Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Gathering of the Tweakers: De racesimulator van JoepW

25-01-2015 • 06:00

173 Linkedin

Auto's en snelheid zijn al jaren JoepW's grote passie. Dat kwam ooit tot uiting in het rijden van rally's met MGB's en het racen met radiografisch bestuurbare auto's, maar de laatste tijd stort hij zich op iRacing. Volgens Joep is dit de meest realistische racegame die beschikbaar is op de pc en dus noemt hij het liever een simulatie in plaats van een game.

Om de ervaring van racen in het echte leven zo dicht mogelijk te benaderen heeft Joep in de afgelopen jaren een flinke set-up gebouwd. Wat begon met een simpel racestuur van Logitech, is uitgegroeid tot een installatie van vier schermen, een racestoel met buttkicker, twee toetsenborden, een stuur vol knoppen en talloze meters en indicatoren. Alles om het gevoel te krijgen écht in de auto te zitten. Samen met een groep fanatieke race-liefhebbers en mede-Tweakers brengt hij de nodige uren achter z'n installatie door.

Alles over iRacing en de Tweakers die dit spelen lees je in dit topic.

In dit seizoen verschenen eerder:

Aflevering 1: Quadrocopter-bouwer Cyrus the Virus

Lees meer

Gathering of the Tweakers zoekt jou! .Plan van 23 december 2015

Reacties (173)

Wijzig sortering
Ik zag wat vragen en opmerkingen langs komen over de kosten van iRacing. Hier een stukje tekst uit de iRacing topic start hier op GoT.

Als je slim handelt kan je de kosten redelijk in de hand houden.
Je hoeft niet alle circuits en auto's (meteen) te kopen.
En daarnaast geeft iRacing voor jaren plezier door de redelijk realistische race ervaring met name door de grote on-line community hier bij GoT en ook internationaal.

Om de kosten wat in perspectief te zetten wat zaken op een rijtje:
 • Standaard kost iRacing ca. € 6 tot € 9 per maand afhankelijk van de lengte van het abonnement dat je neemt. Hierbij inbegrepen zitten 7 auto's & 10 circuits.
 • Een nieuwe auto kost ca. € 9. Er zijn momenteel ongeveer 40 auto's beschikbaar.
 • Een nieuw circuit kost ca. € 11. Er zijn momenteel ongeveer 65 circuits in meer dan 180 configuraties beschikbaar.
 • Geregeld zijn er interessante aanbiedingen voor nieuwe leden. Zoals een 50% korting over de gehele initiële abonnementsperiode.
 • Elk jaar is er een Black Friday aanbieding voor bestaande leden. Er wordt dan een flinke korting op de verlenging gegeven.
 • 10% korting bij aankoop van 3-5 auto's en/of tracks.
 • 20% korting bij aankoop van meer dan 6 auto's en/of tracks.
 • 25% korting als je 40 stuks betaalde content bezit (auto's & tracks samen)
 • 30% korting bij aankoop als je alles koopt of iets nieuws koopt als je alles al bezit.
 • Je kan $ 4 tot maximaal $ 10 per 13 weken verdienen door mee te doen aan officiële raceseries.
 • Na elk jaar vol lidmaatschap krijg je $ 5 cadeau.
 • Elk jaar (soms meerdere keren per jaar) kan je iRacing$ (intern te gebruiken voor de aanschaf van content) met 25% korting. Dan koop je bijvoorbeeld voor $ 75,- credits en je krijgt dan $ 100,- tegoed bijgeschreven.
Daarnaast kan je ook nog iRacing dollars verdienen door geregeld tijdens een seizoen te race in officiële series.

Ik heb nooit echt uitgerekend wat de investering is als je het slim speelt qua aanschaf van circuits en auto’s. En ik heb ook nooit uitgerekend wat de abonnementskosten zijn als je maximaal gebruik maakt van alle voordeeltjes en structureel in een serie rijdt. Maar echt het is vele malen goedkoper dan geregeld een game kopen die je na een korte tijd weer opzij legt ;)

[Reactie gewijzigd door JoepW op 25 januari 2015 20:58]

Ziet er wel gaaf uit!
Het leek wel of de interieur van de auto beetje te groot ge-scaled was?
Inderdaad is het precies zoals al door Phydomir gepost. Ik zit (bewust) ultra dicht op mijn schermen om de 179 graden setup mogelijk te maken. Daarnaast heb ik de 'camera-positie' in iRacing zodanog afgesteld dat het virtuele stuur in de cockpit (dat ik bij het rijden uit heb staan) precies achter het Fanatec stuur 'verdwijnt'. Hierdoor weet ik vrijwel zeker dat alles behoorlijk klopt qua verhoudingen.
ZIjn er ook toepassingen voor de oculus? Kan me zomaar voorstellen dat dat nog mee bijdraagt aan de racebeleving.
De Oculus Rift heeft als voordeel dat je geen schermranden door je 180° beeld hebt en dat je altijd recht op het beeld kijkt. Je ziet in een multi-monitor setup altijd een "harde hoek" tussen de monitors zitten. Het nadeel van een Oculus Rift is dat je geen 180° beeldhoek hebt, maar 100-110° (afhankelijk van de versie: 110° voor de DK1, 100° voor de DK2), waardoor de randen van je zicht (waar je geen kleur, maar wel heel goed beweging ziet) niet meegenomen worden in de rijervaring.

Een Oculus Rift met 160° FOV zou geweldig zijn, als het even kan in 4k-kwaliteit :P
De Oculus Rift heeft als voordeel dat je geen schermranden door je 180° beeld hebt en dat je altijd recht op het beeld kijkt. Je ziet in een multi-monitor setup altijd een "harde hoek" tussen de monitors zitten. Het nadeel van een Oculus Rift is dat je geen 180° beeldhoek hebt, maar 100-110° (afhankelijk van de versie: 110° voor de DK1, 100° voor de DK2), waardoor de randen van je zicht (waar je geen kleur, maar wel heel goed beweging ziet) niet meegenomen worden in de rijervaring.

Een Oculus Rift met 160° FOV zou geweldig zijn, als het even kan in 4k-kwaliteit :P
Het vervelende van een Oculus is weer wel dat je niets meer kan zien wat niet op je monitor gebeurt.

Je hebt aan indicatoren dan niks meer en je zal alle bedieningsorganen (stuur, schakelpook, schakelaars enz.) op de tast moeten kunnen vinden.

Met de Hololens van Microsoft heb je dat probleem straks mogelijk niet, want daar kun je doorheen kijken.
Viel mij ook al op, ben niet bekend met iRacing maar het leek als of hij z'n stoel (ingame) helemaal naar voren had gezet, ik doe altijd het tegenovergestelde.
Dat is waarschijnlijk omdat je dan het ingame stuur niet ziet. Dat is altijd een beetje jammer vind ik, want je hebt een fysiek stuur en dan daar achter op je scherm nóg een. :/
Maar dat is dus soms te verhelpen door de camera (of stoel) in game naar voren te schuiven.
In een replay staat het virtuele stuur aan. Maar als ik zelf rij staat het virtuele stuur uit.
Niets zo 'debiel' als mijn fysieke en virtuele stuur tegelijk zien. :o
In iRacing kan je bij de grafische instellingen invoeren welke maat scherm je hebt, hoeveel scherm, onder welke hoek de scherm staan en hoever je van je scherm zit. Aan de hand daarvan berekend iRacing je Field of View (FoV). Bij Joep staat deze op 179 wat maximaal is.

Als ik het zo zie dan raakt hij net zijn scherm niet als hij zijn arm strekt wat betekend dat hij in het net niet het dashbord raakt. Wat wel goed overeenkomt met hoe je in een echte auto zit.
Wat ik niet snap aan deze 'sim' is de achteruitkijkspiegel. Een vast vakje op je scherm? Niet erg realistisch.. Dit moet je ook simuleren en moet ook trillingen hebben als je de curbs raakt. Ik zie nu een statisch blok met het beeld van achter.
Simracen is en blijft een benadering van echt racen en rijden.
Ik vind het erg belangrijk als ik aan het racen ben en het gaat er 'close' aan toe dat ik niet door een inschattingsfout iemand anders zijn race verpest.
Dus is een virtuele spiegel met een vrij breed blikveld een goede aanvulling om dat te voorkomen.

En dan nog raken we elkaar wel eens, met helaas meestal een slechte afloop.
Is dat in je auto dan anders? Bij mij zit mijn achteruit kijk spiegel vast aan mijn raam en hangt niet los.
Gelukkig heeft mijn virtuele race auto geen subwoofer, laat staan een stereo. lijd ook alleen maar af van het racen :)

En als ik over de curbs knal, dan heb ik wel wat anders te doen dan in mijn spiegels kijken :)

En als je de "echte" spiegels gebruikt, dan trillen deze gewoon mee hoor :) Gebruik deze standaard omdat in de Porsche (RUF) het allemaal prima past in mijn setup, maar in sommige auto's past de cockpit niet in 3 schermen, en dan is zo'n vSpiegel best handig.

En sowieso, in een sim mis je sowieso al heel veel. Schermen zijn statisch, dus lekker om je heen kijken in een echte auto zit er niet bij. Geen g-krachten enzo, geen gevoel in je kont etc etc etc :) En ja er is de Rift, maar ik word daar zo ongelovelijk misselijk van.

Beste van een sim, is dat je ook de echt grote kosten mist. Jajaja, beetje rig kost ook wat, maar aan alles wat ik al besteed heb aan mijn "rig", daar kan ik hoog uit een paar races voor in het eggie doen :+
offtopic: wat heb je in de Rift geprobeerd dat je er zo misselijk van wordt?
Dan ben je een gevaar voor de verkeersveiligheid aangezien je dan nauwelijks meer kan zien wat er achter je gebeurt... :(
Dan ben je een gevaar voor de verkeersveiligheid aangezien je dan nauwelijks meer kan zien wat er achter je gebeurt... :(
Je binnenspiegel is volgens de Wegenverkeerswet niet nodig, want je hebt ook nog twee buitenspiegels. Anders zou je nooit je kofferbak tot het randje vol mogen proppen of een hoge aanhanger hebben omdat dat je zicht zou belemmeren.

[Reactie gewijzigd door Stoney3K op 26 februari 2015 16:15]

"Mijn spiegel vibreert goed mee met mn subwoofer of als ik de curbs van een rotonde over knal, "

Denk dat hij daar op doelt...
Dat is de virtuele spiegel, welke uit te schakelen is en je kan ook alleen de echte spiegels gebruiken.

De meeste gebruiken echter alleen de virtuele spiegel omdat je daarmee veel mee overzicht hebt en het dus een stuk veiliger is.
Daar zit de overlap tussen sim en game. Sommige extra dingen die je niet hebt in het echt kunnen je in de game erg helpen ten koste van iets aan realisme.
Ik ben niet zo'n enorme simracer als deze jongens, maar ik kan me voorstellen dat zelfs met drie van die schermen om je heen het detail van wat je ziet toch nooit kan tippen aan de werkelijkheid. Dat is belangrijk als je het over zo'n spiegel hebt. Als de spiegel in je (echte) auto een beetje trilt dan maakt dat minder uit omdat je in het echt beter kunt zien, maar in een sim ga je denk ik toch tegen de beperkingen van de simulator (en daarmee doel ik op de hele setup, niet alleen de software) aan lopen en raak je sneller het overzicht kwijt. Als je dan met zo'n virtuele spiegel dat probleem een beetje minder groot kan maken dan kan ik me voorstellen dat velen daar voor kiezen ipv krampachtig aan dat laatste beetje realisme vast te houden.
Weer een prachtige editie van de Tweakers community waar ik elke zondag naar uit kijk. Toch brand mij nog een vraag. Wat is de pc setup? Jammer dat die nog niet aan bod is gekomen.
Dat is idd niet zo uitgebreid aan de orde geweest. Hier staat een mooi overzicht van de hardware: KLIK
Beste naamgenoot,

Leuke video, wel gaf dat racen :)

p.s.
Samsung 840 Pro - 256 Mb ( = GB denk ;)
Idd. Dank je voor het opmerken van de vaud. ;)
Gecorrigeerd.
Draai je al die schermen vanaf één 7970? Dat had ik niet verwacht
SLI en dergelijke wordt (nog) niet goed ondersteund door iRacing. Dus hier doe ik het mee, maar dat werkt prima hoor.
Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe iRacing zich verhoudt qua beleving tot zijn ervaring met het rijden met MG's op het circuit.
Simracen is minder:
 • vermoeiend
 • duur
 • tijdrovend
 • lawaaiig
En je krijgt er voor terug, meer:
 • auto's waar je mee kan rijden
 • afstel mogelijkheden van de auto
En wat je echt mist (maar dat is wel fijn hoor) is de eventuele doodsangsten die er toch echt bij horen als je met een racewaas voor je ogen iets te veel risico neemt. In een sim is dan in het ergste geval je race voorbij.
Maar goed dat zal je allemaal niet bedoelen. ;)
De ervaring als simracer wijkt sterk af van het real life.
Er zijn hele uitgebreide artikelen en wetenschappelijke onderzoeken verricht naar het verschil.
Uiteindelijk komt het er op neer dat je met simracen met minder prikkels van buitenaf toch goed moet inschatten hoe hard je rijdt en of je over- of onderstuurd een bocht in- of uitgaat.
In simracen moet je het doen met de krachten die je in het stuur voelt en de bewegingen op het scherm.

Om die reden is het belangrijk dat het scherm en stuur zo weinig mogelijk lag hebben. Een paar milliseconden vertraging is al genoeg om naast de baan te staan.
Ik heb natuurlijk alleen maar oude gebakjes gereden en dan ook nog lang geleden, maar de vergelijking die ik kon maken was mijn rondjes met de MX-5 in iRacing en een MGB op Zandvoort en dat kwam toch heel aardig bij elkaar in de buurt.

Maar als je aan de andere manier van waarnemen bent gewend benaderd iRacing zeer wel de werkelijkheid.

En de software van iRacing wordt nog steeds verder ontwikkeld met name het bandenmodel is altijd weer in ontwikkeling. Momenteel is een van de zaken waar ze aan werken de sliphoek (die kan nl beter) en de plotselinge ongewenste 'oververhitting' van de banden wat tot gripverlies leidt.

Maar minstens elke 13 weken verschijnt er een update van de software (gratis voor leden) en worden er weer verbeteringen aangebracht.
Doe iRacing nu al een tijdje. Misschien ook maar eens rondkijken op het forum hier :) Zag laatst volgens mij wel een heuze Tweakers server op iRacing 8-)
rFactor 2 blijft voor mij nog steeds heer en meester op physics gebied, maar de ware kracht van iracing ligt toch in de leagues en het gebruik van safety ratings waardoor je veel meer beloond wordt voor goede cleane races.
Ik zou overstappen op drie schermen totdat ik van de Oculus hoorde 8-) Dat gaat het echt naar een nieuw niveau brengen volgens mij. Racen is bij uitstek geschikt voor VR 8-)
De kans dat je een GoT server in iRacing vind is groot.

Wij hosten elke week minimaal 1 race in ons Monday Tournament, op dinsdag oefenen we vaak op een besloten server voor een bepaalde serie of komende wedstrijd, enkele keren per seizoen van 13 weken organiseren we een GoT iRacing School (soms voor beginners, soms meer geavanceerd), elke 13 weken organiseren we een grote seizoensfinale, elke 13 weken doen we een avond met zeer bizarre combinaties racen in onze Week 13 Monday Madness en we organiseren elke seizoen wel een of andere aparte internationale serie. Momenteel organiseren we de Gathering of Tweakers Endurance Series. Dit is een serie waarin 42 teams met maximaal 4 rijders per team in GT3 auto's strijden voor de seizoenstitel in vijf 3 uurs races.

Dus naast racen en een leuke Race Rig steek ik samen met een aantal andere GoT'rs veel tijd in het organiseren van een leuk en afwisselend programma.
Leuk! Wel jammer dat de stoel enzo niet meebeweegt met de auto.
Dat is meer een gimmick dan realistisch. Een keer in gezeten en het is grappig, maar je hebt er niks aan.

Op het moment dat je van links naar rechts gaat met de auto moet je dus rechts of links hangen om de g-kracht te voelen. Maar die zwiep van dat ding, de transitie, geeft ook weer een g-kracht die nergens op slaat.
Jammer dat z'n setup grotendeels overbodig te maken is door een Oculus Rift. Heb deze zelf icm een Playseat en Thrustmaster t500 RS en dan zit je pas ECHT in een auto. Kan een setup met beeldscherm(en) niet aan tippen. Speel overigens Assetto Corsa ipv iRacing (de laatste ondersteunt de Rift trouwens ook).
Dat denk ik dus niet. Zoals hij ook zei ging het om de beleving oa door feedback. Hij kan makkelijk de ooghoeken gebruiken voor de spiegels, lap data, verbruik etc. Anders zou het ergens onder in het scherm zitten, en dat zit je maar met je hoofd alle kanten op te kijken. Lijkt me dit allemaal toch veel efficiënter en leuker dan met zo rift op je hoofd 8)7 Oculus rift lijkt me dan wel weer leuk voor de normale race games hoor^
Prachtige setup met de drie schermen. Maar in tegenstelling tot een Oculus is het nog steeds allemaal 2D.

Mij lijkt dat je met een Oculus (3D) veel beter in staat bent om afstanden en snelheden van tegenstanders in te schatten. Sterker nog, het lijkt me bijna een oneerlijke concurrentie met een of meerdere 2D schermen.

Het lijkt me echter moeilijk combineren. De knoppen op het stuur en andere button panels kan je met een oculus moeilijk op de tast bedienen tenzij je met augmented reality gaat werken. Maar dan komt de delay weer om te hoek kijken ;-)
Ik weet ook bijna wel zeker dat joep de oculus goed in de gaten houdt.
Leuke setup trouwens. Tripple view gaf mij met name een stuk meer snelheidsgevoel. Weet niet of je dat genoemd hebt joep maar het helpt zeker in de emercie van het rijden. Wat op zij gebeurt schiet veel sneller langs dan het middelste scherm. Wat je kunt vergelijken met de traagheid die je ervaart als je de camera van blik op de weg oid ziet. Dan lijkt 120 vaak 60.
Of je er wordt gebruik gemaakt van zoiets als Leapmotion waarbij je handen ook nog getracked worden... De consumentenversie van de Oculus Rift zal dit waarschijnlijk ook hebben (1 van de redenen waarom ze pas geleden zo'n bedrijfje daarvoor opgekocht hebben)..
Je kan de setup virtueel nabootsen en met een oculus bekijken. Ik kan me in dat geval voorstellen dat je met een knop tussen 2 verschillende weergaven wisselt. De eerste weergave toont een cockpit, de tweede een cockpit met extra schermen zoals de setup van JoepW. Best of both worlds :)
tja, er zijn ook (vele malen) duurdere varianten dan de OR die een nog veel grotere FOV hebben..
En zoals 360Dregreez aangeeft, echte 3D heeft ook een behoorlijke invloed op je oordeel tijdens rijden..
Jammer? Is dat niet juist het hele idee van de rift? Ik zie dit voor een racebeleving alleen maar als iets goeds eigenlijk.
Mwah heb ook de OR DK2 in combo met Iracing en AC en vooral bij die 2e mis je een hoop info op je scherm en bij beide wordt ik zwaar gehinderd door het screendoor effect. Het lijkt ook wel of ik me er onbewust op focus. Zelfs 1440p zal nog te weinig zijn voor mij om het niet als vervelend te ervaren. Bochten zijn lastig te zien in de verte en op warme dagen is heel dat ding gewoon niet comfortabel.

De resolutie moet hoger , de intregatie in spellen moet beter (zie LFS) en het geheel moet lichter. Dan pas zal ik het als echte vervanging zien. Ja het is tof en de ervaring is uniek (om je heen en in de auto rondkijken), maar extra info bekijken is lastig en een buttonbox gebruiken al helemaal.

Een racehandschoen waarmee je de virtuele knoppen en flippers zou kunnen bedienen daarentegen....... Ik droom nog even verder ;)
Ik vind het altijd prachtig om te zien hoe fanatieke simmers (racers en vliegers) hun eigen cockpit hebben samengesteld. Het mag wat kosten, maar dan heb je wel wat. Mooi hoor.
Helemaal mee eens! Ik zit sinds kort ook erover na te denken om zoiets te doen, maar dan met de Elite Dangerous en later misschien Star Citizen in plaats van racegames.

Ik vraag me alleen af of zo'n immersie in de (space) games ook niet te krijgen is met de Oculus Rift. Ik snap na het filmpje gezien te hebben dat het een stuk moeilijker is om een Oculus Rift te gebruiken met racegames, door de extra informatie die je krijgt op extra schermen zoals te zien was, maar bij Elite Dangerous bijvoorbeeld ligt dat wat anders omdat je (op het moment) al de informatie al voorgeschoteld krijgt die beschikbaar is op 1 scherm.
Ik heb vorige week Elite Dangerous gezien met een Oculus Rift op m'n hoofd en ik was zeer onder de indruk.

Ok, de resolutie laat te wensen over, en ik heb wegens tijdgebrek alleen wat rondgekeken in de hangaar dus weet niet of je binnen de kortste keren misselijk wordt bij snelle gameplay, maar WAUW! Dit is in mijn ogen de toekomst voor gaming.

Wat me ook meeviel: ik draag een bril en dat gaf totaal geen problemen.
uhh, er zijn gewoon al racing games die de OR ondersteunen, en ik meen iRacing zelf ook al.. en het is juist realistischer omdat je dus dan ook echt in de cockpit zit, en dus ook de 'echte' meters ziet waar ze normaal zitten.. Het is dus zelfs makkelijker met de OR, omdat je geen extra schermen nodig hebt..
Ik zou alles van wat jij hebt ook wel willen hebben: ik ben alvast begonnen met de muismat! 8)7
Zo ben ik ook begonnen..... O nee, toch niet. Eerste aanschaf was toch een PC, want wat moet je nou met een muismat :?
Ik heb toch echt precies dezelfde! Ikzelf heb (vind ik zelf) een hele nette pc hoor, met G25 en 27" scherm. Ga binnenkort wel over naar 3x 24" als moeders de vrouw dat goed vindt. Ik zit er ook over na te denken om een autostoel te regelen, maar dat wordt langetermijnplanning...
Voor een nette racestoel / autostoel kan je prima op Marktplaats terecht. Daar heb ik mijn goed zittende Scheel stoel ook vandaan.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee