Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

Gathering of the Tweakers - Zweefvlieger Peter00

13-10-2013 • 08:00

132

Tweaker Peter00 is al een groot deel van zijn leven te vinden bij Aeroclub Salland. Deze club is met zo'n 160 actieve zweefvliegers een van de grootste en actiefste zweefvliegclubs in Nederland. Samen met andere zweefvliegers ontwikkelde hij hardware om een koppeling tot stand kunnen brengen tussen de (verplichte) transponder en de navigatiecomputer. Hierdoor kan via applicaties zoals planefinder de exacte locatie van elk zweefvliegtuig worden weergegeven. Verder hebben de leden van de zweefvliegclub een hydrostatische lier ontworpen en laten bouwen om de zweefvliegtuigen de lucht in te trekken.

Voor nieuwe afleveringen in deze serie zijn we altijd op zoek naar mensen met bijzondere collecties of hobby's. Ben je zo iemand of ken je iemand? Laat het ons weten via een bericht op het forum of mail ons.

Lees meer

Reacties (132)

132
132
94
9
2
28
Wijzig sortering
Anoniem: 399807 13 oktober 2013 11:30
Veiligheid is essentieel in de lucht. Maar of het nu weer zo moet zijn dat iedereen kan zien precies waar je geweest bent, dat gaat te ver. Systemen die veiligheid garanderen moet je willen, maar waarom is het nu nodig om tracking & tracing toe te passen?

Als wandelen mijn hobby is, of motorrijden, waarom zou ik dan technologie gebruiken die precies aangeeft waar ik ben en op welk moment en het mogelijk maken dat mijn route kan worden nagegaan?

Voor jezelf is dat handig, want dan kun je nagaan waar die leuke molen eigenlijk stond of die mooie oude boom, of dat gezellig uitziende restaurantje. Gaan we daar eens heen met moeder de vrouw. Voor de zweefvlieger is het ook leuk, dat kan ie het hele landschap systematisch verkennen, een route bepalen voor de volgende keer. Eventueel kan moeder de vrouw meekijken. Oh hij is bijna geland, ik ga alvast eten koken.

Maar moet iedereen, inc. Schiphol toegang hebben tot die gegevens? Als de luchtvaartwetten die gegevens niet nodig hebben, maak ze dan niet vrijwillig beschikbaar.

Deze technieken bewijzen dat iets kan waarvan gezegd werd dat het niet zou kunnen. Nu nemen fabrikanten het over en bouwen het in de apparatuur. En daarmee wordt een stukje techniek toegepast bij het zweefvliegen waarvan we uitbreken in schubben als het gaat om GPS localisering in auto's. Daar willen we dat niet om diverse redenen, waaronder het feit dat overheid je kan tracken, de belastingdienst, de autoverhuurder, we afgerekend kunnen worden op ons gedrag, de verzekeraars willen gaar dergelijke data om te bewijzen dat het jouw schuld was dat je bij een ongeval betrokken was.

Ik vraag me dus af wat deze zweefvlieger daarvan vindt. Wil hij een GPS tracker in de auto t.b.v. de belastingdienst of een leasemaatschappij? En zo nee, waarom dan wel in zijn vliegtuig?
Vendar, deze tracking/logging wordt voornamelijk gebruikt voor wedstrijden en contesten.

De bekendste is de On-Line Contest, waarbij alle clubs het hele jaar door hun "overland vluchten" uploaden.

Maar ook de wedstrijden waarbij men als opdracht krijgt om zo snel mogelijk een driehoek te vliegen. Vroeger moest men een foto maken als bewijs, tegenwoordig lezen we achteraf deze "flarm" en/of "flight computer" uit. (beide zijn gecertificeerde loggers).

Zoals Peter in het filmpje aangeeft, is deze tracking online voornamelijk bedoelt om onze mooie hobby beter zichtbaar te maken voor anderen.

Antwoord op de vraag "Maar moet iedereen, inc. Schiphol toegang hebben tot die gegevens?":
Ja dit is hard nodig. Praktisch alle luchtvaartuigen zijn uitgerust met een transponder, zodat de luchtverkeersleiding je kan identificeren op het radar scherm. De transponder zend dit signaal continu uit en is door iedereen te onvangen.

Zelf ik heb ik een ADS-B ontvanger gemaakt door gebruikt te maken van een DVB-T ontvanger (3 euro uit China).
Daar willen we dat niet om diverse redenen, waaronder het feit dat overheid je kan tracken, de belastingdienst, de autoverhuurder, we afgerekend kunnen worden op ons gedrag, de verzekeraars willen gaar dergelijke data om te bewijzen dat het jouw schuld was dat je bij een ongeval betrokken was.
Dat is al jaren zo in de luchtvaart. Wel eens gehoord van een "Black Box"?

Antwoord op jouw vraag "En zo nee, waarom dan wel in zijn vliegtuig?":
Transponders, flarms, etc. geeft ons meer zicht. Het klinkt gek, maar we kunnen geen 360 graden om ons heen kijken.

Ik zal je een situatie schetsen: Vliegtuig A maakt een bocht links om, Vliegtuig B doet dit ook maar in tegen gestelde richting. Beide vliegtuigen vliegen liggen op een gegeven moment op ramp koers zonder dat ze elkaar kunnen zien omdat beide vlieguitgen 45 graden "bank angle" hebben door de bocht. Of je zit beide in de wolken en kan dus (tijdelijk) niet verder kijken dan 10 meter. Dan is het wel erg fijn dat wij vliegtuigen elkaar kunnen "zien". Zelfde geldt voor de luchtverkeersleiding.

[Reactie gewijzigd door tim427 op 24 juli 2024 02:57]

je raakt daar wel een punt. een verplichte GPS tracker in mn auto is toevalllig iets wat bij mijn werkgever actueel is. Daar ben ik dan ook minder blij mee.

de manier van GPS tracking in een vliegtuig is andere koek.
  • de ADS-b link is optioneel. alleen de transponder is verplicht. Je HOEFT dus niks. De transponder is alleen te zien bij luchtverkeersleiders, niet in het public domain, al is dat signaal wel te ontvangen.
  • GPS tracing doen alle overlandvliegers, voor vluchtanalyse.
  • GPS tracking is leuk voor wedstrijden, en voor de thuisblijvers. Ik kan dus op mn werk zien of t een mooie dag is..
.
Anoniem: 399807 @peter0014 oktober 2013 14:01
Bedankt voor jullie reacties. Zoals ik zei, veiligheid is belangrijk en voor die reden heb ik er geen moeite mee. Maar wees je bewust dat we in een samenleving terecht zijn gekomen waar vrijwillig informatie beschikbaar maken risico's heeft.

Wat denk je bijv. van camera's monteren in je vliegtuig, zodat je letterlijk je hele vlucht kan streamen naar een grondstation. Dat betekent ook dat eenieder met een geschikte ontvanger vluchtdata krijgt. Handig voor politie als ze bewijs willen van het een of ander en weten dat jij daarboven langs zweefde.

Hou er rekening mee, dat is alles.
Anoniem: 528704 13 oktober 2013 12:16
Voor diegenen die graag een keer willen meevliegen. http://aeroclubsalland.nl/vlieg-eens-mee/introductiedag, of de goedkopere variant http://aeroclubsalland.nl/vlieg-eens-mee/meevliegen

Niet bij jou om de hoek? Ga hier op zoek naar een club bij jou in de buurt: http://www.zweefportaal.nl/main/articles.php?article_id=5

Zweefvliegend Nederland ziet jullie graag in grote getale langs komen!
Ik heb het ook een keer mogen meemaken. Erg gaaf om te doen en de acceleratie van die lierstart is vergelijkbaar met een supersportwagen. Kan het iedereen aanraden!

Mooi gemaakt filmpje weer! En de openingstune van Top Gun was ook erg goed gekozen _/-\o_
Kijkt schuldig. :+ Al had vanaf het lanceermoment eigenlijk deze erin gemixt moeten worden http://www.youtube.com/watch?v=siwpn14IE7E :P

[Reactie gewijzigd door zeef op 24 juli 2024 02:57]

Ben ik helemaal met je eens! Ook gaaf is om een introductieweek te doen als vakantie, dan kun je daarna al een klein beetje zelf vliegen! Heb ik een week gedaan, maar daarna bleek dat ik geen GPL (vliegbrevet) mocht halen omdat ik medisch niet goedgekeurd ben. jammer jammer...

Maar als je plannen hebt om ook piloot te worden moet je dat zeker doen!
Voor iedereen van 14 t/m 19 jaar is het leuk om te weten dat er een iFly regeling bestaat. Hierin kan je voor ongeveer de helft van het geld het eerste jaar zweefvliegen.

De regeling van 2013 staat hier; http://www.zweefportaal.nl/main/articles.php?article_id=15

Het vliegseizoen is bijna afgeopen, dus hou het in de gaten voor 2014!
Dank allemaal voor de leuke reacties! Zal nog even proberen een aantal vragen te beantwoorden:
moeilijk?
Als je kunt blijven zitten op een fiets in een drukke stad, kun je ook leren vliegen. Je moet goed opleeten en kunnen inschatten wat de hardware doet. Zowel de auto's om je heen als je eigen "vermogen" ten opzichte van je omgeving.

Je hoeft echt niet universitair geschoold te zijn om dit te kunnen leren. Onze leden komen uit alle lagen vd bevolking met evenzovele achtergronden. De jongsten zijn 14, de oudsten in de 70. Precies dat maakt dat we al die expertises kunnen inzetten voor een gemeenschappelijk doel. De een heeft een garagebedrijf, de ander weet iemand die in de asfaltindustrie zit, en de volgende heeft weer een serie krimptangen in de aanbieding, met stekkers, kabels en meer.

Duur?
Iedere hobby kost geld. Postzegels verzamelen, paarden, gamen. Als scholier kon ik van mn weekend werk t ook betalen. Je bent als junior lid voor 500 euro klaar. kun je je helemaal suf vliegen. Heb je een suikeroom? 250k stukslaan is ook zo gebeurd....

Tijd?
Ja. je bent wel wat tijd kwijt. Als je gaat vliegen kost het een hele dag, in de winter doen we het onderhoud grotendeels zelf. Maar dat ont-zet-tend leuk en leerzaam. ik heb er leren lassen, metselen, beton gieten, koken, patchkast aanleggen, riolering en waterwerk, vliegtuig electronica aanleggen, etcetera . Jullie hebben in het filmpje een van onze leukste projecten nog gemist: een full blown simulator. Ook met expertise uit de winter.

Modelvlieger?
kom vooral eens langs. Velen (ik ook!) zijn begonnen via modelvliegen. We hebben ook leden die actief modelvliegen. Electro, turbine, vrije vlucht, you name it

afijn: wellicht tot ziens in de zweefvliegerij, dat hoeft uiteraard niet alleen bij de ACS!
Het jammere is dat zweefvliegen zo duur is (voor studenten) zelf studeer ik lucht en ruimtevaarttechniek aan de tu maar ik heb nog nooit in een zweefvliegtuig gezeten. Natuurlijk wel een vliegsimulator op de pc maar daar houdt het dan ook bij op. De tu heeft ook een speciale groep voor zweefvliegers maar dat is ook zo duur. Hoeveel kost een eigen zweefvliegtuig ongeveer, want dit lijkt mij wel echt een van de prachtigste maar ook uitdagendste sporten/hobbys die er zijn. Hopelijk kan ik in de toekomst ook deze hobby bedrijven.
Je hebt het over de Delftsche Studenten Aeroclub neem ik aan. Wat noem je duur? Een jaarlidmaatschap ligt als student rond de 600 euro, dat gaat tegen de 750 euro incl verplichte verzekering. Per maand is dat iets meer dan 50 euro, voor dat bedrag kun je onbeperkt veel starts en uren maken. Een leuke week wintersport kost je evenveel, toch? Het is dus maar waar je prioriteiten liggen. Het is zeker betaalbaar in clubverband. Bovendien sponsort de KNVvL door middel van de iFLY beurs ieder jaar een flink aantal beginners met hun eerste jaar zweefvliegen waardoor je letterlijk 30 euro per maand aan sponsoring krijgt.

Waarom hopen als je er komend voorjaar bij kunt zijn? Je kent op de TU vast wel iemand die bij de DSA vliegt, via diegene kan je gratis introductiestarts maken of voor 30 euro per start kun je een komen uitproberen. Check anders eens de site: www.dsaeroclub.nl
Hopen omdat de studie niet echt heel makkelijk is. Studie gaat boven hobby :)
Overigens @mcDavid ik heb nog nooit 1 euro aan bier uitgegeven.
Ik ben zelf van de DSA en kan inderdaad bevestigen dan een startabonnement 580 euro per jaar kost. Hiervoor krijg je inderdaad onbeperkt aantal starts, inclusief je opleiding.

Mocht iemand interesse hebben, kan men voor 30 euro een proefvlucht maken. Wil je vervolgens lid worden? Dan worden deze kosten verrekend met je startabonnement.

Per jaar hebben wij 4 a 5 iFly beurzen voor leden die daar aan voldoen ;)

Studie (L&R) gaat voor mij ook voor, maar is prima te combineren.
Ik moet zeggen als eerstejaars dat ik hem tot nu toe best wel pittig vind. Dus de aankomende tijd heb ik eventjes geen tijd, hierna zal ik proberen om te kijken of ik kan zweefvliegen want het lijkt me wel echt gaaf.
Een eigen zweefvliegtuig is bijna niet te doen, die dingen kosten volgens mij bijna een ton, als het niet meer is. Maar als je lid wordt van een club kun je de vliegtuigen van de club gebruiken. bij ACS (bij dalfsen, waar dit filmpje gemaakt is), kost een studielidmaatschap volgens mij 40 euro per maand.
De kosten van een vliegtuig zijn duur tot heel duur. De goedkopere betere tweedehands vliegtuigen zijn vanaf zo'n 30.000 de kosten voor een nieuw vliegtuig kunnen hard oplopen en hangt van vele factoren af. Vanaf de 125.000 wordt het leuk en vanaf 250.000 kom je bij de opties en mogelijkheden die misschien net te ver gaan.
het is als met auto's. Voor 3000 euro heb je dr een die goedgekeurd die de weg op mag, voor 250000 heb je er een die heel hard kan, maar in de basis hetzelfde doet.

Meesten van de privevliegers hebben SAMEN met een of meerderen een vliegtuig. Dat drukt de kosten behoorlijk.

je kunt ook gewoon op clubmateriaal vliegen. Betaal je alleen contributie. Die zijn vaak net zo goed als privekisten . De kern van een eigen kist is dat je altijd plek hebt als het mooi weer is, en zo lang kunt wegblijven als je wilt / kunt
De gemiddelde student geeft meer geld aan bier uit dan dat ik aan zweefvliegen uitgeef hoor! 't is iets duurder dan voetballen ofzo, maar valt wel in diezelfde categorie. Voor 800-900 euro per jaar kun je al onbeperkt zweefvliegen bij de meeste clubs. Dus inclusief lessen, gebruik van de vliegtuigen enz. enz.

[Reactie gewijzigd door mcDavid op 24 juli 2024 02:57]

Anoniem: 102195 @Frozen14 oktober 2013 11:41
Je eigen vliegtuig is wel duur. Denk aan de aanschaf, onderhoud, verzekeringen enz... Ik weet dat er clubs zijn die voor 600 euro all-in.... Het lijkt veel geld, maar neem is een abonnement bij de sportschool. Ben je net zoveel kwijt ;)
Gaaf gaaf!! Had graag nog meer gehoord over het zweefvliegen, zoals: hoe ver ben je ermee gekomen, welke afstanden heb je afgelegd? Ik heb vroeger een collega gehad die zweefvliegt in de buurt van Eindhoven en wel eens terecht kwam in Duitsland :) Hij had altijd een fles wijn bij zich, in geval hij moest landen op een stuk grond van een boer.
afstanden hangen erg af van het weer: de mooiste dagen hebben van die helderblauwe luchten met van die mooie schapewolkjes. Dan kunnen we doorgaans met modern materieel afstanden vliegen tussen de 300-500 km. Van Zwolle naar bijvoorbeeld Kassel en terug. Of naar Venlo en via Drachten weer naar huis

Maar inderdaad, mocht het niet lukken, en we moeten landen bij een boer, altijd even je gezicht laten zien en vragen of geen schade aan het gewas is, mocht je iets anders dan een weilandje hebben uitgezocht. :-)
Verder hebben de leden van de zweefvliegclub een hydrostatische lier ontworpen en laten bouwen om de zweefvliegtuigen de lucht in te trekken.
Misschien mist er iets aan mijn natuurkundige kennis hoor, maar ik kan me echt niets voorstellen bij een hydrostatische lier...
je hebt gelijk. Formeel is het natuurlijk geen woord. Deze lier werkt volgens het principe van een hydraulische pomp, die wordt aangedreven door een dieselmotor uit een vrachtwagen. Beetje als bij graafmachines. Deze hydraulische pomp levert een constant koppel aan de trommels (en dat is wel een hele eigen ontwikkeling), afhankelijk van het type vliegtuig. Dat vormt een "statische kracht" als het ware. Vandaar de samentrekking tot "hydrostatische lier" :)
Hele stoere hobby, lijkt me erg leuk om te doen. Wauw, heel gaaf!

-- EDIT:

Een keer meevliegen zou me echt heel leuk lijken, iets om wat geld voor opzij te schuiven!

[Reactie gewijzigd door Amanush op 24 juli 2024 02:57]

Een aantal proefvluchten maken zou ik zeggen ! Veel universiteiten hebben ook hun eigen zweefvliegclub die staat te springen om nieuwe leden zover ik weet. Toen ik een aantal jaren terug een paar proefvluchten had gemaakt besloot ik mij op te geven voor de zomer-cursus op Terlet (nabij Arnhem). Bij deze cursus kon je het praktijk gedeelte van het zweefvliegbrevet halen. Op Terlet kon je toen letterlijk uit 5+ verschillende kleine clubs kiezen.

Vergeet echter niet de medische keuring ! Bij mij ging daardoor namelijk het feest helaas niet door omdat ik de keuring niet door kwam. Dat betekende dat ik altijd met iemand samen moest vliegen. Dat laatste zou mij gaan irriteren wanneer ik een brevet had gehaald. Het sprak mij juist zo aan om even op jezelf de gedachten alleen op het vliegen te hebben.
Mag ik vragen waarop ze je kunnen afkeuren?
Zoveel zaken. Als je voor je medische keuring een blik red bull naar binnen werkt dan krijg je al geen verklaring meer :P

Even uit mijn hoofd voor EASA Class 1 (commercieel):
- Hartfilm (ECG)
- Urine monster
- Bloedwaardes (Cholesterol, ijzer etc.)
- Longfunctietest
- Oogtest (afiwjkingen, oogboldruk, kleurenblindheid, sterkte, oogoppervlak e.d.)
- Oortest (afwijkingen)
- Algemeen onderzoek door een KNO arts (algemeen lichamelijk onderzoek, gewicht, lengte) - Je medische geschiedenis in acht genomen

Klasse 2 heeft wat minder eisen (wordt bijvoorbeeld niet op ijzer gecontroleerd).
Volledige onzin! Ik doe al jaren aan zweefvliegen. Deze medische keuring is voor zweefvliegen NIET van toepassing.

Wat doen ze wel tijdens de keuring?
-Urine monster
-Gewrichten testen
-Zichtveld (die is wel van belang ook niet gek natuurlijk)
-Oortest (kan je de arts verstaan dan is het al goed. Uiteraard checken ze wel je gehoor aan de binnenkant)
-Bloeddruk (hier kan je wel op worden afgekeurd als ie tijdens de meeting te hoog is).

Wat jij aangeeft van het blikje Red Bull klopt wel. Er zitten zoveel suikers in dat daardoor je suikerspiegel enorm stijgt, daardoor kan het op suiker duiden... Aangezien de keuring een moment opname is lijkt het mogelijk op dat moment op suiker, DUS afgekeurd.

Uiteraard kan je je altijd laten herkeuren ;)
Nou rustig maar hoor :P

Ik vlieg alleen gemotirseerd en heb van zweefvliegen geen kaas gegeten. Ik dacht dat de keuring uniform was voor zowel gemotirseerd alsmede zweef ;)
"wijkoevoets:

Sorry hoor, }>

Wij zweefvliegers zijn gelukkig uitgezonderd van de zwaardere keuring. Scheelt ten eerste een hoop geld en ten tweede is de kans groter dat je wordt goedgekeurd... Al hoewel ik ook al een keer een twijfel geval was, maar goed ben goed gekeurd ;)

http://smaolympia.nl/sportmedisch_onderzoek_zweefvliegen
Dat hoor ;) Vele clubs hebben de mogelijkheid om een keer mee te vliegen. Variërend tussen de 30 en 50 euro. Zeker als je nog student bent ;)
En voor jongeren/jeugd bestaat er vaak zelfs een gereduceerd tarief. (kijk op de site van de club voor het bedrag)
Die rust die je daarboven in een zweefvliegtuig ontdekt, moet geweldig zijn. Los van de wereld en eventjes helemaal in je eentje.
Ik ben het met je eens, maar wil wel opmerken dat "de rust", "los van de wereld" en "helemaal in je eentje" natuurlijk wel relatief is. Je moet continue je aandacht erbij houden en je omgeving goed in de gaten houden, want als je letterlijk de wereld om je heen vergeet is het levensgevaarlijk.

Vliegen is fantastisch en je bevindt je even in een heel andere wereld, maar sommige mensen hebben er wel een te geromantiseerd/verkeerd idee van. (Ik zeg trouwens niet dat jij dat hebt hoor.)

[Reactie gewijzigd door Steamwitz op 24 juli 2024 02:57]

Situational awareness is inderdaad erg belangrijk. Dat neemt echter niet weg dat vliegen heel rustgevend kan zijn. Ik vlieg met gemotoriseerde toestellen en hoewel lange navigatievluchten slopend kunnen zijn kan ik tijdens het vliegen toch echt wel genieten van de rust die het brengt. Dat mensen er vaak een verkeerd beeld van hebben ben ik wel met je eens.
Dat en de wind is ook erg aanwezig. Zweefvliegtuigen kunnen tot ongeveer 250 kmh gaan. Die wind hoor je wel constant suizen.
Deze reactie heb je toch niet geplaatst in de cockpit via je telefoon hoop ik :)
Als je los van de wereld en rust wilt kun je denk ik beter een sensory deprivation tank aanschaffen. Stuk goedkopere hobby. :P
je zou denken dat een zweefvliegtuig stil is, aangezien er geen motor inzit. en je enkel de wind kan horen..
echter zit er een behoorlijk irritant apparaat in: de variometer. dit piept bijna constant om aan te tonen of je daalt of stijgt.. je kan dit horen op 4:30
Gelukkig heeft de variometer een volumeknop. ;)

En thermieken is best hard werken, vanaf de grond lijkt zo'n zweefvliegtuig heel rustig en sierlijk zijn rondjes te draaien, maar in de cockpit ben je best hard aan het werk.

Erg leuk filmpje! Heb jaren geleden 2 seizoenen meegedraaid op Salland, was geweldig.
Hard werken is ook weer relatief.
Voorlopig zit je lekker comfortabel in een stoeltje in de cockpit.
Deltavliegen, dat is pas hard werken!
Niks lekkere stoel, gewoon liggend in een harnas met de wind in de haren, continu je lichaam verplaatsen om te sturen.
Neem dan paragliding; continu bezig om dat scherm überhaupt boven je hoofd te houden, vooral tijdens thermische omstandigheden. Maar het lijkt(!) wel makkelijker (en daarom zijn er ook relatief veel ongelukken).
Paragliden is grofweg touwtje trekken, zwaar hoor... ;-)
Onwijs gaaf dit, ondanks dat ik vliegangst heb, en het liefst alleen erin zit wanneer ik met vakantie ga, ga ik regelmatig bij het Terlet in Arnhem een drankje doen. Dit zweefvliegveld zal ook wel bekend zijn bij deze tweaker.
http://www.terlet.nl/snzt...-categoryblog/152-plaatje
Dit is net een paar slagen groter qua vliegveld, vliegtuigen en etc dan in deze video.
JeroenC als je een keer mee wil vliegen is dat geen probleem. Ik vlieg op Terlet bij de Gezc bij ons kun je zo aankloppen om een keer mee te vliegen ;)
Nou ik krijg al hartkloppingen wanneer ik jullie de lucht in zie schieten! En dan zit ik op terras met een wit biertje!
Wel een onwijs gaaf aanbod, ik zal mijn schoonbroer erover vertellen (hij is vliegtuig maniak)
Valt wel mee hoor.. Alleen met Josh meevliegen zou ik overslaan :9

Zonder dolle, het is een veilige sport. Je gaat ook niet in 1x stijl naar achter, je bouwt dit rustig op. Na de start is er niks zo ontspannends als zweefvliegen.
Hehe, zweefvliegen hele leuke hobby, doe het zelf ook. Ondanks dat ik al een aantal jaar op Terlet vlieg is dit pas de eerste keer dat ik erachter kom dat er ook webcams staan op Terlet.
Ik wist dat ook niet, totdat ik een link aan jullie wilde geven !!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.