.

Ik heb nog niet eens wedstrijden gereden, 600 € voor de auto ,200 aan lader en lipo's ,500€ aan hop ups, 500€ aan stukken voor herstellingen op 1 jaar tijd ... en ik heb nog maar 1 auto ;(

Al snel ben ik gaan beseffen dat offroad veel meer kost dan onroad , maar dan nog , met die onroad snelheden kan het snel mis gaan...
Voor mensen die meer willen weten betreffende de 2013 wedstrijdkalender en een club in de buurt kunnen eens een bezoekje aan www.nomac.nl nemen.

En voor de mensen die de snelheid indrukwekkend vinden, hier een telemetriefilmpje waarbij ik de auto op de startgrid parkeer en een proefstart maak:
http://www.youtube.com/wa...page&v=cwkVENYaK-k#t=247s
In 50 meter en 2 seconden op de 100km/u met ongeveer 2G kracht.
Mooie rapportage.
Ik vindt het erg jammer dat Tweakers aan deze hobby zo weinig aandacht besteed. De RC techniek in helikopters en vliegtuigen (en misschien ook wel in auto's) is de laatste jaren en voornamelijk sinds de lipo echt een stuk vooruit gegaan. Waardoor het ook een stuk toegankelijker is voor veel mensen.

Zelf ben ik wel geïnteresseerd in FPV met auto's.

@Memphis, wat vindt jij van RC auto's op lipo's tegenover brandstof? Gaan lipo's op den duur de hele rc competitie overnemen of denk je dat brandstof wel blijft bestaan?
Tweakers is een computersite en er lopen een aantal RC topics op het forum. Maar ik weet dat er een ontwikkeling gaande is in de vorm van een soort campus waar de jeugd op een spelende wijze met RC modellen vertrouwd en geïnteresseerd gemaakt moet worden voor de techniek.

LiPo's en brandstof blijven voor de belevenis een groot verschil. In de snelheid vandaag de dag niet maar bij de brandstof zijn er een paar aspecten die de belevenis realistischer maakt zoals de koppeling, versnellingsbak, rook, geluid en het tunen en fijnafstellen van de motoren. Elektro is door de jaren heen dat ik het ken van 1.2Ah naar een accu (lees tank inhoud) van 7Ah gegaan terwijl de 1:8 brandstofauto nog steeds op 125cc tankinhoud zit. Ja, de continue ontwikkelingen bij elektro heeft het gebracht tot waar het nu staat en om eerlijk te zijn is het misschien zijn doel voorbij gegaan. LiPo accu's zijn nu niet de meest stabiele en dienen met enige voorzichtigheid behandeld te worden als ook de brushless motoren met zeer ingewikkeld programmeerbare regelaars heeft de bereikbaarheid en ook de kosten op een hoger niveau gebracht. Gelukkig zijn veel rijders het daar over eens en is stockracing weer erg populair geworden. Een vaste motor en (een niet programmeerbare) regelaar om de klasse op een acceptabel niveau in kunnen en kosten te houden en het aspect van het racen weer meer aan de kant van de mechanica dan aan de kant van de elektronica te houden. Helaas zijn ook hier rijders die een breder begrip over "stock" hebben.
Ben het een beetje met je oneens op een aantal kleine punten.

Mijn ervaring ligt vooral bij RC heli's en in mindere mate met auto's maar heb zelf een electro PAN car maar mijn kennis van nitro, benzine en electro motoren volstaat om even te reageren.

Net zoals je bij nitro motoren veel kennis moet hebben om de perfecte carbu afstelling te gaan vinden, kan je dan bij electro meer zaken gaan afstellen zoals motor timing ed in de regelaars. Is gewoon een andere vorm van tuning. Een electro wagen zijn op de krachtbron na nog steeds hetzelfde. Je moet nog steeds camber, toe, ophanging ed gaan afstellen maar je bent duidelijk een RC veteraan en ik merk dat bij de heli's ook dat veteranen, no offence, nogal moeilijk nieuwe technieken gaan adopteren. Ik snap je redenering wel en bedoelde dat laatste absoluut niet als kritiek. Ik spreek over men ervaringen in de vliegwereld.

Electro motoren hebben wel een aantal voordelen tov brandstof zoals veel krachtigere motoren. Hogere topsnelheden zijn mogelijk maar vooral voor competitie is het extra koppel en de rechtlijnige vermogenscurve veel beter imho, same story bij heli's. Daar is nitro eerder een zeldzaamheid aan het worden door al de voordelen die de motoren leveren over brandstof. Nitro is best duur terwijl lipo's maar enkel grof geld beginnen kosten indien je bij heli's met hele grote toestellen vliegt (12 cell setups bv), terwijl bij RC auto's ze meestal op 2, 3-cell packs rijden en die zijn heus niet onbetaalbaar en de levensduur van de lipo's is erg goed mits je ze goed behandeld. Ook kan je met nitro tegenwoordig steeds op minder plaatsen terecht terwijl je electro overal kan gaan rijden.
Een charme van brandstof is natuurlijk nog wel het lawaai, de rook, de geur, ... Geeft inderdaad wel een extra sensatie bij het rijden & vliegen.

Lipo's onstabiel? Daarin kan ik je wel helemaal niet volgen. De life accu's ed. die ze vroeger gebruikten waren idd enorm gevaarlijk, vooral tijdens het laden, echter de lipo's?
Laders werken met celbalanceerders, alles wordt mooi gemonitord en ja, er rookt wel eens een ESC op, echter heeft dat meer te maken met een condensator ofzo die het begeeft. Bij goede koeling en bij gebruik van goed materiaal gebeurd dit bij heli's althans zelden. Spontaan in brand vliegen van lipo's gebeurd vrijwel zelden of zelfs helemaal niet meer en in brand vliegen bij een crash? Daar heb je geen groter risico mee dan bij een brandstof. Lipo rookt meestal gewoon terwijl ik brandstof toestellen letterlijk heb zien ontploffen bij impact.

Wel heel leuk dat ze RC eens als onderwerp nemen bij tweakers. Auto's zijn niet zo 'elektronisch' maar vooral mechanisch tov heli's of multicopters dus het is echt wel een leuke trend. Misschien ideetje voor de volgende keer daar je met GPS modules ed heel wat kan gaan doen!

Enorm leuk dat je na al die jaren nog zo bezig bent met je hobby. Ik wou ook heel graag een bigscale auto zoals een Baja maar door gebrek aan rijplek toch maar begonnen met heli vliegen na lang twijfelen en bevalt prima, hoewel ik stiekem nog vaak op RC websites naar autos lig te kijken. Misschien knutsel ik wel nog eens een leuk kitje in elkaar zoals de aankomende TT-02 ;)

Vraagje, waarom gebruik je die 'oude' telemetrie? Futaba en Spektrum hebben toch fantastische telemetrie mogelijkheden die vast veel minder wegen dan je huidige setup op je auto en gewichtsbesparing is toch ook wel een belangrijk aspect. Je bent misschien iets beperkter in het aantal sensoren die je kan toevoegen maar ik heb bv op toestellen readouts van headspeed (toerental hoofdrotor), hoogte, motortemperatuur, lipo voltage, receiver voltage & G-krachten (2 assen tot 40G, 3de as tot 8g). Geen snelheid daar dit voor heli's niet echt relevant is als je niet gaat speeden. Hou je een logbook bij over verschillende periodes om evoluties in temp te kunnen gaan zien of vermogenverlies te detecteren?
Daar waar vroeger elektro meer plug en play was zie je nu mensen worstelen om competief mee te komen, zelfs in stock klasses. Er wordt heel veel tegen nitro gezeurd over moeilijk met afstellen etc maar net als nu met electro is het kennis van zaken hebben, het grootste probleem is dat de verhalen over de moeilijkheden met nitro worden doorverteld door mensen die niet eens de ervaringen hebben. Dat er brushless motoren en regelaars doorbranden om mee te kunnen komen wordt vergeten. In dit soort 1:8 auto's zijn er conversies te vinden en wordt door veel mensen geëxperimenteerd om ze op brushless te krijgen maar toch slaat het niet aan mede dat er ook nog niet echt geschikte motoren en regelaars zijn die passen en het aan kunnen.
Ook de laatste series NiMh cellen zijn in de strijd voor de hoogste capaciteit niet stabieler geworden en onbetrouwbaar. Hoewel LiPo best degelijk is zijn er ook genoeg verhalen van spontaan ontbrande accu's ondanks een goede behandeling Om schade en letsel voor te zijn is gewoon een voorzorg nodig.
Maar eens, de technologie van de auto is bij beide gelijk en met de huidige snelheden spectaculair aan beide kanten.

Bestaande telemetrie is leuk maar zeer beperkt. Veelal zit je vast aan bep. zenders en sensormogelijkheden. Met dit kan ik bepalen wat ik wil, de software is hierin geheel universeel.
Geen regelaars die het aankunnen? Verbaast me toch hoor... Zelfs HPI heeft nu een 1:5 Baja Flux op electro... Ding gaat heftig hard hoor.... Motoren die meekunnen is het probleem niet, ze betaalbaar in een leuk pakketje stoppen voor een beginnende rijder dan weer wat anders... Een deftige brushless setup kost een bom geld, hoef ik jou zeker niet te vertellen :)

Denk dat het probleem vooral ligt in het feit dat je bij grotere modellen krachtigere motoren nodig hebt die op hogere voltages werken (lees: veel duurdere lipo's).
Een 12S lipo pakketje kost voor mij makkelijk 200 tot 300 euro en dat geeft je dan een vliegtijd van 4-5 minuten op 1 laadcyclus. (Bij gewoon rustig sportvliegen haal je wel langere tijden). Nitro heli's blijven vooral populair omdat je met 1 tankje makkelijk een kwartiertje kan vliegen maar voor hard stunten kakt de headspeed teveel in terwijl je daar bij electro vrijwel geen last van hebt mits je een premium setup gaat vliegen. Voor een goede regelaar + motor ben je in de 700-size heli klasse (wat eigenlijk de koninginneklasse is) rond de 1000 euro kwijt als je premium spul wil gaan hebben.

Nimh cellen, snap niet waarom mensen dat nog gebruiken. Meeste deftige modellen kunnen met lipo's overweg en presteren een pak beter bij gebruik van lipo's daar ze de motoren veel beter kunnen bedienen van de nodige amperages.
Is toch enkel bij de goedkopere kitjes dat men daar nog beroep op gaat doen?

Zeer beperkte telemetrie voor racers uit de zenders? Dat weet ik niet precies daar ik de pistoolzenders van futuba niet ken. Bij Spektrum zijn ze best uitgebreid maar je kan er, in tegenstelling tot jouw setup, inderdaad geen 10-tal sensoren op kwijt maar de belangrijkste en nuttigste wel. Je zit dan inderdaad wel gebonden aan een fabrikant zoals Spektrum of Futaba maar de meeste mensen blijven uiteraard bij hun merk van zender en ze zijn meestal wel backwards compatibel als je een nieuwe zender koopt. Zo kan mijn nieuwe DSMX zender ook overweg met de oudere DSM2 technologie etc dus je hoeft heus dan geen nieuwe telemetriesetup gaan plaatsen als je van zender gaat wisselen. De zenders gaan trouwens veel langer mee dan de modellen die we rijden/vliegen... deze gaan toch redelijk snel op pensioen, zeker bij jou met een competitiewagen. Je moet vast elk jaar met een nieuw chassis komen aandraven als je wil blijven meedraaien aan de top.

Jij geen tips voor een kitje? Ik verveel me vaak bij de koude dagen en wil nog eens iets leuks gaan bouwen. Dacht aan een TT-01 maar die gaan stock veel te traag naar men zin. Komt de TT-02 er niet aan binnenkort?

[Reactie gewijzigd door JacobsT op 18 februari 2013 19:57]

Kijk eens op the-border.com naar de Spec-R type S, of de Serpent 411 RTR, beide zeer betaalbare auto's gebaseerd op wedstrijdmodellen waar hoofdzakelijk het carbon voor epoxy vervangen is. TT01 is leuk maar inderdaad zeer beperkt, als je een Tamiya wilt kan je eens kijken naar de TA05 of de TA06.

Dikke brushless in offroad gaat goed en werkt prima vanwege de wielspin. In een onroad bij veel grip doet het de piekbelasting aardig oplopen, zeker als je nog een redelijke snelheid wilt halen. En een set van een Baja lepel je niet zomaar in een 1:8...
De eerste fatsoenlijke 1:8 electro ombouw die ik heb gezien is deze:
http://www.youtube.com/wa...er_embedded&v=8JUKRJ5mMdU
Ook hij heeft wat tijd en geld erin gestoken om tot deze setup te komen.
Haha die Roelof! Niet alleen op het modelbouwforum, maar nu ook op tweakers betrap ik je over het voeren van 'discussies' over de stock elektroklasse!!

Maar het klopt wat Roelof zegt. In de RC-elektrowereld (waar ik dan weer al een tijdje op (inter)nationaal niveau in meedraai), ging de technologische vooruitgang de afgelopen jaren dusdanig snel dat er gekozen is een hoop van deze technologische ontwikkelingen (zoals het dynamisch vertimen van borstelloze motoren) niet toe te staan op het Nederlands Kampioenschap (en daarmee vaak automatisch ook in clubverband).

Gaat elektro het van brandstof overnemen? Nee. Brandstof en Elektro hebben een heel andere insteek, trekken in het algemeen andere geïnterresseerden en publiek aan en hebben zo hun eigen competities die populair blijven. Vaak zie je ook veel snelle jongens uit de brandstofklasses op een gegeven moment ook elektro gaan rijden en vica versa.
Ik zelf rij al een hele tijd met een eletro E-Revo, niet in wedstrijd verband maar gewoon lekker bashen in de vele braak liggende stukken grond die nederland zo nu en dan nog rijk is :P

Heb wel een tijd met een Serpent gereden (type even kwijt) maar dat gezeur met een starter box en afstellen is iets waar je vrij snel moe van word als je gewoon ff snel lekker een stukje wil gaan racen :)

Ik zelf woon in de buurt van de soesterduinen waar je lekker kan rond bashen maar waar bijv brandstof voertuigen niet toe gestaan zijn en dan is het wel fijn om dat je gewoon je electro bak in de achterbak kan gooien en gaan :)

Moet wel zeggen dat elecro wel een beetje de geur en het geluid mist maar het voordeel van Lipo's en brushless is wel dermate groter dat ik toch liever een elecro bak heb :)
Mooie uitgebreide rapportage. Volgens mij moet je een super snelle oog/hand coördinatie hebben en reactiesnelheid. Enige dat ik me nog afvroeg na het kijken is wat voor baan Memphis heeft, want het ziet eruit als een hele dure hobby :)
Op het moment geen :( maar een groot deel is gesponserd omdat ik testrijder ben voor een aantal ontwikkelingen. Overigens als je dit met gezond verstand aanpakt hoeft het niet duur te zijn. Rondetijden zijn niet te koop, die moet je zelf uit je vingers en setup halen.
Rondetijden zijn niet te koop, die moet je zelf uit je vingers en setup halen.
Maar ik vermoed dat de teams met de meeste sponsors toch wel het beste materiaal in huis hebben. Misschien een idee voor Tweakers om jou te sponsoren met een mooi logo op je auto? ;)
Klopt, maar om een teamrijder te worden moet je jezelf ook bewijzen, je kunt je niet zomaar inkopen zoals het soms bij de F1 gebeurd, ik hoef op het moment alleen mijn motoren en lidmaatschappen te betalen ;)
Tof om te zien. Ik had geen idee dat het zó hard ging...

Wat ik me wel afvraag is hoe een race in z'n werk gaat. Net als in de F1, of is het wie de snelste rondetijd neerzet?
De kwalificatie is opbasis van een tijd. 5 minuten rondjes rijden en je kwalificatie is dan het aantal rondjes in de 5 minuten + de tijd die je nodig had om de laatste ronde af te maken. Je krijgt een aantal kansen waarvan de beste telt. Met je resultaat wordt je in een kerstboomfinalesysteem gezet, hoe beter de tijd hoe hoger je al geplaatst wordt en er blijven wat gaten voor opklimmers om op te vullen dus ook al kwalificeer je slecht kan je nog tot de finale en podium door klimmen.
Tijdregistratie gebeurd dmv. een transponder met een tellus in het circuit. De apparatuur hiervoor komt van AMB Mylaps die ook de tijdregistratie in veel sporten verzorgt. De transponder is persoonlijk door een uniek nummer en kan je 24/7 (indien aangesloten) je rondetijden op het internet terug kijken.
Het gaat eigenlijk bijna altijd wel op tijd. Dus in x aantal minuten zoveel mogelijk rondjes neerzetten. Ben je voor dat het tijd is net over de finish dan mag je je rondje afmaken en wordt die ook nog meegeteld.

Dus is anders als in de F1. Dat zelfde geld eigenlijk wel voor de kwalificaties. Dit is nooit echt het snelste rondje maar gewoon in x aantal minuten zoveel mogelijk rondjes rijden.

Wisselt dan nog wel per klasse wat er precies qua minuten en dergelijk geld. Voor de 1:8 zoals in dit filmpje voorkomt durf ik niet exact te zeggen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 303253 op 17 februari 2013 11:33]

Leuk filmpje hoor. Die banden ook, insmeren met olie. Hoe kom je erbij? :o

Memphis, rij je altijd met een "normale" zender ipv een stuurwiel zender? Zo ja, waarom?

[Reactie gewijzigd door Dacuuu op 17 februari 2013 08:59]

Ik ben er zo mee opgegroeid. Een maat van mij wisselt wel eens en heeft gemerkt dat knuppels sneller stuurt dan een stuurwiel maar de fout die bij stuurwiel veel gemaakt is is om uit de pols te sturen ipv uit de vingers en dat maakt het traag. Uiteindelijk maakt het niets uit al zie je onder de toppers toch nog veel knuppels.
hahaha.. Sorry.. Hij maakt hem gewoon. Onder de toppers zie je toch nog veel knuppels :+

Sorry _/-\o_ beetje oftopic maar kon het ff niet laten.

Leuke hobby, mn broertje heeft ook zo'n auto.. heel gedoe zelfs al met baterijen uitzoeken. hij heeft ipv alu schroefjes veel titanium schroefjes. zijn erg ligt en supper sterk. ook een titanium onderstel.

Grappig om te zien dat je nog een erg oude laptop gebruikt met erg oude applicatie om je motormanagment uit te lezen.
Blijft leuk... Probeer het ook altijd 1 keer per jaar met vrienden te doen. Leuke dagen uit zijn dat altijd..

Banden reglement van F1 overnemen? Of steken ze allemaal anders?

Kan de organisatie niet banden of zelfs hele velgen met band aanleveren.. Dat proberen ze in de racerij ook, en dan rijd iedereen op de zelfde banden... wat al scheelt.
De controlemiddelen om er "grip" op te houden dat het niet gebeurd zijn te omslachtig en te kostbaar voor een relatief kleine organisatie. Er zijn nogal wat controle middelen geprobeerd tot aan speciale nog te betalen chemische detectors maar ook dat is te omzijlen.

Een hand-out band is te doen maar naast het feit dat er rijders op tegen zijn omdat ze sponsoren hebben of een eigen vrije keuze willen hebben welke soms ook goedkoper is is er ook een organisatorisch probleem. Alleen voor Nederland moet je 300 sets banden per wedstrijd regelen die besteld, vooruit betaalt en op tijd geleverd moeten worden als ook de extra vrijwilligers die in het hele proces nodig zijn. We waren er wel zeker van dat meer dan de helft in het NK smeerde, je zag steeds meer rijders ineens grote sprongen vooruit maken. Uiteindelijk is het toegelaten zodat iedereen legaal de kans heeft om sneller te gaan met de band van hun keuze en sponsor zonder al of niet terechte beschuldigingen.
Roelof heel leuke hobby!! Ik vraag me echter af of de extra sensoren muv. de Toeren Teller / Snelheids meter eigenlijk wel van belang zijn. Het zijn idd leuke add on's voor de RC auto's, maar sensoren om de Temperaturen te meten is het eigenlijk wel nodig in een race? Het geeft namelijk extra gewicht toch? ik heb totaal geen verstand van RC Car's maar ik denk dat de meeste wel 30 min lang op vol gas kunnen volhouden, dan is een thermometer een overbodige luxe.

Ik ben wel benieuwd of jij met je technische skills een RC Heli / Plane kan maken met de sensoren + camera's!! :*) lijkt me echt tof!!
Telemetrie is een makkelijke gadget geworden, sommige zenders zoals de Spektrum DX3S komen vandaag de dag standaard met een op en neer communicatie voor bv. motortemperatuur maar als je rijd heb je geen tijd om op je zender te kijken. Wel belangrijk om de temperatuur in de gaten te houden, staat de motor verkeerd en wordt die te heet kan je hem snel afschrijven.

Dit was iets wat ik al had maar door slechte componenten nooit goed had gewerkt. Ik ben betrokken bij de ontwikkeling van een Nederlandse motor en dan wil je meer weten zoals acceleratie, toerental en temperatuur en dat heeft na het weer op te bouwen met betere componenten veel meer inzicht gegeven wat er met een motor op de baan gebeurt en je ziet ook in getallen en grafieken wat beter en slechter is na veranderingen aan de setup (uitlaat, compressie, tandwielen etc) hetgeen puur op gevoel soms anders doet geloven.

En inderdaad, sommige info hoef je niet te weten maar dan is er nog de factor "omdat het kan" :)
Dit is een mooie hobby, maar ik heb eens een vraagje is Aerodynamica ook belangrijk voor downforce en grip of is het allemaal de band want daar valt denk ik ook nog veel winst te behalen.
De band bepaalt heel veel in het weggedrag. Aerodynamica aan de onderkant wordt weinig mee gedaan, bovenop met de body is er veel keus met ieder zijn eigenschap. Dan kan je de body nog iets naar voren of naar achteren plaatsen voor de balans en heb je een extra trimstrip op de achterspoiler.
Ik heb wel eens een dichte bodem geprobeerd voor het ground effect. Werkt super maar vereist een compleet andere afstelling. Je merkt dan ook dat je zonder eigenlijk met veel wielspin rijdt want het ground effect creëert zoveel grip dat de motor minder toeren maakt wat hem ook meer onder zijn powerband laat draaien. Een ander bijkomstig nadeel is de kwetsbaarheid. Hoewel autosport geen contact-sport is gebeurt het wel en wil je niet dat er brokken uit de plaat breken.

Het chassis zoals wij die kennen is een smalle plaat met veel gaten.
http://www.teamxray.com/t...proddesc.php?prod_id=4170
Zoek verder naar beneden het hoofdstuk op over flex control, hier wordt aangegeven dat er wat insertjes zijn om die gaten in het chassis te vullen om de flex te verminderen. Ja, de flex wordt verminderd maar je creëert ook een vlak waar groundeffect gaat werken. Flex is iets wat de laatste tijd erg actueel is. Door de plaat met de tank en apparatuur meer te laten zweven krijgt de chassisplaat meer vrijheid voor meer torsie wat meer grip moet geven. Gesprekken met een echte raceauto engineer (werkzaam in LeMans, GT4 en Rally) is flex het laatste wat je wilt maar een prima noodoplossing voor een slecht werkende suspensie.
Anoniem: 486784
17 februari 2013 22:05
Kan ik uit het filmpje opmaken dat je zelf ook ervaring hebt met die grip verhogende olie? ^^
Je kent het fenomeen van vroeger met indoor electro waar het toegestaan was (en nog steeds is) en deed je niets anders. Ja, als bestuurslid in de Nederlandse organisatie ga je tijdens testen dingen proberen, ook gewoon uit niewsgierigheid om te kijken hoe makkelijk en goedkoop het is. Een olie met een oplosser zoals wasbenzine doet het diep de band in trekken, de wasbenzine verdampt en de olie doet zijn werk net als aftersun op de huid, het zet de poriën open. Commerciële gripmiddelen bevatten ook weekmakers en andere middelen om de olie beter, dieper en sneller het rubber in te krijgen en sneller op te drogen.
Hoewel ook beschuldigd van deze doping heb ik het hele jaar alle NK's geheel eerlijk gereden en ben 13e in de hoogste klasse geworden. De enige wedstrijd waar ik het gebruik hebt was een internationale 40+ race waar het toegestaan was. Op de 3e plek in de finale gestart, een tijdje op de 1e plek gelegen maar heel snel bleek dat de vele grip ook een tol eist op de hele aandrijving en begaf mijn koppeling het. Dit is direct een leerschool voor het komende seizoen waar het nu wel toegesstaan is.

Voor het smeren moet je eigenlijk het smeersel diep in de band laten trekken, een machine waar 2 banden onder een grote veerdruk tegen elkaar aan draaien doet dat automatisch.
Met wat oude onderdelen, een vertragingsmotor en wat ander troep flans je dan wat in elkaar:
http://www.euronet.nl/users/tooms/tires/smeren.htm
1 2 3 ... 9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee