Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

Dolby Cinema: laserlicht in de duisternis

07-02-2015 • 06:00

186 Linkedin

Vlak voor de jaarwisseling werd In Eindhoven de eerste Dolby Cinema-zaal ter wereld geopend. In deze bioscoop worden de nieuwste technieken ingezet om de bezoekers de best mogelijke ervaring te bieden. De zaal is voorzien van 4k-projectoren en voor het geluid is het Atmos-surroundsysteem ingezet. JT-bioscopen reserveerde de Dolby Cinema speciaal voor ons zodat we een uitgebreid kijkje achter de schermen te konden nemen.
Doordat de gebruikte projectoren van Christie voorzien zijn van laserlichtbronnen is de helderheid van 3d-films bijna twee keer zo hoog als in andere bioscopen. Nog helderder kan ook maar dan moet er wel gebruikt gemaakt worden van speciaal voor dit doel gemasterde versies anders zien de schaduwpartijen in het beeld er te licht uit.
Voor het geluid is er een extra krachtige versie gebruikt van Atmos die in deze zaal van meer dan zestig kanalen gebruik maakt. Achter het scherm zijn al vijf kanalen gebruikt terwijl drie gebruikelijk is. De luidsprekers in de zaal zijn aan het zicht onttrokken door akoestisch transparante doeken die een donkere kleur hebben zodat niets de aandacht van het scherm afleidt.

Reacties (186)

186
181
109
2
0
47
Wijzig sortering
Toevallig gisteren Jupiter Ascending per ongeluk in deze zaal gezien (ongepland).

Voor de film begon kwam er iemand een mooi praatje geven over hoe de kwaliteiten van deze zaal, en dat 'ie uniek is - er zijn er immers maar twee 8)7

Het beeld was goed, het geluid nog beter. De stoelen zaten lekker en beenruimte te over. Het hoogteverschil tussen de rijen is ook zeer welkom - mijn (wat kortere) vriendin was daar erg over te spreken.

Die 3D brillen, tja... daar ben ik ook niet echt over te spreken. Ik zou niet zeggen dat ze slechter zijn dan de IMAX 3D brillen, want als brildrager ben ik daar ook niet enthousiast over. Ze zitten gewoon niet heel lekker. Ik moet inderdaad wel toegeven dat het significant minder vermoeiend was deze film in 3D te kijken dan in een IMAX zaal. Toch blijf ik geen fan van 3D dus neem dit alles met wat zeiksnor-zout.

Naar mijn mening de beste zaal in Eindhoven. Al kun je tijdens de film geen hamburger bestellen zoals bij de Zien, dat is dan weer jammer ;)
Als ik het filmpje zie denk ik alleen, wat een klein scherm... Dat valt me dan behoorlijk tegen.

Tevens is voor mij het woordje Atmos voldoende om de zaal of bioscoop te negeren, want het enige wat Atmos toevoegt is veel meer volume. Als ze dat zouden meten gaat het volgens mij wel over de norm heen want na één keer een film in Atmos gezien te hebben had ik oorsuizen en koppijn van de herrie.
Dus je hebt een keer een film met Atmos gezien en je trekt een conclusie? Of lees ik dit nu heel erg verkeerd.

En als de Atmos goed is, voegt het geen meer volume toe, maar anders volume toe, omdat er meer objecten zijn. Het kan ook gewoon zijn dat in jou geval het gewoon te hard stond?
Ja klopt één keer maar mensen die er toen waren zeiden dat dit het in die JT bioscoop in ieder geval het normale volume is bij Atmos.

In geen enkele andere bioscoop heb ik ooit zo'n hard geluid gehoord.
Dat heeft niet met Atmos te maken maar met het feit dat de mensen achter de schermen zo'n knopje waar volume bij staat te hoog hebben gedraaid. Veel bioscopen zetten het volume harder om de indruk van beter geluid te wekken. Een goede installatie en bediening zou kiezen voor gemiddeld volume.
Atmos voegt zeker iets toe alhoewel erover te twisten valt of het niet net als met curved UHD tv's een gimmick/marketing is.
Een goed gecalibreerd 7.1 channel systeem is naar mijn mening gewoon voldoende.
Ik vind dat zo focking irritant. Waarom moet het geluid zo debiel hard staan?
Een goede installatie heeft juist geen hard geluid nodig maar juist finesse in het geluid komt veel beter tot zijn recht bij normaal volume. Zelfde geldt bij concerten.
Ik heb het idee dat door het harde geluid de oren overprikkeld worden en juist minder detail oppikken.
Ik had tijdens mijn studie een vriend die een peperdure geluidsinstallatie (had je een leuke bolide voor) op zijn kamer had. Omdat hij in een gewone flat woonde konden we het geluid niet hard zetten. Maar dat maakte niets uit, het geluid sprankelde in je oren en film kijken was extra intens omdat je makkelijker in het verhaal opging doordat je niet werd 'afgeleid' door een idioot hard volume.

[Reactie gewijzigd door Floor op 7 februari 2015 22:07]

Nouja, ik moet zeggen dat ik mij helemaal niet zo stoorde aan het hoge volume bij de JT bioscoop in Vlaardingen. De geluiden zijn niet te hard om je oren zeer te laten doen, maar laten wel de hele zaal schudden. Je voelt echt de vibraties van een explosie in je buik en dit is iets dat ik echt wel bij vind dragen aan de kijkervaring van de film.
De bass moet je niet horen, die moet je voelen ;)
In JT Hoogeveen hebben ze ook een ATMOS zaal. Ik moet toegeven dat er inderdaad meer geluid is maar ik ervaar ook een overduidelijk betere plaatsing van het geluid.
Ik vind ATMOS dus wel degelijk een toevoeging voor een film en mag er graag naar kijken/luisteren
De zaal in Hoogeveen is inderdaad heel erg goed. Als ik een film ga kijken ga ik ook meestal naar de JT in Hoogeveen toe (ook omdat deze dichtbij is). Vind sowieso de hele aankleding van de zalen en entree bij JT altijd erg goed. Ze lopen ook vaak voorop als het gaat om technologie. Ik geloof (althans dat werd ons destijds verteld bij een voorstelling) dat JT Hoogeveen ook één van de eerste bioscopen was met Atmos.
Als ik het filmpje zie denk ik alleen, wat een klein scherm... Dat valt me dan behoorlijk tegen.
Wat voor scherm had je dan willen zien? In het filmpje wordt gesproken over een breedte van 20 meter, van de ene kant van de zaal, naar de andere. Hoezo is dat dan weer klein? Ter vergelijking: dat is bijna de lengte van een standaard personenwagon voor de trein, die zijn ongeveer 26 meter.
Tevens is voor mij het woordje Atmos voldoende om de zaal of bioscoop te negeren, want het enige wat Atmos toevoegt is veel meer volume. Als ze dat zouden meten gaat het volgens mij wel over de norm heen want na één keer een film in Atmos gezien te hebben had ik oorsuizen en koppijn van de herrie.
Bij IMAX en menig andere bioscoop is het geluid ook zo hoor, dus dan zou je praktisch altijd oorsuizen en hoofdpijn hebben als je naar een film bent geweest in de bioscoop?
Anoniem: 159816
@CH4OS7 februari 2015 14:37
Omdat je geen moeite hoeft te doen om in Antwerpen naar een scherm van 27 meter breed te kijken ;). Sowieso de beste bioscoopervaring in de Benelux: veel films ook in 2D en het geluid staat niet belachelijk hard.
Dat is ook een grotere zaal. Als je in antwerpen achterin gaat zitten, en in eindhoven voorin, lijkt het scherm in eindhoven groter. Alles is relatief, je kunt niet zomaar zeggen dat een groter scherm beter is.
Ik wel bij de IMAX bioscopen waar ik ben geweest. Het volume stond er zo hoog dat ik na 2 minuten gewoon mijn oordoppen maar heb ingedaan. Ook de grootste reden voor mij om geen bioscopen meer te bezoeken, als ik tinnitus wil oplopen ga ik wel vooraan staan bij een concert.
Het is niet een slechte ervaring, het is overal zo lijkt wel. In Hongarije bijvoorbeeld in de 4D bioscoop ook hoge volume, maar de IMAX zalen in Nederland doen daar nog een schepje bovenop.

En dan krijg je dus ook nog de hoge ticketprijs, mensen die hun mond niet kunnen houden, mensen die constant door het beeld lopen, ellelange reclames aan het begin, niet altijd een goede zitplaats kunnen kiezen en dan ook nog het feit dat je wordt opgelicht met consumtieprijzen.

Dan kies ik er toch liever voor om lekker thuis achter de 46" TV of m'n 27" monitor te blijven zitten/liggen
Tja als je voor de tokkiebioscopen gaat kan je dit verwachten... Gewoon de beschaafdere bioscopen en filmhuizen pakken. Het draait immers om de film. Al dat overdreven geluid is onzin en past alleen bij simpel vermaak films.
Ja, formaat van een IMAX scherm is toch minstens 32 m breed.
In Canada testen ze al 4K laser projectoren bij IMAX ;)
In de kinepolis zalen in leuven had ik de laatste 3 films wel het omgekeerde
Een explosie moet knallen
En als het thuis echter klinkt en voelt dan in de bioscoop hoeft het voor mij niet meer vindt ik het zonde van het geld
Ik ga ook niet meer naar de bios in Nederland.
Het was vroeger al hard, nu wordt je er gewoon stikdoof van.
Zelfs in de niet atmos zalen is het geluid veel en veelste hard.
Dit was bij een JT bioscoop overigens.
Volgende keer maar weer naar belgie, daar weten ze tenminste in het algemeen wat reference volume betekend.
Ik vind Atmos véél beter geluid hebben dan normaal Dolby. Waar normaal Dolby beperkt aantal kanalen lijkt te hebben vind ik de surround beleving bij Atmos een stuk beter.
Brildrager idem hier. In bovenstaande filmpje lijken de 3D brillen inderdaad wat aan de kleine kant. Kon je de 3D bril goed over je eigen bril zetten? De IMAX 3D bril is namelijk groot genoeg om over mijn bril heen te zetten en blijft goed zitten ook. Voor mij is er niets vervelender dan een 3D bril die niet goed 'blijft hangen op m'n neus'. Graag je ervaring?
Hij pastte zonder problemen over mijn bril heen, het formaat was (in mijn geval) geen probleem. Deze bril blijft ook prima hangen, ik vond hem gewoon niet comfortabel. De poten klemde tegen de poten van m'n normale bril of zo, hij zit niet zo fijn op je neus als de IMAX variant, etc.

Klinkt allemaal heel dramatisch, maar daar denk je ook maar twee minuten per film aan. Ik heb zelf best vaak last met 3D films dat het niet lekker voelt aan je ogen, dat het vermoeiend is, soms zelfs echt hoofdpijn. Bij deze film heb ik daar geen last van gehad (buiten dat de ondertiteling niet diepte-gepositioneerd was, maar tot noch toe had volgens mij alleen Avatar dat), maar aangezien het de eerste/enige keer voor mij is met deze zaal/bril, zou het natuurlijk ook aan de film kunnen liggen.

Vandaar dat ik ondanks de minder comfortabele bril, de volgende keer toch eerst zal kijken of een 3D film te zien is in deze zaal, voor ik naar de IMAX van de Pathe ga.
Maar zien is dan qua beeld en geluid echt bedroevend.
De beenruimte en hoogteverschillen tussen de rijen klonken voor mij ook als de belangrijkste punten, maar dat ben ik eigenlijk al jaren gewend. Ik prijs mezelf dan ook gelukkig dat ik dicht bij de grens woon en gewoon lekker in België naar de bioscoop kan gaan. Op een of andere manier lijken de zalen daar vaak beter (al lijken de bioscopen in Nederland de laatste jaren een inhaalslag aan het maken te zijn) en het publiek netter (geen gekwebbel of andere iritante zaken, en als het wel een keer gebeurt dan grijpt het personeel in).

Het scherm, tja, ik heb het niet gezien dus ik weet niet hoeveel invloed het heeft... Ik verwacht echter niet dat het mij veel uit zou maken. Het Atmos systeem heb ik wel een paar keer gehoord in de JT bioscoop in Kerkrade en inderdaad, dat is erg goed geluid. Het hangt van de film af hoeveel dat toevoegt... voor Into the Storm was het een goede toevoeging want die film draait helemaal om de effecten die je moeten doen denken zelf in die storm te zitten. Films die meer leunen op een goed verhaal dan op de overweldigende effecten, ach daar maakt het me dan weer minder uit en ga ik er geen extra geld aan uitgeven (want die Atmos zaal is nogal duur).

Verder vraag ik me af of het nou echt zoveel uitmaakt dat er zo goed als geen lichtbronnen zijn in die zaal buiten de projectors. Ik vraag me af of het opweegt tegen het gevaar, want het kan ook betekenen dat het in een noodsituatie moeilijker is om de weg naar buiten te vinden. Nou zal er wel noodverlichting zijn die aanspringt als er bijvoorbeeld brand uitbreekt, maar het kan natuurlijk ook dat iemand een hartaanval krijgt tijdens de film. Als je dan eerst in het donker je weg naar buiten moet zoeken voor je hulp kan inroepen, niet zo fijn.
is het ook duurder om in deze zaal te zitten vergeleken met andere niet dolby zalen?
Als ik het me goed herinner was een kaartje EUR 15,-
Je bent niet de enige ik ken ontzettend veel mensen die liever niet 3D kijken omdat de brillen gewoon irritant zijn.( toevoeging 0,0 aan de film maar weel veel irritatie tijdens de film)
het is ook waar om niemand die ik ken thuis 3D kijkt.
Veel van mijn vrienden gaan liever een eindje om als de film ook ergens draait waar die niet in 3D draait.
Naar mijn mening de beste zaal in Eindhoven. Al kun je tijdens de film geen hamburger bestellen zoals bij de Zien, dat is dan weer jammer ;)
Ja, tuurlijk:
Ga je naar de bioscoop om de beste beeld en geluid ervaring te hebben,
zit er iemand naast je een hamburger naar binnen te smakken! ;)

OT: Ondanks een thuisbioscoop in de kelder, staat deze zaal
nog steeds op het todo-lijstje om eens te ervaren of Atmos de moeite
waard is om thuis ook toe te gaan voegen.
Eens kijken of ze ook dagen hebben met bijna geen publiek... O-)
Hamburger smakken is niet zo heel luidruchtig hoor. Typisch van de JT is dat ze (in tegenstelling tot de Pathe) de zakken chips niet voor je openmaken (hoera), en je er ook geen kartonnen bakje bij krijgt (jammer). Gevolg hiervan is dat chips eters wel erg luidruchtig zijn :(

Nu ben ik meestal zelf de chips eter, dus heb ik er niet zo veel last van, maar toch ;)

[Reactie gewijzigd door BoomSmurf op 11 februari 2015 14:24]

Dolby Atmos klinkt heel erg goed ja, heb al wat films gezien hier in de 4K met Dolby Atmos zaal.

Het is goed dat de techniek steeds beter en mooier woord, maar de prijs kaartjes zijn wel erg duur in de 4K met Dolby Atmos zaal, betaalde toen voor Transformers: Age of Extinction bijna 15 euro, gewoon niet normaal meer.

En het probleem is sommige films hier worden alleen maar in de 4K met Dolby Atmos zaal gedraaid en heb je geen keus, of je gaat naar de bios in de buurt of je wacht tot hij uit komt op Blu-Ray.
Ik weet niet waf je normaal betaald voor de bios, ik 9,50. Prijzen zijn belachelijk gestegen en dan zeuren dat iedereen popcorn time gebruikt.
Zou het niet kunnen zijn dat de prijzen vrij hoog liggen zijn omdat de bezoekersaantallen dalen? ;-)

Jij draait de zaken nu om.

-----

Edit: @ Alles hieronder, allemaal mooie verklaringen, kromme vergelijkingen en drogredenen.

"Gratis" is "Gratis", waarom nog de deur en geld betalen als het met één druk op de knop binnen te halen is. Wees dan eerlijk. :-)

Ik ga niet naar de bios omdat ik diezelfde film zonder te betalen al eerder op mijn eigen TV kan zien, met niet heel veel slechter geluid, beeld. En nu kost het enkel een zakje chips en een cola'tje. Niet omdat de bios zo duur is. Als er geen ander "aanbod" zou zijn (downloaden), had ik geen keus gehad dan de film in de bios te kijken, te kopen of te huren..

En ja, dat ik eigenlijk moet betalen waarvoor andere mensen hebben gewerkt, daar sluit ik mijn ogen voor. Het schuldgevoel koop ik af door een spotify abonnement en af en toe een maandje netflix opstarten.

[Reactie gewijzigd door mcsluis op 8 februari 2015 10:25]

Lijkt me heel logisch minder bezoekers, prijs omhoog, nog minder bezoekers nog hogere prijzen tot we 100 euro voor een kaartje betalen. Met jou kan ik praten je hebt er echt kijk op. 8)7
Ik weet het niet van alle bioscopen. Maar ik ga regelmatig naar de Pathé in Tilburg. Is om de hoek en heb ook een Pathé unlimited pas. Omdat ik er zo vaak kom spreek je ook wel sneller en vaker met het personeel. Als ik daar een van de floor managers mag geloven is het elk jaar drukker geweest dan het jaar ervoor.

Ik heb nooit gevraagd of die komt door pashouders, losse kaartjes of beide.
Maar ik neem aan dat Tilburg niet uniek is.
Maar mensen die echt graag naar de film gaan hebben veel bioscopen tegewoordig iets van een actie met x bedrag per maand onbeperkt of met korting naar de bioscoop(10-rittenkaart idee). Aleen voor de mensen die zo nu en dan gaan is het best wel prijzig. Zeker voor gezinnen.
Dan gaat het net als met postzegels die tegenwoordig in rap tempo steeds duurder worden, omdat er door digitalisering van de samenleving minder post verstuurd wordt. Duurdere postzegels verkleinen de animo op post te versturen echter ook weer, waarmee papieren post uiteindelijk een duur en exclusief verschijnsel wordt.

Popcorn gebruik ik in bios trouwens nooit, omdat daar de hoofdprijs voor wordt gevraagd. ;-)
Euroscoop.nl

Film kost er 7,50 . 3D €8,50 . Voor de meesten misschien te ver weg, maar het gros in Brabant bereikbaar. Daaronder heb je een Aziatisch restaurant, dus je kan het eventueel combineren. Iets verderop McDrive, en daartussen tal van kleine betaalbare restaurantjes.

Als het niks mag kosten meerdere supermarkten die tot 22:00 open zijn voor je m&m en chips.
Nee, want de cijfers van de bezoekersaantallen kun je gewoon opvragen, en dat is vanaf 2001 een stijgende lijn. Toevallig vorig jaar een stagnatie, maar zeker geen daling.
Volgens mij draai jij het om.
De prijs is voor mij ook steeds meer een reden om niet te gaan.
10,50 pp en dan drukken ze er nog een eurootje bij als het een 3d film is.

Hoe sneu het ook klinkt we nemen zelf ook wel eens drinken mee en snacks.
3,75 voor wat drinken en 4 euro voor wat popcorn.
Dat vind ik nog normale prijzen eerlijk gezegd. 15 euro tel je neer bij voor een imaxfilm, of deze dolby cinema.
Dat zou wel een erg vreemde werking van het vraag en aanbod-principe zijn. Als er minder vraag is, kun je over het algemeen stellen dat de prijs daalt (basis-economie ;)). Als ergens veel vraag naar is zal de prijs stijgen. Dus economisch gezien klopt het ook dat, aangezien de bezoekersaantallen in de bioscopen de laatste jaren gestegen zijn, de prijs ook zal stijgen (blijkbaar vinden genoeg mensen de prijs nog acceptabel).
Als op een gegevens moment de prijs zo hoog wordt dat er te veel mensen thuisblijven zal de prijs vanzelf stabiliseren.
Zelf zou ik toch ook niet gauw 15,- euro voor een bioscoopkaartje betalen. En zeker niet voor een Transformers film ;)
Anoniem: 463321
@mcsluis8 februari 2015 11:10
Zou het niet kunnen zijn dat de prijzen vrij hoog liggen zijn omdat de bezoekersaantallen dalen? ;-)
Jij draait de zaken nu om.
Ik denk dat jij dat doet. 10 euro per persoon is veel te duur. En dat is dan nog zonder snacks.

Een film huren is stukken goedkoper, zeker als je met meerderen bent. Je wordt niet doodgegooid met reclames, komt niet thuis met piepende oren van de veel te harde muziek. Je zit thuis ook nog eens comfortabeler en je hebt geen last van mensen die de filmbeleving verstoren door met hun mobiel te kloten, praten of ranzig zitten te eten van hun mega dure snacks.
Ooh bij cinestar draaien ze bakken met geld.
elk jaar worden records kwa bezoekers aantallen gebroken....
er komen ook steeds meer bioscopen bij.
Popcorn time is geen concurrentie voor de bios. Goede films kijk je in de bios want je wilt toch die mooie film in hoge kwaliteit ervaren? En om anders zolang wachten op de officiële BR?

Mensen die screeners kijken hechten weinig waarde aan een goede kijk ervaring en gaan sowieso niet naar de bios.

Juist door deze verdeling gaat de kwaliteit van films omhoog. Want pas dan zijn mensen bereid om je films in de bios te zien / te kopen/huren.

Anders wachten ze op alternatieven.

Als regisseur weet je ook wel wat je publiek is en hoe ze denken. Alsof de neefjes en nichtjes van de regisseur niet downloaden...
Naar mijn mening kun je films het beste thuis ervaren.
Je kunt de film dan gewoon stoppen wanneer je wilt, je kunt eten wat je wilt, je kunt lekker op je eigen comfortabele bank of stoel zitten met voldoende beenruimte en je hebt geen last van tetterende pubers die achter of naast je zitten. Daarnaast ben ik ook niet echt te spreken over de beeldkwaliteit in bioscopen. In de bioscopen waar ik geweest ben o.a. (Pathe en Wolff) was het beeld erg flets met dramatische zwartwaarden in vergelijking met de TV (Een Panasonic GT60 plasma en een goedkopere Sony W6)die ik thuis heb staan. Dus dat hoge kwaliteit gebeuren gaat hier IMO niet op. Ten slotte is je hele kijkervaring ook afhankelijk van je zitplaats. Heb bij drukke films vaak genoeg meegemaakt dat ik op links op de voorste rij moest zitten. Geluidskwaliteit is daarentegen wel erg goed in bioscopen doordat de ruimtes een goede akoestiek hebben. Maar ook dit is redelijk makkelijk door je eigen home cinema te overtreffen.

En als echte piraat wacht ik gewoon tot de blurays te downloaden zijn. :P
Naar mijn mening kun je films het beste thuis ervaren.
En als echte piraat wacht ik gewoon tot de blurays te downloaden zijn. :P
Ik kom eigenlijk nooit in de bios en kijk idd af en toe thuis. Maar bij het zien van deze zaal dacht ik juist: dit voegt wat toe aan de beleving van de film! De industrie is op de goede weg. Juist door meerwaarde toe te voegen wil ik er wel voor betalen (even los van de discussie of dat nu € 10,=, € 15, of € 20,= zou zijn). Kunnen ze hun boterham verdienen. Ze verkopen mij geen te dure schijfjes, die voegen niks toe t.o.v. de illegale downloadbare content.
Als ik naar de bioscoop ga pak ik altjid gewoon de laatste voorstelling die ik kan vinden.. Het liefst op zondagavond. Lekker rustig meestal.
Ze zetten ook vaak het geluid dan al zachter, omdat er geen herriemakers (lees: pubers) in de zaal zitten.
Gelukkig is dat jouw mening ! Ik heb een bios abbo en vind niets beter dan de bios.
films die ik echt wil zien kijk ik ook wel in de bios. maar ik ga duur geen 20 euro voor een blu ray betalen die ik maar 1x bekijk, terwijl die gratis op popcorn time.
Je vergelijkt nu een bioscoop-ervaring met screeners. Dat is wel erg kort door de bocht. Er wordt ook gewoon HD-kwaliteit gekeken via de illegale weg. Films die hier in de bios draaien zijn vaak al een tijdje uit op bluray.

Daarnaast bieden lang niet alle bioscopen dezelfde kwaliteit aan. In de tijd dat ik nog ging vond ik het beeld vaak slechter dan van een bluray. Niet elke stad heeft de modernste bios.
Beter geluid in de bios? Als jij de stortvloed aan decibellen goed geluid vind dan zit je in de bios niet verkeerd. Maar goed geluid is niet hetzelfde als hard geluid.

Ik heb hier thuis een prima kijk en luister ervaring en zo zullen er meer mensen zijn. Die nemen iets mindere kwaliteit voor lief als het hun torenhoge toegangsprijzen scheelt (vaak nog met bijkomende parkeerkosten en/of kosten voor snacks).

De kwaliteit van films gaat omhoog volgens jou? Ik weet niet over welke films je het dan hebt want het aanbod is dramatisch. Qua verhaal en plot stelt het vaak niets voor en ook qua beeld is het hopeloos. Na zoveel jaren van CGI-gebruik heeft men het nog steeds niet onder de knie iets realistisch neer te zetten. Je hoeft maar wat trailers te bekijken en het is meteen zichtbaar. Sommige films lijken wel uit de vorige eeuw te komen wat dat betreft en dat zijn dan zogenaamde A-films.
IK weet dat de projector alleen 300 000 kost daarboven op komt het deel dat Hollywood krijgt en ook het personeel moet zijn deel krijgen, om maar te zwijgen over de 3d brillen die verdwijnen(die dingen kosten € 70 met Stuk

Hoe ik dit weet? Wij hebben in kinepolis antwerpen ook een laser projector sinds december. Ik hoop dat minder storingen gaan hebben dan wij.

Voor degene die het zich afvragen de laser is en industriël type dat jouw 3d graads brandwonde geeft als je u hand direct voor de projector houd
Een echte 3d projector dus :+
In bioscoop wordt er niet één projector gebruikt voor 3D maar twee projectoren die samen links en rechts voor hun taak opnemen.
Dat kan passief of actief gebeuren, beiden behouden gewoon volle resolutie en natuurlijk ook lichtsterkte.

Enig verschil is dat bij passieve versie elke beamer een gepolariseerde filter ervoor heeft, eentje verticaal, andere horizontaal.
Voordeel passief is dat bezoekers hele makkelijke en lichte bril kunnen dragen, en kosten rond 1 euro... Zelfs je kan eigen 3D bril meenemen van huis, als je zelf mooie hebt. Want de brillen in bioscoop zijn goedkoop en dus niet echt beste.

Bij actieve versie moeten bezoekers wel actieve bril dragen, en ze zijn duur. Bovendien moeten bezoekers actieve bri weer inleveren, terwijl bij passieve niet echt hoeft. Je kan het meenemen en dus een "diefstal" met actieve is natuurlijk erg vervelend. Dat merk je aan duurdere bioscoopkaart.
Je kan helaas geen eigen bril nemen omdat actieve speciaal afgestemd is op de systeem. Die kun je niet zelf kopen.

Voor jou is twee natuurlijk veel geld en neem je gewoon 1 die zelf 3D omschakelt...
Dat is goedkoper, maar de kans op beeldverstoring is wel mogelijk met actieve versie. Bij gepolariseerde versie kun je beter 2 beamers nemen en afstemmen. Het is niet moeilijk zelf op te zetten en beeld kijken is geweldig met passieve opzet.
De enkele gepolariseerde beamer is te duur hiervoor, denk ik. Twee normale is zelfs goedkoper. Zelfs oude generatie beamers zonder 3D functie kan nog steeds.

Genoeg informatie hierover te vinden op internet.
Imax 3D films zijn ook rond die prijs, dus ik kijk er niet meer van op.

Ik hoop dat er gauw eentje in de Randstad komt. Eindhoven of Hilversum is wat te ver om even naartoe te gaan voor een filmpje.
Kruidvat gratis kaartjes ftw (2.50€ toeslag voor Imax 3D HFR, neem je oude 3D brillen mee!)
Leuk leuk. Kinepolis heeft dit eind vorig jaar als primeur in Antwerpen gelanceerd. Ander merk projector, de rest lijkt hetzelfde te zijn. Ik herken de intro promo filmjes van Atmos :) Erg mooi geluid, maar moet zeggen dat het verder in de film minder naar voren komt.
Beeld is schitterend en ik heb geen moeite met het 3d effect, wat wel het geval was bij vorige 3d projectoren.
Wat Antwerpen niet heeft is die lange gang naar de film toe, en dat zie ik wel een leuke gimmick, om in de sfeer van de film te komen :)
Die lange gang, geen nooduitgangbordjes... Klinkt als een recept voor een ramp als er een keer iets mis gaat.
Er zijn gewoon normale nooduitgangen. En in Vrijwel alle Bioscopen en Theaters kunnen en/of gaan de nooduitgang borden uit tijdens de voorstelling. Denk je anders dat zo'n locatie open mag van de Brandweer!
Er zijn dus wel degelijke nooduitgangbordjes. Er de 'lange' gang is natuurlijk niet de enige nooduitgang. Bij het scherm zit een tweede dubbele deur die uitkomt in een vluchtgang. Deze gang heeft een eigen trap naar beneden toe. Voor de achterste rijen is er tevens een vluchtdeur langs de technische ruimte. Deze komt weer uit in de foye.

Het grote verschil zit inderdaad in het totaal concept. Dolby heeft in Barcalona dezelfde projector toegepast als testcase. Dit is de eerste en voor als nog de enige zaal in de wereld die speciaal ontworpen is met Dolby concept als uitgangspunt. Dit is ook nog eens door het gehele bouwteam in een recordtempo gerealiseerd.

Ter info:

Atmos heeft meer dan 60 apart aangestuurde kanalen.
Elektrische verbruik is even veel als de overige zalen samen.
Dat is niet het zelfde als Dolby Cinema. Deze laser projectie is echt van een ander niveau. In JT Hilversum staat nu een nieuwe Barco Laser projector "zelfde als kinepolis" ook waanzinnig mooi beeld maar niet vergelijkbaar als deze dubbele Christie setup. Die in Hilversum wordt ergens dit jaar ook omgebouwd naar een Dolby cinema zaal.

[Reactie gewijzigd door Big-Foot op 7 februari 2015 10:09]

Een lange gang voor de atmosfeer, en dan 10 minuten reclames.....
Dat vind ik bij de JT bioscoop wel meevallen. Je betaalt er dan ook wel wat meer voor dan voor bijv. de pathe, maar ik snap nog steeds niet waarom ze nou reclames voorschotelen wanneer je al betaald hebt voor je film. Ik bedoel, ik heb zin om de film te kijken waarvoor ik gekomen ben, en dan hoef ik niet te worden overgehaald om een andere film te gaan kijken.

[Reactie gewijzigd door royb3 op 8 februari 2015 14:41]

Als je een keer in polen (Jawel :P ) naar een goede bioscoop bent geweest dan heeft het veel overeenkomsten met bovenstaande. Ook daar wordt je in sfeer ontvangen, legio aan snacks en drankjes dat je kiezen kunt, luxe stoelen, voldoende beenruimte en vooral vet groot beeld met goed geluid. Echter is de Atmos toevoeging daar nog niet zo bekend, maar ben wel erg benieuwd ernaar.
Hopelijk komt Kinepolis Group hier ook snel mee. Lijkt me een deftige upgrade, zeker voor 3D, wat voor lange films vermoeiend kan worden. Al hebben we al wel enkel zalen met Atmos geluid. Transformers 4 was de eerste die er bij ons gebruik van maakte.

[Reactie gewijzigd door Nees op 7 februari 2015 06:15]

Metropolis in Antwerpen heeft ook al een Laser Ultra 3D HFR systeem, vergelijkbaar met dit systeem uit de review. Samen met Dolby Atmos. Ik heb de Hobbit gezien hierop en ziet er schitterend uit.
Heb inderdaad The Hobbit ook in die zaal in de Metropolis gaan zien. Wat is nu het verschil tussen beide systemen? Voor mij is het dus geen Nederlandse Cinema die dit als eerste inzet...

*edit* Bedankt SambalBij, we zijn alweer een beetje slimmer geworden.

[Reactie gewijzigd door Zavantas op 7 februari 2015 14:20]

Het Dolby/Christie systeem wat in JT Eindhoven staat maakt gebruik van twee projectoren, De Barco's die bij Kinepolis en JT Hilversum staan niet.
Voordeel van de dubbelprojectie is dat je daadwerkelijk het linker- en rechterbeeld gelijktijdig kan projecteren. De Barco maakt wel gebruik van 6 primaries (2x rood, 2x groen, 2x blauw) maar heeft nog steeds maar 3 DLP beeldchips. Linker- en rechterbeeld worden dus nog steeds om en om weergegeven. Dubbelprojectie is daardoor rustiger voor de ogen.

Persoonlijk vind ik het beeld van de Christie installatie mooier. Rustiger beeld, beter contrast.
(Hoewel ik die Barco alleen een middagje heb zien spelen afgelopen eind Oktober in Hilversum, toen het ding nog niet echt productieklaar was :P)

[Reactie gewijzigd door SambalBij op 7 februari 2015 11:33]

Heb jij bij toeval ook mee gewerkt aan de installatie in Hilversum?
Hee Martijn

Zowel Hilversum als Eindhoven van dichtbij meegekregen :)

(Groet, Arnoud ;))
Dan weten we weer met wie we te maken hebben :)
Het is Kinepolis , Metropolis is verledentijd.;). Maar het klopt wat Segil zegt. The Hobbit was een waar spektakel.

ot: het nummer na dat van Interstellar is van :Corvette Cassete - Slow Magic

[Reactie gewijzigd door Ultimatebauer24 op 7 februari 2015 19:15]

Ik zou graag veel meer in HFR zien, want 24 frames per seconde is echt niet meer van deze tijd. De hele look en feel is zoveel beter bij 48 of zelfs 60 frames per seconde. Het immersion-effect is dan veel groter. Vind ik dan hè.
Voor mij hoeft het niet. Ik heb drie Hobbit-films in HFR gezien en elke keer kost het me moeite om aan het beeld te wennen. CGI- en decors zien er juist sneller nep uit in combinatie met de acteurs. Film ziet er door HFR nog steeds uit als een goedkope video-produktie. Maar goed, als het aan mij ligt hoef ik ook geen enkele film meer in 3D te zien. Het is bijna altijd een onnodige extra.
Anoniem: 237962
@ymmv7 februari 2015 12:26
Helemaal met je eens, ook wat betreft 3D. 48 en 60 fps haalt je juist compleet uit de immersie. Het is dan net alsof je naar een toneelstuk met filmbeelden op de achtergrond aan het kijken bent. Wellicht leuk voor documentaires of ander natuurmateriaal, maar absoluut niet voor film.
Hier zullen alleen console gamers last van hebben ;) , ik heb Hobbit 3 in HFR gezien @ Imax Arena (2 uurtjes rijden speciaal voor HFR!) en vond het echt stukken beter uitzien dan de 90 jarige oude 24 fps norm.
Het is dan net alsof je naar een toneelstuk met filmbeelden op de achtergrond aan het kijken bent.
Komt omdat de menselijke oog méér dan 300 frames per second kan zien, 24 is de minimale zodat hij het als een vloeiend beeld kan ervaren.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 593965 op 7 februari 2015 16:02]

Mee eens.

Ondanks dat het gewoon een matige transformers achtige film is (volgestopt met nonstop aktie), was het echt heel indrukwekkend hfr en 3d imax samen... Na deel 2 was ik verkocht, deel 3 heb ik daarom ook in pathe arena gekeken. :)
Is dat niet gewoon weerstand tegen verandering? Waarom zou een vloeiender beeld minder fijn zijn om naar te kijken? Wellicht dat wel het niveau van de producties omhoog moet zodat het niet meer op een toneelstuk lijkt. Ik gebruik thuis een bepaalde vorm van frame interpolation waardoor films en series veel vloeiender lopen, vooral de pans. Ik zou niet meer zonder willen, al zijn er wat nadelen zoals artifacts bij delen waar een hoog contrast is. Bij mijn ouders ervaar ik het beeld met 24fps altijd als schokkerig.
Nee, waarom zou het dat zijn? Ik wordt een beetje moe van dat soort accusaties. Ik zeg hier gewoon wat ik zie. Als de hoge framerate het filmische effect niet zou weghalen zou je mij er niet over horen, maar dat doet het vooralsnog wel, en dus zeg ik wat ik met de huidige standaard ervaar, en dat is dat het mij totaal uit de film haalt, en niet erin zuigt, ondanks dat het vloeiender loopt. Dat kan me dan gestolen worden eerlijk gezegd. Je gaat naar een film als de Hobbit om meegenomen te worden naar een andere wereld, niet om het te ervaren als een goedkoop ogend toneelstuk met bewegende beelden op de achtergrond. Natuurlijk hielp het ook niet echt dat de filmserie me aan de Muppets deed denken. Conclusie: niet elke vernieuwing is automatisch een verbetering, en kritiek op die vernieuwing is niet automatisch weerstand tegen verandering. Er is nog een lange weg te gaan voordat dit er acceptabel uit gaat zien.
Ik sluit me volledig aan bij ymmv en Kubrick. Ook hier HFR-ervaring met de Hobbit-trilogie (die ik ter vergelijking ook in normaal en Imax-3D heb gezien). Het lijkt inderdaad op toneel en de acteurs gaan niet meer naadloos op in cgi en decor. Effecten zien er ontzettend toegevoegd uit. Als het even kan kijk ik 2D. Ik zie 3D als een gimmick, niet als de toekomst. Alleen jammer dat die gimmick opgedrongen wordt.

Ik denk ook dat de productietechnieken verbeterd moeten worden (schokkende pans zijn het nadeel van 24fps), maar vooralsnog maakt het de beleving juist minder fijn.

[Reactie gewijzigd door SeismicCharge op 9 februari 2015 12:15]

Ik word in de cinema juist gek van die flikkerende 24 fps, misschien komt het door teveel gegamed te hebben jarenlang...
Wie weet in Breda, aangezien hier een nieuwe vestiging word gebouwd voor de Kinepolis group.
Het is wel grappig dat ze nu met Dolby Atmos beginnen en dat het eigenlijk al "verouderd" is door Auro 3D, want nog meer een 3D weergave van geluid kan geven.

Ik ben er geweest, voor de nieuwe Hobbit. Nadat ik deze film eerst in de Pathé gezien heb moet ik wel toegeven dat het verschil heel duidelijk aanwezig is. Prachtige zaal, heerlijk gewoon. Wat Pathé fout doet met IMAX (gewoon meer vermogen speakers en een hele bak laag erbij) doet JT goed.
Auro 3D is niet zozeer een opvolger maar een concurrent van Dolby. Al verwacht ik gezien de bekendheid van Dolby dat Auro meer een niche product zal blijven. Voor liefhebbers die thuis een mooie geluidsinstallatie willen opstellen is het helemaal lastig omdat er bij de speakerplaatsing gekozen moet worden voor een 5.1.4 opstelling voor Atmos (en waarschijnlijk ook voor de nog te verschijnen DTS variant), of voor een compleet andere opstelling met 3 lagen voor Auro 3D. De berekening voor de weergave van het 3D geluid is ook compleet anders, waardoor er bij het afmixen van het geluid ook gekozen moet worden voor een variant door de filmstudio.

Ik ben een fan van IMAX maar moet ook zeker toegeven dat het geluid bij de JT in Eindhoven veel beter afgestemd staat. Het laag bij Pathe staat erg hard, terwijl de Dolby Cinema zaal erg strakke basweergaven had, zonder dat het overschreeuwend gaat worden zoals soms bij IMAX het geval is.
Al met al erg leuke ontwikkelingen!
Ik moet vooral zeggen dat ik het IMAX geluid soms wel storend vind, veel te veel troebele bas. Dit merkte ik onlangs bij de film Interstellar.
Auro wordt in de Cinema wereld bijna niet serieus genomen. Atmos is zeker niet verouder te noemen denk zelf dat het de betere techniek is om door te groeien in de bioscoop wereld. Meeste films die uitgebracht worden zijn geschikt voor het Atmos systeem in verhouding tot Auro.
Het is wel grappig dat ze nu met Dolby Atmos beginnen en dat het eigenlijk al "verouderd" is door Auro 3D, want nog meer een 3D weergave van geluid kan geven.

Ik ben er geweest, voor de nieuwe Hobbit. Nadat ik deze film eerst in de Pathé gezien heb moet ik wel toegeven dat het verschil heel duidelijk aanwezig is. Prachtige zaal, heerlijk gewoon. Wat Pathé fout doet met IMAX (gewoon meer vermogen speakers en een hele bak laag erbij) doet JT goed.
Mooie technieken en goed dat het steeds beter word.
Ik vraag mij alleen af wat men gaat bedenken voor mijn grootste ergernis in de bios.... het volk wat lekker door de film heen aan het praten is.
Dat is nog altijd rede nummer 1 dat ik niet meer naar de bios ga.
Bellen, chipseten, praten lachen... Alles behalve aandacht voor de film. Pathe ga ik in ieder geval niet meer heen. En er moet een verbod komen op popcorn in de bios. Dat constante gegraai in die voederbakken... Het liefst op stille momenten...
Gelukkig ben ik gek op alternatieve films, en daar komt toch wel een heel ander publiek.
Absoluut verstorend bij het kijken naar een film, gefluister, gesmak, app berichtjes...
Wat dacht je van dat volk dat in een donkere zaal continue het mobieltje meent te moeten gebruiken.

Ik betaal voor amusement, niet voor tokkies. Daarom kom ik al 10+ jaar niet bij Pathe, maar alleen bij het Filmhuis, hogere kwaliteit films en beter volk.

Om het maar niet over de entreeprijs te hebben, want die is ook absurd hoog. (Bij Pathe)

[Reactie gewijzigd door fridgeman op 7 februari 2015 11:37]

Je KUNT natuurlijk ook op een tijdstip gaan dat er niet zoveel jeugd in de zaal zit... Entreeprijzen zijn wel absurd gestegen... 10,- voor een filmpje is blijkbaar normaal. Gelukkig doet Euroscoop het beter. Alhoewel die met minder huurkosten zitten natuurlijk en wat dealtjes heeft met de gemeente etc...

[Reactie gewijzigd door Rinzwind op 7 februari 2015 12:28]

10 euro is zeker normaal, als je het vergelijkt met de 15 euro die ze vragen voor een film op imax of deze dolby cinema
Ik begrijp je ergernis. Mijn laatste bioscoopbezoek is alweer van 2013. Veel mobieltjes tijdens de film. En alsof dat nog niet irritant genoeg was: voor begin van de film werd er Islamitische (of arabische in ieder geval) muziek gedraaid. Geen geintje. Daar heb ik later ook nog een klacht over ingediend bij Pathé. Zal wel een jonge Marokkaanse medewerker zijn geweest die zijn smaak aan het publiek kenbaar wilde maken. Zeer onprofessioneel vond ik het, want het had helemaal niets met de film te maken.
Cinerama Rotterdam 1 (één van de mooiste zalen van de Randstad) heeft al enkele jaren een 4K projector. Helaas worden er geen 4K films uitgebracht in Nederland en blijven we steken bij 2K :-(

Net als UltraHD tv misschien eerst aanbod en dan techniek?
Er zijn in Nederland tientallen tot honderden 4k projectoren en ook worden er meer als voldoende films in 4k uitgebracht.
Neen, gangbaar is 2K projectoren. Sony was tot voor kort de enige met 4K. Ook is het maar de vraag hoe haalbaar het is om telkens het nieuwste te plaatsen... Kost een kapitaal. Een paar jaar geleden kon een bioscoop zijn leven lang doen met een 35mm projector en Dolby Digital heeft het ook 25 jaar uitgehouden.
Neen helaas ook Barco, Christie en NEC hebben al jaren 4k in het pakket zitten. Kan zo al wel 20 locaties opnoemen met meer dan 1 4k projector in Nederland.
Wel zo dat ik zelf de Sony 4k tot op heden de mooiste projector vind.
geef eens een lijstje van films die vorig jaar in 4K zijn uitgebracht en getoond in NL? In ieder geval niet bij Cinerama... of welke films / bioscopen ? Ik wil namelijk graag een 4K film zien aangezien ik 2K toch echt niet zo mooi (2K is toch maar een fractie beter dan Blue Ray..)

[Reactie gewijzigd door BramV op 7 februari 2015 16:48]

Wat ik van de JT locaties weet betreffende 4k projectie. Er zijn er meer maar die weet ik niet zo uit mij hoofd.
Vlaardingen Zaal 4 Atmos en 4k
Hoorn Zaal dagcht 7 Atmos en 4k
Kerkrade Zaal 1 Atmos en 4k
Hoogeveen Zaal 6 Atmos en 4k
Eindhoven Zalen 2,7 en de Dolby zaal allen 4k en Atmos
Hilversum Zalen 4 en 1 dacht ik waar 1 ook Atmos heeft

Overige Sony 4k
Royal - Echt
Castellum - Alphen aan de Rijn
Cine-Service - Etten Leur
City - Roosendaal
Cinem'actueel - bergen op Zoom
Mustsee - Groningen
Cinerama - Rotterdam

Betreffende 4k films wat er nu draait weet ik niet direct maar is vrij eenvoudig uit te zoeken.
Met een dergelijk niveau van perfectie krijg je mij wel weer in de bioscoop!
Maarreh... ik was even hoopvol toen aan het einde werd gehint op meer dolby cinema zalen, maar het bleef helaas beperkt tot Hilversum.
Heeft iemand enig idee of er op langere (en zo ja, welke) termijn meer zalen op deze wijze worden ingericht?
Qua nieuwe JT's zou de nieuwe in Alkmaar er wel eens een kunnen krijgen. Daar wordt nog weinig over gezegd, maar de hints lijken er te zijn.
In ieder geval komt er het Dolby Atmos systeem

http://www.alkmaarcentraa...en-dolby-atmos-impressies

Heb helaas nog nergens kunnen lezen dat er een Dolby Cinema zaal komt.
Ik duim met je mee... We kunnen wel een moderne bios gebruiken hier...
Artikel in het Noordhollands Dagblad:
Edit: de link gaat naar een premium artikel dus hierbij de kopie:


ALKMAAR - Als het zaallicht uitgaat, word je binnen de kortste keren het filmverhaal ingezogen. Je ruikt het kruit, voelt de regenbui. Het gehijg van de ontsnapte ’alien’ dampt links in je nek en de instortende wolkenkrabber doet je stoel trillen.

Directeur: ’Wij gaan jullie meenemen naar nieuwe dimensie van filmbeleving’
Zoiets moet het worden, een hightech avondje uit in de nieuwe bioscoop van JT, waarvoor vrijdag de eerste paal is geslagen.

Het wordt een nieuwe standaard van film kijken, de zeven zalen in het JT-complex, beloofde Albert Jan Vos van JT Cinema & Events. ,,Vergeet alles wat u tot nu toe heeft gezien in de bioscoop. Wij gaan jullie vanaf december 2015 meenemen naar een nieuwe dimensie in filmbeleving.’’

Op 15 december opent JT in Eindhoven een bios, met dezelfde technische snufjes als Alkmaar over een jaar krijgt.


Ik hoop het zo!

[Reactie gewijzigd door swv op 9 februari 2015 09:38]

Daarom dus :)

Plus: men wil bezoekers uit de omgeving naar Alkmaar toe trekken. Dat doe je niet door er alleen een standaard bioscoop neer te zetten met standaard zalen.
Filiaal Hilversum is een maand later opgeleverd en heeft dan weer geen Dolby Cinema, wel Atmos. Vraag me af waarom ze dit niet meteen wel doen want zo'n bioscoop moet er toch weer een tijd staan lijkt me...
Hilversum is 2 maanden eerder opengegaan en zaal 1 wordt dit jaar waarschijnlijk verbouwd naar Dolby Cinema.
Je hebt helemaal gelijk, de opening was eerder inderdaad! Top als het klopt dat t al verbouwd gaat worden :)
OffTopic: wat vind de brandweer er van dat de nooduitgang bordjes niet verlicht zijn?
Dit is van te voren afgestemd en getoetst door de brandweer. De noodverlichting is verbonden met een zeer speciaal rook/brand signaliseringssysteem dat verborgen zit in het plafond. Dus ja het kan en mag maar je moet wel een geavanceerd brandmeldsysteem hebben.
Ik heb als trotse engineer hier aan mee mogen werken.
Gaat de communicatie draadloos? Wat als deze verstoord wordt door .. ?
Bedrading die wegbrandt?

Noodverlichting die door andere systemen getriggerd word vind ik dood eng als ontwikkelaar.
Waarschijnlijk werkt het daarom andersom: noodverlichting is standaard aan tenzij er een 'all ok'-signaal komt van het brandmeldsysteem die het licht dimt.
Dit vroeg ik me ook direct af, want ik weet dat Pathé op last van de brandweer die bordjes dus wél heeft moeten plaatsen.
Wat ontzettend dom is, want ze spreiden inderdaad irritant licht. Typisch bureacratisch tafereeltje... Kijk, natuurlijk zijn er nooduitgangbordjes die aangaan zodra de situatie dat vereist (bijv. stroomuitval of druk op knop of rookmelder of...). Een bioscoopzaal moet DONKER zijn! Ik irriteer me dan ook aan die domme bemoeienis in het geval van zoiets onnozels.
Jij noemt het domme bemoeienis. Tot de dag dat het misgaat en er mensen omkomen doordat ze de nooduitgang niet vonden. Dan ga jij waarschijnlijk ook staan roepen dat het een schande is dat die nooduitgangen niet stonden aangegeven.
Als het bordje goed getest is en aan gaat bij problemen is er niks aan het handje... het hindert gewoon de beleving. Noodverlichting gaat ook pas aan als het nodig is over het algemeen.
Daar zat ik ook al aan te denken. En de politiek natuurlijk.
Anoniem: 66431
@HMC12 februari 2015 06:57
Top report! Dankje ik ga zelf zeker binnenkort ook een bezoekje brengen :)
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee