Door Jeffrey van Maurik

Gathering of the Tweakers - Vliegtuigspotter Tyno

22-09-2013 • 08:00

107 Linkedin

Martijn de Heer, alias Tyno op Tweakers, is een van de actiefste vliegtuigspotters van ons forum. Hij gaat vele malen naar Schiphol om niet alleen heel fraaie foto's te schieten, maar ook om zijn collectie foto's van verschillende vliegtuigtypes uit te breiden. Hij volgt dan ook de activiteiten van de verkeersleiding via zijn portofoon als hij aan het spotten is. Tweakers volgde hem een dag en probeerde erachter te komen hoe zijn passie voor vliegtuigspotten is ontstaan.

Alle foto's van Tyno kun je niet alleen vinden in Het Luchtvaart Topic op het forum, maar ook op Flickr.

Voor nieuwe afleveringen in deze serie zijn we altijd op zoek naar mensen met bijzondere collecties of hobby's. Ben er zo een of ken je iemand? Laat het ons weten via een bericht op het forum of mail ons.

Lees meer

Gathering of the Tweakers zoekt jou! .Plan van 23 december 2015

Reacties (107)

107
103
78
7
0
10
Wijzig sortering
Tyno is een topper, foto`s zien er goed uit zeg!
Waarom gebruik je geen statief, is dat omdat je teveel moet bewegen?

Ik kan me voorstellen dat een driepoot wat teveel van het goeie is, maar een enkele/monopoot lijkt me wel al het gewicht uit je handen nemen en de kans op bewegingsonscherpte (vooral wanneer het wat donkerder is) weg te nemen.
Het is inderdaad net wat Bl@ckbird zegt een statief (of monopod) beperkt je bewegingsvrijheid. Daarnaast is een vliegtuig qua beweging erg lastig te volgen met een statief. Aan het begin van de take-off blijft hij vlak (dit is goed te doen met een statief) maar op het moment dat het los komt van de baan, schiet hij omhoog en moet je met je lens omhoog (dat gaat wat lastig als er een statief aan vast zit ;)
Beetje mee oneens, heb zelf een keer op een vliegshow foto's genomen, en dat ging prima met een statief en een 400mm/f4 en een 800mm mirrorlens.

Ja je verliest wat in bedingingsvrijheid, maar daar voor terug krijg je enorm veel stabilisatie terug,

Een goede balhoofd draait heel gemakkelijk en kan je de frictie instellen die je wenst.

Vooral bij deze lang afstand fotografie heb je tijd genoeg om mee te draaien met je onderwerp.

Maar zo als met vele dingen, ieder heeft zijn eigen voorkeur, de een gebruikt een statief de ander werkt het liefst uit de hand, persoonlijk gebruik ik beiden methode, maar vooral bij langdurige opnames is een statief, want het gewicht van 2~3 flessen cola in voornamelijk een hand begin je op een gegeven moment best zat te worden.

[Reactie gewijzigd door player-x op 23 september 2013 21:24]

Het grote verschil is dat bij gebruik van een statief of monopod JIJ om de camera aan het dansen bent.
Zonder die steun draai je gewoon lekker los met je heupen en torso. Dat is een stuk beter te controleren waardoor IK in elk geval minder bewegingsonscherpte krijg in mijn foto's.
De lens heeft optische stabilisatie en je wil met de lens het vliegtuig volgen. (Het liefst zo beeld vullend mogelijk.) Een tripod of monopod zit dan alleen maar in de weg en is niet bewegelijk genoeg.
Optische stabilisatie is vooral handig als je een stilstaand object hebt, of je de camera+lens stil wil houden. Bij vliegtuigspotten wil je dus meebewegen en dat gaat de stabilisatie juist tegenwerken, aangezien het systeem je lens stil wil houden, maar jij juist niet, waardoor je een trilling in je lens krijgt wat onscherpte foto's oplevert.

Sommige lenzen hebben trouwens een zogenaamde panningstand voor de stabilisatie, waarbij de lens maar 1 richting uit wordt gestabiliseerd. Het ligt dus maar net aan de lens of het gaat werken om stabilisatie te gebruiken.
Een beetje Tweaker koopt natuurlijk een lens met panningstand, als hij dat ook nodig heeft. Die lens van Tyno heeft dat.
Maar zelfs een lens met panningstand kan problemen veroorzaken wanneer je van een horizontale naar een verticale beweging overgaat (bij het loskomen van de grond van het vliegtuig).
Door de korte sluitertijd die je moet gebruiken omdat het vliegtuig zo snel gaat heb je vanzelf al minder last van beweging. Het gebruik van een statief is dan vooral makkelijk om het gewicht te dragen.
Klopt, maar dit gaat niet zomaar op. Bij lensafstanden van 500mm heb je juist weer het probleem dat je snel bewegingsonscherpte te pakken hebt, en dit keer niet door het voorwerp, maar doordat je zelf beweegt en een kleine beweging in je handen is op 500mm veel sneller zichtbaar dan bij 50mm.

Je hebt dus óf veel licht nodig, zodat je korte sluitertijden kunt gebruiken, óf je gaat 'pannen': het meetrekken van je lens met het onderwerp. Dat is met deze lenzen echter ook makkelijker gezegd dan gedaan. Maar zoals met alles, oefening baart kunst, en zo te zien is Tyno hier érg goed in geworden.
Hij maakt wel gebruik van stabilisatie uiteraard.
Mooie hobby! Even een nieuwsgierig vraagje: Hoe zwaar is die lens eigenlijk? Ik vind de 1D zelf al behoorlijk zwaar en moet je met de lens erbij niet een flinke spierbundel zijn om deze netjes stabiel te houden?
De 500mm weegt bijna 4 kilo en kost 10k euro.
Die 500 F4 weegt inderdaad bijna 4 kilo en met een 1D kom je inderdaad richting 5,5 kilo. Maar ik qua gewicht heb ik er nooit echt last van. Alleen als ik een luchtshow (bijvoorbeeld de open dag van luchtmacht) schiet, dan wordt hij na van tijd wel zwaar. Maar dat heeft er vooral mee te maken dat je dan die lens constant omhoog heb gericht (vergelijk het met het monteren van electra in het plafond, dus constand boven je macht werken)
Leuke aflevering. Mooi hobby, totaal niet mijn ding, maar kan me voorstellen dat mensen dit leuk vinden.

moet ik dit een beetje vergelijken met vissen? een hele dag langs de baan staan en zo nu en dan wat actie? of sta je maar een uurtje wat "kisten" (mooie omschrijving) te fotograferen?

[Reactie gewijzigd door Rexcore op 22 september 2013 08:16]

Het verzamelen van registraties of vliegtuig types kan je wel vergelijken met vissen of postzegels verzamelen.

Spotten om een mooi plaatje kan je wel vergelijken met sportschieten (fixed target) of kleiduivenschieten. (Bewegend target.) Als je ver inzoomt, zorgt elke mm beweging in je lens er voor dat je het object in je viewfinder met meters uitslaat. Een optie is om dan uit te zoomen, maar je wil het object wel graag beeldvullend in beeld hebben.

Pannen is een techniek waarbij je een lange sluitertijd combineert het het volgen van een bewegend object. Het object blijft scherp, maar de achtergrond "blurt weg" door de beweging. Zeker als je ver inzoomt is dit gevoelig voor onscherpe platen en het vereist een vaste hand. Voor een vliegshow ga ik wel eens pannen langs de snelweg om het gevoel weer even te krijgen. (Gewicht van lens en body, timing, m'n "swing" oefenen, etc.)

Tijdens een incidenteel potje kleiduivenschieten haal ik ook bovengemiddelde scores. Het verschil is dat bij kleiduivenschieten er relatief veel tijd overheen gaat voordat het lood de kleiduif geraakt heeft. Je moet een beetje voor het doel mikken. Een camera body en het licht zijn veel sneller :)

Ik schiet zelf vliegtuigen alleen voor het plaatje en doe 1 á 2 keer per jaar een vliegshow. De kans om leuke foto's te schieten is dan ook hoger, omdat vliegtuigen dan aerobics doen of in formatie vliegen. Als bijvoorbeeld de Red Arrows een show doen is timing erg belangrijk. Zeker als twee vliegtuigen op elkaar af vliegen en je ze kruisend op de plaat wil krijgen. Dat is de uitdaging.
Er is maar één plek waar ik zou willen spotten en dat is The Groom Lake Test Site!
Ik heb alleen maar interesse in vliegend leger materiaal, burger luchtvaart interesseert me niet zo!
Ik denk dat de frequentie hoger is, per uur stijgen dr meer vliegtuigen op dan dat jij vissen kan vangen lijkt me? :P

@t spNk ja als je in een vol aquarium met schepnet bezig gaat.. :P

[Reactie gewijzigd door 3DDude op 22 september 2013 11:46]

Mwa dat ligt er maar net aan.. Andersom lukt ook wel ;)
Mooi om dit ook eens op Tweakers te zien. Zelf ben ik erg geïnteresseerd in luchtvaart en houd ik me vooral bezig met vliegsimulators, maar van een dagje spotten of een airshow ben ik ook niet vies!

Ik zag dat er in de commentaren even gesproken werd over statieven en beeldstabilisatie. Zelf heb ik nogal eens ruzie met de stabilisatie van mijn 70-300mm objectief. Wat is tijdens het spotten de beste stand van de image stabilizer? Of kan ik 'm beter helemaal uit laten? Hoe doe jij dat, Tyno?
Zodra je een iets sjiekere lens hebt dan heeft de stabilisatie meerdere standen (uit, stand 1 en 2). Hierbij is stand 1 voor stilstaande objecten en stand 2 voor bewegende objecten. Bij objectieven met maar 1 stand kiest de lens meestal zelf welke beweging van toepassing is.

Welke instelling ik gebruik ligt aan het type foto wat ik maakt. Als een kist recht op mijn af komt dan staat hij op stand 1, zodra ik de kist van de zijkant pak dan staat stand 2 aan (dan probeer je de achtergrond te vervagen terwijl de kist scherp is, in vak jargon heet dat "panning").

Naast de stabilisatie in de lens heb ik nog een paar andere trucjes: Je kan de camera in burst mode laten schieten, door meerdere shots in serie te maken stabiliseerde camera ook. Daarnaast mijn combinatie (door het gewicht en doordat hij zo log is) heel stabiel van zichzelf.

Qua stabilitatie staat hij bij mijn standaard eigenlijk wel aan (stand 2), maar dit is eigen meer uit luiheid. Op een normale zonnige dag schieten de sluitertijden al snel richting de 1/300 a 1/500, en dat is goed uit de hand te schieten (ook zonder stabilisatie).
Bedankt voor de tip! 'Sjiek' zou ik 'm niet echt willen noemen, maar mijn Canon 70-300mm IS USM heeft inderdaad twee stabilisatie standen. Bij de eerstvolgende gelegenheid zal ik er eens mee gaan experimenteren. Voorheen wist ik niet goed wat het verschil tussen stand 1 en stand 2 was.
Ik ga zo'n beetje om de week met m'n zoontje van 2,5 (en dochter van 1) spotten. Mama ook mee, best gezellig. Soms op het panoramaterras op Schiphol zelf, meestal naar de polderbaan of buitenveldertbaan, omdat daar de officiele spottersplaatsen zijn. Vooral rond 1 uur merk je dat het erg druk wordt, omdat dan iedereen de A380 van Emirates komt spotten.

Ik heb er best wel verstand van, maar maak geen foto's of registraties. M'n zoon herkent er ook al een paar. Dan roept hij "Arke!" of "KLM Fokker!" hehe. "747 van KLM papa! Uit China!". Dat soort kreten.

Vraagje aan Tyno: wat ben je nou kwijt aan die apparatuur? En zet je de foto's ook op planespotters.net? Dan komen ze mogelijk ook op Flightradar langs, dat lijkt me wel stoer als je je eigen foto's terug ziet op die manier.
De huidige marktwaarde zal ergens rond de 8 á 9 duizend liggen. Maar dat is door de jaren heen langzaam opgebouw. Dus eerste begonnen met een simpel camera, vervolgens deze weer verkocht / ingeruild voor een betere, en na heel wat jaren upgraden uiteindelijk bij dit setje geeindigd.

Qua foto's zet ik de beste shot's op Flickr, vandaar doe ik mijn foto's hosten op verschillende vliegtuig gerealteerde forum (Tweakers, scramble, DAPG). Vroeger deed ik af toe nog wel eens een poging om wat foto's geupload te krijgen op Airliners.net, maar na vele afwijzigingen was ik daar ook klaar mee. Tegenwoordig hou ik het gewoon bij de verschillende vliegtuig topic's.
Jammer dat er geen aandacht besteed wordt aan de scanner in dit filmpje. Is toch ook een mooi staaltje techniek waar iets over te vertellen is, lijkt me.
Die scanner is op sommige momenten echt goud waard. Heel vaak kom je op schiphol mensen tegen die met hun Smartphone lopen te zwaaien en dan zeggen dat je daarop dan ook alle kisten kan zien. Helaas worden niet alle kisten flightradar weer gegeven en dit zijn vaak de meest interressante kisten (denk hierbij aan een russische IL-76).

Daarnaast moet een kist voor vertrek toestemming (clearance) vragen voor zijn geplande vertrek. Tijdens het krijgen van clearance krijg hij ook een baan toegewezen. Deze clearence krijgt hij ca. 30 tot 15 minuten voor dit vertrek, deze tijd heb je dus om naar de juiste baan te rijden. Het bied echter geen garantie dat je de kist daadwerkelijk kan pakken, hij kan ook worden ge-recleared (dan krijgt hij een andere baan toegewezen). In het ergste geval moet je naar de andere kant van schiphol :(
Op ten duur heb je ze toch allemaal gezien? :)

Maar iedereen heeft zijn hobby, en mooie foto's ken hij wel maken.
op den duur wel ja... Maar hoevaak komt mr Obama langs? En een Antonov? Of hoevaak zie je een eerste vlucht van een A380?
Of hoevaak zie je een eerste vlucht van een A380?
Dat is een strikvraag? :P
Ik snap de hobby een beetje, vliegtuigen zijn geweldige machines. Maar is het niet veel leuker om erin te zitten dan van een grote afstand foto's te lopen schieten? Lijkt mij dat je van de prijs van zelke camera apparatuur aardig wat vliegtickets kan kopen.

Maar dat neemt niet weg dat als je ergens plezier in hebt dat je het gewoon moet blijven doen! Ik zou het persoonlijk alleen anders aanpakken ik zou in zoveel mogelijk vliegtuigen gezeten willen hebben.

Zo is de Emirates A380 van buiten niet veel anders als de andere airbussen maar van binnen spectaculair en na 7,5 uur vliegen ben je alsnog blij als je er weer uit mag :D
Wat is er leuk aan in een vliegtuig zitten? Krap in rijen stoeltjes, alsof het een bus is?
Beetje onhaalbare hobby, mits je millionaire bent natuurlijk.
Anoniem: 415197
@DVDL22 september 2013 23:20
mits = op voorwaarde dat
tenzij = behalve als
Hahaha, toen ik in de beschrijving zijn naam las, moest ik direct denken aan een oud-klasgenoot van vroeger.

Wat blijkt..... dit is die oud klasgenoot :-D
Vroeger was hij geloof ik nooit into de vliegtuigen :p.

[Reactie gewijzigd door AW_Bos op 22 september 2013 12:01]

Vroeger kwam jij ook nooit op tweakers.net dus :D beetje vreemd dat je het zegt. In ieder geval, leuk dat hij een hobby heeft waar hij zo veel in kwijt kan! :)
Ikzelf ben al ruim 10 jaar lid op Tweakers, nadat ik een aantal jaren ervoor had zutten lurken zonder account. Maar ik ben Tyno niet echt vaak tegengekomen op het forum omdat ik weer weinig heb met vliegtuigspotten, en dus niet echt in die topics zit..... ;)
Mooie aflevering! Leuk om te zien hoe een spotter te werk gaat. Er wordt op het einde gezegd dat Tyno zich er niet voor schaamt om met -6 graden Celsius buiten te staan. Kan dat gemakkelijk zonder dat de apparatuur hier onder leid? Kan me voorstellen dat sommige zaken gevoelig kunnen zijn voor vorst.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 22 september 2013 20:38]

Qua koud ben je meestal zelf de beperkende factor (koude vingers waardoor de apparatuur wat lastig te bedienen is). De apparatuur (zeker de professionele apparatuur) kan er gewoon tegen. Het is wel zo dat bijvoorbeeld accu's wat sneller leeg gaan.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee