Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Gathering of the Tweakers: De geautomatiseerde Lego-treinen van almightyarjen

11-09-2016 • 06:00

130 Linkedin

In de videoserie Gathering of the Tweakers portretteren we tweakers met een bijzondere hobby. Dit nieuwe seizoen trappen we af met een bezoek aan almightyarjen, wiens grote passie het automatiseren van Lego-treinen is. Het begon allemaal met een trein die hij op z'n zesde kado kreeg en sindsdien is de verzameling flink gegroeid.

Arjen verzamelt niet alleen Lego-treinen, hij ontwerpt lay-outs en bedenkt daar scenario's bij voor de treinen. Het hart van zo'n railssysteem wordt gevormd door een of meerdere Arduino's, die redelijk eenvoudig te programmeren zijn. Verder zijn er stations, spoorwegovergangen en sensoren die helpen bij het regelen van de verschillende treinstellen die tegelijkertijd over het spoor rijden.

Naast de lay-outs bouwt Arjen heuse terminals, bijvoorbeeld voor de Lego-reizigers. Deze ontwerpt hij eerst in een 3D-cad programma. Het voorbeeld dat in de video voorbij komt bestaat uit twintigduizend onderdelen, bevat overal ingebouwde verlichting, werkende roltrappen, liften aan de buitenkant en schuifdeuren die automatisch open en dicht kunnen gaan.

Wil je meer te weten komen over dit onderwerp of het toekomstige werk van almightyarjen volgen, neem dan zeker eens een kijkje in Het Grote Lego Topic.

Alle vorige afleveringen uit Gathering of the Tweakers kijk je hier.

Lees meer

Reacties (130)

Wijzig sortering
Wow, heerlijk om te zien! En ik ben jaloers op de tijd en ruimte die je hebt ;)
Erg leuke video en wat ben je handig met dat spul! Mooi bouwwerken: Vooral die nachtshots gaven kippenvel!

(Misschien leuk om in de toekomst over te stappen op bijvoorbeeld Arduino Wemos mini's? Deze kan je via WIFI programmeren, en zou je dus sensoren en motorregelaars in de treinen zelf kunnen plaatsen, met permanent 9V/12V wat dan ook op je baan)

[Reactie gewijzigd door mekiteu op 11 september 2016 08:05]

Thanks. Ja, ik ken de Wemos hardware, heb het nog niet gebruikt. Ik ben idd wel bezig om de motoren te modificeren zodat ze vanuit de trein aan en uit gezet worden, met een rails die continue onder spanning staat
Is DCC dan iets voor dit?
DCC wordt gebruikt in de modeltreinen wereld, kan je digitaal motortjes + lampjes + van alles aansturen.
Arduino's kunnen het DCC signaal generen, en ook als decoder fungeren.
http://opendcc.sourceforge.net/ voor wat meer info.
De baan krijgt dan constant 14-20v afhankelijk van wat je zelf instelt, waardoor frontseinen etc gewoon aanblijven.
Wellicht dat je het al kent, dat zou heel goed kunnen :)
@almightyarjen: Wat Cyberhanz zegt kan mogelijk je blik weer vele malen breder maken!. Wat mij opvalt is dat ik alle treinen 1 richting op zie rijden. Digitale besturing met decoders maakt dat de "voertuigen" niet langer de richting oprijden die de gelijkspanning op de rail voorschrijft, maar dat de locomotief zijn richting zelf bepaalt. Dan kan je met treinen wat richting betreft tegen elkaar in rijden. Dat maakt het schakelen meteen weer een hele sprong uitdagender!
.Ik zou als ik jou was jezelf een plezier doen en echt een keer een bescheiden DCC proefbaantje maken. Een volledige centrale koop je voor zo'n 99,- online (bijv. Roco z21, let op de kleine "z", dat is de beginnerscentrale, de Z21 met hoofdletter "Z" is de centrale voor gevorderden die enkele honderden euro's kost.)

Ga je DCC gebruiken, dan plaats je decoders in de locomotieven en gebruik je de rails als databus om individuele decoders aan te roepen en opdrachten te geven. Voordeel: er staat altijd de maximale spanning op je rails, de snelheid wordt door de decoder in de locomotief geregeld. Het met horten en stoten rijden van de treinen op licht tot gemiddeld vervuilde rails is daarmee verdwenen, ook bij kruipsnelheden.
In de gewone modelbaan wereld (zoals Marklin en Roco) iis men daar al heel ver mee: naast het rijden van treinen en schakelen van wissels en seinen, wordt tegenwoordig flink ingezet op extra functies. Dus geluidsfuncties, licht functies en het schakelen van rookgeneratoren en miniscule piezo motoren. Dat laatste voor openslaande deuren bij wagons etc. Zie bijvoorbeeld deze youtube showcase: https://youtu.be/ip3ETXmfrBM . Daar kan je vast wel iets mee om weer meer inspiratie op te doen.

Het rijden van de treinen gaat op basis van computerbesturing via de PC. Aan de rails koppel je bezetmelders of stroomdetectie om te bepalen of een traject bezet is. Omdat je weet waar een trein is en de DCC decoder de interne "machinist" is in iedere lok kan je gerichttere opdrachten naar de treinen (en wissels) sturen. Zo komt een lange hogesnelheidstrein binnen op een spoor met verlengde perrons en pakt een goederentrein een perronloos middenspoor zonder te stoppen etc. Ook zijn er intussen de eerste pakketten waarin logistieke opdrachten moeten worden afgehandeld: breng lading a naar lospunt B en haak in station D een reizigerstrein aan voor station B. Dat laatste staat nog in de kinderschoenen. Als dat zich doorontwikkelt, bijvoorbeeld op jouw Lego baan, dan wordt het echt een grote logistieke praktijk game. Dat lijkt mij best uitdagend.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 11 september 2016 23:26]

Ik heb er wel eens naar gekeken maar nog niet helemaal in verdiept. Het nadeel van DCC is dat ik dan de motoren die erop gebruikt gaan worden moet aanpassen: er moet isolatie komen tussen de wielen en de aandrijving. Absoluut mogelijk, maar iets met tijd enzo ;)
Ik ga het in de gaten houden _/-\o_ ! Ga je dat met 433mhz doen o.i.d.? En wat een subs en views haal je met je Youtube kanaal... Met Lego spelen is groter dan ik dacht: Mevrouw Mekiteu moet toch maar een kamer opgeven :Y)
@almightyarjen Vet project hoor, complimenten!

Irt. Wemos: Ik ben zelf sinds kort bezig met Whisper nodes, daar heb ik er hier een aantal van liggen. Het geinige daarvan is dat als je ze goed gebruikt, ze heel lang mee gaan op een standaard batterij. Misschien is dat ook interessant voor je om eens naar te kijken. https://talk2.wisen.com.au/product-talk2-whisper-node-avr/

Wat ik me nog af vroeg... heb je weleens geëxperimenteerd met decentrale routing van treinen (e.g. iedere trein bepaalt zelf hoe de routing het beste kan)? Dat staat al een tijdje op mijn verlanglijstje om mee te experimenteren, omdat ik het gevoel heb dat het weleens beter kan schalen.

En was me ook al een tijdje aan het afvragen of het mogelijk zou zijn om een maglev trein te bouwen in lego met een arduino die de balans regelt... maar dat is wellicht een heel ander soort projectje. :)
Werken die lego treinen niet op accu's/batterijen met IR besturing?
de IR treinen hebben nog steeds permanente spanning, alleen zit er dan net als bij een RC auto gewoon een ECU in die de motor regelt adhv van het IR signaal wat binnenkomt op de receiver

*denk ik* gezien dat de kosten wat drukt, batterijen zullen binnen no-time verstookt worden en dat is niet echt leuke reclame voor lego + het electrische spoor is al in massa productie aanwezig, en al jaren hetzelfde, vandaar dat het ook zo goed gegaan is met de treinen tak van Lego.
Nope, die IR-treinen werken op batterijen. Ook komen ze met spoor dat enkel uit plastic bestaat, wat dan wel weer als voordeel heeft dat er ook flexibele spoordelen gemaakt kunnen worden (korte secties die halverwege een paar graden kunnen draaien).
batterijen zijn dan overbodig als je al permanente spanning op je rails hebt. De wielen van het oude systeem (die geleiden) doorlussen naar de lege batterijmodule van het IR systeem.

@almightyarjen: Wat mij dan ook heel leuk lijkt is om een bovenleiding systeem te maken van lego met koperdraad er tussen en dan alles van de IR set origineel te houden en alleen het koperdraad door te lussen naar je batterijhouder. Die dingen die de stroom van de bovenleiding oppikken zitten al standaard op de trein dus daar twee borstels opzetten is niet zo'n hele grote aanpassing esthetisch gezien. Beetje het idee van de stroomvoorziening van een trolleybus.
Een bovenleiding lijkt me heel erg lastig uitvoerbaar bij Legotreinen, aangezien je die op de een of andere manier aan de portalen moet bevestigen, zonder dat de stroomafnemer erin vast komt te zitten. De oplossingen die in de 'echte wereld' gebruikt worden zijn volgens mij moeilijk omzetbaar in Lego.

Verder zit je ook nog met de stroomafnemer. Met een simpele geleider en de mogelijkheid om hem omhoog te zetten ben je er namelijk niet, aangezien hij dan constant het contact met de bovenleiding zal verliezen. Je moet er dus, net als bij echte treinen, voor zorgen dat hij constant tegen de bovenleiding aangedrukt wordt. Dit vergt ook weer behoorlijke aanpassingen aan de treinen. (En de bovenleidingsconstructie moet er uiteraard ook mee overweg kunnen.)

[Reactie gewijzigd door Commendatore op 17 september 2016 00:22]

Volgens mij was hij vrij duidelijk dat hij secties kon aan en uitzetten. Vandaar ook geisoleerde delen en bedrade rails.
Lego is erg cool. Een soort van offline world of minecraft.
Wat ontzettend gaaf!
Ben meteen opzoek gegaan naar zijn youtube kanaal:
https://www.youtube.com/user/almightyarjen
Wat een prachtige bouwwerken, je ziet dat er veel tijd en passie in zit!
vanmiddag eens mijn lego opzoeken :D.

[Reactie gewijzigd door Smuggler op 11 september 2016 06:44]

Thanks voor de link. Zat ze een beetje te bekijken, en humor heeft die gast ook nog eens. :D
Die met die 13 trains crash. _O-

Echt heel erg mooi dit!
Heel gaaf inderdaad. Weer een heerlijk Tweakers item.
Ik zou alles weleens bij elkaar willen zien, maar ik snap dat dit lastig is in je huis, zal je vriendin ook blij mee zijn :D
Misschien komt t er ooit nog van. Ik vond de shots dat het echt een hele wereld wordt het mooist :)
Ik volgde al s wat van je werk, maar bij deze ook geabboneerd op je youtube kanaal ;)

[Reactie gewijzigd door xs4me op 11 september 2016 10:18]

Ik vind het ook nog wel cool en interessant die treinen. Komt heel wat bij kijken en ook leuk dat hij alles goed uitlegt wat hij gedaan heeft met de wissels ed. ... Dat station is ook mooi, zit heel veel werk in.
Ik heb ook gezien dat hij nog Windows 7 op zijn pc draait. :+
Super tof, who cares.. als je een nerd bent. Ben 40 jaar en kan niet wachten tot nieuw Star Wars Lego uit komt.

Een klein kritiek puntje. Hij gebruikt ook veel nep lego, snap het wel... maar als iedereen dat zou doen... geen lego meer.
0,0 neplego. Hij heeft 1 doosje met neplego, ooit vn zn vriendin gekregen. Zit nog in de verpakking. En zn vriendin weet nu ook wat neplego is en wat ze dus niet moet kopen :)

Waar hij het over heeft in de video over kopen in China gaat over de sensoren en electronica.
Zelfs de motoren die hij gebruikt is zoveel mogelijk standaard echte Lego. Het enige wat hij dus wel eens doet, zoals gezegd in de video, is Lego modificeren - zoals dat kliksysteem uit de wissel slopen, omdat het teveel beperkend werkt - of een paar draadjes solderen om stroom door te verbinden.

Zijn linkjes hier toegestaan? Zo niet haal maar weg @mods - maar anders:
Waar het over gaat in de video zijn:
station (inmiddels helemaal af) : https://www.youtube.com/watch?v=VcDu7l8SKZQ
kolen terminal: https://www.youtube.com/watch?v=MEekXRNztVI
I stand corrected! In de video kwam het anders over!
En hrigteri kan het weten, hij helpt me vaak met het ontwerpen van layouts en is ook de bedenker van het geautomatiseerd systeem wat in de video wordt besproken :)
O wauw.... kom ik aan met mijn ene lego trein ;)
Maar even een ander dingetje... gaaf dat al jouw treinen autonoom rijden, ik kan me wel voorstellen dat een vervoersbedrijf daar interesse voor heeft? Oke je maakt het misschien in het klein, maar het toch.

Maar echt een leuk project!
Daar dacht ik ook aan. De processen lijken me redelijk overeen te komen met de werkelijkheid.

Trouwens, misschien dat Lego hier ook interesse in heeft? Een nieuwe technische lijn voor kids én volwassenen? ;)
Ik neem aan dat volledig geautomatiseerde systemen zoals airport shuttles e.d. wel aardig op dezelfde manier werken :)
Haha die gedachte had ik ook: "hé, ik heb ook nog zo'n trein op zolder staan". *kijkt video* "Uuuh, hij heeft er iets meer dan ik. :/ " (Ik heb deze, ook ooit voor mijn 6e verjaardag gekregen. Zie deze niet bij Arjen in zijn kastjes staan? Verzameling nog niet compleet? :+ )

Ik heb vooral veel rails, niet veel treinen en al helemaal geen stations. Een trein moet rijden, niet stilstaan, vond ik altijd :9 Maar die stations van Arjen... wat ongelooflijk gaaf is dat zeg! :9~ :9~

Wat ik dan wel weer deed: bovenleiding! :D Ik gebruikte daarvoor van die velgen van kleine LEGO-wieltjes die ik om de zoveel centimeter boven de baan plaatste. En dan ging ik met oud vliegertouw wat ik in de schuur vond van velg naar velg. Steeds een lusje om elke velg heen leggen, zodat het touwtje aan de onderkant kon hangen. Het moeilijkste was om het strak te spannen zonder alles kapot te trekken. Vele weekenden mee zoet geweest... mooie tijden :) De écht grote projecten bij mij waren K'NEX, maar de LEGO-trein moest er wel altijd tussendoor kronkelen :Y

[Reactie gewijzigd door Jerrythafast op 11 september 2016 11:50]

Wat enorm gaaf! Kan je niet bij LEGO zelf aan de slag om zulke pakketten samen te stellen? Dit is een droom voor heel veel kinderen over de gehele wereld. Ga zo door!
Lego treinen worden wel aardig verkocht, maar een geautomatiseerd systeem is wel heel erg specifiek. Het 12V systeem van vroegâh had op afstand bestuurbare wissels e.d., uiteindelijk is Lego gestopt met deze lijn omdat het niet kostendekkend was. Maar het is wel mogelijk om wat te doen in combinatie met de Mindstorms serie van Lego. Als Lego dit leest, ik hou me aanbevolen :P
het 12V systeem is superieur, niet enkel bedienbare wissels, maar ook op afstand bediende overwegen en stopsignalen
alleen die midden rails en contactpunten van de trein zijn/waren een crime om schoon en werkend te houden ;(
Dat zou inderdaad ook een leuke combinatie zijn. We duimen voor je ;)
Bedankt voor een hele mooie video, waar ik met plezier naar heb zitten kijken. Ik wil je wel meegeven dat je, als je echt interesse hebt om voor lego te werken, hen beter gewoon een open sollicitatie kunt sturen met daarin een verwijzing naar je video kanaal. Kan me niet voorstellen dat er niet tenminste een gesprek uit voortvloeit. Het is als bedrijf heel erg lastig om leuke mensen met passie voor hun werk te vinden. Dat lijkt, als ik je zo inschat in je video's, bij jou wel goed te zitten. Vloeit er niets uit voort verlies je verder niets, anders realiseer je wellicht een werk-upgrade. :)
Ik kijk soms in Het Grote Lego Topic, en het is heel terecht dat Almightyarjen in deze rubriek aandacht krijgt. Wat een prachtige bouwwerken!
Same here: dat station had ik al eens gezien, in aanbouw dan. Ziet er werkelijk prachtig uit :) Ik heb vroeger ontzettend veel met Lego gespeeld en altijd eerst het boekje gevolgd, maar daarna ging een model weer uit elkaar en bouwde ik mijn eigen fantasie.

Wat ik ook heel herkenbaar vind is dat je een doos wil hebben vanwege dat ene unieke steentje. Ik heb menig voertuig gekocht vanwege een speciale ruit of wiel, menig gebouw vanwege een bepaald paneel of lego technics-modellen voor nieuwe techniek. Echt super om te zien dit.

Bij mij staat de Lego nu op zolder (heeft heel lang bij mijn ouders gestaan), maar eigenlijk moet ik daar weer eens wat mee gaan doen. Alleen... Tijd... Dat heb ik echt niet :D

Ondanks dat ik enorm onder de indruk ben en niks wil afdoen aan je resultaten, toch een vraagje: kun je treinen ook wat subtieler laten afremmen? Ik weet dat ik een tijdje bezig ben geweest met Märklin treinen autonoom te laten rijden en die kun je dan, door de computer aangestuurd, realistisch laten afremmen. Is zoiets met Lego ook mogelijk?

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 11 september 2016 09:40]

Ja, dat is zeker mogelijk. De snelheid van de treinen worden via PWM aangestuurd dus met een timer zou je de PWM frequentie langzamer kunnen laten aflopen. Nadeel daarvan is dat, als je een kort station hebt, de wissel langer bezet blijft en de trein erachter snel op de afremmende trein nadert. Je kan dit oplossen door de trein pas te laten afremmen als deze helemaal op het zijspoor staat, maar dan heb je een aanzienlijk langer station nodig en dus ruimte. Voor- en nadelen dus ;)
Het kan wel als je de motoren rechtstreeks gaat aansturen (wat je blijkbaar aan het bekijken bent zie ik hier boven). Dan kan de trein die achterop volgt ook vertragen tot het spoor weer vrij is.

Fantastische hobby, de lego trein die ik zelf had vroeger zie ik er ook tussen staan (of een vergelijkbaar model, die grijze met gekleurde streep). Daarna ben ik over gegaan naar de gewone miniatuurtreinen van Marklin, maar te weinig tijd om er zo mee bezig te zijn :) knap! Ik abonneer me alvast op je kanaal!
Je zou gewoon (DCC) decoders die normaal in model treinen gaan in die lego motor units kunnen bouwen, en dan de baan aansturen met zn standaard control unit, Intellibox oid. Dan heb je ook direct functie uitgangen voor rijrichting licht.

Of met een arduino zelf het DCC signaal genereren, DCC is een open standaard. Als je een beetje kunt programeren is dat goed zelf te doen, had het in 1 avond werkend. Hbrug voor de versterking hebben ze in China wel :)

[Reactie gewijzigd door Reinstein op 11 september 2016 10:35]

Lego is leuk om mee te spelen, maar ze hebben weinig automatisering in hun pakket. Daarom is het ook vrij simpel gebleven. Voor automatisering moet je dus zelf maken.

Alleen echte modelspoor zoals Marklin heeft meer automatisering in hun pakket staan, daarbij kun je mooie landschappen maken. Natuurlijk is dit niet meer zo spannend met standaard automatisering onderdelen, maar ook daar kun je met Arduino wat regelen.

Ik denk dat het vooral zit in verschillen in:
- eenvoud met Lego
- simpel en klein (geen grote modelspoor nodig)
- makkelijk af te breken voor nieuwe dingen
Bij echte modelspoor bouw je meestal bijna permanent. Het verschil is wel dat echte modelspoor heel mooi kan zijn, omdat alleen zij meerdere bochtvariaties kennen en zelf flexibele spoorstukken kennen. Je kan dus moeilijke opzet maken.

Uiteraard is dit afhankelijk wat je als kind krijgt. Krijg je een bouwpakket van Lego, zal je ook meestal op hogere leeftijd serieus mee doen met Lego. Je hebt ook veel opgespaard.
Krijg je als kind een Marklin doos, dan ga ik meestal uit dat je meer bezig houdt met Marklin en dus groter en serieuzer modelspoor aanlegt.

Het is leuk om naar te kijken en nachtelijke sfeer is mooi te zien. Heel mooi opgezet.
Weet je, zelfs met modelspoor van Märklin kan je zeer ver gaan in de eigen automatisering. Het is niet omdat de mogelijkheden door de fabrikant worden aangeboden dat je ze ook moet nemen. Zo is er bijv. op tweedehands websites enorm veel betaalbaar materiaal te vinden dat nog uit het oude analoge tijdperk komt en daar kan je dan weer helemaal wild op gaan als je wenst.

Heb zelf al jaren zo een project in de planning, heb de eerste locs en sporen klaarliggen, alleen de nodige tijd vind ik er niet voor.
Marklin heeft voordeel omdat het middenlijn kent tegenover andere merken. Met Marklin systeem kan daardoor overal onafhankelijk rijden. Een werkende bovenleiding is ook mogelijk. De digitale versie zorgt ervoor dat elke trein apart aan te sturen is.

Gelijkstroom systemen is meer opletten als je terugkeer lussen maakt of kruisingen. Hier is dus minder makkelijk aan te leggen. De oudere LEGO modelspoor heeft stroom in het midden lopen. De nieuwe versie gebruikt stroom aan beide kanten. Dit maakt spoorbaan iets mooier maar minder foolproof. Vooral een spoorbaan met combinatie van O en 8 in dezelfde opzet.

Ik zie dat Almightyarjen dikke motor gebruikt bij de wissels. Bij oudere spoor versie gebruiken ze elektromagneten om te kunnen wisselen. Weet niet of bij nieuwe spoor versie zo'n dikke motor als eletronische versie is of het ook met elektromagneet gaat...

Wat is eigenlijk verschil tussen oude en nieuwe spoor techniek?
Prachtige details in het station! Op 6:40 bijvoorbeeld de "blindengeleidetegels" (rood). Heel gaaf!
Ik kreeg een beetje een halleluja gevoel bij de schuifdeuren :D
Zo mooi dit !
Supermooi! Zelf hier n geautomatiseerde Marklinbaan, via Koploper en een central station. Ben benieuwd of koploper ook voor lego werkt.
Ik ben ook een Marklinbaan aan het bouwen, dan wel met Arduino Due aangestuurd.
Heerlijk om zelf de code te maken, eigen toepassingen en features in te verwerken.

Maar de uitdaging bij Lego is veel groter dan met bv Marklin! Marklin locs kan je simpel digitaal maken en individueel aansturen, Lego treinen niet. Alles moet met segmenten en stroom onderbrekingen.

Hulde Arjen, erg gaaf om te zien!
Wat leuk! Fijn programma? Kun je de lego treinen vergelijken met de analoge banen?
Heel gaaf gedaan en ook leuk om eens het gezicht achter de treinen en de filmpjes te zien. Heb met plezier naar het interview en de treinen gekeken. Er is gewoon teveel om te zien. Ik vind het ook erg leuk dat het niet meer alleen de treinen zijn, maar de hele wereld eromheen is verlicht en geautomatiseerd. Hulde. :)

Totaal offtopic, maar het bureau waaraan je zit: toevallig het onderste deel van een hoogslaper? Lijkt veel op wat ik zelf jarenlang heb gehad. Werken aan een bureau van dat formaat is in elk geval heel prettig en zeker met jouw hobby lijkt met dat een uitkomst.

[Reactie gewijzigd door Jorgen op 11 september 2016 22:19]

Ja, dat is idd het bureau van een hoogslaper geweest. Werkt ideaal idd, veel ruimte om je blokjes neer te leggen :)
1 2 3 ... 9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee