Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Gathering of the Tweakers: De 3d-printers van Delta3dPrinter

08-02-2015 • 06:00

88 Linkedin

Om de zoveel tijd dient er zich een ontwikkeling aan waar grote stappen worden gezet. Bert Rozenberg zag een jaar geleden de opkomst van 3d-printers en volgens hem is dit zo'n techniek die een revolutie kan ontketenen. En dus dook Delta3dPrinter - zoals Bert op het forum heet - er boven op om alles over de werking te weten te komen.

Hij bestelde via een Chinees platform een bouwpakket; volgens hem de perfecte manier om het onder de knie te krijgen. Bert deed er inderdaad veel kennis mee op maar om te printen was het geen ideale keuze. Daarvoor werd een Makerbot-kloon in huis gehaald, die het meer naar behoren deed. Al snel kwam er een zogenaamde Delta-printer bij. Dit soort 3d-printer heeft een net iets andere printtechniek dan Bert's vorige exemplaren, dus ook hier viel kennis op te doen. Die kennis gebruikte hij vervolgens om een grotere en betere variant van de Delta-printer te maken.

In deze aflevering vertelt Bert over het ontstaan van z'n hobby, z'n liefde voor techniek en de verschillende 3d-printers die hij heeft staan. Natuurlijk kijken we ook naar z'n geprinte pronkstukken en vragen we 'm wat de toekomst voor z'n hobby in petto heeft.

Meer informatie over 3d-printing en de Tweakers die zich hiermee bezighouden vind je in het topic OpenSource 3D Printing - Deel 2

In dit seizoen verschenen eerder:

Aflevering 1: Quadrocopter-bouwer Cyrus the Virus
Aflevering 2: De racesimulator van JoepW
Aflevering 3: Het domoticasysteem van HeroS

Lees meer

Reacties (88)

Wijzig sortering
Ik begrijp het niet, dat een deltaprinter 3 armen gebruikt betekent dat deze zich wel 3d gebruikt, maar een 3d printer die 2 assen gebruikt voor de printkop en het printbed verplaatst zou geen echte 3d printer moeten zijn?

Het principe is toch gewoon hetzelfde? Je print op x, y en z coördinaten.

Alleen de printkop verroerd niet in hoogte bij de klassieke ontwerpen, maar er zijn ook printers waarbij de kop maar 1 as heeft en het printbed twee assen heeft. Is het daarom dan meer een 1d printer?
Een 1d printer is een printer in 1 dimensie.

Zoals je als zegt is het principe hetzelfde. Er zijn alleen verschillende mechanische opstellingen die onder een naam zijn samengebracht.

Elke 3d printer gebruikt 3 assen om een object op te bouwen op het bed. Anders zou het geen 3d printer heten.

Echter zijn er verschillen. De 2 grootste stromingen in de DIY 3d printer scene zijn Cartesian, laten we zegge de meer conventionele opstelling, en Delta, een nieuwere stroming met 3 verticale assen. Hier heb je een overzicht van de opstellingen. http://reprap.org/wiki/Category:Mechanical_arrangement

Als je het mij vraagt kan je beter een printer maken / kopen met een cartesian opstelling. Waarom?:" Het delta principe is in mijn ogen onderhevig aan een ontwerp principe ( Ik wil het geen probleem noemen want zo werkt deze opstelling nou eenmaal ). Bij het kalibreren zit je namelijk met het probleem dat elke enkele as de andere assen beïnvloed omdat ze allemaal met elkaar verbonden zijn. Je stelt as 1 af en vervolgens kun je as 2 en 3 ook weer bijstellen met het gevolg dat je weer as 1 beïnvloed. Meenemend dat de gemiddelde DIY opstelling een redelijke afwijking heeft kan dit frusterend zijn omdat je nooit zulke mooie prints maakt zoals je op internet tegen komt. De Delta printers hebben een mooi ontwerp,... vervolgens is je verwachtingspatroon erg hoog maar de teleurstelling des te groter".

Persoonlijk vond ik de reportage een beetje tegenvallen. Al vind ik het onderwerp erg leuk, ik verwachtte wel wat meer tweakers material. Het afdrukken van een vaas kennen we inderdaad nu wel. En het kopen van een kit is voor elke computeraar met geld haalbaar.

En daarnaast: "Over smaak valt niet te twisten kwam ook een aantal keren in mij naar boven tijdens de video",..... :|
Er kwam wel meer bedenkingen naar boven in de video omtrent smaak...
Ik vind het leuk dat de beste man kleine aanpassingen in het ontwerp heeft gedaan, met alle respect, maar dan is er een vaas geprint waar geen water in kan omdat dat er uit loopt. Tsja...
De hagedis is heel fijn afgewerkt, zoals wordt verteld, maar ondertussen zijn de horizontale bewerkingslijnen duidelijk zichtbaar en lijkt het geheel niet echt glad.

Die delta printers snap ik niet. Ziet er kek uit, maar dat is het dan ook. Het is een beetje het gebogen design van televisies: ziet er interessant uit, praktisch nut = 0.
Een nadeel (vind ik) van de delta printers is dat de afmetingen van de te maken producten in hoogte en radiaal wordt gegeven. Stel ik wil een huisje printen van 20cmx15cmx10cm, dan mag ik gaan rekenen of gokken of dit gaat lukken met een deltaprinter. Niet praktisch dus.

Een collega van mij print ook dingetjes uit, al een jaar of 2 of 3 en ik zie geen verschil (misschien omvang) met wat deze man print.
Volgens mij zit er wel rek in die omgekeerde stewartplatformen. Nu alleen nog fors snellere printkoppen.

En met 4 armen zullen ze vast nauwkeuriger zijn, ook wel nuttig.
Is er ergens een goede discussie over de voors en tegens van een cartesian vs delta printer te vinden? Heb laatst wat zitten zoeken maar kon niet echt goede info vinden.

Ik zie in het Delta ontwerp vooral voordelen op het vlak van de precisie bij gebruik van dezelfde stappen(motoren/steppers) t.o.v. een cartesian printer.
Om die reden reden leek het me een goed plan om ook aan een Delta te gaan beginnen, maar vroeg me ook af wat de nadelen t.o.v. een cartesian printer zijn.
Zoals ik al zei: onduidelijkheid over de te maken afmetingen. Ik zou zeggen: waarom is CNC-apparatuur cartesiaans opgebouwd? Wil niet per se zeggen dat het beter is, maar ik vind het veel eenvoudiger qua opbouw. Omdat je met een hoop stangen en hoeken zit, die bij bewegingen continu variëren, is het gewoon niet zo eenvoudig, lijkt me. Maar goed, het ziet er wel leuk uit en ik vermoed dat dat de voornaamste bestaansreden is.
Thx voor de input!
Zoals ik al zei: onduidelijkheid over de te maken afmetingen.
Bedoel je daarmee de maximale afmetingen van het te printen object? Dat is toch 1x weten that's it? Of bedoel je iets anders?
Ik zou zeggen: waarom is CNC-apparatuur cartesiaans opgebouwd? Wil niet per se zeggen dat het beter is, maar ik vind het veel eenvoudiger qua opbouw. Omdat je met een hoop stangen en hoeken zit, die bij bewegingen continu variëren, is het gewoon niet zo eenvoudig, lijkt me. Maar goed, het ziet er wel leuk uit en ik vermoed dat dat de voornaamste bestaansreden is.
CNC-apparatuur is een relatief conservatieve hoek, ik zou daar dus ook niet snel het uitproberen van nieuwe ideeën verwachten ;)

[Reactie gewijzigd door aaahaaap op 15 februari 2015 19:33]

Bedoel je daarmee de maximale afmetingen van het te printen object?
Meer hoe de maximale te printen afmetingen worden opgegeven.
Normaal heb je een HxBxD, bij een deltaprinter bestaan de afmetingen uit twee componenten: diagonaal en hoogte.

Het komt er op neer dat je dus je printgebied in een kubus hebt (waarbij de vlakken rechthoekig kunnen zijn) tegenover een cilinder.

Ik verwacht dat als je een object wilt maken, je de dimensies hiervan hebt in HxBxD. In het filmpje zie je een vogelhuisje, wat zullen de afmetingen zijn: HxBxD of een diagonaal maal hoogte?

Ik ben redelijk goed met getallen en met pythagoras kom ik al een heel eind, maar het is en blijft niet praktisch...

CNC-apparatuur een conservatieve hoek is een boude bewering, denk ik. Als je kijkt naar alle CNC-apparatuur over de wereld, dan is er tientallen miljarden aan apparatuur te vinden. Als iets relatief eenvoudigs zoals een delta opstelling resulteert in een lagere prijs, is het een kwestie van enkele jaren totdat de wereld daarop overstapt. Ik heb niet het idee dat dat gebeurt.

Mijn mening is dat bij 3D-printers nogal een hype heerst. Als je verschillende vervaardigingsmethodes kent, zowel verspanend als "vullend", dan weet je dat 3D-printen leuk is voor het vervaardigen van complexe holtes, iets dat met andere methodes niet/nauwelijks mogelijk is. Het is absoluut niet de methode van de toekomst, het is een methode met bepaalde voordelen (en nadelen). Een constructie met dunne overhangen printen is bijna niet mogelijk.

Omdat de meeste mensen niet bekend zijn met de (on)mogelijkheden van 3D-printen en dit zo gehypet is, kan ik me goed voorstellen dat kopers gevoelig zijn voor design. Een delta-printer zie ik als designprinter: niet praktisch, wel kek. En hip(ster). Maar als je het mij vraagt: ik hou het liever ontopic.
Thx!

Wat betreft offtopic, is er ergens een topic waar dit soort meer principielere zaken omtrent 3D printen besproken/bediscussieerd worden?
volgens mij is het grote vershil dat bij de cartesian printer je alleen 2d laagjes print. je moet dus altijd op het vorige laagje printen en ben beperkt in hoe je iets kan opbouwen. je kan niet halverwegen ergens zomaar in de lucht beginnen met printen want je print van beneden naar boven.

de deta printer kan ook zijwaards printen en is veel vrijer in zijn beweging. je kan dus ingewikkeldere dingen printen.

is er iemand die er het fijne van weet? misschien delt3dprinter zelf ;)
Een Delta printer werkt met hetzelde principe als de andere diy printers. Model, slice ( maak er 2d laagjes van ), print. Ook een delta printer print laag voor laag. Niet eerst links een paar lagen en dan rechts een paar lagen.
Als je het mij vraagt kan je beter een printer maken / kopen met een cartesian opstelling. Waarom?:" Het delta principe is in mijn ogen onderhevig aan een ontwerp principe ( Ik wil het geen probleem noemen want zo werkt deze opstelling nou eenmaal ). Bij het kalibreren zit je namelijk met het probleem dat elke enkele as de andere assen beïnvloed omdat ze allemaal met elkaar verbonden zijn. Je stelt as 1 af en vervolgens kun je as 2 en 3 ook weer bijstellen met het gevolg dat je weer as 1 beïnvloed.
In de praktijk werkt dat echter anders. Bij een cartesian printer moet je moet vier stelschroefjes zowel het printbed evenwijdig ('waterpas') zien te krijgen en de juiste hoogte instellen.
Bij een delta-printer zorg je met drie stelschroefjes alleen in dat het printbed vlak is; de hoogte stel je via de firmware in.
Overigens zijn er ook al diverse auto-bedlevel systemen.
Je hebt daar ook gelijk. Maar er zitten wel meer aannames in zijn verhaal. Bijv dat je met 3mm filament meer druk kan uit oefenen. Dat klopt wel en is ook nodig want de nozzle druk is ook hoger :)

[Reactie gewijzigd door WeeDzi op 8 februari 2015 13:59]

Ja,.... druk.... is een heel breed begrip. Hebben we het hier over druk op de nozzle, axiale druk op het filament of druk die de extruder uitoefent op het filament. De diameter van de nozzle bepaald de druk waarmee het filament uit de nozzle komt. Echter de snelheid waarmee je het filament moet aanvoeren veranderd. Immers,... t.o.v. 3mm filament heb je ook ~42% minder massa per cm draad met 1,75mm. Tenzij je dat niet wilt, wat echter vrij onlogisch is, dan verhoogt de druk wel.
Leuke video, had het alleen leuker gevonden als er iets meer in was gegaan op het zelf bouwen van die grotere delta printer, de plastic vaasjes en beestjes kennen we nu inmiddels wel :)

In bredere zin, vraag ik me toch nog steeds wel af wat nou het nut voor consumenten is van zo'n printer. Voor bedrijven snap ik dat het makkelijk is en veel voordelen heeft, maar om nu zelf EUR 500-1000+ voor een goede 3d printer neer te tellen om een defect onderdeel van je stofzuiger te vervangen....
wacht maar tot de 3d printers bij de bouwmarkt te koop zijn voor een paar tientjes (misschien pas over 5 tot 10 jaar) dan heeft iedereen zo'n apparaat en printen we alles
Ik ben fan van 3D printers maar wat jij daar schetst daar geloof ik totaal niet in. Ten eerste geloof ik niet dat 3D printers van een paar tientjes gaan bestaan, ten tweede geloof ik niet dat je er "alles" (dus alle materialen) mee zult kunnen printen en ten derde geloof ik niet dat mensen er alles mee zouden willen printen.

3D printen is gewoon een van de vele productietechnieken en moet concurreren met zeer goedkope massa-productietechnieken die al honderden jaren bestaan. Een 3D printer moet in jouw scenario verder ook concurreren met "even naar de winkel lopen" of "even op internet wat bestellen".

3D printers zijn een hype en 3D printers zijn echt wel heel tof en revolutionair op een bepaalde manier (voor mij als ontwerper bijvoorbeeld), maar de toekomst ervan "in elke huiskamer" wordt sterk overdreven.

Mijn visie is dat er straks hoogstens in elke "knutselschuur" een 3D printer staat, maar lang niet elk huishouden heeft een knutselplek of een creatief persoon die het leuk vindt zelf dingen te bouwen.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 8 februari 2015 11:02]

een bekende meneer zei ooit 40 jaar geleden dat er maar een markt zou zijn voor 5 computers over de hele wereld. Printen op papier was niet nuttig schrijven ging namelijk sneller. smartphones? wat een dom idee waarom zou je meer willen doen met een telefoon dan bellen?

Tja alle materialen welke bedoel je dan nog? je kan er eigenlijk alles al wel mee printen.... hout, plastic, rubber, metaal, wat wil je dan nog meer?

zodra 3d printen snel genoeg zal gaan is het sneller dan naar de bouwmarkt rijden, sterker nog ik heb wel onderdeeltje geprint die goedkoper waren dan in de bouwmarkt ivm met materiaal kosten en was sneller klaar dan dat ik naar de bouwmarkt kon rijden.

tja printers zijn nu nog redelijk prijzig in aanschaf, maar ze zijn al bezig om printers van rodn de 100 dollar te maken. Dan wordt het wel een ander verhaal.

in de gebruiksvriendelijkheid moet echter nog een grote stap gemaakt worden.

zodra alle oudjes eindelijk om zijn van conventioneel naar 3d dan gaat deze ontwikkeling nog veel sneller. gelukkig zijn ze al steeds meer bezig op scholen om richting 3d denken te gaan ipv 2D of 2.5D. 3d teken pakketen zijn niet ingewikkeld meer zoals vroeger alleen mensen denken dat nog.
3D tekenen in een pakket zal straks zeker hoog op de lijst staan voor het leren aan mijn kinderen

[Reactie gewijzigd door WeeDzi op 8 februari 2015 12:05]

Een bekende meneer 40 jaar geleden zei ook we 20 jaar later allemaal betaalbaar op vakantie zouden kunnen naar de maan en dat alle kinderen serieus moesten nadenken over een opleiding tot astronaut, want die zouden in de toekomst flink nodig zijn.
Tja alle materialen welke bedoel je dan nog? je kan er eigenlijk alles al wel mee printen.... hout, plastic, rubber, metaal, wat wil je dan nog meer?
Nee. Er bestaat geen 3D printer die plastic kan printen en ook metaal kan printen. Een 3D printer kan OF plastic printen OF metaal printen OF keramiek printen. En dan meestal ook maar 1 enkele soort metaal. Er bestaat verder geen enkele consumenten printer die metaal kan printen (want veel te duur) en ook geen enkele die bijvoorbeeld keramiek kan printen (want ook veel te duur). Sterker nog er bestaat in feite eigenlijk überhaupt geen 3D printer die keramiek kan printen, want er is altijd nabewerking nodig in de vorm van glazuur aanbrengen + branden in een oven. En dan heb ik het nog maar over 3 non-specifieke materialen. Ik mis ze bijvoorbeeld nog voor: carbonfiber/epoxy, surfboard-schuim, goedkoop bouwmateriaal/cement, dakbedekking, magneten, koper, papier/karton (3D), etc etc.

Claimen dat dat allemaal in 1 betaalbare consumenten printer komt om daadwerkelijk "alles" te kunnen printen is IMO onzin. Het zal altijd grote limitaties blijven kennen, zolang het betaalbaar moet zijn.

Verder is 3D printen een proces dat veel tijd in beslag neemt en inherent niet geschikt is voor serie-massa-productie. Zodra iets in massa geproduceerd kan worden is spuitgieten bijvoorbeeld veel sneller en goedkoper.

Verder blijf ik erbij: het is een productiemethode, net als vele andere. Als veel mensen nu al niet eens een boormachine in huis hebben, waarom zouden ze dan wel in de toekomst een 3D printer in huis hebben?

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 8 februari 2015 12:20]

Ja dat klopt dat is er voor sommige dingen nog niet. Maar voor Epoxy is er, beton is er, papier is er, carbon is er,

Maar wat niet is kan nog komen. Sls wat gebruikt wordt voor metaal printen kan men ook gewoon gebruiken voor plastic. En ja keramiek das dan even een punt. Maar goed we gaan het zien.

Et zal ook nooit massa fabrcage inhalen nee.... Maar sinds wanneer heb je dat thuis nodig? Ik heb nooit 1000 klemmetjes nodig meestal maar 1 a 2 misschien 10.

[Reactie gewijzigd door WeeDzi op 8 februari 2015 13:53]

En 20 jaar geleden bestond het printen uit een matrix printer dat herrie maakte, speciaal feed papier moest hebben. Je kreeg dan inkjet printer. Dan kreeg je kleuren inkjet printer... Mensen dat zeiden dat kleuren inkjet printer nooit de lokale fotograaf / ontwikkelingsstudio zou vervangen ... en wat doen de meeste mensen deze dagen? Ze printen thuis. Nu heb je laser printer en kleuren laser printer dat nu ook enorm goedkoop geworden zijn ( heb me een nieuwe Rocoh Office printer voor 200€ kunnen kopen met kleuren laser, scanner, fax enz allemaal in één ).
Een 3D printer kan OF plastic printen OF metaal printen OF keramiek printen. En dan meestal ook maar 1 enkele soort metaal.
Onderschat niet de evolutie van technologie. Als er een markt is en bedrijven willen hun product promoten, dan zullen ze wel evolueren.

Wie zegt dat multi materiaal printers niet op de markt zullen zijn in een jaar of 5? Eenmaal een technische massa product bestaat en is er een drang om dit product te evolueren vanwege marketing.

Wat als er een printer is dat plastiek en metaal kan combineren. Je kan objecten maken met metalen verbindingen en plastiek exterieur. Sterker dan puur plastiek. Of een dunnen laag metaal rondom een plastiek exterieur. Ik noem echt gewoon maar spullen op maar vaak heeft de mensheid bewezen wat we sci-fi noemden toch wel eens werkelijkheid word. Daarom niet in de vorm dat we het ingebeeld hadden.

Tijd geleden was er een ingenieur dat werkt aan geheimen militaire vliegtuigen. Hij zei simpel genoeg: Wat men soms bedenkt voor films en dat vele aanzien als Sci-fi. Dat zet ons ( als ingenieur ) aan het denken voor de praktische implementaties ervan. En van daaruit komt men soms tot enorme dichte Sci-Fi >> Sci-Fact ...
Verder is 3D printen een proces dat veel tijd in beslag neemt en inherent niet geschikt is voor serie-massa-productie.
Als iemand een boek download van het internet en ze printen dat op hun laser printer ... idd ... het kan niet concurreren want de inkt is niet gratis, het is niet gebonden, heeft geen mooie glanzende cover ( of je moet foto papier gebruiken ). En toch werkt de massa productie nog. Maar mensen KUNNEN als ze het willen doen. Vroeger bestond de mogelijkheid gewoon niet.

Voor alles is er een markt. Persoonlijk ben ik het beu om naar de bouw markt te moeten lopen voor soms enorm domme plastieken dopjes of andere toestanden dat 5 cent in plastiek kosten maar verkocht worden aan 1,2,3 euro. Soms is het nog meer verbazend hoeveel van die kleine pruts spullen kosten in een bouw project.

Of ... je koopt 5 exemplaren van een specifieke planten pot. Een paar jaar later heb je meer platen en je wilt dezelfde pot zodat het past bij de rest. Oeps ... ze worden niet meer verkocht. 3D printer ... effen het oude bestand ophalen en voila ...

Het gebeurt constant dat je soms iets wilt dupliceren. De markt voor 3d scanners zal volgens mij ook groeien samen met de markt van 3d printers.

Volgende stap een 3d printer met ingebouwde laser leds dat een object kan scannen en dan her-printen? Ik zie dit nog sneller gebeuren dan je denkt.

En je loopt zelf achter. In China zitten ze nu al te experimenteren met 3D bouw printers, om woningen te bouwen. Men zit nu een 7 etage woning te printen als '"test".

Ik zie in de toekomst het nog gebeuren dat als je een woning wilt, dat men afkomt met een "print vrachtwagen", een lange multi gewrichten arm op dat ding met stabilisatie / gyroscopen en men begint met het "printen" van je woning. En één gast om af en toe ijzer te stoppen in de constructie.

De mogelijkheden zijn vrij enorm.
Als veel mensen nu al niet eens een boormachine in huis hebben, waarom zouden ze dan wel in de toekomst een 3D printer in huis hebben?
Ik weet niet welke mensen je kent maar de meeste mensen dat ik ken, heeft de man wel de nodige gereedschap in de kelder of garage. Enkel de mensen dat ik ken dat vrij voorzien zijn van geld, die hebben nogal de gewoonte van "gsm *ring* *ring* xxxx kan je afkomen om x te repareren" en die betalen voor de dienst.

Als zelf bijna 70 jaar oude mensen printers in hun woning hebben. Vroeger zei men nog dat oudere mensen geen interesse zouden hebben in computers. Vreemd genoeg zie ik veel oudere mensen met een computer of laptop want het is toch zo handig ipv naar de bibliotheek te gaan, of ze kunnen hun oude muziek afspelen of ze kunnen emailen met hun kleinzoon/dochter enz...

De vraagstelling is: Waarom zouden mensen in de toekomst geen 3D printer in huis willen? De lijst is eerlijk gezegd korten ...
En vijf jaar voor 40 jaar geleden werd Unix ontworpen. Wat een vooruitziende blik is dat wel niet geweest! :)

Ik denk dat je deze veronderstelde voorspelling bedoelt van pakweg 70 jaar geleden: http://en.wikipedia.org/w...J._Watson#Famous_misquote
+1Anoniem: 463321
@GeoBeo8 februari 2015 10:55
Ik denk ook niet dat het zo'n vaart zal lopen maar er kan wel een hoop gebeuren in de tussentijd. Ik vergelijk de huidige 3D printers met de eerste matrixprinters. Die zijn totaal ook niet meer te vergelijken met de printers die we nu thuis hebben staan. Foto's afdrukken doen we veelal zelf ondanks dat er al jarenlang massa-productietechnieken zijn die het afdrukken van foto's mogelijk maken. En dat in kleine compacte 'doosjes' waarmee je ook nog eens kunt scannen. Wie had dat 30 jaar geleden kunnen bedenken?

Het zou best kunnen dat over 15 jaar 3D printers wel hun nut krijgen in huishoudens. Misschien ontstaat er wel een nieuwe toepassingsmogelijkheid waarvan we nu nog geen weet hebben. Wellicht kan het gecombineerd worden met andere technieken. Wie zal het zeggen.
Ik denk alleen niet dat het zo'n vaart zal lopen. De apparatuur is ingewikkeld, groot en storingsgevoelig. Ook de software om 3D modellen te maken is niet consumentvriendelijk. Maar dat zijn zaken die kunnen gaan veranderen.
Voor dit moment zie ik er ook geen meerwaarde in, buiten het plezier dan je kan hebben om er mee te hobbyen.
Het zal uiteindelijk hobbyisten spul zijn.
Een "Dremel" heeft ook niet iedereen thuis liggen. Dat spul is relatief duur en je koopt het als je er specifiek nut voor hebt.

Uiteindelijk zullen ook deze dingen ooit eens in de folder van de Aldi staan. Dan zal nog niet iedereen er nut voor hebben. Ik denk voor mensen met modelbouw hobbies erg handig. Maar niet iedereen is zo creatief. Al zou je die mensen een eenvoudige hamer geven dan weten zo gauw nog geen klusje in en om het huis waarvoor ze deze zouden kunnen gebruiken.

Ikzelf zou zo ook geen doel weten waarvoor ik er een zou willen aanschaffen. Het geld of de kennis van 3d modelleren is bij mij niet het probleem.
3D printen is gewoon een van de vele productietechnieken en moet concurreren met zeer goedkope massa-productietechnieken die al honderden jaren bestaan. Een 3D printer moet in jouw scenario verder ook concurreren met "even naar de winkel lopen" of "even op internet wat bestellen".
Ik denk dat een 3D printer juist geschikt is voor dingen waarvoor massa-productie veel te duur is, bijvoorbeeld ontwerpen die niet 100.000 keer over de toonbank hoeven te gaan maar waar je er maar 1 of 2 van nodig hebt. Ook voor prototypes van onderdelen en 'kijken of het past' ontwerpen kan het uitermate geschikt zijn voordat een eventuele massa-productie setup opgezet gaat worden.
Dan ben je het dus met me eens?

In mijn dagelijks leven heb ik niets nodig dat niet in massa geproduceerd kan worden, in mijn professioneel leven heb ik constant 3D-prints nodig voor het valideren van ontwerpen.

Conclusie: het is een te gek apparaat voor designers en niet zo zeer voor "de consument".
Ik denk eerder dat de bouwmarkt een grote 3d printer wordt...
Ik denk dat je het kan vergelijken met iemand die 50-60 Euro per spel uitgeeft om virtueel rond te lopen in een andere wereld, de hobby en het plezier die je ervan hebt om het uit te voeren.
Mensen die een colnsole kopen + spellen zijn dat soort bedragen ook kwijt, en bij het uitzetten van de power knop is het allemaal weg wat bij 3D printen niet het geval is.
Ja het plezier van beetje pielen met dat soort dingen snap ik heel goed, het is meer het nut op de langere termijn....

in tegenstelling tot gewone printers die op papier printen wat je dagelijks nodig kan hebben zijn 3d geprinte plastic dingen niet dagelijks nodig, daar komt nog bij dat de kwaliteit van betaalbare 3d printers nog niet super is (lage resolutie, maar 1 materiaal tegelijk, alleen maar plastic achtige materialen). Ik zie meer in bedrijven die grote, snelle professionele 3d printers hebben waar je gewoon iets kan laten printen.
Je hebt een punt. Voor veel mensen zou een lokale printing shop een aantrekkelijke service kunnen zijn. Misschien zelfs een die de optie bied om metalen te kunnen printen/sinteren. Zo'n dergelijke machine zie ik ook de enthousiasten onder ons die nog niet snel kopen. Uiteindelijk is het op de lange baan echter wel de bedoeling dat de machines zo goed en goedkoop zijn, dat nog maar weinig mensen afhankelijk zijn van externe fabrikanten. Zou me ook een prachtige realiteit lijken als ik die nog mag mee maken. Ben in de toekomst m'n eigen energie centrale (zonnepanelen), ben m'n eigen tankstation (EV + zonnepanelen), en ben m'n eigen fabriek voor een groot deel van m'n gebruiksvoorwerpen. :)
De techniek om andere materialen te gebruiken en daar een 3D vorm van te maken is best goed voor mekaar.

Voor zowel metaal als hout kun je onder andere frezen. Plastic kun je gieten, en als je de juiste soorten kiest kan die praktisch net zo sterk als metaal worden.

3D Printen kan worden gebruikt voor nog complexere zaken waar je interne structuren wilt gebruiken zonder al te veel trammelant. Denk zelf dat tzt meer aandacht zal worden besteed aan de oudere technieken simpelweg omdat steeds meer mensen zich verdiepen in allerlei onderdelen waardoor daar tekeningen voor beschikbaar komen. En moderne draaibanken kunnen prima overweg met dergelijke tekeningen mits het ontwerp redelijk simpel is.

Het idee dat de consument massaal een dergelijke printer zal aanschaffen acht ik vrij klein. Een levendige niche-handel waar 'zwakke' onderdelen in een ontwerp worden vervangen door betere exemplaren zie ik wel voor mogelijk. Tegenwoordig zie je steeds vaker dat apparatuur maar voor een bepaalde duur kan en mag meegaan. Daar wordt al rekening gehouden met onder andere materiaalkeus. Een onderdeel van goedkoper plastic bijvoorbeeld.
Op dit moment zullen niet veel consumenten dit gaan kopen, maar goed de eerste printers voor papier kosten ook 1500 gulden destijds net als de PC's die erg duur waren.

de tijd zal het leren of de kosten nog veel verder zullen zakken zoals met die apparaten. Je ziet nu al dat een 3d printer en de onderdelen ervoor gehalveerd zijn in prijs ivm met 3-4 jaar geleden.

Ik zie ze straks wel in veel kantoorkamertjes thuis staan
Nittuge dingen die ik met mijn zelfbouw Prusa i3 al heb geprint:

- Een extra race stuurtje voor de Wii
- Beugels om DVD schermpjes in de auto op te hangen
- Een PCB klem voor electronica werk
- Kabelklemmen voor aan mijn bureau
- Een kastje waar assortiments dozen als lades in te schuiven zijn
- Behuizing voor mijn raspberry pi
- Behuizing voor een zelfgemaakte regelbarer voeding
- Een houdertje om mijn telefoon mee aan een statief te bevestigen
- Een vervangend onderdeel voor een plakbandrolhouder
- Letters voor het naambordje van mijn ouders
- Draaiknoppen voor potmeters
- Tabletstandaard
- Soldeer rol houder

En natuurlijk een hele stapel onderdelen voor de printer zelf, maar die tel ik maar even niet mee :)
Wat nuttig zeg voor een apparaat met een prijs van 700 euro :/. Die meuk had je voor een paar euro her en der kunnen kopen. Als je het leuk vindt prima, maar financieel interessant is het niet. Daarmee is het voor de doorsnee consument niet interessant.
Ik deel een printer (en de kosten) en ontwerp mijn eigen quadrocopter onderdelen.
Hoef nu geen dure lipo batterijen meer te kopen van het merk RC Logger en het frame is nu een stuk steviger (scheelt bij elke crash ongeveer 25€).

Besparing binnen 2 weken ongeveer 80€. De printer kost mij 200€ (400 totaal).
Maar hoe kom je aan de blauwdruk? Hoe maak je zn model wat je precies nodig hebt?

Met autocad programma's? Daar ben ik erg benieuwd naar, ben je alleen voornamelijk bezig om modellen uit te printen waar ergens op een site de blauwdruk staat?


Hoe kun je zelf een blauwdruk maken? Is het moeilijk om zn blauwdruk te maken?
Met een schuifmaat, Moment Of Inspiration (CAD programma, kan ook Rhino 3D/Inventor/AutoCAD of wat dan ook zijn) en Cinema 4D (wederom meerdere opties) om een STL bestand te exporteren. Het STL bestand kan door een slicer programma worden omgezet naar iets wat een 3D printer begrijpt.

Er zijn geen blauwdrukken voor wat ik maak. De blauwdruk maak je als het ware zelf door te meten hoe iets moet passen.

Of het moeilijk is? Tja, er zijn tegenwoordig redelijk veel tutorials voor 3D software. Studenten pakken het meestal vrij snel op heb ik gemerkt (training van 3 dagen volstaat om wat simpele dingen te maken).

[Reactie gewijzigd door C4D op 8 februari 2015 09:51]

Is het moeilijk om een model te " tekenen " in de programma, wat je wilt?

Stel ik wil een vaas maken, kan ik als beginneling met behulp van de programma een makkelijk blauwdruk maken? " de vaas "


Of heeft het veel technische kennis ervoor nodig?

[Reactie gewijzigd door aygul12345 op 8 februari 2015 09:49]

Heb zelf geen ervaring met 3d printen maar zoiets als een (simpele) vaas tekenen is niet heel erg moeilijk in een programma als inventor. Ligt er natuurlijk ook aan wat voor vaas (want je kan het natuurlijk zo gek maken als je wil).

Maar je zult er wel effe tijd in moeten steken. Toen ik stage ging lopen moest ik solidworks onder de knie krijgen. Na ong een week had ik de basis wel een beetje door en kon ik al aardig wat onderdeeltjes tekenen. Het is wel een heel uitgebreid programma dus voordat je alles weet ben je zo jaren verder maar dat heb je echt niet nodig om dingen zoals een vaas te tekenen.
3D modellen maken vereist op zich niet veel technische, maar het is wel een vaardigheid die je moet leren. Een simpel object zoals een rechte, cylinder vormige vaas zonder decoraties heb je na een middagje experimenteren waarschijnlijk wel voor elkaar. Als het ingewikkelder moet worden, met mooie, aparte vormen en allerlei versieringen bijvoorbeeld, dan kost het echt wel een tijd oefenen voor je dat kan.

Maar laat je daardoor niet afschrikken, probeer het gewoon eens. Je kan bijvoorbeeld beginnen met Sketchup:

http://www.sketchup.com/download

Dat is een gebruiksvriendelijk programma, en er zijn veel tutorials enzo voor te vinden.
Het zijn geen blauwdrukken die je maakt, maar gewoon 3d modellen welke je in bijvoorbeeld 3ds max of zelfs in blender zou kunnen maken. Je kunt het zelfs gaan sculpten in mudbox of zbrush om bijvoorbeeld karakters te maken met veel details.
En wil je echt goed worden in het maken van modellen dan ben je wel even bezig maar op youtube staan wel tutorials over het een en ander.

Dus:
1: maak een model
2: exporteer het (meestal moet je het naar naar ".OBJ" exporteren)
3: open je print programma (al heb ik geen idee wat je allemaal kunt aanpassen en wat voor software hiervoor bestaat).
4: printen!
Wist je ook dat je jezelf aan kunt melden bii communitie over de hele wereld, waarbij als je iets uit wilt printen je een order krijgt en jij bepaalt de prijs ervan, de modellen kan klant bepalen en die stuurt jou ook automatisch de blauwdruk, waardoor jij erna op de post doet voor die gene.
Ja, heb ik persoonlijk geen tijd voor.
https://www.3dhubs.com, Nederlands bedrijf.
Ik hoor daar van andere eigenaren van 3D printers alleen maar negative verhalen over. Meer een hype?
Hier een filmpje die op deze vraag ingaat.
https://www.youtube.com/watch?v=gIiZYaZjlwc
Ik werk zelf ook veel voor de hobby met Autodesk Inventor en zou wel eens een ontwerp willen laten uitprinten.
Ik heb wel eens begrepen dat je bij sommige eigenaren je 3d ontwerp kan laten uitprinten tegen een schappelijke prijs.
Er staat mij iets van bij dat daar wel eens op Tweakers een artikel of een video van is geweest.

[Reactie gewijzigd door De Tovenaar op 8 februari 2015 10:06]

Maar hoe kom je aan de blauwdruk? Hoe maak je zn model wat je precies nodig hebt?
Als je het zelf niet kan ontwerpen dan download je het ontwerp van bijv
http://www.thingiverse.com/
https://cubehero.com/
https://www.youmagine.com/
etc...

of zoek je het via een search engine zoals http://www.yeggi.com/
Gaaf, je gebruikt de printer voor een andere hobby en dan heeft zon 3d printer nut, waar ik dat in het filmpje niet echt terug zie. Welke printer gebruik jij?
dit is leuk speelgoed, maar loopt wel een beetje achter de "revolutie" aan. Ik print redelijk vaak professioneel bij shapeways, en daar komen gewoon 100% functionele onderdelen voor ons uit. Laats nog een kleine tool gemaakt voor het vastzetten van plastic dopjes, kost 4 euro, en werkt perfect. Als ik op mijn buro een makerbot of iets dergelijks neer zou zetten zou dat een behoorlijke stap achterwaarts betekenen
Ze maken sprongen vooruit. De printers nu zijn al beter dan dat ze een paar jaar terug waren. Wie weet kun je je eigen tools uitprinten over een jaar ;)
Ja, maar Shapeways heeft dan ook professionele, dure apparatuur staan. Het is een mooi model, dat volgens mij prima naast consumenten 3D-printers voor thuis kan bestaan. We hebben tegenwoordig ook allemaal een gewone (2D) printer thuis staan, maar als er een keer 100 geboortekaartjes gemaakt moeten worden dan laten we dat toch door een professionele drukker doen.
Helemaal mee eens. Heb zelf om die reden voor een Form1+ gekozen maar ook dat is niet voor iedereen de beste keuze.
Ik ben eigenlijk nog veel benieuwder naar jouw ervaring met de form1 dan naar alles wat ik in het filmpje zag. Die fdm printers ken ik nu wel....
Ja wellicht moet ik eens een review er van maken nu ik hem een tijdje heb staan :)
Moet je me zeker even laten weten als het zo ver mocht komen, want de form1 ben ik al een tijdje in de gaten aan het houden. Ik was een beetje de ontwikkelingen van de SLA markt aan het afwachten.
dit is leuk speelgoed, maar loopt wel een beetje achter de "revolutie" aan.
Dat ligt er aan wat je onder "revolutie" verstaat: het technologische hoogstandje, of het feit dat het grootschalig omarmd wordt. De eerste PC die men van het vakantiegeld kon kopen, werd gezien als revolutionair terwijl het technisch gezien uit verouderde techniek bestond.De zelf-rijdende auto mag een technologische hoogstandje zijn, het is pas een revolutie als een flink deel van de bevolking er in rijdt.
Mis ook een beetje over de kosten, bijvoorbeeld wat kost zo'n vogelhuisje aan stroomkosten en materiaal kosten?

Voor de rest een verrassend leuk item, en een sympathieke Tweaker!
Een beetje standaard printer zal ongeveer 150-300 watt aan power vragen afhankelijk of je dan dus een verwarmt bed gebruikt ja of dan nee. Een kilo plastic zit ongeveer tussen de 20-25 euro weet zo even niet wat het gewicht is van het desbetreffende vogelhuisje. Maar ruwe schatting is dat je er misschien 2 a 3 van die vogelhuisjes kan printen uit een kilo

30 uur printen vertelde hij dus dan kun je de stroom kosten al wel berekenen + 10 euro aan plastic
Ik ook. Maar het is een reportage over de techniek denk ik.
Een paar jaar geleden dacht ik ook dat 3D de wereld zou veranderen.
Maar ik geloof dat de kosten meer zijn dan massaproductie incl verscheping.
Kijk maar naar die belachelijke prijzen van het printvloeistof.
Ik heb zelf niet veel met 3D-printen, maar deze man vertelt het met erg veel passie en enthousiasme en vond het daarom een hele leuke reportage. Ik wens Bert nog veel printplezier en blijf vooral zo enthousiast! :)
Dat vond ik nou ook. Ga vooral zo door Bert! Mooi om iemand zo te zien genieten van zijn hobby. Ook leuk om te zien dat de buurt er van meegeniet. :+ :)

[Reactie gewijzigd door q-enf0rcer.1 op 8 februari 2015 15:49]

Ik wens Bert nog veel printplezier en blijf vooral zo enthousiast! :)
Dank. Dat zal wel lukken. Zolang ik maar kan blijven leren. Een Viditel-interface voor de VIC-20 ontwerpen en bouwen was destijds ook leuk :-)
Leuk om te zien wat voor mensen er bezig zijn met hun tweakers-hobby :) Wie had gedacht dat achter dat bloemetjesgordijn een werkplaats te vinden is waar je als tweaker van gaat kwijlen. Echt gaaf om te zien :D
Vaasjes en onderdelen is een begin. Wat als de materiaal keuze een factor 1000 toeneemt en de snelheid?
Dat alles op atoom niveau
in het begin werd om mechanische telramen ook hard gelachen
Dat alles op atoom niveau
Al zou je een miljoen atomen per seconde kunnen printen zou het printen van een iets ter grootte van zoutkorrel jaren duren. Ik denk dus niet dat dat de toekomst is.

"5.85x10-5 gr/ (29.25 gr / 6.02x1023) = 1.2x1018 atoms, half of which are sodium atoms"
een prima rapportage, kan je mischien nadat je de grotere delta 3D printer klaar hebt een overzicht van alle onderdelen die je gebruikt hebt, (ook welke hebben gefaald) op tweakers posten, hierdoor kunnen andere ook een grotere maken die veel meer kan dan de gelimiteerde kleinere printers.
Kom op. Niet zo lui. Verdiep je er dan zelf in als het je zo interesseert. Leer het zoals deze man gedaan heeft, met vallen en opstaan.
Kom op. Niet zo lui. Verdiep je er dan zelf in als het je zo interesseert. Leer het zoals deze man gedaan heeft, met vallen en opstaan.
Hoewel ik veel zelf uitvogel, maak ik ook gebruik van de ervaringen van anderen. Daar is m.i. niets mis mee.
Goh wat een leuke reportage! Vind 3D printen wel interessant maar heb niet zoveel met het zelf bouwen van zo'n printer of de technische kant ervan.
Maar vind het prachtig hoe zo'n man met passie erover kan praten en steeds een stapje verder gaat en het een beetje uitlegt.

Leuk dit soort items en goed in elkaar gezet! Komt professioneel over.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee