Door Jeffrey van Maurik

Gathering of the Tweakers - Elektronica-ontwerper Mux

03-02-2013 • 08:00

147 Linkedin

2012 was voor Emile Nijssen, alias tweaker Mux, een goed jaar. Met zijn ontwerp voor de energiezuinige power-supply Madpsu, wat staat voor Measurable and adjustable power supply unit, won hij de Wereldprijswedstrijd in de categorie 'duurzaamheid', naast tienduizend euro. De voeding is niet alleen energiezuinig en efficiënt, maar moet in de toekomst ook statistieken over het stroomverbruik gaan verzamelen die door de gebruiker kunnen worden uitgelezen. Daarmee moeten mensen zich bewust worden van hun energieverbruik.

Tweaker Mux ontwierp al eerder een energiezuinige voeding, de Fikki3, waarbij hij een desktop met een Core i3-cpu slechts 8,3W van het lichtnet liet trekken. Momenteel is hij bezig met een high-end systeem dat slechts 5,9W nodig zou hebben. In deze aflevering van Gathering of the Tweakers vertelt Mux er zelf meer over.

Voor de laatste aflevering uit deze serie zijn we nog op zoek naar een heel bijzondere collectie of hobby. Ben jij diegene of ken je iemand? Laat het ons dan weten via een bericht op het forum of mail ons!

Lees meer

Gathering of the Tweakers zoekt jou! .Plan van 23 december 2015
Tweaker bouwt pc in plank Nieuws van 5 december 2014

Reacties (147)

Wijzig sortering
Fantastisch...nu moet mux ook eerst drie miljoen DMs en e-mailtjes beantwoorden. Zo komt madpsu natuurlijk nooit af... :(
Btw, goed werk crew, het geeft wel een aardig beeld van de mux die ik een beetje heb mogen leren kennen. En de dingen die niet te zien waren is maar beter ook. :+
Toch zou het mooi zijn als mux niet de roepende in de woestijn zou zijn in Nederland. Velen, consumenten en bedrijven, doen te weinig met in opwekking en efficiëntie van gebruik van energie in dit land. Ook te weinig gestimuleerd door de overheid. Mensen als mux ga je dan nog eens aan het buitenland kwijtraken, daar waar ze wel echt vol inzetten of efficiëntie.

Overigens zou ik het wel jammer vinden als het daadwerkelijk het einde van de serie zou zijn. Ik zou het liefst een opsplitsing zien. Met Sprite_TM en mux heb je toch wel Tweakers te pakken die echt zelf wat Tweaken. Daarnaast zijn er wat casemodders en -builders geweest. En verzamelaars van van alles zijn weer een andere groep. Ik heb het idee dat in elke groep nog wel meer mensen zitten die erg interessant zijn om eens aan te spreken (of ze het willen is een tweede natuurlijk).
We gaan net zolang door als er kandidaten zijn. De serie 2 stopt op een gegeven moment maar als er genoeg voor serie 3 zijn, dan maken we die. Tips? post ze hier : Mijn tip voor de laatste Gathering of the Tweaker is...
Leuk filmpje! Is ie (1:25) aan het vertellen over efficiëntie, schakelt gelijk zijn monitor over op standby :+
Als we Mux en Sprite_TM een weekje opsluiten in een hobbyruimte, komen daar denk ik fantastische resultaten uit.

[Reactie gewijzigd door frickY op 3 februari 2013 10:45]

Graag, hoewel ik niet veel contact met hem heb, is sprite toch een van de tweakers waar ik de hoogste dunk van heb :)
Same here, Mux staat ook hoog op mijn rijtje gerespecteerde soldeerhelden :)

[Reactie gewijzigd door Sprite_tm op 4 februari 2013 11:37]

Ik kan wel eens kijken of ik wat kan organiseren. :) #epic
Ze hebben in ieder geval al dezelfde typische "Tweakers trui" aan... ;)
of dikke gevechten ;)
Fraai werk Mux! Mooie apparatuur heb je ook. Waar laat je die mooie printplaatjes voor je projecten maken?
iteadstudio.com, seeedstudio.com, makepcb.com en pcbcart.com. Als ik ze snel binnen wil hebben en kosten geen bezwaar zijn: cyner of eurocircuits.
Leuk dat zuinig maken van PC's, maar meer dan hobby is het niet meer. Je schiet er niet veel mee op als je extra hardware moet kopen om 10w(undervolten kan altijd natuurlijk zonder extra kosten) te besparen, voordat je de extra koster terug hebt verdient is je pc al lang en breed afgeschreven.

En met komst van nieuwe zuinig concepts van fabriekten die aankomende jaren zal plaatsvinden zie ik geen toekomst in extra hardware. Je koopt nu al sticks met 1.6Ghz dual core A9 die minder dan 5w verbruiken. Die stick kosten 25 dollar of zelfs goedkoper, mark zal dus erg beperkt zijn en kleiner worden vermoed ik.

Maar verder bewonder ik het werk als hobbyist.

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 3 februari 2013 15:42]

Als dit waar was, was ik het helemaal met je eens geweest. Maar het mooie van wat ik doe is nou juist dat ik vooral dingen weghaal en optimaliseer.

Je hebt gelijk dat het geen directe relevantie voor de consument heeft; je kunt niet naar de winkel stappen en een superzuinig mux-moederbord kopen ofzo. Maar wat ik doe is de stap vóór de implementatie, namelijk praktijkgericht onderzoek naar wat er mogelijk is. Zie mijn projecten als een voorbeeld van hoe een computer er (qua vermogenselektronica) uit zou kúnnen zien.
Erg interessant en ik zie een toekomst bij Intel niet uitgesloten als ze dit filmpje zien ;)
En het lucht- en ruimtevaarttechniek gedeelte dan?

Ik zou eerder denken Airbus of Boeing of Embrear, en dan als technicus voor de energievoorziening aan boord of in motoren. Vrij specifiek veld en hij valt daar precies in.
En het lucht- en ruimtevaarttechniek gedeelte dan?

Leuk, maar het elektrische gedeelte van vliegtuigen of in de ruimte valt zo verschrikkelijk in het niet bij het totale vermogen dat nu verloren gaat in servers en PC's over de hele Wereld,

Stel dat hij over zeg 10 jaar gemiddeld ieder pc onderdeel 5 procent efficienter zou weten te maken, heb je dan enig idee over hoeveel kWh's en geld dat Wereldwijd gaat ?
Ter illustratie: dan kunnen ze de klimaat rapporten gaan aanpassen.

Zelfs een extreme verbetering in de elektrische efficiency van ieder vliegtuig (25% of meer) zal heel weinig verschil maken omdat er gewoon heel weinig vliegtuigen zijn tov pc/servers.

Back-on-topic:

Mooi werk van mux, maar ik zou graag een k&k mux-psu of mux-mobo willen aanschaffen......

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 64119 op 3 februari 2013 12:54]

Verbruikskosten van vliegtuig moet altijd zo laag mogelijk zijn natuurlijk, dat is een van de belangrijke punten voor de koop van vliegtuig, al dan niet het belangrijkste punt voor veel maatschappijen. ;)

Kosten van paar watt per huishouden(gemiddeld paar uur per dag pc aan) zal niemand wakker van liggen, en grote plaatje interesseert veel mensen niet, die kijken niet verder dan hun eigen huishouden, dat we met heel land meer verspillen dan vliegmaatschappij zal meeste niks interesseren omdat het hun amper iets kost.

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 3 februari 2013 15:41]

Met de huidige elektra-prijzen loont het al snel om een rondje zuinigheid door het huis te maken. 5W 24u/365d @ 23 cent kost 10 euro per jaar.
Ik heb alles met onzuinige stekkervoedingen bekeken (die erg warm worden als ze alleen maar aan staan) en waar mogelijk vervangen door wat nieuwers.
Dat verdient zich zelf wel terug.
Telefoon en antwoord apparaat vervangen door een nieuwe (met nummerweergave die het doet). Switch met oude voeding vervangen door wat zuinigers (en gigabit) Mijn koelkast werd oud en een paar weken aan de watt meter gehangen. Voeding van de desktop vervangen door een zuiniger exemplaar, scheelde bijna de helft. Mac mini ipv desktop. (Dat is wel weer een dure hoor) 50 Watt halogeen spots vervangen.

Interessante video en leuk dat er iemand er onderzoek naar doet.
Nou, het efficienter maken gaat wel ten koste van een hoop compatibility. De fabrikanten hebben de mogelijkheid om de kennis en mods die Mux maakt ook in te kopen en te implementeren. Maar dan heb je grote kans dat de modulariteit van een computer in zijn geheel behoorlijk afneemt.
Je kunt dan bijvoorbeeld niet meer elke processor op elk moederbord zetten omdat de specifieke undervolt 'mod' op 5% van de combinaties niet stabiel werkt. Of dat beeldschermtruucje werkt alleen bij bepaalde moederborden.
Om alles zo generiek en modulair mogelijk te maken, maak je dus consessies en moet je minder efficient te werk gaan dan technisch strikt zou kunnen. Voor fabrikanten is dat geen probleem.

Waar dit soort werkwijzen erg goed voor toe te passen zijn, is in systemen die volgens vaste specificaties worden gebouwd. Dus individuele systemen (zoals hij nu doet), serverparken, supercomputers etc. DAT kun je veel efficienter maken.
De gemiddelde consumer PC's moeten nu eenmaal hele ruime marges hebben omdat vrijwel 100% het goed moet doen, dan lever je vanzelf in op efficientie.
Wilt niet zeggen dat er geen grote winst te behalen valt in individuele gevallen hoor ;)
Meh, zoals trm0001 hier al zegt zit er niet zoveel elektra op een vliegtuig. Om een idee te geven: straalmotoren zoals die worden gebruikt op de grootste vliegtuigen genereren meer vermogen dan een gemiddelde gascentrale - in de orde van tientallen MWs. Daar tegenover staat een APU (auxiliary power unit) of li-ion batterij (zoals op de 787 Dreamliner) die in de orde van 10kW levert. Ja, er vallen enkele kilo's en euro's te besparen, maar het valt totaal in het niet bij de besparingen die in thuiscomputers en datacenters te besparen vallen met onder andere mijn stroombesparingstechnieken.
Maar in de ruimtevaart is wel iedere kilo belangrijk toch?
Hoe houdt hij uberhaupt nog tijd over voor zijn hobby, als hij ook nog eens een dubbele master tegelijkertijd doet voor zowel Elektrotechniek als Lucht&Ruimtevaart techniek?

Erg interessante ontwikkeling verder. Hoe dicht kom je met undervolten nog in de buurt van de prestaties van een ultrabook? Is dat in dezelfde verhouding als dat je het energieverbruik hebt doen afnemen (van bijv. 30 watt, naar 4 watt, een verhouding 7,5 keer langzamer), of heb je met een stukje efficiëntie een hogere verhouding qua prestaties weten te realiseren?

[Reactie gewijzigd door Jorn1986 op 3 februari 2013 14:19]

In principe hoor ik hem niet over onderclocken, dus hij behoud de originele clock snelheid, en draait alleen de voltage zover mogelijk terug, let wel op dat de cpu in het filmpje idle draait en waarschijnlijk op zijn laagste clock.

Zou liever getallen zien van gestrest systeem, zijn al zat oplossing die idle verbruik naar beneden hebben gebracht van ongeveer 5w, meeste winst valt te behalen in de atx voeding, die dingen zijn niet zuinig en verbruiken zelf vaak al 20w+, dat is gewoon limit wat je tegenhoud om nog verder te zakken. Haal nette DC voeding(geschakeld 98%) en goede dc/dc(98%) convertor bij Conrad en je hebt al veel winst behaalt op je idle.

Dit is geen rocket science hoor, hij strooit wel met studies maar dit is gewoon kennis die veel hobbyist gewoon in huis hebben, basis kennis zo beetje. ;)

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 3 februari 2013 15:55]

Denk dat het punt van Jorn ook meer is dat zijn studies wel rocket science zijn (vrij letterlijk zelfs) en veel tijd vergen.
Het jammere is: het meeste (wetenschappelijk) onderzoek is geen [i]rocket science[/í], het is vaak niet veel meer dan 'iets nieuws uitproberen en kijken waar het schip strandt'. Zo ook dit: ik heb niks gedaan dat een aap met een soldeerbout niet kan, maar je moet maar weten en proberen om het te doen, en dit systematisch vastleggen.

Zodra het onderzoek is gedaan en de kennis er is, kan iedereen het. Maar iemand moet de eerste zijn, en dit ook communiceren naar buiten toe.
de esa wil een basis op de maan, als ze daar aangewezen zijn op EV-panelen voor stroom dan zie ik het nog wel gebeuren dat er hele onderzoeks labs van mux-pctjes worden voorzien om het energie-vebruik maar zo laag mogelijk te houden... brandstof op de maan is immers geen geweldig goed idee. en het is maar de vraag of je direct met atoomstroom aan de gang wilt...
Of juist bij een van de opkomende nieuwe grote jongens, zoals Qualcomm. We zitten nu in een hele interessante tijd. Meer power en minder / efficienter energieverbruik. Alle respect voor wat Mux doet, en alle Mux-alikes. Ik ben erg benieuwd waar je travel je naartoe gaat leiden!
Rokende soldeerbouten!

Prachtig videoreport over een Tweaker met toekomst. Het verschil van een factor veertig ofzo tussen Fluffy2 en een gewone desktop-PC is echt te gek voor woorden.

Over het videoreport op zich en eigenlijk geldt dat voor meer Tweakers-videoreports: Er zit best een aardige inleiding aan maar een behoorlijke afsluiting ontbreekt eigenlijk.
Klopt. De verhaal lijn ontbreekt een beetje. Ik had bijvoorbeeld wel wat meer verwacht over de prijzen die Mux gewonnen heeft e.d.
Het lijkt er nu een beetje op dat er willekeurig stukjes uit een heel interview zijn geknipt.

Verder vind ik het natuurlijk erg interessant wat Mux doet, volg al een aantal jaar het Nieuwe Zuinige Server (discussie) topic. @boerke : Mux heeft zijn eigen onderneming, Efficient Electronics

[Reactie gewijzigd door B2 op 3 februari 2013 09:22]

Voor de mensen die mij niet bijzonder interessant vinden maar de GotT-filmpjes wel leuk vinden denk ik dat dit een goede lengte is, of beter gezegd, dat het moeilijk wordt om dit filmpje zo te snijden dat je meer info erin kunt krijgen zonder het saai te maken.
Nou ja, de lengte is inderdaad voor de mainstream bezoeker goed, maar de verhaallijn ontbreekt nogal. Maar genoeg gezeur, het was een erg leuk filmpje :)
Is het dan niet een idee om naast het mainstream-filmpje ook nog een uitgebreidere docu te maken voor de mensen die bovengemiddelde interesse hebben? Ik had ook best wel wat meer willen zien, eigenlijk.
Eens, en ook de verwijzingen naar Mux voedingen etc ontbreken.

Ik snap trouwens niet waarom deze jongen niet een top-baan krijgt bij......

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 83718 op 3 februari 2013 09:13]

Ik heb de oplossing, als mux en tweakers.net willen. Een versie 2.0 MUX is in mijn ogen een echte tweaker. Ik ben hier op tweakers.net op van hen te leren hoe het hele 'PC" wezen nou eigenlijk werkt. Wat moet je doen en wat natuurlijk niet.
Wat ontzettend interessant en super informatief.
Ik zou ook graag willen weten wat deze pc-tjes verbruikt als ze niet 'idle' zijn ofwel het verschil ervan. Misschien is het een paar Watt meer, maar toch ;)

Leuk dat jullie dit doen Tweakers en bedankt 'Mux' !
Ik het filmpje zie je een grafiekje waar staat dat fluffy2 zo'n 75 Watt gebruikt onder full load. Maar een moderne computer zal zoiets alleen verbruiken bij een stresstest en misschien bij video-renderen/encoding.
Een flink deel van het verbruik is nog de GPU, en het komt vrij weinig voor dat je én alle cores vol belast, én de GPU. Het is (bij mij iig) meestal of-of:
- Games: 1 of 2 cores vol belast + GPU
- Encoding: Alle cores belast, geen GPU.

Ik moet echt heel erg mijn best doen om het verbruik boven de 50W te krijgen. Met een i5-3570K @ stock is dat best laag.
Sommige games gebruiken wel degelijk veel van de CPU en GPU maar inderdaad 100% belasting haal je eigenlijk nooit op zowel de gpu als cpu. Over de GPU gesproken, die zit ook niet eens dicht bij maximum belasting tijdens het gamen, zo zal je dat bij iets als Furmark ervaren dat de gpu toch echt flink wat warmer wordt dan hij tijdens het gamen zelfs al geeft hij tijdens het gamen continu 100% aan. Zelfs Furmark heeft geen maximale belasting. CPU komt daar dichter bij maar ook die zal zelfs tijdens het encoden niet 100% belast worden.
Encoden niet, maar als ik een kernel source (linux) build krijg ik mooi 8x100% te zien (AMD FX processor). Dus het kan wel.
Staat er gewoon in en het staat ook in de buildlog onder full load is de besparing ongeveer 25%
Ik hoor hier geluiden dat deze reportage, en die van Sprite geweldig waren.

Ik ben het hier mee eens, echter, er moet ook gekeken worden naar de gemiddelde surfer die Tweakers net ontdekt, of gewoon wat nieuws komt lezen.

Toegegeven; het gehalte van de informatie en technologie in deze reportages is geweldig, maar een gemiddelde/net-om-de-hoek kijkende begrijpt hier waarschijnlijk helemaal niks van.

Ik zie dan ook graag, voor het behoud van de reportages, ook wat meer 'minder-technologische' reportages, zodat de gemiddelde bezoeker ook zijn heil kan halen. Denk dan bijvoorbeeld aan een Tweaker die arcadekasten bouwt, een arcadehal onderhoud, op zakenreis voor een bedrijf gaat; you name it.

Beetje afwisseling kan geen kwaad, denk ik zo.
Reportages die een beetje redeleijke technische inhoud hebben zijn juist een uitzondering tegenwoordig. Tweakers.net is al zo ver afgedaald naar niveau nul, ten bate van de gemiddelde bezoeker... moet het nou nog lager? De gemiddelde reportage is al geestdodend.

Wat mij betreft mag er best weer een aantal schepjes tweakotine bovenop.
Dat kan wel zo zijn, maar een reportage als deze is zeker niet interessant voor jan modaal. Die zal hier niet eens op klikken, laat staan helemaal afkijken.

Je kan een reportage prima hoogstaand technisch maken voor ieder wat wils. In dit geval is er voor gekozen om de technische fans op hun wenken te bedienen. Prima, maar je stoot een andere groep mensen - toch nog altijd het grootste gedeelte, de mainstream - compleet af.
tweakers is dan ook niet echt voor jan modaal, denk ik dan
Stiekem halen deze video's nog best aardige views binnen. Ik zou het best geslaagd noemen.
Beetje afwisseling kan geen kwaad, denk ik zo.
Het internet staat vol met afwisseling en de gemiddelde mens komt meer dan gemiddeld aan zijn trekken hoor.
Het zijn juist de uitzonderingen van het gemiddelde waar we bovengemiddeld belang in moeten stellen, anders is straks alles helemaal uitgemiddeld.

Trouwens, kennis is voer voor de geest. Voor mij mag het nog flink technischer, dan leer ik wat.
Wellicht is dit dan een tip voor diegene die de reportages maakt. Uit het oogpunt en het belang voor een ieder die het zou 'willen' begrijpen; edit de reportages met begrijplijke beelden en uitleg.

Natuurlijk; in deze reportage worden er o.a. beelden van een mobo getoond. De reportage echter, vanuit algemeen entertainment visie, is gortdroog.

Alleen een echte Tweaker begrijpt dit direct en is geinteresseerd. Probeer buiten het kader van je eigen Tweaker-zijn te kijken.

Ik vond bijvoorbeeld de verzamelings reportages vermakelijk op entertainment niveau; begrijplijk voor een ieder. Technisch gezien niet boeiend.

Een mix van technisch en entertainment zou een optie zijn, lijkt mij dan?
Hoe suf wil je Tweakers.net maken zeg. Ik ben juist blij dat er weer eens wat techniek de revue passeert! Jan modaal surft maar naar computeridee.nl oid.
Wat een overdreven, emotionele reactie, denkend alleen maar aan jezelf. Ik zeg; lees eens mijn reacties en de reacties daarop nog maar eens een keer, zonder direct je bloeddruk te verhogen.

Je bent niet de enige bezoeker op Tweakers, mocht je dat denken.
Beetje abrupt einde van het filmpje :|
Komt dat niet doordat de laatste 25 seconden ontbreken? Bij mij wel iig, hij kapt er telkens mee bij 9:25 van de 9:53.... :/

Wel leuke report, bijzonder wat je allemaal doet met de hardware van tegenwoordig (als in steeds kleiner en steeds complexer) :)
hier ook, filmpje lijkt niet volledig te zijn ?
Bij mij ook onvolledig, hikt op 6:38 al...

Wil toch de laatste minuten ook nog even zien...
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee