Deltatronic komt met passief gekoeld Intel X99-systeem

De Duitse computerbouwer Deltatronic introduceert een passief gekoeld X99-systeem. Doordat alle componenten van de 'PC Silentium X99' zonder ventilators gekoeld worden, kan de pc geluidloos opereren. Het systeem is verkrijgbaar vanaf 1990 euro.

Om het systeem koel te houden, beslaan koelvinnen de hele rechterkant van de kast, in feite een forse heatsink. De heatsink staat met twee heatpipes in verbinding met het koelblok, dat op de processor is geïnstalleerd. Door convectie verplaatst de hitte van de processor zich via de heatpipes vanzelf naar de koelvinnen aan de buitenkant, waar de warmte aan de buitenlucht wordt afgegeven. Volgens Deltatronic zijn de heatpipes individueel getest om de prestaties van het koelsysteem te kunnen garanderen.

Optioneel kan Deltatronic ook een krachtige, passief gekoelde videokaart inbouwen. Zo wordt desgewenst een door het bedrijf ventilatorloos gemaakte Nvidia GTX980 geïnstalleerd. Om die kaart koel te houden, is hij voorzien van een speciale achterplaat met drie heatpipes. Twee daarvan zijn direct verbonden met de heatsink aan de zijkant, een is gekoppeld aan het koelblok op de cpu. Het bedrijf belooft dat het systeem bij normale kamertemperatuur zonder problemen maximale prestaties levert, al raadt het overklokken af. De koeler kan niet los worden gekocht, maar is alleen verkrijgbaar als onderdeel van een bij Deltatronic gekochte pc.

De basisuitvoering van het systeem kost 1990 euro. Deze bevat een Intel Core i7-5820K-processor met zes cores, 16GB ddr4-geheugen, een 128GB-ssd en een Nvidia Geforce 210 als videokaart. Het systeem is verder voorzien van een passief gekoelde 550W-voeding. Op de kast zitten 18 usb-aansluitingen, waarvan 12 usb 3.0, al moet voor front-usb extra worden betaald. Ook een besturingssysteem en randapparatuur worden niet standaard meegeleverd. De ingebouwde dvd-brander is het enige deel van het systeem dat geluid kan produceren.

Op de site van Deltatronic kan het systeem voor aanschaf uitgebreid worden aangepast. Zo kan de processor worden vervangen door een Intel Core i7 5960X met acht kernen of een 'Hasswell-EP' Intel Xeon E5-2687W v3 met tien kernen. Voor de laatste upgrade moet 2195 euro worden neergeteld. Extra ssd's of harde schijven kunnen ook worden toegevoegd. Deltatronic belooft dat de harde schijven dankzij een geluidsabsorberend omhulsel praktisch geluidloos zijn.

De pc is 21cm breed, 54cm hoog en 48cm diep. Bij de prijs van het systeem komt nog 36 euro verzendkosten, tenzij de koper het apparaat afhaalt in Bruchsal. Deltatronic levert twee jaar garantie op het systeem.

Door Friso Weijers

Redacteur

11-05-2015 • 11:27

105 Linkedin

Reacties (105)

105
105
69
3
0
0
Wijzig sortering
Voor een schamele €745 vervang je die laveloze Geforce 210, voor een passief gekoelde GTX 980. Of voor €495 met een GTX 970. Lijken me door de Maxwell architectuur inderdaad relatief goed passief te koelen high-end kaarten :)

Het Moederboard ondersteunt overigens SLI; ben benieuwd hoe die warmte opbouw in die kast gaat met een setje van GTX 980. Deltatronics biedt die optie overigens (bewust?) niet.

http://www.deltatronic.de...-silentium-i7/grafikkarte
Voor 200 euro extra krijg je dus een koelsysteem... Best netjes. Zeker omdat de hoofd-koeling al voor de CPU gebruikt wordt ook... Daarnaast zul je dit ding dus moeten voorzien van wat externe ventilatie, want als ie ergens onder een bureau staat wordt het daar heel lekker warm... (da's al zo bij normale kasten, laat staan bij deze passieve oven)
In principe genereert het systeem evenveel warmte, alleen wordt het met actieve koeling vaak wat verder de kast uit geblazen, maar onder je bureau maakt het denk ik weinig uit ;)
Door de koelvinnen aan de buitenkant te plaatsen kun je vrij veel van de warmte wegkrijgen. Belangrijk is da de kast achteren of boven ook nog openingen heeft om de restwarmte aan de binnenkant met convectie weg te krijgen.
Ikz elf heb en Zalman TNN-300 (ook passief), en het gaat echt. Ik kan passieve koeling echter alleen de erg gemotiveerde modders aanraden; ik heb bv. 4 uur nodig gehad een viedeokaart in te bouwen; mainboard wisselen duurt ca. 6 uur en met het vervangen van de voeding (is in princiepe niet mogelijk bij mijn kaast, maargoed, ik knutsel graag) heeft ca. 8 uur geduurd.

Aangezien je tegenwoording voor weinig geld een tamelijk stille PC bouwen kunt moet je het echt voor het princiepe willen.

[Reactie gewijzigd door _Pussycat_ op 11 mei 2015 21:36]

Die upgrade prijzen nog wel binnen de perken. Maar 1990,- voor het basis systeem met een g210 en een beperkte capaciteit SSD. Daar trap je toch niet in :s als consument.
Ik heb serieuse twijfels bij een 100% passief gekoeld gesloten systeem. Er wordt er namelijk ook veel warmte gegenereerd door componenten die niet met heatpipes verbonden zijn met de kast (hdd, ram, mobo, psu). Ook de heatpipes zelf geven warmte af nog voor ze contact maken met de kast. Al deze warmte blijft in een gelosten kast hangen als er geen luchtcirculatie is. Ten minste één outtake fan, of een geperforeerd toppaneel (duidelijk niet aanwezig op deze foto) lijkt me cruciaal.
Daar komt nog eens bij dat men hier gebruik maakt van een Chieftec CX01 kast, met aangepaste zijpanelen, waarbij de voeding bovenaan zit. Het is absoluut af te raden om een passieve voeding bovenaan in een kast te plaatsen! De vrijgegeven warmte van de voeding blijft namelijk tegen het toppaneel hangen.
De warmte afgifte kan best laag zijn, een SSD wordt bijvoorbeeld niet zo warm als een HDD.

De voeding zit bovenaan direct achter een koelvinnen constructie, tenminste dat lijkt zo als ik de laatste foto bekijk. Denk dat dit een betere constructie is, aangezien de warmte zo stijgt naar de boven en niet blijft hangen in het midden/onderste deel van de kast.

Wat ik zo op het eerste punt zie is dat de koelvinnen naar buitenkant van de case 'wijzen' waardoor de warmte juist buiten de case wordt gehouden, vandaar dat er geen fan(s) nodig zijn.

Al met al een dure case, ja hij is vrij stil, maar er zijn ook stille fans en andere constructies mogelijk. Waterkoeling is ook stil, maar ik denk dat ze met deze constructie het risico van waterkoeling willen vermijden.
De meeste SSDs die ik ken verbruiken tijdens activiteit (lezen/schrijven) net zo veel of meer als een HDD.
Ze verbruiken meer dan een 2,5" HDD, maar zeker niet meer dan een 3,5" exemplaar.
Correct. Dat bedoelde ik. De Enterprises ssds gaan echter zelfs over 3,5" heen tenzij het 12g SAS 15k rpm schijven zijn.
Door convectie ontstaan er intern prima luchtstromen die dat probleem oplossen, daarnaast is het moederbord zelf ook wel in staat warmte te geleiden naar plekken waar de kast en heatsinks aangeraakt wordt.
altijd handig : een link naar het ding zelf. dit is het web, tweakers !

http://www.deltatronic.de/en/pc-en/desktop-silentium-i7
Tja, zou dit het geld waard zijn voor mensen die *bijna* geluidloze PC's willen?

Ik bedoel er zijn al computer kasten met actieve coolingen die al bijna geluidsloos zijn.
Tja, zou dit het geld waard zijn voor mensen die*bijna** geluidloze PC's willen?

Ik bedoel er zijn al computer kasten met actieve coolingen die al bijna geluidsloos zijn.
Verval je zo niet in een discussie over het nut van ontwikkelingen?
In de trant van er is al een ......, waarom doorontwikkelen en ik zou dat er nooit voor betalen?
Of merk A vergelijken met merk M dat net zo veel kan en half zoveel kost, waardoor merk A overbodig zou zijn?
Soms heb je gewoon een echt stil systeem nodig (geluidsmetingen oid) en dan is dit z'n geld waard. Voor Sjon de Hobbyist die nu vindt dat z'n computer teveel lawaai maakt zijn er betere (lees: goedkopere) oplossingen. Ook voor werkvloer-oplossingen (werken met geluid om je heen is vervelend, goeie bedrijven pakken geluidsarme computers) is een moderne koeler met fan vermoedelijk beter...
Nee, ik probeer me juist in de mindset van de klant te werpen. Ik stel me zelf de vraag of ik dit product zou kopen i.p.v. de goedkoper product die overigens het zelfde(of misschien zelfs beter) doet.

Ik denk het niet.
Je verplaatst je dus in je eigen mindset "heb ik 2000 over voor een compleet stil systeem?", niet in de mindset van de klant die een compleet stil systeem wenst (op de dvd writer na als deze gebruikt wordt)
Zulke systemen, met genoeg rekenkracht, zijn namelijk erg schaars.
Je zit dus meer in de mindset van "geef ik 2800 uit voor een Mac, of niet, en doe ik hetzelfde met een Windowsbakkie van 1100". ;)

Ik denk dus dat je voor het laatste kiest.........."bang for bucks". ;)
(zo niet dan bewijst dat hoe moeilijk het is om voor alle andere 7 miljard proberen te denken. :+ )
Maar wie zegt dat dit systeem stiller is dan een of andere silent case of iets dergelijks. Dat is maar de vraag. Als ze gelijk presteren waarom dan 2000 euro spenderen?
Je moet appels met appels vergelijken, niet appels met peren. ;)

Een silent case is een behuizing die geluiden dempt.
Een passief gekoeld systeem is een passief gekoeld systeem is een geheel stil systeem waarvan de behuizing de heatsink is.

Je komt dan terug bij de vraag of JIJ een geheel stil systeem nodig hebt of dat je kan voldoen met een stil systeem dat, in een geheel stille omgeving toch geluid produceert als je dat gaat opmeten.
Als ze gelijk presteren waarom dan 2000 euro spenderen?
Gelijk presteren is dus geheel geluidloos......
Ter juiste vergelijking kun je hier een geheel stille pc configureren.
Als je de specs van de (standaard) Deltatronic probeert te volgen dan kom je op dezelfde prijs uit (ca 1325 pond, iets goedkoper dus) voor een pc die veel minder kan, trager is en veel minder mogelijkheden heeft. ;)
De basic Deltatronic is dan de betere keuze.........inderdaad, waarom meer betalen? :+

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 11 mei 2015 15:24]

ff op pricewatch gekeken wat de onderdelen los kosten, een kleine € 1100, exclusief het hele koelsysteem van heatsinks en -pipes.

Ik denk dat het venijn het in het "bijna" zit, de laatste loodjes wegen het zwaarst, maar een werkelijk geluidloze pc zou mij deze prijs bijna waard zijn (afgezien van de gpu van € 25 in een € 2000 systeem...)
Ik loop zelf al een tijd met het idee rond om iets dergelijks zelf te gaan maken, dus ja, er is een markt voor.
Daarbij heb ik zelf al een heel stil systeem, maar is het mij nog niet stil genoeg, het moet stiller vind ik, en dat zal mij alleen lukken met een volledig passief gekoelde pc.

Dus ja, wanneer ik de mogelijkheden, gereedschappen en tijd voor heb, dan komt hij er.
Wordt op de website gepromoot voor Highend gaming met een Geforce 210 :P
Wel mooi dat het mogelijk is om zulke kracht passief te koelen.

[Reactie gewijzigd door lani100 op 11 mei 2015 11:41]

Haha serieus? Is dit een gaming machine? Een 210 trekt misschien net HL2 op Max settings.

Dat en die 18 usb poorten doen mij denken dat er misschien een paar foutjes gemaakt zijn.

[Reactie gewijzigd door OttoNL op 11 mei 2015 12:46]

Ik zou haast zeggen dat de interne GPU van de CPU beter is als de 210 van bijna 10 generatie videokaarten geleden.

Maar na het inlezen blijkt die CPU dus geen GPU te hebben, dus dan moet je er maar een simpele kaart instoppen. Toch jammer. Een deftige basis en dat als videokaart is een domper op zich.
Misschien moet je even goed kijken waarvoor de 210 staat op hun site.....gamen staat daar niet bij. ;)
18 USB aansluitingen?!? Dat moet een typo zijn, toch? Wie heeft er in hemelsnaam 18 USB poorten nodig?
voor de meeste niet intresant. maar het is leuk dat het kan.
heb vroeger wel eens gehad dat ik aan 10usb poorten niet voldoende had.
en een hub was nou niet echt een mooie oplossing
12x USB 3.0 en 6x USB 2.0

Ikzelf heb momenteel 12 USB poorten in gebruik........2.0 dan.
Ben ik de enige die het vreemd vind dat er nog standaard optische drives worden geleverd in zo'n high end systeem?
Mwa op zich mag dat er wel bij zitten voor dit geld. Kan altijd van pas komen als je geen zin hebt om een USB installer voor je OS te maken en wel een DVD hebt of je een keer iemand hebt die iets op een optisch medium aanlevert.

Verder echt te gek dat ze dit passief kunnen koelen, maar het lijkt me voor gaming niet echt heel nuttig (volgens mij horen de meeste mensen hun PC toch niet boven het geluid van de game uit, al helemaal niet als ze een headset gebruiken), eerder iets voor mensen die (semi-)professioneel met audio bezig zijn.
Het is een tower PC, geen laptop.
Het lijkt mij eerder logisch dat je dat er in hebt, veel software wordt nog steeds op schijfjes geleverd en data op schijfjes opgeslagen

Overigens kun je dat upgraden naar Blu Ray.
Het gaat mij erg benieuwen of dat dit gaat werken. De GPU is zelfs gekoppeld aan de CPU. Wanneer de GPU de 80 graden aantikt kan dit nooit bevorderlijk zijn voor de koeling van de CPU.
Dit werkt in laptops ook vaak zo met een gezamenlijk koel oppervlak en daar maakt het niet veel uit.
Ik vind de koppeling anders ook best wel een vreemde keuze. In een laptop wordt dit veel gedaan om zo efficiënt mogelijk met beschikbare ruimte om te gaan, en gaat het (meestal) toch over hardware die een stuk minder hitte produceren.

Ze hadden makkelijk de 3e heatpipe net als de onderste 2 rechtstreeks naar het koelblok kunnen leiden. Dat had wat extra heatpipe gekost, maar het geheel was dan wel een mooi opgesplits systeem.

Ik vraag mij ook af of de hitte wel mooi over het hele koelblok verdeeld gaat worden. Een groot koelblok is leuk, maar je moet de warmte ook gelijkmatig kunnen verdelen.
Warmte gelijkmatig verdelen is nodig omdat? Betere prestaties/kromtrekken materiaal. Imho niet relevant als het de warmte van het systeem kan wegsluizen.
Als je goed kijkt zul je zien dat het niet de GPU is die gelinked is aan de CPU. De heatpipes van de GPU gaan rechstreeks naar de kast.

De heatpipe op de achterkant van de grafische kaart (degene die naar de CPU gaat) zit op een heatspreader die alleen de onderdelen op de achterkant dekt. Dat is het geheugen en wellicht nog wat VRMs. Dat wordt over het algemeen geen 80 graden.

Al met al gaat dat dus zeker geen probleem worden.
Hoewel je gedeeltelijk gelijk hebt, krijgt de VRM en het geheugen ook vaak heel warm hoor.
Zou SLI ook mogelijk zijn in deze constructie?

Edit: even de configurator doorgelopen en die bied geen SLI mogelijkheid. Zie http://www.deltatronic.de...silentium-i7/graphic-card

[Reactie gewijzigd door j-phone op 11 mei 2015 11:37]

Ik denk dat het koel systeem het wel zou af kunnen, een 2e 970 of 980. Maar de voeding moet je ook wel passief hebben, en aangezien ik zo geen 600-650W passieve voeding kan vinden (snelle search in de PW) wordt SLI (of CrossFire) al gauw moeilijk om veilig te zitten voor je voeding. Oke, 550W met 2x970 zou nét kunnen gaan, maar je hebt toch liever een 650W voeding. Daarnaast zal de voeding niet genoeg connectors hebben voor 2 dergelijke videokaarten.

Of je moet een Corsair AX1500i willen, die is tot 800watt passief gekoeld (volgens mij, kan minder zijn...)
Die voedingen zijn "passief gekoeld" als de casefans voor airflow zorgen. Met alleen convectie zullen ze die 800W echt niet halen.
De airflow heeft er niks mee te maken. Die voedingen zijn net als andere voedingen helemaal dicht hoor. Die 800W was een streefgetal, kan ook makkelijk 600W zijn hoor, dat weet ik niet :) . Echter, als je ziet hoe lang die voeding is, zou je toch wel zeggen dat de onderdelen goed verpreid zitten voor goede koeling.
Even gekeken, de voeding is niet dicht, maar de efficientie is veel beter dan alles wat ik ooit gezien heb.
Bij load van 20% == 300W is het warmteverlies iets van 18W. Dat moet eigenlijk 'echt' passief kunnen, dus ook zonder casefans. Indrukwekkend apparaat!

Bij 800W zijn het ca. 30...35W, misschien gaat zelfs dat nog echt passief. Ik neem terug wat ik gezegd heb; ik wist niet dat er intussen zo goede voedingen zijn; vroeger was zoiets niet passief te koelen zonder casefans of externe koellichamen.
Als je het zo zegt, klinkt het nog indrukwekkender, die voeding :P
Dat frontje doet me denken aan de Chieftec kastjes van circa 2003.
Doet je niet alleen denken, het is hem gewoon..
Lekker met de tijd mee gegaan dus!
Als je zoekt op plaatjes van de "Deltatronic Silentium", dan is de behuizing zelfs 1:1 een Chieftec Dragon. Deze nieuwere lijkt ook zeker een Chieftec te zijn.

Niks mis mee trouwens, ik heb zo'n behuizing nog steeds in gebruik. Uitstekende kwaliteit, erg degelijk en airflow is goed. Misschien hebben ze wel voor deze behuizingen gekozen omdat ze eenvoudig te modificeren zijn.
Er zal ongetwijfeld ergens nog een hal vol staan van die dingen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee