Tweaker bouwt pc in plank

Tweaker 'mux' heeft een volledig functionerende computer in een plank verwerkt. De computer, die mux Plank2 heeft gedoopt, is bovendien helemaal stil, passief gekoeld en zeer zuinig, onder meer door stevige modificatie van het moederbord.

De pc werd geplaatst in een oud grenen bureaublad van 1,45 meter bij 55 centimeter met een dikte van 2,8 centimeter, beschrijft mux op zijn Tweakblog. Mux - alias Emile Nijssen - was ongeveer driekwart dag bezig met het uitfrezen van de uitsparingen voor de computeronderdelen. De Plank2 is de tweede computer die mux in een plank heeft weten te vatten; de nieuwe is een stuk beter en imposanter, meent de modder zelf.

In de plank, die nog moet worden geverfd, bevindt zich een computer die is opgebouwd rond een H81M-P33-moederbord van MSI, dat echter sterk is gewijzigd. Omdat Nijssen de 'kastcomputer' zeer stil en zuinig wilde krijgen, is het MSI-moederbord flink gemod. "Alles wat ik niet per se nodig had is eraf gesloopt", schrijft Nijssen. Zo waren meer dan twee geheugenslots niet nodig en ook de onboard-audio-chip moest het ontgelden. Daarmee wist Nijssen het verbruik van de computer - met naast het MSI-moederboard een Celeron G1820-cpu - flink terug te brengen.

Door ook de cpu te modden wist Nijssen het verbruik van de volledige computer terug te brengen naar 5,5 watt bij normaal gebruik en 3,9 watt in stilstand. Inclusief de picoprojector die mux gebruikt om beeld op de muur te tonen trekt de computer 9,6 watt, maar onder maximale belasting kan dat oplopen naar 32 watt.

De Plank2 is daarnaast ook zeer stil. Nijssen heeft dat bereikt door geen ventilators, maar passieve koeling te gebruiken. De hitte wordt verspreid over een aluminium overgangsstrip; Nijssen gebruikt een platte heatpipe om de hitte van de cpu naar die strip te krijgen. Dat is succesvol, meent Nijssen: bij twee avonden normaal gebruik kwam de temperatuur van de cpu niet boven de 50 graden. Bij stresstests bleef de temperatuur steken op 85 graden.

Verder is de Plank2 voorzien van zelfgemaakte versterkers; de audio wordt aangestuurd door een versterkermodule die mux zelf heeft gemaakt. De modder heeft daarvoor gekozen omdat onboard-audiochips last hebben van interferentie. Het volume kan worden bediend met twee volumeknoppen die de modder eveneens zelf heeft ontworpen.

Door Joost Schellevis

Redacteur

05-12-2014 • 16:02

159 Linkedin

Reacties (159)

Wijzig sortering
Mux, ook mijn HELD, of misschien niet helemaal ...
Ik volg al een paar jaar het 'zuinige server-topic'( Het grote zuinige server topic) en van daaruit kom ik steevast op Mux's blogs.
Helemaal mijn ding; hoe krijg je een zuinig/stil systeem.. Iets dat +/- 50W max verbruikt moet ook passief kunnen.. Mux's blogs laten steeds weer zien waar de fabrikanten steekjes laten vallen, van bios-fouten tot kneiterharde hard-fouten..
En dan gaat Mux verder waar de hedendaagse tweekert het laat afweten. Mux gooit er €80 tegenaan om €10 aan energie te sparen.. Ik vind dat persoonlijk schitterend (vanuit oogpunt van besparing), maar mijn portemonnaie denkt er anders over.. Ik wíl wel zuinig doen, maar het moet géén geld kosten.
Mux heeft nu een pc in plank verwerkt. Terwijl we hebben gezien dat hij iets kan bouwen dat NOG dunner is, en twee maal zo snel als een willekeurige thin-pc.. Mux, GOOOO. Laat de grote jongens zweten...
Zo waren meer dan twee geheugenslots niet nodig
Hoeveel verbruikt een leeg geheugenslot?
en ook de onboard-audio-chip moest het ontgelden.
Geen audio-chip maar wel een versterker?

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 5 december 2014 16:07]

Toevoeging aan de andere reacties op deze thread:

De opmerking over geheugenslots gaat puur over wat ik nodig heb; ik had de 'luxe' om letterlijk het goedkoopste haswell-moederbord in de pricewatch te kiezen omdat ik geen andere features nodig had dan er op dat bord zaten. Ik heb maar één geheugenslot nodig, dus een bord met 4 geheugenslots is een nutteloze upgrade. Om maar een voorbeeld te noemen.

De audiochip is een ander verhaal. Ondanks dat onboard audio best goed is qua audiokwaliteit, hoor je toch interferentie van de CPU, specifiek wanneer de CPU in C1e of hogere C-states schakelt. Dat is te horen als ofwel irritante piep, ofwel als 'gerommel' in de audio. Ik heb nog nooit een computer gehad waar dit niet op te horen is, *zelfs* op asus-moederborden met onboard X-Fi chip enzo. Dit is schijtirritant in bed als het voor de rest muisstil is.

De oplossing hiervoor is een externe USB DAC met versterker. Dus dat heb ik ontworpen en eraan gehangen. Door m'n eigen ontwerp te gebruiken kon ik rekening houden met de vereiste dikte en kon ik topkwaliteit onderdelen erin bouwen alsmede rekening houden met het verbruik.
De audiochip is een ander verhaal. Ondanks dat onboard audio best goed is qua audiokwaliteit, hoor je toch interferentie van de CPU, specifiek wanneer de CPU in C1e of hogere C-states schakelt. Dat is te horen als ofwel irritante piep, ofwel als 'gerommel' in de audio. Ik heb nog nooit een computer gehad waar dit niet op te horen is, *zelfs* op asus-moederborden met onboard X-Fi chip enzo. Dit is schijtirritant in bed als het voor de rest muisstil is.
Heb je in bed dan geen last van de herrie van de voedingscircuits en spanningsregelaars? Als er verder geen omgevingsgeluid is kunnen die spoelen nog best aardig janken.
Yes, daar heb ik zeker aan gedacht. Voedingscircuits zijn mijn specialiteit, en ik heb een broertje dood aan coil whine.

Veruit de belangrijkste bron van coil whine is de CPU VRM. Deze heb ik aangepast om volledig geluidloos te zijn, niet in het minst door het gebruik van een andere inductor (in plaats van MSI's mooi gemarkete, maar dertien-in-een-dozijn chokes). Ook elders heb ik aanpassingen gemaakt om specifiek coil whine de kop in te drukken. De transformator in de voeding heeft onder andere nog een bezoek van het lijmpistool gekregen.
Precies dit viel mij ook op.
Ik zou denken dat een onboard audio chip een stuk zuiniger is dan een versterker.
Als je de tweakblog leest dan zie dat hij de onboard chip heeft verwijderd i.v.m. de ruis die van de CPU af komt. En aangezien hij er naast moet slapen lijkt me dat niet prettig.
Erh, de ruis is een digitale ruis op de audiokanalen. De CPU stoort op de audio chip waardoor je ruis hoort wanneer je geluid produceert met het ding. Niet te verwarren met ruis van een ventilator of wind door de bomen.
De modder heeft daarvoor gekozen omdat onboard-audiochips last hebben van interferentie.
Had dus weinig te maken met verbruik. Het systeem is dan ook niet persé ontworpen om het zuinigste systeem te maken maar wel voor zijn toepassing.
Awsome :D
Ik heb geen idee hoe je van een mainboard alles "sloopt", maar het is echt knap werk dat het ook nog eens werkt.
Ik vraag me wel af of de CPU überhaupt nog iets kan berekenen met 5,5 Watt. Het lijkt me niet echt prettig werken met 5 PDF's, een powerpoint en 2 Word-Dokumente tegelijkertijd.
De computer vebrruikt alleen sub-5W als hij niks staat te doen; als je hem aan het werk zet verbruikt hij tot 30W (full load). Dat gezegd hebbende: bij bijvoorbeeld het bekijken van een 60fps Youtube-video of het bladeren door een PDF/Word-document zit hij zo rond de 12-13W inclusief projector.

Hij heeft 8GB geheugen, dus veel tabs/documenten laten openstaan is geen enkel probleem.
Een beetje office-werk is peanuts voor een moderne CPU;die staan 99% van de tijd vrijwel te idlen in een powersave mode.

Maar ontopic (en wel ookal eerder gevraagd, maar helaas niet beantwoord): Is dat mobo echt zuiniger geworden van 2 lege ramsloten + audiochip verwijderen ? Een audiochip (disabled of niet) zal mogelijk nog iets schelen, maar de 'lekstroom' van 2 lege ramsloten lijkt me verwaarloosbaar ...

En mbt de interferentie van de CPU op onboard audiochips --> gewoon je GPU/passthrough gebruiken :)
op zich leuk hoor maar levert dit nou niet een beetje brand gevaar op? Ik bedoel als het 24/7 draait en die cpu of iets anders een keer extreem warm wordt gaat dat hout misschien smeulen.

Leg dat maar even uit aan je verzekering. Ja ik had een mooie pc gebouwd in een plank....

[Reactie gewijzigd door Terrestrial op 5 december 2014 17:36]

De heatsink komt nooit boven de 45 graden, de cores zelfs bij 1,5 uur maximale belasting nooit boven de 80. Dat is vér onder het vlampunt van hout. Dit levert geen brandgevaar op. Hier heb ik uiteraard ook op gelet bij de bouw. Safety first!
Nee hoor, dit zit niet in de buurt van dit soort temperaturen. En er zit ook nog een heatsink tussen het hout en de CPU.
Kun je vast geen BF4 op spelen.

Nee hoor, sorry, geintje.

Dat is wel een heel hippe mod, vind ik. Zuinig, muisstil (passief gekoeld en zie ik daar een SSD?), biologisch feng shui-uiterlijk. Nu nog de kabeltjes en projector wegwerken. Ik zou hem zo midden in mijn woonkamer ophangen.

Maar hoe gaat de bediening? Met een BT-muis/toetsenbord? En waarom twee volumeknoppen?

EDIT: ik lees net in een eerdere post dat bediening via de telefoon loopt.

[Reactie gewijzigd door Kwint0n op 5 december 2014 16:18]

Het is een low-end computer naar moderne maatstaven; er zit 'intel HD graphics' op. 7 FPS in furmark. Redelijk slecht voor games. Ik had erover nagedacht om in ieder geval een HD 4600 erin te krijgen zodat casual games zoals The Sims (wat wel leuk is om in bed te spelen) redelijk draaiden, maar meh. Misschien in de toekomst.\

Besturing gaat via VNC op de telefoon. We hebben allebei een vrij goede smartphone en snel wi-fi waardoor dat - afgezien van 60fps video - redelijk vloeiend gaat.

Twee volumeknoppen omdat we met z'n tweeën in bed liggen en allebei tegen elkaar in het volume hoger en lager willen zetten :P

[Reactie gewijzigd door mux op 5 december 2014 20:30]

Het is een low-end computer naar moderne maatstaven; er zit 'intel HD graphics' op. 7 FPS in furmark. Redelijk slecht voor games. Ik had erover nagedacht om in ieder geval een HD 4600 erin te krijgen zodat casual games zoals The Sims (wat wel leuk is om in bed te spelen) redelijk draaiden, maar meh. Misschien in de toekomst.\

Besturing gaat via VNC op de telefoon. We hebben allebei een vrij goede smartphone en snel wi-fi waardoor dat - afgezien van 60fps video - redelijk vloeiend gaat.

Twee volumeknoppen omdat we met z'n tweeën in bed liggen en allebei tegen elkaar in het volume hoger en lager willen zetten :P
Je hebt er niet over nagedacht om gelijk een DMX512 adapter in te bouwen en de dimmers op de slaapkamer ook via de PC te bedienen? :Y)
Volgende project: kerstboom met dmx512 :P

Nee...
Zeer knap gedaan! maar hoe wordt de koeler en moederbord beveiligd tegen stoten? en waterschade?
Het kan natuurlijk best voorkomen dat er een keer kop koffie omvalt of een glas water?

Ik kan me voorstellen dat die daar niet zo goed tegen kan?
Als ik dat zo zag in zijn blog, hang ie aan de muur boven hun bed. Dus van stoot en water schade zal die niet zo veel last hebben.

Leuk project, en misschien ook wel iets om commercieel iets mee te doen, misschien in bureaus/tafels oid.
Ik weet niet of het zó moeilijk is om een computer in bijv. een bureaublad in te bouwen. Ik bedoel, de meeste ultrabook-chassis passen drie à vier keer in de dikte in een gemiddelde plank. De uitdaging zit hem elders.

Dat gezegd hebbende: het zou een hele hoop ruimte onder mijn bureau schelen als m'n workstation in m'n bureau gebouwd zou kunnen worden. Hoeft niet eens helemaal erin, het mag ook best een klein beetje uitsteken. Probleem daar is de 750Ti en highend quadcore die je met een koeler zoals in Plank2 *onmogelijk* gekoeld krijgt.

Beetje om een idee te geven: Bij maximumverbruik - iets van 30W - wordt de heetste core in de G1820-processor al 80 graden. En dat is met een koelplaat ter grootte van een µATX moederbord. M'n workstation heeft een piekverbruik van 140W. Hoe gigantisch moet de koeling daarvoor zijn... Challenge?
je zou een soort van radiator in het blad kunnen frezen. Bij de bouwmarkt dunne holle aluminium halen en aan elkaar lassen (al is aluminium al een uitdaging op zich), moet je alleen nog een ieniemienie pompje scoren om de vloeistof rond te pompen...
Er zijn dit soort pompen, ik weet dat er een type is dat maar iets van 20mm dik is totaal: http://www.highflow.nl/po...ing-ddc-1-mcp350-12v.html
Zoiets ja, ik zie dat deze 38mm is maar als je een 20mm kan scoren kun je zelf een rad bouwen. Al gaat dat nog een klusje op zich worden....
Een plank glasplaat overleggen, computer er in frezen en dan je eigen rad en radiateur bouwen :) dan alle elektronica in olie.. Barbie glitters oid in de olie dat je de flow van de olie ziet :)
Is een iMac dan niet gewoon—even makkelijk—de oplossing.
Een iMac is lijkt mij juist weer helemaal geen makkelijke oplossing. Dat is nauwelijks sneller dan Plank2 (je kunt er geen serieuze videokaarten in krijgen), er zit een fan in en je moet het scherm er op een of andere manier op een mooie manier uit zien te krijgen.

Het idee achter bovenstaande post is om echt een serieuze computer met wat firepower passief gekoeld en volledig onherkenbaar weggewerkt te krijgen. Het beste wat je in een iMac krijgt is een GTX 780M - die is ondanks een hogere TDP nog steeds langzamer dan de 750Ti, en dat is al een midranger. Laat staan de laptop-procs die erin zitten en de zware beperking op geheugen. En voor zo'n iMac betaal je dan ruwweg 3000 euro; minstens 2500 euro meer dan een vergelijkbare desktop zonder scherm die je anders zou inbouwen.

Uiteindelijk is het doel van tweaken om dingen voor elkaar te krijgen die helemaal toegespitst zijn op jóuw eisen, geen compromissen. Niet om een halfslachtige hybride te maken met wat er toevallig op dat moment te koop is. Ongeacht of dat de makkelijkste weg is, dat is niet zo belangrijk.
upberhout , als je een meidia spaler wilt , hoog uit browser dat soort dingen , ben je tog echt beter af met een arm soc , en nog goed koper ook.
Mooi gedaan , maar vele malen betere oplossingen voor.
Ik weet niet of dat van die stootschade waar is, als het boven het bed hangt :+
Hij hangt aan de muur hé, met daaraan een scherm bevestigd ;)
Zal wel meevallen; Op de foto's is te zien dat deze plank tegen de muur hangt. In het blog staat ook dat de plank boven het bed hangt. Omvallende glazen water zullen dus wel niet zo van toepassing zijn.
Aan de eerste foto te zien hangt de plank aan de muur, achter een bed of iets dergelijks(?). Denk dat een kop koffie er niet zo snel opgezet zal worden, dus met stoten en waterschade valt het wel mee. Tenzij hij een wilde nacht heeft 8)7
De plank hangt geloof ik verticaal tegen de muur. Dus ik denk dat 28mm niet uitnodigt om een kop koffie erop te zetten :)
En stoten neem ik aan, dat het hem gelukt is om alles volledig verzinkt in de plank te verwerken. Dus als de plank tegen de muur aanhangt is het toch "afgesloten"

[Reactie gewijzigd door Breydel1990 op 5 december 2014 16:14]

Gaat dat hout op den duur niet uitzetten door de warmte?
Plank1, oude Plank, was een stuk MDF. Hoewel dat lekker goedkoop en makkelijk te bewerken is met minimaal gereedschap, trekt het snel krom bij temperatuur- en luchtvochtigheidsschommelingen en is het niet mooi af te werken. Ik had echter nog een - aan de onderzijde flink beschadigd - grenen bureaublad liggen dat precies de juiste maat had. De ideale kandidaat!
^ uit zijn blog...
Luchtvochtigheidsverschil binnen kan in hout een krimp/uitzetting tot 5% opleveren.
Dat is meer dan de lineaire uitzetting door temperatuursschommelingen.

Niet heel veel, maar het zijn wel degelijk dingen om rekening mee te houden op een gesoldeerd moederbord. De krachten op het moederbord kunnen zorgen voor breukjes in het soldeerwerk en dan is het einde verhaal.

Ik zou dit dus niet zomaar afdoen als: komt wel goed, maar er rekening mee houden bij de ophanging in het hout (rubber o.i.d. gebruiken).
Alle onderdelen zijn zwevend/compliant ingebouwd. Het moederbord zit met lange schroeven vast die een beetje heen en weer kunnen bewegen, de koeling zit op een PU-schuimkussen en de rest van de onderdelen zit ingebouwd met 3d-geprinte brackets die ze vastdrukken tegen het hout. Ik verwacht dus geen problemen door uitzetting/krimping van het hout. Hier is over nagedacht

echter, er is een verschil tussen puur (isotrope) uitzetting en echt kromtrekken. Ik heb specifiek grenen gekozen omdat het niet kromtrekt, ondanks dat het wel een klein beetje zal werken. MDF daarentegen trekt al krom als je er scheef naar kijkt. Kromtrekken is funest voor het uiterlijk van dit project.
hout is hygroscopisch. (trekt vocht uit de lucht) door de warmte zal het echter makkelijker waterdamp weer afstaan aan de omgeving. als het hout op een plaats warmer wordt als elders in de plank zal het hout daar scheuren in de richting van de nerf. massief hout krimpt in de breedte maximaal 5 Tot 10 % en in de lengte 1%
als je het liefst massief hout gebruikt neem dan iepen hout deze houtsoort scheurt minder snel.
De afwerking is nog niet optimaal. Een dunne plank of fineer aan de onderkant maakt het pas af.
Zou kunnen inderdaad. Hangt echter aan de muur dus je ziet het verder niet. Voor de cooling met die alu strips zal hij dan ook in het fineer moeten snijden.
Hij is ook nog niet afgewerkt. Ik ontvang graag suggesties over de afwerking! Zie ook de blogpost.
Schitterend project. Een homo universalis binnen het IT domein. Ik vraag me af, hoe 'sloop' je componenten van het moederbord af? Gewoon los-solderen? En blijft de rest het dan gewoon doen? Dit vereist behoorlijk wat kennis, inzicht en een vaste hand.
Je kunt niet zomaar componenten eraf halen, maar ja: het is gewoon een kwestie van soldeerwerk. Door genoeg ervaring met dit soort capriolen weet je op een gegeven moment wel wat je wel en niet kunt doen. Ook is er in de wereld van elektronica ongelooflijk veel documentatie te vinden; je kunt van de meeste chips op een moederbord gewoon datasheets vinden. Daaruit kun je dan meestal wel afleiden of je eraan kunt gaan morrelen of niet.
Hoeveel bordjes zijn er vroegtijdig gesneuveld bij je experimenten? ;)
Leuk project.

Is weer eens wat anders dan een passieve streacom of hdplex kastje.
Het is wel een flinke plank moet ik zeggen. Kan er ook gewoon een passief koelblok op gooien denk.
De plank is gigantisch, er hadden wel 3 computers in gekund. Maargoed, een lullig klein plankje boven een breed tweepersoons bed staat ook niet...
Ah ik begrijp het.
Vind het mooi om te zien hoe je het mobo hebt getweaked. Dit en dit eruit. Dat verbonden met dat. Moet je toch wat electro kennis voor hebben. 5 watt verbruik is ook echt een mooie prestatie.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee