Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Gathering of the Tweakers - Kistradio-specialist Wesleytjuh

27-10-2013 • 08:00

111 Linkedin

Het idee van een kist- of kratradio is heel eenvoudig. Je holt een bierkrat uit, bouwt er de nodige elektronica in zoals speakers en een versterker. Vervolgens sluit je er een mobiel apparaat op aan om de muziek mee af te spelen en je hebt een populaire en makkelijke audio-oplossing voor op campings of feesten. Dus toen Wesley - op het forum bekend als Wesleytjuh - in z'n tienerjaren naar Renesse op vakantie ging, leek het 'm ook wel een leuk idee en ging hij aan de slag.

Inmiddels zijn we zo'n zeven jaar verder en is Wesley niet alleen fanatiek kistradio-maker, maar ontwikkelt hij ook eigen hardware voor in de kisten. Het begon met een klein printplaatje dat dient als accubewaking. Deze zorgt ervoor dat de loodaccu niet te diep ontladen kan worden. Een ander project dat onlangs is afgerond is een eigen versterker, speciaal ontworpen voor het gebruik in krat- en kistradio's.

Meer over de hobby van Wesleytjuh vind je op het forum onder Audio en HiFi in alweer het negentiende deel van het Krat- en Kistradio Topic.

Voor nieuwe afleveringen in deze serie zijn we altijd op zoek naar mensen met bijzondere collecties of hobby's. Ben je zo iemand of ken je iemand? Laat het ons weten via een bericht op het forum of mail ons.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

Reacties (111)

Wijzig sortering
mooi, maar waarom heb je je eigen versterkertje niet zo gemaakt dat hij met een jumper gemod kan worden? Inplaats van solderen.
Vrij simpel eigenlijk, de keuze tussen modded en standaard maak je maar 1X normaal gesproken, afhankelijk van de muziekdrager waarmee je hem het meeste gaat gebruiken. Jouw voorkeur soldeer je hard vast op de printplaat, en je kunt er zeker van zijn dat alles gewoon naar behoren blijft werken. Met een echte header/jumper ben je wat meer ruimte kwijt, en is het net iets minder degelijk ,maar natuurlijk ook een heel erg belangrijk aspect: 2X jumper + headers op de print kost je al bijna €0.5, en moeten dan ook nog gesoldeerd worden. Dat tegen €0 van een zogenaamde koffieboon en 0 assemblage kosten.

Mocht het nu toch zijn dat je van bijvoorbeeld een oudere Samsung telefoon overstapt naar een iPhone, wil je waarschijnlijk de versterker "opnieuw instellen" en dat laat zo'n koffieboon prima toe.
Daar dacht ik ook aan. Verder zou het natuurlijk ook gaaf zijn als je zelf niet de accu hoeft los te koppelen, maar dat dit automatisch gaat als hij aan het net wordt gekoppeld. Tenminste ik begrijp uit het filmpje dat dit niet gebeurd.

Verder is het leuk om te zien hoe jullie dit hobbyproject, niet verkeerd bedoelt, in een professioneel jasje hebben gestoken .

Hoe zit het trouwens met regelgeving omtrent het op deze manier aanbieden van prints en complete systemen. Er zijn technische eisen waaraan je product moet voldoen, maar is er ook een keuring/certificaat nodig?
Om deze reden bieden we eigenlijk nog geen kant en klare systemen aan hoewel we die vraag enorm vaak krijgen. Wij kunnen simpelweg nog niet aan alle keurmerken voldoen, 2 jaar garantie bieden, en concurreren met bijvoorbeeld iPhone docks van Logitech. Dat gaat gewoon nog niet met hoe het er op dit moment bij staat. Het leuke van een kistradio is juist dat je zelf aan de slag kan! Dat maakt het betaalbaar en leuk :)
Misschien wel leuk om ze bedrijf te vermelden: http://www.accusafe.nl/
Ook erg mooie webshop http://store.accusafe.nl/

Vindt het ook geweldig dat ze zoveel zelf maken.
Vraag me enkel af wat zo een kistradio zou kosten (dat laatste model)
Ja, erg flauw. In het fimpje een kleine promotie maken is wel zo netjes.
De website is zeer informatief, straks even doorneuzen.
Suggestie: een USB power poort zodat je je telefoon kan opladen aan de radio :) Evt een uitrolbare micro-usb kabel oid..
Erg goed idee. Al ga je dan wel, als ik voor het verbruik het voorbeeld van JsV gebruik, van een accuduur van tussen de 7,5 a 15 uur (bij een verbruik van tussen de 10 a 5 watt) naar een accuduur van tussen de 5 a 7,5 uur (bij een verbruik van tussen de 15 a 10 watt) wat best een flink verschil is. Dit kan je natuurlijk eventueel compenseren met een grotere accu, maar dat is dan ook wel weer wat duurder en zwaarder.
Natuurlijk heb je verlies maar het is altijd optioneel om te gebruiken :p
Nu is het wel zo dat een gemiddeld telefoon een accu met een capaciteit van zo'n 5Wh heeft, zeg 6Wh na verliezen van het laadproces. Dat is nog geen 1/10 van de veel gebruikte 12V 7Ah loodaccu, dus op zich valt de schade wel mee. Dit is wel zeker iets wat we nog willen oppaken, er zijn veel van dit soort laders te vinden op dealextreme, maar we zoeken nog een iets degelijkere oplossing. Suggesties zijn welkom :).
Zonder telefoon of tablet heb je dus geen radio?
Het is dus eigenlijk meer een soort speaker/versterker kist.
Meer het idee van een gitaar versterker.
Zo kan je het wel zien inderdaad. Er zijn wel oplossingen zoals MP3 modules waarmee je radio uit de lucht kan trekken of kan spelen vanaf een SD kaart of USB stick maar die MP3 modules verkopen wij al een tijdje niet meer omdat de kwaliteit gewoon te laag is, zeker voor de prijs die we er dan voor moeten vragen. Andere optie is natuurlijk een autoradio, dat is echter niet zo zuinig ;).
Opzich is er niks mis mee om altijd een smartphone bij te hebben, zeker onder de jeugd waarbij een telefoon wel het laatste is dat vergeten wordt.

[Reactie gewijzigd door wesleytjuh op 27 oktober 2013 12:50]

Hebben jullie ooit overwogen om een model te maken op zonne-energie? Zou dat haalbaar zijn?
5 of 1 kant paneeltjes erop, een optimale vorm bedenken en boem boem de solar-box is voor Sale?
Is op zich wel een goed idee, maar ik weet niet of een paneel genoeg oplevert. Voor een kistradio heb je denk ik wel van 5-10 watt nodig (met de 75Wh standaard accu's kan je zeker 7,5u - 15u spelen met zuinige kistjes) en een zonnepaneel levert naar ik zo snel kan vinden zo'n 75 watt-piek per m2. Dus dan zou je met een paneel van 30x30 cm theoretisch uit moeten kunnen. Met een accu-buffer kom je dan een heel eind, maar puur op zonne energie spelen lijkt me lastig (wolken, schaduw, nacht, etc).
Ik denk dat je je levensduur wel een heel eind kan verlengen. Een standaard kistradio gebruikt gemiddeld maar zo'n 5W gemiddeld. Maar het overgrote gedeelte van de dag zal zo'n radio maar op erg laag volume staan, en amper iets gebruiken. Als je dan zo'n ding in een goede zomer, midden in de zon, in de camping hebt staan, zou het best een kunnen werken }> . Paneeltjes zijn helaas vrij prijzig en eigenlijk wil je er ook een laadcircuit voor hebben zodat je accu niet overlaadt
Dit is precies de reden waarom ik 2 panelen op mn kratradio heb zitten. en ik moet zeggen, dit scheelt een hoop.

en de prijs viel mee, 13 euro op dealextreme, maja ik ken jou chinese electronica haat ;)
Dit is precies de reden waarom ik 2 panelen op mn kratradio heb zitten. en ik moet zeggen, dit scheelt een hoop.

en de prijs viel mee, 13 euro op dealextreme, maja ik ken jou chinese electronica haat ;)
Dus jij hebt zo'n zonnepaneeltje box? gaaf post eens een pic svp ben heel benieuwd!
@Nelsch
http://nl.tinypic.com/r/2gy51lh/5

astu

ik heb in de deksel 2 rechthoeken gefreest en daar de paneeltjes in verzonken.
Gaaf man,

Valt best mee hoe groot die paneeltjes zijn. Als je de gehele bovenkant zou volplakken dan heb je zeker genoeg stroom.

@wesleytjuh Dit moet je eens goed bekijken, dan heb je geen Power meer nodig. Overdag opladen en spelen tegelijk en des avonds op de gelade batterij. Top lijkt me.
Gelijk een mooie optie om je smartphone op te laden middels je kistradio! Aangezien je toch die phone ook flink laat werken, ideale combo dus, zonnepaneel+USB-poort.

Misschien nog een soort van extern etuitje aan de zijkant van de kist voor je phone, zodat je hem eenvoudig kunt bevestigen ipv op het gras of zand moet leggen. Iets met een gat voor het display zou wel handig zijn. Misschien is zo'n auto-knijp-houder zonder die lange stang en zuignap wel te monteren, al zitten niet alle micro-USB-aansluitingen van phones op een handige plek daarvoor...

Je kan voor 20.- al zo'n klein paneeltje incl accu ter grootte van een smartphone kopen, inclusief btw. Vier of vijf van die dingen... Zitten gelijk al USB-poorten op ook.
Zijn radio is inderdaad niet de meest geavanceerde (zit niet eens een sub en DSP in zeg :P), maar het feit dat hij eigen versterkers en de accubewakingsprintjes ontwerpt, bouwt en verkoopt maakt hem wel tot de kistradiospecialist van het forum.

Leuk om te zien.
Ik wou dat ik die kennis in huis had :( . Maar dat staat zeker nog op de lijst om ooit eens mee te gaan werken. Gelukkig hebben we in het topic aardig wat mensen met verstand van dit soort zaken, toch ;) ?
Hoi naamgenoot,
Ik zag een jaar geleden een tweaker op tweakers die veel verstand had van het zuiniger maken van cpu's e.d. Hij had toen ook een hele zuinige computer en beeldscherm gemaakt. Ik kan zijn naam helaas niet meer vinden, misschien kan een andere tweaker hem nog herinneren. In ieder geval misschien kan je hem eens contacteren, kan je een nog zuinigere radio maken of er een hele zuinige computer in zetten!
@hieronder
Bedankt! Ik had zelf ook al 3 pagina's op Google doorgespit maar ik kon het niet vinden.

[Reactie gewijzigd door Frozen op 27 oktober 2013 21:32]

Met een google gevonden: Video Mux

Emile Nijssen (Mux).
Mwoah, zo'n ding heeft wel een hoog tweak-gehalte. Je kan er altijd dingen bij blijven bedenken. Ikzelf zou er waarschijnlijk een computer in bouwen. (hoe kom je erop? :Y) ) Een Raspberry oid die als uitzending-gemist service kan fungeren plus misschien het lokaal door-streamen over (draadloos) netwerk. Ook kan je dan, als je bij iemand op de camping met een HDMI/composiet-TV bent een filmpje kan aanzetten of retro-gamen. Je hebt dan alleen nog I/O nodig, dus een of andere draadloze controller/keyboard of een client-computer om via het netwerk in te loggen voor de bediening.
Wat je daarvoor nog extra nodig hebt is 35 euro, een paar Watt en tijd om het software-gedeelte te ontwikkelen.
Volgens mij heb jij een nieuwe hobby gevonden voor de wintermaanden, laten we zeggen over 6 maanden resultaat? Via het forum een speciale pagina openen voor ondersteuning en delen van je ervaring? :)

Gaan met die (Pi) banaan! _/-\o_
Ja jij doet natuurlijk op dagelijkse basis veel leukere dingen, vandaar ook dat we je hier zo vaak voor de camera zien staan. Het schijnt dat de EO een docu maakt over mensen die azijn kunnen pissen, ik zou me aanmelden als ik jou was ;)

Dit terzijde. Leuke hobby. Het genoeg van die dingen gezien en het is tof te zien dat iemand het professionaliseert. Als je met ditsoort dingen op Lowlands of de zwarte cross gaat staan met een stand kun je nog goed verdienen ook dacht ik zo.

Leuk!
Ik vind dat deze gast het niet verdient om op gathering of the tweakers te komen
Niet verdient? Hij hoeft het niet te verdienen hij is gevraagd en misschien vinden sommige dit niet boeiend of technisch onwaardig maar volgens mij is deze video serie op tweakers ook bedoeld om de diversiteit te laten zien (binnen GOT) zodat mensen ook wat vaker bij andere forums kijken.
Hij verdient het ook omdat hij enthousiast bezig is met een uitgebreide hobby, maar ja haters gonna hate, zullen we maar zeggen.
Ik vind het eerlijk gezegd wel degelijk een leuk artikel voor op tweakers. Liever dit dan het nieuws dat Angela Merkehl word afgeluisterd. Dat lees ik wel op nu.nl of een andere dergelijke site.

Ontopic: Leuk gedaan en leuke projectes zo.

Succes verder naamgenoot. :P
Iemand die zijn eigen elektronica ontwerpt en laat bouwen hoort natuurlijk wel in de Gathering of the Tweaker!! Als jij zover bent om je eigen printjes te laten bakken en assembleren mag je me een DM sturen. ;)
Natuurlijk weet ik dat mensen dat doen. Zie o.a. video: Gathering of the Tweakers - Elektronica-ontwerper Mux.

Dat is wel de essentie van de serie Gathering of the Tweakers. Een speciale hobby of passie. En daar past dit item meer dan prima in. ;)
Ik weet niet waar je dat vandaan haalt, maar Tweakers (en dus ook GoT) heeft ook een forse afdeling consumentenelektronica. :)

[Reactie gewijzigd door zeef op 27 oktober 2013 21:59]

Dat dus.

Er zijn op GoT diverse topics te vinden over allerlei zaken die niet (direct) ICT of computer-gerelateerd zijn.

Over LEDlampen, batterijen, televisies, receivers, etc.
Ook leuk te zien dat er mensen zijn die een eigen bedrijf in de eerste plaats als een hobby project zien om zo die hobby te kunnen betalen ( een oude groentewinkel zal toch ook niet echt goedkoop zijn om te huren? )

Wat dat verhaal met het te zachte iphone geluid betreft vraag ik me al een tijdje af of er niet zoiets is als een heel klein voorversterkertje bestaat dat je tussen je iphone/ipad en je versterker kunt hangen. Ik kijk zelf regelmatig films via mn ipad en te vaak mag ik dan mijn versterker helemaal op vol zetten om hooguit een huiskamer volume uit de luidsprekers te krijgen omdat de films een veel te zacht geluid heben. Misschien ook handig voor mensen met een kratradio met een versterker zonder potmeter, een soort tussen trap printplaatje ter grote van die accubeveiliging zeg maar..

Misschien een interresant projectje?
Dit is inderdaad ook een prima oplossing, zelf ontwikkelen lukt je waarschijnlijk niet voor een prijs die scherp genoeg is maar ik kan me voorstellen dat eBay vol staat met dit soort dingen, bijvoorbeeld de CMoy headphone amp.

Zeker een goede oplossing waar nog goed naar gekeken moet worden :)
In mijn kratradio zit een voorversterker waar ik ook bass en treble (en volume) mee regel, werkt erg fijn en verbruikt niks extras. De kosten zijn wat hoger, maar die paar euro extra is optioneel voor de veeleisende gebruiker ;)
Ik heb gewoon een goede voorversterkerchip gezocht en het circuit uit de datasheet grotendeels gebouwd met een paar specifieke dingen aangepast.

Verder USB aansluiting om mn telefoon op te laden en een LCD schermpje waarop je volume, treble, bass en temperatuur kan aflezen.


Neem maar eens contact op als je interesse hebt in het uitwerken van een specifiek idee. Bijvoorbeeld zonnepanelen, warmte -> energie, zuinigheid etc.
De kennis heb ik, maar het ontbreekt aan tijd ;)
Ik ga een eens DM sturen :).
Leuk om te zien!

Heel toevallig heb ik sinds kort een semi "draagbare" radio, het is een flink beestje van 90x40x40.
Deze heb ik niet zelf gebouwd, maar gekocht.
Er zitten wieltjes onder en een uitklapbaar hengsel, zodat je hem net als een reiskoffer kan verplaatsen.

30-130 watt vermogen! 38Hz -20Khz. 7AH Lood/gel accu. en draait hier een aantal uren op.
Hij gaat zo hard, het is net een mobiele discotheek, oorverdovend..
30cm woofer en een hoorn achtige tweeter, 2 bas gaten onderin.

Aan de topkant zit een vrij groot paneel, en nog een rubberen handvat.
Er kunnen electrische gitaren en 2 microfoons op aangesloten worden via de bovenkant, waar ook de echo etc. geregeld kan worden.
Ernaast zit uiteraard de Bas en Treble, en volume, en ingangen voor usb sticks en SD cards, en uiteraard de knoppen om de 2 mediums te besturen.

De achterkant bevat 2 tulp ingangen, voor de telefoon laptop of media speler, een "computer" 220v ingang, om de accu te laden, en 2 banaanstekkers voor een externe power source aka 2e accu of auto, en natuurlijk een zekering en een aan-uit knop.

Ik heb er nog 1 liggen in delen, waarvan de transformator was doorgebrand en die toen "iets anders" heeft meegebrand waardoor deze de zekering door brand bij aanzetten.
Iemand interesse? Het is een nette kast en er zitten een paar dikke speakers in ;)
Cool, flink ding nog inderdaad dan! Post hem eens in het topic :) !
Hoe kan ik deze kopen? en waar?
Deze website staat op zijn profiel: http://www.accusafe.nl. Alleen vreemd genoeg kan ik in de webshop geen complete kistradio vinden. Je kan hier wel onderdelen los bestellen.
We bieden momenteel enkel een set van complete onderdelen aan,
http://store.accusafe.nl/...o-standaard-geassembleerd
http://store.accusafe.nl/...f-kratradio-standaard-kit
Deze sets zijn nog wel vrij nieuw omdat we sinds kort over zijn naar onze nieuwe (magento) webshop waarin dit soort uitgebreide sets mogelijk zijn. Dit is iets waar we zeker nog meer mee willen doen in de toekomst. Complete kistradio's zijn we nog niet aan toe, maar dit staat zeker op de to-do list.
Vind het niet super ingewikkeld ofzo, maar het elektronica deel hiervan vind wel leuk om te zien. Van mij zou er op tweakers wel wat meer aandacht mogen zijn voor elektronica en elektronica projecten van tweakers leden. Zeker wanneer dit niet direct computer gerelateerd is.
Ik las zo je comment en moest ff aan deze sites denken miss ken je ze al maar is altijd leuk;
http://www.circuitsonline.net/
http://hackaday.com/
http://mancave.conrad.nl/

zo zijn er natuurlijk nogmeer en ben eigenlijk ook wel nieuwsgierig wat een tweaker nog meer doet :*)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee